Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Elgurult a gyógyszer a kormányban?

2014. december 16. - Szarvas Norbert

stadion_alapko_0411_20130411155000_190794.jpgMegvan a 2015-ös állami költségvetés, ami a Költségvetési Tanács elnöke szernit (aka Kovács Árpád) rendkívül megalapozottnak és helytállónak tűnik. Most ne is beszéljünk arról, hogy a matolcsyzmus tanaival átitatott 2,5%-os GDP növekedés a szakma szerint a 1,5% se biztos, hogy eléri, mert akkor komoly bajban lenne a haza és újabb adók lennének várhatóak. Hogy milyen adók? Úgy érzem a Fidesz a nagy szabadságharcában a nem szorítunk meg elvek mentén a létező összes adót és még többet bevezetett, mindent amit lehetett megemelt. Innen már nagyon nehéz felfele terjeszkedni. Márpedig valakinek finanszíroznia kell a sportot, ami a jövő költségvetésben arányaiban nézve a legnagyobb többletforrást kapta. 2013-ban 45 milliárd, jövőre már 116 milliárd forint fog jutni javarészt annak a magyar futballnak, ami kőfejtő tevékenységbe fordult az elmúlt évtizedben és soha nem látott mélységeket karcolgat. Már megint elfelejtették bevenni a gyógyszert?

Én vállalom magamról, hogy demagóg kisiparos vagyok, aki hisz bizonyos értékekben. Nálam a rendezett egészségügy előbbre való, mint az üres world class focistadionok, amikben még egy igazi focistát is nagyítóval kell keresni. Basszus már megint bemondtam az all int és polgárokat pukkasztok! Egészségügyet és ne stadionügyet. Micsoda felháborító kérés, amit látszólag egynéhány hígagyú majomutánzat képtelen a helyén kezelni? Miért nem akaródzik eljutni a döntéshozok tudatáig, hogy a beteg dolgozó, az nem adót fizet, hanem a szociális ellátástól visz el pénzt. Nagyon sok pénzt. A legjobb állampolgár pedig az, aki sokat tud dolgozni, aminek feltétele a munkahely és az egészség. Az az ország, amelyik ezt a kettőt megfelelő szinten tudja biztosítani, hosszú távon sikeresen és fenntarthatóan tud működni. És itt a munkahely alatt ne az alibi melóhelyekre gondoljatok a coci időszakból, hanem valódi, értékteremtő, piaci szükséglet alapján létrejött lehetőségekre. Statisztikák szerint a magyarok nem csúnyábbak, butábbak a németeknél, franciáknál, hollandoknál, hanem egyszerűen az egy főre jutó termelékenységi mutató nálunk harmada, negyede annak, mint kinn. Magyarul nálunk hiába dolgozik valaki ugyanannyit vagy többet, mint a német kollega, hiszen a német kollega egységnyi idő alatt több hasznot tud termelni. Ez pedig nem a szakképesítés minőségének a hiánya, hanem egy rendszerszintű probléma. Magyarországon rendkívül rossz hatékonysággal szervezik meg a munkát, és a termelő fázisok közötti átmenetet. Ebből is következik az alacsonyabb jövedelem, gyengébb vásárlóerő és az általános magyar depresszió, pesszimizmus.

Valójában semmin sem szabad csodálkoznunk, hiszen a nagyok odafenn pontosan hozzák a tőlük várható szintet. Abszolút a piac szabályaival szemberohanva, logikátlan és előkészítetlen lépések sokaságával próbálnak meg operálni. Így történethet meg az állami vagyon inkompetens újraosztása, amiből látszólag senkinek sem származik előnye. És most ringassuk magunkat abba az álomvilágba, ahol nincsenek haver építőcégek, mutyizások. Nem kell a kormánynak kiosztani a pénzeket, tartozásokat megfizetni azoknak, akik lehetővé tették a kormányzást. Mert azt szakmailag senki nem tudja megmagyarázni nekem, hogy egy 10 millió fős országban, ahol van egy hanyatló színvonal, a csapatok 90%-a veszteséget termel, önkormányzati támogatások sorával funkcionálnak egyáltalán, mi szükség van több modern stadion felépítésére, mint amennyi csapat egyáltalán az első osztályban van? Ha színezni akarjuk a képet, akkor tegyük gyorsan hozzá, hogy a nézőszám is folyamatosan csappan és már a haverokon, rokonokon kívül a kutya se jár ki meccsre. 

