Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A magyar nyugdíj minden idők legnagyobb pilótajátéka!

2014. április 14. - Szarvas Norbert

000477211-1588-625.jpgÖrök harc folyik a jó és a rossz, az egyház és a sátán között. Talán ilyen harccá vált észrevétlenül a nyugdíjasok titkos forradalma a rendszer és fiatalok érdekeivel szemben. A gazdasági élet aktív szereplői bántják a nyugdíjasokat, és cserébe nem kaphatnak mást, mint a viszontbántás nemes intézményét. Mi, fiatalok akarva-akaratlanul ódzkodunk a nyugdíj témájától, és képtelenek vagyunk belátni, hogy hamarosan mi is ugyanabba a csapdába esünk, mint mostani ellenszenvünk alanyai. Eljön az idő, amikor nekünk kell megküzdenünk a pénztelen öregkor nehézségeivel. Amikor eljön ez az idő, mi leszünk a társadalom meg nem értettjei, a vasmacska a hajón, amely visszafogja a haladás lendületét, mi leszünk a nemkívánatos személyek, és mi leszünk azok, akik hamarosan nem lesznek.

Hallottatok már a pilótajátékról? Lényege, hogy a rendszer addig működőképes, amíg alulról több pénz érkezik, mint amennyit feljebb ki kell fizetni. Amikor a játék eléri a kritikus pontot, és a továbbiakban több lesz a pénzkivétel, mint a bevétel, akkor az egész rendszer exponenciálisan összeomlik. Ezt a fajta játékot a törvény börtönnel „jutalmazza”. 

Amikor olvastad a pilótajáték bemutatását, vajon eszedbe jutott-e a történelem legnagyobb ilyen játéka, amelyet Otto von Bismarck talált ki? Nem? Pedig ez az általunk ismert nyugdíjrendszer. Bizony, a nyugdíjrendszer (is) egyfajta pilótajáték, ami addig  működőképes, amíg több a bevétel (ergo több az adófizető fiatal), mint a kivét (ergo nyugdíj). Ez a rendszer sokáig működött, azonban a túlzott népesedés okán a fejlett világ legtöbb országában komoly problémát kezd okozni a rendszer teljes összeomlása. Hallottál már a korfáról mint problémáról?

1_magan_3.jpg

A helyzet a következő: a népesség eléri a kritikus tömeget, amikor is a túl sok nyugdíjasra egyre kevesebb adófizető jut. Szándékosan nem fiatalt írtam, hiszen ezt a képet totális mélységekbe taszítja az a tény, hogy a fiatalok jelentős része a feketegazdaság táplálása révén nem fizet adót, helyette szociális segélyt kunyerál. Az állam képtelen a továbbiakban fedezni a nyugdíjkiadásokat, és a helyzet egyre rosszabb lesz. Az én generációmnak már nem lesz nyugdíja.

A nyugdíj azonban politikailag rendkívül stabil felület, mellyel szavazókat lehet nyerni. 

Térjünk vissza Magyarországra, és nézzük meg, itt mi a helyzet! A statisztikai adatok szerint 3-3,5 millió nyugdíjas él az országban. Ez olyan hatalmas tömeg, hogy akiket ők részesítenek előnyben, azok garantáltan hatalomra jutnak, jutottak!

Az sem megoldás, ha elfelejtjük, hogy a társadalom önző gólemeiként megszemélyesített nyugdíjasok a mi szüleink, nagyszüleink. Ők építették fel azt az országot, amelyikben mi élhetünk. Ők voltak azok, akik életük során számtalan kompromisszumot kötöttek, és még több dologról mondtak le. Értünk. Mi pedig azzal háláljuk ezt meg, hogy hagyjuk éhezni őket? Úgy hálálunk meg 50 évnyi becsületes munkát, hogy az éhhalál elkerülése érdekében a 80 éves bácsi a mínuszokban szórólapozik, hogy néhány száz forintja legyen kenyérre?

Tényleg ilyen országot akarunk magunknak? 

Ez nem a politikáról szól, hanem az emberségről. Ősapáink megbecsülése nem politikai hovatartozás függvénye, hanem a tiszteleté, a szereteté és a belátásé, hogy egyszer mi is az ő sorsukra jutunk. Nekünk, hogy esne ez a helyzet?

Két érdek ütközik. A fiataloké, akik egy szebb jövőt akarnak, és a nyugdíjasoké, akik szebb jelent.

A politika ezt tűzte zászlajára, és a pilótajáték hagyatékaként választás elé állítja a gazdaságot: vagy a nyugdíjasok vagy mindenki más. Amíg több a nyugdíjas, addig ők fognak nyerni. Mivel a helyzet még sokáig nem fog változni (sőt!), ezért – mint önbeteljesítő jóslat  – haladunk saját végzetünk felé.

