Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Mi okozza a következő válságot?

2015. március 08. - Szarvas Norbert

117827_g.jpgA gazdaság világában többen, többféleképpen nyilatkoznak az elöttünk álló eseményekről, helyzetekről. Amikor egy befektetési alapkezelő vagy bármely nemzet stratégiai elemzője nyilatkozik, mindig benne van a pakliban az álrealitásba burkolt saját érdek. Nem szabad mindent készpénznek venni, de nem szabad a múlt eredményeit várni a jövőtől. Vannak aggasztó jelek. Bár szerintem mindig voltak aggasztó jelek, csak az emberek az internet hiányában kevésbé voltak tudatos információ fogyasztók, mint az elmúlt 10 évben. Ennek az információ áramlatnak két következménye van: mindenki mindent tudhat és a "legapróbb" rezzenéseket is képes a világháló válságnak megélni. Íme néhány gondolat a közeljövővel kapcsolatban saját  és mások elgondolása alapján vegyesen.

ISIS, ami dúrvább, mint az oroszok

Ahogyan én meg tudom ítélni, az alapján az ISIS Iszlám Állam térhódítása és puszta léte sokkal veszélyesebb, mint az a helyzet, amit Putyin megpróbál előidézni. Tudni kell azonban, hogy az oroszokat lehetetlen legyőzni. Eddig sem sikerült, ezután sem fog. Ha a medve egyszer beindul, akkor pillanatok alatt egy világméretű háborúval lehet dolgunk. Másrészről viszont az oroszokat (is) a pénz motiválja. Nincsen semmi ideológia elbújtatva a sorok között. Innentől kezdve pedig gazdasági ráhatással, nyomásgyakorlással (oda-vissza) lehet kezelni a helyzetet addig a pontig, amíg elkerülik a nyílt fegyverkezést. A helyzet akkor boríthatja az asztalt, ha a két fél nyíltan egymásnak megy Ukrajna miatt. Ameddig ez nem törétnik meg, addig elkerülhető a világméretű háború. Ráadásul itt olyan felek csatáznak, akik pénzzel és információval üzérkednek. 

Az ISIS azért veszélyesebb fenyegetettség, mivel őket a pénz nem motiválja, döntéseik nem ésszerűek. Őket nem lehet meggyőzni, nem lehet velük beszélni, nem lehet korlátozni. Ráadásul a modern keresztény világból kiábrándult családok befolyásolható fiataljai látszólag könnyen ülnek fel az ISIS propagandájának és állnak át a terrorizmus őszintének tűnő oldalára. A világot ez a növekvő hatalmi ág sokkal jobban veszélyezteti, mint az orosz vagy a kínai konfliktus. Fél Európa már készültségben van egy újabb támadás miatt. A félelem pedig rányomja a bélyegét a gazdaságra is. Az ISIS-t nem lehet fegyverrel kiszorítani, csak tompítani. Az ISIS tagok meggyőződéssel harcolnak, hisznek valamiben, amit fegyverrel lehetetlen lesz megállítani. Ha a világ normalizálni tudja a kialakult helyzetet akkor megússzuk. Ha nem, akkor félő, hogy átrendeződhet minden a világunkban (gazdasági hatalmak, érdekek, pólusok).

Az orosz veszély

Putyin egy aggresszív patrióta, aki felmérte országának valódi erejét. Belekezdtek a terjeszkedésbe, régi területeik visszanyerésében. Komoly biztonsági problémákat és kérdéseket vet fel a puszta léte is. Ha a 40 millió fős Ukrajnát a világ és a NATO,EU szeme előtt így befoglalják, akkor mi akadályozza meg őket Magyarország, Szlovákia, Lengyelország és a többi környező ország bekebelezésében? Mi az a pont, ameddig el lehet menni? Egyértelmű a pénz szerepe a történésekben, de egy valamit nem szabad elfelejteni. Oroszország jelenleg a nyersanyagra, és a nyersanyagokban gazdag területekre játszik. Oroszország akkor is fennmaradna, ha a világgazdaság összeomlana. A belső keresletük és nyersanyagkészletük olyan erős, amit kívülről nem fog tudni egy ország sem megrendíteni. A nyugati világ meddig nézi a kialakult helyzetet? Putyin étvágya csökkeni fog, vagy méginkább megéhezik?

