Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Az a munkám, hogy jól nézek ki

2014. január 13. - Szarvas Norbert

090217.01.modell-karrier-fiataloknak-2-resz-testalkat-bortipus-hajszin.jpgFigyelve több női ismerősöm ténykedését az életben ébresztette fel bennem a vágyat, hogy megírjam ezt a cikket, ami valójában nem a mainstream nyomvonalán fog elhelyezkedni, valójában felháborító lesz sokaknak és szembe megy mindazzal, ami a mai lány és fiatal nők életről alkotott vágyálma, tévképzete.

 

 

Ebben az országban mindenki modell? Tulajdonképpen nem, mert vannak olyanok is, akik modellek szeretnének lenni és olyanok is, aki soha nem lehetnek modellek. Magyarország a 3 millió modell és szépségkirálynő országa. 2014-ben ha megkérdezed az oviban, általánosban a lányokat, hogy mik lesznek, ha nagyok lesznek, akkor a válasz alig meglepő: Modell és Celeb,. 

Ma már valójában boldog, boldogtalan lehet modell a hierarchia megkülönböztetett szintjein. Nem tagadom, hogy a modell szakma csúcsán még most is a valóban tökéletes testű nők helyezkednek el, de általában a modellekkel szemben támasztott elvárás az eltorzult társadalmi ízlés kivetülése kell, hogy legyen. A tökéletesség már nem is annyira trendi, mivel a valóságban mindenki egy kicsit tökéletlen. Ez pedig pont kapóra jön minden lánynak, hogy megvalósíthassa új életcélját.

Esküszöm, forognak a sírjukban a feminizmus megálmodói, élharcosai, akik azért küzdöttek, hogy a női nem egyenjogúvá váljon a férfiakkal, hogy a női nem képviselői is harcolhassanak az álmaikért, hogy a női nem tagjai is lehessenek ügyvédek, orvosok, pénzügyi szakemberek és minden, amit csak akarnak. Gondolom, mondanom sem kell, hogy a harc nem azért folyt, hogy az utódok legnagyobb életcélja a magamutogatás legyen és abban teljesedjen ki a fél társadalom, hogy jól néz ki.

Pedig a szomorú helyzet az, hogy a lányok egyre jelentősebb csoportja az internet terjedésével felfedezte magának megint a könnyű élet lehetőségét. Sokaknak annyi az életcélja, hogy jól nézzen ki, hiszen ebből meg fog tudni élni. Ebben a műfajban garantáltan nem fogja csalódás érni az embert, hiszen mindig találni fog egy olyan pasit, akinek tetszeni fog a női bája (és a doktor úr beavatkozása).

A modellkedés pedig egyre inkább összeforr a felsőoktatással: a legtöbb felsőoktatásban tanuló lány önéletrajzában felfedezhető a modell/hosztesz szavacska: valójába a könnyű kereseti lehetőség mintapéldájaként mutatják be a lányok(nak) ezeket a munkákat, hiszen semmi mást nem kell csinálni, csak mosolyogni és jól kinézni. Máris dől a lé!

Mire a felsőoktatásban tanuló lányok modellebbik fele lediplomázik, addigra szakmai tapasztalatként általában 3-4 év modellkedést és mosolygást tud felmutatni, függetlenül attól, hogy az alanyunk közgazdász lett, mérnök vagy bármi más. A társadalmat érintő probléma ott kezdődik, hogy a tudásalapú gazdaság helyett kapunk egy nagy nullát, amennyiben elfogadjuk, hogy ezekből a diplomás nőkből lesz a jövőben komoly pozíciókat betöltő dolgozó. Tulajdonképpen a hivatástudat legapróbb jelét sem nagyon látom az ilyen embereknél, akik nem a szakmai lehetőségeket keresik a tanulmányaik során, hanem a könnyű pénz lehetőségét. Így pedig nem szabad meglepődni azon, hogy amikor kilépnek a felsőoktatásból friss diplomásként, semmi másra nem alkalmasak csak a mosolygásra. Ezért pedig kár diplomát szerezni. De mégis ez a trendi. Diploma és modellkedés. 

