Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Orbán hivatalosan is lezárta a rendszerváltást

2015. március 06. - Szarvas Norbert

vikkancs.jpgA kormány segély helyett munkát ad az embereknek, valójában itt ér véget a szocializmus, mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényén tartott előadásában. És akkor végre mindenki fellélegezhet, hiszen Orbán elkezdte, Orbán folytatta és Orbán megoldotta. Végre nem akarja ez a volt szocialista rendszer, hogy mikor vásárolhatsz, mi lehetsz, minek tanulhatsz. Az meg kit érdekel, hogy közben holnaptól már 9 évesen a rendszer eldönti, hogy mi leszel (Fidesz-KDNP terv), hogy vasárnap már nem vásárolhasz szabadon, hogy a pénzedet az államtól kell a legjobban féltened (lásd Buda-Cash botrány-felügyeleti mészárlás). Na most légy okos!

Segély helyett munkáért tüntetnek

Most komolyan azt tartja Magyarország legfőbb embere előrelépésnek, hogy az embereknek nincsen munkahelye és ezért szót is emelnek?! Most ez így rendben van és ez a Fidesz rezsim dícsérete?  Emlékeztetnék mindenkit, hogy az emberek azért mentek segélyért, hogy legyen mit enniük. Azért követelnek munkát, hogy legyen mit enniük. Tulajdonképpen az emberek enni és élni akarnak. Az meg már magyar specialitás, hogy átnevezzük a dolgokat és sikerként könyveljük el. Arról nem is merek beszélni, hogy mennyire létezik szabad akart, és mi a váltásnak a háttere. Elképzelhető, hogy az emberek azért nem segélyt kiáltanak, mert a Fidesz elvette ezt a lehetőséget?

A közmunka mióta megoldás egy ország foglalkoztatottságbeli hiányosságaira? A munkaalapú gazdaságban is fontos megkülöböztetni az állami aparátusban az adófizetők pénzén felelslegesen fenntartott alternatív munkát és a valódi gazdasági értékeken és szükségleten alapuló foglalkoztatosságot. Magyarul attól nem lesz hosszútávon jobb az országnak, mert egy közmunkás pozícióra kettőt vesznek fel vagy mert az ásó mellett ketten állnak. Az eszme azonban szerintem jó, hiszen nem hagyja magát a rendszer, hogy visszaéljenek a támogatásokkal és az aktív életre való kényszerítés segít a mindennapi életbe való integrációban. A probléma ott kezdődik, amikor politikai haszonszerzés miatt nem gondolják tovább a történetet, és feleslegesen teremtenek többletet.

Szóval ezért a kijelentésért Orbán nem kap hasipacsit. Nem siker az éhezés, az élhetetlenség és a munkanélküliség-felesleges közmunka.

Orbán Viktor szerint a társadalomban megerősödött a munka iránti ígény. Szóval Viktor szerint a magyarok nem akartak eddig dolgozni? Nem akartak vagy nem tudtak? Nem mindegy és én személy szerint kikérem magamnak ezt a kijelentését. Amúgy jellemző a komplett hatalomra az a megalomán felsőbbrendűség, aminek keretében lenézik a társadalom tagjait, vezethető bírkáknak tekintik őket, dönteni akarnak mindenről helyettük. Akármilyen fura ilyet hallani, de ORbán Viktor előtt is megéltek az emberek és akartak dolgozni.

Szerintem egy jó alapötletet (teljesítmény alapú társadalom) torzítottak el, hogy politikailag is korrekt legyen és azonnal lehessen haszonról beszélni a pártközpontban.

A jövőben a következő lépésekre készül a kormány, mondta el Orbán Viktor:

  • Tűzszünetet, sőt talán békét kötnek a bankokkal
  • A brókerbotrány nyomán szigorítják a pénzügyi felügyeletet
  • Egyszerűsítik, de szigorítják az adózást
  • A külpolitikában és a külgazdaságban megkezdik a déli nyitást

Ha nagyon őszinte akarok lenni, akkor ez a bankok elleni háború nem más, mint parasztvakítás. A forintás és jóváírások következménye az lett, hogy egy 10M forintos hitelre kap vissza 600.000 forintot az ügyfél, de tartozik még így is 16M forinttal. Nem tudom az amúgy nagyon szigorú és brutális adózáson mit lehet szigorítani. Az egyszerűsítést is úgy tudom csak értelmezni, hogy a kormány mostantól nem mindenféle mondvacsinált indokkal szedi ki a pénzt a zsebemből, hanem nyíltabban (emiatt kevesebb adónemmel). Ha nem jött össze a keleti nyitás, akkor jön a déli nyitás? Már várom az északi, észak-keleti.dél-keleti,nyugat-keleti nyitásokat is.

