Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Mi lesz a sorsa a brókerbotrány szakosoknál tárolt fekete pénzekkel?

2015. április 13. - Szarvas Norbert

29079897-3d-fekete-penz-erme-eurot.jpgBaromira fáj a fejem. Azt mondja a egyik nagyon kevdes barátom, hogy frontérzékeny vagyok mióta ismer. A baj az, hogy nekem erről elfelejtettek szólni. Még mindig ennek a dúrva fejfájásnak akarom betudni a hírt, amit az imént olvastam. Még mielőtt bármit leírnék, mégegyszer elolvasom, hátha az én készülékemben van a hiba. És valóban én értettem félre! Szóval akkor, az NGM nem azt kéri a NAV-tól, hogy nem szankcionáljon bármilyen botrányból kipattanó adózási szabálytalanságot. Vagy mégis? Vagy mégsem? Na most akkor mi lesz?

Szerintem nyílt titok, hogy ezeknél a brókercégeknél parkolópályán voltak olyan fekete jövedelmek is, amiket a nem adózok középosztálya el akart pakolni és fialtatni. Kik ezek a fekete jövedelmek középosztályának a tagjai? Hát azok a vállalkozók, akik nem Pista, a minimálbéres kisiparos jövedelemszintjén pakolják el a lóvét a NAV elől. Az már persze ideológia vita, hogy jogos vagy sem.

Szerinted mennyire jogos az, ha valaki jövedelmet akar elrejteni, miközben te alkalmazottként rákényszerülve vagy jövedelmed közel felét leadózni? Elég csúnyán hangzik, de lehet benne jogosság. Hiszen egy vállalkozó pénzét, egzisztenciáját és tudását kockáztatva vág bele és gürizik (mint te) az életéért. Cserébe összességében az anyagköltségeken felül az Állam a közel 80%-ára nyújtja a markát annak a pénznek, amiért ez a vállalkozó dolgozik. Hiszen ha saját hivatalos jövedelmként akarná havi szinten kivenni a pénzét, akkor a te járulékaidon felül még vállalkozói járulékokat is kellene megfizetnie... De ebbe nem akarok nagyon belefutni. Az a véleményem, hogy egy rossz rendszer rossz döntéseket fog minden esetben kikényszeríteni...

Visszakanyarodva a címben feltett jogos kérdésre. Ha belegondolsz, akkor tulajdonképpen most kezdődik a rendszer igazi próbája. Ha a NAV egy olyan helyzetben, amikor a felügyeleti biztosok mindent látnak és intéznek, még mindig nem akarja észrevenni az eltitkolt jövedelmeket, akkor itt semmi sem műdköik. Már múltkor habzó szájjal néztem a Fidesz azon engedményét, miszerint kérdezés nélkül visszaengedik a fekete milliárdokat az országba. Vérlázító dolog, de igazuk volt. Csak így tudták a pénzek egy részét hazahozni. De ettől még nem kéne megkoronázni azokat, akik helyett te és én fizetem a kasszát "közös teherviselés" jogcímen.

Azt gondolom, hogy érdemes rangsorolni. Egyébként a törvény és a hatóság is rangsorol, csak nem jó irányba. Nem mindegy, hogy 100 milliárd forintot lopsz vagy egy kiló kenyeret! Mégis számtalan példát tudunk, amikor a "kenyeres" srác több évnyi börtönt kapott, mint a milliárdos csaló. Érdekes ez az ellentmondás. És igaz a mondat:

"Ha lopsz, akkor lopj nagyot. Mert ha kicsit lopsz, akkor elkapnak".

De miért is kell ennek a szemét igazságnak mániákusan megfelelnünk folyamatosan?

Nem gondolom, hogy minden ügyfél körmére rá kellene koppintani. Nem hiszem, hogy Jóskának a 2 milliós befektetésén kéne a pénzt megfogni. De azért lassan feltűnhetne szeretett hatóságunknak a komolyabb tételekben dolgozó nagyiparos kollegák áldott tevékenysége. Valamit illene kifele is mutatni és üzenni a nagyérdemánek, hogy a NAV éber, aki nem engedi a nagy halakat vígan úszkálni. Mind tudjuk, miről beszélek.

Egyébként meg teljesen lényegtelen, hogy ezt leírtam. Semmi ilyen elszámotlatás nem fog történni. Kínosan figyelnek arra, hogy senkit ne érjen hátrány a károsultak közül. Szóval a bűnözőt sem érheti anyagi veszteség, aki tíz és százmilliókkal rövidítette meg az Államot és az adófizetők zsebét. MErt ugye ezt most egy teljesen más sztori. A rendszer pedig nagyon nem akar sztorikat összemosni. Mindenkinek van joga. Így lesz létjogosultsága annak a morbidságnak, hogy a ellopott fekete jövedelemmel rendelkező befektetőnek ugyanannyi joga van visszakapni kérdezés nélkül a pénzét, mint a keményen dolgozó kisembernek, aki jövedelmének 50%-át első nekifutásból leadózta.

Ugye én nem vagyok jogi érdekvédő egyesület, ami ráadásul állami apparátus. Innentől fogva pedig bátran okoskodhatok átfogóan. Nyílt titok, hogy remek stratégiai érzékkel a kormány azzal az "ártatlan" pénzszektorral (BEVA), akarja kifizettetni saját "figyelmetlenségét", amelyiknek különadóját éppen most fogják kivezetni. Szóval újabb indok, hogy fizessenek. A következő elvi kérdés, hogy tényleg a pénzszektornak és ezáltal neked (megemelkedett költségek) kell kifizetni azoknak a befektetését is, akik adózatlan jövedelmet helyeztek el ezeken a bef. számlákon illtve vállalati kötvényekben? Szóval így működik az ország...

Erről jut eszembe egy vicc:

A kisfiú kérdezi az apját, hogy mi a politika. Az apja leülteti, és példákkal elmagyarázza:
- Figyelj, fiam. Én hozom haza a pénzt, tehát én vagyok a KAPITALIZMUS. Anyád ügyel a pénzre, tehát ő a KORMÁNY. Nagyapád ügyel arra, hogy minden
rendben legyen, tehát ő a SZAKSZERVEZET. A babysitter a DOLGOZÓ OSZTÁLY, és mi mindannyian azért dolgozunk, hogy Te, a NÉP jól érezd magad, és minden rendben
legyen. A pár hónapos kisöcséd pedig a közös
JÖVŐNK.
A kisfiú elraktározza a hallottakat, és elmegy aludni. Éjjel arra ébred, hogy az öccse ''telerakta a pelenkáját'' és sír. Felkel, és szólni akar az anyjának, de az olyan mélyen alszik, hogy nem bírja felkelteni. Bemegy szólni a babysitternek, de a
szobában látja, hogy az apja éppen hempereg vele az ágyban, miközben a nagyapja kukucskál be az ablakon. Senki sem veszi észre, hogy ő is ott van, így visszamegy aludni.
Másnap kérdezi az apja, hogy el tudja-e mondani a saját szavaival,hogy mi is az a politika. A kisfiúnak eszébe jutnak az éjszaka látottak, s így szól:
- A politika az, amikor a kapitalizmus kihasználja a dolgozó osztályt, amit a szakszervezet csak tétlenül bámul. A kormány alszik, a néppel senki sem törődik, és a jövő is szarban van!

 

Tetszik a performance? Ez like:

 

Ha szeretnéd támogatni a blogot és az igazságot! Bőven elég ha 499 forinttal támogatod évente a blogot!

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr867364724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása