Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Orbánék elkezdték megalapítani a Közgép 2.0-át?

2015. február 16. - Szarvas Norbert

images_9.jpgPuli, mákos guba, Széchenyi, Liszt, Budapest, Közgép. Kihallottad a magyarságot az iménti felsorolásból? Igazi hungarikum mindegyik. A Közgép építőipari konszern a modern magyar vállalkozások egyik legfőbb etalonja, amelyik bebizonyítja, hogyan lehet sikeresen és nyereségesen működni a gazdasági mélyrepülés időszakában. A sikerrecepthez nem kellett más, mint az érdekeket egy szintre hozni, és megfelelő motivációval maguk mellé állítani a magyar állami svédasztalt. Erről a közbeszerzési svédasztalról pedig ízlés szerint lehetett az elmúlt években válogatni, aminek még a jó ízlés sem szabott határt. Persze ma már más szelek fújnak, hiszen Simicska öri hariba keveredett Orbán Viktorral. A látszat fenntartásához pedig elengedhetetlen az Állam fideszes oldalának a bosszúja sem. Ahogyan a Fidesz képes volt komplett városokat megbosszulni véleménykülönbség miatt, úgy bizonyára nem fog gondot jelenteni a nép által annyira nem közkedvelt vállalkozás letiltása az állami csöcsről. És akkor máris egy űr keletkezett...

A nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály nyilatkozott tegnap. Baromi okosakat mondott. Kár, hogy ez még soha senkinek nem jutott eszébe. Nem véletlenül van ez az ember abban a pozícióban ahol.

„jó lenne, ha több magyar cég tudna közbeszerzési eljárást nyerni”,

mert még mindig dominálnak a külföldi cégek. Varga Mihály az ATV Szabad szemmel című műsorában beszélt erről – írja az MTI.

És tényleg. Kár, hogy a magyar szakma, köznép, újságíró horda, vagy az ellenzék ilyesmit egyáltalán nem követelt a karhatalomtól, hogy ne mindig csak ugyanazok nyerjenek. Mert ha ezt tették volna, akkor a Varga most baromi pofátlan és cinikus lett volna. Bár gondolom, ilyet pozíciójánál fogva sem engedhetne meg magának. Sem.

„Kétségkívül vannak nagy vállalatok az építőiparban is, amelyek több ilyen nagy beruházást tudnak vállalni, és több közbeszerzési eljáráson tudnak elindulni, és jó lenne ha az említett cég mellett más cégek is fel tudnának nőni magyar cégként az építőiparban”

A közbeszerzésekről egy nagyságrend felett érdemes tudni, hogy olyan elvárásokat támasztanak működési múltra, likviditásra vagy éppen szakmai múltra illetőleg, ami általában kizárja a piaci versenyzők 99,9%-át és a véletlen folytán mindig ugyanaz a (eddig) kormány közeli cég marad, aki végül viszi a pénzt is, meg a nőt is. Aztán az egész rendszer önbeteljesítő jóslatként pörög tovább egyfajta 22-es csapdája stílusban. Olvastam néhány közbeszerzési elvárást, amikből kitűnt, hogy referenciaként elvárt a már elvégzett sikeres állami beruházás. De ilyen referenciát csak olyan tud felmutatni, aki már bekerült ebbe a körbe. Innentől kezdve a Varga által hiányolt új szereplők, akik ráadásul hazai vállalkozások, egyértelműen teljesíthetetlen feladat elé kerülnek. KIVÉVE...

Kivéve, ha véletlenül a tulajdonosi körben található Orbán veje, mert náluk az sem akadály, ha nemrég alakított cégként nyerik sorra a pályázatokat és két év alatt nőnek a semmiről állami pénzből milliárd feletti vállalkozássá. Ez is egy út, amit megint nem tud természeténél fogva sok mindenki teljesíteni. De ha a Közgép és a Simicska konszern látszólag kiesik a buliból, akkor ki fogja helyettesíteni? Ugyanis ne féljen senki attól, hogy állami beruházások nélkül fogunk maradni. Csak most találni kell egy másik kollégiumi havert, aki majd szépen megalakít egy konszernt, amivel részt vehet a svédasztalos vacsorán.

