Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Huszti pontosan annyit ér, mint Ronaldo!

2014. május 20. - Szarvas Norbert

huszti_szabolcs_1.jpgA mai nap tudtam meg a BLIKK-nek köszönhetően, hogy a magyar válogatott egykori szélsője, a magányos harcos útját járó Huszti Szabolcs ugyanolyan értékű autóval kocsikázik (képek itt), mint egy Cristiano Ronaldo. Ahogyan elolvastam a cikket (miszerint Szabolcs használva a Mclaren-hez kapott külön KRESZ módozatokat, a kávézóhoz legközelebb eső buszmegállóban parkolt le) nem igazán tudtam se röhögni, se nagyvonalú lenni. Miért is kellene nagyvonalúnak lennem, mikor engem ugyanezért agyonbűntetnének?

Ez a történet egy típuspéldája a magyar valóságnak, a közerkölcs torzító mezejének és a protekcionizmus fellegvárának. Magyarországon mindenki egyenlő, de az egyenlők között is vannak egyenlőbbek! Budapesten a belvárosban járva, élve számtalanszor szembecsülök a "tilosban órákig parkoló csodakocsik misztikumával" és a " tilosban három percig parkoló Suzukikkal szembeni szabályérvényesítésekkel".

Bátran ki merem jelenteni, hogy Budapesten szar kocsival tilosban parkolni akkora öngól, amekkorát Sebők Vili vétett a válogatott meccsein. A szabályok mindenkire vonatkoznak. A szabály pedig kimondja, hogy tilos megakasztani, akadályozni a BKK járatainak munkáját, forgalmát. Ellenkező esetben a szerencsétlen minimálbérből élő emberre akkora bírságot szabnak ki, ami hónapokra felboríthatja a családi költségvetést. 

Félreértés ne essék, én nem akarom őket sajnálni. Gimnáziumban az osztályfőnököm örökérvényű mondatával érvelnék: " Lehet puskázni, csak ne kapjalak el. Ha elkaplak akkor baj van, neked meg jópofát kell hozzá vágni." 

Igazából azt nem bírom megérteni, hogy azok az emberek, akik 50-80 millió forintos autóval furikáznak, hogyan merik venni a bátorságot arra, hogy blicceljenek parkolásnál, kilökjék a "roki kártyát" vagy éppen busznak álcázzák kocsicsodájukat? Mindezt azért, hogy megússzák az óránkénti 3-500 forintos parkolási díjat? Nem vérlázító ez egy picit?

Mármint pontosan értem, hogy miért teszik ezt meg, miért merik ezt megtenni. Mert a Husztinak 10-20 ezer forint bűntetés pontosan annyit jelent, mint az átlagos embernek 1-2 forint. 1-2 forintot meg simán befizetsz cserébe azért, hogy a kávézótól 3 méterre parkoljál le. Pláne ha a hatóság arra bíztat, hogy ezt bűntetlenül megteheted. Akkor meg nem mindegy? Kit érdekel kedves Szabolcs a buszon izzadó csőcselék, akik éppen sietnek melóba, mert nem tehetik meg, hogy egy szarul elvégzett munka után önkényesen lelépjenek? Kit érdekelnek azok a tolószékes emberek, akiknek a rokkant kártyáját a milliós autókkal járkáló társaid használnak fel, és akik a buszról tólókocsijukkal képtelenek miattad leszállni? Kit érdekelnek ezek az emberek, mikor cserébe megnézhetik a te gazdagságodat, és fasza verdádat? 

Miért is épített a MOM park (és a többi bevásárlóközpont) komplett föld alatti parkolókat (az autódtól 15 méterre), amikor parkolhatsz a buszmegállóban is? Kinek képzeled magad? Milyen példát mutatsz az általad (levélben) megváltásra javasolt rothadó magyar futballnak és a feltörekvő fiataloknak? Tényleg annyira jó játékos vagy, hogy mindent megengedhetsz magadnak?

Vagy a tényleg jó játékosok pont nem engedhetnek meg mindent maguknak? Hol láttad, hogy egy Zidane fáradtságra hivatkozva hamarabb lelépett szabira, mint a társai? Te Zidane vagy? Hány meccset játszottál az idényben, amire hivatkozva éppen végkimerültségben össze akarsz esni? Elképzelhető, hogy aki a bajnokok ligájában érdekelt, válogatottnak nem fordított hátat és még a kupákban is játszik (például egy Schweinsteiger), az többet játszik, mint te? 

Korunk egyik legnagyobb játékosa, Ronaldo, aki hasonló autóval szokott járkálni, mint te. Egy kategória vagytok? Elmondom, hogy nem azért nem vagytok egy kategória, mert tehetségesebb, jobb, szebb nálad. De még csak nem is azért, mert többet keres. Ronaldo és a legtöbb focista fejben jobb nálad, nem is kevéssel. A profi focisták pontosan tudják, hogy mi a dolguk, még ha fáj is. Nem primadonnáskodnak, hanem mennek edzésre és meccsre. Hofi tanácsára téged is küldenélek le a sóbányába, hátha végre összekapnád magad, mert ez így nagyon gyenge teljesítmény. 