Haldokló Nyugat

 

A Nyugat van a legrosszabb helyzetben. Amennyire fejlett társadalmi és technológia háttéret épített ki magának, és hitette el a keleti régióval felsőbbrendűségét, annyira függenek az elmaradottabb régióktól. Az én olvasatomban az EU lényege egy hivatalosan indokolható csoportosulás létrehozása, amivel a demokrácia és általánosságban elfogadott törvényi kereteken belül szerezhette meg a zsúfolt nyugati régió a keleti és déli nyersanyagban és felvevő piacban gazdag területeket. Két féle képpen lehet egy országot beolvasztani. Az egyik a fegyver,a másik a szerződés ereje. Az oroszok az EU térnyerését is visszaszoríthatják tevékenységükkel. Hiszen jelen pillanatban nagyon távolinak tűnik a legkeletibb európai országok integrációja az EU-ba. Pedig ez a kulcspont. Addig pedig marad a haldoló belső kereslet, csökkenő export, növekvő munkanélküliség, növekvő államadósságok és az összezuhanó nyugdíjrendszerek. Ha ez nem lenne elég, akkor ott van többfrontos háború veszélye a Közel-Kelettel és az Oroszokkal.

És akkor mi van a magyarokkal?

Magyarország legnagyobb fenyegetettségét saját kormánya és annak elvei adják. Az "aki nincs velem az ellenem van még a saját országában is" elv menti "uralkodás" olyan mértékben demoralizálja a teljes társadalmat, aminek következményei katasztrófálisak lehetnek a jövő Magyarországa szempontjából. A Fidesz legfontosabb feladata lenne egyesíteni a széttagolt országot. Helyette pedig újabb sebeket ejt a társadalmi struktúrákon.  A bankellenes, külföldi tőke ellenes díszmagyar politika pedig a legveszélyesebb ellenségünké válhat rövid időn belül. Be kell látni, hogy Magyarország egy kis állam, ami bővelkedik nyersanyagokban, termelési lehetőségekben. Nekünk okosnak kell lenni, hiszen erővel nem győzhetünk senki ellen. Jól kell megválasztani a partnereinket, és törekedni a külföldi tőke áramlására. A gazdasági növekedésünk jelenleg valóban a Fidesz sikere, de nem Magyarország sikere. Ez egy mesterségesen (adófizetők pénzéből) előidézet belső keresletélénkítésen alapuló álnövekedés, ami egyszer megfog állni. Ha ehhez hozzávesszük a bank és szabad piacgazdaság ellenes tevékenységet, akkor nagyon borús az ország közeljövője. Pont ott dacol az ország, ahol nem kéne, mert nem engedheti meg magának. Jelen pillanatban úgy fest, hogy makrogazdasági szempontból Magyarország előbb teszi tönkre Magyarországot, mint hogy a külföldi gépezet (felsorolt indokok) beindulnának és összetörnének minket.

Ismét a realitás talaján

A modern piacgazdaságokat a lufik jellemzik. A lufik korát éljük, amiket időnként hatalmasra fújnak, aztán kipukkadnak (gondolj a dotcom lufira, vagy nézd meg a most alakuló "zöld" lufit).  Berendezkedésünk alapja az a ciklikusság, ami időnként visszaveti a társadalmakat, hogy aztán mások növekedjenek. A pénz sosem vész el, csak egyik zsebből a másik zsebbe kerül. Ezt az átlagos emberek milliói csak nézik és reménykednek, hogy éppen jó lóra tettek. Elmúlt években nálunk is elszaladtak a hozamokkal, növekedésekkel kapcsolatos elvárásaink. Mindenki kétszámjegyet akart magának a világgazdaságból, miközben ez sosem volt realitás azon a kockázati szinten, amit az emberek általában akarnak. A Buda-Cash botrány is megmutatott két dolgot:

1. szabályozással nem lehet megállítani a negatív trendet, mivel a legjobb szakemberek nem az Állam oldalán vannak.

