Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Való Világ 6 az új magyar mérföldkő a médiában?

2014. január 19. - Szarvas Norbert

538441_1387212539_598x448.jpgEz most nem gazdaság lesz, ez most média. Remélem nem fog fájni senkinek! Ha mégis, akkor az kizárólag az RTL klub felelőssége. A Való Világ 6-ot úgy harangozták be, mint médiatörténeti fordulópontot, amikor a nézőkből élő kamu reality elhagyja a nézői sms-eket és az azoktól való függést, miközben bevezet egy "új" szavazási technikát, ami ingyenes és élvezhető lesz. Sikerült, sikerült, de nem sikerült. Nekem nem adták el.


SMS függés


A saját gyártású, élőszereplős show műsorok jellemzője az sms függőség. A műsor struktúrája arra van felépítve, hogyan tudja maximalizálni az sms-ekből érkező bevételeket, hogyan tudja kiénekelni a pénzt a nézők zsebéből. Ennek érdekében a műsort úgy alakítják, hogy az figyelemfelkeltő legyen, érzelmeket váltson ki és senki ne tudjon szó (sms) nélkül elmenni mellette. Ezért cserébe sérül az adott műsor autonómitása, önállósága és valódisága. Helyette szerethetőbb lesz (azoknak, akiket nem zavar a kamu), izgalmasabb és bizonyosan "drágább".

A Való Világok eddigi részeire jellemző volt az sms függőség. A kalkulált bevételek egy része ezekből érkezett. Ezen bevételek nagysága és fontossága azonban vitathtató a részek előre nyomulásával. Szent meggyőződésem, hogy szériáról szériára csökkent az sms bevételek nagysága, míg az előző 5-ik szériában elért oda a csatorna, hogy egyáltalán nem számottevő a befolyt összeg, több vele a járulékos "veszteség", mint a nyereség. Ennek oka pedig az internet és a közösségi háló elterjedése az országban.

Mára már a célközönség 99%-a aktív internet és applikáció felhasználó, akik egyáltalán nem motiválhatóak plusz felesleges költségek (sms küldés) kiadására, hiszen hozzászoktak az interneten, hogy a szavazás és véleményformálás szofisztikáltabb és ingyenesebb módja is elérhető (pl.: Facebook). Ők már nem akarnak senkire sem szavazni csak azért, hogy jó legyen az illetőnek (és a csatornának), csak szórakozni akarnak. 

Erre rájött (szerintem elég lassan) az RTL klub is, feltérképezte lehetőségeit és hajlandó volt elhagyni az sms-es rendszert. Helyette bevezette az okostelefonokra telepíthető vv applikációt, amivel ma már ingyen lehet szavazni a kedvencünkre. Mondhatjuk erre, hogy trendi? Igen. Mondhatjuk erre, hogy jobb? Igen. Mondhatjuk errre, hogy most jött el az ideje? Nem, szerintem már a Való Világ 5 esetében is indokolt lett volna a szemléletváltás. A TV2 pedig csak csodálkozik, mint bálám szamara.

A TV2 innováció szempontjából egy kész kabaré, az RTL klub paródiája. Az RTL klub pedig Magyarország paródiája. Ha megnézzük a nagy magyar média történéseit, akkor látjuk, hogy ez a két fő orgánum létezik egy szimbiotikus rendszerben. A RTL klub a törzs, aki hozza az életet, az energiát (a nézettséget), és a TV2 pedig az élősködő, aki elszívja (lemásolja), amire szüksége van. Ne lepődjön meg senki, ha legközelebbi show műsorában a TV2 is applikációkon keresztül lesz elérhető. A problémám ezzel az, hogy ezek Istenes Bence erőlködései ellenére nem nagy dolgok, nem igazi innovációk. Sőt nem is előremutató fejlesztések, hiszen amiket általában az RTL klub kitalál, azt ma már bármelyik napközis az oviban is ki tudná találni, de legalább felhozná ötletként. De kétségtelenül jól adják el.

A műsorvezetés valódi mérföldkő


Én úgy tudom, hogy a hatályos törvények tiltják a klónozást. Ehhez képest az RTL klub 2014-ben (de már az ezt megelőző években is) végrehajtotta a műsorvezetői klónozást. Megpróbálták Sebestyén Balázst újra megalkotni, az eredmény pedig a képernyőn tetszeleg. Az eredmény Balázs korai munkásságának és arcoskodásának gyenge kópiája lett, aki ráadásul nem rendelkezik a megfelelő szövegállománnyal ahhoz, hogy ne legyen unalmas és semmitmondó a vezetés már a második összefoglalótól. Nem szép dolog ez, kedves RTL...

