Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A németek ezért akarnak magyarok lenni!

2015. április 08. - Szarvas Norbert

nemet_szurkolocsaj1.jpgMost már teljesen világos számomra, hogy a németek baromira magyarok akarnak lenni. Az ország saját mechanikája és belső funkcionalitása példaértékű és antikapitalista. A szocializmus egy olyan szegmenségben élünk, ahol a szocializmus eszméi tagadva vannak, de legalább unortodox. Persze nem akarok kritizálni senkit, hiszen ha létezne befektetési paradicsoma a keményen dolgozó kisembereknek, akkor azt tuti 2015 Magyarországának neveznék. De mire fel vagyok ennyire bőkezű és optimista veletek és veletek szemben? Mindjárt elárulom, de már előre leszögezem: Ha német lennék, akkor magyarrá akarnék válni... Rest of peace!

A téma, ami egy kommentből fejlődött ki

Imádom a szabad információáramlást és kontrollálatlan kommentelést a blogomon, hiszen gyakran pontosan belőletek merítek ötletet a következő írásomhoz. Hasznos dolog ez még azokban az időkben is, amikor nem vagyunk jó és aktuál témák hiányában. Szóval köszi!

Alaptézis:

"a questor az iskolapéldája annak, hogy a magyarok mennyire dilettánsak a kapitalizmushoz, és mennyire szeretik olyan dolgokba beleütni az orrukat, amikhez fingjuk sincs. mindenféle kemény munka, sőt, hozzáértés, utánanézés, realitás érzék nélkül pénzt akarnak alanyi jogon pusztán attól, mert nekik az jár.

aztán amikor becsődöl, nem tudomásul veszik, és bazdmegelnek egy jót, hanem állami garancia kell, meg kártérítés, meg faszom, mert nekik ez is jár, mert ha valaki felrakja egy lóversenyre az összes pénzét, és megdöglik a lova a versenypályán, neki akkor is pénz jár, de akkoris, ha nem ő fut be elsőnek, mert ő pénzt tett fel, ami az övé, az ő tulajdona.

nemcsak, hogy nem értik azokat az általuk önként, szabadon felkeresett és kiválasztott pénzügyi konstrukciókat, hanem ez nem is érdekli őket. nekik pénz JÁR. "- by Gerilgfx

 

Most persze meg lehet sértődni (hiszen szabad) ezen, de én nem akarok egy csapat hisztis kisgyereket látni az oldalon. Inkább játszunk el a gondolattal, hogy igaz. Most biztosan az elmeállapotomat kezdted megkérdőjelezni és keresed a nem létező összefüggést a németek és a komment között. Tudom, hogy nem hiszed, pedig így van.

A németek sokkal precízebb környezetet teremtettek meg a keményen dolgozó kisembereik számára, mint a brókerbotrányoktól tizedelt szabadrablásos magyarok. Viszont az egész szart sem ér egyik oldalról sem, ha a szabályokat a Big Brother (aka Kormány) állandóan felrúgja és politikai haszonszerzés céljából folyamatosan odaáll a kemény dolgozó (felelőtlenül befektetgető) kisemberek oldalára.

Nyílván nem azt akarom mondani, hogy a Kormánynak nem dolga a kisemberek, kisbefektetők védelme a tolvajokkal szemben. Kifejezetten azt állítom, hogy ezért tartjuk elméletben a bandát, hogy a játékszabályokat betartassák a játékosokkal. Inkább azt mondanám, hogy nem lehet minden egyes esetnél felemelni a földről a kisembert, megsimogatni a buciját és ejnye-bejnyézni egyet. Nem lehet mindig annyival elintézni a dolgot, hogy majd legközelebb jobban figyelj, most meg nyitom a kasszát (amit a többi adófizető és esetenként a pénzintézetek töltenek fel).

