Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Az a baj, hogy Orbán szavai megtévesztenek

2015. május 10. - Szarvas Norbert

5374895e514a5.jpgLehet velem van a probléma, de a mai napig érzem a "levegőben" azt a szenvedős-balsorsos magyar életérzést, ami az egész eddigi életem társadalmi jelenlétei során (óvoda, iskola, stb...) jellemzőek voltak. A történelem feljogosít minket, hogy egy jó Himnusszal megerősítve beállítsuk magunkat a meg nem értett zseninek? A magyar általában tényleg a legjobbak, legszebbek, legzseniálisabbak, csak valamiért sosem jön ki ez a dolog? És akkor mindenki életében eljön a pillanat amikor választania kell: külső körülmények vagy realitás? Orbán nyilatkozott, hogy "Magyarország abban a helyzetben van ma, amit 25 éve kívánt". Szerintem megint bevisz minket a zsákutcába a dolog, bármennyire igaz vagy sem.

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyarország Barátai Alapítvány második világtalálkozóján szombaton arról is beszélt, hogy a világgazdaság központja egyre inkább keletre tevődik át.

 Tulajdonképpen ez egy elképesztően popularista alátámasztása és önigazolása az elmúlt évek kormányzati kommunikációjának. A valóságban érdemes meglesnünk ezeket a világgazdasági gócpontokat. Lehet, hogy az átlagos olvasó egyből az USA-ra és Nyugat-Európa országaira gondol, de ez korántsem volt jellemző az elmúlt évtizedekre sem. Már első nekifutásra beláthatjuk Oroszország kortalan gazdasági szerepét. A Közel-Kelet gazdasági szerepéről pedig azt gondolom, hogy eddig sem a levegőből csordogált az olaj... Kína és Japán (főleg) gazdasági szerepe már régóta nem elhanyagolható, mégha ezt hivatalosan sokáig nem akarták forszírozni a gazdasági szakértők. Ami most történik, az nem más, mint a keleti országok nevesített térnyerése és függetlenedése (gondolj a kínai szuperbank megalakulására) a nyugati országoktól. 

És akkor most "jó segget nyalunk"? Magyarország a történelme során híresen "jól" választott oldalt bármiféle konfliktus során. Még mielőtt nyeregben éreznéd magad a betonbiztos ázsiai orbanisztikus kapcsolataink miatt, emlékeztetnélek téged arra, hogy már Szijjártó is lezárt a napokban a keleti nyitást. Ráadásul nem szabad elfelejteni a kultúrális diszharmóniát sem. Számtalan számunkra megemészthetetlen és felfoghatatlan eltérés mutatkozik a társadalmak között. Míg mi európai bürökráciával építettünk fel magunkat (építettek fel minket), addig az ázsiai országok hiearchiában gondolkodnak. Tudod mi a különbség?

A kormányfő kitért arra is, hogy 25 évvel ezelőtt, amikor Magyarország visszaszerezte az önrendelkezését, nem gondolta, hogy ez a pillanat egy 20 éves huzavona kezdetét jelenti, s nem lesz elég akarat és erő véghezvinni azokat a szükséges, hatalmas és mélyreható változásokat, amelyekkel Magyarország a kommunizmus után ismét erős, büszke, keresztény, nyugati és polgári berendezkedésű országgá válhat.

Pont a napokban beszélgettem egy rendkívül értelmes (sokdiplomás) volt állami szolgával, aki felhívta figyelmemet arra, hogy Orbán Viktor 93-ban lenyilatkozta:

"Nekem nem a rendszerrel volt a bajom, hanem a rendszer irányítóival"

Ebből a megvilágításból máris értelmet nyerhet Simicska mostani nyilatkozata:

"Az én szövetkezésem Orbánnal abból indult ki, hogy le akartuk bontani a diktatúrát és a posztkommunista rendszert. De az kurvára nem volt benne ebben a szövetkezésben, hogy felépítünk helyette egy másik diktatúrát."

Orbán idézet mondataiból kitűnik, hogy végre elérkeztünk a vélunkhoz, minden a legnagyobb rendben van. A magyar társadalommal mindig elhitették, hogy valamerre halad, megérkezése pedig a kánaánt fogja jelenteni. Gyakorlatilag ezzel az eszmével lehetett mindig motiválni az embereket, hogy hallgassanak és tűrjenek. Bizakodjanak és fizessenek. De tényleg vége van? Azt aláírom, hogy erős és büszke nemzetté lettünk. Bár ha engem kérdezel, akkor nem a nemzetünk erős és büszke, hanem Orbán Viktor és a társai. Lehet velük azonosulni, de attól még te nem leszel sem erős, sem büszke. Kereszténységet célként meghatározni elég veszélyes dolog a "százvallás világában". Ez egyben bizalmaskodó és diszkriminatív kijelentés. Nyugati és polgári berendezkedésű országot említ Orbán, miközben elhatárolódik a nyugattól és a keleti gazdasági-társadalmi sikereket említi követendő példának. Keleten még véletlenül sincsen polgári berendezkedés. Ez megint egy olyan kultúrális sokk, amit nem árt előre tisztázni, még mielőtt mindenki elhiszi, hogy a Kelet a mi utunk.

Kifejtette: 1800 nap alatt leküzdötték a gazdasági válságot, megteremtették a pénzügyi stabilitás feltételeit, csökkentették az államadósságot, új alaptörvényt hoztak, megerősítették a magyarok összetartozását, több 100 ezer embert mentettek ki az adósrabszolgaságból.

Tényleg leküzdöttük a gazdasági világválságot? Ez egy nagyon izgalmas kérdés, hiszen véleményem szerint nagyon komoly fáziskéséssel indultunk el a fejlődés útján régiótársainkhoz képest. Persze nem mindegy, hogy kihez hasonlítjuk magunkat. Ha Görögország vagy Ukrajna a mérce, akkor rendkívól sikeres ország vagyunk. Ha Szlovákia vagy Csehország a mérce, akkor kiderül, hogy egyre jobban lemaradunk mindenből, ráadásul a válságsokkból később ébredtünk fel.

Államadósságcsökkentés történt vagy könyvelési trükközés? Tulajdonképpen hol tartana most az államadósság, ha nem vették volna el több tízezer mai fiatal nyugdíjas éveinek a negyedét-felét (Mnyp vagyon elvétel)? Egyáltalán milyen áron csökkent bármi is?