Tetszik a performance? Ez Like:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr207246247

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A felcsúti vasutas álma 2015.03.07. 09:21:27

Tau bácsi, a mindig elegáns, esernyős úr kalapjára koppintott és félkört leírva újabb kétmilliárdot varázsolt elő: a felcsúti labdarúgó-akadémia újabb bő 2 milliárdos társasági adó támogatást kaphat. A (Orbán) Pancho Aréna mellé még két fűtött, nagymér...

Trackback: Szarvas Norbert: Orbán hivatalosan is lezárta a rendszerváltást 2015.03.06. 17:52:02

Most komolyan azt tartja Magyarország legfőbb embere előrelépésnek, hogy az embereknek nincsen munkahelye és ezért szót is emelnek?! Most ez így rendben van és ez a Fidesz-rezsim dicsérete?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.06. 17:19:07

Ez a gazember egy dolgot felejt el a tettestársaival együtt: tükörbe nézni. A rendszer visszaváltása, az van többé-kevésbé befejezve. Ugyanolyan diktatúra van, mint a gengszterváltás előtti években, sőt... ez sokkal rosszabb, mert akkor ugyan a határt nem léphetted át szabadon, de nem kellett attól tartanod, hogy elveszted a megélhetésed, a lakásodat, pláne nem kellett az állam maffiától féltened a privát vagyonodat (manyup, trafik mutyi, játéktermek betiltása stb.)
Sajnos az csak egy szép álom, hogy a köv. választás alkalmával ezek repüljenek a hatalomból, egyenesen a sittre, pedig ott lenne a helyük.