Bizony a társadalomnak egyszer meg kell hoznia az áldozatot és a döntést. A nyugdíj nem lehet alku tárgya. Nem lehet politikai kérdés. Amennyiben az állam képtelen megoldani veszteség nélkül a nyugdíjak finanszírozását, oda kell adni a választás lehetőségét az embereknek. A társadalomnak pénzügyi önfejlesztésbe kell fognia, hogy képes legyen ezzel mit kezdeni, és privátnyugdíj-megtakarításokkal biztosítsa a saját és az ország jövőjét.

Amíg ez nem történik meg, és mindenki bízik a nagy csodában, addig a hajó süllyedni fog. Ennek vezéráldozata a magán-nyugdíjpénztári vagyon, ami a károk enyhítésére szolgált, és ami örökre eltűnt a hitelek tengerében. Soha nem fogja senki visszakapni azt a pénzt, amelyet egykor büszkén nevezhettünk saját megtakarításnak. Ez a szabad döntés illúziója volt: egy pillér, de nem a nyugdíj, hanem az állam hídjában. Tartalék, amihez hozzányúlhat, ha úgy adódik. És bizony úgy adódott.

El kell lassan fogadnunk örökségül a szüleink generációjának eltartását. Mi éppen azon generációk egyike vagyunk, akiknek kétszer kellene megfizetni a nyugdíjat. Egyszer a mostaniaknak, és egyszer saját megtakarításaink révén. 

Ha ezt nem tesszük meg, akkor szerintetek milyen örökséget hagyunk az unokáinkra? 

Amennyiben tanácsot szeretnél kérni vagy bővebb információt az államilag támogatott nyugdíjbiztosítással kapcsolatban, akkor nyugodtan keress fel és ingyen segítek!

Részletekért:

Klikk

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr986030600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Munchausen 2014.04.14. 15:37:37

A helyzetet sullyosbitja, hogy egyre tobb adofizeto vandorol ki az orszagbol, ezt is bele kell kalkulalni, igy elmondhatjuk, hogy mar a jelenleg 40 koruliek sem fognak nyugdijat kapni, koszonjek szepen meg azoknak a politikusoknak, akik az elhetetlen szintre zullesztettek az orszagot, es persze sajat magunknak is megkoszonhetjuk, mert hagytuk, es ahogy elnezem meg most is hagyjuk, sot meg agyhalott meneteket is szervezunk tamogatasul.

Csigorin 2014.04.15. 10:04:19

A baj az, hogy a megtakaritas se old meg semmit, csak ha nincs mindenkinek.
Ugyanis a penz egy fiktiv valami. Akkor er valamit ha mogotte van aru, ertek. Egy darab papir.
Marpedig ha arut, erteket a tarsadalom kis resze allit elo, de a nagy reszet el kell tartani, akkor akarhogy hivjak a penznemet, akarmilyen szep soknullas megtakaritasai lesznek egyeseknek, a lenyeg nem valtozik majd : keves ember altal eloallitott ertek jut sok emberre...

maxval bircaman fȍszerkesztȍhelyettes · http://bircahang.org 2014.04.15. 16:55:29

Mi sem mutatja jobban a demgráf-izé esést, hogy amig 2006-ban ~110ezer darab B-s jogsit adtak ki, addig tavaly már csak ~70ezret. Ugyanis kvázi elfogyott az írástudó fiatal magyar állampolgár. Integrálatlan réteg van ugyan, akik a demog-izét javítják, de azok nem fognak termelni. Ámen.

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.04.15. 16:59:44

Bolgáriában már megreformálták a rendszert: van egy 500 levás alapjuttatás, ami alanyi jogon jár, de csak a nőknek. A férfiaknak 499 leva jár, de csak a 46-ik életévüket betöltötteknek (ehhez pluszban még 47 év munkaviszonyt is igazolniuk kell!). Ezen felül a jövedelem alapján jár kiegészítő rész, de a végösszeg nem érheti az 501 új bulgár levát.

A fiataloknak be lehet lépni egyéni nyugdíjpénztárakba is, de csak 69 év felett és max. 1 évre. Cserébe a befizetett összeg felét lehet felvenni egy összegben a szerződéses idő letelte után.

Az alábbi képlettel számítják ki:
nyugdíj = munkaviszony * ledolgozott évek / 2 + alapjövedelem + gyerekek száma - életkor – munkaviszony*adókedvezmény mértéke – 1 000 + 499 + adófizetők száma / 365

nyuggernyúzó 2014.04.15. 17:04:03

Megoldás, nyugdíjrendszert azonnal megszüntetni. A dolgozónál, vállalkozónál ott marad a járulék és majd családon belül eltartják az öregeiket, pont úgy, ahogy 100 éve is eltartották. Az öregek meg felállnak a tévé elől és elkezdenek unokázni. Családon belül megoldják, kinek mennyi jut. Persze ez irreális, ennek az ostoba magyar népnek a rezsicsöki meg a nyugdíjvédelem meg a pálinka főzés a lényeg. Majd 20 év múlva megkapják Kolompáréktól azt, ami jár nekik.

