Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A bankok megint játszanak a devizahiteles ügyben! De miért???

2015. április 09. - Szarvas Norbert

euro_kezben_sxc.jpgA devizahiteles levelek 7%-át adták fel eddig a bankok. Ez egy körülbelül szám, hiszen a Magyar Posta konkrét tájékoztatását (149 ezer beérkezett elszámoló levél) viszonyította a szaksajtó. Na még gyorsba egy ijesztő szám, aztán belecsapunk a lecsóba! A Magyar Postának közel 2,1 millió darab ajánlott-tértivevényes levélpostai küldeményt kell kézbesítenie a normál forgalmon felül. A törvény kimondja, hogy április 30-ig kell fellőni az éterbe a leveleket a bankoknak. A Posta felkészült, de kérleli az illetékeseket, hogy kezdják el már végre feladogatni a leveleket a torlódás elkerülése végett. Na és akkor kezdjük el a lényeget: Már megint miért ekkora játékosok ezek a bankok?

Az elmúlt években számtalanszor védtem meg a bankokat az egyoldalú és pofátlan támadásoktól. De legalább ugyanennyiszer léptem verbálisan a képükbe a vadkapitalista köntösbe bújtatott szemétkedések végett. Ha nagyon magamat akarnám ismételni, akkor elmondanám újfent a legnagyobb abszurditást a rendszerben.

A bankok egyértelműen profitéhes törtető vállalkozások, akik bújtatott szerződéseik miatt az emberek bizalmából és hiszékenységéből élnek. A banknak nem pénze, hanem jó híre van. Ha a jó hír csorbul, akkor vége a biznisznek és lehet kivonulgatni az országból, majd a világból. Tehát a jóhírt és a bizalmat meg kell védeni mindenáron. Ez persze az elmélet. A gyakorlatban folyamatosan megy a csibészkedés, trükközgetés. A pénzintézetek nagyon ügyesen kitapasztalták, mennyire feledékeny egy társadalom. A társadalmi feledékenység azt jelenti, hogy a társadalomnak mekkora ellenhatás illetve mennyi idő szükséges ahhoz, hogy elfelejtsen egy aktuális negatív kimenetelű dolgot.

Perverz módon, fordított arányos kapcsolat a jellemző a társadalmi feledékenységre és az információáramlásra. Az információ egyre nagyobb mennyiségben és egyre gyorsabban áramlik, míg ezzel tökéletesen inverz módon csökken a társadalmi feledékenység türelmi ideje.

Az optimális piacgazdaságban, ahol a felek kölcsönösségéről beszélünk (Állam, pénzpiac, társadalom, mint fogyasztó) nem fordulhatna elő az a türelmi idő, amivel kezelték a devizahitelesek "megmentését" 2009 óta. Ha a bankok maguktól megtették volna a nyílvánvaló lépéseket, akkor a rendszernek sokkal kevesebbe került volna, ráadásul a társadalmi bizalmat nem ásták volna el a következő 5-10 évre. Bár egyre több kételyem támad ezzel kapcsolatban, hogy a társadalom (nem egyénekre bontva) valóban 5-10 évig lenne ebből az ügyből származtatva bizalmatlan...

Helyette a bankok játszottak, mint hülye gyerek a Lego-val. (Jajj de szar hasonlat, én kérek elnézést). Amikor már azt hinné az ember, hogy minden letisztázódott, a felelősség határai kijelölve, egyértelmű útmutatás (elszámolás) megalkotva, akkor már nem próbálkoznak be olcsó trükkökkel. Nem is szabadna, hiszen ők nem az ellenségeink, hanem a piacgazdasági "üzlettársaink", akikkel közösen határozzuk meg Magyarországot.

Ehhez képest a bankok megint átmentek debil játékosba és pontosan telibekakálják a lényeget és fenntarthatóságot. Nem akarnak tudomást venni a bizalom helyreállításának a létszükségletéről és a kedélyek csillapításáról. Helyette duzzogó nebulóként kicentizik a határidőt, mint Messi a jobb felsőt...Ennek mi értelme van? Miért nem lehet folyamatában és normálisan kiküldeni a leveleket?

Ráadásul ha tényleg az történik, mint amire számítunk( utolsó percben beküldött levelek milliói), akkor megint saját magukat köpték szembe. Eddig ment a duma, hogy a rendszer nem képes gyorsan és egyszerre kezelni a teljes ABC-t. Tehát akinek jó a neve, az hetekkel hamarabb kaphatja meg a levelet. Ehhez képest, ha mindent az utsó percben tudnak elintézni, akkor merül fel a jogos kérdés, hogy tulajdonképpen a rendszer mégis képes kezelni az ABC-t 2-3 napos eltéréssel (maximum!!!)?

Pont ma olvastam egy cikket a Prágai újonnan elkészült Metróról, amit a tervezett 22 milliárd helyett 20 milliárdból készítettek el. Nem hittem a szememnek, hogy létezik valahol a világon olyan állami és pénzpiaci beruházás, amit a tervezetnél olcsóbban építettek meg. Én bevallom nem ehhez vagyok szokva. Ha pedig ebből indulok ki, akkor valószínűleg létezik olyan piaci környezet, ahol a bank nem az utolsó napig húzza a dolgot, hanem első nap beleáll a korrektségbe... Ugyanis ha néhány napod van neked a hiteledet befizetned, különben örihari, akkor a banknak is pár napja legyen a fordítottra...

 

Tetszik a performance? Ez Like:

 

 

 

Ha szeretnéd támogatni a blogot és az igazságot! Bőven elég ha 499 forinttal támogatod évente a blogot! 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr957353568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brumm.a.tejbe 2015.04.09. 16:05:33

" akkor a banknak is pár napja legyen a fordítottra" Az ötlet jó, de vajh mi szoríthatná rá a bankokat hogy így tegyenek? -költői kérdés-

Csaba Szikora 2015.04.10. 08:16:56

Most kellene hogy következzen,szivassák meg a polgárok a bankokat.
Kérdem én a devizakárosultakról,hány család került BAR mostmár KHR negatív adóslistájára mert nem tudta fizetni szemályi hitelét a megemelkedett lakáskölcsön miatt.
Hány szülő nem tudta beiratni gyermekét főiskolára egyetemre,mert nem jutott rá?Hány ember mondott le a nyaralásról mert nem jutott rá,bár nem tartozik a mindennapokhoz a nyaralás,de minden képpen erősíti a családot,a szervezetnek pedig biztosította a pihenés.Hány ember túlórázott napi szinten a lakása fenntartása miatt.
Hát éljünk a kártérítés lehetőségével.
A buta ellenzék:DK,MSZP,LMP,EGYÜTT,példálózik,szopja az amcsik farkát,hát akkor lesz támogatottság is.Hiszen Amerikában már akkor perelnek,ha a macskát mikróban szárítja a hülyéje,és nem éli túl szegény.

István Tamasi 2015.04.10. 10:03:15

Sokadszor ismétlem: A devizaALAPÚ hitelesek miatt miért kell másoknak, akik nem kaptak a felvett pénzből, fizetni?

♔batyu♔ 2015.04.10. 10:04:20

Életbe lépett a kormány banketikai rendszere, erre válaszul a Raffeisen közölte, Magyarországon nagyon barátságtalanná vált a banki környezet.

Csak valami nagyon ostoba baliibsi képzeli, hogy a Raffeisen és külföldi társai jótékonykodni jöttek ide. A mohóságuk okozta azt, hogy senki nem állt ki értük, Orbán gond nélkül szorította ki őket a bankrendszerből és azt is, hogy sok magyar (én is) áttette portfolióját magyar tulajdonú bankba.

Persze ment egy darabig a "duma", itt az indexen is, hogy a magyar hülye a pénzügyekhez, stb., de azért egész más ma banki ügyeket intézni, mint akár 6 éve, pedig a bankok java része már magyar.

VT Man 2015.04.10. 10:37:37

Ugyan ismétlem, de akkor is:
- Ha a bankok nem látták előre, hogy a devizahitelekben ekkora kockázat van, akkor nem elég jó szakemberek, és viseljék a rossz döntés felelősségét

- Ha előre látták, akkor pedig átverték az embereket

A legigazságosabb az lenne, ha a következményeken az állam, a bankok és a hitelfelvevők arányosan osztoznának.
De pont ez is történik most...

István Tamasi 2015.04.10. 10:42:07

@VT Man:
Ön vagy téved vagy rosszul informált. Igenis látták a bankok a rendkívüli kockázatot a devizaALAPÚ hitelekben és figyelmeztettek is rá.

berkó 2015.04.10. 13:08:41

A bankoknak nem érdeke minél később küldeni a levelet, mert a késedelmi kamat a kifizetés napjáig ketyeg. Ergo: ha korábban küldi a levelet, kevesebbet kell fizetnie.

A késés oka pedig: az informatikai rendszerek átállítása az elszámolás összegének kiszámolására sok helyen még mindig részben teszt alatt van. A könnyebben kiszámolhatóak már értesítve vannak, az egyedi vagy nehezebben számolhatók (értsd: több tényezős) még nincsenek.

Lord_M_ 2015.04.10. 13:18:33

@István Tamasi: Speciel ez nem igaz.
Anno meg a biliborulas elott en magam is egy banknal dolgoztam es nem keves idot toltottem fiokokban is.
Nem egy hiteligenylest lattam - ahol a kedves leendo ugyfel megkerdezte, hogy mennyire biztonsagos, mi van ha meglodul az arfolyam. Ilyenkor a kedves alkalmazott - mi a fenet tehetett volna - elmondta amit neki is elmondtak.
Nem, nincs jelentos kockazat kulonbseg, ha valamiert a kulfoldi deviza elszallna - akkor a forint vedelmeben intezkedeseket fognak tenni, ami alapvetoen megnovekedett alapkamatot - ezzel egyutt pedig magasabb forint torleszto reszletet jelent - > ergo pont ugyanott lesz a ket hitel.

Tovabb megyek: a fiokban dolgozok jutaleka az eladott termekekbol erosen ingadozott, mindig abba az iranyba amit a bank eppen el akart adni jobban. Megemlitsem e, hogy a devizahitelek utan magasabb ertekesitoi pontot kapott a kedves alkalmazott mint a forint alapu hitelek utan?

A hitelbiralatnal, vajon miert engedtek at olyan hiteleket is, ahol a jozan esz mar megalljt diktalt volna? mert a bank _elvart_ ertekesitesi mutatokat akart latni, ezt pedig ugy lehetett, ha a szemelyzet ontotte ki az ablakon a hiteleket.

fenet figyelmeztettek ra. tudod mire figyelmeztettek egyedul?
hogy minden kockazatot te viselsz, a bank koszoni szepen kockazatmentesen akar jatszani. csak ezek voltak a kisbetus szekciok, amiket egy mondjuk bo 30 oldalas hiteldokumentaciobol senki nem igazan ertett meg.
Ez az a resz ami miatt most a tokukre leptek, mert egy uzletben nincs olyan hogy "be be beee - csak te vallalsz kockazatot". egy uzleti szerzodes mindket fel szamara tartalmaz kockazatokat.

Masfelol, ez rettenetesen morcossa tesz, miert varjuk el, hogy egy autoszerelo, egy komuves, egy informatikus, egy orvos, egy kemiatanar potnosan ertsen ezekhez? rabiztak magukat arra a "szakemberre" aki a bankot kepviselte veluk szemben. ahogy a bankartol nem varjuk el, hogy ki tudja venni a sajat vakbelet, vagy hogy egy laza delutan alatt hengerfejet javitson az audijan.
Ha a doki azt mondja, hogy ez vakbel, akkor az vakbel, ha az autoszerelo azt mondja, hogy itt sikoltatni kell a hengerfejet meg megfozted a motort, akkor sikoltatni fogsz... mert o a szakertoje a teruletnek. Es bezony meg sose hallottam, sehol mashol, hogy "b*zmeg hogy nem ertesz a hengerfejhez?"

Szoval nem, figyelmeztettek ra. A betanitott sablon szoveget mondtak, a szerzodesben csak leirtak ugyan, de alapvetoen nem elvarhato, hogy mindenki penzugyi szakerto legyen. Hitelt akartak, hazat / lakast akartak maguknak, a csaladjuknak, es _akkori_ korulmenyek kozott belefert - vagy a bank csak teljesiteni akarta a befektetoi meg elemzoi elvarasokat, hat szemet hunyt a tortenet felett es hitelezett.

Es hogy mennyire nincs alapja senkinek bantani a hiteleseket mert "nem ertettek hozza" :
a Lehman Brothers bedolese elotti napokban a cegrol kiadott elemzes (a szakertok) es hitelminosites (a megnagyobb szakertok) mind fantasztikus kepet festettek es AAA kategoriaba soroltak a papirjaikat.
ket nappal kesobb csodbementek.

tessek nekem megmondani, ha a szuper szakertok nem lattak a dolgot, ket nappal korabban -> akkor hogy varjuk el, hogy egy fent emlitett mondjuk asztalos elore lassa a dolgokat mondjuk ket evre?

mindezt ugy, hogy nekem nincs / nem volt deviza alapu lakashitelem, szoval nem vagyok "karosult"...
Csak most mar ennyi ido utan tenyleg idegesito, amikor rugdossak a _nem_penzugyi_szakembereket_ mikozben pont a penzugyi szakemberek miatt tortent ez az egesz.

es hogy ne legyek OFF

a bankok / hivatalok magyarorszagon ezt rendszeresen kihasznaljak. tessek csak az APEH... ize NAV-ra gondolni
te kuldd be 8 napon belul, kulonben letepik a vesedet, de nekik 30 nap gondolkodasi idejuk van, es esetleg ujabb 30 nappal megtoldhatjak a dolgot...
A bankok csak alkalmazkodtak ehhez - te fizzes 3 napon belul... de ok csuszhatnak akar heteket is...

remeljuk eszhez ternek es befejezik ezt a komediat amit csinalnak...

(bocs, hosszu is lett meg morcos is, de nincs benne szemelyes)

Rwindx 2015.04.10. 14:04:06

@Lord_M_: ez kemény volt :) és milyen igaz

mozesapo 2015.04.10. 14:40:56

Westpac ügy. Ausztráliában már 1x eljátszották mindezt. Ott nem úszták meg a bankok ennyivel. nemtartozunk.blog.hu/2014/08/01/az_ausztraliai_devizabotrany_westpac_ugy

zobod 2015.04.10. 15:28:57

A könnyen megvehető álbaloldal szervilizmusa után talán túlzónak tűnik a fidesz fellépése, de az összes fehérgallérosnak jó lenne azzal az egyszerű ténnyel szembenéznie, hogy a bankszektorral kapcsolatban a közhangulat egyre radikálisabb. Nekik is az lenne az érdekük, hogy gyorsan és zökkenőmentesen zárják le ezeket az ügyeket, mert az idő nem nekik dolgozik.

