Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Vén kandúr és az MLM perverz kapcsolata

2014. február 03. - Szarvas Norbert

mlm-pyramid.jpgSzámtalan fórumon, kommunikációs csatornán elmondtam már a véleményemet az MLM rendszerekről, ami az általánosan elfogadott vélekedéssel szemben pozitív. Persze attól mert jónak tartok egy üzleti modellt, az nem feltételezi rólam a "párthűség" szerű csőlátást. Most az egyik legnegatívabb, legirritálóbb részéről szeretnék néhány szót ejteni a rendszernek, ami képes minden nap felhúzni és elkeseríteni egyszerre. A vén kandúr és az MLM perverz kapcsolata...

Képernyőfotó 2014-02-03 - 14.35.13.pngA google+ közösségi oldalon hónapokkal ezelőtt létrehoztam az online marketing csoportot, amit kifejezetten egy kreatív, ötletbörzeszerű, érdekességeket megosztó marketinggel és kreatívval kapcsolatos oldalnak szántam. Ezt és a csoport közös megállapodásán alapuló szabályait nyomatékosítottam, amikor mindezt egy állandóan megjelenő külön bejegyzésben jelöltem. 

Ehhez képest a bejegyzések egy komoly hányada moderálandó, a csoport témájához egyszerűen nem illő gondolatok kifejezése, ami az esetek 99.99%-ában mindig az MLM rendszerek és a fantasztikus kereseti lehetőségek körül mozognak. Az már említésre sem méltó, hogy ezek a tagok tulajdonképpen inaktív tagjai tucatnyi csoportnak, miközben a felületet másra nem használják, mint önreklámozásra és meggazdagodásos tévképzeteik kivetítésére.

Amikor az ember pedig rájuk szól, hogy vegyék figyelembe a csoport létrejöttének miértjét, akkor megsértődve bíztatnak arra a legminimálisabb önkritika nélkül, hogy előbb olvassuk el a meggazdagodás legújabb alkémiáját, aztán csatlakozzunk a bizniszbe.

Ilyenkor azért elgondolkozok, néha le is írom kommentbe, hogy ha a világ legjobb üzlete lenne előttem, sem csatlakoznék az illető által. Számomra egy üzleti kapcsolat alapvető feltétele, hogy a másik fél képes legyen olvasni és szöveget értelmezni. Márpedig világosan le van írva a szabályzat és az üzleti lehetőségek megosztásának a tiltása. Ez nem értékítélet, hanem a csoport létjogosultságának, témájának érdekérvényesítése. 

Nem az MLM rendszerrel van bajom. Egyszerűen nem elegáns marhahúst árulni egy könyvvásáron.

Azt gondolom, hogy a legtöbb ember soha nem fogja társadalmi szinten és mennyiségben megtanulni, hogy nincsen ingyen ebéd. Amikor pénzről és nyereségről beszélünk, akkor nem létezik pénzosztás és szeretet. A tucatnyi MLM lejárató "gyere és olvass" bejegyzésből az jön le számomra, hogy a középkorú ("vénkandúr") emberek azon része, akiknek nem feltétlenül sikerült életük során az önbeteljesítés, perspektíva hiányában elhiszik, hogy egy ilyen rendszerbe való csatlakozás és néhány megosztás után beköszönt az aranykor. Kevés meló, sok pénz.

Most megint kénytelen leszek újfent lerántani a leplet az MLM rendszerekről! Az MLM rendszerben való tevékenykedés a világ legmelósabb, legkeményebb dolga. Nem, hogy kevesebbet kell dolgozni benne, mint egy alkalmazott, hanem a beled ki kell dolgozni és még akkor is ott van a kockázat, hogy nem jön össze. Ez egy burkolt, átkonstruált vállalkozói lét, ahol saját magadat határozod meg, saját magadért felelsz és saját magadat kockáztatod. 

MLM rendszerben dolgozni azt jelenti, hogy vállalkozónak kell lenned, költségeket kell viselned, értékesítened kell, szembe kell nézned a társadalmi nyomással és semmi sem garantált. Nagyon kemény meló szerintem, ami csak a valóban arra termetteknek jön be (mint az orvosoknál). Viszont a direkt értékesítési csatornák és tagok toborzása garantáltan nem fog működni random "gyere és lépj be hozzám" beszúrásokkal különböző közösségi oldalakon.