Semmi bajom nincsen a szép nőkkel, félreértés ne essék. De azért túlzásnak tartom ezt a fajta társadalmi torzulást, amiben mi élünk. Túlzás azt látni Facebookon, hogy a "modellek" óránként lövik fel csücsörített képeiket, hetente kapjuk a "mekkora modell vagyok" dózist, és ezek mellett még azt is be kell látnunk, hogy a "szép" nőknek még csak küzdenie sem kell sokszor a munkáért, hiszen ha például elhelyezkedik egy tanácsadó vállalatnál, ahol az első hetek nagyon kemények, bele kellene jönni a munkába és több negatív élmény éri az embert, akkor a hölgy már nem küzd, hanem fogja magát feladja, és visszamegy modellnek, mert az olyan menő, jól fizető és cuki. 

De lehet ez a munkapélda gyakorlatilag bármi a mai világban. Nem nagyon ismerek olyan pozíciót, munkahelyet, ahol az elején normális esetben nem kell megküzdeni a dolgokért, nem jönnek kudarcélmények. Viszont ezeket a kudarcokat meg kell tanulni megfelelően kezelni és kitartónak lenni. Ha viszont mindig ott van a legtöbb nőnél B verzióként a modellkedés, akkor a küzdeni tudás mértéke egyre inkább sérül, ami hosszú távon az élet minden területére is hatással lesz.

Miért jó modellkedni? Mitől komoly munka? Mitől jelent perspektívát az életre? 

Akikkel beszéltem hosztesz csajok, azok mind elégedettek voltak helyzetükkel és rendkívül jó kereseti lehetőségnek vélték munkájukat. Arra a kérdésre, hogy mi lesz később, sosem kaptam egyértelmű választ. A legtöbben nem gondolnak bele abba, hogy a főiskola-modellkedés kombóval az életük stagnál, hiszen nem fognak előrébb jutni. A modellkedés tipikusan fiataloknak szánt szakma, amiből kiöregedik mindenki nagyon hamar, és helyüket a fiatalabbak veszik át. Így általában maximum 28-32 éves korig jelenthet a hoszteszkedés anyagi forrást, utána pedig marad a nagy semmi. Komoly munkatapasztalat hiányában a jó munka perspektívája egy távoli foszlánnyá válik. Ugyanis továbbra sem tartom szakmai tapasztalatnak azt, ahol az a munka, hogy szép legyen.

(A cikk nem minden nőre érvényes. Sokan vannak, akik pont az ellenkező utat járják be az életben, és építkeznek, nem árulják magukat. Ők is gyönyörűek, csak más elvek mentén élik életüket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr95755962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.01.13. 17:54:46

Ismertem pár ilyen "makettet".
Akik közülük belegondolnak a kiöregedésbe, azok megpróbálnak megcsipni egy gazdag pasit, és gyereket szülni (vagy enélkül megkopasztani).

Engem az döbbent meg a legjobban, hogy már a gyerekkorban jönnek azzal a rokonok (kislányunk van), hogy "olyan szép gyerek, nem viszed el babamodellnek?". És csodálkoznak, hogy elhajtom az anyjukba őket, néha egyáltalán nem finoman...

emzéperiksz 2014.01.14. 11:10:13

Ez az írás azért marhaság, mert a jó külső általában némi energiába kerül, az ilyen nők szigorúak, igényesek önmagukkal szemben, kitartóak a diétában, sportban, leküzdik a kudarcokat, keresik a sikert, és ez az élet más területére is kihat.
Általános tapasztalatom, hogy a csinos orvosnők, tanárnők, jogászok, cégvezetők jobbak szakmailag is, mint a nem olyan csinosak. Az, ha egy munkáltató ne képes a csinos diplomás hölgyeknek megfelelően fizetett és izgalmas munkát kínálni, így a hölgy elmegy inkább hoszteszkedni ahelyett, hogy gemkapcsot hajtogatna, nem a hölgy hibája. Unalmas munkák közül a jobban fizetőt kell választani, ez az alapszabály.