Ha pedig nem elég ez az érv, akkor haladjunk tovább. Adott egy rossz struktúráltságú rendszer, ami komoly deficitben van (most nem az államról beszélek:). Struktúrális átalakítás helyett pedig ajándékba kapnak stadionokat, amikkel nő a társadalmi nyomás (eddig is összeroppantak a nyomás alatt a játékosok, ennél csak rosszabb lesz) és a klubbok anyagi kötelezettsége. Ugyanis be kell látni, hogy például MEzőkövesd grundszerű pályája helyett megépítendő luxusstadion rezsije lényegesen több lesz, mint volt. Miből fogja tudni finanszírozni magát és a rezsit a csapat? Az a baj, hogy látszólag nem gondolták tovább a történéseket és következményeket, minthogy szuper stadionjaink lesznek. Stadion, ami szép, meg drága, de senki nem tudja fenntartani, senki nem fog bejárni. 

És a stadionoknak milyen társadalmi hasznuk van? Régen egyértelműen az ország egyik legfontosabb közösségi szórakozásának számítottak a minőségi meccsek élőben történő megnézése. Manapság a mostani társadalmi struktúrában átvette a helyét a stadionoknak a kormány által üldözött pláza kultúra. A plázák nem arra valók, hogy költekezni járunk oda, hanem egyfajta közösségi gyűjtőhellyé alakultak át az évek alatt, ahova családok, barátok járnak szórakozni. A kormány, mintha fordítva ülne a lovon és erőteljesen meg akarná határozni ,felborítani a társadalom természetes úton kialakult szokásait. Nem azért nem járnak az emberek meccsre, mert szar a stadion. Azért nem járnak meccsre, mert szar a minőség, a közeg. Ide megint struktúrális átalakítás kell és nem tüneti kezelés. 

Mi lenne, ha a 116 milliárd forintot átirányítanák az egészségügyre? Több társadalmi haszna lenne, szélesebb társadalmi réteget érintene?Abszolút igen! Innentől kezdve a kormány nem akarja betölteni saját szerepét és elfogadni létének értelmét. A kormánynak mindig a többség érdekeit kellene érvényesítenie és nem egy szűk réteg szükségleteire találni megoldást. A társadalom és a Állam keresztmetszetének legfőbb szükséglet azon a konzenzuson alapszik, miszerint az Állam a társadalom kibővített érdekképviselete, összefogó és rendszerező szerv, amit a társadalom tart el az adójából. A minőségi egészségügy érdeke pedig pontosan ebből az elvből következne. Jó egészségügy mellett kevesebb időt töltene el a potenciális adófizető az állami segélyrendszer csöcsén lógva (és hamarabb kezdhetne újra adót fizetni a rendes fizetése után). Ez pedig akárhogyan forgatjuk a számokat, önmagában eredményezne a költségvetésnek egy komolyabb bevételnövekedést hosszútávon. Egészségesebb társadalom= Több adó. 