István Tamasi 2015.04.11. 09:08:37

@Lord_M_:
1. Tudomásom szerint 2002-ben kötelezővé tettk a bankoknak, hogy a kisbetűs figyelmeztetések mellett külön nyilatkozatot is alá kellett iratniuk a különlerges kockázatokra figyelmeztetésről.
2. Szerintem elvárható bárkitől ha évtizedekre és súlyosan elkötelezi magát akkor elolvassa a kisbetűs részeket is!
3. Emlékszem, hogy elég gyakran - mondjuk negyed- félévente elhangzottak figyelmeztetések a médiában, sőt a PSZÁF-től is a devizaalapú hitelek különleges kockázatairól.
4. Egy bank nyilván abban érdekelt, hogy eladja ezt az ún. unit linked terméket és ezért agyondícsérje. Ha például autót veszek akkor az eladó dicséreteit elosztom X-el és saját magam vagy felfogadott szakértő segítségével igyekszem magam meggyőződni a portéka minőségéről.
5. Józan ésszel feltételezhető hogy ha egy cég /bank/ kínál egy terméket /hitelt/ kétféle áron/ feltételekkel akkor a végén az egyikre ő ráfizet a másikkal szemben? Nem azt diktálja a józan ész, hogy a hozzáértő és mindenféle ismeretrek birtokában lévő szakember /bank/ pontosdan kiszámolja a saját kockázatát és igyekszik azt minimalizálni?
6. Közgazdaságtant tanult embereknek illik/illett ismerni Kondratyev tézisét a kapitalizmuis ciklikus válságairól, azt, hogy Kondratyev kb 70-80 évvel korábban előre jelezte hogy a XXI.sz. elején jön egy óriási, a 29-33-ashoz hasonló léptékű, válság. Válság idején pedig működésbe lép a Gresham törvény - a jó pénz iránti kereslet megugrik - azaz megigrik a kereslet a biztonságos valuta /ésd az arany/ iránt.

Lord_M_ 2015.04.11. 21:52:58

@István Tamasi:
"Tudomásom szerint 2002-ben kötelezővé tettk a bankoknak, hogy a kisbetűs figyelmeztetések mellett külön nyilatkozatot is alá kellett iratniuk a különlerges kockázatokra figyelmeztetésről."

Így van, mindemellett továbbra is : a bank miközben ezt aláíratta, csak annyit közölt, hogy ezzel az ügyfél megértette és vállalja az árfolyamkockázatot. - nem mellesleg akár megértette, akár nem, ezt alá kellett írni, különben nem kapott az ügyfél hitelt.
Másodsorban: minimális volatilitás mellett (és ezt várták és ezt mondták a bankok) semmi komoly problémát nem okozott volna (értsd: 44ezer havi törlesztő helyett a 48ezer nem akkora probléma... csakhogy mondjuk 92 lett...)

"Szerintem elvárható bárkitől ha évtizedekre és súlyosan elkötelezi magát akkor elolvassa a kisbetűs részeket is!"
El is olvasták, és tettek fel kérdéseket is : a probléma ott volt, hogy nem értették. És kövezz érte meg, de ezen a ponton bármely nép lakosságának a jelentős része elvérezne, tekintve, hogy a jogi szövegeket "illik" úgy megfogalmazni, hogy külön értelmező szakember kelljen hozzá. Elég csak egy kevésbé komplikált "terms and conditions"-t elolvasni csak egy vacak szoftverhez.
Sajnálom, de itt megint az orvosos példát hozhatom csak fel, ha egy szándékosan orvosoknak orvosok által írt dokumentumot fogsz meg, jóeséllyel a kötőszavakat fogod csak megérteni. Márpedig a hitelszerződés nem a hitelfelvevőnek íródott, hanem a bank jogászai által arra az esetre, ha hasonló jogászok elé kerül a dolog, mondjuk egy bíróságon.

"3. Emlékszem, hogy elég gyakran - mondjuk negyed- félévente elhangzottak figyelmeztetések a médiában, sőt a PSZÁF-től is a devizaalapú hitelek különleges kockázatairól."
Erre speciel én nem emlékszem, de ez betudható annak, hogy se rádiót nem hallgatok, se tévét nem nézek mióta elmúltam 16... - szóval itt felrakom a kezem és kapitulálok.
Illetve mégsem, sajnos az ilyen szövegek is irtóra szárazak tudnak lenni, és még ha át is jutott valami az üzenetből, az ügyfél, leendő ügyfél a bankját kérdezte meg (ügyintézőt) - aki természetesen csillapította a dolog élét - emiatt ez kb olyan lehetett mint annak a bizonyosnak a pofon.

"4. Egy bank nyilván abban érdekelt, hogy eladja ezt az ún. unit linked terméket és ezért agyondícsérje. Ha például autót veszek akkor az eladó dicséreteit elosztom X-el és saját magam vagy felfogadott szakértő segítségével igyekszem magam meggyőződni a portéka minőségéről."
Jogos, ez viszont ebben az esetben két dolgot jelentene, és itt mind a két dolog elhasalt.
1) saját ügyvéddel és pénzügyi tanácsadóval kellett volna érkeznie minden egyes ügyfélnek. Mint mondtam neked, elég sokat forogtam a fiókban és a privátbankári részen is, és még a legmódosabbak sem hoztak ügyvédet és pénzügyi tanácsadót magukkal.
Egy földrajztanár számára valószínűleg megfizethetetlen lett volna hogy a szerződéskötésre odarendelje eme két szakértőt és mindkettőnek kifizesse az idejét. Ez sajnos életszerűtlen.
Második probléma: egy jogász nem közgazdász, egy pénzügyi szakértő sem elsősorban közgazdász. Tehát: ahhoz hogy egy két évvel későbbi gazdasági csődöt megjósoljanak, és az ebből látható problémákat az ügyfél tudomására hozzák igencsak kétséges. Az autószerelős példád, jó lenne, ha a globális gazdaság repedései hasonlóan látszanának mint egy kics olajcsöpögés a váltó és a motor között. Vagy hallható lenne mint az a finom kopogás ami jelzi, hogy nem tökéletes a vezérlés... A te autós szakértődnek 10-20 év tapasztalattal egy max 2x5mes tárgyat kell átvizsgálnia, a mi esetünkben meg globális gazdasági folyamatokat.
... és még ha sikerülne is : eleve tévedésre kárhoztatja őket a globális kutatók tévedése : lásd Lehman Brothers AAA minősítése a csőd előtti napokban.