a nagy hohoohooo 2015.03.07. 09:12:36

Mit mondok majd a népemnek kedves szépet nekik...
Orbán 2010-es fülkeforradalmi puccsa után egyetlen percig sem hagyott kétséget aziránt, hogy a csekély érdekérvényesítési képességekkel bíró társadalmi rétegekkel kívánja megfizettetni az új FideSS maffia Közgép Co.fenntartási költségeit.
Egyetlen határozott irány van, a szegények büntetése.Az Orbán NER-ének nincs egységes szociálpolitikája, egyszerre neoliberális, neokonzervatív és államosító elemek is működnek benne.
A közmunkaprogram a gazdaságnak is rengeteget árt, a nyugdíjas-kérdés pedig időzített bombaként ketyeg.
És miközben a FideSS hihetetlen módon megszorít, bizonyos típusú családoknak két kézzel szórják a pénzt.
Körülbelül erre számíthattunk.Módszeresen veri szét a társadalmat. Mivel közben a piac működését egyre szűkebb korlátok közé szorítja és az oktatási rendszert is kiheréli, a fejlődésnek még a lehetőségét is elveszi. Egyedül saját hatalmának kiépítésével és véglegesnek szánt megszilárdításával foglalkozik komolyan, s ezt rendkívül hatékonyan teszi. A magyaroknak nincs erre adekvát válaszuk. Egy részük eszét elveszi a turulos-misztikus ősmagyar baromságok, valamint kultúránk és kreativitásunk egyedülálló minőségének sulykolása. (A magyarok mindig is fogékonyak voltak erre.) Ők alkotják a NER tömegbázisát. Az ún. középosztály, benne az oly sokat emlegetett budapest értelmiségi elit, megrémült a kapitalizmus kíméletlenségétől, s elhiszi, hogy Orbánék képesek neki védelmet nyújtani (ami persze ostobaság). Lekötik saját piti hülyeségei, s a félelem a lecsúszástól. Nem vállal semmiféle szolidaritást az elszegényedettekkel, sőt, inkább kasztszerűen elhatárolódik tőlük, azaz nem tölti be társadalmi szerepét. Ilyen feltételek mellett az ország lassan Európa páriájává válik. Egyelőre nem látni olyan erőt, amely képes lenne gátat vetni ennek a folyamatnak. Attól tartok, fel sem ismerik, mivel állnak szemben. Változást csupán egy totális gazdasági összeomlás kényszeríthet ki. Igaz, erre meg is van minden esély.
Empátia. aki szegény, akinek egyre nehezebb az élete, nincs perspektívája, nincs, vagy morzsányi az öntudata, és most még kevesebb segélyt is kap, közmunkásként foglalkoztatja a zsaroló polgármester, az miért hibás? arról nem is beszélve, hogy sok helyen az oktatás sem teremt lehetőséget, a zsákfalvakban iskolába járás mellett-után sincs munkalehetőség. lehet, hogy sok az illúzió a felzárkóztatásban, de a regresszív, büntető hozzáállás még annyi esélyt sem ad, mint a másik. Az alapjövedelemszerű juttatások nyilván a legszegényebbeknek adnának némi hátteret, persze sok helyen szörnyű a helyzet, mindez együtt kéne járjon felvilágosító, gyakorlati oktatási programokkal. A kivándorlás ma már nem a kvalifikált munkaerő sajátossága, angolul nem beszélő emberek tömegei mennek Londonba takarítani, mert ott van némi perspektíva - itthon nem tudnak megélni sok munkából, ott igen.
Egy szót sem ejtett arról az óriási támogatásról, melyet a európai országok adófizetői nyújtanak Magyarországnak. Pedig ezekből a pénzekből gazdagodott meg ő is, meg a haverjai is - az egész Orbán maffia.
És miről nem beszélt? : Arról, hogy ennél élhetetlenebb nulla jövőképűbb nyomor ország nincs még egy az EU-ban? Vagy arról, hogy nálunk a legmagasabb az áfa, a legtöbb az adó, az árak ez egekbe EU szinten, a fizetések meg a béka segge alatt ami az éhen haláshoz is kevés! Vagy arról, hogy 4 millió ember
nyomorog, a létminimum alatt él, több százezer gyerek éhezik, a
kórházak csődbe, az egészségügy csődbe, amihez nyúlnak ott kő kövön nemmarad? Hiszen Orbánia a rabszolgaság országa, aki tud menekül innen!

Netuddki. 2015.03.07. 09:16:53

Qrva annyát a tetü, közpénzből fizetett, "köz"-nek csúfolt média fideszes seggnyalóinak! Ezek a szakma szégyenei a helyett, hogy feltennék a "kényelmetlen" kérdéseket az orbánnak péntek reggel a Kossuthon, lefekszenek az orbán rezsimnek. Nagyon remélem, hogy az elsők közt fognak lapátra kerülni ezek a megalkuvók ha győz az igazi forradalom.
Egyvalamit elfelejtettek ezek a megélhetési médiacsótányok, nem a fidesz keze eteti őket hanem az adófizetők, akik elvárják a korrekt tájékoztatást!

dr kíváncsivagyok 2015.03.07. 09:49:48

"Óvakodj március ídusától..."

dr kíváncsivagyok 2015.03.07. 09:52:55

Attól félek , hogy addig fog eszkalálódni a tomegek elégedetlensége,...hogy robbanni fog !
Ez pedig nem hiányzik...
(Viszont a "Fidesz" szó = "Nyilas" értelmet fog kapni... és szitokszó lesz .)

nick papagiorgo 2015.03.07. 10:01:30

Az, hogy segély helyett munkát adnak, és itt ér véget a szocializmus, az én számomra kb azt jelenti, hogy korábban a segélyek osztogatásával arra ösztönözték az embereket, hogy ne dolgozzanak. Gondolok itt arra, hogy ha valaki egy elmaradottabb helyen él, munkát nem talál, de a kormány ad neki gyerekenként havi X ezer forintot, akkor arra van ösztönözve, hogy szülje a gyerekeket tömegével, mert abból lesz a bevétel (másból meg nem). De ezzel ha megnézzük, végülis csak a szegény és elmaradott emberek tömegét növeljük. Továbbá a gyerekek is azt fogják látni, hogy nem tanulni és dolgozni kell, hanem gyerekeket szülni, mert abból jön a pénz. Ezzel meg is válaszoltam kb a "nem akarnak vagy nem tudnak dolgozni?" kérdését is (a válasz kb mindkettő). Lehet, hogy ezt te kikéred magadnak, de ettől még ez sajnos egy valós társadalmi probléma.