Bencén látszik az erőlködés, miközben ebben a szerepben már nem szabadna ilyen szinten szenvedni. A Stohl, de leginkább a Balázs bemutatta azt a színvonalat és szerepet, amiben a Való Világ műsorvezetőjének tetszelegnie illik. Ehhez képest Bence se nem vicces, se nem trendi, és a legkevésbé tud bármit is hozzátenni a műsorhoz. Nagyon kevésnek érzem azt az összefoglalók során, hogy minden izgalmas konfliktushelyzethez csak annyit tud hozzászólni: " majd meglátjuk mi lesz ebből"- Köszi, ezt nélküled is sejtettem valahogy. Én a Balázs klónjától elvárnám, hogy ilyen esetekben ne önmagát ismételgesse, hanám mondjon valami frappánsat, valami meglátást, valami nem nyílvánvalót, valami vicceset. De ettől klón a klón, hogy ezt nem tudja.

A szereplők médiatörténeti elemek


Én régebben azért néztem a való világot, mert érdekelt az a társadalmi jelentőségű kísérlete (akármennyire megkonstruált), hogy különböző helyről érkezett különböző kategóriájú emberek egy kis térben, hogyan tudnak szocializálódni, milyen konfliktusok jönnek elő és hogyan reagálnak a nyomásra. Ez számomra, aki meg akarja  (j. ígymegyez) ismerni az embereket, érdekes dolog. Bevallom minden erre mutató jel ellenére sem gondoltam volna, hogy szinte fő műsoridőben egy fő tv-s formulát, bejáratott márkát képes lesz Magyarország vezető média orgánuma átalakítani a szereplők összetételében egy olyan szintre, ahol még (ebben a kontextusban) nem járt senki.

Mintha a Való Világ castingosai nem akarták volna túlcastingolni magukat, mintha bementek volna  az első strip klubba szólni a kidobó fiúknak és táncos lányoknak:

"Srácok gyertek, meló van és Simon."

Minden vágyad, hogy kijavíthass? Eljött a te időd!


Amennyiben helyesírási hibát vagy elütést észlelsz, akkor kommentbe írd le a megoldást és bekerülsz a cikkbe! 

 

Például:

Cikkben: Amenyiben helyesírási...

KisPista komment: Nem amenyiben hanem amennyiben

Javítás: Amennyiben (j. KisPista) helyesírási...

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr385770198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rabinowitz Petrovics Koppány · http://rpkoppany.blog.hu 2014.01.19. 17:25:06

A "Való" "Világ" a liberális agymosás fellegvára, Szent Küldetésünk ellen küzd! Éljenek a Magyarok, a Nemzet, a Haza, Magyarország, éljen a Kormányunk, éljen Orbán Úr, le a liberalizmussal!

RÖVIDLÁTÓ 2014.01.19. 17:44:29

@Rabinowitz Petrovics Koppány:
A Teo lottyadt seggéről neked a Nemzet, Haza, Orbán úr jut az eszedbe!
Te idegenszívű!

komissarlajos 2014.01.19. 18:37:11

Tisztelt Sz. Róbert!
Arról is emlékezz meg, hogy a másik testvér - TV2 - a mai napon déli 12-től este 18-ig csak ismétléseket sugárzott. Pedig ott dől a lé!!! Mostanába.

igazándi 2014.01.19. 19:13:13

Utolsó bekezdés: megakarja ismerni helyett, meg akarja ismerni

igazándi 2014.01.19. 19:18:33

Ja, meg egy elütés: hanám mondjon helyett hanem mondjon

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.01.19. 20:12:42

hiba: megakarja ismerni
helyes: meg akarja ismerni

prim 2014.01.19. 21:53:51

Aki TV-t néz az mind buzi....

avocado_ 2014.01.19. 22:51:03

Ilyen mérhetetlen faszságot mint ez a poszt még nem is olvastam. Tulajdonképp te most miről beszélsz ember?