"5. Józan ésszel feltételezhető hogy ha egy cég /bank/ kínál egy terméket /hitelt/ kétféle áron/ feltételekkel akkor a végén az egyikre ő ráfizet a másikkal szemben? Nem azt diktálja a józan ész, hogy a hozzáértő és mindenféle ismeretrek birtokában lévő szakember /bank/ pontosdan kiszámolja a saját kockázatát és igyekszik azt minimalizálni?"
De. Kockázatelemzést várni ezen a szinten egy fodrásztól eléggé valószerűtlen. Még ha rettenetesen alapos és minden bank kínálatát részletesen átnyálazza is, csak múltbeli trendeket vizsgálhat, és ép kockázatlátással sem jósol meg ekkora bukást. Irreális elvárás annak fényében amit a hitelminősítők sem voltak képesek előrelátni.

"6. Közgazdaságtant tanult embereknek illik/illett ismerni "
A bankban dolgozók többsége nem közgazdász, az ügyfelek többsége nem közgazdász. És már megint, a közgazdászokat foglalkoztató hatalmas hitelminősítők rendre tévedtek a válság előtt, és a válság lefolyását illetően.

Van egy olyan érzésem, hogy szándékosan nem akarod más szemszögből is megvizsgálni a kérdést, de nincs ezzel gond, nem vagyunk egyformák. szerencsére :) különben a világ dögunalom lenne :)

kellemes estét - illetve hétvégét, kommenttárs :)

István Tamasi 2015.04.12. 09:07:02

@Lord_M_:
1-6. Csak ismételni tudom, hogy nem teljesen komplett az aki évtizedekre és súlyosan eladósítja magát úgy, hogy nem olvassa el a feltételeket és ha nem érti /persze hogy nem lehet mindenki közgazdász/ akkor szakember segíytségét kéri.
Újabb ismétlés: ha valaki aki nem igazán ért az autókhoz és használt autót/házat akar vásárolni nyilván hozzáértő segítségét kéri. Ha nem így tesz és később kiderül, hogy roncsot/romot vásárol csak magát hibáztathatja.
Valóban, az én szemszögömből ostoba az aki többirányú előztetes tájékozódás nélkül fejest ugrik egy olyan ügyletbe ami szinte egész életére eladósítja.

Igazán sajnálom, hogy különböző és részletes érveimre /1-től 6-ig/ gyakorlatilag ugyanazt vagy hasonló általános választ kaptam.

Lord_M_ 2015.04.12. 17:13:07

@István Tamasi:
üdv üdv újra!

Pedig igyekeztem nem sablonos - általános lenni.
nade akkor megpróbálom újra, hátha sikerül átvinni az üzenetet ez alkalommal - > ha nem, max beülünk valahová aztán egy pohár - bor - sör - kóla (ízlés szerint) megpróbáljuk szóban :)
--- másfelől emelgetem nem létező kalapomat, mert bizony ritkán találkozni jó vitapartnerrel (mármint online), aki észérvekre hagyatkozik és nem csak dühből csapkodja a billentyűzetet. ---

Node:

"akkor szakember segíytségét kéri."
"nyilván hozzáértő segítségét kéri"

Ezzel maximálisan egyet is értek, csakhogy a dolog alapvetően ebben az esetben semmit nem változtat.
Íme a kocsid példája:
Elmész a kereskedőhöz aki megpróbálja rádtukmálmi a vacak kocsiját, viszed az ismerős autószerelőt: átnézi, félrehív és aztmondja: "ezt ne".
mentek egy másik kereskedéshez, meg a következőhöz, amíg végül megvan az autó ami kb úgy néz ki mint ahogy beszélnek róla, a teleszkópok rendben, a gumiharangok okék, nem csöpög, nem kormol, nem kattog, a holtjáték remek... és az eladó vállal egy fél év garanciát is. Saját szakértőd bólogat, "ez így szuper vétel, vedd meg".
Szerződés, pénz átadása, kulcsok zsebben, öröm, boldogság.

Egy hitel esetében azonban más a helyzet.
Először is az összes hitelintézet, _kartel_gyanúsan_ ugyanolyan feltételekkel dolgozik. Nincs köztük olyan, mint a fenti kereskedőd, aki őszinte, kölcsönös megértésre és előnyökre törekszik, hanem mind a saját világát védi, azt rakja körbe szerződési pontokkal és önző módon igyekszik mindent az ügyfél nyakába önteni.
- tehát probléma 1: a "jó kereskedő" hiányzik a palettáról.