inebhedj - szerintem 2015.03.07. 10:02:47

@a nagy hohoohooo:

""Orbán 2010-es fülkeforradalmi puccsa"

Ha ez a kifejezés igaz, akkor vagy az van, hogy a 2010-es választásokat Bajnai elcsalta Orbánnak, vagy az van, hogy gyakorlatilag egyenlőségjelet teszel a regnáló kormány és (pártállásra semlegesen) elődei közé (ez utóbbival teljesen egyetértek), csak akkor a szöveg többi része nem következetes (illetve erősen hiányos).

Uff én szóltam 2015.03.07. 10:41:54

@a nagy hohoohooo:

"Nem vállal semmiféle szolidaritást az elszegényedettekkel, sőt, inkább kasztszerűen elhatárolódik tőlük "

Ez a világ minden részén így van, nem csak itt. Nem tartozik az emberi faj tulajdonságai közé a szolidaritás, legalábbis a Föld nevű bolygón nem. legalábbis önszántából nem. Még a szomszédok, akik évtizedekig élnek egymás mellett akár lakótelepen, akár családi házas környéken, nem hogy nem segítik egymást, inkább gyűlölködnek, irigykednek, és fülemüle perekkel töltik az időt.

Szolidaritást az állam kényszerít ki, amit az emberek követni hajlandóak egy nagyon alacsony jövedelemelvonási küszöbszintig, aztán az ellenállás expnenciáis erővel fokozódik a szolidaritási kényszer egységnyi növelésével.

Arra adhatnál valami magyarázatot, hogy miért nem tekinted szolidaritásnak azt, amikor a személyi jövedelamadó egykulcsos. Aki több jövedelemmel rendelkezik, az arányosan több adóval járul hozzá a szoidaritás alapú társadalmi rendszerek működtetéséshez. Ettől lesz az egykulcsos adó a lehető legigazságosabb, és betartatható.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.03.07. 10:47:01

@Uff én szóltam: Jaja.Adakozó milliárdosok sem szolidárisak.
Vagy Dániában ha beüt a gebasz mindenki segít mindenkinek.

2015.03.07. 10:58:01

@dr kíváncsivagyok: "Attól félek , hogy addig fog eszkalálódni a tomegek elégedetlensége,...hogy robbanni fog !
Ez pedig nem hiányzik..."

Te nem félsz ettől, hanem epedve várod. 2010 tavasza óta folyamatosan... :)

De az emberek ennél szerencsére józanabbak. Lehet akárhogy fújolni a kormányt, de mégiscsak 8 éves csúcson van a GDP növekedés, és mégiscsak egyre több vállalkozás épít új gyárakat, vagy bővíti a meglevőt. Ez pedig munkahelyeket jelent... Nem is keveset. A "nincs ingyenebéd", és az "élj meg a piacról, ne az állam csöcsén lógj!" felfogáshoz képest mindenképpen jobb, ami most van.

Uff én szóltam 2015.03.07. 10:58:47

@a nagy hohoohooo: "A közmunkaprogram a gazdaságnak is rengeteget árt"

Ennek a programnak valójában semmi köze a gazdasághoz. Nem is az a valódi célja, hogy a foglalkoztatottságot direkt módon növelje. Az csak egy sokadlagos mellékkörülmény, hogy politikailag is jót tesz a statisztikai adatok kedvező színven való feltüntetésével. De a kormány is tudja, hogy ez csak látszat, de ez a járulékos hatás nincs persze ellenére, sőt még rá is játszik.

