Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A Cetelemnek mi köze van a Fair Play banki hitelezéshez?

2015. február 05. - Szarvas Norbert

200px-ceges-tartozas-behajtas-hogyan-kell.jpgHa tehetem akkor konkrét ügyekről szeretek a legjobban értekezni, hiszen ezekből táplálkozva lehet a legjobb tanulságokat kihozni egy témából. Kit érdekel, ha azt írom, hogy biztosan vannak olyanok, akiket a bank ki akar fosztani? És az mennyire érdekel, ha azt mondom, hogy az alábbi sorokban lesz egy házaspár, akit megpróbál a bankja kifosztani? Ezt ráadásul dokumentumokkal támasztom alá nektek. Aki olvassa a blogomat, netalán személyesen ismer engem, az tudja, hogy eléggé markáns véleményt fogalmaztam már meg nemegyszer a hitelezéssel, a deviza hitelekkel kapcsolatban. A véleményem sokkal bonyolultabb annál, minthogy egy felelőst találjak meg a bank személyében. Viszont, hiszem, hogy a felelősség a hitelezőé és a hitelfelvevőé egyaránt. Nem minden devizahitel esetben a bank volt a hibás, mint ahogyan ennek ellenkezőjét próbálja mindenki bizonygatni. Tudok olyan esetet, ahol a bank volt a szemét, de tudok olyat, ahol az ügyfél próbált nyerészkedni, emiatt kockáztatott és nem jött be. Mint egy rossz befektetés, aminek a végén nem kéred vissza az elvesztett pénzt, mert kiröhögnek. Most viszont egy olyan esetet fogok bemutatni, ami gyomorforgató, ami talán sok ezer embert érinthet és amit a fogyasztóvédelemnek, az MNB-nek és a törvényalkotásnak kellene azonnal megakadályoznia, akár utólagos módosításokkal is.

Hívjuk a hölgyet Margitnak, a férjét pedig Jánosnak. Margit és János elkeseredettségükben kerestek fel engem, ugyanis az ügyvédjük azt mondta nekik, hogy az alább taglalt hitelszerződésük olyan feltételekkel ketyeg, hogy még az ükunokáik is fizetni fogják a tartozást, ami a befizetésekkel ellentétben nem csökken, hanem komoly %-okkal évről évre növekszik. Eljöttek hozzám, teljesen átlagos családnak tüntek és elkezdték sorolni azokat a tényezőket, amik miatt végképp elkeseredetten élik mindennapjaikat. Nem mondom, hogy minden a bank hibája volt, maximum azt, hogy a bank erősen rájátszik a kiszolgáltatott helyzetükre. 

2006-ban a Cetelem hitelezőt találták meg személyi kölcsön ígényükkel. Kölcsönt szerettek volna 1,7M forint értékben. Az első hibát jóhiszeműségükből eredően követték el, ami miatt az elmúlt évtizedben családok tízezrei kerültek már csődközeli helyzetbe. Ugyanis a pénzre János szüleinek volt szüksége, és nem nekik. Megyegyeztek, hogy felveszik a szülők helyett a pénzt, de a szülők fogják természetesen fizetni. Ahogyan az a nagykönyvben megvan írva, már az első időszakban sem történt meg. Mire Jánosék értesültek a nemfizetésről (levelezési cím a szülők háza volt), addigra eléggé tetemes elmaradás halmozódott fel. János menet közben elvesztette a munkahelyét is, így csak hébe hóba tudott kisebb nagyobb összeget a szülei helyett befizetni a kölcsönbe. 

szerzodes.jpg

 

Azt gondolom, hogy nem a bank tehető felelőssé a kialakult helyzetért, hiszen a bank teljesítette a rá eső részét és az adós egyéni szoc. problémája, hogy miért nem törleszt. Egyébként pedig csalásnak minősül másnak felvenni hitelt. Így a bíróságon sincsen nagyon keresnivalójuk ez ügyben. Más kérdés, hogy miért nem írtak a szülőkkel egy hivatalos magánszerződést, amiben elismerik, hogy Jánosék pénzt adtak a szülőknek és ez egy magánkölcsön. A válasz egyébként egyfajta hungarikum. A bizalom, a naivitás és a pénzügyi tudatlanság egyvelege. 

A bank érthető módon a törvényi kereteken belül maradva 2011-re "elégelte" meg a helyzetet és adta át a tartozást a végrehajtónak. A végrehajtói elszámolás már nem 1,7M hanem 2M forint tartozás szerepelt csak úgy mellékesen. Ha az eredeti hitelszerződést megnézzük, akkor a forint alapú 1,7M forintos hitelt 72 hónap alatt havi 43.580 forintosával kellett volna visszafizetni. A végrehajtó megterhelte az aktív dolgozó Margit számláját 45e forinttal, amit minden hónapban elvonnak. Az érdekes az esetben, hogy látszólag annyit vonnak el, mint amennyit kellett volna a hitel törlesztésre fordítani. A problém erkölcsi szempontból nem feltétlenül itt keletkezett, hiszen adott egy szerződést, egy tartozás, amit be akar hajtani a bank. Més kérdés, hogy a munkanélküli Jánost és a 80-100e forintért kórházban dolgozó Margitot mennyire terheli meg ez a havi 45.000 forintos levonás. De ismétlem, hogy ez alapvetően a mai erkölcsi és jogi rendszerben egyéni szoc. probléma, és nem a hitelező problémája. 

És innentől kezdődik a buli.

El kell fogadnia mindnekinek, hogy a végrehajtónak van egy munkadíja. Más kérdés, hogy mennyire etikus egy 2M forintos tartozásra felszámítani 728.000,- forintos mindenféle végrehajtói költséget, ami ráadásul évről évre emelkedik. Miért hagyja ezt a törvényhozás, és miért nem szabnak meg egy erkölcsileg indokolható %-os értéket, amin felül nem lehet tovább kopasztani a végtelenül eladósodott embert? Márpedig ez az ember, aki nem tudta fizetni a hitelét teljesen ki van szolgáltatva a végrehajtónak, illetve a bank végrehajtói választásának. A végrehajtó pedig ráír egy összeget a számlára (amit a törvény engedélyez számára), ami ellen nem lehet fellebezni. Fizetni kell (kéne), mint a katonatiszt. 

szerzodes1.jpg

Ez egy 2013.10.17-es elszámolás az aktuális tartozásról. Elhiszem, hogy most nem feltétlenül értitek, de nem nyomdahiba. Az 1,7M forintos eredeti hitelre sikerült mindenféle jogcímen jelen állapot szerint 5,2M+728e forintot követelni és ez a szám  folyamatosan növekszik (amit az egy évvel későbbi elszámoláson fogtok tapasztalni). Tudom, hogy a papír sok mindent elbír és mindenki addig nyújtózkodik, ameddig a törvény engedi. De szerintem ez a tartozás itt már durvább, mint ha uzsora hitelt vettek volna fel. Már maga a tőketartozás is hihetetlen az ügyben (2M), amikor 1,7M forintot vettek fel, ráadásul azért pár százezer forintot 2006-2011 között befizettek. Aztán ott van az a fránya kamat, ami 145%-a a követelt tőkének és folyamatosan növekszik. 

Aztán az ügyféltől megint elvontak közel 1 évig 45.000,- forintot/hó. Az eredmény pedig ez lett:

 

szerzodes2.jpg

Akkor számoljunk szerintem, csakhogy világos legyen! Az ügyfél befizetett 14x 45.000 forintot (630.000,-), viszont 1 év 2 hónap alatt a tartozása 4,87M-ról 5,4M-ra növekedett, míg a végrehajtói buli 478e-ről 498e-re. Tulajdonképpen az eredetileg 1,7M forintos hitelre ezen időszak alatt az ügyfél befizetett közel 1/3 mennyiséget és a tartozása nagyjából ugyanekkora összeggel növekedett. Amúgy 2011 óta 2M forintot fizetett már be az ügyfél és még mindig tartozik közel 6M forinttal az eredetileg 1,7M forintos hitelre. Tetszik már érteni a problémát?

