Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Amikor saját magadat köpöd szembe

2015. január 23. - Szarvas Norbert

thank_you_fuck_you_by_element_spirits-d3iopag.pngMost akkor higgyem el, hogy mindenki a legszebb, legokosabb, a legtökéletesebb és sajátos módján a lehető legjobban áll a dolgokhoz? Hát persze, mivel mindenkinél tényleg ez a helyzet. A magyarok szubkultúra egyik legfontosabb része ez a mentalitás, a felsőbbrendűség tudat és az önértékelés komplett hiánya. Elég perverz azt gondolni mindig mindenről, hogy a másik hibája, áldozatok vagyunk, nekünk minden sokkal nehezebb. Márpedig a legtöbb ember így éli a mindennapjait és belebújik saját áldozati szerepkörébe. Lehet, hogy nagyon a sarkadra fogok lépni, de szerintem ideje lenne olyan irányba elindulni, amikor face-to-face megmondjuk a kemény dolgokat és nem nyalogatjuk körbe egymás pompolóját. Szerinted mi lehet az oka annak, hogy minden nap saját magadat köpöd szembe?

Biztosan van egy elvárásod és egy mentalitásod. A kettő egyvelege fogja megadni a saját életszemléletedet és erkölcsi érzékedet. Bár nagyon igaz, hogy amíg a másikban a szálkát, addig magadban a gerendát sem. Leghétköznapibb példa szerintem a búval nagyon megmolesztált magyar emberek sokasága, akikre mindig mindenki panaszkodik. "Ejj, annyira negatív a magyar ember, bezzeg a külföldiek milyen pozitívak".  A legviccesebb ezt olyantól hallani, aki a hétköznapokban ugyanolyan komorsággal tömegközlekedik, vásárol és lélegzik, mint kifogásolt embertársai. Soha semmivel nem tesz többet, mint amit kritizál. De persze szebb, jobb, okosabb. Így aztán felül lehet emelkedni mindenkin. Senkin.

A legveszélyesebb tudat a sikertudat, amit nem elértünk, hanem pozícióba helyeztük. Elképzeljük magunkban, hogy az általunk áhított, definiált siker egyszerűen választás kérdése. A mi választásunk, de persze vagyunk annyira urak, hogy most nem akarjuk. És ezzel meg is magyaráztunk mindent a környezetünknek, akik hüledező szemmel kajálják sok hülyeséget és önigazolást, amivel elfedjük saját félelmeinket. A valóság az, hogy amit elakarunk érni, ahhoz nem merünk változtatni, vagy éppen a saját félelmeink kontrollálnak. A kényelmesebb út pedig a választási lehetőség vízionálása. A jó hír, hogy a sikered és a célod elérése nem a te kegyes döntésed, hanem az elhatározásod és a minőséged egyvelege. 

Egy nagyon jó barátom évek óta próbál előbbre jutni a munkahelyén, amihez már évek óta minden tudása megvan. Mégsem sikerül. Persze mindig megmagyarázza, hogy igazából ő nem akarja, ezért nem teljesít minden feltételt. Szörnyű nézni, ahogyan minden próbálkozása során szembeköpi saját magát, tévhitbe ringatja saját életét. Képtelen arra, hogy felismerje saját korlátait, előléptetését pedig ne a saját egyszerű döntésének állítsa be, hanem munkához való hozzáállásának a következményeként. Hiába mondom el neki ezerszer, csak látszólag bólogat. Pedig a legfontosabb tanács az életben:

" ha tegnap megcsináltál valamit, aminek ma meglett az eredménye, akkor mitől várod, hogy ma ugyanannyit csinálva holnap több eredményed lesz?"

 

Rövid posztot akartam írni, ezért nem fogok belekezdeni végeláthatatlan példázatokba, amikkel alátámasztom, hogy egy átlagos ember egy nap hányféleképpen köpi saját magát és elveid szembe. Ha érted, akkor ennyiből is érted, ha pedig ennyiből sem, akkor mindegy. Ha őszinte akarok lenni, akkor én nem vagyok különb nálatok. Sőt! Kifejezetten igazak rám is ezek a gondolatok. Hiába próbálok küzdeni ezek ellen a dolgok ellen, bizony időnként elfáradok és ugyanúgy elkövetem a saját dolgaim. Évekbe telt mire tényleg megértettem, hogy a tehetség a siker 5%-át adja, és kőkemény munka nélkül nem leszek az átlagosnál jobb. A tehetség csak arra való, hogy kevesebb munkával legyél átlagos. Én ezzel köptem magam a legjobban szembe évekkel ezelőtt sportolóként, utána pedig üzletemberként.

És te mivel?

 

 

Tetszik a performance? Ez Like:

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr487098151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parasztlengő az imperialistáknak 2015.01.23. 22:39:01

A búvalbaszottakakat én sem komázom. Aki nálam önsajnálattal próbálkozik, annak az orrát beleverem a piszkába, vagy csak simán odébbmegyek, ha kegyelmes hangulatban vk.