A valódi mögöttes, de nem publikus cél annak a reakciónak a megszüntetése a korábbi segélyezési rendszerre, ami ténylegesen arra ösztönzött százezreket, hogy ne keressenek maguknak olyan tevékenységet, amivel hasznára tudnak válni más idegeneknek, akik ezt a hasznot jövedelemmel honorálnák számukra cserében.
És itt nem (csak) a romákról van szó !

A közmunka program valójában azért jött létre, hogy leszoktassa azokat a tömegeket a segélyvárásról, akik egyébként is alacsony igényszintűek, és ha már úgyis dolgozniuk kell igen szerény pénzért ebben a programban, akkor már inkább maguk törekedjenek arra, hogy munkát keressenek, ahol ennél többet is keresnek egyúttal.

" ...az egész Orbán maffia."

de ugye nem azt akarod mondani, hogy a szocik egy hangyafasznyival is jobbak a fidesznyikeknél náluk ? Nyugtass meg.

Ellenzékből mindegyik teli tüdővel szidja a korrupciót, aztán hatalmon gyorsan megváltozik a korrupcióhoz való viszonyulásuk.
A nép pedig tapsol a saját korruptjainak, és csak a másik korruptjait köpködi.

Tévedsz, ha azt hiszed, a politikai pártok a bajok okozói. A fő baj a nép tudati állapotában van, elsősorban a néplélekbe van beivódva a korrupció, a kisemberek tömegei korruptak, erre vannak szocializálódva a mindennapjaikban. Minden népnek olyan kormányai vannak, amilyen a népet alkotó egyének többsége.

Uff én szóltam 2015.03.07. 11:05:17

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

Igazad van, a nagyon gazdagok szolidárisak. Őket nem kell államilag kényszeríteni a szolidaritásra, maguk öként vállalják.

Pl. Bill Gates egy személyben annyi pénzt költött jótékonyságra, amennyi meghaladja Magyarország teljes éves nemzeti jövedelmét. De Soros György is annyit költ ilyesmire, amire a kisember azt mondja, mint Wagner úr: ennyi pénz csak számtanpéldában létezik. Vagy pl. Csányi Sándor sem áll rosszul ezügyben, és még lehetnek folytatni a nagyon gazdag emberk sorát, akik bődületes összegeket adnak ki akezükből jótékonykodásra.

Persze aki nem kapott belőle, az haragszik rájuk :-)
Dehát az egész szegénységének felszámolássát nem tőlük kell várni.

excep 2015.03.07. 11:37:35

Orbán egy hazug szemét! teljesen hülyének nézi az embereket!

kacsapuszi 2015.03.07. 11:42:18

Ha Orbán holnap meghirdeti, hogy mindenki kap egy kőbányát, ha nemzeti, megdrágul a kő.

Ha azt hirdeti meg, hogy az a magyar, akinek kőbányája van, megtanulunk kínaiul.

Ha azt hirdeti meg, hogy csak becsületes ember maradhat Magyarországon, kiürül a magyar parlament.

Ha arra buzdít, hogy dolgozzunk keményen, kérjünk egy fűtött focipályát cserébe.

anyadmajma 2015.03.07. 11:43:52

@A demokrácia leszakadó függönye: MI van te hazaáruló bolsevik geci, felébredtél végre? Akkor jó reggelt! A többi blogba már belehánytál, vagy ezzel kezdted, te senkiházi hazaáruló bolsevik geci?

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.07. 12:00:36

@A demokrácia leszakadó függönye: anyád valamelyik fideszes bűnözőnek is szétrakta a lábát?

Tudományos libsizmus 2015.03.07. 12:16:58

Olyan jó olvasni a szürkeállomány demokratikus ellenzék őáratlanul civilizált hozzászólásait:D

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.07. 12:22:25

@Tudományos libsizmus: Azért tőled is lehetne idézni kultúrált hozzászólásokat bőven. Elég sok nicknéven szoktál bájosan hozzászólni, de elég csak ezt nézni:

blog.hu/user/886829/tab/activity

Tudományos libsizmus 2015.03.07. 12:24:36

@Vállalhatatlan fordulat:
Hozzád ki szólt, öreg? De ha már közbeugattál, nagy gyökér vagy ám te magad is, de ne szólj senkinek.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.07. 12:27:20