dex.ion 2014.01.14. 12:03:56

@emzéperiksz: "Ez az írás azért marhaság, mert a jó külső általában némi energiába kerül, az ilyen nők szigorúak, igényesek önmagukkal szemben, kitartóak a diétában, sportban, leküzdik a kudarcokat, keresik a sikert, és ez az élet más területére is kihat."

lófaszt mama:D ez genetika. tudom miről beszélek, dolgozok párral együtt. pontosabban, ÉN dolgozok.

Shopping 2014.01.14. 13:04:57

Igen az élet kicsit igazságtalan ezen a területen (is), de hát ez van.
Szépnek születni kell.
Ha meg vki annak született, miért ne használná ki?
Nincs ezzel semmi baj.

csepke 2014.01.14. 13:09:21

Én megértem a lányokat. Az igazán érdekes kihívásokkal teli, jól fizetett szakmákban a munkahelyekért férfiakkal kell megküzdeni, a küzdésben meg elcsúnyul az ember. A hagyományos női szakmák rosszulfizetettek, és 5-10 év nélkülözésben, ami nem feltétlenül az éhezést jelenti, csak a megfelelő időben fodrászt szépruhát, cipőt, szintén elcsúnyul a nő. Igenis aki szép, használja ki a szépségét addig amíg megvan, éljen belőle akár úgy hogy modellkedik, akár úgy gazdag férjet fog.

Szarvas Norbert 2014.01.14. 13:09:55

@emzéperiksz:

itt akkor valami félreértelmezés lesz.

Nem törvényszerű, hogy mindenki aki jól néz ki, az hasonló pályát fut be, mint amit írtam.

smartdrive 2014.01.14. 13:19:01

"kislányom, ha kisbabád lesz, akkor te már nem lehetsz többé kisbaba"

másik oldalon 2014.01.14. 15:37:14

A modellkedés, hoszteszkedés könnyű és jól megfizetett munka??? Hehe, állj ott B+ 8-12 órát akár magas sarkuban óránként 500-600 Ftért, mert egy átlag hosztesz nem kap többet, és hallgasd a férfiak paraszt beszólásait. Ennél sokkal kevésbé macerás munkák is vannak melyek többet fizetnek.

margaritt 2014.01.14. 15:38:14

Nem értem. Ha valaki főiskola/egyetem mellett modellkedik, hosztesszkedik, ami csak egy kis mosolygás meg sétafika, akkor nem az a logikus, hogy akkor több idő, energia, pénz marad a tanulásra, világlátásra?
Ezt a könnyen keresett pénzt remekül lehet szakkönyvekre, nyelvtanfolyamra és egyéb hasznos dolgokat, nem?
Ha valaki modellkedik is főiskola/egyetem mellett, és ugyanúgy elvégzi, mint az, aki ilyen nem csinál, akkor miért is lenne hülyébb, mint a többi? Komoly helyről kiszórják, ha nem teljesít jól, a komolytalan helyen szerzett diplomával nem ér semmit akár szép, akár nem.
Az meg nevetséges, hogy ha az első munkahelye nem jön be, akkor megy modellnek - miért is menne? Ha modell akart volna lenni, akkor tanulás helyett is modellkedett volna. Ha meg szakmát akart, akkor ott akar dolgozni, nem?

Xlendon 2014.01.14. 15:50:39

@margaritt: Hoppá! Jogos, amit írsz!