Szelid sunmalac 2014.04.15. 17:04:57

Szarok ra. Ha kapok, majd nemet nyugdijat kapok. Arra is szarok, hogy lesz, vagy nem lesz ertek mogotte, en bizony felreteszek. Ha meg nem lesz mogotte ertek, mert minden osszeomlik, akkor meg ugyis mindegy.

fátum 2014.04.15. 17:11:15

@nyuggernyúzó: És ha valakinek netán meghaltak a gyerekei az dögöljön éhen.

fátum 2014.04.15. 17:17:28

Tulajdonképpen minden biztosítás pilótajáték, ami addig működik, amíg a biztosítónak van elég bevétele a kártalanításra. Ha nincs, akkor csőd, és akik addig fizették a biztosításukat nézhetnek másik után, ha netán éppen akkor keletkezik káruk, akkor nem kapnak semmit.

A cikk végén látszik, hogy ez is csak nyugdíjbiztosítós reklám. Elég gyakori mostanában.

Szelid sunmalac 2014.04.15. 17:19:57

@fátum: Jaja...persze. Csak a biztositoknak bizony van mogotte fedezet. Az allamnak meg nincs.

nyuggernyúzó 2014.04.15. 17:23:55

@fátum: Ez tragédia. A populáció hány %-a ilyen? Ennyi embernek lehet segíteni, ezt elbírja a társadalom. Egyéb hülye kérdés?

Petyat 2014.04.15. 17:27:00

@fátum:

Régen így volt. Aki nem tartozott sehova, az csavargónak számított. A jelenlegi liberális rendszerben az egyénen van a hangsúly. Egyre több a magányos ember. Meg kellene tanulni újra közösségben élni és akkor nem lennének magára hagyott emberek. Nyuggernyúzónak igaza van, azonnal le kell állítani a nyugdíjak kifizetését.

fátum 2014.04.15. 17:30:22

@nyuggernyúzó: Ha ilyen hülye válaszaid vannak, akkor minek kérdezzek? Természetesen sorolhatnám még, hányféleképpen lehet probléma ezzel a "majd a családban elintézik" dologgal, hogyan lehet önhibáján kívül az ember olyan helyzetben hogy ez nem működik. A lényeg, hogy egy csomó kivételt kellene belefogalmazni a te "egyszerű" megoldásodba, ennélfogva marhaság. De te csak legyél boldog, hogy meg találtad a szent nyugdíj grált, csak ez a sok hülye nem érti. Jó éjszakát!

Szelid sunmalac 2014.04.15. 17:33:14

@Petyat: Peldaul te is, meg nyuggernyuzo is magatok melle fogadhatnatok par nyugdijast, akiknek meghalt a csaladjuk.

nyuggernyúzó 2014.04.15. 17:33:18

@fátum: Az élet nem habostorta. Mindenki oldja meg a problémáit.

fátum 2014.04.15. 17:33:34

@Petyat: Ha leállítják a nyugdíjkifizetéseket, akkor abban a pillanatban kérem vissza az összes tőlem levont nyugdíjjárulékot. Ezt akár perrel is be tudja bárki hajtani, mivel törvény szerint a nyugdíjjárulékért cserébe az államnak nyugdíjfizetési kötelezettsége van, amit ha nem teljesít, akkor jár vissza a pénz.

nyuggernyúzó 2014.04.15. 17:34:16

@Szelid sunmalac: Fogadja őket maguk mellé mondjuk az unokatestvérük. Ha nincs, akkor költözzenek össze más ilyen szerencsétlen emberekkel.

nyuggernyúzó 2014.04.15. 17:35:39

@fátum: Majd add elő Kolompáréknak 20 év múlva, hogy neked jár a nyugdíj, kegyeskedjenek már járulékot fizetni.

fátum 2014.04.15. 17:38:38

@nyuggernyúzó: Ez nem így működik. Tudod EU, Strasbourg. Ezt a Kolompár dolgot meg hagyjuk már.

nyuggernyúzó 2014.04.15. 17:42:04

@fátum: Ha nincs elég járulékfizető, akkor nincs nyugdíj, akármit is mond az EU vagy Strasbourg. 2-3 évtized és özönlenek majd Kolompárék a munkaerőpiacra, már most készülnek az iskolában, hogy a mai 40 évesek nyugdíját majd fizethessék.
Te hány gyereket nevelsz?

paráznabillegető 2014.04.15. 17:43:21

fátum, véded a védhetetlent.
sok sikert.
bár, kit érdekel?