@Tudományos libsizmus: Mert te kihez szólsz? Minek kommentelsz, ha nem akarod, hogy hozzád szóljanak? Egyáltalán mi értelme van mindig mindehova ugyanazt bekommentelni? Mindenki tudja, hogy "libsi-kattant" vagy, meg azt is, hogy "gecirajongó". Nem szükséges folyton bizonygatnod.

a nagy hohoohooo 2015.03.07. 12:29:33

@Uff én szóltam: Orbán mondjuk a 2010-ben kezdődő ciklus elején véghezvitt némi adóreformot, ami a vállalkozókat segíthette volna. De aztán valahogy mégsem szaporodtak el ezek a vállalkozások, egyre kevesebb befektető jött külföldről is az országba. Az egész világ lassan kijött a gazdasági válságból, és Orbán politikájának egy kis sikere csak ennyiből lett, hogy ha mindenhol élénkül a gazdaság, akkor Magyarországon is. Ehhez a kis növekedéshez nem kellett semmit sem tenni.
A külföldi tőke közismerten attól fél, hogy állandóan változnak a törvényi keretek, kiszámíthatatlan a kormány politikája. Nincs jogbiztonság, év közben vezetnek be adókat, sőt, akár visszamenőlegesen is törvénykeznek. A bankok attól szenvednek, hogy bankadót róttak ki rájuk, és most a devizahitelesek megmentésénél is ők szívnak. Ha ennek eredményeként kivonulnának az országból, akkor ennek durva következményei lesznek. Mert ugye Széchenyi óta tudjuk, hitel nélkül nehezen megy a vállalkozás.
Ennek eredményeképpen Orbán munka alapú politikája alatt köztudottan igen kevés igazi munkahely jött létre, csak, amennyi a gazdasági fellendülés alapján várható, vagy annyi sem. Ezt a kudarcot próbálta meg Orbán azzal ellensúlyozni, hogy óriási közmunka programot indított be. No de míg egy vállalkozó a bevételből fizeti a munkás fizetését, jó esetben szociális és nyugdíjbiztosítását is, addig a közmunkás az állam, az adófizetők pénzébe kerül. A közmunkás a munkanélkülihez képest, aki segélyt kap, annyiban jobb, hogy dolgozik valamennyit, "szokja a munkát", hogy be kell járni dolgozni, hogy emberekkel kell kijönni, hogy munkaképes állapotban kell lenni. Ellenben sokkal kevesebb ideje van munkát keresni, mint a munkanélkülinek. A közmunka másik hátránya, hogy ellentétben az igazi munkával, ahol a vállalkozó a munkás körmére néz, a közmunkás egyáltalán nem dolgozik olyan sokat, nem sok igazi értéket hoz létre. A közmunkaprogram eredményessége tehát kétséges, nem meglepő módon nem is járt eredménnyel: a közmunkások elenyésző része jutott el az igazi munkához.
Az eladható tudású ember veszélyes a NER-re,nagyüzemileg távolítják el az országból az önálló gondolatokkal és vállalkozó készséggel rendelkező, egyúttal szakképzett rétegeket.
A "felső"(?) pár százalék gengszterhadnak csak az útjában állnak a maffia jellegű államszervezet működtetésében.
Ide kisigényű szavazó szektások kellenek az EU-ban kötelező látszat demokrácia fenntartásához és a nagybefizető multikat olcsó munkaerővel történő feltöltéséhez.
A legnagyobb társadalmi szegmenst kiadó alsó rétegeket nem is érdekli hogy mi történik a fejük felett, mivel a napi létezést+utódnevelést meghaladó igényeik soha nem is voltak. Vállalkozást sem azért indít közülük már aki indít mert mindenáron vállalkozhatnékuk van, vagy annyira buzog bennük a startup szellem, hanem mert máskülönben rövid úton éhen halnának.
Orbánnak sokkal jobb tudatlanságban tartani a társadalmat, kontrollálni, hogy mit tanulhatnak az iskolában, stb, mert akkor néhány üres szólammal biztosítja az újraválasztását. Az, hogy emellett a társadalom jó része nyomorban él, azt pont leszarja, elég ha ő elpálinkázgathat a Tiborc tanyán.