2. amikor valaki nagyot ígér (lásd: Trend portfólió), az mindig hatalmas buktát is jelenthet. Ráadásul a bukta önmagában nem jelent veszélyt, hiszen bele kell kalkulálni a politikai kockázatot is.

Az elkövetkezendő hónapokban el fog jönni a biztonság időszaka. Mindenki keresni fogja a legbiztonságosabb lehetőségeket. Már lassan a társadalom is elfogadja a "rossz" egyszámjegyű növekedés számait is. Jelenleg Európa küzd a defláció rémképével, amit csak az infláció pörgetésével fog tudni elkerülni. Az infláció azért jó, mert ez a legfőbb fegyver az államadósság ellen, a rossz befektetések ellensúlyozására és a gazdaság növekedéséhez. Az infláció értéke 3-5%. Amennyiben az infláció elszáll az legalább olyan veszélyes, mint a defláció. Sajnos nem rendelkezik egyik gazdasági nagyhatalom sem azzal a tuti eszközzel, amivel ténylegesen be tudná állítani a kívánt értéket. És itt emlékeztetnék minden devizahitelest is az infláció alapú "befektetésükre".

Valószínűleg tudtukon kívül ment bele sok ezer ember az infláció alapú befektetésbe, amikor ingatlant vásároltak. Ugyanis egy általános helyzetben a tartozás értéke nem csak a tőkecsökkenésből vagy az árfolyam ingadozásból eredően csökkenhet, hanem az infláció okozta ingatlanárak emelkedésével is. Gondolj bele:

Ma felveszel 10M hitelt a 13M értékű ingatlanra. Normális esetben 20 évre tervezed a visszafizetést. De a 20 év alatt az ingatlanod értéke az infláció miatt (és akár lokális fejlesztések miatt) felszökkent 20M forintra. Ettől nem fog jelenértéken többet érni az ingatlanod, viszont a hitel nem volt infláció követő. Innentől kezdve, ha az ingatlant továbbértékesíted, akkor annyit értél el, hogy a 3M forint befektetésedre (önerő) és a 10M hitelre kaptál 7M forintot 10-15 év alatt. Ez is egy befektetési lehetőség, stratégia. A probléma az, hogy jelenleg nincsen infláció, amire annyira büszke a kormány. Szerinted tényleg jó neked?

Ha kérdésed van, vagy csak segítséget szeretnél kérni. szarvas.norbert@iflgroup.hu

 

Tetszik a performance? Ez Like:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr767250171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nemzeti Dohányos 2015.03.08. 16:29:47

Na bazzmeg, nem elég, hogy pénzügyesként égsz mint a Reichstag, most még geopolitikai agyrémekbe is belevágsz?

Szarvas Norbert 2015.03.08. 18:19:56

@Nemzeti Dohányos:

nem kell a duma:) nem égtem meg, csak már feladtam a másik posztban. A tudásoddal nem tudok versenyre kelni sajnos:(

2015.03.08. 19:54:54

Most sincs infláció azt még is pörög az ingatlan piac, igaz hogy a nulla és negatív kamatok miatt lehet ez . Továbbá alig van befektetési lehetőség az országon belül a kicsiknek,ezért ingatlanba nyomja mindenki a dellát, lásd Lézer Jánosnak is már van 17 és mennyi lehet még a családtagok nevén ?

Tudományos Iibsizmus 2015.03.08. 20:33:26

"Be kell látni, hogy Magyarország egy kis állam, ami bővelkedik nyersanyagokban, termelési lehetőségekben. "
Itt hagytam abba.