Pilotax 2014.04.15. 17:45:40

@nyuggernyúzó:
OK legyen így!
De akkor nyugdíj előtt néhány hónappal kérem azonnal vissza kamatostul a 45 évem alatt tőlem levont járulékok összegét. Ja az nincs, mert anyádnak apádnak fizették ki nyugellátásként! No problem, Te vagy az örökösük az örökös pedig a terheket is örökli, úgyhogy fizess!
Akinek ilyen a hozzállása az öregekhez, az nem ember.
Ezzel nem azt akartam mondani, hogy ez így jól van ahogy van, de az ilyen eszement ötletektől feláll a szőr a hátamon.

nyuggernyúzó 2014.04.15. 17:49:21

@Pilotax: Honnan tudod, hogy nyugdíjsak-e a szüleim? Hogy ők mennyi járulékot fizettek?
Én már messze vagyok tőled, így kérheted. De neked is azt javaslom, hogy beszéld meg Kolompárékkal ezt a dolgot.
A te járulékodat felzabálták már. Te kérd meg a gyerekeidet, hogy tartsanak el. Más nem fog eltartani.

Rive 2014.04.15. 17:51:59

"Ők építették fel azt az országot, amelyikben mi élhetünk."

Ehe, a 'jár' csapdája.
Az állami nyugdíjrendszer: annyit kap az ember, amennyit az általa felépített állam nyújtani képes.
Azaz: nem amennyi 'jár', hanem amennyi 'jut'.

Ettől csak (relative) rövid időre lehet eltérni.
Eeegen, ez a számla: a mostani, tényleges teljesítőképességen felüli kifizetés az én generációm nyugdíjba menésének idején fog lejárni.

Ráb@sztam.

Szelid sunmalac 2014.04.15. 17:54:24

@nyuggernyúzó: Ertem. Koltozzeneke ossze a tobbivel, akinek nincs senkije es segitsegre szorul. Vak vezessen vilagtalant, meg kulonben is.

Pilotax 2014.04.15. 17:58:31

@nyuggernyúzó:
Engem el fognak tartani, mert van aki eltartson, de kurvára nem szeretnék a szüleid helyében lenni. Én megdolgoztam a nyugdíjamért, befizettem az összes járulékot, és rohadtul nem érdekelnek a Kolompárok akik viszont nem érdekel miből fognak élni! Te még aktív vagy tegyél róla, hogy ne legyenek Kolompárok és lődd le anyádat apádat, mert ők is ingyenélők a Te felfogásodban.

sírjatok 2014.04.15. 17:58:39

pilótajáték, ja, csak éppen a hagyományos pilótajátékkal szemben azért van az államnak némi mozgástere:

1. nem opcionális, hogy belépsz-e
2. lehet változtatni a kifizetés kértékét
3. nem lehet kilépni

Tehát nem, összeomlani nem fog, legfeljebb elgyengül, eljelentéktelenedik.

nyuggernyúzó 2014.04.15. 17:58:44

@Szelid sunmalac: Van ingatlanuk. Rengeteg az egy- és kétszemélyes háztartás. Ez luxus, ilyen soha nem volt korábban a történelemeben. 4-5 öreg összeál, passzra vágják a felesleges kégliket és lesz pénzük. Egy 50m2-es lukban simán elférnek ennyien.

Sir Galahad 2014.04.15. 18:00:44

Sokadszorra: mindenki az alapján kapjon nyugdíjat, ahány adófizető gyereket (akár vér szerintit, akár örökbe fogadottat) felnevelt. Aki nem vállal gyereket, az az emiatt megmaradó pénzt ne verje el, hanem tegye félre, mert az lesz a nyugdíja. Nem az én ötletem, de szerintem még mindig ez a legkevésbé rossz megoldás.

nyuggernyúzó 2014.04.15. 18:01:43

@sírjatok: Az állam addig működik, amíg az adófizetők azt nem mondják, hogy elég.

Rémbódess 2014.04.15. 18:02:46

@fátum: "...mivel törvény szerint a nyugdíjjárulékért cserébe az államnak nyugdíjfizetési kötelezettsége van, amit ha nem teljesít, akkor jár vissza a pénz."

Már nem... Orbánék stikában megoldották pár éve. Már nem járulékként szedik be, hanem adóként, az nem kötelezi az államot ellátás nyújtására. Látszólag egy szó változott a jogszabályban (járulék -> adó) de mégis mekkora különbség. Tehát megteheti az állam, hogy beszedi és a végén bemutat neked. Perelni meg mehetsz a sóhivatalba.

nyuggernyúzó 2014.04.15. 18:06:37

@Szelid sunmalac: 20 év múlva mit számít, hogy mit mondott ma Orbán vagy mi az az AB? Egy cigány-lumpen-öreg massza fog nyomorogni itt.

Sütemény1975 2014.04.15. 18:18:34

@nyuggernyúzó: ha elered nyugdijat, majd jol add el a lakasod, es koltozz ossze 50 m2-en masokkal. jo lesz neked, majd meglatod.

Miluuu 2014.04.15. 18:22:00

Csak szólok, hogy az egész FIAT pénzrendszer így működik. A rendszerbe lépő adósságnak minden időben nagyobbnak kell lennie, mint a számított kamatoknak, egyébként a rendszer összeomlik.

