Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Az IBS főiskola terrorizálja a hallgatóit!

2015. május 11. - Szarvas Norbert

ibs.jpgValami olyan mértékű disznóság történt a hazai felsőoktatásban, amit most bizony meg fogok veletek osztani. Persze, ha azt mondjuk, hogy a felsőoktatásnak az életre kell nevelnie, akkor ÁVF (Általános Vállalkozási Főiskola) olvasatában most végezték a legtökéletesebb munkát az elmúlt évtizedben. Hiszen az élet igazságtalan, a pénz dominál és az írott szerződésnek sincsen semmi érvényesítő ereje, ha veled szemben egy intézmény áll. Az ÁVF gyakorlatilag zsákutcába futott és odaadta magát (tanulóit, na és épületét) az IBS méltán híres nemzetközi főiskolának. Az IBS baromi drága, nagyon exkluzív és hihetetlenül minőségi. Aztán hamar kiderült, hogy nem minden arany, ami fénylik!

Először a diákok a kánaánban érezhették magukat, hiszen azért nem minden nap megy valaki az ÁVF-re, hogy egy tolvonásnak köszönhetően IBS diplomát kapjon. Szinte tündérmesékbe illő történet kezdett körvonalazódni a diákok számára, akik év elején szembesültem azzal, hogy mostantól az IBS fennhatósága alá tartoznak és gyakorlatilag hatodannyit költségtérítve kaphatnak IBS diplomát a végén. Hiszen ezek a diákok aláírtak egy szerződést, az IBS pedig vállalta, hogy biztosítja az eredeti feltételeket az intézményhez kapcsolt diákok esetében.

Persze egy fejlett országban, valahol a Balkán és az USA között természetesként hatna ennek a folyamatnak a végbemenetele. Idehaza sajnos közelebb a Balkán, mint az USA. Így az IBS tröszt elkezdett gondolkodni, hogyan lehetne megúszni saját diplomájának outletezését. Valljuk be egymás között: Valahol érthető, hogy az IBS nem akarja a nevét adni olyan diákok diplomájához, akik nem hozzájuk jelentkeztek, nem a saját minőségkritériumaiknak feleltek meg és nem az IBS költségein szocializálódtak. Mondhatni az ÁVF a szegény ember IBS-e volt az elmúlt években.

Első nekifutásra arról volt szó, hogy az utolsó ÁVF generációkat leengedik diplomázni a saját tempójukban. Majd gyorsan módosították a dolgokat és valami igazán geci üzemmódba kapcsolt az intézmény. Diákok elmondása szerint beiratkozásnál a tanulmányi előadók kénytelenek voltak közölni, hogy normális tanmenetben van esély diplomázni (magyarul ha tantárgyat buksz, akkor bukta lesz). Mivel a legtöbb diák időnként megbukik, ezért azt tanácsolják, hogy egyszerre vegyenek fel sok-sok tantárgyat, amit a következő másfél évben el kell végezni, hogy legyen esély! Innen jutott el az iskola addig a morális mélypontig, amikor már feloldották az egymás épülő tantárgyak követelményi rendszerét. Innentől kezdve ad hoc jelleggel boldog boldogtalan bármit felvehet, csak hogy elmondhassa az IBS, hogy megadták az esélyt a lehetetlenre.

Már ez bicskanyitogató, hiszen látható, hogy az egész arra megy ki, hogy senki ne jusson el még a szakdolgozat közelébe sem. Gyorsan ellehetetlenítenek mindenkit, hogy aztán maguktól repüljenek el a fecskék. De aztán jöttek más hírek is...

