Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Vége a pénzügyi vadnyugatnak?

2014. október 09. - Szarvas Norbert

images_9.jpegSzeretjük azt hinni, hogy Magyarország, a magyar nép teljesen kiszolgáltatva tengette napjait az elmúlt két és fél évtizedben, ahol a pénzéhes banditák a kapitalizmus leple alatt betörtek az alföldi síkságunkra. Valóban igazi aranybányát lelt ezek az öltönyös pingvinnek öltözött bűnbanda? De ennek most vége van? Megérkezett a sheriff a városba, aki végleg felszámolja az emberek végletekig kizsigerelését, az indokolatlan hitelezést, a gazdaság ortodox pörgetését, az öltönyös lét minden velejáróját? Magyar pénzt a magyar embereknek!

Látom azt a demagóg ittas költői képet, ahogyan Juci néni gyanútlanul tolva maga előtt a mamatankert (bevásárló kocsi) kénytelen elsétálni egy orvul elhelyezett embernagyságú-emberevő plakátszörnyeteg mellett. Szegény nénje nem tudja még mi vár rá. A lesből betámadó plakátszörnyeteg egy szempillantásnyi idő alatt beleégeti mondanivalót áldozata retinájába. Tudod vannak azok a ragadozók, akik nem egyből támadnak, hanem lesből, okosan, megtervezve.

Juci néni a mamatankerrel tovább haladva egy-két három fiatal lábán folytatta útját csúcsidőben a piacra, ahol élet halál harc várt rá. A modern kor pankrátorai csapnak itt össze nap, mint nap, akik minden mocskos eszközt bevetnek, minden fifikával képesek élni, csak hogy az egy halvánnyal halványabb zöld paprikára tehessék mancsukat, majd megszerezve trófeájukat hazaérve ünnepi tort üljenek a családdal a töltött paprikába burkolt asztal körül. Kellenek a napi sikerélmények, ezek tartanak életben.

Ahogyan órákkal az orv támadás után a család megünnepli Juci néni végső diadalát ötlik fel a téma gyanútlanul. Bizonyos Murphy-ről esik szó, aki hál' istennek még mindig jó egészségnek örvend és kurva drága az eltartása. Murphynek van ugyanis egy baromi rossz tulajdonsága! Képes egy komplett háztartást megsorozni. Először csak a mosógép romlik el, aztán a hűtő majd a mikro is úgy érzi, hogy megérett már a korai nyugdíjazásra! ÓÓÓ, szegény Murphynek mennyi dolga lesz ma is!

Az ilyen dolgok mindig drágának bizonyultak. Drágák volt a cocizmusban és drágák ma is. Viszont a család nem rendelkezik kellő eszközzel a nyugdíjazáshoz, mivel hónapról hónapra élnek átlag becsületes család lévén, akik sosem voltak hajlandóak eladni a lelküket a becstelen, számlát nem kérő vállalkozói csábításnak. Ők inkább megfizetik az adót ugyanarra 1x, 2x, 3x, és boldogan élnek, amíg Murphy nem csönget. Ez a muki nagy humorista, mivel időnként újra elődugja a képét, pont akkor, amikor végre minden jó lenne, végre minden egyenesbe jönne. Nála veszélyesebb már csak a mamahotel vendégszeretetét élvező örök karrierista, konstans munkakerülő pici 30 éves fiú, aki még mindig a tökéletest keresi, de addig is ennie, laknia kell valahol. Murphy legalább azonnal lerendezi a családot, hirtelen halál jár nyomában. Talán rosszabb a lassú vérszívás, nemde bár?

Kiváló ragadozó módjára ilyenkor lép életbe az emberevő-embernagyságú plakát programja, aki először csak egy gondolatcsírát ültetett el Juci néni fejében. Aktiválódik a beültetett hitelezési génállomány. Juci néni fejében fel is rémlik a tartalom, miszerint most akciósan lehetne hozzájutni a megfelelő pénzállományhoz, amivel Murphy dolgait ki lehetne egyenlíteni. Kezdődik is a délutáni szieszta, ahol a töltött paprika ittas családsereg egy rögtönzött brainstormingba csap át. Röpködnek is a szakötletek. Hoppá! A sarokból érkezik egy LG, a másik szobából kontráznak egy AAA fogyasztással és így tovább.

