Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Neked volt malacperselyed? Hiba!

2014. március 07. - Szarvas Norbert

201011251000_serult_malacpersely.jpgSzerintem nem létezik olyan ember az országban, aki ne ismerné a malacpersely lényegét. A szüleink mindig a legjobbat akarták nekünk. Ezt a legjobbat pedig az anyagi stabilitásban (is) meghatározták, aminek legfontosabb feltétele az általános magyar felfogás szerint az, ha megtanulunk takarékoskodni. A takarékoskodást valamilyen perverz felfogás köti össze a pénz elzárásával, eltüntetésével (gyerekkorban a malacperselybe helyezéssel), hiszen ami elvan zárva, ahhoz nem tudunk hozzányúlni. Így neveltek minket az előtakarékoskodásra. A 8 éves unokahúgom elérkezettnek látta az idejét annak, hogy a pénzzel foglalkozzon. Én pedig elgondolkoztam azon, hogy vegyek e neki perselyt (ahogy velem is tették) vagy sem? Hogyan neveljem pénzügyileg tudatos emberré? Hát most az állad fog leesni.

Elkezdtem gondolkodni a malacpersely intézményén, aktív használatán és ennek várható következményein. Nem volt nehéz dolgom a következmények feltérképezésénél, hiszen pénzügyi szakemberként tulajdonképpen végtelen merítési lehetőségem volt az ügyfelek tapasztalataiból, szokásaiból. A legtöbb esetben azt tapasztaltam, hogy a pénzügyi hozzáértés, pénzügyi kultúra egy nagyon távoli fikció, amit a legtöbben nem tudnak megfelelően használni. Ez nem bántás, hanem tény. Ez nem hiba, hanem következménye egy elavult rendszernek. 

"Amit nem látok pénzt, az nincs."

A legtöbb ember viszonya a pénzéhez korántsem baráti és kölcsönös tiszteleten alapuló. Mondhatni a legtöbb ember nagyon mostohán bánik a pénzével, hiszen vagy indokolatlanul túlad rajta (shoppingolás), vagy pedig börtönbe zárja (elrejti a párna alá, titkos számlára...stb.). Olyan verzió szinte nem is létezik, amikor a likviditás megőrzésére szolgáló pénzt ugyanazon a számlán, ugyanazon a helyen tartja az illető, ahol a számlák kifizetésére, mindennapi megélhetésre szolgáló összeget. Ennek oka pedig az lehet, hogy az ilyen helyen levő pénzt az ember könnyen elkölti. Mintha nem tudna önfegyelmet gyakorolni, belátással lenni és megőrizni likviditását, anyagi biztonságát anélkül, hogy bármilyen eldugós trükkhöz folyamodna.

De honnan ered ez a szemléletmód és társadalmi szintű fegyelmezetlenség?

Szerintem ehhez nagyon sok köze van a malacpersely effektusnak, ami a néphiedelemmel szemben pontosan az ellentétét fogja okozni a gyermek fejlődésében, mint amit szeretnénk. Spórolni és pénzügyi önfegyelemmel rendelkezni elengedhetetlen, fontos és jó dolog, amit pontosan nem a malacpersellyel fogunk belenevelni a gyerekbe. Vagy nem úgy, ahogyan kéne.

Lássuk be, hogy a gyerekünknek ezzel annyit tudunk megtanítani, hogy a pénzt el kell dugni, el kell zárni és akkor megmarad további felhasználásig. Kettéválik már ebben a korban is a megtakarítandó pénz és a felhasználható keret. Mintha csak ez a két opció létezne, miközben kimarad egy harmadik nagyon fontos (de elhanyagolt összeg), a likvid biztonsági tartalék, ami sem nem napi célokra elkölthető összeg, de nem is megtakarítás. Ez az az összeg, amihez akkor nyúlunk, ha hirtelen elromlik a mosógép, vagy a párunkat elvinnénk étterembe. Más kávéház.

Sajnos úgy szocializálódtunk pénzügyi értelemben, hogy képtelenek vagyunk saját anyagi forrásunkkal szemben önuralmat tanúsítani és egy látható, egy helyen levő pénzösszeget magunkban különbontani, rangsorolni céljaink és szükségeink szerint felhasználni. 