Miszerint a tanulmányi előadók egy része elkezdte önkényesen a jó szándékában felnyitogatni a lezárt tantárgyfelvételi mappákat és a diákok engedélye nélkül megtölteni azokat akár egymást időben lefedő tanórákkal. Azon kívül, hogy lehetetlen egyszerre két órán lenni, nem árt megjegyezni, hogy a diákkal kifizettetik a plusz tantárgyankénti kötelezően fizetendő elemeket, költségeket. A diáknak meg kuss van, nem szólhat bele a buliba. Hiszen az ő érdeke, hogy komplett majmot csináljanak belőle. Már most garantálom, hogy több százezer forintnyi plusz áldozat ellenére sem fog szinte senki eljutni a diplomáig. Mert ugye ott vannak még azok a fránya nyelvizsgák, szakmai dolgozat és szakmai gyakorlat is... És erre állítólag másfél éve van a diáknak, különben kalap kabát.

Szóval a hírös IBS annyira paraszt, hogy az alapvető tanulmányi szerződéseket is lazán átírja. Nem hajlandó biztosítani az ÁVF diákoknak a kivéreztetés elnyújtott idejét, vagyis a jogot arra, hogy pontosan annyiszor bukhasson meg valamiből, amennyiszer a törvény engedi. A jogot, hogy addig tolja a diploma megszerzését, ameddig a törvény engedi. A törvény engedi, csak a mostohaszülő szerepében tetszelgő IBS határolódik el ettől az aprócska dologtól. Na de mit is remélne az ÁVF-es, aki szemeszterenként 220e körül fog fizetni a milliomosok iskolájában?

Szerinted lehet tetőzni a bajt? Hát persze, hogy lehet! Több ÁVF-es ismerősöm küldte nekem tovább a levelet, miszerint kiküldték az igazgató úr levelét (link az ellenpetícióról). Ebben gyakorlatilag egy komoly fejlövés áll. Nem szórakoznak, nem játszanak tisztességesen. Nem érezni, hogy úriemberek között lennénk. Viszont érteni a való világot ebben a dologban! Gyakorlatilag azonnali hatállyal módosítja az igazgatóság a tantárgyfelvételi árlistát. Hirtelen a 8.000 helyett 25.000 / tantárgy második felvételre és a szorzó egyre inkább emelkedik.

Az eddigi, szabályzat szerint:
(2014.06.23-tól):


Bármilyen határidő mulasztása: 3.500 Ft
2. tárgyfelvétel:               8.000,- Ft/tárgy
3. tárgyfelvétel:               10.000,- Ft/tárgy (csak vizsga esetén)
4. tárgyfelvétel:               25.000,- Ft/tárgy
5. tárgyfelvétel:               30.000,- Ft/ tárgy
ALAPDÍJ:                50.000,- Ft/ félév (költségtérítéses hallgatóknak, ha csak tárgyismétlést vesz fel)


ÚJ:
TEJUSZ / TÉRÍTÉSI DÍJAK
(2015.04.30-tól):


Bármilyen határidő mulasztása: 15.000 Ft
Bármely tantárgy (a szakmai gyakorlat is) felvétele - ide értve a szakdolgozat / diplomamunka-készítést, valamint a komplex záróvizsgát is - vizsgakövetelményes tárgy esetén tárgyfelvételenként legfeljebb 2 vizsgalehetőséggel:
2. alkalommal:             25.000 Ft,
3. alkalommal:             50.000 Ft,
méltányosságból, 4. alkalommal: 75.000 Ft,
különös méltányosságból, 5. alkalommal: 100.000 Ft
Adminisztratív szolgáltatási díjak (pld. kreditigazolás): 5.000 Ft/db

Ez már valódi fejbelövés, hiszen ha létezik olyan elvetemült ÁVF-es, aki úgy gondolta, hogy a lehetetlent megkísérelve mégis másfél év alatt megcsinálja a 3 éves bulit, az sem fogja tudni feltétlenül finanszírozni. Aki ismeri a főiskolát az pontosan tudja, hogy nem a tökéletességről és a csont nélküliségről szól a dolog. Szinte minden ÁVF-es ismerősömnek van tantárgyi nemezise, amit 3.-4. alkalommal akar felvenni. Így most már nem fogja tudni, vagyis nem éri meg.

