Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Így hazudik a hétköznap embere

2014. november 09. - Szarvas Norbert

liar.jpgHajlamosak vagyunk a politikát okolni minden bajunk forrásáért. Gyakran azonosítjuk a politikát hazug szociopaták gyülekezetének. Manapság még egy Tyereskova is képes tízmilliókat összefosni (ha nem értenéd: a művésznő egyszer úgy érezte, le kell kakálnia a parlamentet) az orbániuzmusból. Azt már látjuk, hogy sok igazság van az iménti sorokban. Viszont mi a helyzet a hétköznap emberével? Mi a helyzet azokkal, akik alapjában véve meghatározzák az ország képét, a társadalmat és a közvélekedést? Ők makulátlanok? Most tényleg?

Ami most következik, az sokak számára ki fogja verni a biztosítékot. Egy nagyon dúrva, szókimondó és beteg eszmefuttatás veszi kezdetét, aminek végigolvasása bizony okozhat némi bosszúságot, anyázást, felháborodást. Kérlek, csak saját felelősségedre folytasd az olvasást! És ne merj most ezen elmosolyodni! Ne gondold, hogy te vagy az a selyem macsó, akin nem tudok kifogni, aki megőrzi nyugalmát. Hajtás!

Melyik volt előbb? A tojás vagy a tyúk? Örök kérdéskör, amit metaforikusan értelmezve az élet legtöbb helyzetére rá lehet sütni. Melyik volt előbb? A hazug politikus vagy a hétköznap hazug embere? A hülye blogger vagy a nyelvtannáci kommentelő? Az értetlenkedő vagy az elégedett? Folytassuk a sort,se!

Az internetet általában a szociológiával foglalkozó szakirodalmak egy olyan káros társadalmi mechanizmusnak tartják, ami elképesztően torzító hatással van az emberek személyiségére. Mivel az internet alapvetően egy szabad, arc nélküli tér, ezért a legtöbben a névtelenség maszkja mögé bújva képesek hajmeresztő dolgokra, vagy éppen brutális, hétköznapi lényüktől különböző megnyílvánulásokra (lásd: kommentek).

Most kizárólag a nem tudományos, saját tapasztalatomból táplálkozó blogbéli életemből indulok ki. Blogbéli életem a következő: megírom a cikket, promotálom, sokan elolvassák, kevesen igazat adnak, soknak hülyéznek, magamat megvédem észérvekkel, helytelenül értelmeznek, jönnek az anyázó irodalomszakosok és elszabadul a pokol. De miért történik ez?

Legutóbb megírtam az eddigi legbrutálisabb cikkemet, amit mostanáig 75 ezren olvastak, amire több ezren szavaztak, amit több ezren lájkoltak, amire több száz komment érkezett és ami elképesztő indulatokat váltott ki emberekből. Látszólag semmi mást nem csináltam, mint két divatos szót egymással szembe állítottam (London és fiatal), majd megindokoltam. Az éterből megjelentek azok az ellenzők, akik kivétel nélkül milliomosként bömbivel utazva élik király életüket a pazar Londonban. De tényleg így van ez? Londonba tényleg ennyi sikeres és gazdag él, akinek idehaza nem tartott ki a pénze és az egzisztenciája a hónap közepéig?

Most következik a legnagyobb lényeg. A magyar ember egy egzisztencialista kamuzsák, aki minden élethelyzetben sokkal jobbnak kívánja magát mutatni, mint aki. Nem véletlenek azok az értelmezhetetlen és látszólag feloldhatatlan ellentétek, amikkel nap mint nap találkozunk. A legtöbb magyar szerint szarul élünk, de a BKV járatain minden feledik embernek a kezében (8-70 év közöttiek) ott csüng az internet előfizetéses 100e+-os telefon, minden második ember kezében pedig a méregdrága iphone/ipad történet. Itt szar az életszínvonal, de a hétvégén a Tesco-ban fullosan megpakolt kocsikkal állnak a kasszánál az emberek, mintha holnap nem lenne kaja (egyébként mi vagyunk az egyik leginkább elhízott nemzet az EU-ban). A városokban a trabikat felcserélte az Audi/BMW duó. A szar kocsikat a jó kocsik, amit látszólag jól szituált emberek vezetnek (valóságban lízing). 