Etniez 2014.04.15. 18:26:40

"Ők voltak azok, akik életük során számtalan kompromisszumot kötöttek, és még több dologról mondtak le. Értünk. Mi pedig azzal háláljuk ezt meg, hogy hagyjuk éhezni őket? Úgy hálálunk meg 50 évnyi becsületes munkát, hogy az éhhalál elkerülése érdekében a 80 éves bácsi a mínuszokban szórólapozik, hogy néhány száz forintja legyen kenyérre?"

Demagógia :))

A mostani nyugdíjasok jó ha 30 évet ledolgoztak összesen, nézz utána az adatoknak, mielőtt ilyet leírsz. Ötvenet én fogok dolgozni és fele annyi nyugdíjat nem fogok kapni reálértéken, mint a maiak.
Igazságos?

Én mindenesetre 25 éves korom ótagyűjtök a nyugdíjas koromra, az államnak nem lesz pénze...

zobod 2014.04.15. 18:41:03

Elég szerencsétlen hasonlat a pilótajáték, mert az egész társadalom így működik, ha nincsen új belépő, akkor kihal.

A manyup rendszerünk tanulsága, hogy járulékból halmozó tőkefedezeti pillért nem szabad csinálni a f-k kiadásainak azonos mértékű csökkentése nélkül, különben azonnal hiányt kezd generálni a nyugdíjkassza, ami végül a költségvetést viszi félre. Pont, ahogy az itt történt. Ennyit a múltról.

Ami a jelent illeti, 16%-os szja kulcs van, tessék takarékoskodni. A hozzánk képest szegény kelet-ázsiai nemzetek körében is meg tudják oldani. Akinek meg végképp nincsen miből, az így járt, annak sem manyuppal, sem sehogy nem lesz tisztes öregkora.

Pilotax 2014.04.15. 18:44:52

@nyuggernyúzó:
Én legfeljebb azért aggódom, hogy ilyen emberek élnek mint Te! Remélem megéred a nyugdíjaskort és élvezed az általad elképzelt szép jövőt! Ha lenne családod nem hiszem, hogy így gondolkodnál! Egy kollégám egyszer mikor a korával cukkoltam azt mondta nekem. "Én már megértem ezt a kort neked még meg kell érni." Tudod húszévesen el sem tudtam képzelni, hogy valaha hatvanegynéhány éves leszek, no most Te vagy ezzel így, de ez a fiatal korral jár. Én is voltam radikális megoldások híve de én már kinőttem belőle. Te is ki fogsz belőle nőni és emlékezzél rá, hogy milyen hülye is voltál fiatalon.
Azzal, hogy összeugrasztják a fiatalokat meg az időseket, csak a tolvaj politikusok járnak jól. Megoldások kellenek nem pedig nyugdíjas holokauszt. Nekem már volt néhány ésszerű (de nem ilyen ökörség, mint amit Te itt tálalsz) és kivitelezhető javaslatom, de mindegyik lepattant a politikusok falain.
Tudod Te mennyi potyautas van a nyugdíjrendszerben. csak ha azokat ki lehetne onnan akolbólítani, már lehetne nyerni húsz évet. ami bőven elég lenne egy számotokra fiatalok számára is elfogadható rendszer kialakítására, de azonnal hozzá kellen fogni.

meggyes alfonz 2014.04.15. 18:49:45

Először is nem pilótajáték!
Akkor fent tartható a nyugdíjrendszer, ha a dolgozók legalább annyi pénzt fizetnek be, mint a nyugdíjasoknak kifizetett összeg. Most ez még hellyel-közzel így van, de ha mindig emelni fogják a nyugdíj összegét, akkor egyre nagyobb pénzt kell a központi költségvetésből beletenni. A mai 90%-os helyettesítési ráta tarthatatlan.
valójában nem nem lesz nyugdíja a mai dolgozóknak, hanem jóval kevesebb állami nyugdíjra számíthatnak, mint a mai nyugdíjasok.

Tetszettek volna fityiszt mutatni a manyup zsarolóknak!!!

fátum 2014.04.15. 18:54:13

@Rémbódess: De a korábban befizetett összegekre még igen.

kpityu2 2014.04.15. 18:54:35

Jutányosan vállalom nyugdíjpénzek kezelését. Jelige: Csak magaddal törődj.

Brókerjózsi.

fátum 2014.04.15. 19:02:36

@Rémbódess: És arra mit tippelsz: hány plusz szavazatra számíthat az a párt, amelyik a nyugdíjügyben kisemmizett embereknek ígér valamit? Amit, ha nem tart be, akkor nagyon csúnyán ráfázhat.

steery 2014.04.15. 19:02:45

Van egy hatékony megoldás a nyugdíj problémára. A kötelező elhalálozás bevezetése. Amikor nyugdíjba megy a polgár, az állam jó sok nyugdíjat ad neki, amiből fényesen megélhet, de csak 5-6 évig. Utána nem kap több pénzt, hanem csak egy ciánkapszulát, hogy legyen szíves meghalni és átadni a helyet az utána következőnek. Ez egyben megoldaná a sok öreg-beteg ember gondjait is, nem kellene annyi ápoló meg elfekvő. A nyugdíjasok 5-6 évig jólétben élvezhetnék az életet, aztán gyorsan, kíméletesen megszabadulhatnak, megszabadulhatunk tőlük. Vagy: ha erre nem hajlandó az illető, akkor kitoloncoljuk külföldre és csináljon amit akar, de ne terhelje tovább a rendszert a létezésével. A korfa tetejét így lehet a legkönnyebben levágni.