Ráadásul ez a tartozás lassan exponenciális mértékben fog növekedni, az ügyfél soha az életben nem fog ezen az úton haladva tartozást csökkenteni, ráadásul még a gyerekei is örökölni fogják az addigra 15-20-30M forintra felduzzasztott tartozást. Persze mindenki mossa a kezét és a törvény illetve a kamatos kamat védelme mögé bújik. Csak közben egy komplett többgenerációs családot vágnak darabokra. 

Úgy érzem, hogy ez így azért túlzás. Mondom ezt úgy, hogy általában kőkeményen szoktam megnézni a hiteles ügyeket és mindenkinek elmondom a saját felelősségét. Sosem keresek hibást egy ügyben, ellenben mindenki felelősségét helyre teszem. Most viszont eltőrt bennem valami. Azt gondolom, hogy ez egy olyan ügy, aminek nem szabadna megfelelni a modern európai demokrácia és pénzügyi fair feltételeinek. Nem szabadna engedni hatósági szinten, hogy egy hivatalos (nem uzsorás) hitel ilyen módon elrugaszkodjon a valóságtól. Persze lehet élősködni az eladósodott ügyfeleken,  de azért uraim kérem szépen, egy kis becsületet!

 

:::

Kicsit más! Múltkori felmérésünk szerint a megkérdezettek 45%-ának nincsen semmilyen gyermek előtakarékossága. Ez nagyon magas szám, ami leginkább a megfelelő alternatíva és információ hiányának tudható be! Ha szeretnél információhoz jutni, akkor megkérdezhetsz engem is! Klikk 

 

Tetszik a performance? Ez Like:

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr437143171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

0rdas 2015.02.06. 10:36:58

Miylen család az, ahol vki helett vesz fel hitelt a delikvens és utána nem is szólnak, nem is kérdezik, hogy rendben megy-e a törlesztés.

Tényleg az emberek egy jó része dilettáns a mindennapi élethez.

Nancsibacsi 2015.02.06. 10:39:15

Személyi kölcsönnél, 9 év alatt miért lenne irreális az, hogy a tőke másfélszerese összejön kamatként? Mondjuk legyen a kamat 20%, akkor 1.2^9=5.15, azaz 415% kamat. A 150% simán hihető úgy, hogy valamennyit vissza is fizettek.

Szerintem itt egyedül a végrehajtó számláját érdemes vizsgálni, ott is csak azt, hogy az a fél millió jutalék - ami egyáltalán nem sok, figyelembe véve hogy ez már egy reménytelen hitel - az ha jutalék, akkor miből lett levonva: a tőkéből, vagy a kamatból. Mert valamiből le kell vonva lennie - ez nem jelenhet meg semmiből jött plusz költségként. Illetve a másik érdekes dolog, hogy a tőke hogyan nőtt - bár az is nőhet, ha ugye adott időszakban még annyit se fizet, mint a kamat, akkor a kamattartozás is tőkésedni fog.

Advanced Flight 2015.02.06. 10:40:11

@Szarvas Norbert: akkor az ügyvédjük egy hülye. Tényleg, őt miből fizetik?

Szóval BAR-lista, ingatlan nuku, férjnek állás nuku? Remek, akkor ők az ideális országelhagyók. Irány észak, az egészségügyis nej nyelvtudás nélkül is azonnal fog állást kapni, faszi legfeljebb mosogat egy darabig, a hitelt meg röhögve fogják tudni törleszteni a kinti fizuból.
A szülők meg, akiknek HÁZuk van, és mégis a csóró gyerekeiken élősködnek, szarjanak gereblyét.

Etniez 2015.02.06. 10:42:14

"dúrvább", "Margít", stb.

Nancsibacsi 2015.02.06. 10:43:01

Egyébként 1.7 millió személyi kölcsön - normális? Mégis mi a f.szra kellett ennyi pénz? Ez vagy autó, vagy lakás (felújítás), vagy már hosszú ideje görgetett tartozás lehet.
Magán autóra nem veszünk fel hitelt, pont. Munkaeszközre igen, de a cég, és nem szabad felhasználásút.
Lakás felújításra jelzálog alapút veszünk fel, mert olcsóbb.
Ha meg tartozás kiegyenlítésére kell, akkor meg nem vagyunk balfaszok, hogy mások helyett felvegyük, akik nem tudtak fizetni (igen, akkor se ha a szüleim - van egy határ, amikor már fontosabb vagyok mint a családom).

dr. trafik nomac 2015.02.06. 10:43:19

Namost lehet en nem ertek valamit, de azon tul, hogy a vegrehajtok korul enyhen szolva sincsenek rendben a dolgok (nagyresze bunozo), de miert nem lehet lecserelni a hitelt egy kedvezobbre ?

Mészáros Laci 2015.02.06. 10:46:58

@sunblind:

A hamvas jelzők az illető lelkéig nem jutnak el, csak magadat bosszantod fel ezzel. Pszichopata, aki nem puszta kézzel öl.

Mészáros Laci 2015.02.06. 10:47:39

@dr. trafik nomac:

ki adna kedvezőbb hitelt annak a családnak, amely 1 darab minimálbérből él?

dr. trafik nomac 2015.02.06. 10:49:07

@Advanced Flight: Igen, egyebkent ez az egyetlen lehetoseg, ha nem teljesen tehetetlenek, par ev meg melyebb szopas jo, de aztan ujra mosolyoghatnak.

Szarvas Norbert 2015.02.06. 10:50:49

@dr. trafik nomac:

azért mert AKTÍV BAR emiatt a hitel miatt mindkettő emberünk

nick papagiorgo 2015.02.06. 10:53:00

Az a helyzet, hogy van a hitelt felvevő házaspár, aki jószándékú ám buta, Meg vannak a rafinált csalók, akik felveszik a hitelt és eszük ágában sincs visszafizetni.
A bank nem tudja megkülönböztetni a két kategóriát egymástól (hogyan is tudná), tehát mindkettővel azonos módon kell eljárjon. A hitelfelvevőknek "pechjükre" van fizetésük, amikből le le het tiltani valamennyit.
Egyébként én a helyükben befáradnék a Cetelemhez és az adósság újrarendezését kérném. Akkor esetleg a végrehajtótól is el lehet tekinteni.

oszt jónapot 2015.02.06. 10:54:43

@Szarvas Norbert: Miért nem kérnek meg valakit, hogy vegyen fel nekik? :D (bocs)

Szarvas Norbert 2015.02.06. 11:02:21

@nick papagiorgo:

pontosan ezt tanácsoltam nekik, első körben írtunk egy méltányossági kérelmet, amire várjuk a választ. Aztán onnantól kezdődik az egyezkedés.

apanna 2015.02.06. 11:05:45

Én a behajtó fizetségét találom aggályosnak. A gyerekek lemondhatnak majd az örökségről, és ezáltal a tartozásról is. Az az elszomorító, hogy egész gyermekkorukat nyomorban fogják leélni.

cupcake25 2015.02.06. 11:06:12

Nekem van a Cetelemnél egy áruvásárlási hitelem és egy hitelkártyám és az elejétől rendesen fizetek rá mindent (kb fél éve) és eddig egy forinttal nem fizettem be többet mint amennyit kellett volna a tőke tartozásom pedig folyamatosan csökken... Ebben a sztoriban nagyon nem más a ludas mint az ügyfél. A Cetelem mindent teljesített (a kamatok rá verését is), amit vállalt, az ügyfél volt az aki tett az alkotmányra...

randomuser1 2015.02.06. 11:07:29

sztem az a gond, h a hitelek olyan kapitalista csökevények, amik abban a rendszerben működnek jól és célnak megfelelően, nálunk meg nincs olyan pénzügyi helyzet amire az ember hitelt vehetne fel józan ésszel.. kecóra vagy kocsira, ha bevételt generál, bár az autó necces, mert néha másodpercek alatt amortizálódik .