Én személy szerint az adott MLM vállalkozás helyében egyenesen tiltanám az ilyenfajta tagszerzést, hiszen valójában rontják és leértékelik ennek a rendszernek, ennek a vállalkozásnak az értékét. Leértékelik azzal, hogy a profiljuk alapján "rosszul" élő középkorú emberek mindenféle ismertség nélkül elárasztják az internetet ezzel a szennyel, amiből nem hiszem, hogy valaha lett volna minőségi jelentkező. Kérem ne így akarjanak meggazdagodni, hanem a direkt értékesítői hálózatok személyes kialakításával! Hírdetni mindenki tud, mégse lett mindenki sikeres az MLM-ben. Nem gyanús? Mintha több kéne ehhez...

Munkamunkamunkamunkamunkamunkamunka!!!!!!

Töredelmesen megkérek mindenkit, hogy ne akarjon hirtelen meggazdagodni, ha eddig sem sikerült. Bízzon a kitartó és következetes munkában. Ne árassza el az internetet ilyen bejegyzésekkel, mert az életben nem fog működni. Aki nem hiszi ezt el nekem, az menjen fel a netre, kezdjen el keresgélni régebbi (2-3 éves) hasonló bejegyzéseket, vegye fel a kapcsolatot az adott illetővel és kérdezze meg: "három év távlatából lett bármi ezekből a bedobálásokból?".

Kérek mindenkit, hogy tartsa tiszteletben mások dolgait, és még véletlenül se legyen erőszakos. Ne lépjen fel erőszakosan senki egy közösségi csatornán oda nem illő témában, ami a meggazdagodást hirdeti. Én sem linkelem mindenhova fantasztikus cikkeimet:) Amúgy ezek a linkelések már egyáltalán nem izgalmasak, hiszen évek óta mindig minden szorul szóra ugyanaz, csak a linkelők személye cserélődik. Tudjátok a sztorit a korsóval és a kúttal? Eltőrt!!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr265795964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.02.03. 22:38:12

Van az a marketing blogger,akinek a blogjához nem lehet hozzá szólni,ne hogy valaki rávilágítson a böszme hibáira.
No.Rajta pölö jó sokat szoktam röhögni.Biztps van aki beveszi a maszlagjait,nem tudom.De az ürgét kihajtanám a Kalaháriba homokot eladni és csak akkor adnék neki egy korty vizet,ha már eladott legalább egy kilót.
Azt újra gondoltatnám vele a marketinges témát utána.

2014.02.03. 22:41:50

MLM nem más,mint egy piramisjáték.

2014.02.04. 00:19:53

@Jóképességű Takarítónő: Na, tessék. Egy újabb professzor. :)

Medgar 2014.02.04. 08:48:43

@LeviT: Az a baj, hogy igaza van?

Szarvas Norbert 2014.02.04. 08:54:42

@Medgar: ha minden MlM piramis lenne akkor fölösleges lenne az MLM megkülönböztetés!

Az MLM személyes tapasztalatokokon alapuló direkt Ertekesitoi rendszer.

Piramis játék: alapból csődbe van ítélve, addig működik amíg több a pénzzel beszálló mint a kifizetés.

Élettartam is más: vannak 30-40-50 éves MLMek míg a piramis maximum 3-7 evet bír ki

2014.02.04. 09:00:29

@Medgar: Az a baj, hogy láthatólag összekever dolgokat. Ahogy te is. Egy igaz MLM sosem piramis, mert valós termék/szolgáltatás áll mögötte. A nép fejében sajnos összemosódott, de némi utánajárással tisztába rakható a fogalmi zavar.
És valóban léteznek évtizedek óta fennálló, jól működő MLM hálózatok is. Amik a piramis játékkal ellentétben legálisak. Egyébként Magyarországon a legnagyobb MLM hálózat csak annyira legális, hogy a NAV-nál külön osztályt tartanak fent, mert a legnagyobb kifizetőhely. Ennyi.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.04. 09:21:04

Szerencsére nem minden mlm becsapás. Én megtaláltam azt a rendszert, melynek köszönhetően már milllliárdos vagyok. Te is az lehetsz. Ha kimaradsz, lemaradsz!!! hurramilliomosleszek.co.nr/

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.02.04. 09:49:15

"Azt gondolom, hogy a legtöbb ember soha nem fogja társadalmi szinten és mennyiségben megtanulni, hogy nincsen ingyen ebéd."

Te nem magyarországon élsz? itt egy rétegnek csak az van.

