Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Tudod hány kórházba kerül a magyar foci?

2014. december 01. - Szarvas Norbert

Felcsut_stadion_07.jpgSok kerge birka persze mindjárt elkezd bégetni végtelen demagógiám végett. Mennyire botrányos egy önérzetes gazdasági blogger szájából hallani a szalagcímet: Tízmilliárdokat toltunk a sivár sivatag sekélyes semmijébe? 2014 Magyarországában a Maslow által csúcsra járatott és mindenki által ismert "szükséglet piramis" hatályát veszti, már nem a létszükséglet helyezkedik el az alapvető szinten, hanem a luxus és szórakozás. Aki pedig ki meri jelenteni, hogy az adott 200 milliárd forintot egészségügyi és oktatásügyi fejlesztésekre is lehetett volna herdálni, az szentséget vét, istent káromol, Orbánt mond. Nézzük a tényeket, amik szart sem érnek a mai közegben, hiszen mindent meg lehet magyarázni.

Az én generációm a magyar foci tekintetében egy olyan korszakot ölel át, ahol megtanulhattuk a foci lényegét! A focit nem 11 vs 11-en tolják, a labda nem mindenhol ugyanolyan formájú és a spori sem százas. Elmondták nekünk, hogy a magyarok nem brazilok. A mezítlábas gettóban focizó brazil gyerek sokkal nagyobb előnybe születik, mint a gengszternegyedektől és mélyszegénységtől ilyen mértékben nem súlytott panelprolik tömkelege, akiknek telik labdára, cipőre, pályára. A magyar foci belterjes önjelölt szakértőgárdája és kultúrattaséja megtalálta a módját az önigazolásnak. A szar nem szar, hanem hátrányos helyzetű. A magyar hátrányos helyzetű ebből a szempontól a világ minden országával szemben, hiszen mi mindenkinél zsenibbek vagyunk, rosszabb körülmények között sínylődünk és még a pályáink is lejtenek. Botrányos állapotban levő stadionjainkban nem lehet focit produkálni, amit a legjobb Afrika csapatai tudnak igazolni, ahol a stadion metafórikus szinonímája az európai focinak. 

Orbán Viktor a tökéletes kormányfő pártaktivista szuperhatalommal bíró focidrukker, aki minden erejét a sportág felszentelésére fordítja. Mármint az ország és 10 millió ember minden erejét, amivel az emberünket bízták meg komolyabb bizadalommal és nem focifejlesztés végett. Meglepő és hazafias történet a miénk egy olyan korban, amikor folyamatos adóemelések, eladósodás és pesszimizmus van a gyatra egészségügy és oktalan oktatásügy hátán lovagolva, kibúrjánzva, de focira és a benne ingyen élők etetésére mindig jut. Cserren csurrant néhány 100 milliárd forint ebbe a botrányba, ami egyértelműen látványosabb és fontosabb, mint mondjuk az életet adó és mentő egészségügyet a végletekig (de legalább nyugatig) való fejlesztésére. 

Már régen elfogadtam gazdasági szemmel is, hogy a magyar foci a jelenlegi áldemokratikus felállásban (amit rendszerváltás óta eltelt időszaknak szokásunk illetni) képtelen állami csöcsszopás nélkül túlélni pusztán piaci és gazdasági alapon saját teljesítménye által. A saját teljesítmény alatt pedig ne csak a focira gondoljatok, hanem a pályát körülvevő sportágazat és marketing gépezet működésére. A világ már régen bebizonyította, hogy nem szükséges stadionékszerekben rúgni a bőrt milliárdokért, hogy szurkolók aktívan szurkoljanak, relikviákat vásároljanak és saját szintjükön versenyezzenek. Mintha nálunk nem létezne átmenet és egy angol hatodosztály szintjén mozgó csapat (szakmai és gazdasági szemmel is) életének feltétele lenne egy Bundesliga szintű stadion kiépítése (lásd Mezőkövesd és társai). Ferencváros és még néhány csapat már megkapta a maga ékszerét, de mégsem érezhető a sportág nézőszámának a növekedése, amit az elmúlt évtizedekben a sportszakma oly gyönyörűen és hitelesen hangoztatott. " ilyen szar stadionokba senki nem fog eljönni. Először jó pályák kellenek, aztán lesz néző". Ismerős szöveg? Persze már akkor is mondták okosabbak, hogy a néző a jó focira jön, a jó közegbe és ez sosem lesz stadionfüggő. Előbb jó foci, jó közeg (ami nem mindig pénz kérdése a mi szintünkön) és majd aztán a többi szar.