Boka1 2015.02.06. 11:14:03

Sajna most újraindul a hülyítés a Növekedési hitellel. Sok szerencsétlen felveszi, aztán az adóhivatal ellehetetleníti a vállalkozást, majd megy rá a háza. Viszont 3 évig van statisztikai növekedés.

nick papagiorgo 2015.02.06. 11:17:33

@Emmanuel Goldstein: ez nem a pénzügyi helyzettől függ, hanem az illetőtől, hogy mennyire tud felelősen gondolkodni, meg két számot összeadni.
Vegyük a fenti helyzetet, ha engem kérnének meg a szüleim, hogy vegyek fe la nevükben hitelt, akkor annyit lennék hajlandó felvenni, amit - ha esetleg beüt a ménkű - én is tudok törleszteni. Mert ugye, a szüleimből nem néz ki se fizetésemelés (mert nyugdíjasok), se komolyabb örökség, se semmi várható extrajövedelem, amiből tudnánka törleszteni, ha bármi van. És ha nekik ez kevés, akkor megmondanám, hogy nagyon szeretem őket, de akkor is ez van.

A gond viszont az, hogy az emberek (tisztelet a kivételnek) már elnézést, de hülyék. Azt hiszik, hogy ha felvesznek hitelt (bármire, házra, kocsira, akármire), az a pénz az övék. Dehogy az övék! A banké. Ők a bank pénzét használják, és ezért kamatot fizetnek, vagy legalábbis kellene fizetniük.

Az meg a másik, hogy már Széchenyi is megmondta (Hitel című munkájában), hogy a hitel azért kell, hogy felpörgesd a vállakozásodat, az beindul, és a jövedelmekből fizeted a hitel kamatait. Namost (vissza a jelenbe), a kocsi meg a plazmatévé nem fog neked jövedelmezni sose, tehát nem segít be a törlesztésbe, tehátezeket ne vegyél hitelre. Ennyi. 200 éves bölcsesség, ma is igaz.

feliratoss · http://hitlervideo.blog.hu 2015.02.06. 11:17:50

A Cetelemnek mi köze van az egész ügyhöz? Szinte semmi.
A személyi kölcsön eleve egy drága termék, hülye, aki nem számolja ki előre, hogy vissza tudja-e fizetni.
Egyéni szoc. prob.
Ha végrehajtás alá kerül, a végrehajtó fel fogja számítani a díját, ami tényleg irreálisan sok tud lenni, a jogalkotónak közbe kellene lépnie.
A post egyik legnagyobb csúsztatása:
"Aztán ott van az a fránya kamat, ami 145%-a a követelt tőkének és folyamatosan növekszik"
Ha ezt egy sima osztással számítjuk ki, így tűnhet. Ugyanakkor rendkívül hamis dolgot mutat, hiszen ha felveszek 1.000.000,- forintot, és sokáig, de nagyon sokáig nem fizetem vissza, akkor ügyleti + késedelmi kamat lehet ennek a sokszorosa is. Mondjuk 5.000.000,- forint. Tehát a kamat 500%-a a tőkének. Máris üvölti mindenki, hogy "uzsoraaaaa". Pedig nem, hanem az évek alatt rárakódott, összegyűlt kamat. Vissza kell osztani szépen évekre, hónapokra.
Az MNB-nek semmi köze ahhoz, hogy valaki nem fizeti meg a szerződéses kötelezettségét, és végrehajtási ügy lesz belőle.
Az államnak olyan szinten igen, hogy a végrehajtás költségeit illene keretek közé szorítania.

wiener 2015.02.06. 11:18:43

az ügyfelet nem sajnálom, aki kölcsönből vesz valamit az megérdemli, de a végrehajtó az tényleg gáz, azt rendbe kellene rakni

kasiszuzsi 2015.02.06. 11:19:55

Senkinek nem tűnt fel a végrehajtói okirat alján, hogy a végrehajtó főtevékenysége tekintetében NEM MINŐSÜL ADÓALANYNAK, így számlát sem köteles kiállítani? Vagyis adót sem fizet a bevétele után.

Tehát azt ír a papírra amit akar, következmények nélkül. Törvény által biztosítva a jogot a kifosztásra

nick papagiorgo 2015.02.06. 11:37:55

@wiener: no, akkor végrehajtóról pár szót.
A végrehajtó költségeit (ha megnézzük a számláját), két részre lehet osztani, vannak a tényleges költségei (munkadíj, költségátalány, készkiadás), meg van egy böhöm nagy sikerdíj (jutalék) része. Ha tovább tanulmányozzuk a papírt, akkor látni, hogy a tényleges költségeit fizetik is, de a sikerdíjat, vagy annak nagy részét akkor fogja megkapni, ha az ügyfél fizet is. Ha nem, akkor nem.
A végrehajtói költség egyébként pont a sikerdíj miatt ilyen magas. Ezért nem szabad általában hagyni az ügyeket addig elmenni, hogy a bank (vagy más hitelező) végrehajtóhoz forduljon.

logikusan@ · http://logikusan.blogspot.hu 2015.02.06. 11:43:07

Jog kontra igazság
Törvény által biztosított joga van egy banknak teljes létbizonytalanságba sodorni az áldozatát adósát. A végrehajtó jogosan követelhet pár napos munkájáért 770 ezer forint költségtérítést az 1,7 milliós hitelt nem törlesztő áldozatától ügyfelétől. De az a szerencsétlen ügyfél, aki ápolónőként havi 80-100.000 Ft körül keres hiába követelne ekkora havi bért, mondván az ő munkája legalább olyan fontos és megterhelő, mint egy végrehajtóé. A bank jogosan követelhet a fenti adósságra további 5 millió forintot, miután az ügyfél nagy nehezen már kétmilliót törlesztett? Az ügyfélnek nem volt joga hülyének lenni, amikor segítő szándékkal hitelt vett fel?
Mi a különbség a jog és az igazság között? A jog mögött ott áll a végrehajtó hatalom, az erő, az erőszak monopóliuma. Akinek a törvények kedveznek, azok fenyegetőzhetnek, zsarolhatnak, a kiszolgáltatottaknak pedig tűrniük kell akkor is, ha az igazság mellettük áll. Mondhatjuk, hogy a társadalmak sosem voltak igazságosak, de vannak országok, nemzetek, melyek ki tudják kényszeríteni az igazságos törvényeket, és vannak olyanok, melyek nem.

Negotiator 2015.02.06. 11:48:20

@nick papagiorgo:
szeritnem is beszélni kéne a Cetelemmel. ez nem egy sztenderd eset, többnyire a behajtási folyamatban több pénz jön be, és csökken a tartozás.
az ilyen esetkre lenne jó a magáncsőd intézménye, amikor minden tartozás befagy, van egy törlesztési terv amit ha az adós betart pár szűk év után tiszta lappal folytathatja az életét a fennmaradó tartozásai törlése után. USAban több bank magától ajánl hasonló programot, a banknak sem az ellehetetlenült adóssal foglalkozás a hasznot hozó alaptevékensége.

Ez miért van? 2015.02.06. 11:48:23

Ez szerintem nem a bankról szól, hanem sokkal inkább a magyar jog rendszerről. Arról, hogy mindenkinek van joga, elvégre jogálllamban élünk, de ez nem mindig jár kézenfogva az igazsággal. Rendszeresen látjuk, hogy ennek annak többmilliós adó, stb. köztartozása van, ők valahogy mégis mindig megússzák. Mégha közszereplő akkor is. De a végrehajtó a kis(átlag)embert hamar megtalálja. Nekem is van egy történetem, hogy a 90-es években vettem egy lakást. 2005-ben elperelték tőlem, mert állítólag nem tulajdonostól vettem. + visszamenőleg fizethetek bérleti díjat 2,5 millió forintot. Plusz természetesen a lakást vissza kellett adnom. Senkit nem érdekelt, hogy közben született 3 gyermekem, és hogy én is át lettem verve. Még most is pereskedem. Természetesen közben jött a végrehajtó. Legutóbb karácsony előtt levette a bankszámlámról a teljes havi fizetésemet. Ja közben volt idő, hogy munkanélkül voltam. Természetesen a 2,5 milliót nem tudtam fizetni. Azóta van munkám, már kifizettem 1,2 millió forintot, de a tartozás jelenleg mégis 6,9 millió forint, mert a késedelmi kamat folyamatosan ketyeg. És a befizetésekből előbb a végrehajtót elégítik ki, utána csökkenhet a tartozás. A nejem főállású anya volt évekig, mert nem volt más lehetőség. Sőt hozzánk költözött az anyósom is,mert nagyon beteg. Szóval éljen a jogállam. A tartozások legyenek kiegyenlítve késedelmi kamattal együtt. Csak a kis(átlag)ember dögöljön meg, mert a jogrendszer nem mindig védi meg.