Azzal nem vitatkoznék, hogy megerősítették a magyarok összetartozását. Az más kérdés, hogy előbb szét kellett osztani az országot, és a különböző csoportokat megerősíteni. Mára odáig jutottunk, hogy valaki vagy fideszes hazafi vagy a rendszer ellensége. Az érdekes az, hogy kétharmados többsége mellett is azt tapasztalom, hogy 10-ből 7-8 ember egyértelműen a Fidesz leváltását követeli a kényelmes karosszékéből. Nem tudom, hogy akkor hol van az összetartó nemzet? 

Az adósrabszolgaság egy nagyon popularista és hatásvadász kijelentés. amivel szavazókat lehet nyerni. Már az első árfolyamgát idején "megénekeltem" , majd az elmúlt másfél évben a blogon is megírtam mekkora parasztvakításról van szó devizahitelmentés címszóval. Sajnos az idő engem igazolt. Közben az emberek nagy része most kezd a fejéhez kapni, amint megkapták a forint elszámoló levelet és rájönnek, hogy baromira átverték őket. Addig játszottak az árfolyamokkal hogy gyakorlatilag a bankrendszer a kormány segítségével megalkotta az évezred legnagyobb opciós devizalehívását. Az emberek azt hiszik, hogy nyertek, a bankok sírnak vélt veszteségeik miatt, a kormány veri a mellét, mint adósrabszolgafelszabadító. A valóságban a politika kiegyezett a bankrendszerrel és eladta az embereket, miközben kommunikációja ennek ellentétes volt. Bárcsak ne mentett volna ki a kormány senkit az adósrabszolgaságnak titulált állapotból. Bármilyen fura, de a ti érdeket (is) az lett volna, ha maradhattok devizában, mert így forinterősödéssel a tőketartozás csökken. Forintosítás után viszont fix, hogy baromi sokat kell visszafizetnetek változatlan törlesztővel változatlan tartozással. 

És kössük össze a két pontot! Magyarországon megteremtették a pénzügyi stabilitás feltételeit és több 100 ezer embert mentettek ki az adósrabszolgaságból. Első kérdésként az merült fel bennem:

Ha a gazdaságunk valóban erősödő pályán van, annak nem kellene erősítenie a forintot? Erős forint mellett pedig a frank árfolyama nem csökkenne? Ha csökkenne a frank árfolyama, akkor nem csökkenne forintban nevesített devizatartozás?

A segítség nem az, hogy a 200 CHF árfolyamon megkapott országot legyengítjük 270-290CHF-re, majd ebből a helyzetből megkenyelmezve 256-on elengedjük az emberek kezét... Legalábbis nekem ez úgy tűnik, mintha fegyvert fogtak volna a fejemhez. Neked ez hogy fest?

Az a baj, hogy megtévesztenek

Számodra a legnagyobb baj makroszinten, hogy az országgal megint elakarják hitetni, hogy minden úgy működik, ahogyan a nagy könyvben meg van írva. Te elhiszed és így éled az életedet. Majd egyszer becsönget hozzád Mr. Valóság és olyan keményen arconcsap, hogy abból nem fogsz tudni kijózanodni. Ilyen esetben pedig vagy bedilizel vagy megint (mint oly sokszor) gyártasz (gyártatnak) magadnak (veled) egy ellenségképet, aki a felelős a magyar idill elleni támadásért. IGazából ugyanaz a lemez forog körbe folyamatosan. Ritkán hallani olyan önértékelést, amikor valaki a tipikus szenvedős monológ helyett tényekkel alátámasztva elismeri, hogy valójában sosem voltunk okosabbak, szebbek, ügyesebbek más országoknál. Ha pedig nem vagyunk jobbak, akkor miért élnénk jobban kis országként? 

Hogy mit tehetsz ez ellen?

Nyílván nem fogsz tudni holnap berontani a főnökhöz, hogy fizetést emeljen (legalább a magyarok azon felső 5%-ához tartozz fizetés terén, akik Nyugaton az alsó rétegben helyezkednének el a mi "top" összegünkkel). Itt olyan mértékű társadalmi rohadás történik évtizedek óta, amit nem fogunk tudni egy perc alatt megoldani. Egyszerűen ezt a szenvedős gondolkodást ki kell gyökerestől írtani az emberekből. Biztosan nem fogod tudni megváltoztatni a legtöbb 50-60 évest, akik ebben éltek. Ha elfogadod, hogy igazam van, akkor a legtöbb amit tehetsz, hogy a saját életedbe bevezeted a felelős gondolkodást és az ok-okozat mindenható elvét.

Vagyis be kell látnod és alkalmaznod kell, hogy mindenért az életben te vagy a felelős és csak te tehetsz ellene vagy érte. Nem várhatod, hogy az Állam vagy bárki más megoldja a te életedet és megvalósítsa a vágyaidat! Vége annak a világnak. Mindenki a maga ura és kifogásoknak nincsen helye. Nem szabad leragadni egy szinten. Folyamatosan fejlődnöd kell és fejlesztened magadat emberileg és szakmailag is. Nem engedheted meg magadnak, hogy a 10 éve szerzett tudást alkalmazd ma is, hiszen a világ percről percre változik. A magyar társadalom jelentős részének munkaereje azért ér kevesebbet, mint más országoké, mert nálunk nem alakult ki az önfejlesztés kultúrája és a jobbra törekvés. A társadalmi beállítottság és elvárás, hogy a tudást legkésőbb a felsőoktatásban szerezd meg, onnantól kezdve pedig rutinszerűen fog menni minden. 

Most lehet, hogy nem pont rólad írtam, téged jellemeztelek! Viszont egyezzünk meg abban, hogy nálunk ez a jellemzőbb hozzáállás!

Na pont ezért életveszélyesek az Orbán féle nyilatkozatok, amik elhitetik velünk, hogy minden rendben van, növekszünk, fejlődünk és alakul a szociális védőháló...

 

A keretes részek a napi.hu írásából vannak

 Ha kérdésed van elérsz: Klikk  vagy szarvas.norbert@iflgroup.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr257448654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toportyán Zsóti 2015.05.11. 06:37:01

Bíróságon jártasabb ember tudja mit jelent a gagyizás...Komolyan venni 1 Alzheimer Bácsival szemben vesztésre álló agymenéseit önszivatás.ép elme nem vásárol a Teleshop-tól ugyanazt negyed áron megveheti máshol!

havaz.petty.rianás 2015.05.11. 08:51:36

A kurva nénikéd, előbb tanulj meg magyarul írni! Alapvető hibákat ejtesz, te műveletlen barom!