Ez a hajó elsüllyedt, ideje mindenkinek átigazolnia máshova. Az IBS minden ismert üzleti etikát felborítva viselkedik az ügyben. Nem is értem, hogy ezen események után iskolai szinten milyen minőségben képes a saját igazi diákjainak papolni az üzletről és az üzleti iratlan szabályokról? Vagy büszkén fogja mutogatni, hogyan működött a válságmenedzsment és a felszámoló részleg? Milyen lépésekkel sikerült fél perc alatt a leépítést tökéletesíteni és elérni, hogy kirúgások helyett felmondások legyenek?

Nekem egy pöppet elment a kedvem az IBS-t övező hype-tól. Gratulálok az akadémista sokdiplomás arcaiknak, akik kitalálták ezt. Ez az eseménysorozat tökéletesen megmutatja, hogy az üzleti eleganciát és tehetséget nem lehet tanítani. A rohadt alma mindig rohadni fog. Nagyon messze vagyunk attól a Magyarországtól, ahol az írásban megkötött szerződés csak formaiság, ahol az üzleti etika, becsület és szavahihetőség az irányadó. Amíg ezt nem érjük el, addig sunyi iskolák tanítanak sunyiságra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr337450394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Neville 2015.05.11. 22:14:54

Én a hallgatók helyében egy csoportos pert azért megkockáztatnák, ha mindez így színigaz...

Istenadta 2015.05.11. 23:10:40

Na ilyenkor persze mindenki siránkozik, hogy nincsenek képviselve a szenátusban a hallgatók, de ahol ilyenek nem fordulhatnak elő, mert ez ellen ott van a HÖK, ott meg köpködik azokat, akik ezek ellen tesznek nap, mint nap (mert ha nincsenek fékek, akkor ez bármikor megtörténhet)...

FikkFakk 2015.05.12. 04:17:02

Kozismertebb intezmenyekben a HOK sose tett semmit a hallgatokert...

Szabolcs Bogyor 2015.05.12. 07:21:48

Az IBS jo par diakja is olvasta ezt a cikket. Nem a tanarok neveben vagy jopontert irunk. Csak azert hogy kikerjuk magunknak ezt a stilust, hangnemet. Par szot az IBS-rol: a legjobb tanarok tanitanak nalunk. Van aki nagykovet volt 2 orszagban, akinek bejarasa volt az Angol parlamentbe. Van aki ENSZ nagykovet volt es aki kormanydelegacioval jart Kinaban es Eszak-Koreaban. Masok tankonyveket es szakkonyveket irtak nagy szamban. Annyira terrorizalnak minket hogy 2 havonta kell roluk velemenyt irnunk. A HOK-nek nagyon sok dologba van beleszolasa es a tanari kar is kikeri a velemenyunket sok dologban. Ha nem akartok egy ilyen rendkivuli kozosseghez tartozni akkor ne tegyetek. Sok mas helyen lehet tovabb tanulni. Nalunk is volt strukturalis valtas par eve ami miatt nehany embernek 1-2 evet ra kellett huzni. Senki sem sirankozott. Megvaltozott valami (nevezhetnenk az eletben gazdasagi kornyezetnek) amihez alkalmazkodtunk es nem sirankoztunk es kopkodtunk masokat (ismeretlenul). En most sem kritizallak az irasodert, olyan amilyen. Jobban jellemez mint barmi amit mondhatnek.

firg_firg 2015.05.12. 07:39:05

A HÖK leszerepelt mint 20 eves kiskiralyok a nemi eröszakolok szervezete. A diakok meg tuntessenek fossa ossze magat a rektor. Nyomasgyakorlas.

Szarvas Norbert 2015.05.12. 07:45:33

@Szabolcs Bogyor: ahogyan en latom itt nem gazdasagi kornyezetvaltozas hanem gazdasagi ertelemben vett ellehetetlenites tortenik, tortent... Van kulonbseg

Fekete Pestis 2015.05.12. 08:21:18

@Szabolcs Bogyor:

amit írsz, arról a MartinAir vs. KLM jut az eszembe.
Amikor a KLM átvette a MartinAir-t, a pilótáknak garantálták, hogy a KLM-es elöléptetési szabályok vonatkoznak rájuk.