nick papagiorgo 2015.02.06. 11:54:12

@logikusan@: elnézést, de csak egy egyszerű matekpélda: ha a teljes hitelösszeg 1.768.000 Ft, a kamat 22 %. Tegyük fel, hogy nem fizetsz semmit, a 22 % miatt az első év végére a fennálló tartozás 388.960 Ft-al nő, (2,156.960 Ft lesz). Ha továbbra sem fizetsz, kb az 5. év végére a tartozásod el fogja érni az ötmillió forintot.
Ez csak egy egyszerű matekpélda.
Nem értem, hogy jön ide a jog meg az igazság. Az ügyfélnek joga van nem fizetni? Persze. De ha nem fizet, ne csodálkozzon, hogy nő a tartozása. Ez az igazság. Vagy jobb lenne, ha nem így lenne?

csoio csagasz 2015.02.06. 11:54:51

Gyerek mióta örököl tartozást, te nagyon agymosott. Ha nem olyan zugügyvédje van, mint a szülőknek, akkor annyi meg egy bambi.

Rive 2015.02.06. 12:04:02

Meglehetősen tipikus történet. Személyi hitel magas kamattal, majd késedelmi kamatokkal, majd végrehajtási jutalékokkal, extrákkal....
És igen, teljesen jogos.

A teendő annyi lett volna, hogy a nemfizetés észlelése után azonnal átalakítani/kiváltani: lehetőleg valami ingatlanfedezetes (cetelem nélküli) hitellé, fizethető részletekkel, alacsonyabb kamattal, elmaradások nélkül. Aztán fizetni.

Tudományos Iibsizmus 2015.02.06. 12:09:50

A végrehajtó illetéke úgy tudom megszabott törvény által. Ez azt messze túllépi. A költségekkel pedig el kell számolnia.

Tudományos Iibsizmus 2015.02.06. 12:15:00

@nick papagiorgo: A bírósági végrehajtónak nincs sikerdíja. Jutaléka van.

net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99400014.IM

Az durva, hogy 5 milla alatt ez 10 százalék.

2015.02.06. 12:27:11

Biztos más is mondta már, nagy marhaság, hogy az örökösök öröklik a tízmilliós tartozást. Miért kell faszságokat terjeszteni?

randomuser1 2015.02.06. 12:28:30

@nick papagiorgo: igen, kb ezt értettem a pénzügyi helyzet alatt, meg még egy apróságot, h ha hitelintézet ad 1.7 millio ft személyi hitelt, akkor mekkora bevétele lehetett a hitelfelvelőnek, h ez az összeg pénzügyi szempontból igazolt legyen?
én stabil, átlag nettó 500-ra tippelek, minden egyéb eset a bank aljassága, és ha a jáccótérre kibiztosított kézigránátokat szórunk, nehogy a gyerek legyen már a hülye ha felrobban...
***jahogy minek felvenni 1.7m személyi hitelt félmilliós havi bevételre? semminek, mert akkor úgyis van egy ekkorka lekötött betéted a többi megtakarítás mellett és a hazai betétkonstrukcióknál kurvamindegy, feltöröd-e v se ha mexorulsz :)

különvélemény2 2015.02.06. 12:34:18

Szerintem a felmondás után felszámítható kamat mértékét kellene törvényileg korlátozni.
A fenti fix 27,59*-os kamattal számolva a tartozás 20 év alatt éri el az eredeti összeg 100*-osát.
Ebből már 7 év eltelt.
Ráadásul ez nem is számított rossz kamatnak 2006-ban.
Egy azonos mértékű 44%-os, modjuk hitelkártya tartozás 20 év alatt 1000*-esére nő, igen, 1 milliárd 700 millióra...
Tehát, ha a hitelfelvevő nyer a lottón 20 év múlva, az egészet adhatja a banknak egy apró hitel miatt.
Azt ugye nem kell magyarázni, hogy már 10 milliónál is teljesen mások a feltételek, kamatok, költségek, hát még 20-50 milliónál.
A bank mégis számolhat az eredeti feltételekkel az idők végezetéig.

labirintus1 2015.02.06. 12:47:10

Szerintem, itt nem a bankkal van a gond, hanem azzal, ahogy Magyaroszágon a végrehajtást szabályozzák.

Én is ismerek olyat, aki néhány százezer Ft-os tartozást próbál rendezni, ami már végrehajtás alatt van. Többször próbált megegyezni a végrehajtóval, aki közölte, hogy neki ez nem érdeke. Neki az a jó, hogy pl. amikor munkahelyet vált az adós, akkor újra és újra kiszámlázhassa a munkadíját. Sőt neki az a jó, ha minél alacsonyabb a jövedelme és minél kevesebbet tud törleszteni, mert úgy tovább nő és tovább tart a visszafizetés.

Nagyon úgy tűnik, hogy ez egy befolyásos körnek nagyon kényelmes így és jól profitál is belőle. Ha rendezni akarnák a helyzetet, akkor a végrehajtásnak állami monopóliumnak kellene lennie és ésszerű díjakkal dolgoznia.

Uff én szóltam 2015.02.06. 12:50:54

A posztoló által írott családon belüli anomáliákon kívül azt is érdemes lenne kiemelni : az eredendő bűnt az követte el, aki úgy döntött, évi 27 % THM mellett kölcsönt vesz fel, amit hat év során tervez visszafizetni. Ez önmagában teljes non-sense, minden józan paraszti észnek ellentmond.

Ehhez képest már teljesen mindegy, hogy utána mi történt, századrangú minden ezt követő anomália.

Az egyetlen helyes döntés az lett volna, hogy ha tudja, évi 27% a THM, akkor eláll a szerződéskötéstől, és másként oldja meg a meglécő anyagi természető problémáját.
Így csak elhalasztotta rövid időre az eredeti probléma megoldását, cserébe pedig sokat nagyobbat vett a nyakába később.
Nem a bankot kell ostrozni, hanem azt, aki homokba dugta a fejét a problémája láttán.

Ne küldj levelet 2015.02.06. 12:52:28

A végrehajtó sikerdíját, miért az ügyfél, és miért nem a bank fizeti?
Költség és munkabér még érthető, de sikerdíj?!

ap · http://premiumlivesets.hu 2015.02.06. 12:56:11

kimaradt az eredeti szerződés apró betűs része... abban mi van? elolvasták?

(egy helyesírás-ellenőrzőt a cikk elbírna)

FoDoS 2015.02.06. 12:58:35

Aki aláír 27,59% THM-es hitelt, az meg is érdemli. Tök egyszerű kiszámolni előre! Ha nem fizeted, akkor 1,2759^7=5,5-szörösét kell visszafizetni 5 év múlva az eredeti összegnek.

Ne küldj levelet 2015.02.06. 13:00:40

@Uff én szóltam:
Most őszintén, komoly az a bank, ami ad 6 (hat!) évre 1,7 millát, úgy, hogy csak a kamat az első évben 469 ezer forint?

Ebben a kölcsönben eleve benne van, hogy az adós nem fog tudni fizetni. Ez a szerződés így, igenis uzsora.

nick papagiorgo 2015.02.06. 13:06:17

@Ne küldj levelet: de miért fizesse a bank? Ő tehet róla, hogy az ügyfél nem fizet?
Igen, "Eltörjükatérdedet Vászka adóbehajtó társaság"-ot a megbízó fizeti, de az egy másik kategória.

kasiszuzsi 2015.02.06. 13:08:10

Sikeres árverés esetén a rangsorban az első helyen mindig a végrehajtó "költségei "állnak, vagyis a bevételből mindenek előtt leveszi az őt megillető részt.( A végrehajtó, mint írtam, a bevétele után nem fizet adót.) A fennmaradó összegről felosztási terv készül. A maradékból először a jelzáloggal biztosított tartozások lesznek- részben- kiegyenlítve. Tehát az eredeti jogosult nagy valószínűséggel nem jut a pénzéhez.