És akkor felmerül bennem a kérdés, hogy valóban pénzügyi analfabétának, pénzügyileg fegyelmezetlennek szeretném nevelni az unokahúgomat? Határozottan nem. Ezért nem is veszek neki malacperselyt. Helyette arra fogom megtanítani, hogy az egy helyen levő összes pénzét képes legyen több szempont szerint értékelni, rangsorolni és ne akarjon mindent egyszerre elkölteni. Megtanítom arra, hogy a pénzünket nem azért zárjuk el, mert nem akarjuk elkölteni, hanem azért kell elzárni, hogy gyarapítsuk, kamatoztassuk (különben nincsen értelme). Megtanítom neki a különbséget a hosszú távú cél és a rövid távú között (értsd: Barbie ház kontra Barbie baba), miközben rávezetem a likviditási tartalék lényegére (értsd: váratlan játékakció). 

Valódi élethelyzet:

Ha kapsz pénzt, azt ne költsd el csokira vagy kisebb dologra, hanem dobd bele a malacperselyedbe, amiben a kibontásig nem láthatod, érezheted ténylegesen a vagyonod mértékét, nagyjából azt sem tudod, hogy mennyi pénzed van, mikor nyúlhatsz hozzá. Tehát tegyél félre mindent, ami valamennyi, mindig és valameddig, valamiért, amiről még nem tudod, hogy létezik, és mindezt a szüleid kedvéért. Hmhmhm...

"Én csak játszani akarok!!!!!!!

Meg kell tanulnia minden gyereknek, hogy az élet nem habos torta és a spórolás nélkül a lelkünk elvész az élet legsötétebb bugyraiban (most tényleg? tényleg? tényleg? Mondják ezt azon nemzet szülöttei, akik híresen képtelenek spórolni?) Miért nem adunk konkrét valódi célokat a gyereknek, amit ő is akar, amiért ő akar küzdeni, és amiért képes ő lemondani dolgokról? Tehát képes átvitt értelemben pénzügyileg fejlődni és előre gondolkodni? 

A szülő feladata szerintem nem a korlátozás kell, hogy legyen és még csak nem is a spórolásra való kényszer megteremtése. A spórolás magától jön, amint megvan a megfelelő cél. A szülőnek így két fontos feladata kell, hogy legyen:

1. a megfelelő célt megtalálni a gyermeke számára, amiért hajlandó magától spórolni.

2. megőrizni a gyerek gyermekkorát, annak minden hibájával együtt. Néha biztatni kell arra, hogy a jelenben éljen és vegyen meg egy csokit, még ha emiatt később tudja megvenni a "lego várát".

Szerintem a pénzt nem elzárni kell, hanem szabaddá tenni és megfelelően kezelni. Ezt leginkább gyerekkorban tudjuk megtanulni, amikor még nem vagyunk tisztában azzal, milyen jó dolog elzárni minden pénzt, bedugni a párna alá és elfeledkezni róla. Gyerekként a pénz még nem jelent többet, mint egy darab papír/fém, amit a kedvenc játékunkra, hamburgerünkre válthatunk. Ahogyan a játékunkat sem dugjuk el későbbi felhasználás végett, úgy értelmetlen a pénzzel nem így viselkedni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr125848485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT Man 2014.03.07. 15:45:46

Jó lenne, ha a szerző is kicsit továbbképezné magát.

Ajánlott olvasmány, többek között:
www.libri.hu/konyv/dr_john_f_demartini.pokoli-profit-mennyei-megnyugvas.html

smartdrive 2014.03.07. 15:50:07

érdekes, én a pénzemmel szemben vasfegyelmet tartok, pedig egy kattintásnyira van tőlem. ugyanakkor nincs az a csokimennyiség, amit ne ennék meg azonnal :)

2014.03.07. 15:53:13

Oké, mi a poszt értelme? Mit kell akkor tenni a gyereknek? Számomra ez nem derült ki, csak valami homályos, és logikailag hibás fejtegetést látok, ami azt feltételezi, hogy perselyben lévő pénzhez nem lehet hozzáférni, holott ez nincs így, mert amikor akarja, a gyerek kinyithatja (széttörheti), és felhasználhatja. A malacpersely nem lekötött betét, bármikor bontható a malaccal a szerződés.