Csak konkrétan

Mi történt mostanában? Bedőltek a devizahitelek az elmúlt években, amit egyébként az aktuális politikai elit (Igen Orbán, Igen Szijjjártó, Igen Gyurcsány...) legitimizált, sőt saját maguk is így adósodtak el (papíron). Mindenki kockáztatott azzal, hogy a lényegesen olcsóbb devizában adósította el magát a drágább forinttal szemben (nyílván senki nem gondolhatta, hogy nincsen semmi kockázat a dologban és csak bucira olcsóbb az egyik, mint a másik).

Mi történt még? Bedőlt egy, majd kettő, majd mégtöbb brókercég és legitim fedezet nélküli kötvénykibocsátó kisiparos (lásd: Quaestor). Ezen cégek működését a rend éber őrei legitimizálták. Az emberek a magasabb nyereség érdekében elfordultak a biztonságos, ámde szerényebb hozadékú lehetőségektől és ide pumpálták a pénzt. Kockáztattak és buktak.

Eddig tiszta Monopoly, eddig tiszta kapitalizmus...

És amikor már bedőlt a táblán a játékmező, akkor jött az Állam minden esetben és a keményen dolgozó kisembereket folyamatosan és irracionálisan kárpótolgatja jobbra, balra. Ha pedig nem ők kárpótolgatják, akkor kikényszerítik a pénzpiactól (BEVA), hogy hiába semmi köze a Quaestor bulihoz, de fizessen. Mert ha nem fizet, akkor a keményen dolgozó kisemberrel megint a pénzpiac akar kicseszni... Ördögi és mesteri kör...

A lényeg, hogy látszólag bárki bármennyit kockáztathat. A kockázatot porlaszthaj, ha sikerül felülni arra a vonatra, amibe több tízezer keményen dolgozó kisember is van, mert akkor a kockázatot teljes egészében az Állam közvetetten és közvetlenül, kimondatlanul és mindig utólag kimondva átvállal.

Tetszik, nem tetszik, de ez van.

Pszichózis

Számomra is úgy tűnik a reakciókból és a sok utánolvasásból, hogy a legtöbben a mai napig eltévesztik a házszámot, ha kockázatvállalásról van szó. A kockázatvállalás addig oké, ameddig nyereség van rajta. Ha a kockázat elkezd természeténél fogva ketyegni, akkor mindenki elkezd kockázatelhárítani és demagógizálni (szegény kisembert megint átverték). Az Állam pedig politikailag korrektül kénytelen elhinni, hogy megint a kistestvért akarják elnyomni, és közbelép a kapitalizmus kárára.

Nagyon nehéz lesz úgy egy modern nyugati értékrendű társadalmat felépíteni, ha folyamatosan atyáskodik mindenki felett az Állam. Elhiszem, hogy rövid távon ez a politikai buli, de hosszú távon ez mindig sokba fog kerülni költségvetési és erkölcsi szempontokból is.

Én ezt érzem

Nincsen devizahitelem, a befektetéseimnek a kockázatát megismertem és felvállaltam. Igyekszem takarékosan élni (ez nem azt jelenti, hogy soha hitelt! Sőt, tervezek hitelt felvenni, de csak okosan és megfelelő fedezettel vagyongyarapítás céljából), a kockázatokat mérlegelni és elfogadni a kapitalizmus játékszabályait. Sosem fektettem volna be a Quaestor kötvénybe, mivel lehetett tudni, hogy fedezet nélküli kibocsájtás volt, amiből refinanszírozták magukat. Helyette elfogadtam, hogy a kamatom fele annyi lesz (már amikor kötvény alapokat kerestem az összehasonlíthatóság kedvéért).

Azt érzem, hogy rosszul élek és gondolkodom ebben az országban. Azt látom, hogy tulajdonképpen jobban jártam volna a Quaestorral dupla kamattal játszani, hiszen ha időben szálok ki, akkor nagyobb a nyeremény, ha meg bukó van, akkor sincs bukó, mert majd az Állam kötelezi a foggalmatlan BEVA-t a kártérítésre. De ugyanez a helyzet a többi bulival is. Olyan kockázat van, ami kizárólag névleges. Ezt biztosan irigyli a német befektető.