Seperc alatt megoldódott a probléma, hiszen a konzenzus gyorsabban lépett életbe, mint ahogyan a parlament képes megszavazni a saját fizetését. Nini! Lesz itt mindjárt habzsi dőzsi! Már neten nézegetik az új mosogépet, hűtőt és mikrót! Szükség is van erre időnként, nyugtatja meg saját magát a család. Meg is érdemlik ezt, hiszen ezért dolgoznak, hogy ne kelljen nélkülözniük. A vérszívó örökígéret 30 éves kisfiú azonnal belendít egy jobbegyenest a terveknek és egy röpke gondolattal kisiklatja a tudatos, hosszan tartó másfél órás ötleteléssel egybekötött életépítést. Mintha már a két éve vásárolt Plazma tv is kifutotta volna magát. Sokat is fogyaszt, nem is túl colos, nem pattent az xboxhoz. Gondoljatok bele egy új LED-el milyen lenne a Barátok Közt HD adása! Eldőlt szerintem!

Másnapra a család szabadságolja magát, mivel egy csoportos betegségnek álcázott pénzvadászat veszi kezdetét. Tudatos tervezés után a legközelebbi bankban találják magukat. Könnyes szemekkel elsírják bánatukat, amit egy előre begyakorolt színdarab kísérletével nyomatékosítanak a gyanútlan banki ügyintézőben. A bankos csaj pedig csak figyel és jókor kérdez be, tovább álmodoztatva áldozatait (bocsánat! ügyfeleit!). De mi jár most a bankos fejében?

" Na végre megérkezett a mai nap első nagy hitele! Jó kis juti lesz ebből! Kicsit eljászom az elérhetetlent, sóhajtok néhányszor fokozva a feszültséget. Igaz, hogy pont nyitás előtt kaptuk feladatba, hogy a trezor tömve van hitelezendő pénzzel, és azonnal ki kell őket osztani, de mégsem elhetne ennyire nyíltna, mert akkor gyanút fognának. Én most itt dolgozom. Én itt most profitot maximalizálok. Gyertek csak palimadarak, gyertek csak a mamához!"

A hitelfelvétel és a Kossuth díjas dráma alatt a család lábon kihordott kettő agyvérzést s három infarktust, mire két sóhajtás között megérkezett a várva várt cinkos bólintás! Csak most, csak nekik és még akciós is! Kit érdekel, hogy mi az akció benne! A lényeg, hogy van ez is, meg pénz is! Gyorsan, gyorsan, gyorsan! Aláírás, spuri a boltba, legdrágább (bocsánat: legjobb...) kiválasztása egy értékesítő által, a jövőben várható igényeink előzetes technológiai kielégítése (ugyanis az kimaradt, hogy 2009-et írunk, HD tv van, HD Barátok közt még nincs), fizetés, spuri haza, kicsomagolása, mérhetetlen boldogság. És még csak 11 óra lesz.

Az első hónapban érkezik az első hidegzuhany, amikor a családban a brutálisabb pesszimisták lekezdik suttogni, hogy talán jobb lett volna az egyel olcsóbb hűtő, eggyel kisebb mosógép, kevésbé márkásabb mikro, tv-t pedig nem is kellett volna. A családi tanács harcosai persze azonnal leszólják ezeket a magyar negatív hangokat! Telnek múlnak a hónapok, a mosás nem lett szórakoztatóbb, a jobb hűtőben nem lett több kaja, a mikro sem melegít jobban és a TV is ugyanazt a képet mutatja a márkajelzés felett. Viszont a bankszámlákon felüti fejét egy addig nem ismert matematikai írásjel. Valami vízszintes vonal, amit tulajdonképpen lehet kivasalt pipának is tekinteni. Na semmi baj!

A postás kétszer csenget? Ajjaj! Megérkezett a fizetési felszólítás! Most már mindenki kezdi bánni, ahogyan látja hogy a család egyre inkább elcsúszik a dolgokon. Már nincs mit tenni, nem lehet visszakozni. Marad az alibijáték, a költségek csökkentése és a számlatologatás. Na meg a köcsög bankok emlegetése nonstop! Miért adtak hitelt ezek a pénzéhes rablók? Hogyan képzelik, hogy többet kérjenek vissza? Micsoda uzsorás banda! A bank nem azért van, hogy ingyen adjon nekünk pénzt? Úgyis annyi van neki!

Miután ez megannyi családban lejátszódott, megérkezett a sheriff a vadnyugatra, és azon nyomban rendet tesz (néhány év késéssel). Mindenkitől elveszi a kártyalapokat és újraosztja a saját cinkeltjét! Most majd minden jobb lesz, mindenkinek visszajár, ami visszajár. Mindenki mindent megtarthat természetesen. Ráadásul a sheriff figyelni fog a jövőben, és majd jól megmondja ki kinek mennyit és hogyan adhat. Szegény áldozatok már ne is reménykedjenek abban, hogy egyszerre vehetnek egy komplett elektronikai szettet. Ez nem is baj. Nem fog senki eladósodni a sheriff szerint. Csak az a köcsög Murphy hagyjon már békén minket, mert akkor baj van. Megszűnt a korlátlan pénzcsap.