ChemZso 2014.03.07. 16:07:47

@shitgun: A malacpersely nyíltvégű, hozammentes befektetés, amit viszont nem terhel tranzakciós, számlavezetési, mobilinfo, stb. díj. Továbbá valutaárfolyam-független, mivel nem valószínű, hogy a gyerek, ha néhány centet vagy eurot dobál bele át akarja váltani. Ha szerencséje van, a szüleivel elkölti egy fagyira, mondjuk egy szlovák cukrászdában. :-)

kakukk11 2014.03.07. 16:36:44

@shitgun: Átlátszó dunsztos üveg, abból is több, hogy lássa mennyi pénz van bennük. Az egyik üvegeket a céloknak dedikálni.
Pl.
1.üveg: Napi szórakozás(fagyi,csoki,dodzsem)
2.üveg: Nagyobb cél(kerékpár,roller,stb.)
3.üveg: Kirándulás költőpénz
4.üveg: Váratlan kiadás(kilyukad a focilabda,elromlik a számítógép)
5.üveg: Hobbi (mondjuk ha szeret bicózni, akkor ebből az alapból tudja fejleszteni a cangát)

tavolirokon2 2014.03.07. 16:45:15

He?

Talan ott a hiba, hogy nem 8 evesen kellene szembesulni a penz letezesevel :-)

3-4-5 evesen igenis ertekes tapasztalat latni, hogy ha naponta bedobalok egy tizfillerest, akkor a hetvegere osszegyulik egy fagyiravalo, vagy a bucsuig annyi, hogy vegigprobaljam az osszes korhintat.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.03.07. 17:03:32

Van egy érdekes találmány, az átlátszó, visszazárható malacpersely. Azzal hogyan változik a posztban fejtegetett elmélet?

Annak praktikus okai vannak, hogy egy óvodás malacperselybe gyűjt és nem pénztárcába, amit nem biztos, hogy könnyedén tudna nyitni-zárni.

kertesz 2014.03.07. 17:17:49

Én havi 5% kamatot fizetek a gyerekeim megtakarított pénze után. Arra költik, amire akarják. De annyira élvezik, hogy nő a pénzük, hogy zsugoriak, mint a fene. Hamarosan kamatot kell csökkentenem. :))

Baloldali érték 2014.03.07. 17:41:09

@tavolirokon2: "3-4-5 evesen igenis ertekes tapasztalat latni, hogy ha naponta bedobalok egy tizfillerest, akkor a hetvegere osszegyulik egy fagyiravalo"

3-4-5 éves gyereknek nincs meg az a számfogalma és mennyiségi összehasonlító képessége, hogy értelme legyen a pénzről tanítani.

csodatévő dzsagodar 2014.03.07. 17:41:57

..."Hát most az állad fog leesni." Igaz, leesett ennyi baromság láttán.

Advanced Flight 2014.03.07. 17:44:53

@kakukk11: mi is ezt csináljuk, eddig jól bevált.

A poszthoz:

"A legtöbb esetben azt tapasztaltam, hogy a pénzügyi hozzáértés, pénzügyi kultúra egy nagyon távoli fikció, amit a legtöbben nem tudnak megfelelően használni."
Bácsi nem beszélni magyar?

Mi a jó úristenről hadovál ez az elmeroggyant posztoló?
Az a hülyeség, hogy ha az emberek felismerik korlátaikat (az egyben lévő pénzt könnyebben elköltik), akkor pszichés trükköt alkalmaznak és fizikailag is elkülönítik a tartalékot, tudván, hogy ahhoz már lélektanilag nehezebb hozzányúlni?
Ó, nem, inkább tartsuk ömlesztve az egészet, cserébe járjunk pszichológushoz vagy önfejlesztő tanfolyamra, hogy megtanuljunk uralkodni magunkon?
Vagy mi a rákot akar mondani a poszter?