Azt látom, hogy az Állam és a bankok a rendesen fizető adósokat bűnteti, miközben a nem teljesítőket folyamatosan helyzetbe hozza (kedvezmények, jóváírások, tartozás elengedések). Aki fizet, annak emelik a költségeit, míg aki nem fizetett eddig sem, annak teljesen mindegy. Így fordulhat elő, hogy az az ember, aki 2005-ben forintban vette fel a saját 10M forintját (és végig sokkal magasabb kamaton törlesztett) végül 20-25 M forintot is visszafizet. Szemben a devizás kollegával, aki az első 8 évben lényegesen kevesebbett fizetet, majd egy valóban szemét árfolyamon (256) forintosított hitellel pörög tovább. Mire a jóváírásoknak vége lesz, addigra igazából a legtöbben kevesebbet fognak visszafizetni, mint a forintos kollega.

Most nem ezeknek az embereknek akarok beszólni. Sokakkal kicsesztek, átverték őket...stb. Inkább az egész helyzetet utálom, ami kialakult ebben az országban, és amit nagyon sokan meglovagolnak (azok, akik nem önhibájukon kívül kerültek a vesztes oldalra). Perverz a helyzet, hiszen aki lelkileg kibírja a streszt és a folyamatos idegeskedést, annak szinte semmi kockáztatnivalója nem lesz (ha marad a BEVA-OBA értékhatáron belül). Mostanában azok jártak a rosszul akikről senki nem beszél. A jól fizető adósok és a minimálisabb kamattal megelégedő madarak.

Na ők azok, akiken végül a bulit le fogják verni a költségek emelésével (tranzakciós díjak, kezelési költségek, adminisztrációs díjak, hitelkamat felár, alacsonyabb hozam...stb).

Nyugi

Elismerem, hogy ez az írás egy nagyon erős politikailag érzelemfűtött szatírává avanzsálódott, de hiszem, hogy sok mondanivaló és igazság van benne. Az élet sosem fekete és fehér. Már itt a blogon is írtam több valódi történetet a bankok túlzásairól. De megírtam ügyfelek részéről elkövetett szemétségeket is. Mind a két oldal (ha lehet ilyet mondani) kitermeli a saját áldozatait és bűnözőit. Nem kívánom senkinek, hogy átélje azt, amit sok devizahiteles átélt, amikor élete munkáját rabolták el tőle egy trükkösen megfogalmazott hitelszerződéssel. Nem kívánom senkinek, hogy élete megtakarítását bármelyik bróker a piaci kockázatokon felül elrabolja, mert a felügyelet nem figyel éppen.

Sok az áldozat, de ha az öszképet nézem, akkor tényleg az rajzolódik ki, hogy kockázat szempontjából mennyire megéri magyarnak lenni egy bizonyos aspektus szerint. Sokan mondják, hogy ez itt Panama. Szerintem is. De azt is tudom, hogy sem Panama, sem a Balkán nem fizettetné ki a komplett társadalommal néhány tízezer szerencsejátékos veszteségét csak azért, mert az jár nekik. Ha pedig nem tudunk megalkotni egy olyan rendszert, ami a legjobban a felelősséggel kockázatvállalókat és rendes "játékosokat" részesíti előnyben, akkor megette a fene és lehet izzítani a szemüveget, internetet, billentyűzetet a következő botrányra, aminek a menete ugyanaz lesz:

Kipattan-Hápogás-Hebegés- Maszatolás-Veszteség- reVeszteség- Kártalanítás- Adófizetők pénzéből- Bűnösök a süllyesztőben Panama fele- Emlékezetkiesés a társadalom részéről- Ráfizetés a rendesektől és Behajtás.