John Doe3 2015.05.11. 09:04:11

Azért általánosítani nem kell. Én abból élek annak a bizonyos 5%-nak a szintjén, hogy 30 éve megtanultam valamit, most is tudom, erre a tudásra óriási igény van, a hordozói viszont kihaltak, és az oktatás is.

♔batyu♔ 2015.05.11. 09:12:06

Ezt nem is értem. A világgazdaság súlypontja tényleg keletre tevődik át, a szerző ennyire nem érzi, vagy ennyire szolgalelkű, hogy az egész orosz-USA ellentétet is ez okozza?

Lesz is ebből konfliktus, ha az USA nem nyugszik bele abba, hogy kereskedelmi és politikai hegemóniájának szép lassan vége lesz.

Jól látható, hogy az EU országai valójában ki szeretnének maradni, amúgy ráadásul nem is rajtunk látszik a legjobban, hanem a cseheken, németeken, hiszen nekik van a legnagyobb vesztenivalója. Persze közvetve nekünk is, hiszen a német export kis része nálunk gyártódik le.

Európa nem akar háborút és ez akár az EU felbomlásához, vagy a NATO-ból való kilépéshez is el fog vezetni ha erre lesz szükség.

Európa kereskedni akar, Mo. is.

Szarvas Norbert 2015.05.11. 09:17:25

@♔batyu♔: felreertelmeztek... Nem azt mondom higy a gazdasagi sulypont (egyik resze) nem keleten van hanem azt higy ez nem mist tevodik at, hanem mar evekkel ezelott megtortent

tralalala 2015.05.11. 09:34:21

" Ha Szlovákia vagy Csehország a mérce, "

Itt egy tanulságos grafikon, hogy a lemaradásunk 2005 és 2011 közt következett be. Azóta kb. "szinten tartunk", azaz nem nőtt tovább a lemaradás.

index.hu/chart/2014/01/15/igy_ment_el_mellettunk_mindenki/

István Tamasi 2015.05.11. 09:46:51

Az államadósság a GDP százalékában úgy csökkent, hogy megváltozott a számítás metódusa. A régi számítási módszertannal /sajnos/ jottányit sem csökkent.

♔batyu♔ 2015.05.11. 09:49:20

@Szarvas Norbert: Most történik. A tét ráadásul Európa, amely nem csak komoly termelési, de fogyasztási központ is. Aki Európát megszerzi, az lesz a világkereskedelem súlypontja, az befolyásolhatja legjobban a világot politikailag is.

Az USA-nak az az érdeke, hogy Európa ne csatlakozzon más kereskedelmi központokhoz, Európának pedig az az érdeke, hogy igen. Ezért is csatlakozott a többség (mi is) az Eurázsiai hitelbankhoz, hiszen a kelettel való kereskedelem egyik feltétele az, hogy csatlakozol az ügyleteket bonyolító kereskedelmi pénzügyi központhoz.

Az oroszok kapcsán jól látható, hogy az USA által erőltetett embargó haszonélvezője az USA, vesztese pedig Európa.

Európa azonban demokratikus országok közössége, ezeket nem lehet érdekeik ellenében egyben tartani mint az oroszok a KGST-t, a demokrácia következtében kormányaik stabilak, valós népi támogatás áll mögöttük, ergo közvetett módszerekkel (CIA) megdönteni sem lehet őket. (Goodfriend).

Épp a demokrácia miatt a káros kormányokat leváltják, a hasznost megválasztják. Az európai lakosság az atlanti vonal elsőbbségét pedig kizárólag addig fogja elfogadni, ameddig az hasznos a számára.

sanyix 2015.05.11. 09:50:26

@tralalala: biztos én más grafikont látok, de nekem valahogy a lengyel és a szlovák görbe meredekebbnek tűnik, és távolodik a magyarétól... és ha a ráviszem a kurzort a grafikonokra, valahogy a különbségek is azt támasztják alá amit látok...
Persze lehet sokféleképp értelmezni, hiszen mint tudjuk "a negatív növekedés is növekedés" :D

para_noir 2015.05.11. 09:56:39

Én egyet nem értek - off lesz, előre szólok - hogy mi ez a pénzkunyerbálás, ami már nem csak oldalt, hanem a poszt alján lóbetűkkel is kiírásra került? Miért kellene támogatni téged, miért szorulsz adományra? Elvileg van egy sikeres céged, a blogot bevallásod szerint szórakozásból/küldetéstudatból írod, ez egy hobbi kábé, de akkor mi az indok? Nem vagy hajléktalan, nem éhezel, a blogírás ingyen van, akkor mire fel kunyerálsz? Vagy mégse szalad annyira a biztiárulós szekér?

♔batyu♔ 2015.05.11. 10:07:42

@para_noir: Szerintem az jogos, miért ne fedezhetné a blog költségeit támogatásból? Akad azért manapság olyan aki szívesen támogat kormányellenes blogokat, pld. ott van mindjárt Soros:))))))

para_noir 2015.05.11. 10:09:17

@♔batyu♔: ja, ha csak úgy nem:) Különben a blogírásnak ebben a formában nulla a költsége, kivéve, hogy a T. szerző a roppant értékes idejét áldozza ránk, míg összekaparja ezeket a remekeket.

Szarvas Norbert 2015.05.11. 10:16:15

@para_noir: nagyon egyszerű. Sokan panaszkodtok a helyesírás miatt például. Amennyiben megfelelő mértékű támogatás érkezik, akkor azt a pénzt olyan dolgokra tudom fordítani, mint egy korrektor. Vagy más olyan fejlesztéseket tudok végrehajtani, ami a minőséget emeli.

Másrészről valóban egy hobbiról van szó, de azért az időmön felül nem szeretnék még ráfizetni is. Márpedig egyre gyakrabban hívnak meg vip sajtótájékoztatókra és egyéb olyan megjelenésekre, amiknek járulékos költségei vannak (pl.: utazási költség).

Nem nyerészkedni akarok, hanem fejleszteni és refinanszírozni! Remélem így korrekt és érthető!

♔batyu♔ 2015.05.11. 10:16:18

@para_noir: Ha most én lennék a szerző, úgy repülnék rá Sorosék és hasonlók pénzére, hogy kormányellenes blogot írnék.