De menjünk tovább: leendő ügyfelünk ennek ellenére roppant alaposan mérlegel, olvassa a különböző kondíciós listákat, beszerez mindenféle más hasznos dolgokat a piacról. Elemez, számol, figyelembe vesz alapvető gazdasági információkat, mint pl az ország gazdasági helyzetét, meg mondjuk néhány globális tényezőt.
Ugorjunk vissza 2006 nyarára.
Az MSZP megnyeri a választásokat, a hitelezés pörög, mindenki vadul vásárolja az új plazmatévéket, autókat. A rendelkezésre álló informáicók alapján a gazdaság erős, Kóka és Gyurcsány nem olyan régen jelentik be, hogy "de ma erős a gazdaság, stabil és nagy a jólét". (ne értsd félre, nem politizálok, az aktuális információkat sorolom ami akkor elérhető volt egy nem közgazdász számára).
A Lehman Brothers bedőlése még két évre van.

Tovább: tegyük fel, hogy emberünk, ennek ellenére egy picit bizalmatlan, vagy még mindig nem érti pontosan a leendő szerződését, és emiatt pénzt nem kímélve, saját ügyvédet fogad, illetve megkeres egy pénzügyi szakértőt, és átrágják magukat a dolgokon.
mit fog hallani
1) az ügyvéd azt fogja mondani, hogy a szerződés jogilag rendben van, bár van egy két olyan pontja ami szerinte nem feltétlenül ügyfélbarát, tekintve, hogy minden kockázatot az ügyfélre hárít, és szerinte hiányzik egy két pont még a szerződésből, mert nem tárgyalja az átváltási árfolyamokat és annak magyarázatát, de ez ma egy magyarországon bevett szerződési forma, röviden azt jelentve, hogy "te" pénzt kapsz, előre meghatározott, de változó kamattal, a kockázatokat az árfolyammal te vállalod, vissza kell fizetned, a végén pedig tényleg tiéd a ház.
Veszélyek: elveszítheted a munkádat, illetve egy jelenleg nem látható ok miatt elszállhat a törlesztő, ha mondjuk a svájci frank a mostani 160 forintos árról mondjuk elszalad 180-190ig.
Jön a pénzügyes, (valószínűleg egy alkusz, vagy rosszabb esetben egy másik bank alkalmazottja): aki azt mondja, hogy igen, ez ilyen, a mai magyar szerződések mind ilyenek, de nem kell pánikolni, a világgazdaság pörög, a magyar is egész jó lábakon van, a feltörekvő piacok működnek.
Tehát nagyon nem valószínű, hogy a forint ennyire drasztikusan meggyengülne. Bár a 160 forintos árfolyam lehet fura, de folyamatosan esik a frank, (és tegyünk ide egy rövid jóstehetséget) - a frank gyengülése folytatódni fog. (egészen lemegy 145ig) A dollár is mélyrepül.

Szóval, ott áll emberünk, a szakértők kb megnyugtatták, bár a szerződések nem teljesen korrektek, de minden(!) bank ilyet kötött akkoriban, tehát választása sincs sok. A forint alapú hitel egyértelműen előnytelennek tűnik, szemben a deviza alapúval, tehát emberünk bevonul a bankba és benyújtja hiteligénylését.

Innen rövid ugrás a magyar kiigazítás, majd másfélévvel később a hitelezési piac összeomlása, nagy befektetési házak dőlnek össze, a hazai gazdaság térdrerogy, munkahelyek szűnnek meg, a frank, a dollár és az arany meg elszalad a fenébe.

2008-ban a bedőlése előtt ay LB megkapta a
"Deal of the Year – Debt Market Deal of the Year
Deal of the Year – Equity Market Deal of the Year"
díjakat.
pár héttel később bejelenti, hogy csődvédelmet kér.

A legvadabb elképzelések sem szóltak 260 forintot meghaldó frankról, évekre recesszióba süllyedő országról.

Szerintem ezt nem lehetett előre látni, szakértőkkel se. Ugyanis a jeleket messze elnyomta "világgazdaság pénzbősége".

Lord_M_ 2015.04.12. 17:24:27

@Lord_M_: @István Tamasi:
Másfelől azért citálom ide mindig a Lehman Brotherst, mert ha a hitelezési piac összeomlása ennyire előrelátható lett volna, mint ahogy sugallod azzal, hogy egy magyarországon működő pénzügyi szakértőnek azt látnia kellett volna, akkor az LB mint egyik legnagyobb befektetőnek és az azt közvetlen közelről vizsgáló elemző cégeknek ezt sokkal előbb kellett volna látnia, és sem AAA hitelminősítés, sem pedig a fenti két díjat nem kaphatta volna meg, tekintve, hogy a kezelésére bízott vagyon jelentős része ilyen hitelekben volt.

A történelem szerint viszont megkapta, márpedig ez azt kell, hogy jelentse, hogy a repedések nem látszottak, és mondhatni a "semmiből" dőlt össze a dolog, magával rántva több tízezer magyar jelzáloghitelest.

Egy ekkora gazdasági összeomlást nem látthattak előre (akár létezik rá tézis, akár nem), tehát minden elővigyázatosság hasztalannak bizonyult.
Hiába vett fel bárki akkora hitelt, hogy az 10-20-30% törlesztő emelkedése ne okozhasson gondot, ha néhol 50-100% között drágult a hitel. A bankok egyéb pofátlanságai pedig (eladási - vételi árfolyam különbözet) pedig csak tovább mélyítették a szakadékot.