fátum 2014.04.15. 19:04:21

@paráznabillegető: Nem védek én semmit, de az sem működik, hogy egyik napról a másikra megszűnjön a jelenlegi rendszer. Ezt meg ti nem fogjátok föl.

bandigyerek 2014.04.15. 19:11:39

@nyuggernyúzó: Te egy orbitális segglyuk vagy, anyád is inkább elballagott volna küretre, te szerencsétlen...

Atika!!! 2014.04.15. 19:17:22

Az mnyp-k több, mint 10 éves pályafutása alatt sem dőlt össze a rendszer, pedig az a nyugdíjcélú bevételek közel HARMADÁT elvitte: nem az állami kasszába került a pénz, azt az államnak kellett kipótolnia, többnyire abból az állampapírból, amibe a pénztáraknak kötelező volt tartani a pénzük felét (nem morbid, hogy az állam lemond a pénzéről, majd kamatra kölcsönkéri?). Tehát az állam "simán" kipótolta a kieső pénzt.
Amíg (szabad) választások vannak Magyarországon, addig egyetlen pártnak sem lesz töke ahhoz, hogy akár csak csökkentse a nyugdíjakat. Inkább más módon behajtja adóként és átteszi egyik zsebéből a másikra. Például a korfában is látható, hogy kevesebb gyerek születését prognosztizálják, tehát pl kevesebb pénz kell majd gyermektámogatásokra, oktatásra. Az innen "felszabaduló" pénzt például át lehet tenni a nyugdíjzsebbe, és hurrá, máris folytatódhat az infláció feletti emelés.

lavór 2014.04.15. 19:31:59

Nem kell reménykedni, elég kevesen fogják megélni a nyugdíjkorhatárt.

Jolka40 2014.04.15. 19:33:36

@nyuggernyúzó: Ki vesz meg ennyi lestrapált ingatlant? A lakásárak ma is a béka segge alatt vannak, mégse veszik nagyon őket. Ez az egyik. A másik meg az, hogy ha megöregszel, te sem fogod tolerálni idegen öregek rigolyáit, betegségeit, és már nincs hová elmenekülnöd.

kubrat 2014.04.15. 19:35:40

Barátaim,tévedésben vagytok.A pénz egy érték nélküli csere eszköz,egy színes papír,vagy mostmár inkább szines bitek a számítógépen.Az értékét egy igérvény adja,hogy tíz tehénért kapott színes papírért,tudok venni egy házat,vagy autót,vagy bármit.Nagyikám ötszőr szívta meg mikór a megtakarításaiból színes papír lett.Magyar koronából,román lej,majd magyar pengő,megint román lej,de már komunista,amit még egyszer reformáltak és mindannyiszór kezdhette előről a kuporgatást.
Amíg lesz elég ember és erőforrás megtermelni a szükséges javakat addig mindenki éldegélhet akit a hatalom élni hagy,ha meg fogytán lesznek akkkor inkább egy AK-47 legyen jó sok lőszerrel,mintsem pénz,azért már úgysem kapsz semmit :) :) :)

Jolka40 2014.04.15. 19:37:34

@steery: Ezt a japánok már régen kitalálták. Felvitték az öregeket a Fuji-ra és otthagyták. Kívánok neked ilyen véget.

J.László 2014.04.15. 19:40:10

Csökkenő népesség mellett a világ összes nyugdíj rendszere összeomlik előbb-utóbb, akár van benne manyup, akár nincs.

Mészáros Laci 2014.04.15. 19:48:37

az a helyzet, hogy nem csináltunk elég gyereket.

mármint átlagosan.

Becks84 2014.04.15. 20:02:53

@Pilotax:
Így van elég sok a potyautas...
Ismerek olyat, aki életébe egy munkaórát nem dolgozott csak elvolt mint a befőtt és a férje után (mivel özvegy), kb. annyit nyugdíjat kap, mint már nagyanyja 25-30 éves munkaviszonnyal.

A másik érdekes sztory nagymamák esetére igaz.. A II. világháborúban elesett férje után is kapja a pénzt meg a 2. férje után is az özvegyit emelve. Egy nő csak egy férfi után kapjon zsét.

Az egész rendszer vicc..

A másik talán ösztönözni kellene a fiatalságot, hogy szaporodjon, normális munkahelyekkel és munkabérrel.. és akkor aki még most születik az 18-23 éven belül munkába tudna állni..