Szerintem jó üzlet és sokan csinálhatják.

Csak így piaci alapon, nem hiszem, hogy lehet politikai bloggal keresni. Eleve indexcímlap kell, de akkor a bevétel is megoszlik, nincs is annyi ember, mint pld. egy olyan blogon, hogy az Éden szereplőinek mekkora a melle.

Szerintem ez inkább a politikai pályafutás, vagy különféle célokkal történő beágyazódás miatt lényeges.

sanyix 2015.05.11. 10:23:16

@♔batyu♔: " Ha most én lennék a szerző, úgy repülnék rá Sorosék és hasonlók pénzére, hogy kormányellenes blogot írnék. "

Igen ám, csak nem mindenki olyan elvek, és lelkiismeret nélküli gerinctelen szardarab, mint te, így nem biztos hogy nekik simán megy az a köpönyegforgatás ami neked lazán megy.

Ez van, batyukám nem mindenki kapott olyan "jóféle" kommunista neveltetést mint te.

para_noir 2015.05.11. 10:23:37

@Szarvas Norbert: részben érthető, mondjuk ha már blogolsz, alap lenne, hogy megoldod, hogy a helyesírás ne legyen olyan, hogy minden ötödik kommentelő azzal foglalkozzon az érdemi tartalom helyett, a "vip sajtótájékoztatóra" való odajutás költségét felemlegetni meg, hogy is mondjam, kissé pitiáner. Gondolom nem Debrecenbe kell utazgatni ezért, Bp.-en belül meg egy bérlettel megoldható, ami gondolom egyébként is van, hacsak nem a nappaliból irányítod a céget. De kösz, jobban értem, mint eddig. @♔batyu♔: az indexes blogolásban akkor van pénz, ha az index beveszi a blogot a prémium kategóriába, ott már megosztja a hirdetési pénzeket a bloggerrel. Az, hogy ez az IFL a folytonos címlapra kitétel ellenére ezt sok idő óta nem kapta meg, azt jelzi, hogy a hirdetők előtt nemigen vállalható a blog, ellenben kattintásvadászatra alkalmas, ergo bohócnak van tartva szegény Norbert.

csak egy néző 2015.05.11. 10:25:29

Ez a két mondat sokat elárul a mi sosem hazudó felcsuti suttyónkról.

" MEGERŐSÍTETTÉK A MAGYAROK ÖSSZETARTOZÁSÁT, TÖBB 100 EZER EMBERT MENTETTEK KI AZ ADÓSRABSZOLGASÁGBÓL."

Ennyire még sosem volt megosztott a magyarság.
Több 100 ezer embert került a szarból a fosba.
Hajrá Magyarország, hajrá magyarok.

Szarvas Norbert 2015.05.11. 10:28:39

@para_noir:

igazából nem csak Bp-re hívtak meg. Volt szó például debreceni meghívásról is. Viszont egyszerűen nem tudtam elvállalni a munkám mellett úgy, hogy közben a blog nem termeli ki ennek a kiruccanásnak a költségét.

Annyi kulisszatitkot elárulhatok, hogy a prémium kategóriát az indexnél alapvetően a tematikus blogok kapják meg (konyhablog, luxusblog...stb). A hírdetők jelenleg még tartanak a politikai tartalmú blogokon való hírdetésektől. Másrészről pedig az index fontosnak érzi, hogy a különféle politikai tartalmak megfelelő figyelmet kapjanak.

Tehát nem érzem magam bohócnak, viszont aláírom, hogy nem a tömöeg után megyek véleményben.

para_noir 2015.05.11. 10:31:59

@Szarvas Norbert: az kap prémiumot, aki hirdetői szempontból eladható, konkrétan blog.hu-s emberrel beszéltem ezügyben. gyakorlatilag az összes blog tematikus különben, leszámítva pár énblogos korszakból ittragadt csapongó bloggert, de ők a címlap közelébe se kerülnek.

2015.05.11. 10:36:07

Ki meri azt feltételezni a szeretett vezetőről, aki az országunk hős géniusza, hogy hazudik és nem mond igazat ?
Mert ő sohasem hazudott, ő sohasem lopott, ő mindig tisztességes és becsületes volt.
Ezt a 30 évig volt barát, Simicska is megerősitette, amikor gecinek és jelentgetőnek nevezte csúti fődakotát ! Ám a Lajos jobban ismeri és bizonyára igaza is van.

Kakimaki0123456789 2015.05.11. 10:38:28

Semmi más nem történik, csak a keleti országok elkezdtek nyugati mintára működni. Ettől lettek jobbak, nem attól hogy keletiek.
Most azért fejlődnek gyorsan, mert óriási volt a lemaradásuk, a gazdasági térnyerésük pedig annyi hogy elfoglalják a nekik járó helyet.
De itt is van differenciálódás, ami attól függ mennyire sikeresen veszik át a nyugati módszereket.
Ettől még a nyugattól eltávolodás, kelet felé haladás egy óriási hiba, tévedés, rövidtávú politikai érdeke egy félig már bukott elitnek.

Netuddki. 2015.05.11. 10:47:20

Túl hosszú. Felesleges ennyi betűt szánni az orbán és rezsimje elemzésére. A szirén ének az éberség ellaltatására kell, hogy minél tovább tudjanak még lopni. A kérdés meddig, és mekkora hátrányba hozzák ezzel Magyarországot, a magyar embereket?
Tudjuk, hogy lopnak, nem is próbálják tagadni. Akkor meg minek hagyjuk?

♔batyu♔ 2015.05.11. 10:49:37

@Kakimaki0123456789: Ezt soha nem értettem, Orbán hogy halad kelet felé. Mit szóljanak a németek a 6000 orosz-német vegyesvállalatukkal. Berlin akkor már maga a kelet?

Netuddki. 2015.05.11. 10:50:46

@Kakimaki0123456789: Nyitás ide, nyitás oda? Összevissza hablatyol ez a balfasz. Egyszer ezt mond, másszor az ellenkezőjét. Helyén kéne kezelni, és nem komolyan venni...

Netuddki. 2015.05.11. 10:51:29

@♔batyu♔: Az momentán már nyugat...

♔batyu♔ 2015.05.11. 10:56:51

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Persze, csak éppen ott a sikerességet az eladott mercik számában és nem abban mérik, hogy keletre, vagy nyugatra adják el.