Tegyük párhuzamba! Stadiont építünk és a stdionok kihasználtsága valami csoda folytán növekszik. Ebben az esetben keletkezik akkora többletbevétele az Államnak, hogy az egészségügybe tudjon invesztálni? NEM. Ha az egészségügyet teszi először helyre, emiatt egészségesebb társadalom alakul ki évek alatt, akkor a több egészséges dolgozó, és kevesebb táppénzes, állami támogatott gyógyszerkezeléses ember miatt nőni fog a munkából származó jövedelem? IGEN. Persze érdekek sérülnek, hiszen a gyógyszer lobbi nagyon erős, aminek nem érdeke jelen felfogásban az egészségesebb társadalom. Bár a jövő már megmutatkozott elöttünk, és szépen lassan a gyógyszertári iparág is felfedezi magának az alapfelvetést, miszerint egy 90 évig élő ember több gyógyszert, vitamint fogyaszt, mint egy 60 évig élő ember. Innentől kezdve az ipar érdeke lesz az egészségesebb társadalom kialakítása, az élet meghosszabbítása, aminek velejárója lesz az iparági átrendeződés. A piac szükséglete eltolódik a vitaminok és csodaszerek irányába (már megtörtént), amit a gyógyszergyártók  ki tudnak elégíteni.

A mindenkori kormányoknak azt kellene végre felfogniuk, hogy nem 4 években kell gondolkodni és egy hiperszuper kórház is lehet annyira látványos beruházás, szavazók mágnes, mint egy stadion. Először a fundamentális alapokat kell végre helyrerakni (egészségügy, oktatás, jog, Állam), amiből lehet tovább építkezni, amiből akár ORbán Viktor a kertjébe építhet 3 Puskás arénát állami pénzen. És ez a lényeg! Ha van pénz, akkor nem fáj senkinek annyira a pazarlás. De amikor nincsen pénz és pazarolni akarunk, olyankor jönnek az elmebeteg adónemek, mint például legújabban az útdíj kibővítése a külvárosi autópályákra, ami nonszensz, hiszen az adófizetőket fogja gátolni az adó kitermelésében, mivel vagy pluszban kell fizetni és elvonni a jövedelmet más fontos helyről (rezsi) vagy kénytelenek lesznek a környező településeket használva (pl.: Budaörs) ingyen közlekedni. Mindezt úgy, hogy gyakoratilag tönkreteszi a megnövekedett autós forgalom a komplett agglomerációt. És ha osztunk szorzunk, akkor észre kell, hogy vegyük a tényt, miszerint a kiterjesztett útadó vagy a bankadók (amitől mindenki élete drágább lett egyébként) nem a köz javát szolgálja, hanem a stadionokat refinanszírozza. 

 

Tetszik a performance? Ez Like:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr966987057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2014.12.16. 14:08:12

Ezeket nem nevezném kormánynak,finoman fogalmazva barokkos túlzás.Emberi lét azon szintjén bolyonganak akik igazán hülyék,elhitték saját másoknak szánt hazugságaikat.Most hogy beleálltak amerikába lehet 40 év csatorna és párezer év letöltendő vár rájuk.

program készítő 2014.12.16. 16:33:12

Olimpiát nekik,de én ólompíát adnék nekik,betegek,vashíányosak-

Túrós (törölt) 2014.12.16. 18:40:35

micsoda? ki az a (jelenleg) 3% aki megnyomta az alsó voksot :DDD

Untermensch4 2014.12.16. 18:56:58

@Túrós: ha csak az emberek %-a diszlexiás+funkcionálisanalfabéta+parkinsonkóros+kezelendőfociőrült, az jó arány :)

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.12.16. 19:28:04

Én felvennélek istenuccse a nemzeti konzultáció kérdés szerkesztői közé..
Pont ugyanolyan egy választós kérdéseket teszel fel, mint a Fidesz, csak pepitában.

Ha jól emlékszem a kórházak 10 év alatt felhalmozódott adósságait is rendzték. Az se volt bagó.
Persze ettől még igazad van.. A stadionokra kurva sokat költenek.

dr kíváncsivagyok 2014.12.16. 19:59:59

@Trompf:
"Ha jól emlékszem a kórházak 10 év alatt felhalmozódott adósságait - See more at: http://iflgazdasag.blog.hu/2014/12/16/elgurult_a_gyogyszer_a_kormanyban#sthash.hCuRDglJ.dpuf"

1.) A kórházak most is el vannak adósodva !
2.)Az idei koltségvetésben kevesebbet kapnak , mint 2010 - ben, pedig akkor 267 ft volt egy Euro !
Most mennyi ? Az elobb váltottam a netbenkomon 311 - ért !!!!!!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.16. 20:09:40

Fel nem foghatom, miért öntik a pénzt a futballba. A futball egy üzleti vállalkozás, a szórakoztatóipar egyik ága. Hasonlóan a cirkuszhoz vagy a pankrációhoz. Ha van érdeklődés a meccsek iránt, akkor lesz bevétel, ha nem, akkor nem lesz.