Mit gondolsz, ki fúrta meg ezt a megállapodást (természetesen a mgmt tudtával és beleegyezésével)? Igen, a KLM pilóták szakszervezete (amelyhez a MartinAir-es kollegák is tartoztak).

Mindezt az IBS-es HÖK kapcsán mondtam ;).

Egyébként próbálj értelmezve olvasni: itt nem struktúraváltásról, hanem összevissza felvett tárgyakról, önkényesen megnyitott indexekröl és egyoldalúan megváltoztatott szerz. felt-röl van szó.

gigabursch 2015.05.12. 08:50:26

Sose volt szimpatikus számomra az IBS, de eztán végleg...

neminiteneri 2015.05.12. 10:02:00

Hát kedves IFLgazdaság, kedves szerző! Most van az, hogy visszanyal a fagyi. Nem ti fröcsögtök mindig a piac kibaszott mindenhatóságáról meg a fasza láthatalan kézről, ami mindent helyretesz? Meg arról, hogy nincs ingyenebéd? (Elnézést a trágár stílusért, nem szokásom, de úgy tűnik, ezen a blogon ez menő...) HÁT KÉREM, ÉBRESZTŐ! This is the KAPITALIZMUS.... annak is a vad, balkáni változata...mégis mit vártatok? Az IBS egy MAGÁNISKOLA, bármely szolgáltatásáért annyit kér, amennyit akar (ill. amennyit a törvény nem tilt).
Máskor nem tiltakoztok az ilyesmi ellen. Döntsétek el: kapitalizmus kell, vagy "több állam". Mert a kettő együtt qrva nehezen megy...

neminiteneri 2015.05.12. 10:06:57

Ja, természetesen - ex-AVF-esként - minden együttérzésem a kárvallott diákoké. Ők nem tehetnek semmiről... a fenti bejegyzésem a blogíró(k) képmutatása ellen szólt.

Mercel 2015.05.12. 10:14:39

@Szabolcs Bogyor:

A blogger tényeket, számokat történéseket írt.
Te BULLSHITET.
A blogger sem tagadta, hogy elvileg jó az oktatás minősége.
Ha szerinted nem igaz akkor érvelj, cáfolj ne 10 körmondatban írd le komoly dolgok ellentételezéseként a Semmit.
"En most sem kritizallak az irasodert, olyan amilyen. Jobban jellemez mint barmi amit mondhatnek."
Azt hiszem a saját szavaid jellemzik a legjobban amit gondolok.

Mercel 2015.05.12. 10:17:59

Ha ez így igaz akkor szégyenletes amit az IBS csinál.
Remélhetőleg pár leendő beiratkozó is olvassa majd ezt a bejegyzést.

---
Valaki írta a csoportos per lehetőségét.
Elméletben oké csak azt ugye mindannyian tudjuk, hogy ilyet csak olyan tegyen aki elég elszánt és már amúgy is keresztet vetett a tanulmányaira..
BIZTOS semmilyen retorzió nem érné a csoportos perben résztvevőket..:)

Zephyrous 2015.05.12. 10:31:19

@Istenadta: Legtöbb helyen a HÖK csak a buliszervezéshez ért, mást nem is csinálnak. Tudtad, hogy később a HÖKös fejesekből lesznek a parlamenti képviselők? Már korán elkezdik tanulni az ügyeskedést, a látszatmunkát és a pénzek eltüntetését.

sidol 2015.05.12. 10:44:12

@Szabolcs Bogyor: Nem sok minden változott az elmúlt 10 évben az IBS diákjait tekintve, még mindig felfuvalkodott pénzeszsákok... Ha szerinted rendben van, hogy szerződésben vállalt kötelességük helyett kicsesznek a diákokkal akkor már át is mentél a 2015-ös üzleti etika vizsgán...

Kékcsillag 2015.05.12. 10:59:05

Mondjuk az ÁVF-re amúgy sem az észlények jártak. De azért ez a kitolás tényleg nem korrekt. (Tetszettek volna tanulni, és BGF-re menni.)