Drago Brutic 2014.02.04. 09:57:04

Az MLM szorongó vidéki kisemberek vadászterepe, amelyen a rokonaikra tukmálnak mindenféle szart, amiről maguk is kezdik elhinni, hogy csodaszer. Különböző fejtágítókon elhitetik velük, hogy "megszerezték az orvosi diplomát", a szerencsésebbeket meg még amerikába is elviszik egy helyi szélhámoshoz, akiről azt hiszik, hogy ő az isten, ezért remegő lábbal, megilletődött mosollyal pózolnak velük a fészbúkon. Tévedek?

Medgar 2014.02.04. 10:36:09

@LeviT: Bearanyoztad a napom ezzel a navos dumával.

2010-es mérlegeket találtam hirtelen:

Amway:
árbevétel: 5 milliárd Ft
nyereség: 147 millió Ft

Tesco:
árbevétel: 583 milliárd Ft
nyereség: 4 796 millió Ft

De számoljunk kicsit:

2010-ben 35 000 amway ügynök volt. 30%-os haszonkulcsot véve 1,5 milliárd forint hasznuk lett 2012-ben. Ezt elosztva 35 ezerrel évi ~43 000 Ft bevétel jön ki, azaz havi 3 600 Ft.

Most már felröhöghetek?

khmm... 2014.02.04. 10:44:19

@Medgar: Ha megengeded, társulnék.

:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

cirrmurr 2014.02.04. 15:57:10

A konkrét számok makacs dolgok :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))).

ha valakik havi 100 000 et kivesznek belőle akkor sokan még minuszosak is :-))

2014.02.04. 18:30:36

@Medgar: Látom készültél számokból. :) Én speciel nem rájuk gondoltam, mert nem ők a legnagyobbak, de ez is megteszi. Ha ennyire jó informált vagy, akkor azt is tudod, hogy a 35.000 "ügynök" több, mint 70%-a csak fogyasztó. Abban igazad van, hogy az átlag nem egy nagy durranás. De nézzük a Tescot. Én hirtelen csak ezt (www.penzcentrum.hu/forumtopic/mennyit_keres_a_tesco_vezerigazgatoja_es_mennyit_a_dolgozok.47.html/1) találtam, de nem hinném, hogy sokkal jobb a helyzet. A különbség, hogy a Tescot, ha már oda mentél csinálnod kell, az MLM-et nem muszáj. De ha van benned kitartás előbb-utóbb lesz sikered. Bár a hozzászólásaid alapján neked nem hiszem. Nem neked való. Bocs.

2014.02.04. 18:32:34

@cirrmurr: Te mennyit veszel ki a sarki pékség forgalmából? Pénzben? Vagy a Tescoéból? Tudod mit jelent a vevő? Nagyon sokan csak vásárlók. Ja, hogy ehhez kicsit utána kellett volna nézni? Bocs.

Medgar 2014.02.04. 19:26:24

@LeviT: Az egyik hibám, hogy a számoknak hiszek a mesék helyett. De nézzük a számaiddal:

30% az 10 500 ügynök. Így már havi 12 000 Ft jön ki, ha a teljes összeget köztük osszuk szét.

Viszont ha a fogyasztóknál csak havi 1000 forintos forgalommal számolunk akkor az átlagfizetés havi 9600 Ft.

Havi 40 óra munkával számolva ez 240 forintos órabér. A Mc Donalds-ban 2010-ben a kezdő órabér 470 forint volt.

Persze van pár ember aki nagyon jól keres, de ezek a pénzek csak az alsó szintek átlagát rontják.

Szarvas Norbert 2014.02.04. 19:35:17

@Medgar:

most nem az MLMet akarom védeni vagy támadni. de az szerintem egyértelmű, hogy nem létezik olyan vállalat, ahol az alsó szinteken jobban keresnek mint a hiearchia felsőbb lépcsőin.

Egyértelmű hogy az MLM fogyasztói közösségek sokaságát összefoglaló vállalat. a tagok 80% általában inkább fogyasztó mint munktatárs.aki pedig munkatárssá válik, annál nem törvényszerű a siker. mint ahogyan nem lesz mindenkiből sikeres vállalkozó, úgy nem lesz mindenkiből gazdag ebből a rendszerből.

szerintem a legnagyobb baromság azon vitatkozni hogy lehet vagy nem lehet keresni az MLM rendszerben. Egyértelmű hogy lehet. Más kérdés, hogy ebből nem következik egyenes arányosságban, hogy mindenki keresni fog. Ez pedig nem a rendszer hibája, hanem az ember alkalmatlansága.

Medgar 2014.02.04. 19:53:21

@Szarvas Norbert: Viszont a hagyományos modellben a dolgozókat jól-rosszul védik a jogszabályok.

