Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Miért pazarolja a pénzünket az Állam?

2015. január 29. - Szarvas Norbert

pazarlas.jpgTehetném fel úgy is a kérdést, hogy miért pazarolja bárki a mi pénzünket? Miért kell egyáltalán pazarolni? Ha a törvény nem rendelkezik ennek ellenkezőjéről, akkor a törvényt kell megváltoztatni. Amennyiben rendszerszintű telibe szarásról van szó következmények nélkül, akkor bizony következményeket kellene meghatározni. Az elmúlt 6 évünk annak szellemében telt, hogy megszorítani kell, költségvetési fegyelemmel önigazolt közszférai elbocsájtások, létszámleépítések, kórházbezárások és egyéb finomságokkal megspékelve. Persze baromi látványos dolgok ezek, hiszen milliárdokat csak így lehet egyik percről a másikra megköltségvetéselni, de igazából a nagyobb problémát egyik kormány sem akarja megoldani. Nyílván, mivel nem az ő dolguk...

 

"Egy 14 éves fiú 0 forintos ötletével spórolhatna milliárdokat a kormány

Az eredmény pedig nem volt más, mint hogy Times New Roman helyett Garamondot használva 24 százalékkal csökkenthető a tintafelhasználás mértéke. Számításai szerint ez szövetségi kormányzati szinten 136 millió dolláros, állami kormányzatok szintjén pedig további 234 millió dolláros megtakarítást jelenthet. Ez átszámolva összesen 60,6 milliárd forint évente." hvg.hu, 2014.03

Az évek során több politikusnak magát beállító hentestől hallottam nyilatkozatában, hogy közigazgatási szinten pár millió, pár tízmillió forint egyáltalán nem számít, nem éri meg emiatt belemenni a dologba. Mondhatni ez egy általánosan elfogadott vélekedés a közigazgatásban, ami a legjobban tükrözi a közigazgatás önpazarló technikáját. Ma olvastam a neten, hogy "A Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő éves beszámolói alapján úgy tűnik, nagyon durván szórták a pénzt. 2006-ban, az MSZP-s Steiner Pál polgármesterségének utolsó és Rogán Antal polgármesterségének első évében 153 millió, 2007-ben, Rogán első teljes évében pedig 173 millió ment el." (444.hu). A lista szerint számítógépek, fénymásolok, faxok, telexek (az mi a fax????), telefonálás azok a tételek, amik kitették ezt a költséget.

Azért azt szerintem még a legelvakultabb kormánypárti kisiparos is elismerheti, hogy ilyen kiadások mellett van lehetőség kisember szintjén jelentős spórolásra. Itt most nem a Fideszt akarom támadni, mert ez speciel nem feltétlenül politikai nézettől függő pazarlási mentalitás. Egyszerűen a magyar közt anno ebben a szemléletmódban rendezték be, alakították ki. A legtöbb átlagember a mai napig képtelen megérteni, hogy az Állam pénze az állampolgárok összeadott vagyona, ami leginkább a befizetett adókból, bűntetésekből, illetékekből tevődik össze. Amikor pedig az Állam kinyitja a szociális hálót, akkor azt nem egy végtelen pénznyelőből teszi, hanem a felhalmozott, befizetett tőkéből. Ha pedig ezt a tényt elfogadjuk, akkor logikus következtetés a hétköznapi ember szintjén, hogy amikor állami tulajdont rongál például (lásd BKV busz), akkor összességében a saját zsebével fog kicseszni közvetetten, hiszen ezáltal kevesebb forrás fog eljutni az értelmes országépítő dolgokhoz (lásd egészségügy, oktatás).

Döntéshozói oldalról nyílt elvárás, hogy a köztulajdont használok ügyeljenek a tárgyak épségeire, becsüljék meg azokat. Persze könnyebb valamit elvárni, mint betartani. Az igazi probléma szerintem itt kezdődik, hiszen a felelős döntéshozói rétegről nem mondható el, hogy mindent megtennének látszólag azért, hogy akár csak ilyen kis bagatel 10 millió forintos tételeket is megfogjanak. Márpedig egyik oldalt lehet, hogy 10 millió forint aprópénz az igazgatási szinteken, de másik oldalt ez a pénz az adófizetők összegyűjtött országvagyona, másrészről pedig 10 millió forintból fel lehet szerelni egy iskolát (vagy többet), esetleg lehet venni a gyerekosztálynak olyan életmentő műszert, amire jelenleg nincs pénz.És hiába akarja bárki elfedni a valóságot és ezt az összefüggést ellehetetleníteni. A tény az, hogy egy megfelelő újraosztási rendszerben racionalizált és nem pazarló magatartással komoly összegeket lehetne fontos területekre fordítani.

Már írtam arról cikket, hogy tavaly a jogosítványomat csináltattam, illetve annak tortúrájáról. Valami elképesztően brutális és felesleges ügyintézési kínzás vette kezdetét, ahogyan a város egyik pontjáról kellett a másikra mennem, hogy majd az összes papírt beszerezve elvihessem egy másik városba megígényelni a dolgokat, hogy aztán a hitelesítő szerv a rendszerből leellenőrizze azokat a dokumentumokat, amiket nekem kellett beszerezni. Mindez több óra, rengeteg várakozása és elég komoly papírmennyiséget jelentett nekem illetve a közigazgatásnak. Biztosan sokaknak ismerős lehet ez a tartalomjegyzékelt leírása a magyar bürökráciának. Egyszerűen egy pazarló magatartás megerősítéséről van szó állami szinten. Hihetetlen, hogy a magyar bürokrácia 2015-ben még egyáltalán nem mutat hajlandóságot arra, hogy elszakadjon a felesleges papírhalmazoktól, a minden szar kinyomtatásától. Márpedig ha a jogalkotó a papíralapú elv terhét levenné Magyarországról, azzal komoly szinten lehetne időt, pénzt és energiát sprórolni mind közigazgatási, mind vállalati, mind emberi szinteken.