Szabolcs Bogyor 2015.05.12. 11:01:36

A felfuvalkodott penzeszsakok kozott van olyan aki az orokseget koltotte tanulasra, mas hitelt vett fel mert tudja hogy ez jo befektetes. Divatos dolog kritizalni... Inkabb annak kellene orulni hogy kevesebb penzert egy jobb diplomat kaptok. Az IBS-en meg senki sem szervezett tuntetest hogy tiltakozzon ez ellen vagy visszakoveteljen penzt miattatok.
A "felfuvalkodott penzeszsakok" egyebbkent nem is olyan regen szart takaritottak egy allat menhelyen, karacsonykor a maguk sutotte sutemenyt osztogattak a varosban es gyermekotthonban segitettek es jotekonysagi futason vettek reszt a nelkul hogy a melluket vertek volna. Te mi hasznosat csinaltal mostanaban? :)
Es ha mar ezzel a jelzovel illettel had mondjak valamit: ne taposs arra a labujra amihez tartozo segget holnap nyalnod kell (mert nagy valoszinuseggel ha jo munkad lesz az eletben a fonokod ibs-es lesz)

Szarvas Norbert 2015.05.12. 11:26:46

@neminiteneri: ez igaz amit irsz viszont itt nema szabad piacrol es a kiigazitasrol van szo! az ev elejen az Avf-es diakoknak kikuldtek hivatalosan hogy valtozatlan feltetelekkel folytathatjak a tanulmanyaikat!

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2015.05.12. 11:44:59

@Szabolcs Bogyor: Csak innen a partvonal mellől két dolog jutott az eszembe. Azt mondják, a stílus maga az ember, a másik, hogy ha elfogynak az érvek egy vitában, jön a személyeskedés. Ebből persze azt veszel magadra amit akarsz, de az írásaid alapján az az érzésem, hogy egy kicsit érdemes lenne önvizsgálatot tartanod. A szerénység általában jól áll..

Szabolcs Bogyor 2015.05.12. 11:56:27

@sparhelt
igazad van. es tenyleg elragadtattam magam. probaltam olyan hangnemben irni mint amilyen a cikk. utolag is elnezest erte.
mellesleg nem szemelyeskedtem csak egy adott kifejezesre reagaltam.

para_noir 2015.05.12. 13:04:31

Ugye az IBS az az iskola, ahová a máshonnan kiszórt illetve fel sem vett, ellenben pénzes idióták mennek, hogy aztán nagy arccal elmondhassák, hogy egyetemisták? @Szabolcs Bogyor: te meg össze ne szard magad attól, hogy évente kétszer részt vettél valami jótékonysági akcióban, amire gondolom kivezényeltek iskolai imázsépítés céljából.

axos88 2015.05.12. 13:07:14

Azért ne feledjük el, hogy az AVF-esek nagy része nem azért iratkozott be oda, hogy aztán majd IBS-es diplomát kapjon. Ezek a diákok tökéletesen ellennének a status quo-ban, azokkal (vagy hasonló, mondjuk inflációs kulccsal növelt) a díjakkal, amik érvényesek voltak a beiratkozásuk idején.

Az, hogy a fejük fölött hoztak egy döntést, hogy mostantól ők IBS-es diplomát kapnak, majd utána megsokszoroztak minden díjat, amit tudtak (a fentiekből itélve a tandíjat csak azért nem mert ahhoz nem tudtak nyúlni), az felháborító, és undorító.

Újra: Ők nem kérnek IBS-es diplomát, ők azt kérik, hogy úgy fejezzék be a tanulmányaikat, ahogy elkezdték.

És nagyon jól írták: Menjetek az indexhez, origohoz, hirdessétek mit csinálnak veletek, és ha kell, akkor irány a bíróság.

Díjakat egyoldalúan módosítani indok nélkül ilyen mértékben nem lehet.

axos88 2015.05.12. 13:09:35

P.S. Az IBS-nek nyilván tudomása volt arról, hogy az AVF-en hallgatók tanulnak (!!!), és azzal, hogy ezeket a hallgatókat ugyanazokkal a feltéltelekkel kell kivéreztetni, mint amit a szerződéskötéskor vállalt az ÁVF, azzal KALKULÁLNI KELLETT VOLNA.