El kéne gondolkozni azon, miért lehetséges az, amíg Ronaldo hétről hétre példamutatásával, emberségével, adományokkal kerül a címlapra mutatott játéka mellett, addig a legtöbb amit te feltudsz mutatni, az a folyamatos botrány. Persze láthatóan ezt is jól megfizetik. Láthatóan elégedett vagy magaddal. Láthatóan nagy a királyság. Láthatóan lehetne mindent máshogy is csinálni, emberségesebben. Láthatóan picit odafigyelhetnél a dolgokra. 

Az meg hogy megúsztad ezt bűntetés nélkül, a magyar analfabetizizmus csúcsa, ahol bajusz elvtársék a hasonszőrüeket szopatják, a gazdagabbakat pedig elengedik. A te dolgod az lenne, hogy a kiszabható bűntetés 10x-ét utald át azon nyomban egy kórháznak, egy szervezetnek vagy bárkinek, amivel segíthetsz másokon. 

Számomra nehezen értelmezhő dolgok ezek. Miért kell megkülönböztetni ennyire az embereket? Miért nem meri a területis megtenni a szükséges lépéseket (vagy kihívni az illetékes elvtársat), hogy igazságot (de legalább törvényt szolgáltasson)? Miért kell a burzsujnak ezzel kitűnni a tömegből? A szintén zenész Hajdu Péter miért tud ebből hobbit csinálni? Mintha Magyarországon a celebek, sztárok és élsportolók jelentős része azt hinné, hogy a társadalmi felelősségvállalás egy választható menü kedvenc burzsuj éttermükből.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr126184151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kacsa232 2014.05.21. 08:46:41

Na kapsz majd ezért a sok Huszti szerelmestől!:))))))))))))))
Lesz itt Egervárizás és persze Orbánozás is, meglásd!

Rob67 2014.05.21. 09:41:14

Hat ja, a paraszt az paraszt. Foleg ha foci van az agya helyen...

madbalee 2014.05.21. 10:33:46

" Lehet puskázni, csak ne kapjalak el."
Ez szerintem rossz hozzallas, mentalitas. Ezt nem kellene terjeszteni, mert nem jo iranyba visz. (Gondolom Te sem ezt osztod)

Pan Modry 2014.05.21. 11:48:59

@madbalee:

szerintem is rossz mentalitas, mert ez azt uzeni hogy lehet bunozni csak ne kerulj bortonbe!

eq2 2014.05.21. 11:58:02

Nem nagyobb ördög Huszti mint bárki más aki kresz sértést követ el (tegyük a kezünk a szívünkre és ismerjük be mi is elkövetünk hasonlót ami nem menti Szabolcsot csak az erkölcsi magaslatokról taszít le minket. Pl az utca végén ha kiállnék fotózni a gyalogosokat, hogy kik mennek át a zebrán piroson a villamosmegállóba gyorsan meglenne az az első millió). Megbüntették? Igen. Ennyi meg egy bambi, btw a mom park kijárata nem picit meredek, nem tudom, hogy egy ilyen alacsony építésű sportautóval fel lehet-e jönni. Bevallom én sem próbálnám meg... a javítás költségétől a bünti olcsóbb.

Szelid sunmalac 2014.05.21. 11:59:49

@Pan Modry: A valosag ezzel szemben az, hogy Magyarorszagon a nezet ma:
Lehet bunozni, de csak nagyban, akkor nem kapnak el.

eq2 2014.05.21. 12:08:40

"...El kéne gondolkozni azon, miért lehetséges az, amíg Ronaldo hétről hétre példamutatásával, emberségével, adományokkal kerül a címlapra mutatott játéka mellett, addig a legtöbb amit te feltudsz mutatni, az a folyamatos botrány...."

Ami kedves ronaldo-t illeti több autót tört össze az elmebeteg vezetése okán (google: c ronaldo accident)ami nem mellesleg életveszélyes. A tilosban parkolás ritkán vezet halálhoz ;o). Ha pedig a gyerek és kurvabotrányait nézzük (google: c ronaldo scandal) akkor azt hiszem Szabolcsnak bele kellene húznia a dologba ;o). Ja és Szabolcs nem szokott ój mezt sem kérni mert sáros lett neki ;o)))

Mielőtt elfelejtem a "feltudsz mutatni" és hasonló barbarizmusokat hanyagold inkább. Valóban az igekötős igéket egybeírjuk, csak itt az ige a felmutat.... a tud csak beékelődik közé...

Szelid sunmalac 2014.05.21. 12:57:13

@eq2: Ez egy amolyan igazi semmilyen hozzaszolas volt. Leginkabb Birca szokott ilyeneket. Ugyanis semmi amit irtal, nem menti fel a Husztit es nem szol hozza erdemben ahhoz, hogy hogyan kene viselkednie.

Boccadama 2014.05.21. 13:56:37

Az feltunt valakinek, hogy a regadot legalabb befizette?! Lagzi Lajos pl. nem...

szamaritánus 2014.05.21. 13:58:30

bÜntetés
hasonszőrŰek

horrorpornó bábszínház 2014.05.21. 14:59:04

Ilyen pocsék helyesírással talán nem kellene ekkora pofával osztani az észt.
süti beállítások módosítása