Képernyőfotó 2014-12-01 - 12.00.55.png

 

És akkor merül fel a kérdés, hogy Felcsútnak az Orbán szentélyre mennyire is volt szüksége a megalómánián túljutva, átnézve? 1000 ember, aminek legalább a fele csókos, ingyenjegyes? Nemzeti érdek egy felcsúti, pápai, dunaújvárosi, mezőkövesdi stadion a maga pár száz nézőjével? Mert az nagyon dúrva és kúrva drága kísérlet lett volna, hogy rájöjjenek a döntéshozók, hogy a stadionok önmagukban nem vonzanak tömegeket. Nem vonzanak a futball ékszerei önmagukban nézőt, mint ahogyan egy szépen elkészült városi tér sem áll non stop fullosan. Akkor pedig mi a magyarázata ennek a milliárdos átcsoportosításnak? Valaki, valahol valami jó magyarázattal tud szolgálni?

A magyar foci olyan magasságokba tőr negatív irányba, ahol még nem járt. Lassan már a wc-s néni sem megy ki magayr focit nézni, ami jelen struktúrájában eladhatatlan szar. A csapatok általánosságban véve már látszólag sem törekednek bármiféle érdemleges történetre, nem akarnak fejlődni, nem nevelnek ki játékosokat, akiket eladhatnak külföldre. Semmit nem csinálnak, csak látszólag túlélnek. Azért csak látszólag, mert a gyakorlatban ezek az ingyenélők az állami támogatásokból úgy berkiznek, mint a sicc. Szépen kilopják a pénzt, ami alanyi jogon jár nekik és csókolom. Látványsportág a foci? A legnépszerűbb? Nein und nein! A legnépszerűbb sportág a grundok szintjén. Profi szinten egy kézilabda sokkal előrébb tart minimális támogatásból, mint a magyar focinak csúfolt förmedvény. És akkor azt akarják elhitetni velünk, hogy a magyar foci végre jó úton halad és már csak évtizedek kérdése a fejlődés. Érdekes magyarázat, mikor a labda és a szabály illetve a pálya lényegében nem változott az aranycsapat óta. Persze szebb, jobb, könnyebb lett minden, de azért egy egyeneset belerúgni a labdába vagy a tolódás elsajátítása nem szabad magyar szinten a scifi kategóriájába sorolódnia.

Összegezve milliárdok jöttek, több néző ment, a játék szarabb lett, már nem is ad az NB1 külföldre magyar játékost. De legalább európai színvonalú stadionok állnak üresen, aminek egyetlen előnye a fenntarthatóság lesz. A csapatok nem termelnek értékelhető bevételt, így önmaguktól pénzük sem maradna a stadionok amortizálódásának az ellensúlyozására. De mivel tök üres a stadion, ezért az amortizáció szintje is csökken. Magyarul kevesebb pénzbe kerül szinten tartani a dolgokat néző hiányában, aki így nem rongál. Ez ám a magyar gazdasági tiki-taka! Rafináltak vagytok!

 

Tetszik a performance? Ez Like:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr276945157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2014.12.01. 12:45:05

van egy mód amivel önkéntes és lelkes nézőkkel meg lehet tölteni világvégi stadiont is, nem túl magas jegyárral. ott kell kivégezni polit***sokat :) a közvetítési jogokból meg visszajön a stadion ára is

savrola 2014.12.01. 20:40:56

Te jó ég! Te vagy az agyonszidott bloggerek mintapéldánya? Azokat a problémákat (kórházak, oktatás) abban a kb. 22 évben nem sikerült megoldani, amikor nem építettek stadiont. Most persze fogjuk a stadionokra... Nem azt mondom, hogy minden stadion jogos és indokolt, sőt! Voltak 12 ezren, meg 7 ezren is a Fradi új stadionjában, voltak 20 ezren válogatott meccseken 2-3 hete. Tavalyi Fradi-Újpest meccsekről készült képeket és videókat is linkelhetnék ide, de inkább keress rá, talán képes vagy, ha már blogot vezetsz. Akkor nem születtek ilyen cikkek a stadionépítések ellen, mert nem volt aduász. Most az a nagy büdös helyzet, hogy az MLSZ és a Fradi kva nagy öngólt rúgott a szurkolói kártyával és a véna szkennerrel. Gondolod, hogy hirtelen elkezdett nem érdekelni 2-3 ezer embert a foci?
Ez meg: "Magyarul kevesebb pénzbe kerül szinten tartani a dolgokat néző hiányában, aki így nem rongál." A legostobábbak érvelnek így. Sorold már az elmúlt 960 bajnoki (segítek: 4 szezon) balhéit, utána térjünk vissza, hogy ki, mint rongál.

Brix 2014.12.01. 20:45:15

A foci egyre kevesebb embert érdekel Magyarországon, mégsem csökkentik az állami támogatásokat...
Pénzmosásra és az közpénzek magánvagyonná konvertálásra nincs jobb terület , mint a foci....

Szúnyog 2014.12.20. 18:17:41

Napi demagógia. Ilyet se olvasnánk ha szdsz-félék kormányoznának.
süti beállítások módosítása