Elhiszem, hogy a haveri építőipari és egyéb vállalkozásoknak jó üzlet a stadionépítés, de mindenki másnak csak ráfizetés.

"annak a magyar futballnak, ami kőfejtő tevékenységbe fordult az elmúlt évtizedben"

Már jóval régebben.

Egyébként is, stadionok helyett testedzési, sportolási lehetőséget kellene biztosítani - olcsó áron vagy ingyen - a közismerten rossz fizikai és egészségi állapotban lévő magyar lakosságnak. Ennek SOKKAL több lenne a társadalmi haszna, mint a futballba zúdított záímilliárdok lényegében nulla társadalmi haszna.

Ja, végezetül: Méretes lópéniszt annak az ánuszába, aki kitalálta a fehér alapon világosszürke szövegmezőt.

dont be such a jew 2014.12.16. 21:42:23

sok qrvajó ktgvetés közül asszem ez az egyik legzseniálisabb

porthosz 2014.12.16. 21:47:44

Birca hol a p.csában vagy már? Csak nem valami moszkvai atm előtt állsz sorban :D

Brix 2014.12.16. 22:07:19

A kormány , mivel zsákmányszerző maffia kormány , nem fog több költségvetési forrást az egészségügybe-oktatásba vagy a szociális szférába tenni, mivel az nem lenne kifizetődő...Ellenben, a legjobb lehetőséget a stadionok építése jelenti a pénz legális ellopására...
A Paks 2 is erről szól, nem másról...

zobod 2014.12.16. 22:28:22

Egy versenyképes munkaerőkínálatú, 3-5% munkanélküliségű, és magas foglalkoztatási rátájú környezetben nehéz lenne vitatkozni azzal, hogy a hatékony és magas színvonalú EÜ anyagilag is előnyös. Viszont Magyarországon ez nem áll meg, a munkaerőpiacra ki nem lépő igen jelentős tömegek is részesülnek nemzetközi mércével mérten megfelelő eü ellátásban, márpedig a beléjük öntött közpénzből aligha lesz a társadalom számára is anyagi haszon (megfizetett járulékok, megtakarítás, stb). Itt inkább a közkiadásokat kellene csökkenteni, és helyette az öngondoskodást elősegíteni, és akkor mindenki a befizetéseinek és biztosításának megfelelő ellátást kapna, de a fidesz ezt az irányt nem támogatja, és a szocik sem a privát rendszert favorizálták elvi alapon, csak egy egyszerű prédavadász logikával nagy és tuti díjfizetős piacot akartak megkaparintani, jó hogy nem sikerült nekik.

A stadionok építésén ettől még lehet vitatkozni, de nem csak a fociról , vagy Orbán foci szeretetéről szól. A nagy építőipari beruházásoknál a szociálpolitika, meg a hagyományosan erős építőipari lobbi is szerepet játszik. Persze a cégeknek alighanem mindegy lenne,hogy mit építenek, de hogy jelentős állami építőipari beruházások mindig lesznek, az biztos, akár EU forrásból, akár anélkül, és mindig lesz olyan kívülálló, akinek jobb ötlete lenne hogy mit kellene.

Nzoltan 2014.12.17. 06:23:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Mert akármilyen szar, még mindig a legnagyobb tömegeket vonza. Ha lenne sikeres válogatott, akkor lennének példaképek. Ha vannak példaképek, az növeli a nemzeti büszkeséget, patriotizmust. Az össznemzetre nézve egeszséges.
Na, meg velem ellentetben Viktor szereti.

nu pagagyí 2014.12.17. 06:33:58

Sajnos a rendszer olyanná vált, hogy mindegy már mibe öntik a pénzt - az adófizetők pénzét -, az beszedésekor örökre elveszett a társadalom számára.