Tetszik a performance? Ez Like:

 

 

 

 

 

Ha szeretnéd támogatni a blogot és az igazságot! Már pár száz forint is számít! Köszönjük előre is!

                                                              

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr647350604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2015.04.09. 08:57:10

Előnyt kovácsolhatnánk a hátrányból. Kell alapítani egy nagy magyar céget ami jó befektetés mert nyereséges. Zsoldos cég, katonai témakörökre. Jellege miatt mindenképpen kell állami többségi tulajdonrész és lehet árulni az akármilyen papírjait, kizárólag dolgozó nemzeti kis zembereknek mert hát nemzetbiztonsági izék meg minden. Egy füst alatt a NATO-kötelezettségeink is jobban teljesülnek (zsoldos cég állami tulajdonrészének kreatív könyvelésével és részvétellel missziókban), "export" is lesz, nemzeti oligarcháknak esetleg csurran-cseppen némi befektetési lehetőség egy-két afrikai hadszíntéren, kolonialista szövetségeseink nem kompromittálják magukat egykori gyarmataik zaklatásával, honvédség bevállalósabb katonáinak jó maszekolás (félévente szabadság alatt mehetnek a "láthatatlan légióba"), a félelmetesen özönlő bevándorló hordák megszűrésére is jó leend (aki túlél 3-5 évecskét azokból válogatunk állampolgárt), jobbikék vitorlájából is kifogja a szelet (van ám itt nemzeti katonai erő, kétszer is)... ha meg külpolitikához és pénzügyhöz értő emberkéket is odaengednek a cég vezetéséhez még akár nyereséges is lehet. Nem a BEVA-n keresztül egymást fosztogatjuk hanem távoli tájakat. Kalandozások v2.0

♔batyu♔ 2015.04.09. 09:05:42

Nincs olyan náció, amelynek tagjai ne akarnának ingyenpénzt, így ennek kapcsán magyarozni nettó marhaság.

A Questor ügy ráadásul éppen rossz példa a pénzügyi analfabétizmusra, ugyanis a "magyarok" csak közvetett résztvevők a történetben, azaz a bank, a polgármesteri hivatal, stb. fektette be a pénzét. Olyan intézmények, akik nyilván megbíztak egy állami engedéllyel rendelkező és pénzügyi befektetéssel foglalkozó cégben. Gondolod a német a helyett, hogy életbiztosításában évente beikszelné pld. a "kockázat nélküli befektetés", vagy "kockázatosabb, de nagyobb haszonnal járó befektetés" mezőt, naponta tőzsdézik? Vagy ellenőrzi, hogy a bankja mikben forgatja a pénzét?

Az egész posztod arra épül, hogy magyarok tízezrei játszottak és vesztettek, amiből az derül ki, hogy még az alapvető híreket sem olvastad el ebben a témában, sőt arról sem sok fogalmad van, hogyan működik a befektetői kereskedés. Te azt hiszed, odamegy a Pistajóska a Havannáról és elkezd tőzsdézni.

A Questor egyszerűen átbaszta ügyfeleit ennyi és akármennyire pénzügyi zseninek gondolod magad, ez veled is megeshet.

Nagh 2015.04.09. 09:17:30

Még a végén azt is megéljük, hogy az UL biztosítással megvezetett kisembereket is kártalanítani fogja az állam. :(

István Tamasi 2015.04.09. 09:20:16

@♔batyu♔:
Kivételesen RÉSZBEN igaza van. De az első kérdés az hogyan engedélyezhette az MNB /ex PSZÁF/ egy 10milliós cégnek 15milliárd kötvénykibocsátást. A második hogyan bízhatott rá a qrmány /100%-os qrmánycégek/ többízmilliárd közpénz kezelését? Na ezeket próbálja elkenni a narancsmaffia.