Nils. H 2014.01.19. 23:10:33

"Ne lepődjön meg senki, ha legközelebbi show műsorában a TV2 is applikációkon keresztül lesz elérhető. "

Az úgy volt, hogy a tv2 előbb belengette a Rising Start, és hogy abban már nem sms, hanem applikáció lesz. Erre az rtl nem szarozott és bejelentette, hogy a vv6-ban az lesz. Tény, hogy az rtl jobban csinálja, mert megcsinálta egyből, és így előbb, de a ki-másol-kiről történet MOST éppen pont nem úgy van, ahogy a posztban le van írva.

(Sőt, tulajdonképpen a VV eleve a BB-ről lett lemásolva, (aztán meg sikeresebb lett), szóval vicces épp a vv kapcsán megfogalmazni azt az alaptételt, hogy mindig a tv2 másol.)

[smirgli] · http://smirgli.blog.hu/ 2014.01.19. 23:55:17

hát annyiban mindenképpen rosszul látod, hogy az applikáción keresztüli szavazást a tv2 múlt év novemberében bejelentette a soron következő új formátumú tehetségkutatójával kapcsolatban, aminek az applikáción keresztüli szavazás, a műsor dinamikus befolyásolása lesz az egyik fő alapeleme. az rtl klub - egyébként szerintem zseniálisan - az általad is felsorolt indokok, és a "tv2 innovációja" miatt úgy dönthetett, hogy a való világ már ezzel a szavazási rendszerrel működjön, kihúzva ezáltal egy szőnyeget a tv2 új produkcója alól. talán ez a gyors döntés is vezethetett ahhoz, amit szintén leírtál, hogy esetleges, kezdetleges rendszert sikerült összerakniuk.

tv2 féle sajtóközlemény novemberből:

" Az SMS-szavazás helyett egy mobil applikáción keresztül történik a nézők véleménynyilvánítása, amely a show minden másodpercében új fordulatot hozhat."

tv2.hu/szorakozas/tv2_ajanlo/139002_jon_a_legtrendibb_tehetsegkutato_a_tv2-re.html

Prosztó 2014.01.20. 05:51:27

"A Stohl, de leginkább a Balázs bemutatta azt a színvonalat és szerepet, amiben a Való Világ műsorvezetőjének tetszelegnie illik. "

Nem teszünk névelőt tulajdonnév elé, még akkor sem, ha pestiek vagyunk.

qwertzu 2014.01.20. 08:18:19

javítás: applikáció helyett alkalmazás.

Honnan a búbánatból került elő ez az applikáció szó?
Kb. 2008-ig az application fordítására teljesen megfelelő volt az alkalmazás. Majd megjelentek az okostelefonok és hirtelen tömegesen kezdték el használni az applikáció fordítást. Fáj.

Ha már nem jó az alkalmazás, mert kiment a divatból akkor meg használjuk a rövidítést. App. Három betű, egy szótag, rövid, jó.

pocaklakó minimanó 2014.01.20. 08:42:34

Részletek:

"Én úgy tudom, hogy…"
"Én a Balázs klónjától elvárnám, hogy…"
"Én régebben azért néztem a való világot, mert…"

Tipikus & trendi nyelvi trehányság.

ÉN úgy gondolom, hogy kint süt a nap és ÉN úgy gondolom, hogy még a szél is fúj. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.20. 09:43:44

@Nils. H: azért azt vágod, hogy a BB nem a TV2 formátuma, hanem egy licensz? Ergo ha arról másolták a VVt akkor nem a TV2ről másoltak.

jogalany 2014.01.20. 10:14:01

A cikk írója biztos Balázs fan, mert a bűnöző Stohl biztos nem lehet a barátja, ha félti a hátsóját.
Abban igaza van, hogy az egész műsor megkontstruált, kimeneteleiben megtervezett, a valóságtól távol áll. Emlékszem még az elején egy részben tisztán kimondták, a szereplők: 2 perc múlva adásban leszünk ! , de már voltak. Vagy egy nappal korábban megírta az újság kinyert közönség szavazatokkal holnap.
Istenes, mint család a kapcsolataiban nagy, tudásban kevesek, az egyik magát ajnározza, családtagjait szerepelteti, és táplálkozását mutogatja, nem az autókat, és ott sem a lényeget, hanem csak a formát, a másik a tudásban, szókincsben gyenge, középiskola 2. osztályában megakadt, nem való a médiába, de oda született.

Serathis 2014.01.20. 12:09:19

Miért pokelabda a műsor logója? :)

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2014.01.20. 23:36:20

@Prosztó: A Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon ez a szabály, úgy mint a várható érkezési idő, változat.
De ez Önnek jobban kellene tudnia.
süti beállítások módosítása