 

 

Tetszik a performance? Ez Like:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr146773817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

randomuser1 2014.10.09. 16:24:19

hát igen.. én meg tettem befele bankba a pénzemet míg a szomszéd vette a tévét, most pedig nem teszem bankba mert kevesebb lesz mintha átváltanám euróra otthelyben, és akkor kinek állt érdekében az egész, ha az összes piaci szereplő szarul járt ?

hehe, jobban teljesít a haveri kör!

DevizaAdós 2014.10.10. 10:49:22

Tehát ha a lottón nem nyered meg a kétmilliárdot a hétvégén az azt jelenti, hogy szereztél 2 milliárdos veszteséget?

randomuser1 2014.10.10. 12:11:32

@Szelid sunmalac: ennyiért vett szelvényeket :)

randomuser1 2014.10.10. 14:39:49

@Szelid sunmalac: érdekes és releváns kérdés, neked van igazad, az állítása feltétlenül kiegészítésre szorul, önmagában túl kevés információt tartalmaz az egzakt problémafelvetéshez, ami a megoldáshoz vezető út legalapvetőbb és legfontosabb lépése :)

rozsé drazsé 2014.10.10. 15:11:22

Ha ilyen marha lelkesen tud egy tahó gúnyolódni a mamatankeren, akkor legyen oly bátor és tegyen fel két kérdést a bankjának:
1. Kérdés: Mennyivel tartozom?
2. Kérdés: Miért?
Egyikre sem fognak válaszolni. Ha válaszolnak, az nem lesz értelmes. Ha értelmesnek tűnik, semmi köze nem lesz se a szerződéshez, se a tényekhez.
Hol az a seriff?

Ferenc Lepkó 2014.10.10. 16:28:56

Lehet, hogy én értem csak félre de: senki sem az árúhiteleseket akarja megmenteni, őket nem is sajnálja senki, és ők nem is mennek ki tüntetni, illetve ott a forint hitel volt a jellemző. A seriff rég hiányzott ebből a városból. Kb. 10 országban volt hasonló CHF konstrukció (Ausztriától, Románián át Lengyelországig), de ilyen pofátlan lehúzó konstrukció sehol, arról nem beszélve, hogy "kisvárosunkat" kivéve minden más ország bankszektora segített a kivezetésben 2006 őszétől és a törvényes rendezések is 2007-ben megindultak és azóta tudomásom szerint már mindenhol lezárultak, mi meg most kezdjük el... Egyébként a "seriff" korábban is jöhetett volna (nekem mindegy ki a seriff!), ha lett volna kidolgozott fogyasztóvédelmi törvény a pénzügyi termékekre, akkor most nem kéne rendőrködni. Nem azért volt nálunk a legzsírosabb a hitelbiznisz a bankoknak, mert van rá egy jó kis összeesküsévés elmélet, hanem mindenhol addig mentek el a zsiványságban (szerintem ez már bűncselekmény egyébként) ameddig a helyi törvények engedték, ergo a hazai szabályozás egy kalap ....... tehát igen is szóljon ebbe bele a mindenkori kormány és mnb a szabályozások által. A "balkáni" Romániában az is szabályozva van, hogy max mennyi lehet a THM az alapkamathoz képest, vagy mennyi a minimum betéti kamat amit kötelesek adni. az Osztrák törvények olyan szépek hogy sírva fakadok. Félreértés ne essék mindenki hülyére vesz, a bankszövetség bánata több mint vicces és folyamatosan hazudik, mert az újságírók és a "szakemberek" nem ismerik a banküzemet, ezért jól hangzó sirámaik vannak, de a "seriff" is hülyére vesz, mert kijelenti, hogy nem lehet árfolyamrés "ezért" mnb középen lesz a váltás, jelzem, a közép az kb. a fele a teljes sávnak... illetve hagy magának egy kiskaput, ugyanis párhuzamosan elindult (EU-s vállalás) a bankszanálási alap, ahová az állam befizethet pénzt anoním módon, a nyilvánosság kizárásával. Azaz, rosszmájúan feltételezhetem, mert se pro se kontra nem lehet bizonyítani, hogy az állam kifizettet egy csomó pénzt a bankokkal a hitelkárosultaknak, majd a szanálási alapot részben ő tölti fel a bankok helyett, mindezt úgy, hogy ez úgy jelenik meg a költségvetésben, mint rendkívüli tartalékból átcsoportosított összeg, de sem a pontos összeg sem az hogy ide fizették nem derülhet ki a törvény szerint. Picit el kéne mélyedni ebbe az ügybe, sokkal több "csemege" és összefüggés van benne, mint amit lehoznak a lapok.
süti beállítások módosítása