igazi hős 2015.04.09. 09:32:10

@♔batyu♔: Megint mellémentél, de ez nálad nem meglepő.Igenis kis emberek pármilliós tételeiből jön össze a bukott pénz nagy része. Olyan emberekéből, akik elhitték, hogy a banki 4-5 % helyett 10-et is kaphatnak - kockázat nélkül. Ezek az emberek becsapták magukat vagy butaságból, vagy mohóságból ezt most lényegtelen, de aki nem tette fel magának a kérdést, hogy "ha én kapok 10% alatt hitelt egy banktól, akkor a Q miért tőlem vesz fel hitelt ahelyett, hogy közvetlenül ő menne a bankhoz?" az bizony ostobaságot csinált.
Azok akik tudomásul vették, hogy az 5% felár az bizony a kockázatért "jár" neki, utána nézett a cégnek (régóta létezik; rendszeresen fizetett; kapott ugyan PSZÁF-MNB büntetést, de azt minden cég kap, az olyan bonyolult kifejezések, mint "az ügyfélszámlák és a saját számlák különválasztása nem történt meg" (2013-as MNB vizsgálat részlet) nem jelentett neki sokat - hiszen ha komoly baj lett volna biztos bezárták volna), azok felelősen jártak el, de valószínűleg ők vannak kevesebben.

Szelid sunmalac 2015.04.09. 09:51:36

Tokeletesen egyet ertek. Lehet hapogni. A nemteke meg tokeletes pelda. Miert? Mert ezt a teruletet speciel eleg jol ismerem.
Forint hitelt vettem fel. Amikor felfutott a devizahitel, szinte naponta kerestek meg bankok (a sajatom is), haverok, hogy miert nem valtok devizara. Mindegyiknek ket kerdest tettem fel: Miben kapom a fizetesem? Van-e elmeleti lehetoseg arra, hogy valtozik ket deviza egymashoz viszonyitott arfolyama?

A devizazas kockazatos. Aki "azt hitte, mert mindenki azt mondta", az konkretan egy megvezetheto penzugyi analfabeta. Akkor is ezt vallottam, ma is vallalom, meg ha ez a sok megvezetettnek nem tetszik is. (Ugysem fogjak bevallani maguknak soha, es addig semmi nem fog ebben az orszagban valtozni).

Nemetorszagban barmilyan az altalanos penzugyi tranzakciotol (sima atutalas, bankszla stb.) eltero muveletet akarsz vegezni, a bankar (tanacsado stb.) konkretan kikerdez, tesztet irat veled, felmeri mennyit tudsz arrol, amit szeretni csinalnal, es ha nem eleget, akkor szimplan NEM ENGEDI, hogy mondjuk reszvenyt vegyel. Bizony! Es ezt minden alkalommal eljatsszak. Kotvenyeknel, hataridos ugyleteknel, mindennel. Elobb adnak egy vaskos koteget, aztan ha szepen atragtad magad rajta es megertetted mirol van szo, akkor meg egy vizsga, aztan kezdhetsz magaddal, amit akarsz.

Itthon meg azt se tudjak mi a kulonbseg a valuta meg a vajaskenyer kozt.

Szelid sunmalac 2015.04.09. 10:07:48

A legnagyobb baj egyebkent, hogy ha az atlag nemetnek azt mondjak, hogy figyelj, lathatoan te ehhez nem ertesz (de nem is kell mondani, tudja magatol, hogy nem ert hozza), akkor nem zokon veszi, hanem megtanulja es kepezi magat. Ha Mo.-n ezt mondod valakinek, akkor a te kurva anyad, o marpedig ert mindenhez, mit pofazok bele, majd o megmutatja. Aztan ha rabasz, akkor sem levonja a tanulsagot, hanem mindenki mas a hibas

♔batyu♔ 2015.04.09. 10:34:22

@igazi hős: na most 99%-uk nem is tudta, eleve hova van befektetve a pénze. Nem is érdekelte, hiszen elintézte helyette a bank, stb.

