Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Szerveződik a nyugdíjasok éhségmenete?

2014. október 27. - Szarvas Norbert

images_7.jpgDivat lett menetbe szerveződbe valamilyen magasztos cél érdekében kimenni az utcára és békés tűntetéssel jelezni a véleményünket az adott dologgal kapcsolatban. A legégetőbb kérdés az, hogy a nyugdíjasok mikor lesznek kénytelenek megszervezni a saját menetüket? Valószínűleg a legtöbb emberben a mai napig nem realizálódott a nyugdíjkérdés veszélye, hiszen akkor nem holmi internetadó miatt szaladgálnának az utcára. A holnap emberét vagy érinti a nyugdíjkérdés vagy érinteni fogja. Lehet választani, melyik a szimpatikusabb megoldás.

Racionális becslések szerint 2035 körül, vadabbak szerint néhány év múlva robban a nyugdíjbomba, amikor az állam tulajdonképpen elengedi az aktuális nyugdíjasok kezét, szemüket pedig aprópénzzel szúrja ki, ami maximum arra lesz elég, hogy a gyerekeket meghívja a nagypapa egy hamburgerre. Lesz nyugdíj, az kétségtelen, és talán eddig a pontig hallja meg mindenki a sztorit. A mondat azonban folytatódik, aminek felfogása egyre égetőbb kérdés lesz mindenki számára! Lesz nyugdíj, de az csak egy képletes összeget fog takarni, ami nem a megélhetésnek szól, hanem egy elismervény a 40-50 éven át tartó nyugdíj hozzájárulásokért cserébe.

Sokaktól hallom, hogy mennyire felkapták az öngondoskodás intézményét, ez az új kitaláció. Az öngondoskodásban semmi új nincsen, már régen feltalálták. A felkapottságnak az oka, hogy egyre többeket kezd érinteni (korfa probléma) a nyugdíjas téma. A menet létjogosultsága pedig nem valami társadalmi luxus, politikai indíttatás lesz, hanem a lét fenyegetettsége. Hogyan fog tudni az átlagos nyugdíjas létezni, amikor az állam Lisszabonban olyan paktumot írt alá, ami biztosítja az emberek nyugdíját és annak összegét (100 euro/hó)? 100 euró mire elég a mai nap? Elég arra, hogy megfelelően táplálkozzunk belőle, lakjunk belőle és még fussa gyógyszerekre is?

images_8.jpgBeneveztem a www.goldenblog.hu versenyébe! Erősíts meg szavazatoddal abban, hogy van értelme nyíltan, kritikusan és konfliktust felvállalva írnom! Itt tudsz szavazni:

Goldenblog szavazás

Mit tehetsz ellene?

Nagyon fontos gyorsan tisztázni a két legfontosabb kérdéskört. Mit és hogyan? A mit talán egyszerűbb, hiszen az már mindenkihez eljutott, hogy öngondoskodni kellene. A probléma mindig a hogyan kérdéssel kezdődik. Az a helyzet, hogy az emberek nem akarják elfogadni a tényt, miszerint az öngondoskodás sosem kellemes dolog és a legtöbb esetben lemondással jár. Az átlagos ember úgy tud öngondoskodni, ha a fizetése 10-15%-át minden hónapban elpakolja valahova, függetlenül a pillanatnyi anyagi kötelezettségektől. A valóságban viszont a pillanat határozza meg a jövőt. Ez azt jelenti, hogy az öngondoskodásra szánt összeget szükség esetén átcsoportosítja az ember a jelen kiadásaira. Persze ezt a szükségszerűséggel lehet magyarázni, és igaz is lehet. De abba nem tud belegondolni, hogy a ma elcsoportosított 10 ezer forint egy 30 éves embernek 35 év távlatában mennyi veszteséget jelenthet saját nyugdíjából.

Nagyon gyorsan el kell jutni odáig, hogy a mit kérdést felváltsa a milyen termékbe kérdés. Szinte mindegy hova pakoljuk a pénzt, hiszen az elpakolt, félretett pénz tuti több lesz, mint az elköltött. Nagy bölcsesség, tessék leírni! Aztán lehet tanakodni azon, hogy a nyugdíjbiztosítás vagy az önkéntes éri e meg jobban. Esetleg tőzsdére kell e menni vagy befektetési alapokba kell pakolni a pénzt? Ez mind anyagi lehetőség és vérmérséklet kérdése. Minden lehetőségnek megvan az előnye és a hátránya. A lényeg, hogy el kell kezdeni minél hamarabb.

Ki fog gondoskodni róluk, rólunk?

A világ már nagyon régen nem abba az irányba halad, ahol az emberek egymásról gondoskodnak nyugdíj tekintetében. De akkor mire számíthatunk? Az állam már nem fog azon a színvonalon segíteni, ahogyan az a köztudatban elterjedt, és ahogyan az elmúlt évtizedekben létezett a nyugdíjszolgáltatás. Szerencsések lesznek azok, akiknek felnőtt korú gyermekeik lesznek aktív jövedelemmel? Tényleg szerencse a gyermekeink eltartottjává válni? Márpedig jelen állapot szerint egyre többen lesznek kénytelenek ezt az életvitelt elszenvedni.