Tudományos Iibsizmus 2015.03.07. 12:54:34

@A demokrácia leszakadó függönye: Azért van, te idióta, mert Orbán olcsóvá tette a magyar munkaerőt.

Tudományos libsizmus 2015.03.07. 12:57:48

@Tudományos Iibsizmus:
Na, szabin voltál, libsi gané? Hallom, fogy a pénz Soroséknál, Ukrajna visz mindent. Talán ezért nem vagy annyira aktív mostanában, nicktolvaj?

István Tamasi 2015.03.07. 12:57:50

Magyarok ébresztő! /"jó reggelt!"/
A mityivezér bejelentette, hogy 2018-ra közmunkás-rabszolga illetve közmunkás-feudális rendszert kíván megvalósítani. Akarjátok?

inebhedj - szerintem 2015.03.07. 13:26:54

@Uff én szóltam:

A közmunka programmal az a gond, hogy elméletben jó, gyakorlatban rossz. Ennyiben az EU projektekre, pályázatokra, támogatásokra hasonlít.

Teljesen hiányzik a differenciálás, a követelmények, jogok és lehetőségek összehangolása, a pragmatizmus, a realitásérzék. Ha szakmai gyakorlattal, tehetséggel és diplomával rendelkező emberek az általad leírt lumpen proletariátussal együtt, napi 8 órában, egy hétig festenek egy 10 méter hosszú kovácsolt vaskerítést, mert ezt tudja nyújtani a közmunka program, ott az az eredmény, hogy amit az elmélet pozitívumaival nyernénk a vámon, azt a gyakorlat negatívumaival veszítjük a réven.

Mondjuk talán megnyugtató lehet, hogy a fentiekből következően a közmunka programmal példálózva sem lehet a Fideszt nácizmussal vádolni, ez a fajta végrehajtás jellemzően kommunista tempó (bár a gyakorlati hozzáállásban nemcsak a Fidesz, de az ellenzék is érintett).

a nagy hohoohooo 2015.03.07. 14:39:28

@inebhedj - szerintem: Ahogy múlik az idő, egyre kisebb esély van kilépni a közfoglalkoztatásból, és durván rontja a kilépési esélyeket, ha valaki nem először vesz részt közmunkában.Ilyen felállásban az elmélet és a józan paraszti ész szerint is az a racionális döntés, ha arra hajtok, hogy elnyerjem a közfoglalkoztatást. Arra megy el az energiám, és az már legtöbbször nem fér bele, hogy mellette állást is keressek.
Azért több tíz évi munkaviszony után, ha megszűnik az állása az illetőnek, ne adj isten elmúlt 50, alaphangon 1,5 év mire talál új állást, ha talál! Ehhez "támogatásként" visszakap az általa befizetett un. Munkaerőpiaci járulékából munkanélküli ellátásként 3 hónapig max. 70 e Ft-t. Utána mehet állami rabszolgának, mert ez a közmunkabér még a közüzemi díjakra sem elég, nemhogy enni, esetleg utazni tudjon az állása interjúkra. Kösz! Több diplomával, OKJ-s képesítéssel! Magyarország jobban teljesít!!
Az oktatás és "népjóléti" rendszer pedig a következő generációk előtt is becsukja a kitörés lehetőségének ajtaját. Az elkövetkező nemzedékeket röghöz kötött, lehetőségek, ambíciók és önálló vélemények és gondolatok nélküli, harmadrendű állampolgárokká(?) silányítja.
Sajnos az általános iskolai, valamint a gimnáziumi oktatás elsilányítása pont ezt a célt szolgálja.Ráadásul a mostani közmunkások ötöde nagyjából olyan ember lehet, aki most ugyanazt a munkát végzi, amit korábban nem közmunkásként végzett. Őket az önkormányzatok egyszerűen kirúgták, majd visszavették őket alacsonyabb bérért
Ilyen felállásban az elmélet és a józan paraszti ész szerint is az a racionális döntés, ha arra hajtok, hogy elnyerjem a közfoglalkoztatást. Arra megy el az energiám, és az már legtöbbször nem fér bele, hogy mellette állást is keressek.
Az igazi bumeránghatás az lesz, amikor az ötvenegynehány éves közmunkások elmennek nyugdíjba és rácsodálkoznak a nyugdíjukra! Remélem Orbán a közelükben lesz!