HaCS 2014.03.07. 18:10:01

Ezt a malacperselyesdit szerintem nem lehet így általánosítani.
Tudom, hogy mindenki a saját helyzetéből indul ki, de alapvetően más helyzetek adódnak a családok különböző anyagi lehetőségeiből.

doominogame · http://www.doominogame.com 2014.03.07. 18:10:45

Ez a poszt egy baromság. Most kellene valami indokot írnom, de még arra sem méltó.
Hogy valaki vagy elshoppingolja az összes pénzét vagy párnába dugja? Mekkora ökörség.
Soha nem értettem, az olyan cikkeket, ami elsorolja, hogy hogy ne. Adj akkor megoldást! A gyermekemnek igenis legyen pénzfogalma. Legyen esze arra, hogy az áramért fizetni kel például, s ha nem ég feleslegesen a lámpa, akkor több marad fagyira. Nem a bankok okoskodásaival kel jönni, hanem egyszerű dolgokkal. Amúgy szerintem a poszter egy nő, ha annyire egyszerűen látja az elköltöm-eldugom témát.

Az igazi Trebics 2014.03.07. 18:13:52

A gyerek azért kap malacperselyt,hogy a legelemibb takarékoskodást, a távlati cél fontosságát a pillanatnyi előnnyel szemben felfogja és magáénak érezze. Ha ez meg van, jöhet az összes többi, amiről a poszter írt.

white wizard 2014.03.07. 18:36:38

Kiváncsi vagyok a posztolo melyik banknak tolja a szekerét...

Zoltan777 2014.03.07. 18:41:41

@doominogame: Ja a Szarvas Norbert kifejezetten női név...

telkoe 2014.03.07. 18:47:14

@white wizard: jol latod, biztositasi es befektetesi hazalo a gyerek.

nickM 2014.03.07. 18:50:18

@Advanced Flight: Szerintem valami olyasmit, hogy a "sürgősségi tartalékot" is tartsd látra szólóan a bankszámlán, mer' az jó és pénzügyi kultúra ellentétben azzal, ha havi lekötéssel és automatikus megújítással pár százalékkal többet kamatozik. (És így is bármikor hozzáférhetsz, max. az adott töredékhavi kamatot vagy egy részét bukod el.) De ez nem jó, mer' malacperselynek számít, a kivonatot amin rajta van az összeg meg hadititokként kezeli a bank és sose látod. :D

Egyébként - a témához kapcsolódva:
Nálunk ez úgy volt, hogy takarékbélyeg ("malacpersely") a nagyobb dolgokra való gyűjtögetéshez (ide mentek év közben a kisebb összegek, ezeket nyáron ki lehetett váltani és felhasználni), "mamabank" a még nagyobb dolgokra való gyűjtögetéshez (ide mentek a születésnapi/névnapi ajándékba kapott összegek táborozásra/egyebekre) és (most kapaszkodj!) szabad felhasználású "maradék" összegek a bevásárlások után. Magyarul megkaptam, hogy mit kell venni meg egy felkerekített összeget (+10-20-100 ft-ot), ami maradt belőle azt arra költöttem amire akartam. Ha nem jól kaptam vissza, az bizony az én károm volt. (Igaz már felelős 9 éves voltam hozzá, cserébe a mai napig "megérzem" ha nem stimmel a végösszeg...)

nitro1 2014.03.07. 20:52:42

"Olyan verzió szinte nem is létezik, amikor a likviditás megőrzésére szolgáló pénzt ugyanazon a számlán, ugyanazon a helyen tartja az illető, ahol a számlák kifizetésére, mindennapi megélhetésre szolgáló összeget. Ennek oka pedig az lehet, hogy az ilyen helyen levő pénzt az ember könnyen elkölti."
Kedves posztoló, ennek az oka inkább az lehet, hogy ha a folyószámláján tartja ezt a pénzt, a látra szóló kamatból még egy gombóc fagyit se vehet a hó végén. Ahogy azt előttem is leírták, az 1-2-3 hónapos, több kisebb összegű lekötéssel jobban jár.

Szarvas Norbert 2014.03.07. 22:42:11

nagyon érdekes azt nézni, ahogy a cikk alapvetően a gyerekek pénzügyi fejlődésének egy momentumáról szól és annak hatásairól, ellenben a kommentelők 90%-a magára és felnőtt életére vonatkoztatta az egészet a legkisebb önkritika nélkül. Egyesek már látni válik azt is, hogy itt értékesíteni akarok folyószámlát, mikor a folyószámla érintőlegesen került bele, mint sokak menekülési vonala saját pénzügyi fegyelmezetlenségéből:)

tanulságos!

white wizard 2014.03.09. 08:18:38

@Szarvas Norbert: Akkor tanulj belole es alkalmazkodj.
süti beállítások módosítása