Sadist 2014.01.14. 16:15:30

@emzéperiksz: "Ez az írás azért marhaság, mert a jó külső általában némi energiába kerül, az ilyen nők szigorúak, igényesek önmagukkal szemben, kitartóak a diétában, sportban, leküzdik a kudarcokat, keresik a sikert, és ez az élet más területére is kihat."

Baromság, egy fiatal lánynak a jó külső minimális "erőfeszítésbe" kerül. Egy fiatal férfinek nagyságrendekkel több energiabefektetésbe kerül, hogy jól nézzen ki, értsd izmos és férfias kinézete legyen.

"Általános tapasztalatom, hogy a csinos orvosnők, tanárnők, jogászok, cégvezetők jobbak szakmailag is, mint a nem olyan csinosak. Az, ha egy munkáltató ne képes a csinos diplomás hölgyeknek megfelelően fizetett és izgalmas munkát kínálni, így a hölgy elmegy inkább hoszteszkedni ahelyett, hogy gemkapcsot hajtogatna, nem a hölgy hibája. Unalmas munkák közül a jobban fizetőt kell választani, ez az alapszabály."

Ehhez képest felmérésekkel bizonyított, hogy a kevésbé vonzó nők szakmailag és anyagilag sikeresebbek, mert nekik nincs meg a lehetőségük, hogy egy kellően vagyonos gazdatestre telepedhessenek, hanem csak a tanulás és a karrierépítés van előttük lehetséget életútként.

2014.01.14. 16:45:42

Jól nézünk mi ki.

Billy a kölyök 2014.01.14. 17:27:01

A poszt minden szempontból erősen túloz. Egyrészt lehet hogy nagyon sok lány/nő szeretne modellkedni, szépségkirálynő lenni, stb. de gyakorlatban ez ténylegesen csak néhány ezreléknek jön össze. A többi inkább csak képzeli magáról hogy modell külsejű.
Hogy a legtöbbnek diplomája van, az meg a mai világban már nem jelent semmit. Alig van diák, miközben rengeteg a felsőoktatási férőhely. Ma már szinte csak annak nincs diplomája, (persze, nem akármilyen) aki nem is akarja hogy legyen. Megjegyzem, ezeknek a diplomásoknak kb. a felét, de inkább a kétharmadát 20-25 évvel ezelőtt még szakmunkástanulónak sem vették volna fel egy népszerűbb helyre.

kisvirag78 2014.01.14. 17:29:43

A legtöbb helyen nem a szép nők, hanem az átlagos, erőszakos nők érvényesülnek.

2014.01.14. 17:52:17

Azon mért nem nyavalyog a t. posztoló, hogy nem csak a szép fiatal nők használják ki a velük született szépségüket, de az okos férfiak is kihasználják a velük született eszüket? B+ micsoda igazságtalanság! Kevesebbet tanul mint én, és jobb jegyet kap? Skandallum!!!4!

Yorik 2014.01.14. 18:09:22

Nem látom, mitől lenne megvetendőbb az örökölt külső tulajdonságok ápolásával pénzt keresni, mint az örökölt belső tulajdonságok ápolásával.

Az embert meg vonzza a könnyű pénz lehetősége, ehhez nem kell sem főiskolásnak, sem nőnek lenni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.14. 18:54:11

Valami azt súgja, hogy a szerző alkalmatlan a modell szakmára és nem csupán csúnya, de irigy is.

A sportolók pályafutása sem tart a nyugdíjig, őket mégsem akarja lebeszélni, hogy válasszanak "rendes" szakmát, mert különben mi lesz velük 30 éves koruk után.

Szakmai tapasztalat terén pedig nem igazán szokott hátrány lenni az, ha valakinek több szakmája van, amelyeknek közük nincsen egymáshoz.
Mivel azt mutatja, hogy a munkavállaló az élet egészen különböző területein is megállta a helyét, s azt is, hogy nem fél a kihívásoktól.
Akik ugyanazt az egy szakmát nyomják egész életükben ők szoktak lenni a szakbarbár kategória.
1 valamihez kitűnően értenek, de mást nem is igen lehet rájuk bízni.