Persze ha nem akarunk hinni a jövő misztikumában, akkor valami kézzelfoghatóbban kellene gondolkodni. Ebben az esetben a legfontosabb kérdés körülnézni saját illetve ismerőseink életében. Jelen pillanatban a dolgozó gyerekek képesek lennének eltartani a szüleiket? Mindezt úgy, hogy közben a saját életüket is építik (autó, lakás gyerek, karrier)? Szerinted mi fog változni 10 év múlva a most magadban megadott válaszaidban?

Ha nem az állam, nem a család, akkor bizony kizárásos alapon mi magunk maradunk, akinek kellene gondolkodni-gondoskodni. Minél hamarabb látjuk be magunknak ezt a helyzetet, annál hamarabb leszünk képesek öngondoskodási programot keresni és megtenni a szükséges lépéseket.

Minek pánikolni?

Nyílván ez is egy olyan cikk. Már megint baszogat valaki, túlreagálja a dolgokat és félelmekkel operál. Sőt! Emberi természetesség lenne direkt ellenkezni a cikk ellen és tüntetőlegesen fellépni a mondanivaló ellen. Öngondoskodni meg véletlenül sem kell (megfogadva a "Béla" haver tanácsát, aki szerint minek ilyen hülyeségre pénzt költeni), úgyis lesz majd valahogy. A híradó még nem mondta be a tényeket, így pedig csak üres mellébeszélés minden témával kapcsolatos riogatás. Az meg kit érdekel, ha a híradó bemondja hogy a nyugdíjbomba robbant? Annyit bizonyos, ha a híradó megerősíti tényekkel, akkor már lefőtt a kávé és késő bármit is tenni.

 

Tetszik a performance? Ez Like:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr456837699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

randomuser1 2014.10.28. 13:39:07

Mit tehetsz ellene?
-mihamarébb költözz nyugatra, kalandvágyók megpróbálhatják a környező posztkomcsi országokat is, de ez elég rizikós az újabban feltűnően izgága orosz medve miatt.

laci_52 2014.10.28. 13:58:09

A cikk feleslegesen próbál pánikot kelteni: a mindenkori kormány akár további eladósodás árán is finanszírozni fogja a nyugdíjrendszert, mivel a nyugdíjasok sokan vannak, szükség van a szavazataikra. Tipikusan az fog történni, mint sok más hasonló esetben: a politika érdeke felülírja a gazdasági racionalitást, így aztán nem lesz semmiféle éhségmenet.

Traktoros lány 2014.10.28. 14:13:19

A férfiak zöme úgysem fogja megérni az addigra már 72 évre felemelt nyugdíjkorhatárt. A nyanyáktól meg egyik kormány sem fog beszarni... :)

randomuser1 2014.10.28. 14:22:07

Amúgy a kérdés azér is szuperizgi, mert a technikai fejlődés mostani rátájával számolva húsz év múlva lámpással köll keresni a klasszikus munkákat, szal a finanszírozhatósági kérdés megoldása nagyjából ez lesz:
dolgozzanak a robotok!

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2014.10.28. 14:24:24

100 évvel ezelőttig az emberek úgy oldották meg ezt a kérdést, hogy szültek. Minél több volt a (felnőtt kort megért) gyerek, annál nagyobb volt az öregkori létbiztonság.
Szerintem nincs új a nap alatt, ha a nyugdíjrendszer összeomlik, a születésszám meg fog emelkedni, mert újra ez lesz az öngondoskodás legbiztosabb módja. A társadalom meg fogja fiatalítani önmagát.

Göntér László 2014.10.28. 14:38:48

Mivel sem az öröklést sem a szaporodást serkentő munkáskéz iránti igény növekedését nem látom realitásnak, ezért a következőket látom megalapozottnak.
ktkj.blog.hu/2013/10/26/a_nyugdij_filozofiajanak_a_megvaltoztatasarol
ktkj.blog.hu/2013/12/03/az_en_hazam_az_en_varam_977

randomuser1 2014.10.28. 14:57:14

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: és a sok kis munaknélküli mit fog csinálni, hogy lesz belőle anyagi haszon? okés, a lányokat el lehet küldeni svájcba altesti munkára, de ha fiú lesz, fojthatjuk-e vider vízbe?

esprit 2014.10.28. 16:22:54

@laci_52:
Végül is mindenkinek tisztelni kell a hitét.

Brix 2014.10.28. 16:34:59

A nagy probléma az, hogy a többség még a fizetése 10-15%-át sem tudja félretenni, mivel hónapról hónapra él...Arról sem beszél senki hogy mi lesz azokkal , akik gyakran évtizedekig munkanélküliek vagy közmunkások. A szociális katasztrófa elkerülhetetlen lesz, sajnos

Szelid sunmalac 2014.10.28. 16:56:12

@Brix: Igy van. Ezert kell biztonsagos tavolbol szemlelni egy tal kukorica mellett!
süti beállítások módosítása