"Varga azt mondta, hogy a bankok privatizálásakor a kormány arra törekszik majd, hogy a mérlegfőösszeg szerinti 50 százalék feletti magyar tulajdon megmaradjon a hazai bankrendszerben." 444

Tehát akkor ez egy dejavu vagy valóság? Nem ilyesmi történt a rendszerváltáskor is, amikor állami vagyont mentettek ki a buliból? Ha jól értelmezem, akkor a magyar Állam bevásárolja magát a bankrendszerbe, hogy aztán feltőkésítsen, stabilizáljon jó sok adóforintból, majd amikor már prosperál az üzlet, akkor haszon nélkül, mondhatni hasztalanul adja vissza magánkézbe a részesedését? Mindezt nemzetgazdaságilag megfontolva magyar kézbe, hogy a külföldi kitettség csökkenjen. Mivel magyar kéz szinte csak az ismerősi körből kerülhet ki (már csak anyagi korlátok miatt is), így tulajdonképpen

a Fidesz az adófizetők pénzéből megerősített bankot fogja kedvezményesen és alanyi jogon magyar pénzes haveroknak tovább osztani, akik realizálhatják az adóforintokat nyereségként? Jól értem a táblát, vagy fordítva tartom a könyvet?

Ma hallottam egy idevágó idézetet:

"Mindenkinek van egy téglája a börtönben, de nektek egy egész falatok van már..."

 

 

Tetszik a performance? Ez Like:

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr77180243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2015.02.16. 16:51:47

Simicska nélkül csak sallerokat kapnak ezek az illegitim analfabéta tákmatyik,Merkel az RTL elé térdepeltette a csuti pocakmutyit aztán legott a banksterek elé hasalt,kínjában még az ukrán nácikhoz is elfutott...

kvadrillio 2015.02.16. 21:47:19

"Putyin: nyet! - Európa: igen!" - Újabb tüntetés a fővárosban
nepszava.hu|2015. febr 16. 07:27, frissítve: 2015. febr 16. 21:05
[A+ A-]
[Nyomtatás]
[Küldés e-mailben]

MTI Fotó: Mohai Balázs

Az elmúlt években az Orbán-kormány politikája egyre inkább közeledik Putyinéhoz, és így az egész ország egyre távolabb kerül Európától - ez a fő kritikai megállapítása a Humán Platform nevű szervezetnek, amely hétfő este 6 órától szervezett tüntetést Budapesten. "Orbán Viktor – a putyinizmus éltanulója – egy keletre tartó kényszerpályát akar ránk erőltetni, többek között a mindannyiunkat, sőt, gyermekeinket is feleslegesen eladósító paksi beruházással. Mondjuk ki együtt: nem kérünk a putyinista illiberális demokráciából!" - szólt a felhívás.

SZEGÉNYSÉG: NYET !!!...JÓLÉT: IGEN !!!!!....OK !!!!!:)

de......MI AZ A HUMÁN PLATFORM ????????????!

kvadrillio 2015.02.16. 21:54:25

@kvadrillio: Humán Platform országos szervezetfejlesztés
– Norvég Civil Alap támogatásával megvalósuló projekt...

....ÜHÜMMM....ŐK AZOK AKIK EDDIG SEMMIT NEM TETTEK A SZEGÉNYSÉ.G MEGÁLLÍTÁSÁÉRT MAGYARORSZÁGON !!!

KAMU PÉNZLENYÚLÓK ! NORVÉG PÉNZEK ELFOGYASZTÓI.....

kvadrillio 2015.02.16. 21:57:52

@kvadrillio: ÉHSÉGMENETBEN IS RÉSZT VETT EZ A HUMÁN.......PLATFORM ??????????

N E M ?????.........AKKOR MITŐL LENNE HUMÁN ?????????

kvadrillio 2015.02.16. 22:17:31

@Tudományos Libsizmuss: JAHHH ! ÉN VAOK GÁBRIEl ARKangyal ! :O)

kvadrillio 2015.02.16. 22:19:54

@Tudományos Libsizmuss: Belföld: Négymillióan a létminimum alatt Magyarországon ...
nol.hu/belfold/20120525-negymillioan_a_letminimum_alatt_-1311076
2012. máj. 25. - Sokkoló becslést tett közzé Ferge Zsuzsa szociológus egy nemrég ... csúsznak a középosztályhoz tartozó családok, a szegénység mélyül.

tud erről a huuu...mááán...platform ??? mit tett a szegénység ellen ez a humán izé ????? jahh....SEMMIT !