Hiába kapna több pénzt az oktatás, ebben a struktúrában csak a hülyeséget finanszíroznák, néhány haver buliját. Minek pénz kultúrára, amikor csak a filmalapot megkerülő filmek nézhetők, a Vajnának adott milliárdok meg a kaszinóüzletben hasznosulnak. Kell-e még több fröccsöntött köztéri szobor a szoboripari nagyvállakozótól? Az egészségügybe menő pénz nagy részét is csak lenyúlnák, mert azon a területen sincs semmiféle eredmény-követelmény, nincs világos mérce. Nincs szó a várólisták csökkentéséről, a betegek érdekeiről. A költségvetés arról szól, hogy mindannyiunk pénzéből melyik oligarcha, mennyit hasíthat ki magának, utólagos elszámolás nélkül.

midnight coder 2014.12.17. 06:56:25

@nu pagagyí: Eleve felesleges a pénzt magyar gyártású filmekbe önteni, amikor normális magyar filmet utoljára a Kabos Gyuláék csináltak. A sportba is teljesen felesleges pénzt tolni. A sportnak egy haszna van: a különféle doppingszerek tesztelésével valamennyire előre viszik az orvostudományt.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.12.17. 06:56:49

Beszarás...
A Külföldről pénzelt tüntetű csürhe elkezd vandálkodni, rendőröket dobálni, és két tüntető feje bibis lett.
Az index hosszabb cikket kanyarított róluk, mint a 2006-os azonosító nélküli rendőrattackról, ahol ellenzéki képvielőket vertek, tömegeget taroltak le kardlappal, viperával, szemeket lőttek ki.

Méghogy sajtószabadság.
A ballib sajtó gusztustalan média fölénye Kádár óta töretlen.

midnight coder 2014.12.17. 06:59:48

@Nzoltan: Ja. A brazikok meg az argentinok is milyen sokra mennek a sikeres focijukkal. Ahol az átlagpolgárból sikeres focista lesz, ott általában régen rossz. Más a helyzet a gazdag európai klubokkal akik különféle csóró országokból, ahol az ember egyetlen lehetősége a kitörésre a foci leszerződtetik a játékosaikat. De ott hazai polgárt nemigen látsz a gyepen.

Tudományos Iibsizmus 2014.12.17. 07:02:25

@Trompf:
Ja. rendezték

index.hu/gazdasag/2014/05/24/usznak_az_adossagban_a_korhazak/

"
Úsznak az adósságban a kórházak
Index
2014.05.24. 13:43

94,9 milliárd forinttal tartoznak a költségvetés alá tartozó szervek az Államkincstár adatai szerint, írta a Napi.hu. A tartozásállomány teljes összegéből az állammal szemben fennálló tartozás 16,3 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival szemben fennálló tartozás összege száz millió forint, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás állománya - amelyből 2,5 milliárd államháztartáson belüli tartozás - 78,5 milliárd forint. Vagyis az állami intézmények ennyivel tartoznak az őket kiszolgáló hazai cégeknek.

A költségvetési intézmények tartozása tavaly októberben érte el a csúcsát 120,9 milliárd forinton. Az év végére ez 90 milliárd forintra csökkent, első ízben most áprilisban nőtt 95 milliárdra. A legnagyobb adósok továbbra is a kórházak, az emberi erőforrás tárcánál 72,8 milliárd forintos adósságot regisztrált a MÁK. Újra megjelentek a nemfizetők listáján a rendőrségek - egyelőre általában néhány tízmilliós lejárt számlát görgetnek a megyei kapitányságok. A kormányhivatalok viszont egyre nagyobb bajban vannak itt már 14 milliárd forint a tartozás: a legnagyobb adós a fővárosi kormányhivatal 2,4 milliárdos lejárt adóssággal, de Pest Megyei Kormányhivatal is 2,1 milliárdos kifizetetlen számlát görget maga előtt."

midnight coder 2014.12.17. 07:02:49

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Annyira azért nem. Igazán töretlen úgy 2000-ig volt. Az tény, hogy a lopott pénzből az első dolguk volt a sajtót és a médiát felvásárolni, de azóta már van jobboldali sajtó is. Persze az is igaz, hogy a legerősebb hírportál, újság, és a kereskedelmi média még mindig a balliberósoké.