2015.03.07. 14:41:59

@anyadmajma: @pythonozok: Íme a felvilágosult, elvileg intelligens emberek vitakultúrája. Ha egyszer most azt kell nyomatni, hogy itten minden dől össze és jön a nyomor, akkor azt kell nyomatni! Nem ám ilyen hülye számadatok, meg logikus levezetések... Vörösödő fejjel, nagy hangon acsarkodni! Ha más nem is, de az megy! Valahogy nem csodálom, hogy a nem fideszes emberek többsége sem akar titeket vissza a hatalomba...

2015.03.07. 14:46:10

@István Tamasi:
"A mityivezér bejelentette, hogy 2018-ra közmunkás-rabszolga illetve közmunkás-feudális rendszert kíván megvalósítani. Akarjátok? "

Te például hogyan oldanád meg az emberek foglalkoztatását?

inebhedj - szerintem 2015.03.07. 14:47:25

@a nagy hohoohooo:

Mint írtam, az elmélet jó (segély helyett [köz]munka), a gyakorlat minősíthetetlen. A helyzet nem lett jobb, mint annak előtte (igaz rosszabb se, gyakorlatilag más lett, viszont fölösleges változtatásba fércölni energiát, ha az eredmény ugyanolyan rossz, mint a kiindulási állapot).

Ebből következően a kérdés inkább az, hogy hogyan is kellene csinálni a dolgot.

Én nem vagyok híve az önkormányzatok szabadkezűségének, nagyon pontos, nagyon részletes, példákkal teli tűzdelt végrehajtási rendeletek kellenének (viszont nem gondolom, hogy eme készségnek birtokában vannak a kormánypárti és ellenzéki törvényalkotók, előkészítők, stb).

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.03.07. 15:36:35

@István Tamasi: IGEN! Éljen!!! :-) Birka akarok lenni, azok olyan boldogok és elégedettek... főleg, ha narancsszínű a szőrük.

Tudományos Iibsizmus 2015.03.07. 16:40:00

@Tudományos libsizmus: A rohad KISZ titkár lopja a nickemet. De mit is várhatnék egy volt KISZ titkár komcsitól, aki most világnézetet váltva beállt fideszesnek?

a nagy hohoohooo 2015.03.07. 16:43:16

@inebhedj - szerintem:
Ugyi vicc:"(viszont nem gondolom, hogy eme készségnek birtokában vannak a kormánypárti és ellenzéki törvényalkotók, előkészítők, stb). "
...."és ellenzéki.."
Mikoris vette figyelembe a FideSS akár egy icike-picike kis ellenzéki javaslatot?.......soha.....

Tudományos libsizmus 2015.03.07. 17:06:40

@Tudományos Iibsizmus:
A büdös kurva anyádat kedves barátom, de ne szólj senkinek. Ja, bocs, neked nincs anyád, hiszen libsi patkány vagy. Hát, ez esetben nincs mit tenni, legyen ez a te bajod.

István Tamasi 2015.03.08. 10:03:49

@Szálló monitorok:
Unortodox módszerekkel nem is lehet megoldani a munkanélküliséget. Tehát maradnak az ortodox módszerek: tilos a visszamenőleges hatályú meg a szelektív törvénykezés, tartózkodni a váratlan államosításoktól, tartózkodni az árak folyonos állami szabályozásától, tartózkodni attól hogy az állam szabja meg ki mikor hol mivel foglalkozhat. Egyszóval hiteles, megbízható gazdaságpolitika, megbízható jogrend kell ahhoz hogy a beruházók ne elmenjenek hanem idejöjjenek mert azok létesítenek valódi munkahelyeket.
A közmunka 1. önbecsapás, mert nem termel jövedelmet, adót, járulékokat hanem kb a duplájába kerül mint amit a közmunkás kézhez kap 2. feudalisztikus, hűbéres-zsellér viszonyt alakít ki azaz mélységes társadalmi bajok forrása.
süti beállítások módosítása