Nemzeti Dohányos 2015.03.08. 20:46:44

@Szarvas Norbert: Jaja, feladtad EGY komment után. A hős biztosítási ügynök, aki szerint 5% az átlagos költség minden befektetésen :))

vajdasagi 2015.03.08. 20:49:46

@Tudományos Iibsizmus: Én továbbolvastam. Ezért elmondhatom: előtte is, utána is hülyeségek vannak.

zobod 2015.03.08. 21:03:32

Az ízisz nem igazán kihívás technikai szempontból... a kihívás inkább az, hogyan gyilkoljon le a nyugati (gyaur) haderő több tízezer muszlim szélsőségest (akik igaz hogy gyökerek, de igazhitű gyökerek) olyan módon, hogy ne rágjanak be rajta az egységsugarú muszlimok százmilliói, akik a nyugatiakat legalább annyira utálják, mint az ilyen fundamentalistákat. Sőt, meglehet hogy kicsit jobban utálják a nyugatiakat, mert az isisektől "csak" félnek, a nyugatiakat meg még gyűlölik is.

Az viszont kicsit erős, hogy hanyatlik a Nyugat, meg hogy így a munkanélküliség úgy a kereslet. Egy lelkét kidolgozó indiai vagy vietnami átlagmérnök, átlagorvos lehet, hogy alacsonyabb életszínvonalon él, mint egy agyonsajnált, "kallódó" brit, francia, német, olasz, spanyol stb munkanélküli.

alfacharlybravo 2015.03.08. 22:28:17

Rémes ez a szörnyű rettegés az Orosz katonai inváziótól, pedig ha jól megnézzük a befektetői veszély mennyivel pusztítóbb lásd Görögország meg a az egész dél Európa. Ez csak egy elterelő propaganda a világot veszélyeztető globális tőke harácsolásárról.

medium size devil 2015.03.09. 00:07:01

@alfacharlybravo: A globalis toke haracsolasaval valo riogatas meg csak egy elterelo propaganda a vilagot veszelyezteto felelotlen hitelfelvetelrol, penzugyi tudatlansagrol, alkalmatlan es korrupt politikai vezetok felelotlen megvalasztasarol, meg a kibaszott suttyo sotet proli eszjarasrol.

medium size devil 2015.03.09. 00:20:34

@Szarvas Norbert: Az ingatlanhitelek kamata inflaciohoz van indexalva ugyhogy nem 10 M-t perkalsz vissza ha van inflacio.

Sequoyah 2015.03.09. 03:57:04

ISIS: Ez csak egy szedett vedett banda, messze vannak attol, hogy valsagot okozzanak, foleg nem vilagmeretut. Mar most is mihelyst kicsit is szervezettebb erokkel talalkoznak, mar vonulnak is vissza.
Elsosorban az emberi joerzesunket tamadjak, de fizikailag sok kart nem tudnak okozni senkinek, aki kicsit is messzebb van toluk.

Sequoyah 2015.03.09. 04:01:41

Oroszorszag: Ok, mint onallo gazdasag? Ez inkabb vicc kategoria, folyamatosan roskadozik a gazdasaguk. Most is a padlon van, es inkabb onnan is zuhannak. A gazdasaguk kizarolag akkor no, ha a nyersanyagarak felfele mennek.
Haborus veszelyuk pedig kimerul a kozvetlen szomszedaik baszogatasaban, akik mind gyengek, igy nincs nehez dolguk. (viszont sajna mi is ezek koze tartozunk...). Valos haborut mar nagyon regota nem voltak kepesek megnyerni, meg ugy se ha a teljes termelesuket a hadiiparba toltak. 2. Vh-ban is USA-nak es az orosz telnek koszonhetik a tulelesuket, a Nemetekkel szemben egyebkent ugy zuhantak volna ossze hogy orom lett volna nezni.
Globalis veszelyt nem jelentenek, meg a Nemetek szamara is az a legnagyobb fejfajas, hogy egy icipicit lejjebb kell adni az eletszinvonalbol (tenyleg csak picit), ha az oroszokto nem jon tobb nyersanyag.

Sequoyah 2015.03.09. 04:03:58

Haldoklo nyugat: Hat szeretnenek sokan igy haldokolni:) Habar az altalad felsorolt gondok valosak, meg igy is messze jobb helyzetben van a nyugat (foleg USA), mint mind az oroszok, foleg mint a kozel keletiek, de meg mint a kinaiak is.
Jelen pillanatban anyugati gazdasag meg olyan brutalisan eros, hogy meg hanyatlas eseten is sokaig viszi a lendulet.