Viszont: Mi alapján kamatozik tovább a tartozás, amikor a bank a követelését korábban már eladta valamelyik behajtó cégnek x összegért. Vagyis az eredeti szerződés megszűnt. Véleményem szerint a végrehajtónak nincs joga tovább kamatoztatni tartozást.

nick papagiorgo 2015.02.06. 13:10:44

@Ne küldj levelet: mindegyik banknál úgy van, hogy először a kamatot törleszed vissza, és csak utána (a futamidő vége felé) a tőkét. Azért egyébként, hogy ha 2 év után végtörlesztesz, akkor a bank megkapja az egész futamidőre a kamatot. Voltak ilyen ismerőseim, hogy felvettek 2 millát pl, egy év múlva fel akarták mondani, és kiderült, hogy a tőketartozás szinte alig csökkent, mert addig a kamatot fizették. Amúgy ez benne van a feltételekben, tehát a hitelfelvevő ügyfél aláírta. Más kérdés, hogy 1. nem olvasta el 2. nem értette 3. ha értette, akkor is lesz*rta.

Nemzeti Dohányos 2015.02.06. 13:12:40

Nem értem, miért a bankot okolod. A bank eladta a tartozást kétmilliónál (persze, hogy több lesz, mint 1,7, közben gyűlt a kamat), onnantól az a végrehajtóé. Szóval rohadt nagy demagógia egy végrehajtó működése miatt fair bankozni.

nick papagiorgo 2015.02.06. 13:13:56

@kasiszuzsi: nem behajtó cégnek adta el, végrehajtót bízott meg.
Ha behajtó cégnek adta volna el, akkor kapott volna érte X forintot, és onnantól kezdve az adós a behajtóval birkózott volna.
De nem ez van, van egy végrehajtó, aki a bank nevében megbízottként tevékenykedik. Tehát ha behajtják a pénzt, azt nem ő kapja, hanem a bank, ő a jutalékát kapja (a banktól).

Szarvas Norbert 2015.02.06. 13:26:39

@Nemzeti Dohányos:

szerintem mégegyszer fuss neki a berakott elszámolásoknak... 2 millió tőke+ folyamatosan emelkedő most kb 3M kamatért plusz költségek adta tovább a bulit a végrehajtónak...
amúgy ezt a demgagógiázást nyugodtan mond ennek a családnak a képébe, hogy hagyjanak már a demagóg faszságukkal és az életükkel.
itt egy rendszerszintű problémáról van szó bankostul, végrehajtóstul és ógyfelestül. ha nem érted akkor sajnálom.

Ne küldj levelet 2015.02.06. 13:31:09

@nick papagiorgo:
azért, mert a bank érdeke, hogy az adós fizessen. Ő bízta meg a végrehajtót. A "sikerdíj", valójában jutalék, a világon mindenütt a betermelt összegből jár, nem azt emeli meg.
Képzeld el, hogy veszel egy autót, kifizeted az árát és utána a nepper, ügynök még kérné tőled a vételár pár százalékát, mint az ő jutalékát. Vagy egy ingatlan ügynök. Megveszed a házat és még a vételáron felül fizetsz az ügynöknek is?

A végrehajtás jól el van baszva, olvasd pl ezt:
www.jogiforum.hu/hirek/23883

logikusan@ · http://logikusan.blogspot.hu 2015.02.06. 13:31:31

Nem úgy van az, hogy megérdemli, miért írta alá. 1000 emberből kb 100-al alá tudnék íratni bármit, azt is, hogy, 10 év múlva jogom lesz öngyilkosságba kergetni, ha most adok neki 10.000 Ft-ot. Vagy adok most 20 millát, és 20 év múlva tartozol nekem 1 milliárddal vagy a lelkeddel:) Nekem 5 éve tartozik egy ismerősöm, és egy fillér kamatot nem kértem soha.

élhetetlen 2015.02.06. 13:33:57

Nem egészen értem a cikk lényegét, elvárásait. Úgy tűnik, itt csak a szülők sárosak, mert nem fizettek, a gyereknek nem szóltak, hogy nem fizetnek, és a felszólításokról sem szóltak a gyereknek (erre utal a „levelezési cím a szülők háza volt” megjegyzés, így jutottak el a behajtó cégig). Nemtörlesztés, kamatok, nő a tartozás. Mit kéne limitálni, mi fölé nem nőhet? Elér egy limitet, és attól kezdve a bank köteles végtelen ideig kamatmentes hitelt biztosítani? Vagy hogy?
A tartozás nem örökölhető típusú hozzászólásokról. Hogyan képzelik? Öröklök egy 50 millás házat, van rajta 40 milla adósság, a házat öröklöm, a tartozást benyeli a bank? Ebben az esetben minden ember felvenne egy jó nagy jelzáloghitelt a lakására/házára, azt is odaadná a gyereknek, mert a házat meg majd úgyis örökli. Azért nem árt gondolkodni sem.

Fülöp Ágnes 2015.02.06. 13:35:17

A végrehajtót nem kellene macerálni amiatt, hogy meglopta az adósokat. A végrehajtónak jogszabályban meghatározott díjszabása van, 14/1994. (IX. 8.) IM rendelet, ha valaki érdekel utána nézhet, fillérre pontosan jól van megállapítva cikkben közölt díjjegyzékben minden. Az más kérdés, hogy miért engedi a jogalkotó, hogy a végrehajtó ennyit kaszáljon egy-egy ügyben.
A cikk csúsztat ott is, hogy az adósoknak semmi jogorvoslatra nincs lehetőségük. Ez nem igaz, a végrehajtó minden intézkedése, mulasztása támadható végrehajtási kifogással.
Az 1,7 millió forint, ha nem fizetik éveken át, 27 % THM mellett lazán felkúszhat sajnos ennyire. Elég érthetetlen, hogy ha kölcsönt hajlandó volt a szülőnek felvenni, tehát gondolom a beszélőviszony fennáll közöttük, akkor a szülő nem jelezte, vagy az adós nem kérdezte, hogy minden rendben van-e? Meg lehetett volna előzni a bajt, ha kicsit hamarabb lépnek. Kár, hogy nem derül ki a cikkből, hogy szabadfelhasználású kölcsön mire kellett vajon 1,7 millió forint összegben.

Ne küldj levelet 2015.02.06. 13:40:34

@nick papagiorgo:
Szerinted akinek nincs majd kétmilliója, az ki tud fizetni majd félmilliót egy évben kamatra?
Előfordulhat, de az nem hat! évre veszi fel, hanem 1-2 évre maximum.
Mint a hitelkártyánál. Rohadt magas a kamat, viszonylag magasak a hitelösszegek, de a 10%-át ki kel tudnod fizetni havonta. Nekem mondjuk van 2 milliós hitelkeretem, legyen könnyű szám, mondjuk havi 100 ezer a kamat, az azt jelenti, hogy 300 ezret kell havonta visszafizetni. (nem pontosak a számok, de a nagyságrenddel nincs baj) Nyilván megnézik az ember jövedelmét, havi 200 nettóval nem fogsz 2 milliós, de 1 milliós hitelkeretet sem kapni.

Ezért mondom, hogy a szerződésben eleve benne volt az adós bukása, és ezt a banknak kellett volna látni.

nick papagiorgo 2015.02.06. 13:45:27

@Ne küldj levelet: te ott tévedsz, amikor azt írod, hogy "veszel egy autót, kifizeted az árát ". Itt az adós nem fizetett. Ha fizetett volna, nem kellene végrehajtó.
A helyzet az adós magatartása miatt került végrehajtási státuszba.
A példád inkább úgy lenne helyes, hogy kölcsönadsz valakinek, az nem fizet, te megteszed a megfelelő lépéseket (bíróságra mész, végrehajtóhoz stb). Ezeknek a díját neked kellene fizetned, mert végülis te szeretnéd visszakapni a pénzedet?

randomuser1 2015.02.06. 13:45:46

@Ne küldj levelet: ez azért van, mert a bérpapír és a bevétel közt van egy kis mozgástér, szal a bank, hacsak nem akar kizárólag legálisan bejelentett álami és multis (zömmel soványka)majmok hitelezője lenni, kénytelen némileg eltérni a nemzetközileg bevett gyakorlattól és kontrollálatlanul osztogatni a hiteleket.