♔batyu♔ 2015.04.09. 10:35:28

@István Tamasi: Kár narancsmaffiázni, mert ez a dolog 15 éves.

Szelid sunmalac 2015.04.09. 10:48:07

@♔batyu♔: Kar, hogy az elmult ot evben a kedves kormany nem csinalt lofaszt se.

István Tamasi 2015.04.09. 10:49:24

@♔batyu♔:
Valóban kár - a keményen dolgozó kisemberek odaveszett pénzeiért.
A narancsmaffia kifejezés pedig abszolút helytálló, mert a kuszasszem féle MNB /a beolvasztott PSZÁF-el/ engedélyezte a quaestornak ezt a magyar viszonyok közötti és a quaestor méretéhez képest óriási kötvénykibocsátást, a narancsmaffia qrmánya bízta meg tarsolyt a moszkvai ügyekkel és bízott rá ellenőrizetlenül küzpénz tízmilliárdokat. Nem kell előjönni a szoclib kormány által adott hitellel mert azt akkor fedezetbiztosítás ellenében kapta míg a narancsmaffia mutyiqrmáűnya nem kért tőle semmiféle fedezetet vagy garancia biztosítást.

kewcheg 2015.04.09. 10:54:35

Még hozzátenném, hogy van itten cirka 65ezer manyupos, akik a társadalom legértékesebb részét képezik ( felelős döntést képesek hozni, értékes munkaerők,nem zsarolhatók, függetlenek a napi politikai bohóckodástól) és ezt a közösséget senki kormányzati oldalról nem fogja megtámogatni,élni hagyni, inkabb megfojtani szeretnék őket. A pénzügyi analfabétáknak meg a buksijukat simogatják. Erről a történelemben a francia hugenották jutnak az eszembe,a korabeli franciaország legértékesebb tagjait sikerült részben kiirtani (szerencsére ma már nem lehet)részben kizavarni, így gazdagodott egy csomó más ország értékes bevándorlókkal a hülye politika miatt.

Suvahe · http://suvahe.blog.hu/ 2015.04.09. 14:04:57

Ehhez a címhez ezt az indító képet! :-)

KissGecihuszár 2015.04.09. 18:00:12

@Szelid sunmalac: Így igaz, ott van Dévényi Tibibá pontos labdája! Az egészben az a legdöbbenetesebb, hogy immár 25 évvel a piacgazdaság és lassan 30-al a 2 szintű bankrendszer megalakulását követően is még mindig a bányászbéka segge alatt 10000méterrel tanyáz az átlagmagyarja pénzügyi kultúrája, tudása, ami elkeserítő jövőt ígér, mert ez előrevetít a jövőben bekövetkező további méretes moltoszopoákat széles, mellesleg nem multimilliomos néprétegek számára! Én pl azt nem értem, hogy miért nem népszerű Hazánkban még most sem a befektetési célú aranypasztilla vásárlás, pláne most, amikor sokkal kedvezőbb az arany ára, mint pár éve? Vagy miért nem lehet nyitni ú.n. menekülő deviza (CHF, NOK, USD, GBP) számlákat, s azokon gyűjtögetni a fentebbi devizákat, melyeket lekötnek olyan időtávra, hogy azzal a legjobb kamatot érjék el?? De ugyanúgy jó befektetés az önkéntes MaNyUP is, mert azok, akik a sok fúziót követően fennmaradtak, nos azok még a konzervatív portfolióval rendelkező ügyfeleik számára is 7-8, a merészebb portfolióval rendelkezők számára 12-14%-os reálhozamot produkáltak! Azt gondolom, hogy aki hajlandó némileg mélyebben beásni magát a pénzügyekbe, esetleg nem derogál számára tanácsot is kérni, nos az képes egy fenntartható hozamokat biztosító diverzifikált struktúrát összehozni.
süti beállítások módosítása