Mégis milyen üzletemberek azok, akik erre nem gondolnak?

tthrnld1992 2015.05.12. 13:57:34

Az IBS színvonaláról csak annyit, hogy nem egy beadandóját írtam meg angolul nem egy IBS-es hallgatónak. Igen, pénzért. Már bánom. De amíg ott sokan megveszik a diplomájukat, addig én az ÁVF-en megdolgozom érte.. és gondolom ugyanez lesz a munkaerőpiacon is. Én megdolgozom egy pozícióért, másnak a segge alá tolják... és rendben van. Legyen így. Itthon úgy fest ez a normális. De akkor ne jöjjenek ide hőbörögni ezek az emberek, mert marhára nem egy pénztárcából gazdálkodunk, és ezt nem lehet szépíteni. Ez kibaszás. Itt két külön világról van szó. Van, aki egy ezresből kajál két napig, van, aki egy ezresért vesz limonádét a Leroyban.
Ha fölkapná az index vagy valamelyik olvasottabb oldal, megnézhetnétek az iskola imidzsét. Bár mondjuk ennyi "teacher" megnevezésű előadóval a honlapon marketingből eddig se túl fényes a teljesítmény.. primary schoolban van teacher. Főiskolán azért ne már.

Mokele-Mbembe 2015.05.12. 14:02:13

@Szabolcs Bogyor: "nagy valoszinuseggel ha jo munkad lesz az eletben a fonokod ibs-es lesz"

Hűűűű, de szerény vagy, kistestvér. Ha apa be nem tol valahova, azért készülj fel, hogy az élet nem feltétlenül az, mint amivel titeket vakítanak.

egy ÁVFes hallgató 2015.05.12. 14:27:47

Szeretném megkérdezni a kedves Szerzőt, hogy mióta tanul az ÁVF-en, és ezen időszak alatt hány kreditet sikerült teljesítenie?

A számadatok tények, nem is értek egyet a drasztikus emeléssel, de a többi információ bűzlik a sértett diákok költői túlzásától! Ne egy olyan ember fogalmazzon véleményt ország-világ előtt, aki a kötődését elhallgatja, és nem tud objektívan beszámolni a történtekről! A stílus egyébként bicskanyitogató, igazad van, az eleganciát és a tehetséget nem lehet tanítani.

uccucc 2015.05.12. 14:33:53

Sziasztok :) en voltavfes vagyok es csak annyit tennek hozza az egeszhez, h igaz h tok fasza lett vna hha ibses diplomat kapunk de nemhogy az osszeolvadassal kapcsolatban nem szolt hozzank senki elore, de az emelesekrol igertek nekunk egy marciusi (!) tajekoztatot is, ehhez kepest tegnap kaptunk egy emailt h lenyegeben basszuk meg. Es igen, nem kene csuszkalnunk a targyakkal, de alapvetoen legtobben munka mellett vegezzuk az avfet es mivel fizetosok vagyunk mindenkepp, egy ket csuszas belefer (azt mondjuk nem hiszem el, h az ibsen soha senki nem csuszik)... termeszetesen azt is elhiszem, h jok az ibses tanarok es ezert ilyen draga minden, csak az a problema h ezt
1) nem egyik naprol a masikra hallgatoi forum v barmilyen egyeztetes nelkul vezetjuk be
2) mi SEMMIT nem latunk a kivalo ibses oktatokbol mert minket nem ok tanitanak
3) az avfes tandij, avfes arak miatt is erkeztunk az avfre es en peldaul nem tudom hogy fogom eloteremteni augusztusban a potdijakat, ezt picit elobb nem artott volna kozolni, h tervezhessunk
4) ha valaszthattunk volna, maradunk avfesek, hiaba esik mindenki hanyatt az ibstol, nem veletlen nem oda iratkoztunk be (legyen az barmilyen ok)

kik24 2015.05.12. 14:43:54

@uccucc: Ezekben teljesen igazad van. Ráadásul ha át akarsz jelentkezni máshova már most el kell indítani nehogy ki csússz az időből. Ezekkel a feltételekkel inkább ellehetetlenítenek minket ahelyett, hogy hagytak volna mindent úgy ahogy volt. De hát persze ez nekik nem érdekük és persze nem sok az esély rá, hogy bármit is vissza kapjunk abból ami volt.