Ne küldj levelet 2015.02.06. 13:50:40

@nick papagiorgo:
a végrehajtó is csak akkor kap jutalékot, ha az adós fizet. Tehát nincs itt tévedés.

nick papagiorgo 2015.02.06. 13:58:33

@Ne küldj levelet: szerintem félreérted.
Tehát, az adósnak ugyanúgy a 45 ezret kellett volna fizetnie havonta (és a fentivel nem foglalkoznia). És 6 év múlva (2012-ben, ha 2006-ban indult az ügy) elváltak volna egymástól, mint ágtól a levél. Időközben az adós kifizetett volna 6 év *12 hónap *45 ezer= 3 mill 240 ezret lassacskán, de ez csak egy megjegyzés. De az adós nem fizetett, semennyit. Ezért az 1.7 millió tartozás elkezdett kamatozni (azzal a 22 %-al). Mivel azóta letelt 5 év (vagy 9, vagy mennyi), időközben egész szépen felhízott az összeg.
Szerintem ez az ügylet eléggé tiszta volt a hitelfelvételkor, az illető tudta (vagy tudhatta volna), hogy mit vállal. A gondot az eredményezte, hogy (tökmindegy miért) nem fizette évekig.
A történetben nincs benne az adós bukása, gondolom, amikor felvette, arra számított, hogy majd fizetve lesz (vagy az apja, vagy saját maga által). De nem lett fizetve, ismétlem, ez a gond.

nick papagiorgo 2015.02.06. 14:01:39

@Ne küldj levelet: igen, de a jutalékot az adósnak kell megfizetni, azért, mert az egészet az ő hülyesége indította el. Ha fizetett volna, nem kéne végrehajtó.
Ha te adnál kölcsön valakinek, akkor Te is úgy állnál hozzá, hogy azokat a költségeket, amelyek az adósod nemfizetése miatt keletkeztek, benyeled? :) Mert akkor megyek hozzád kölcsönkérni :)

Ne küldj levelet 2015.02.06. 14:03:45

@nick papagiorgo: és nem díjról, (bér, költségek) hanem jutalékról beszélek.
Nem tudom mi van a hitelszerződésben, hogy a behajtás költségeit az adós állja,
de nézd azt az elszámolást, mi van benne:
az adós fizessen a Magyar Bírói Végrehajtók Kamarájának, a végrehajónak, munkadíjat, költségátalányt és tényleges költséget is, plusz mág jutalékot is? Nem velem van a baj, ha ezt te igazságosnak tartod. Gondolom szerinted az is rendben van, ha törvényben rögzítuk, hogy az adósnak még orálisan kényeztetni is kell a végrehajtót, hiszen az adós nem fizetett.

Mennyire logikus az, hogy attól aki nem tudott idáig fizetni attól még további pénzeket kérjünk? Hogy a végrehajtási költséget kéri a végrehajtó és a hitelező is?

A hitelt biztosítással vették fel. Az adós elveszítette a munkáját, akkor miért nem fizet helyette a biztosító? A törlesztés 3,5%-át kitevő biztosítási díj mire szolgál, mit biztosít?

nick papagiorgo 2015.02.06. 14:06:02

@Emmanuel Goldstein: nem ilyen durva ez, a hitelfelvevőnek bármilyen egyéb jövedelme is lehet (pl. őstermelő, efféle), ehhez a banknak semmi köze.
A nemzetközi világban mondjuk azt feltételezik hogy 1. a hitelfelvevőknek van bejelentett jövedelme 2. a hitelfelvevő nem hülye, és nem a havi 20 ezres családi segélyre alapozva vesz fel havi 45 ezres törlesztésű hitelt. Nálunk sajnos egyik sem feltétlenül igaz.

Ne küldj levelet 2015.02.06. 14:06:12

@Emmanuel Goldstein:
ja kérem, nem kell kontrollálatlanul hitelt osztogatni.

Fülöp Ágnes 2015.02.06. 14:10:11

@Ne küldj levelet: ez már csak ilyen, a bírósági végrehajtás bizony nem egy kellemes szociális otthon. De az, hogy eljutott idáig az ügy, túlnyomórészt az adós hibája.

nick papagiorgo 2015.02.06. 14:12:04

@Ne küldj levelet: jaj.
Nem kéri a végrehatási költségeket mindkettő. A bank kapja a tőkét és a kamatot, a végrehajtó meg a jutalékot, a munkadíjat meg ezeket. Az egy dolog, hogy ez mennyire igazságos, a mértékén mondjuk lehet vitatkozni, de jogilag ez van megállapítva (még a végrehajtási illetékek is ugyanazok mindenkire nézve), tehát a pattogáson kívül sok mindent nem lehet tenni.
A biztosításról nem tudom, hogy az milyen biztosítás. Gondolom nem olyan, amilyenre te gondolsz, mert akkor nem lenne ekkora a córesz.....

Ne küldj levelet 2015.02.06. 14:21:14

@nick papagiorgo: értem én ezt, ha az adós fizeti a havi 45 ezret,hat év múlva békésen elválnak egymástól.

A baj az, hogy ebből a jövedelemből havi 45 ezret kifizetni, stabilan 6 év hosszan, szinte lehetetlen. És ezzel a bank is tisztában volt, csak nem foglalkozott vele.

Fülöp Ágnes 2015.02.06. 14:24:23

@Ne küldj levelet: azt írja a cikk, hogy kezdetekben volt jövedelme apának, anyának is. Két fizetés mellett 45 ezer ft havonta belefér. A bankok pedig úgy működnek, hogy vállalnak bizonyos kockázatot is, ha nem így lenne, senki nem kapna kölcsönt se meg hitelt se. Az adós kért szépen, a bank pedig kedvesen adott, nem pedig a bank kínálta, és az adós nagy kegyesen elfogadta...

Ne küldj levelet 2015.02.06. 14:24:31

@nick papagiorgo:
jutálék egy ösztönző, jutalom. Az ösztönzőt az fizeti, akinek az érdekében eljárnak. Nem az, aki ellen. Azaz végül is az fizeti aki ellen eljárnak, de ez a megbízőó jövedelmét csökkenti.

Ne küldj levelet 2015.02.06. 14:26:24

@nick papagiorgo:
majd ha pénzzel foglalkozol rájössz, hogy semmit nem tételezünk fel, hanem mindenről meggyőződünk.

b-max 2015.02.06. 14:27:14

Hülyék voltak a hitelfelvevők, ez ok. Viszont az államnak ilyenkor érdemes lenne közbelépni, valójában a hitelfelvételkor kellett volna. Így ez a család gazdasági halálra van itélve... Rendben, hogy buták voltak, azonban a társadalom szempontjából hasznosabb, ha megmaradnak mint dolgozó, kereső, termelő emberek, hiszen jelen esetben haszon csak a banknál, és a végrehajtónál jelentkezik.

Ne küldj levelet 2015.02.06. 14:29:03

@nick papagiorgo:
m.cdn.blog.hu/if/iflgazdasag/image/szerzodes1.jpg

Olvasd el minden sorát. Nyilván egy régebbi behajtásra vonatkozik, de azért ott van.