Én maximálisan támogatom a szakértői elképzelésedet, és a megalapozott döntéseket ekkora fontos kérdésekben, de itt kb az történt, hogy vettél egy szuper autót, remek áron, sose fog meghibásodni. Majd elugrottál vele a tescoba - auchanba akárhova bevásárolni, és egy idióta vezetni nem tudó félig beszívott barom többször belerongyol a parkoló kocsidba (mondjuk egy Hummerrel amit épp 10 perce lopott el valahonnan).

Igaz... a motorból még ekkor sem csöpögött az olaj :)

Kellemes vasárnap délutánt!

István Tamasi 2015.04.12. 20:26:43

@Lord_M_:
Az a Kondratyev pechére egy szovjet közgazdász akadémikus volta legdurvább sztálini időkben tehát nem tartom valószínűnek, hogy a LB közgazdászai tanultak volna róla a magasságos amerikai egyetemeiken, de Bp.-en tanítottak róla /legalább is amikor én jártam közgázra/ és reajtam kívül még sok magyar közgazdásznak kellett hallani róla.
Visszatérve a devizaalpú hitelekre: Én biztos nem írok alá olyan szerzdést amely felhatalmazza a másik felet, hogy a feltételeken egyoldalúan változtathat. Ez a kulcsproblémája a devizaalapú hiteleknek. Korábban talán említettem, hogy ezek unit linked típusú ügyletek azaz két egymástól meglehetősen külöünböző ügylet összekapcsolásáról van bennük szó. Az egyik ami a nevében is benne van az, hogy hitel, a másik egy devizaárfolyam ügylet. Ez utóbbi okozta a problémát, mert a szerződés futamidejére - 5-től 30 évig terjedő időszakra - szól és ez kiszámíthatatlan kockázatot jelent a hitelfelvevőnek. Persze a bakokban sincs egyetlen élő ember aki előre meg tudná jósolni a devizaárfolyamot 5 usquve 30 évre és ezért tették bele a szerződésbe az egyoldalú módosítás lehetőségét. Na erre célozgattam amikor szakember bevonásáról írtam. A hitelfelvevők ennek a - nyilván extrém - kockázatnak a vállalásával fizettek azért mert a devizaalapú hitelnek alacsonyabb volt a kamata.
Minden tiszteletem Róna Péternek, nyilván meg sem közelíti a közgazdasági ismeretem az övét, de vitába szállok vele amikor azt állítja, hogy a devizaalapú hitel hibás termék. NEM hibás termék, hanem -ismétlem - unit linked és a unit linked nem példátlan a világban itt van például az életbiztosítással kombinált hosszú távú megtakarítás. Ha R.P.-nek igaza lenne akkor a megtakarításos életbiztosítást is hibás terméknek kellene nyilvánítani. /Megjegyzem én sem devizaalapú sem megtakarításos életbiztosítást sem kötöttem./

Lord_M_ 2015.04.12. 23:12:42

@István Tamasi:
Igazad van a devizaalapú hitel nem rossz termék. Mint ahogy a paprikáscsirke sem rossz étel. Csak rosszul rakták össze, nem úgy tálalták és a végén az egészet a nyakadba öntötték.

Azzal megspékelve, mint a viccben
Határon:
"Mi van ebben a zsákban?"
"Madáreleség a papagájomnak."
"dehát ez babkávé! Azt nem eszi a papagáj.."
"eszi, nem eszi... nem kap mást"

És itt volt meglőve a dolog. A bankok igazából két dolgot követtek el amivel pusztulásba vitték a devizaalapú hitelt.
1) szabadon, önmaguk által meghatározott alapú kamatra helyezték a terméket - ergo kihasználták az ügyfeleket (és ez itt az egyszerű hasznon túlmutató pofátlanságot jelentett)
- emelték a kamatot amikor nekik jólesett - ha emelkedett a svájci alapkamat, emelték a kamatot, ha csökkent a svájci alapkamat, vagy nem követték vissza a változásokat, vagy esetleg még emelték is, mert közben nőtt egy másik...
tehát a kamatráta nem volt előre meghatározható: pl "LIBOR + 3%"... hanem "ahogy nekünk tetszik"

A másik pont ahol kivéreztették a terméket, az az átváltási ráta, szintén "a hasunkra ütöttünk ma reggel" alapra helyezése.
Persze, hogyne, azt mondták hogy a "mindenkori vételi és eladási árfolyam".. de ezt viszont már semmi nem szabályozta, tehát tulajdonképpen le is írták, hogy "ahogy nekünk tetszik".
Lásd miért van az, hogy a pénzváltók baromira közel vannak mindig a középárfolyamhoz, míg a bankok eszméletlen széles marzsot alkalmaznak? mert megtehették. Ez viszont szélesre tárta a "korlátlan bevétel" kapuját - és legyünk egyenesek, tualjdonképpen vissza is éltek vele. Bár paródiába illett volna, de semmi nem akadályozta volna meg, hogy a svájci frankot 210es középár mellett mondjuk 290ért adják és 160ért vegyék... mert nem kötötte őket semmi...

És ugye szép szokás szerint egyébként is mindent beszámítottak. Például az országkockázati felárat. ha a CDS emelkedett, akkor nyilván drágábban tudták refinanszírozni a saját hiteleiket, tehát emelték az ügyfelek felé meglévő kamatot.
És az addig rendben is volt amíg a CDS vissza nem tért a válság előtti szintekre, a svájci jegyban nem ment tkp nullás alapkamatra... azaz a CHF alapú refinanszírozás nem került semmivel sem többe... ellenben a bankok rendre magasan hagyták a kamatokat - illetve emelték is elég jól kiszámítható menetrend szerint.