Sequoyah 2015.03.09. 04:07:55

Kina: Oket meg sem emlitetted, pedig ok messze nagyobb valsaggoc, mint az altalad felsorolt tobbi egyuttveve. Oriasi termelesi kapaitasuk van. Nagy az arcuk is, es szeretnek megmutatni az erejuket. Es kiegyensulyozatlanok, viszont erosen integraltak a vilaggazdasagba, nagysagrendekkel erosebben mint az oroszok, igy ha meginognak azt mindenki erezni fogja.

Mint nagyhatalom felelmetesek, de gazdasagilag meg az oriasi kapacitasuk mellett is eltorpulnek egy ereje teljeben levo USA-val szemben peldaul (40-50-60-as evek), igy kerdeses, hogy tudnak-e akkorava valni. Viszont a kozpontositott rendszeruk miatt nagyon kiegyensulyozatlan a novekedesuk, es mar most latszik, hogy repedezik rendszer.

Szúrófény 2015.03.09. 05:51:16

Egy régi vicc: lengyel gyerek "az én apukám akkor sztrájkol amikor akar! Orosz az enyém akkor megy az űrbe, amikor akar! Magyar, az enyém akkor eszik, amikor akar!

PongLenis 2015.03.09. 06:42:50

Hát ez egy nagyon dúúúúúrva poszt :D

Nemzeti Dohányos 2015.03.09. 07:31:07

@Sequoyah: Kínában belső gondok lesznek, a parti sáv jól él, de 900 millió nyomorog. Egyrészt ez a 900 millió akkora szám, hogy ha javítani akarnak az életükön, akkor az amúgy hatalmas kínai devizatartalék is csepp a tengerben, másrészt ha növelik a bérüket, a gyártás áttelepül máshova. Ráadásul a technikai fejlődés afelé tart, hogy minél több gyártási folyamat automatizálva lesz, akkor pedig nem lesz miért a messzi Kínában gyártatni, és fizetni a szállítási költségeket.

Flúgatlan 2015.03.09. 08:59:20

Dvuh! (Ez egy értetlen fejrázás hangulatfestő szava, nem a "kettő" oroszul birtokos esetben.)

Csak egy felületesség cikkből a sok közül:

"Ráadásul a modern keresztény világból kiábrándult családok befolyásolható fiataljai látszólag könnyen ülnek fel az ISIS propagandájának"

Milyen modern keresztény világból ábrándulnak ki az emberek??? Hol van/volt itt keresztény világ? A mostani kiábrándulás a céltalan multikulti gyökértelenségből van most, nem a kereszténységből. Abból már pár generáció óta megtörtént a kiábrándulás.

medium size devil 2015.03.09. 10:04:06

@Flúgatlan: Mondjuk a te feluletesseged is meger egy megjegyzest. "Celtalan multikulti gyokertelenseg" - ez meg hogy?? Nem tudom mennyire vagy kepben az ISIS-hez csatlakozok eletszemleletevel mert en meg egyikukkel se beszeltem, te esetleg igen?

1ghost 2015.03.09. 10:17:11

"Ez egy mesterségesen (adófizetők pénzéből) előidézett belső keresletélénkítésen alapuló álnövekedés, ami egyszer megfog állni."

Tényleg? Adófizetők pénzéből nem lehet élénkíteni: ha valakitől elvesz az állam 100 egység pénzt, majd elkölti ő maga, az makroszinten egy nullszaldós játszma. A magánszektor kevesebbet költ 100-zal az állam pedig ennyivel többet. Stim?

Erre az élénkítéses cuccra - meg arra, hogy mi mesterséges, és mi nem - a blogolónak még gyúrnia kell. Nem kicsit, nagyon.

Ronnie_27 2015.03.09. 11:30:08

"A magánszektor kevesebbet költ 100-zal az állam pedig ennyivel többet. Stim?"

A magánszektor nem százzal költ kevesebbet, mivel az összeg egy részét megtakarította volna, ha nem vette volna el az állam. Ennek a megtakarításnak egy része pedig egyáltalán nem élénkítette volna a keresletet.
süti beállítások módosítása