Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Biztos jó ha nyersz a lottón?

2014. március 16. - Szarvas Norbert

lotto5.jpgKözel hárommilliárd forint nyereményt vitt el egy szerencsés (szerencsétlen) az ötös lottón, amikor március 15-én kihúzták a számait. Ilyenkor persze a legtöbben felsóhajtanak, elgondolkoznak és reménykednek, hogy legközelebb őket éri a szerencse (szerencsétlenség). A lottózásról mindig az jut eszembe, hogy ez egy lehetőség munka nélkül nagyon sok pénzre szert tenni. De valóban fel van rá készülve a következő milliomos palánta erre a fordulatra a saját életében? Aki milliomos lett munkával (vagy bele született) az valóban megérett a feladatara? Aki pedig önerőből az életben nem lesz képtleen kitőrni a középszerűségből, az valóban képtelen helyesen kezelni ezt a nyereményt? Rengeteg kérdést vet fel a lottózás és a milliók.

Milliomossá válni nem egyszerű annak ellenére, hogy a legtöbben mindig csak a történet végét látják és a gondtalan létre irigykednek. A legtöbb milliomos bizony nem egyik napról a másikra vált azzá, amire sokan szeretnek irigykedni. Általában több kínkeserves év-évtized, lemondás, küzdelem a létbizonytalanság ellen, stresz és létkockázat vezetett oda, aminek a végét szoktuk látni, amilyen élet már tetszik nekünk is.

" Örülök, ha irigyek rám. A sajnálatot ingyen adják, az irigységért meg kell küzdeni."

Hiszem, hogy a milliomos létben nem a csillogás a legfontosabb, a végállapot, hanem az odáig vezető út (mint egyébként mindenben). Ez egy személyiség fejlődés történet, ami számtalan nehéz helyzeten, kilátástalanságon, örömön és lehetőségen vezet keresztül, amin általában az emberek megváltoznak (jó vagy rossz irányba), máshogy látják az életet. Tulajdonképpen felkészülnek a határtalanságra, anyagi korlátokból való kitörésre. 

A sok pénzel való bánásmódot, attitüdöt ugyanúgy tanulni kell, mint a főzést vagy a focit. Nagyon ritka az, amikor valaki egyik napról a másikra milliomossá válik és képes felfogni annak lényegi kérdéseit, képes megfelelni a kihívásnak. A gyakoribb a lottózás függvényében (is) inkább az, hogy az ember hirtelen (és nem önerőből) milliókat kap, ami egyfajta lelki sokkot okoz neki, ezáltalán képtelen lesz nem rosszul dönteni a pénzügyekben és nagyon hamar elherdál minden vagyont, amire csak a legvégn jön rá.

Rengeteg olyan sztorit kapott fel a média, hogy valaki nyert a lottón, hirtelen rengeteg "barátja" lett, mivel jó ember, ezért mindenkinek segített anyagilag, vett magának sok autót-sok házat, majd a végén mindent elvesztett. Mondhatni ez a szokásos forgatókönyv, a papírforma. Ha belegondolunk akkor kilátszik a "papírformából" is, hogy az átlagos emberek teljesen máshogy döntenek a pénz felől, mint a valódi milliomosok. Be kell látni, hogy milliomossá válni egyet jelent számtalan olyan döntéshelyzettel, amikor a logika felülírja az érzelmeket.

" Lehet, hogy nem vagyok milliomos, de legalább becsületesen dolgozom, nem lopok, csalok, hazudok."

Több jó embertől hallottam azt, hogy azért nem akarnak gazdagok lenni, mert akkor lekéne mondaniuk saját identitásukról és rossz emberré válnának. Valójában igazuk van abban az értelemben, hogy maguk mögött kellene hagyni bizonyos hozzáállásukat és elfogadni, hogy az üzlet világában nincsen jó és rossz. Attól nem lesz valaki rossz ember, mert nem ad felelőtlenül kölcsön mindenki pénzt, csak azért mert megtehetné. Az átlagos ember általában ezzel (is) azonosítja a rossz embereket. Rossz ember az, akinek látszólag van pénze, és még sem ad kölcsön. Valójában viszont, pontosan azért van pénze, mert meg tudja hozni azt a kellemetlen és nehéz döntést, amit ilyenkor meg kell hoznia.