Netuddki. 2015.02.06. 14:30:48

De bammeg, ki vesz fel hitelt 3 évre 20% fölötti kamattal?????????
Kábé a dupláját lehet visszafizetni mire lejár. Rakta volna félre azt a pénz a párnacihába, aztán 3 év múlva örülhetett volna. Direkt nem mondtam, hogy a bankba vigye, mára eljárt az idő a bankok felett. Legalábbis a fölött amit Magyarországon művelhetnek. Ha a banknak valami köze van a pénzedhez akkor máris ráfizettél...

nick papagiorgo 2015.02.06. 14:34:05

@Ne küldj levelet: nem ismerjük az ügy minden részletét. A hölgy ugye keresett valami 80-100-at, a komát nem tudjuk, hogy mennyit, amikor dolgozott. Ha hazavitt úgy 200 nettót, az kettejüknek 300, abból egy 45-ös törlesztőt simán ki lehet izzadni, mások is megteszik (pl. a deviza- és autóhitelesek).

nick papagiorgo 2015.02.06. 14:35:34

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: ez még 2006-ban volt, akkor kicsit mások voltak a kamatok, mint most.

Netuddki. 2015.02.06. 14:36:16

@b-max: Csak a magyar fideszes és maszopos "állam" nagyobb tolvaj mint a bankok. Az orbán rezsim meg egyenesen a bankok "extraprofitját" fölözi le amit rajtunk kereskednek.

Valójában meg egy normális államban egy bank ha kockázatos hitelt ad ki 20% fölötti "extraprofitra" akkor viselje annak a kockázatát is, hogy nem tudja behajtani! Az adóst bizonyos mértékig védeni kellene. De egy szaros személyi kölcsön miatt nehogy már elveszíthesse valaki a házát vagy a munkáját! ha a bank bevállalja és az adós munkabéréből nem tudja törleszteni akkor úgy járt. Mellesleg a biztosítást is kizettetik ezek a gennyládák az adóssal, mégis mire föl?

Netuddki. 2015.02.06. 14:38:55

@nick papagiorgo: Szerintem akkor se volt 2 számjegyű az alapkamat és az infláció. Mellesleg még mindig 20%-al számolnak a tetvek? Tuti, mert engem is állandóan azzal zaklat a bank, hogy vegyek már föl 20% éves kamatra hitelt. Ilyenkor elküldöm kulturáltan az annyukba, és megmondom szálljanak már le rólam...

nick papagiorgo 2015.02.06. 14:39:25

@b-max: de mit kellett volna az államnak a hitelfelvételkor tennie? Szólni a komának, hogy ne vegyen fel hitelt ilyen feltételekkel? 2006-ban még olyanabb feltételekkel is vettek fel hitelt az emberek.
Vagy megmondani neki, hogy ha nem fizet, akkor jön a végrehajtó?
Valóban az állam feladata, hogy megvédje az összes embert a saját hülyeségétől? :)

b-max 2015.02.06. 14:40:38

Az hogy lefölözik a bankokat, nem baj.
A gond valóban az, hogy teljesen védtelen az adós. Egy aláirással a halálos ítéletét írja alá. Ez akkor is elfogadhatalan, ha hülye.

Fülöp Ágnes 2015.02.06. 14:40:45

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: a modern piacgazdaságban ez nem így működik. Az állam nem apáskodhat így senki felett, mert feltételezzük azt, hogy az emberek legalább kicsit tudnak tisztán gondolkodni.

De mégegyszer megkérdezném, mire kelhetett olyan égetően az a közel két millió ft, ha már BAR listások is voltak a szülők. Hogy képesek voltak miatt belekeverni az egész családot, és amit már az elején nem tudtak rendesen törleszteni, tehát valószínűleg nagyon kaka lehetett az anyagi helyzet.

nick papagiorgo 2015.02.06. 14:42:01

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: nem, de magasabb.
Egyébként még mindig 20 %-al számolnak, csak azok jellemzően áru- és folyószámlahitelek, rövid lejáratúak, fél év, egy év. Persze, aki elég hülye, most is bele tud ugrani egy a bank által rátukmált hitelkártya - történetbe (jelige: vásároljon ingyenesen, fizessen később), ahol az adósság csak nő.

Fülöp Ágnes 2015.02.06. 14:42:23

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: na látod, a kommented végén te írtad le a tutit. Hogy elküldöd a bankot a vérbe a hülyeségükkel együtt. Na, ugyanígy meg tudja ezt tenni bárki.

Netuddki. 2015.02.06. 14:54:26

@Fülöp Ágnes: Nézd, vannak falvak az alföldön ahol ugyanezt csinálják bűnözők a kiszolgáltatott emberekkel. Most állítólag azt csinálják, hogy élelmiszert adnak nekik "hitelbe", aztán annak az árának a dupláját követelik rajtuk pénzben. Az "adóstól" meg már akkor elveszik a nyugdíját, segélyét amikor hozza azt a postás. Nem emlékeztet valamire?

Nem nevezném atyáskodásnak amikor az állam meghatározza a játékszabályokat. Most is van hitelelbírálás. Simán meg lehet szabni, hogy mennyit vonhatnak le egy adós fizetéséből, és meddig mehetnek el. Most van ilyen? Nem igazán szerintem, ezért is lehet megcsinálni azt egy "banknak" ami a posztban is olvasható.
Nem mindenki pénzügyi zseni, de megérdemli, hogy a tudása hiányát az állam törvényekkel pótolja. Egy gazdaságilag tönkretett emberrel mi lesz? Ott marad a társadalom nyakán. Egy uzsorás "bankkal2 mi lesz ha nem találja itt meg a számítását? Elhúz máshova és másokat keres kifosztás céljából ha talál.

Mondjuk ennek az egésznek csak egy bibije van. Az éppen "hatalmon" regnáló megélhetési politikusbűnözők is leszedik ebből az egészből a maguk "kis" baksisát. Valójában a rablók érdekeit képviselik az állampolgárok helyett...

Fülöp Ágnes 2015.02.06. 15:04:12

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Ez mind szépen hangzik így, de a másik oldal is élvezte a dolgot, ezt ne felejtsük el. Gyanítom, autóról volt szó az ügyletben, biztos nagy volt az öröm, amikor haza vitték. Valamit, valamiért. Amíg a pénze kellett, addig jó, hogy ott volt kéznél a bank???

Zárójelbe csak, meg van szabva, hogy mennyit lehet levonni az adós fizetéséből, benne van a Vht.-ben. A jövedelme 33 %-át, ha pedig tartásdíjas követelésről van szó, vagy több tartozása is fennáll, úgy az 50%-át. Írni is akartam az előbb, hogy ha a 80-100 ezer forintos jövedelemből 45 ezret vonnak le, úgy gyanús, hogy több tartozása is van az anyukának, nem csak ez. Mert ha csak erre vonnak le annyit, akkor azonnal terjesszen elő végrehajtási kifogást, mert az teljesen jogszabálysértő.

nick papagiorgo 2015.02.06. 15:04:21

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: de ne felejtsd el, hogy ez egy 2006-os történet. Akkor kb mindenki lesz*rt mindent, az emberek nyakra-főre vettek fel hiteleket, a bankok szórták a pénzt, mind bolond pék a lisztet, az állam meg nem csinált semmit, max. biztatta őket, ha egyáltalán.
Most, 2015-ben, amikor meghozták a fair banki törvényt, nehéz visszamutatni egy 9 évvel ezelőtt történetre. Hogy csináljuk, visszamenőleges hatállyal? :)

Exploiter 2015.02.06. 15:23:38

A baj az, hogy az országban két féle ember él, az egyik szerint a jog betűje az abszolút igazság, a másik meg nem tud két számot összeadni.