Egész jó gondolatok, gratula.

Advanced Flight 2015.01.23. 23:50:19

Beindult a bullshitgenerátor?

Én például nem köpöm magam szembe, és ragaszkodom az elveimhez. Ezért nem jutok előbbre a munkahelyemen, ugyanis én ott tisztességesen dolgozom, nem pedig a vezetők seggét nyalom és fényezem magam, pedig az előrejutáshoz ez utóbbi kéne. Ha megtenném, saját magam köpném szembe. Így meg maradok alulfizetett ügyintéző.
Ezt az ellentmondást pl. hogy oldod fel? és mi van, ha a haverod is pont ezért nem jut előre?

Circus 2015.01.24. 07:44:02

@Advanced Flight: +1
Érdemes lenne belekukkantani 1-2 amerikai könyvbe, ami a sikerről szól. Konkrétan mindben benne van, hogy a siker igenis választás kérdése. Yes, You can!
:)

program készítő 2015.01.24. 08:22:46

A megyénkben más kezdődött el a munkahelyeken.Szlovák-,Magyar,Román-Magyar. Viktorék elintézik az átla.gkereseteket rendesen

Tudományos Iibsizmus 2015.01.24. 08:46:08

@Advanced Flight: Mert élhetetlen vagy. Anno a melóhelyen a főnök kedvence voltam, elvállaltam a KISZ titkári pozíciót, Beléptem később a Pártba. Persze dolgoztam rendesen. De az egyetlen társadalomban sem elég. Meg kell felelni az elvárásoknak is.
Előrébb is jutottam.

Texaszi Láncfűrészes 2015.01.24. 09:08:06

Azért nem jut előre az egyszeri földi halandó, mert már ezen a szinten is jelen van a korrupció.
Mindig előnyben van a valakinek a valakije, vagy az a vállalkozó aki a szokásos 10 százalékot visszacsúsztatja a zsebekbe.

Sajnos ezt én is tapasztalatból mondom.....

Bicepsz Elek 2015.01.24. 09:23:17

@Circus: Ezek a sikerkonyvek jok es alkalmazjatoak AZ USA-ban!!!
Ismerjuk a mondast: Mindkettonek igaza van es mindketto hazudik!!!
Az ember elete nagy reszeben masoknak van kiszolgaltatva (parvalasztas, munkahelyi interjuk HR - se, uzleti partnerek, jogzsabalyok, konkurrencia ereje, a fobok jo/rosszkedve, idojaras stb stb.
Kell emellett sajat cel, amit az ember kerget(ez lehet introvertalt pl. a kecakebekak vedelme, vagy extrovertalt: sikeres zenekar/uzletemberseg stb.).
Amig az ember "masok szolgaja/eszkoze" nem eri meg a 100%-ot beleadni, mert kihasznaljak/kirohogik sot a fonokei felni fognak tole. Ez a tanult tehetetlenseg!!!

Reszelő Aladár 2015.01.24. 12:26:13

Még idesorolnám, hogy szeretjük a másikat nettó hülyének nézni, ami persze egyfajta önigazolása annak, hogy gőzünk sincs arról, hogy mit miért csinálnak, elképzelésünk sincs a szempontjaikról. Tán naivitás, de remélem kevesen vannak, akik szándékosan csinálják rosszul a dolgaikat.

Advanced Flight 2015.01.24. 16:37:26

@Tudományos Iibsizmus: ha azért vállaltál pártmunkát, mert helyesnek tartottad a rendszert és szoci érzelmű voltál, akkor semmi gond. Ha csak azért, hogy előrejuss, akkor sajna csak egy ócska kurva voltál.

Untermensch4 2015.01.24. 21:37:03

@Advanced Flight: ha azért vállalt valaki pártmunkát mert hitt a marxi vallásban akkor lett volna ostoba, aki nem látja hogy a rendszer nem fenntartható . Ha az "élni és élni hagyni" zsinórmérték megtartásával nem mások taposásával alkalmazkodott a körülményekhez akkor azt talpraesettnek mondanám. Azt a kockázatot vállalta cserébe hogy a talpas párttagokon verik le a feszkót a rendszerszintű záróra után.

Tudományos Iibsizmus 2015.01.25. 17:08:38

@Advanced Flight: Miért? Ma ez nem ugyanígy van? Már nem csak az állásokat osztják pártalapon, hanem Lázárék ügyelnek arra, hogy csak fideszhű vállalkozók kapjanak bármiféle állami megbízást.

Tudományos Iibsizmus 2015.01.25. 17:09:32

@Untermensch4: Jaj, ugyan! Senkin nem lett leverve semmi. Lásd Kövér.
süti beállítások módosítása