Tudományos libsizmus 2015.02.17. 01:57:10

@toportyánzsóti:
Ez jó. Az ukrán nácikhoz a libsik futottak, ha jól tévedek:)

poor 2015.02.17. 04:19:38

@Tudományos libsizmus:
Látom nálad már a fönököd orbán is libsi. Nem lesz ebböl fizetés elvonás?

toportyánzsóti 2015.02.17. 07:26:20

@Tudományos libsizmus: Tévedel illibsi geci volt Kijevben térdepelni.Merkel anyó kiadta neki.

Butabi 2015.02.17. 07:33:56

@kvadrillio: Egyszerűen, csak, hogy megértsd, a tűzoltók, és az orvosok is valószínűleg nem tettek semmit a szegénység ellen. De képzeld, és itt jön a csavar, ha beteg leszel, meggyógyítanak, ha ég a házad eloltják. Ilyen egyszerű, mindenki a maga dolgát.

dr kíváncsivagyok 2015.02.17. 09:48:31

Tiborc és Mészáros már megerosodott annyira, hogy átvegye a Kozgép szerepét .
Az orvbáni rendszerben 1000 milliárdokra rúg a rablás , és addig folytatjak , amíg az EGÉSZ GAZDASÁG a haverok - rokonok kezében lesz...
Majd valaki ír egy konyvet 10 -20 év múlva :
ELLOPOTT ORSZÁG címmel...

Reszelő Aladár 2015.02.17. 15:32:24

Fogadjunk, hogy semelyikőtök nem indult még közbeszerzésen. Amúgy kinek kellett volna nyerni a közbeszerzéseket az amúlt években? Ja persze, egy autópályát, hidat, vagy vasutat bárki meg tud építeni annyi pénzből.
Ha viszont bárki meg tudja építeni, akkor miért ne egy itthon adózó, itthoni anyagot használó, itthoni munkás kezeket alakmazó cég ÉPÍTSEN? A közbeszerzés nem arról szól, hogy szétosztanak pár milliárdot mert van, hanem ezért épíenek valamit. A haszon pedig a neoliberalizmus egy legféltettebb toposza rögtön a sajtószabadság után.
Kérdezem én, hogy miért jobb ha egy osztrák cég építi fel ugyanazt? Mert akkor a munkabéren kívül nem marad más itt?

Mielőtt elkezdjük a Közgép székházat felgyújtani, nézzük már meg hogy mennyi adót fizettek, hány alkalmazottjuk van. Persze az elvek országában a melósnak is pusztulnia kell, sőt amit építettek azt is le kellene rombolni, csak mert Simicska.

Ha majd egyszer jön egy hatalomváltás, akkor majd előjönnek neolib pénzemberek, és vesznek egy építőipari céget, és ők építenek majd sokmindent. Csak sajnálom őket, hogy az "elmúlt nyolc évben" egyiknek sem volt ennyi esze, és mindent a Strabaggal csináltattak. Azok meg röhögtek, hogy ezek a sógorok milyen hülyék. Persze az SZDSZ megkérte az árát, tulajdonképpen a köztartozást is megfizethetnék belőle.

Egyszer valaki úgyis össze fogja adni, hogy ki mennyit lopott. Kijön majd belőle fejenként 10-15 ezer milliárd forint, azzal pedig már egy Forbes listára is fel lehet férni.

A bankvásárlás pedig ugyan olyan, mint amikor lakást vesz bárki. Nem kidobja, hanem befektetni. Ha pedig 3 év múlva még nem termel haszot, az még mindig nem jelent semmit. Mert addig is volt hol lakni. Hogy mennyit érnek majd a banki részesedések, azt az időmondja meg. Ha lesz egy jó management, akkor sokat. Ki lehet tenni tőzsdére, lehet vele kereskedni.
süti beállítások módosítása