Szerintem ott hülyének is néznék azt, aki arról kezdene el beszélni, hogy nem kellene a kelettel üzletelni.

Ráadásul mi is rábasznánk, hiszen az általunk gyártott dolgok jókora része köt ki az oroszoknál, mert a németek itt gyártatják.

Netuddki. 2015.05.11. 11:07:03

@♔batyu♔: Na és ki mondja, hogy nem kell a kelettel üzletelni?
A ruszkikra teccik gondolni? És arra, hogy annektálták a Krímet és Ukrajna keleti felét?
Alapvető erkölcsi érzék híján van akit ez egy cseppet sem zavar...

Szarvas Norbert 2015.05.11. 11:09:00

@para_noir: sztem ugyanezt írtam, csak megindokolva.
a politikai blogok jelenleg nem a legeladhatóbbak (sőt), mivel félnek a hírdetők a politikai következményektől illetve attól, hogy az olvasó azonosítja őket egy-egy nézőponttal.
Szóval jelenleg az IFL blog nem eladható hírdetés szempontból. Ez a lényeg:) De mégis valamiből kéne refinanszírozni a működést, ezért hoztam be az adomnyázosói rendszert, ami sok más blogon is működik (lásd: kiszámoló vagy Ténytár)

csak egy néző 2015.05.11. 11:41:45

Mikor fogunk idáig jutni?

" Mi jár egy svéd képviselőnek?
Ha valaki Svédországban lenne frakcióvezető, hét közben igénybe vehetné a parlament egyik szolgálati garzonlakását, a hazaútra pedig az éves vasúti- vagy buszbérletét. Ugyanis ez járna neki!

A parlamenti képviselőnek számítania kell arra, hogy pénzügyeit nagyító alatt tartja a gazdasági iroda, a sajtó és a polgárok.

Számot kell adnia minden jövedelméről, legyen az igazgatótanácsi tagság, családi vállalkozás, részvények, ingatlanok, nagy értékű ingóságok, szellemi tevékenység, testületi tagság, és minden más, ami bevétellel jár.
Ez a komplett képviselői gazdasági regiszter nyilvános és elérhető bárki számára.(A köznapi polgár anyagi helyzete ugyanígy).
Korrupció? Ha előfordul, a fentiek miatt többnyire hamar kiderül, s bukás a vége.
A mentelmi jog természetesen ismeretlen fogalom. Egy demokráciában nincsenek kivételek.

Szolgálati autó tulajdonképpen nincs, egyértelműen csak a miniszterelnöknek jár!

Taxiköltséget csak indokolt esetben számolhatnak el, például, ha a célállomás kollektív közlekedési eszközzel nem érhető el.

Egy példa az átláthatóság komolyságára :

A szocdem miniszterelnökjelölt több, mint 15 évre kiesett a pixisből, mert szolgálati kreditkártyáról "kölcsönzött" egy bolti fizetéskor (pelenkát és Toblerone csokit vett a gyerekeinek).
Másnap ugyan kiegyenlítette a tartozást, de egyáltalán nem lett volna szabad használnia a kártyát."

És mi jár egy magyar képviselőnek??????

♔batyu♔ 2015.05.11. 12:19:57

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Engem ez kb, annyira nem zavar, ahogy szerintem téged sem, hogy az USA annektálta pld.Irakot az olaja miatt. Vagy éppen a megszállt Palesztinát népesítik be a zsidók.

"Alapvető erkölcsi érzék híján".

♔batyu♔ 2015.05.11. 12:21:43

@csak egy néző: Az a gond, hogy nálunk az összes párt túl balkáni ahhoz, hogy egy ilyet megszavazzanak, Talán kivéve Jobbik és talán az LMP, bár kormányon nem biztos, hogy annyira nekik is fontos lennének ezek.

Netuddki. 2015.05.11. 12:31:31

@♔batyu♔: Azért van egy aprócska különbség.

USA: Kinyírtak egy véreskezű iraki diktátort, csak sajna az iraki nép nem tudott mit kezdeni a hirtelen nyakukba szakadt lehetőséggel. Mellesleg ez a legnagyobb bajuk az ilyen világrendőrt játszó országoknak, hogy arra már nincs tervük mi legyen a továbbiakban az ottélőkkel.

USSR: Az ukrán nép által elzavart, ruszkibarát, tolvaj diktátort akarta visszahelyezni. Gyakorlatilag elvette az urán néptől a lehetőséget.

Ennyi. Ha nem érted (nem akarod?), nem csodálkozom...

a nagy hohoohooo 2015.05.11. 12:34:53

Úristen!.....na ez nem a szónoknak szól.
Ép elméjű ember ezt csak akkor hordhatja össze, ha komolyan gondolja. Mindenképpen nagy a baj: úgy tűnik, tényleg elkezdődött egyfajta végjáték. Katasztrófa, ha az ország miniszterelnöke meghibbant. De az is katasztrófa, ha nem hibbant meg, és komolyan gondolja, amit itt elmond. A legnagyobb baj azonban az, hogy ezt a szöveget még mindig nagyon sokan elhiszik. Pedig csak egy kicsit körül kellene nézni mondjuk Németországban, Dániában, Hollandiában, Svédországban és a többi sikeres nyugat-európai országban, hogy valóban annyira talajt vesztettek-e.
Lassan aktualizálni kellene a hetvenes évek klasszikus viccét, valahogy így: "Hol van Európa?" - "A szakadék szélén." - "És Magyarország?" - "Egy lépéssel előtte."
Ez egy maga által teremtett rémálomvilágban él . Pl : nézzük az Uniót .Exportunk 80 % a oda irányul ,importunk 75 % a onnan érkezik.Állami beruházásaink 95 % a Uniós pénzből valósul meg .Közben harcolunk vele ,mert mi egy gazdasági nagyhatalom vagyunk .Mi adjuk az Unió GDP jének 0,7 % át .A keleti nyitás az persze sikeres .Az elmult két évben exportunk volumene egy milliárd dollárral csökkent .Államadósság : 2010 ben 19300 milliárd Ft volt ,most 24400 milliárd Ft.Közben elúszott a magánnyugdíjpénztár 3000 milliárd Ft ja .A négy év alatt volt 5297 milliárd Ft kiigazításnak nevezett megszorítás .Az év végi tervezett államadósság 25100 milliárd Ft.Ez az ember ha elhiszi amit mondott ,akkor elmebeteg .Ha tudja ,hogy nem igaz amit mond akkor egy gazember és elmebeteg .