Egyébként innen indult a levezetésem:
"LeviT:....Egyébként Magyarországon a legnagyobb MLM hálózat csak annyira legális, hogy a NAV-nál külön osztályt tartanak fent, mert a legnagyobb kifizetőhely. Ennyi."

Ez a "legnagyobb kifizetőhely" bruttó kb. 240 forintos órabért fizet, de ebből lejönnek a költségek. A 2012-ben minimálbérre eső órabér 535 forint volt.

Lehet azzal érvelni, hogy van aki jól keres ezzel, de az csökkenti az alsó szegmens átlagát.

Szarvas Norbert 2014.02.04. 19:55:36

@Medgar:

ebbe így nem akarok belefolyni, bár szerintem ha a NAV külön osztályt tart fenn egy MLM cég esetében az inkább adózási morál okokkal magyarázható, illetve felügyeli, hogy nincs e mutyi hiszen egy ilyen rendszer alapvetően bonyolult számtalan jogviszonyt megtestesítő monstrum ahol lehetnek szabálytalanságok, trükközések

Medgar 2014.02.04. 21:50:55

Mondj még egy céget ahol ilyen szintű agymosás folyik. Te magad mondtad, hogy a 35 000 tagból 70% vevő. Most akkor mi az igazság?

A maradék 30%-ból pár tíz vagy talán száz ember valahogy megél, a többi pedig hisz és robotol, sőt HISZ.

Ez pedig már vallás nem munka.

Medgar 2014.02.04. 22:31:22

Nincs semmiféle agymosás? Te magad vagy a példa rá:

"legnagyobb kifizetőhely"
"NAV-nál külön osztályt tartanak fent"
"Te magad írtad le a 35.000 létszámot. Mondj még egy céget, ahol ennyien dolgoznak."

Catinator 2014.02.26. 17:09:23

Az MLM rendszer alapból nem az ördögtől való, sok függ attól, mit árulnak és milyen haszonkulccsal. Az Amway is vagy 50 éve működik, de mondjuk ott vissza is tudod vinni ami nem tetszik. A termékeik sem rosszak, igaz, azt az árat azért nem adtam volna érte mint amennyiért az átlag embernek adják.

Másik véglet véglet viszont sajnos saját tapasztalat - az azóta szerencsére kettéesett Brókernet nevű förmedvény volt. Egy addig korrekt és megbizhatónak hitt kolléga rángatott bele. Az elején sok hasznos dolgot tanitottak a pénzügyekről - több is van mint a bankbetét és milyen különböző eszközök vannak a különböző távú célokra - előnyök, hátrányok, stb.... Aztán egyre inkább az értékesitési oldalt "nyomták" és az értékrend is gyorsan torzult.

A többféle pénzügyi termékről kiderült: Unit linked életbiztositás, UL életbiztositás, ja és UL életbiztositás.... Az elején még - mintegy 100.000 embernek lehet jó megoldásból átcsúszott a - ez mindenkinek jó megoldás!!!!-ba.

A teljeskörű szakmai segitség meg kimerült az "Én evvel nem akarok foglalkozni - tanuld be azt a szöveget, menj el ügyfelekhez, elmondod a szöveget, 4 emberből egy tuti kötni fog!", az aggályaimra meg a "Dehát evvel nagyon sok pénzt lehet keresni!!!" volt a válasz.

Ezek után nem volt meglepetés, hogy a "több mint 5 éve a szakmában tevékenykedő magas szintű tanácsadó" bizony alapvető pénzügyi ismereti hiányosságokkal küzdött.

És amikor elkezdtek neveket és telefonszámokat kérdezgetni akkor végleg elszállt minden lelkesedésem.

Szóval - kézzelfogható termékekkel, alacsony haszonkulccsal szerintem megvan a helye a gazdaságban, de pl. a pénzügyi termékek esetén be kellene tiltani! Erre a PSZÁF részéről többször is volt javaslat, de sajnos eddig megtört a biztositólobbin.

Reactor 2021.07.17. 02:59:06

Most újabban a kriptovalutás MLM-piramisok épülnek-szépülnek. Természetesen a sok kretén esze nélkül ugrik bele mindbe. Aztán amikor a nyakukba szakad a Ponzi-sémájuk, persze mindenki más lesz majd a hibás.
El lehet adni a mindenféle piramisjátékokat MLM-nek, az a fránya lólába végül ígyis-úgyis kificcen.

@: Charles Ponzi piramisjátéka mögött is valós termék állt. A holland tulipánhagyma is valós termék volt. A OneCoin is. Bocsika, ez nem érv.
süti beállítások módosítása