Persze esete válogathatja, de erősen kétlem, hogy hátrány lenne akármilyen szakmában egy korábbi modell karrier.

chocco channel 2014.01.14. 19:36:44

Soha nem modellkedtem (a lehetoseg adott volt) de nem itelem el azt aki igen. Ettol meg lehet egy ertelmes, ertekekkel rendelkezo no de miert menne egy 8 oraban egy gyorsetterembe robotolni, ha azt a penzt megkeresheti azzal, h allodogal es mosolyog?:-)

Teny, h a szep noknek egyszerubb munkat kapni es ez nem csak genetika, ezen nagyon sokan tesznek is:-)Hulye dolog de megeri csinosnak es szepnek lenni mert:,

Mindenbol mindig a legjobbat kapod automatikusan akkor is ha nem kered

A legtobb benazasasodat elnezik a munkahelyeden (meg akkor is ha multi, sot, foleg akkor)

Mindenki kedves es nagyon udvarias veled

A zoldseges olcsobban adja a zoldeseget alkudozas nelkul

Egyszeru vasarolni

A busz mindig megvar

Mindenki korulrajong es sorolhatnam... az emberek napi szinten bokolnak (ami ugye mindenkinek jolesik)

A pincer nem varat meg akkor sem ha az etterem tulzsofolt

Olyan poziciokat kapsz amiket csak a diplomad alapjan nem kapnal es ez azert szuper, mert azt csinalhatod amit szeretsz anelkul

Hatrany:

A legtobb no utal, fuggetlenul attol, h nem hajtasz a ferjere, a kolleganok irigyek (szerenscsere nem mindegyik)

Alapvetoen abbol indulnak ki, hogy nem tudsz olvasni vagy irni es egyebkent is krva vagy:-)

Mindenki azt hiszi, h neked konnyu az elet,te nem panaszkodhatsz arra, h szarul nezel ki reggelente mert akkor jon az, h csak ujabb bokokat akarsz es sajnaltatod magad

Nem adnak lehetoseget arra igazan h megismerjenek, mert mindegyik arra koncentral h a ferje hogy nez rad

Aztan rajonnek, h irsz, olvasol filzofiarol es muveszetkrol beszelsz,erdekel a szociologia es a Francia irodalom.....es akkor ha mazlid van akkor az ajto kinyilik, de altalaban becsukodik.

Egy no mindent megbocsajt kiveve azt, ha tetszel a ferjenek.

Lehetne sorolni a hatulotoket is mert vannak:-) Az, h valaki onmagaban szep nem jelenti azt h vonzo. A vonzosag attitudokbol tevodik ossze es az egesz ott kezdodik h kepes vagy jokat beszelni a leheto legtobb dologrol.

Vagy valami ilyesmi:-)

átlátó 2014.01.14. 20:33:44

Lediplomázik...aha... beleinvesztál a tudásba. Most jól ledegradáltam.

halor 2014.01.14. 22:30:12

"Arra a kérdésre, hogy mi lesz később, sosem kaptam egyértelmű választ."

Kurva lesz. Még később öreg kurva lesz. Ha soká eláll akkor vén kurva is lesz.

Sadist 2014.01.14. 23:10:53

@Wendriner Piroska sakál és balerina: Ha a férfiak olyan mértékben kihasználhatnák a szellemi tőkéjüket, mint a nők a szépségüket, akkor minden második férfi egy piramisjáték tetején csücsülne és dőlne a lé orrvérzésig.
A törvények elég jól megvédik a hülyéket attól, hogy az okosabbak és rafináltabbak kihasználhassák a szellemi előnyüket velük szemben.

Sadist 2014.01.14. 23:15:27

@Yorik: Mi olyan örökölt belső tulajdonság van, amivel pénzt (ráadásul sok pénzt) lehet keresni?
A szoftvermérnök is biztos csak az anyatejjel szívja magába a tudást, nem is kell neki tanulnia.