♔batyu♔ 2015.05.11. 12:51:19

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Az Iraki nép alapvetően egy agyonbombázott, máig nem felépített országban él.

Miközben olajnagyhatalom.

Ma Baker 2015.05.11. 13:32:53

Nem tudom hol itt a megtévesztés. A gazdasági súlypont tényleg keletre helyeződik át. Kína lenyomja az USA-t, majd valamikor India is, Japán meg Korea a Németeket, az EU-ban meg a Franciák pl a saját kardjukba dőlnek. Az Oroszok meg a mérleg nyelve részben Ázsiában, részben EUrópában leledzve. Erről nagyon egzakt térképeket is rajzolgatnak, hogy éppen hol van a gazdasági középpont és ez az elmúlt 100 évet leszámítva hagyományosan a kelethez volt közelebb.

Mo. gazdasági helyzetében mi a megtévesztő? Indultunk a Görögökkel egy padról Gyurcsány bácsi jóvoltából messze lemaradva a többiektől és most a térségben pont a középmezőnyben, vagy egy kicsit feljebb teljesítünk úgy, hogy minket viselt meg legjobban a válság.

Az, hogy 10-ből 7-8 ember le akarja váltani a Fideszt, nettó hazugság. 33% a támogatottsága ennek a pártnak és a maradék 67%-ból is sok a bizonytalan, így ez a szám 10-ből max 5, ami egy ciklus közepén kb rekord népszerűséget jelent.

A devizásmentést kudarcnak beállítani elég nagy álszentség, amikor pontosan lehet tudni, hogy a Jobbikon kívül nincs olyan párt a porondon, amelyik a kisujját is mozdította volna az adósokért, sőt együtt tapsoltak volna inkább az ingatlanelkobzásokhoz, hogy milyen jól mobilizálódik a magyar nép és nem vesz, hanem bérel lakást... Jaés a Jobbikkal való szimpatizálást gondolom esélytelen ezen a blogon propagálnom.

A kamatcsökkentést pedig meg kellett próbálni esetleges forintromlás árán is. Minden százaléknyi alapkamat csökkentéssel legalább ezer milliárd adósszolgálati kiadástól szabadulhat meg az ország, míg a másik oldalon némi forintgyengülés ellensúlyozhatja a dolgot, ami viszont segíti az exportot. 2:1 arányban tehát helyes a kamatpolitika és eltörpül a forintgyengülés negatív hatása a pozitív hatások mellett.

És a posztod végére is értünk. Írhatnál valami hihetőt is legközelebb.

Szarvas Norbert 2015.05.11. 13:50:39

@Ma Baker:

a kik akarjak levaltani cimu reszt azz kezdtem hogy akikkel en beszelgettem par ezer ember (ugyfel, ismeros ... stb)

masreszrol en olvastam tobb felmerest miszerint a Fidesz nepszerusegvesztese rekord kozeli

a hiteles dologba nem megyek bele megegyszer... te ezt gondolod en meg mast hallok az ugyfeleimtol akik hozzak magukkal a szerzodeseiket es az elszamolopapirt is.

azert egy gondolat: a forintositast mar 2010-ben meg lehetett volna lepni 200-as arfolyamon... szted ahhoz kepest ez nem kudarc?

a nagy hohoohooo 2015.05.11. 14:17:34

@Ma Baker: "Gyurcsány bácsi jóvoltából ..."..brhühüü persze,persze Gyurcsány kottájából jáccik a világ..brhüü..
Vajon kinek a faszát tisztelhetjük kendben humor Harold testvér?
(humor Harold: olyan emberke, aki azt hiszi magáról, hogy humoros, pedig nagyon nem.)
Meglepő bejelentést tett Varga Mihály 2015. febr. 13
A magyar gazdaság is túljutott végre a 2008 októberi szinten, vagyis a válságon.
www.napi.hu/magyar_gazdasag/meglepo_bejelentest_tett_varga_mihaly.593502.html

Basszátok meg az a 2008-as szint az általatok elátkozott Gyurcsány szintje.

Az oktatás szegregál, színvonala egyre rosszabb. A szegénység nő, a társadalom kasztosodik. Ma minden korábbinál jobban csak az számít, ki hova születik. A beruházások felpörgésében meghatározó volt az elmúlt időszakban az építőipar, többek között a stadionberuházásokkal, 4-es metró választások előtti átadásával. Mindebben jórészt EU-s finanszírozás állt.
GDP növekedéssel csak a válság előtti szintre kerül vissza a gazdaság, felzárkózó pályáról szó sincs. Ráadásul eladósodás mellett. Az eladósodás persze negyven éves probléma, kb 1973-tól küszködik ezzel az ország. Orbánék semmilyen fordulatot nem csináltak. Talán 96-2000 között volt felzárkózópályán utoljára az ország, előtte meg a hatvanas években.
De egy biztos: nem úgy tűnik, hogy a jövőbe fektetnének be. Az oktatásból egyre nagyobb pénzeket vonnak ki.
Majd 4-5 év múlva úgy is kiderül, hogy fenntartható-e a mai gazdasági szerkezet. A válasz erre sajnos nem, de fölösleges erről itt hitvitát folytatni. Stadionberuházásokból, szökőkutakból, Lego üzemből, Coca-cola palackozóból, gumigyárból nincs tartós fejlődés.
Ettől Orbán még bőven belebukhat és bele is bukik a félmillió létminimum alatt élőbe, a szétbarmolt oktatásba-egészségügybe stb
Az, hogy a simicskák, mészárosok cégei jól teljesítettek, hogy félig átadták a Várbazárt - félig meg nem -, hogy befejezték a 4-es metrót végre, hogy minden létező közteret elkősivatagosítottak, az még nem jelenti azt, hogy ebben az országban érezhető jobblét lenne egy ránk rohadó almatermés miatt a GDP emelkedése.
Akkor még mindig messze vagyunk, nem? látszik már a béka segge?
Amúgy akkor komoly kérdés, hol tartunk most? és ha eme két ágazat nincs, akkor szar van a palacsintában...