Engem úgy neveltek, hogy mindig becsüljem meg amim van, ami meg nem az enyém, arra mégjobban figyeljek oda. Nem szabad elfelejteni, hogy az Állam pénze nem Orbán Viktoré, nem Bajnaié, nem Gyurcsányé és nem kispistáé. Ezek az emberek kaptak egy ideiglenes jogosítvány, hogy a lehető legjobban felügyeljék ezt a pénzt, a lehető legoptimálisabban osszák fel a különböző területek között. De amíg nem törvényi elvárás a felelősségvállalás bármilyen szinten, az antipazarlás megvalósítása, addig nem fog változni a helyzet. Nem is változhat meg önmagától semmi, hiszen amíg Marika néni a szomszédból szarik bele, hogy mennyit nyomtat, mennyit faxol feleslegesen, addig én minek tőrjem magam a mentalitás, mondhatni általános elvárás.

Arra nem létezik normális válasz, hogy miért kell egy oldalon időnként háromszor beírni ugyanazokat az adatokat. Arra sincsen válasz, hogy miért kell minden szart kinyomtatni és miért nem lehet online intézni a legtöbb esetet. Igazából azt sem lehet megérteni, hogy az Állam miért nem hajlandó leredukálni járulékos költségeit (telefon, számítógép pl) racionalizálással és volumenkedvezménnyel megtámogatott valóban előnyös megrendelésekkel. Gondolok itt például a telefonköltségre, ami számomra azért hihetetlenül magas kiadás a közszférában, mivel az agyonutált telekommunikációs cége kivétel nélkül kedvező áron (amiből ilyen mennyiségnél lehetne alkudni) dobálják ki a korlátlan hívás-fix díj csomagjaikat. Vagy miért nem lehet a nyomtatnivaló betűtípusát is optimalizálni egy energia és költséghatékonyabbra?

A vicc az egészben, hogy biztosan te is ismersz kismillió embert, aki a saját kis területén (legyen az akár takarítónéni) kapásból tudna mondani három-négy olyan ötletet, amivel optimalizálni és költséghatékonyabbá lehetne tenni a működést. És akkor arról már tényleg nem akarok beszélni, hogy tanulmányok bebizonyították a legfontosabb MIÉRT-et Nyugat és Mo. között.

Miért keres többet a német, aki ugyanannyit, ugyanúgy, ugyanolyan tudással dolgozik, mint a magyar? Ennek a miértnek a legfontosabb oka a rendszerszintű munkamegosztási anomália, aminek lényege, hogy hiába dolgozza ki a belét a magyar szemben a némettel, munkájának hasznossága és értékteremtése rendszerszinten jóval kevesebbet ár, rosszabbul be elosztva, mint a német munkája. Valahol ebben is pazarló a magyar nép. Pazaroljuk saját hatékonyságunkat, termelékenységünket és saját értékünket.

 

Tetszik a performance? Ez Like:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr847120203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.01.29. 12:43:09

Vajon mennyibe kerül a ker.tévékben nyomatott göebbels-i propaganda az adófizetőknek? (...ország jobban teljesít c. fidesz reklám, nem mellesleg teli hazugságokkal.)

Arcade Macho 2015.01.29. 17:32:34

amcsi The Office, es a surplus -os epizod
egyeb kerdes?

paráznabillegető 2015.01.29. 18:18:48

nem pazarolják.
LOPJÁK!!!

Netuddki. 2015.01.29. 19:45:30

Teljesen fölösleges ilyeneken filozofálni amíg az egész állami apparátus vezetői abból szereznek mellékest, hogy %-okat csípnek le a nagy költekezésből. Minél többet költenek ugyanis annyival többet tudnak sikkasztani. Túl "durva" megfogalmazás?

Kérem! A XXI. században minden eszköz megvan ahhoz, hogy gyakorlatilag minden elköltött forintot nyomon lehessen követni. Aki az előbbi megállapítást túl durvának tartotta szépen tegye fel magának a kérdést, hogy miért is nincs még ilyen rendszer a magyar államban? Miért is kell bíróságra járni a sajtónak, jogvédőknek, állampolgároknak ha meg akarnak tudni olyan dolgokat, hogy mire is költötte egy állami szerv, önkormányzat a közpénzt? Miért nincs még mindig szankcionálva személy szerint az az ember aki visszatartott információt? Hát annak a főnöke? Annak a főnöke? A mini szterelnök? He?

Mr. Waszabi 2015.01.29. 19:59:33

Mert megtehetik. Egy jól kiszámított rablóbanda az Orbán-kormány és az általuk diktált parlament, nem egyéb. 20 év alatt az illető az kalkulálta ki, hogy a magyar ember megszopatható, és hogy ő ennél fogva meg is szopatja. Az elképzelése sikerült, ma a magyarok többsége szépen muzsikál a szájába adott falloszon. Igazán magyarul - nem cáfolltk az önként fasszopó nép állítást. Balesetnek szép, országimázsnak kifejezetten szar. Sok magyar bekaphattya - többségük saját hülyeségük miatt már be is kapta - Orbán faszát.
süti beállítások módosítása