Az a nevetséges, hogy aki erről dönt annak síkmindegy mi történik mert a pár millás apanázst így is megkapja..

paráznabillegető 2014.04.15. 20:27:25

@fátum: én leszarom ám ezt az egészet. nyugdíj, bazmeg. ja, hogy csak nyugodj meg, ne hőbörögj a utcán, mi?
e, elmondom a rámeső részt.
én speciel rábasztam. és amikor eljön az időm, és már ténsyleg nagyon éhes leszek meg fázok, akkor fogok egy kést, és az utcán leszúrok valakit. talán pont téged, hehehe.
na, és aztán sittre megyek.
ott lesz koszt, kvártély, szex.
miccóc?
tudom, ez most szörnyen hülyén hangzik, de el tudom képzelni azt a helyzetet, ahol egyetlen kiútnak fog látszani. és akkor a morális rendser rugalmassá válik ám...

fátum 2014.04.15. 20:36:48

@paráznabillegető: Ehhez fölösleges leszúrni valakit, lophatsz is. Ha nem kapnak el, jól jártál, ha igen, akkor is. :-)
Egyébként pont erről beszélek. 3 millió nyugdíjast nem lehet félvállról venni. Az 3 millió szavazat.

fátum 2014.04.15. 20:45:30

Majd MANYUP néven akár pártot is alapíthatnánk. Magyar Nyugdíjasok Pártja. :-)

nyomasek 2014.04.15. 20:54:37

@Pilotax: Háháhá, milyen befizetett pénz? A járulékok? Azokat felélték az akkori nyugdíjasok! A járulék az nem egy befektetés, jóreggelt!

Imádom, mikor hőbörgő nyuggerek óbégatnak, miközben fingjuk sincs mi a FEKI, azaz a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer.

paráznabillegető 2014.04.15. 21:28:46

@fátum: piti tolvajként menjek sittre???
hát baszd meg! :)

teotwawki 2014.04.15. 21:32:22

A mai 30-as 40-es generáció számára az egyetlen racionális stratégia nyugdíj ügyben az, hogy a jövedelem minél nagyobb részét el kell rejteni az állam elől és az így megtakarított pénzt arra fordítani, hogy egészségben, szeretetben felneveljünk 2-3 értelmes és szorgalmas gyermeket, akik majd gondoskodnak rólunk, ha eljön az ideje.

2014.04.15. 21:35:59

Sok mostani nyugger kérje a nyugdíját attól a rendszertől, amit szocializmus néven szorgalmasan épített!

Ha akkor be tudták fogni a pofájukat mst sem lesz gond :-/

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.04.15. 22:07:35

@J.László: Ne aggódj! Orbán Viktor megment minket.

steery 2014.04.15. 22:21:55

@Jolka40: Örülnék neki, ha ingyen elvinnének a Fuji csúcsára. Jó messze van, egy vagyon odáig a repülőjegy, de még a hajójegy is. Legalább körülnéznék egy szép helyen, mielőtt jobb létre szenderülök. :-) Amúgy a japánoknál az öregek otthon lesznek öngyilkosok, amikor nem tudják tovább eltartani magukat és a gyerekeik sem tudnak róluk gondoskodni. Szép csöndben, aztán a társadalom meg hallgat róluk. Besöprik a hullákat a szőnyeg alá ahelyett, hogy kibiggyesztenék a Fujira. De ilyen a világ. Az emberanyag fogyóeszköz. Nem öröklétre szánták. Van egy tervezett elavulási ideje.

Szarvas Norbert 2014.04.15. 22:31:23

@_zozo:

tulajdonképpen nem ezek az eredeti elemzések ehhez a cikkhez! Amennyiben az iflgazdasag.blog, tehát ennek az oldalnak az archivumában visszamentek egészen 2013.márciusig, akkor megtalálhatják ennek a cikknek a tartalmát!

Sok minden szórul szóra a saját cikkemből lett átvéve ide, mert most mégaktuálisabb lett, mint tavaly!

De jó reklám volt:)

Hannibal ante portas 2014.04.15. 22:51:57

@nyuggernyúzó: igazi sötét alak vagy. Ne rongálj bennünket az idióta ötleteiddel, beszéld meg a családoddal. Apáddal, anyáddal, a gyerekeiddel, ha vannak.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.04.16. 06:37:27

"Soha nem fogja senki visszakapni azt a pénzt, amelyet egykor büszkén nevezhettünk saját megtakarításnak. Ez a szabad döntés illúziója volt:"
Az is illúzió volt, hogy a sajátod, meg az is, hogy van; nekem arról nem voltak illúzióim, hogy a magáncégek nem tűntek volna-e el hirtelen, ha nagyobb tömegű kifizetésre kerül a sor...
Bár a végeredmény így is, úgy is az lett, hogy volt pénz, nincs pénz, csak így az állam tapsolta el :D

" A társadalomnak pénzügyi önfejlesztésbe kell fognia, hogy képes legyen ezzel mit kezdeni, "
Ha ez a "társadalom" itthon képes lenne ilyenre, nem lenne az egész nyögdíj-probléma.