......és a kkv hogy áll?
......és akkor köszönjük meg Gyurcsánynak és Bajnainak a jelenleés akkor köszönjük meg Gyurcsánynak és Bajnainak a jelenlegi húzó ágazat "betelepítését"
Osztjónapot.
"A magyar gazdaságot a leginkább az ipar, azon belül is a feldolgozóipar, azon belül is az autógyártás, és azon belül is két gyár, a győri Audi és a kecskeméti Mercedes húzza maga után. Az első negyedévben elég sokat hozzátett ehhez az építőipar is, a kiskereskedelmi forgalom körül viszont elég sok a statisztikai zűr mostanában."
index.hu/gazdasag/2014/08/14/gdp/
Nézzük csak ezt itt:

444.hu/2015/02/13/ket-abra-ami-helyreteszi-a-szuperjo-gazdasagi-adatainkat/

Nem szép dolog az embereket hülyének nézni!Annak böjtje lesz!

De egy dalt megérdemelsz,hamár így felvidítottál,úgy tartják inkább szidják az embert mint kiröhögjék,..brhühüühüüü....:
Republic - Repül a bálna - 90 - Blog.hu
90es.blog.hu/2010/10/16/republic_repul_a_balna_1
2010. okt. 16. - Az évek során olyan remek közhelyekkel gazdagították a honi zenei palettát, mint az „aki hülye, az is marad”, az „ez a parancs, érik a narancs"

nu pagagyí 2015.05.11. 14:21:15

És még a "rezsicsökkentés" hazugságára ki se tért a posztíró. Hiába csökkent ugyanis a rezsi (aminek módja a magántulajdon szimpla fosztogatása volt), ha a többi költség növekedése azt lenullázza. Mivel az infláció 2012-ben 5,7%, 2013-ban 1,7%, 2014-ben -0,2% volt, bátran elmondhatjuk, hogy a rezsicsökkentések ellenére nemhogy több, de kevesebb pénz maradt az emberek zsebében, mivel a 2014-es nullaközeli infláció is csak azt jelenti, hogy amennyivel csökkent a rezsi ugyanolyan mértékben nőtt a többi szintén fontos költség (élelmiszer, ruházat, szolgáltatások stb). Ezért nem tudott az "izé" bácsi piros biciklit venni az unokájának a rezsimegtakarításból, pedig milyen lelkes volt.

a nagy hohoohooo 2015.05.11. 14:23:30

@Ma Baker: Brhühüü..te nem röhögöd el magad a saját ostobaságodon?...mert én igen a tiéden...brhühüü..
Bár ez sokaknak nem röhejes..bocsi,tom,tom döglött oroszlánba nem illik belerúgni mint Simicska mondá a nemzet spermájáról,hacsak nem az:"eeemmmúúúttnnyyóóccéévv"a történelem...
Sőt az elmúlthuszonöt....
"Orbán: Magyarország abban a helyzetben van ma, amit 25 éve kívánt:
www.napi.hu/magyar_gazdasag/orban_magyarorszag_abban_a_helyzetben_van_ma_amit_25_eve_kivant.597540.html
Amire egyáltalán nem lehet büszke ez az elmebeteg magyar Mussolini:

Elkeserítőek a szegénység legújabb adatai
Tíz ábra arról, hogy hogy éltünk tavaly
8 ábra a magyar társadalom tíz évéről

A Magyar Tudományos Akadémia szociológusai ismertették uniós összehasonlításban a szegénység terjedéséről szóló adatokat. A számok azt mutatják, hogy a helyzet az elmúlt néhány évben meredeken romlott, amit a gyerekek különösen megszenvednek. A kutatók szerint ha a kormány valóra váltja a terveit, még súlyosabbá válik majd a helyzet.

Magyarországon a szegénység folyamatosan nő, leszakadunk még a visegrádi országoktól is, pedig a gazdasági fejlettségünk nem indokolja, hogy ilyen mértékű legyen a leszakadás, hangzott el csütörtökön az MTA Szociológiai Intézetében, amikor bemutatták az Eurostat legfrissebb adatait a szegénység terjedéséről.

A konferenciát azért tették nyitottá, mert a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) idén ? forráshiányra hivatkozva ? nem publikálta a szegénység mértékét és mélységét európai összehasonlításban mérő mutatókat, így azok nemcsak a nagyközönséghez, de még a szakmához sem igazán jutottak el. Az Akadémia ezt az információhiányt szerette volna pótolni.
Egyre több a súlyos nélkülöző.
Ki a súlyosan deprivált?

A statisztikákban súlyos nélkülözésnek számít az, ha valakire az alábbi kilenc tételből legalább három igaz: (1) nem tud időben lakbért vagy rezsit fizetni, (2) nem tud rendesen fűteni, (3) nincs pénze váratlan kiadásokra, (4) nem tud rendszeresen húst enni, (5) nincs pénze egy hét üdülésre (6), nincs autója, (7) nincs mosógépe (8) nincs tévéje, (9) nincs telefonja.

Messing Vera, az MTA Szociológiai Intézetének munkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy a súlyosan depriváltak (akiknél kilenc fogyasztási tételből ? például rendes fűtés vagy elég hús ? legalább négy hiányzik) aránya Magyarországon meredeken nőtt 2009 és 2013 között: 20,3 százalékról indult, legutóbb már 26,8 százalék volt. Az uniós átlag 9,6 százalék, de például a szomszédos Szlovákiában is csak 10,2 százalék, Lengyelországban 11,9 százalék.
Az anyagilag deprivált népesség aránya a visegrádi országokban és az EU-átlag.
index.hu/chart/2014/11/20/elkeseritoek_a_szegenyseg_legujabb_adatai/

Ha neked kezedbe adnak egy nagy lóf...t, és azt mondják, ez a győzelmi zászló, akkor fennen hordod?
Gondolom, míg az OPNI-t be nem zárták, te világítótoronyként mutattad az utat sorstársaidnak!

nu pagagyí 2015.05.11. 14:28:59

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Van olyan világcsendőri szerepre áhítozó ország, amelyiknek van kész terve az "utánról". A terv az, hogy megszállja a zavaros (zavarossá tett) országot és beolvasztja a birodalmába. Nem az USÁ-ra gondoltam, hanem egy sokkal közelebbi hatalomra.

a nagy hohoohooo 2015.05.11. 14:43:19

@Ma Baker: "A devizásmentést kudarcnak beállítani elég nagy álszentség, ...bla..bla..
Az ba+ az az orbitális butaság ,hogy az egész társadalom fizeti meg a FideSS és kistesója a neonáci Jobbik népszerűséghajhászását.
Nyílt levél a FideSS-jobbikuSS maffia szavazóihoz:

Drága Átlaghülyemélymagyarok!