Kékcsillag 2015.05.12. 19:09:26

@Atthoska: Oké, elhiszem.
Én 1993-ban diplomáztam, akkor még Pénzügyi és Számviteli Főiskolának hívták, és rangja volt. (Annyit tudok, hogy azóta is jegyzik, de hogy mostanság belülről milyen, azt nem tudom.)

Bellagio 2015.05.12. 19:28:14

@para_noir:

Na csak ido kerdese volt, hogy megjelenjen valaki aki fikazza az IBS-en tanulokat:

"Ugye az IBS az az iskola, ahová a máshonnan kiszórt illetve fel sem vett, ellenben pénzes idióták mennek, hogy aztán nagy arccal elmondhassák, hogy egyetemisták"

Nos, en nem ott vegeztem, de van par ismerosom onnan. Es ismerek sokat(!) akik utana a Berkeley-n, Columbia-n, INSEAD-on szereztek MBA-t. Szoval azt mondani, hogy mashonnan kiszort idiotak, baromira nem allja meg a helyet.

Velemenyem szerint ha manapsag egy fiatal Magyarorszagon azzal a cellal valaszt felsooktatasi intezmenyt, hogy utana kulfoldon talaljon munkat vagy egy ivy league egyetemen tanuljon tovabb, az IBS a legjobb valasztas. Anno nekem sem kellett volna hallgatnom az IBS-t fikazokra, akkor talan par evvel hamarabb ertem volna el azt a karrier szintet, ahol most vagyok.

Meg egy gondolat 8 ev kulfoldi munkatapasztalattal a hatam mogott: az orszaghataron kivul ket intezmenynek van neve: IBS es CEU. Barki barmit is mond, kulfoldi munkavallalasnal ugyanugy nem mond senkinek semmit a Muegyetem, Kozgaz, AVF, BKF, csak otthon megy az arcoskodas.

Egy meglepett ember 2015.05.12. 20:38:34

"Diákok elmondása szerint beiratkozásnál a tanulmányi előadók kénytelenek voltak közölni, hogy normális tanmenetben van esély diplomázni (magyarul ha tantárgyat buksz, akkor bukta lesz). Mivel a legtöbb diák időnként megbukik, ezért azt tanácsolják, hogy egyszerre vegyenek fel sok-sok tantárgyat, amit a következő másfél évben el kell végezni, hogy legyen esély!"

Hát nem tudom, nekem ilyenről nem beszélt a tanulmányi előadóm, és tárgyakat sem vett fel helyettem. Sőt, a facebookon többektől olvastam, hogy nekik sincs erről fogalmuk se. Oké, jelentkeztek aztán páran, akikkel, meg a barátnőjükkel megtörtént, de a cikkből ez nem így jön le. Most meg már a hvg is lehozta, hogy itt mindenkivel másfél év alatt akarják elvégeztetni az iskolát, holott mostanáig ilyenről nem hallottam, és rendesen bejárok. :O

"Szinte minden ÁVF-es ismerősömnek van tantárgyi nemezise, amit 3.-4. alkalommal akar felvenni."
Az én baráti körömben meg összesen egy ilyen ember van, és vagyunk egy jó páran mintatantervesek, ha nem is csillagos ötös átlaggal. Azért ne kezdjetek már el globálisan mindenkit lejáratni.

IBS-es személyeskedésbe, iskolák közötti rivalizálásba meg pláne ne menjünk bele, arra ott vannak a bmeme bölcsészdiplomás posztjai...
süti beállítások módosítása