Petyat 2014.04.16. 08:32:15

@fátum:

Nem kapsz vissza semmit. A 40 év alattiak mind buknak. Egész életükben fizetni fognak a semmiért. A 80 felettiek pedig soha nem fizettek járulékot. Ők azok akik nagyon jól jártak.

Pilotax 2014.04.16. 08:46:43

@nyomasek:
Én meg azt imádom amikor takonypóc ifjak akarnak kioktatni olyanról amiről fingjuk sincs. Én már akkor dolgoztam és fizettem az adókat meg a járulékokat amikor anyád apád még a homokba pisilt és homokvárat épített belőle. Te meg még egy kéjes gondolat sem voltál, nemhogy adó meg járulékfizető polgár. A tőlem kötelezően levont (nem önként fizetett) pénzeket meg többek között a Te hozzátartozóid (szüleid, nagyszüleid azért részletezem, hogy Te is értsd Te nagyon hülye) ellátására költötte el az állam, és most ezt a pénzt szeretnéd magadnak megtartani és rajtam meg a többi nyugdíjason megspórolni. A sok hülye nyálas takonypóc azt nem akarja megérteni, hogy a törvény ugyanazzal az erővel hajtja be rajtam a járulékokat amilyen erővel nekem azt majdani nyugdíjasként jogom van követelni, hogy adja vissza, hogy munkaképtelenként is tudjak megélni. Most, hogy már befizettem sok millió forintot most már megdögölhetek, hogy az olyan eszement ökröknek mint Te legyen tere. Egyébként nem vagyok nyugdíjas még aktív vagyok, röviddel nyugdíj előtt, de a magyar nyelvben a nyugdíjas és hülye sem nem rokonértelmű sem nem szinonim szavak. Addig amíg te a nyugdíjaskorút nyuggernek nevezed, addig Te csak egy szarházi kis pöcs takonypóc vagy!.

_zozo 2014.05.09. 05:33:27

@Szarvas Norbert:
Én már 2010-ben ugyanezt hallottam Dr. Farkas Andrástól!
Az természetesen lehet, hogy te nem találkoztál vele, és nem is az ő írásait használtad fel, de akkor mindketten ugyanarra a következtetésre jutottatok.

_zozo 2014.05.09. 05:37:33

@Pilotax:
" a törvény ugyanazzal az erővel hajtja be rajtam a járulékokat amilyen erővel nekem azt majdani nyugdíjasként jogom van követelni, hogy adja vissza, hogy munkaképtelenként is tudjak megélni."

Sajnos ma már ez egy óriási tévedés, mivel a munkáltatók nem járulékot, hanem szociális ADÓ-t fizetnek, ami után NEM JÁR semmi, legfeljebb a szánk! :(
Kizárólak a munkabérből levont nyugdíjjárulék kerül a nyugdíjkasszába.

Pilotax 2014.05.09. 08:11:33

@_zozo: Nem gondolom, hogy ez ne lenne számon kérhető az államtól. A jogi alapelvek között szerepel többek között, hogy egy szerződés vizsgálatakor nem csak a szerződés szövegét kell vizsgálni, hanem a mögötte lévő szerződői szándékokat is. Ez egy kvázi állam által létrehozott kényszerszerződés, ami kimondva vagy kimondatlanul a nyugdíjfizetés lehetőségének megteremtését szolgálja. Tulajdonképpen minden adót azért fizetünk, hogy azokért állami szolgáltatásokat kapjunk, vagy ha jobban tetszik vásároljunk. Ha fizetünk akkor azért szolgáltatás jár!
Teljesen mindegy minek nevezzük a nyugdíj céljára levont összeget, az a választói akaratot figyelembe véve egyértelműen nyugdíjra kell fordítani. Azon a címen, hogy az nem járulék hanem adó szerintem nincs az a jogállam amelyik elfogadná, hogy akkor nem kell nyugdíjat fizetni. A mértéke az más kérdés. De az az igazság, hogy amíg járuléknak nevezték addig sem volt szoros a korreláció a levont járulékösszeg és a kifizetett nyugdíjösszeg között. Nincs az a FIDESZ 2/3 vagy akár 100 %-os kormánytöbbség amelyik nem bukna bele azonnal akár forradalommal abba ha bármilyen indokkal megszüntetné a nyugdíjfizetést. Ez duplán is sújtaná a társadalmat, egyrészt a nyugdíjastól elvenné a nyugdíját, másrészt Te mint gyermek lennél kénytelen átvállalni a nyugdíjas szüleid eltartását. Kinek lenne ez jó?

_zozo 2014.05.20. 06:20:59

@Pilotax:

Ajánlom figyelmedbe alaptörvényünket, amely egyértelműen kimondja, hogy a nagykorú gyerek KÖTELES eltartani a rászoruló szüleit!

stabilnyugdij.hu/images/alkotmany_vs_alaptorveny.jpg
süti beállítások módosítása