Nemzeti sporttá fajult a "balsors" tragikomédia ábrázolásának 1000 módja. A kérdés a beszélgetésekben már régóta nem a pozitívum, hanem a verseny, hogy kinek szarabb az élete, kivel cseszett ki jobban a kormány és kinek van jobb kifogása belengetni a "külföldre költözöm, nincs más választásom" kártyát. Sokan művelik ezt a sportot, miközben a pénzüket tragikusan káros módon osztják fel. A kifele mutatásra (autó, ház, bútorok, ruha) megy el a pénzek jelentős része, miközben az élet valódi részeire, amit mások nem látnak (mint például megtakarítás, számlák befizetése, minőségi étel alapanyagok..stb)  kínosan kevés. Ezért is alakul ki az emberekben a "feeling" a szar életért. Általánosságban a hétköznap embere többnek mutatja magát, mint ami. Küzd a homokvárból felépített magamutató, öncsinálta "Facebook" egzisztenciáért, miközben tudatosan rombolja le valódi egzisztenciáját. A társadalom pedig beárazza az embereket és beindul a márkaverseny. Jönnek a Hilfigerek, Ralph Laurenek és társaik. Mindenkin ott csillog az árversenyben megszerzett zsákmány, amit normális esetben a havi átlaogs 140 ezer (KSH) forintból nem tudna megvalósítani. Most komolyan! Havi 140e forintból hogyan tudsz megvenni egy original áron 40 ezer forintba kerülő pólót?

A blog véleményem szerint a jövő, ahol az emberek megmutatják igazi arcukat. A valódi életben a legtöbb ember nem az igazi arcát mutatja, nem valódi véleményét mondja, hanem amit szerinte a társadalom elvár, amivel a lehető legjobban el tudja kerülni a konfliktust. Pedig normális helyzetben a konfliktus felvállalása maga a vélemény. Sosem lesz senki ugyanazon a véleményen mindenki mással. Innentől kezdve pedig vagy konfliktus vagy bólogatás. A blog viszont tökéletes platformot teremt a bólogató Jánosoknak, hogy névtelenül felvállalják igazi véleményüket, megmutassák valódi stílusukat, amit a valódi életben a többi konfliktuskerülő irodalomszakos álszent bizony sérelmezne. 

Ha az ember belemelegszik, akkor nagyon hamar a következő szintre képes lépni, ahol már a nyelvtannácik élük világukat. Nyelvtannácinak lenni a blogvilágban nem egy vélemény, hanem egy tudatállapot összefoglaló neve. Látszólag a blogger nyelvtani aberráltságába kötnek bele, javítanak ki az ígényesség szentségére hivatkozva. A felszín alatt viszont igazából saját életüket próbálják meg tudatalatt kijavítani, hiszen a tudatalatti jelez, hogy az életükben sok minden nem tökéletes, márpedig a tökéletesség iránti látszólagos ígény ott motoszkál az egzisztencialistákban. Itt picit megfordul a játék, hiszen a legtöbb magyar esküszik a többi magyar ígénytelenségére, ami megmutatkozik az éttermek mosdóiban, az autópályák minőségében vagy bárhol máshol. Az életben ígénytelenül végezzük a dolgunkat (nem te és nem én- a jelenlevők mindig kivételek:),  pedig a küldetéstudat ott motoszkál, de nem lehet senkinek pacekba megmondani. De a blogszféra az más! Itt bizony meg lehet követelni a bloggertől azt az ígényességet, ami a saját életből kimaradt.

A cikk címe a hétköznapi ember hazugságáról szól. Nem állítom, hogy a témát most rendesn körbejártam, vagy tudományos szintre emeltem. Helyette saját nem általános gondolataimt osztottam meg, ami nem tény, hanem egy lehetőség. Egy lehetőség, hogy a bejegyzés egy mondatát vagy bekezdését tovább gondold és megtaláld benne a saját igazad. Mindenki a saját giazát keresi, hiszen csak azzal tud azonosulni. Így nem fogok megsértődni, ha megint én leszek a hülye, mert máshogy gondoljuk:)

 

 

Tetszik a performance? Ez Like:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr856880595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2014.11.09. 17:19:03

Nekem nem mond semmit, ha valakinek kezében okos telefon van. A kinézete, az öltözete a cipője elárul mindent. Valódi a jólét, vagy hamis. Kozmetikusra nekem sem telik, de internetre igen. A márkás autóról meg az jut eszembe rendszerint, szegény kínlódhat a kölcsönnel. Azzal egyetértek, hogy a látszatra többet adunk, és szükséges is, mert a nyugati jóléttől még messze vagyunk. Valószínűnek tartom, hogy a gazdagabb államokban úgy gondolkodnak, hogy van aki autóra költ, van aki nyaralóra, Van aki ruhára. Eszébe sem jutna olyasmi, mint amikor a magyar diplomatáskásában zsírós kenyeret vitt.