Akkorát röhög rajtatok minden nap a ballibsi tábor, miszerint a rezsicsökkentett nagyságú eszetekkel fel se fogjátok, hogy a NER-szopatás legnagyobb társadalmi csoportja a magatokfajta kretén fidióta szavazók.

A devizahitelek lakossági felhasználásának lehetőségét az első Orbán-kormány vezette be 2001-ben, a devizahitelek elterjedéséért pedig elsősorban a "fideszes" Járai Zsigmond akkori jegybankelnököt terheli a felelősség. 2010 után a hitelválság elmélyülését Orbán Viktor és Matolcsy György okozta, miután az elmúlt három év alatt 30 százalékkal nőtt a svájci frank árfolyama, s ebben adósodott el a legtöbb lakáshiteles.
Járai Zsigmond 2002-től folyamatosan "mesterségesen magasan tartotta" a jegybanki alapkamatot és ezzel a forinthitelek kamatozását is, tudatosan terelt nagyon sok embert az alacsonyabb kamatú devizahitelek felvétele felé. A devizahitelesek helyzete pedig akkor kezdett el igazán rosszra fordulni, amikor 2010 tavaszán Kósa Lajos és Szijjártó Péter felelőtlen nyilatkozataikkal jelentősen rontottak a forint árfolyamán a svájci frankkal és az euróval szemben,a 2010-es kormányváltás óta mindkét deviza árfolyama jelentősen és tartósan emelkedett, ami elviselhetetlenné tette a devizában eladósodott lakosság helyzetét.
Orbán Viktor és Matolcsy György gazdasági ámokfutásának köszönhetően több mint 30 százalékkal nőtt a svájci frank árfolyama. Ennek a rezsimnek az uralkodása alatt megtízszereződött azon hitelesek száma, akik nem tudják fizetni a részleteiket.

Szétverjük a bankszektort, csak aztán nehogy baja legyen.
444.hu/2014/09/20/szetverjuk-a-bankszektort-csak-aztan-nehogy-baja-legyen/

Csak csőlátású jobbosok és szélsőjobbosok a maguk jól fejlett bankgyűlöletével, gondolják úgy, hogy a magyar bankok törvénytelenül működnek. A felvett hitelt vissza kéne fizetni, tisztelt nemzettestvérek, nem pedig a hitelezőt szidni tele szájjal. Hogy nagyon magasak a törlesztő részletek? Érdeklődjetek az omnipotens nemzetvezetőtöknél. Ő ezt is meg tudná világítani, ha akarná. Nem akarja? IJ faktor..

program készítő 2015.05.11. 18:53:28

Az tisztességes,ha egy bank 90.000 nettóra több millió kölcsönt adna?,dehogy

csak egy néző 2015.05.11. 19:19:27

O Viktor:
"Én ismerek olyan országot, amely akkor teljesít jól, ha éppen nincsen kormánya, de azt kell mondanom, hogy ezek a kivételek."
De jó lenne, ha mi is ilyen kivételek lehetnénk.

a nagy hohoohooo 2015.05.11. 21:00:58

@a nagy hohoohooo:
Előre szólok "TE FASZ!",h ezzel a visszamenőleges törvénykezéssel,a devizahitelesek mentése,nem értek egyet,mert jogállamban ilyet tilos elkövetni,mert így ezt is mint annyi mást bankadót,rezsicsökkentést végsősoron mi,azaz az adófizetők ,mindenki fizetjük meg.
Jogállamban szent a magántulajdon és szent a szerződés. Ebből induljon ki a sok méltatlankodó.
Itt politikai szándék van szavazatvásárlásra,mint már annyiszor 2006-tól minden választás előtt belengette a FideSS,hát most megkapták,megkaptuk,fizetjük,ők FideSSék már kimentették magukat és haverjaikat.
Ha a törlesztő megemelkedett 100%-kal és abból most engedtek 20-30%-kot akkor majd tudnak fizetni?
Hatalmas kilakoltatási hullám indul majd el.A gond az amiről senki nem beszél az az,hogy a magyar jövedelmekből ezeket a törlesztőrészleteket nem lehet kinyögni. Ez a lényeg. Hajrá közmunka program! Hajrá Magyarország!
Aki valahogy kikinlódta az eddigi duplájára nőtt részletét, neki valóban egy kis könnyebbség lesz. Aki viszont egyáltalán nem fizette, ő nagy valószínűséggel a csökkentett részletet sem tudja kifizetni. Talán az ő bajuk a nagyobb.
Azért kiváncsi lennék, hogy a "fejétől bűzlik" réteg saját részre megszavazott 180Ft-os végtörlesztés után még mennyit nyúltak le most.
Orbán gazdaság politikájának köszönhető a forint romlása,tetszettek volna jó,prosperáló gazdaságot csinálni,na ja, de az unortodox gazdaságpolitika nem foglalkozik az emberekkel. Oldja meg mindenki a maga baját úgy, ahogy tudja.
A "keményen dolgozó kis emberek"-et pedig csak hülyítik tovább, ezzel családokat lehetetlenít el!
A devizahitel károsultjait nem magukért a károsultakért, hanem az ország gazdaságának egészéért kellett volna megoldani, és ennek számos lehetőségét mulasztotta el az Orbán. Ennek a káros következményeit tapasztaljuk most.
A FideSS már kénytelen volt kezdeni a devizahitelekkel valamit, valóban már a szájuk szélén volt a szar. De én ugy látom, hogy a szart fosra cserélték. A bankok csak azt teszik meg, amit a törvény nekik megenged! Az is elképzelhető, hogy az ország pénzügyi egyensúlyának helyreállitása érdekében (ugye ezeket csak 1-2 évre vezetik be, ez a lényege!) bevezetett bankadó még mindig nem került "kivezetésre", azaz a mai napig is fizetik, igy ezzel a "bankelszámoltatással' adták a kompenzációt. Ezért hibáztatom a kormányt és nem a bankot elsősorban.
De a nagyobbik hibás azok akik újra beszavazták ezt a tolvaj bandát ,vagy csak néztek mint a moziban ,hogy nami lesz a :Folytatjuk!..hát most verjék a .....
süti beállítások módosítása