Yorik 2014.01.18. 12:47:01

@Sadist: szorgalom, fegyelem, ambíció, racionális gondolkodásmód, ezek mind olyasmik amik kisgyerek korában sem jellemeznek mindenkit, és csak bizonyos mértékig tanulhatók, mint ahogy a smink meg a konditerem is működik valamennyire csúnya embereken is.

Ha azt mondod, hogy Győzikéből is lehetett volna Albert Einstein vagy Mozart ha jobban figyel az iskolában, akkor sajnos meg kell mosolyogjalak.

pocaklakó minimanó 2014.01.22. 08:36:38

@margaritt: "Komoly helyről kiszórják, ha nem teljesít jól, a komolytalan helyen szerzett diplomával nem ér semmit akár szép, akár nem." Érdekes, de két korábbi munkahelyemen sem volt ez túlzottan jellemző. Pedig külföldi tulajdonú pénzügyi multi volt mindkettő.

Sadist 2014.01.22. 14:42:40

@Yorik: "szorgalom, fegyelem, ambíció, racionális gondolkodásmód, ezek mind olyasmik amik kisgyerek korában sem jellemeznek mindenkit, és csak bizonyos mértékig tanulhatók, mint ahogy a smink meg a konditerem is működik valamennyire csúnya embereken is."

Ezek közel sem annyira genetikailag meghatározott tulajdonságok, mint egy nő külseje.

"Ha azt mondod, hogy Győzikéből is lehetett volna Albert Einstein vagy Mozart ha jobban figyel az iskolában, akkor sajnos meg kell mosolyogjalak."

Korszakalkotó fizikus vagy zenész nagy eséllyel nem. 10 karátos nyers gyémántból sem lehet 50 karátost csiszolni, de briliánst attól még igen. Einstennél és Mozartnál volt egy jó kiinduló alap, de ehhez még kellett rengeteg befektetett idő, energia, és jó pár nagyságrenddel több munka, mint amit a világelső 100 topmodell összesen a karrierjére fordított.

AdamTheTux 2014.03.15. 13:28:30

Az a baj a szépséggel, hogy múló, és végletesen szubjektív dolog. Mindenkinek más a szép, ráadásul erősen örökletes is: van az a helyzet, amikor a "szép" fogalmát vérrel és verejtékkel sem sikerül elérni. (ld. Rubint Réka orrát...) Lehet kés alá feküdni a dolog érdekében, de az meg az orvos, és nem a páciens eredménye. Ez szerintem egy öncélú dolog, ami nem viszi előbbre az egyént.

A sportolók esete azért már más egy kicsit: próbálja bárki a fotelből felállva végignyomni bármilyen doppinggal a Tour De France egyetlen szakaszát, vagy teljes erőből letolni 100 méter úszást. Nagyon kemény munka van mögötte, és ennek már van társadalmi hasznossága: a sportolók felkészülése során szerzett tapasztalatok átszivárognak a hétköznapi életbe. Elég tesiórára gondolni: 50 éve azt sem tudtuk, mi a flop, most tesiórán így kell ugrani.

És hát ott vannak a "szellemi" sportok. Egy állat is lehet szép. Egy állat is futhat gyorsan, ugorhat magasra vagy messze, úszhat irdatlan távolságokat, nem csak az ember. Az ember és állat közötti legfontosabb különbség a fejben van, ezért a szellemi munka a csúcs. Lehet építeni egy gyönyörű nőt formáló robotot, meg lehet építeni Michael Phelps-et. De Stephen Hawking agyát nem lehet géppel lecserélni. Ahhoz az ember kell.

Hát ezért nincsenek úgy elájulva az emberek attól, hogy valaki pusztán szép. Meg persze az irigység miatt sem...
süti beállítások módosítása