gizmo266 2014.11.09. 19:11:43

A nyelvannácikról csak annyit, hogy:
Az utolsó előtti bekezdés 4. sorában az aberáltság-ot két r-el kell írni.
Szép estét

Brix 2014.11.09. 19:26:36

A valós életszínvonal nagyon le van maradva nyugathoz képest, de az emberek maguknak sem akarják beismerni, hogy rosszul élnek, ami a lehető legjobban jön a regnáló politikai rendszernek. Amíg az emberek önmaguknak is hazudnak, addig nincs félnivalója a politikusoknak...

gizmo266 2014.11.09. 19:27:19

@Szarvas Norbert: Fogadjunk ezt direkt hagytad benne, pont abban a mondantban

EGYIKRESEM 2014.11.09. 19:31:01

Érdekes a felvetés, és részebn igaz is sajnos az emberekre. Én is voltam ilyen, igaz meg is engedhettem magamnak a villogást.
Aztán becsődöltem (nem a villogás miatt), és az új talpraállást követően már leszartam a külsőségeket.
Hozok egy közép-polgári szintet (4 éves középkategóriás autó, középkategóriás telefon, tiszta, rendezett ruházat a C&A árszintből), és ez tökéletesen elég. Ami van, az biztos, és megvan a háttere.

2014.11.09. 20:10:08

Nekem az a kedvencem ,hogy egyesek még a klotyóra is kocsival mennének. Komolyan, száz méterre lakik a bolttól, de kiáll a kocsival hogy hozzon egy kenyeret. Mert nehogy már csóró, aljadék gyalogosnak nézzék. Mer a magyar embörnek jár, hogy felpattanjon a paripájára. (Ami mellesleg totális anyagi csődbe dönti a devizahitele miatt, különösen hogy természetesen egy árkategóriával nagyobbat vásárolt, mint amit megengedhetett volna magának...)

Tomasz_a_gozmozdony 2014.11.10. 12:32:21

@Szarvas Norbert: olyan van hogy nincs megtakaritasom, bmwm, nem akarok kulfoldre koltozni, kenyelmesen kijovok a havi fizubol es nem hibaztatok senkit? Mire kell a megtakaritas? Az altalad emlitett ajfon/ajped kombora? Mire tegyek felre? Egyek parizert kenyerrel, meg ne menjek nyaralni, vegyek egy hasznalt szuzukit meg egy nyomogombos alkatelt, hogy elmondhassam, nekem van megtakaritasom? Mi a faszra megyek vele? Most vagyok fiatal, most kezd felnoni a kisfiam. Nem hatvannyolc ev mulva hanem most. Mondjam neki, hogy bocsi, most nem megyunk allatkertbe mert szigoruan havi negyven ruppot megtakaritasba kell tenni? Es ha kozben adott biztosito, akarmi csodbe megy, akkor mondjam hogy legalabb megprobaltam? Meg a lofaszt. Annyira rovid az elet, hogy nincsen ido merlegelni. Most el tudok menni ciprusra, havaiira, mucsarocsogere nyaralni. Nem teszem mert beleteszem megtakaritasba az arat. Akkor mikor menjek, 20 ev mulva? Es ha nem is elek akkor?
Latszolag magvas gondolatokat fogalmazol meg. De aki rendesen vegigolvassa az konnyen rajon hogy lajk es kommentvadasz bullshit ami egy komplexusos kis kocsog fejebol pattant ki.
A londoni cikknel azota sem lattam a valaszodat, melyik szobaasszony keres itthon 140 nettot? Azt se tudod hogy mi folyik korulotted es te akarod megmondani a tutit? Rohognom kell.

Reactor 2021.07.12. 03:06:35

Ha az átlagember azt látja, a felsővezetők hazudozásból milyen remekül megélnek, mégis mi ösztönözze őket az őszinteségre? Fejétől bűzlik a hal, szokás mondani.
A politikát - és az azt művelőket - pedig teljesen jogosan okoljuk minden bajunkért. Mi is az uralkodás első szabálya? MINDENÉRT te vagy a felelős.
Tovább fölösleges is írni.
süti beállítások módosítása