0889a72a-ac65-11e3-be5f-12313d026081-large.jpeg

 

A sok pénz mindig nagy felelősséggel párosul. Tulajdonképpen teljesen érthető és logikus, amiért a legtöbb lottó nyertes pár évvel a nyeremény után földönfutóvá válik (bármennyire gonosz ezt így leírni). Hirtelen kapnak több milliárd forintot, ami akkora mennyiségű pénz, hogy képtelenek felfogni valódi értékét. Elkezdődik a survive program, aminek keretében megvalósítják minden álmukat (utazás, autó, házak). Mivel ez szerintük olyan mennyiségű pénz, ami soha nem fogy el (valójában igazuk van, ha az addigi 140.000 forintos átlag fizetéshez viszonyítjuk, és nem növelik a kiadásaikat- de exponenciálisan növelik, itt kezdődik a baj), ezért bátran és meggondolatlanul adnak milliókat kölcsön a "barátoknak" és rokonoknak. Amikor eltelt pár hónap és lecsitultak a dolgok, akkor elkezdenek jó befektetések után nézni.

Itt már megint egy komoly falba ütköznek a legtöbben. Miből gondoljuk, hogy a sok pénz automatikusan jó befektetéseket eredményez, jó döntéseket jelent? Az az ember, aki azidáig nem tudott jó befektetésekkel gyarapítania magát, az most varázsütésre meg fog tanulni? Sajnos nem. Mivel ugyanazon a pénzügyi kultúra szintjén marad, ahol volt ezért úgy is fog dönteni a befektetéseiről. Apró szépséghiba, hogy most nem 100.000 és pár millió forint közötti összegről dönt, hanem milliárdokról. Más kávéház!

Amikor valaki évek kemény munkája okán válik milliomossá, az megtanulja a pénzét jól befektetni, megtanulja felismerni a valódi lehetőséget és az átverést egyaránt. Itt közrejátszik az idő, illetve a pénz forrása. Te is kedves Olvasó teljesen máshogy viszonyulsz az ajándékba kapott pénzhez, mint amit kínkeservesen verejtéked árán kerestél meg! Ez szerintem mindenkiben benne van. 

A lottó milliomosok amilyen gyorsan válnak gazdaggá, olyan gyorsan veszítik el a pénzüket (az esetek 90%-ában). Ez lehet 1-2 év, de akár 5 év is. A lényeg, hogy tartosan nem maradnak fenn, mivel nem tanultak meg fenn maradni a pénzügy világának ezen a szintjén. A legjobb tanácsom ilyen esetben az, hogy a megnyert pénzből a szükséges költségek fedezése után (hitel, lakás, rokonoknak segítség) rakjunk külön számlára annyi pénzt, amivel 1 éven keresztül 100-250.000 forinttal több pénzből tudunk a fizetésünk mellett megélni.

Meg kell szokni a jólétet és az ezzel járó felelősséget! Fontos, hogy az életben mindent tartsanak meg (munka, család, barátok) és még véletlenül se kezdjen senki felvágni a megnyert milliárdokkal. Ezt a pénzt helyezze el egy folyószámlán vagy olyan garantált helyen, ahol biztosan nem fog elveszni. Fokozatosan építse fel magát az ember, és hónapról hónapra, évről évre emelje a tétet ebből a pénzből. Éljen fokozatosan jobban, először próbáljon meg kisebb befektetéseket, vállalkozásokat létrehozni, ami nem dézsmálja meg jelentősen a vagyont.

Hosszú távon garantáltan csak így lesz képes a lottó milliomosból valódi nyertes válni!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr115864442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.03.23. 20:07:16

"Ezt a pénzt helyezze el egy folyószámlán vagy olyan garantált helyen, ahol biztosan nem fog elveszni."

Én azt javasolom, hogy még véletlenül se egy folyószámlán legyen a pénz, hanem egy folyószámla mellett több takarékszámlán, akár külföldön is, valamint érdemes a tőke- és hozamgarantált befektetési alapokba is tenni belőle, különböző időtávokra.

A rokonok hosszú távú megsegítésére pedig szerintem jó módszer lehet a lakástakarék indítása és életkortól függően babakötvény vagy önkéntes nyugdíjpénztári/egészségpénztári befizetés.
süti beállítások módosítása