Ezért van elméletileg állam, hogy kereteket adjon az ilyen esetekben. Két dolgot kéne megtenni, most azonnal,
1: a behajtási díjakat és egyebeket a bank fizesse, mert az ő érdeke, nem az ügyfélé a rendezés.
2: a felmondott, egy összegben követelt hitelekre nem ügyleti kamatot kéne számolni, hanem központi büntetőkamatot ( alapkamat + x%)

Nem életközelibb lenne, b+?

nick papagiorgo 2015.02.06. 15:24:36

No, összefoglalnám röviden:
A család felvett hitelt, amit odaadtak a nagyszülőknek. Itt követték el az első hibát.
A másodikat ott, hogy a nagyszülők nem fizettek.
A harmadikat ott, hogy nem csak nem fizettek, de nem is szóltak.
Időközben a kamat miatt az összeg felhízott majdnem a triplájára,bekapcsolódott a véfrehajtó is, még tovább emelve a fizetendő összeget.
Most itt már sokat nem lehet tenni, az állam nem fog úgy törvényt módosítani, hogy az alkalmazható legyen egy 9 évvel ezelőtti ügyre. A köztársasági elnök se fog interveniálni, nem is tud.
A család tipikus adósságcsapdában van, a befizetett összegek nem fedezik a kamatokat, tehát a tartozás mindig csak nőni fog. ilyenkor egy dolgot lehet tenni, eladni, amit lehet, a befolyó összeget betörleszteni, és egyezkedni a Cetelem-el, hogy ennek fényében ütemezzék át az adósságot. Teljesen nyilvánvaló, hogy nekik sem érdekük, hogy bebukjon az ügyfél (mert akkor ugrott a pénz is), tehát valamibe biztos bele fognak menni.
Másik megoldás, hogy megvárják, amíg a parlament kidolgozza a magáncsőd intézményét (amit pont ilyen esetekre találtak ki, és az EU több országában már van) Ezt kb idén tavaszra ígérik, vagy hogy. Talán megéri addig várni.

Exploiter 2015.02.06. 15:29:03

@nick papagiorgo:

Még jobb, ha elválnak, akinek a nevén van a hitel, az dolgozik feketén, minden értéket átírni más nevére, aztán a bank meg hajtsa be rajta a 100 év alatt a magyar gdp összegére hízott tartozást, ahogy tudja.

ac07 2015.02.06. 15:31:49

Valamelyik nap a babakötvényes cikk, mostmeg ez. Hajrá szerző, van még lejjebb.

Exploiter 2015.02.06. 15:32:22

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:

"Valójában meg egy normális államban egy bank ha kockázatos hitelt ad ki 20% fölötti "extraprofitra" akkor viselje annak a kockázatát is, hogy nem tudja behajtani! "

Így van!
Mennyi egy kockázatmentesen elvárható hozam manapság európában? Évi pár %?
A 20 az már erősen kockázati / spekulatív szint. Ebben benne van, hogy a tőkét bukni is lehet, ez egy ilyen játék, nem csak az egyik fél veszthet a bulin.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.06. 15:41:48

Az nem úgy van, mert a piacf láthatatlan keze, meg európa, meg a piac, meg szabadság, meg éljenek a bankok, meg egyébként is diktatúra van, szóval az adósok a hibások.

♔batyu♔ 2015.02.06. 15:45:15

Itt a végrehajtó és a bank összejátszásának tűnik a dolog. Az eleje elég korrektnek nézett ki.

Végrehajtó maffia. A kuruc évek óta cikkezik erről.

♔batyu♔ 2015.02.06. 15:46:17

@maxval bircaman szerkesztő: Azért ebből a lényeg, hogy a kormánynak kellett volna lépnie. Végül is lépett, csak elég későn.

♔batyu♔ 2015.02.06. 15:51:22

Na most én németországi hitel kapcsán ismerek egy hasonló esetet. A csóka kimerítette a hitelkártyáját, a bank kb. egymillió (Ft-ban) hitelt adott. A csóka pedig nem fizette, mert nem tudta. A bank végtelenül türelmes volt, el telt vagy két év.

Aztán a fazon el tudott helyezkedni, megkereste a bankot és közölte velük, hogy most már tud fizetni. A bankban örültek és SEMMIVEL nem terhelték meg. A csóka mára ki is fizette az eredeti adósságot.

metal · http://electric.blog.hu 2015.02.06. 16:45:05

@élhetetlen: "A tartozás nem örökölhető típusú hozzászólásokról. Hogyan képzelik?"

Úgy ahogy a törvény szól! Nem kötelező elfogadnod azt az örökséget, aminek egyenlege negatív (a pozitívat egyenlegűt se vagy köteles elfogadni). Tehát visszautasíthatod az örökséget, a te példádban ilyenkor ugrik a ház, de nincs tartozás. Ráadásul a posztban szereplő esetben nincs ház, tehát gyakorlatilag nincs vagyon, csak tartozás. A dolog ezen része sima ügy, a gyerekek majd a hagyatéki eljárásban lemondanak az örökségről, és ennyi. Amire érdemes figyelni, és utánajárni, hogy, ha a szülőknek van ingatlanjuk, akkor azt végrendelettel az unokákra hagyni, mert amint a család megörökli, azt végrehajtják.

metal · http://electric.blog.hu 2015.02.06. 16:48:00

Ami még felmerül, hogy a papírok szerint köttettek valamilyen biztosítást az ügyféllel. Annak kéne utánajárni, mert simán lehet, hogy már arról lehívta a bank az összeget, de az adóstól még mindig követeli.

élhetetlen 2015.02.06. 17:03:58

@metal: Na, ezt megszívtam. Mehettem vissza az elejére. Amit írsz, azt én is tudom. Amit írtam, azt az ilyenek miatt írtam: „csoio csagasz: Gyerek mióta örököl tartozást, te nagyon agymosott.”. Több példát nem keresek, bocs, hogy fárasztottalak.

különvélemény2 2015.02.06. 17:57:52

@Fülöp Ágnes: "Gyanítom, autóról volt szó az ügyletben, biztos nagy volt az öröm, amikor haza vitték."

Kétlem, autóra sokkal kedvezőbb finanszírozási konstrukciók vannak.

különvélemény2 2015.02.06. 18:00:38

@metal:
Szerintem ahhoz túl későn tudták meg a nemfizetést.
Szigorúak a szabályok az ilyen biztosításoknál, szinte minden kizáró tényező, ahogy ez lenni szokott.

különvélemény2 2015.02.06. 18:05:22

Az öröklésről:
Mindenképpen csak az örökség erejéig tartozol, a lemondás azért célszerű, mert akkor nem kell elszámolni a bankkal, eleve jogviszonyba sem kerül az örökös és a bank.
Még, ha több is lenne a vagyon, mint a tartozás, 1-200 ezerrel, én akkor is lemondanám, nem éri meg a macera, ráadásul az is elkopik, mire lerendeződik az ügy.

Ne küldj levelet 2015.02.06. 18:38:09

Csak technikailag, az öröklésről nem lemondani kell, azt ugyanis valaki javára teszed, hanem az örökséget visszautasítani kell.

Reszelő Aladár 2015.02.06. 18:55:55

Akkor kezdjük már érteni, hogy mi a probléma? 22% bármilyen keretek között kifizethetetlen: egy termelő beruházás estén 22% növekedést feltételez, ami kitermelhetetlen.
Ha jól megnézzük elég 2-3 évig nem fizetni egy ilyet, hogy utána sokszor 72 hónapot kelljen törleszteni.
A követelés során eleve nem stimmel a tőketartozás, kivéve ha valamilyen oknál fogva kamattartozást tőkésítettek.

A végrehajtó pedig a leggusztustalanabb lehúzás. Elvégzi ugyanazt a munkát amit a pénzintézet is el tudna de nem akar. Csak annyit kér érte szinte amennyit akar. Túl azon, hogy a bank töredékáron adta el a követelést, a maradékot egy biztosító kifizetni neki.
Tulajdonképp ha most lezárulna az ügylet, akkor sem érne komoly kár senkit, de mekkora poén hogy a megtérülés után még örök életig lehet havi 45ezer forintot követelni.

Talán ha jön a magáncsőd, akkor lesz kijárat. Talán. Ha jön. Talán.

Lopez Amis 2018.12.08. 16:43:42

Jó reggelt kívánok.
Pénzhiányra volt szükség az egyének között, hogy megbirkózzanak a pénzügyi nehézségekkel, hogy végül kikerüljenek a bankok okozta patthelyzetből, a hitelkérelmének elutasításával.

Az alábbi területek segíthetnek Önnek: * Pénzügyi
Ingatlanhitel.
Befektetési hitel.
Autó kölcsön.
Adósságkonszolidáció.
Hitelkeret.
Második jelzálog.
Hitel vásárlása.
Személyi kölcsön.

Kapcsolat: finance.micro1@gmail.com
Skype: finance.micro1

Várakozás, hogy elolvastad és a híreidet.
melegen
süti beállítások módosítása