Tudományos Iibsizmus 2014.12.17. 07:05:23

@porthosz: "Birca hol a p.csában vagy már? Csak nem valami moszkvai atm előtt állsz sorban?"
:-)) Most váltja át a rubelét levára.

Untermensch4 2014.12.17. 07:07:22

@zobod: ha úgyis mindegy mit építenek a haveri cégek, építhetnének gátakat (ugyebár pont viktorék idején volt már nagy árvíz, jobb az óvatosság ha az eu miatt az ukránok ránkengedik a zárvizet)
vagy ha már szabadságharc akkor duna-tisza főcsatornát. egyes részeinek koncesszióba adásával annyit lehetne kilopni belőle hogy paks2 csak ezüstérmes lehet

nu pagagyí 2014.12.17. 08:18:21

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Mint utólag minden értelmes ember számára világossá vált, 2006-ban puccskísérlet történt. A 2010-ben hatalomra jutott felbujtók aéjas szándékairól a mai diktatórikus viszonyok árulkodnak. Veled kapcsolatban csak egy kérdésem lenne, primitív eszköze vagy-e a tolvajoknak, vagy a hatalom haszonélvezője?

nu pagagyí 2014.12.17. 08:23:33

@Tudományos Iibsizmus: Bulgáriában zárolták a KGB számláit, így Birca most nem kap fizetést. Kikapcsolták az internetjét.

nu pagagyí 2014.12.17. 08:28:31

@midnight coder: Príma filmeket csinálnak Andy Vajna nélkül is vagy éppen ezért. Kicsit nehezebb összeszedni a pénzt, de legalább nem pofázik bele a kétes ízlésű kultúrpápa. A rendszer reménybeli filmcsinálói meg kénytelenek elviselni a szeszélyeit, ami ha jól emlékszem, eddig nulla filmet termett, extra mennyiségű megalázás mellett, sok tízmilliárd forintnyi költséggel.

gigabursch 2014.12.17. 09:51:37

Mondjuk a foci és a holokauszt pénzek kihagyását már rég megtehették volna.
Mind a kettő teljesen értelmetlen. Csak élősködésre való.

raz sierpem raz mlotem czerwona holote · http://redisbad.pl 2014.12.17. 11:22:19

Csak tudnám, hogy a stadionok kinek épülnek? A szurkolókat sikerült elüldözni, a családok székeknek öltöznek a fordulók alatt. Talán akkor lenne értelme az egésznek, ha a szurkolók üldözése is befejeződne. Így csak egy vörös posztó az egész sokak szemében.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.12.17. 12:17:41

@Nzoltan:

Kár pélédaképekről beszélni, amikor a futball semmi más, csak üzlet. Nézd csak a játékosoknak/ért világszerte fizetett óriási összegeket - ez már rég a pénzről szól, nem a nemzeti büszkeségről stb. A világ fejlettebb részein sem szokás állami pénzekből támogatni a futballt.

Untermensch4 2014.12.18. 09:03:47

@Tudományos Iibsizmus: mtv-ostrom? fél-ostrom. az ostrom definíciójához tudtommal hozzátartozik a körülzárás
@nu pagagyí: az akkor hatalmon lévők aljas szándékairól és eszkalációs elképzeléseiről pedig a kiéheztetett rendőrök és őrizetlenül hagyott nyitott rendőrfurgonok fegyverrel árulkodnak. nem relativizálásként mondtam, mindnek jut majd lámpaoszlop
süti beállítások módosítása