Azt meg mellékesen szerintem szintén ide kellett volna venni, hogy az ügyféllel kötött szerződés sehol nem tér ki arra, hogy a bank az ő mondjuk 25 éves hitelét folyamatos rövidtávú hitelekkel rullirozza. Ergo az ebből adódó kamatveszteségek átterhelése igazából legalábbis aggályos, de én megkockáztatom, eléggé jogszerűtlen szagú is.

Ez valami olyasminek tűnik előttem, mint amikor veszel egy havi bérletet, majd minden utazás után odamegy hozzád egy ellenőr, hogy, oké látom a bérletet, de mert a gázolaj közben megdrágult, emiatt tessék még befizetni egy százast. Ez abszurd. Mégis a hitelnél pont ez volt. Kötöttek egy szerződést, amiben szó sincs arról, hogy a bank ezt konstans refinanszírozza, (különben miért akarná érvényesíteni rajtad, hogy új hitelt csak drágábban kap), ugyanakkor mégis, amikor elszámolás következett, akkor a drágább refinanszírozást átterhelte. Ahogy a bérletár meghatározás és a gázolaj ár emelkedés egy kockázat a közlekedési cégnek, úgy lenne ez a bank kockázata a hitelnél.

Ezeket a fentieket figyelembe véve a magyar "típusú" devizaalapú hitelek életképtelenek, mert egyszerű fejőstehénnek gondolták. a Deviza alapú hitel, ennek ellenére egy működő forma lehet(ne), ha rendesen a kockázatok megosztásával, normális hitelbírálattal, elszállt értékesítési elvárások nélkül, meghatározott kamat és árfolyam marzsokkal működne.
(tehát pl:
- a refinanszírozás költsége a bankké
- de a kamat LIBORhoz lenne kötve (pl LIBOR+ 3%)
- az árfolyamon pedig a bank nem akarna nyerészkedni, hanem az aktuális a banknak kínált árfolyamon számolna (azaz ha a bankközi piac 245 forintért adja a frankot, akkor neked is ennyibe kerül, hiszen a bank _nem_ezen_szerzi_a_hasznát, hanem a fenti 3% kamattal (ráadásul itt költsége sincs, hiszen TE veszed a devizát)

és még lehetne sorolni...

node azt hiszem a történet végére értünk :)

A termék nem hibás, csak rosszul lett megfőzve, olcsó híg alapanyagokból, pocsékul lett tálalva, és
"kicsit kicsi, kicsit sárga... de a miénk"...

Nyugoldamas jóéjszakát. :)

István Tamasi 2015.04.13. 15:04:45

@Lord_M_:
Talán észrevette, hogy nem védtem a bakokat. Nyilván nem arról híres a bankszektor /sem/, hogy ártatlan elsőáldozós gyermekek. Én azt mondom/mondtam, hogy az elsődleges és lagnagyobb felelősség a hitelt felvevőké. Én általában is annak vagyok a híve, hogy szerződés megkötése előtt kell alaposan megfontolni a feltételeket és a szerződés aláírása után azt mindkét félnek be kell tartani. Ha az egyik aláírta, hogy hozzájárul ahhoz, hogy a másik egyoldalúan módosíthatja a feltételeket akkor csak magára vethet ha a felhatalmazott szerződő partner él is vele és egyoldalúan módosítgat. Ezt érvényesnek tartom bankhitel és bármilyen más szerződés esetén is.
Azzal egyetértek, hogy a bankok kihasználják az erőfölényüket, de ezt teszi bárki más is aki erőfölényben van.
Én már a devizaalapú hitel balhé előtt is sokalltam a bankok kamatmarzs szintjét és ennek korlátozásának nagy híve lennék.
Anno még Lelnintől is kellett tanuénunk a pénzről akinek az egyik tézise az, hogy "PÉNZT SZÜLŐ PÉNZ" és ez szerintem abszolút és megcáfolhatatlanul igaz. A bankok/bankárok pont olyan magas áron /olyan feltételekkel/ adják a hitelt amennyiért azt viszik dehát így van ez minden egyéb áruval/szolgáltatással is.
Visszatérve a devizaalapú hitelre: Ez már sok blogon, sok hsz-ben téma volt és pár évvel ezelőtt /egy augusztusi napont/ vettem a fáradtságot és az MNB honlapjáról kikerestem 2001-ig visszamenőleg az aznapi CHF árfolyamot. Az jött ki, hogy némi ingadozással és egy-két kugrással, de az árfoyam 2010 őszéig kb a 160-170 forintos szint körül mozgott és akkor kezdett emelkedni. Nyilván ön is tisztában van az elmúlt hónapok árfolyamával, nem idézgetem. Abban biztos vagyok, hogy a devizaalapú hitelesek boldogak lennének ha 170 körüli lenne az árfolyam és nem kérnének semmiféle megsegítő/mentő akcióból.
Örülök, és köszönöm, hogy normális emberi módon beszélhettünk a témáról mindenféle fröcsögés, káromkodás és egymás szidalmazása nélkül.
süti beállítások módosítása