Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Csányi inkább hagyja a magyar focit

2013. december 19. - Szarvas Norbert

images-2_3.jpegA nagy bankvezír Csányi Sándor (nem a színész) feltünt a magyar futball térképén azzal az ígérettel, hogyha ő lesz a boss, akkor itt minden megváltozik. Az ilyenkor szokásos optikai tuningon kívül (stadionok, hangzatos nyilatkozatok a mentalitásváltásról) gyakorlatilag semmivel sem történt több, mint az elmúlt 25 évben bármikor. Beszéltek arról, hogy az alapoknál kell elkezdeni az újjáépítést, volt szó itt mindenféle utánpótlásprogramról és arról, hogy 2016-ban az EB-re ki kéne jutni felnőtt szinten. EB,VB, Utánpótlás, Pintér...


A városi legenda szerint Magyarországon próbajátékra jelentkezett a Schevchenko vagy a Vidic nagy reményekkel. De amint beindult a magyar utánpótlás program, a neves magyar szakemberek azonnal alkalmatlannak nyilvánították ezt a két falábút, akik azóta aranylabda illetve a világ legjobb védője cím tulajdonosai lettek (1 ide 1 oda). Híresen jól működik a magyar utánpótlásképzés, hiszen azért (nagyszámok törvénye) 10 évente feltűnik nálunk is 1-2 olyan játékos, aki már bármelyik bajnokság középcsapatában elismertté tud válni.

Jött a Csányi és az új MLSZ program, ami meglepően szoros összhangban állt az önjelölt magyar szakértői gárdával (aka szurkolók). Lényege, hogy az utánpótlást kell megnyomni, hiszen az mindennek az alapja. Ki kell nevelni a jövő játékosait. Ennek a programnak az élén pedig Csányi áll mellszélességgel. A tegnapi napon viszont kiadott egy olyan nyilatkozatot, ami nálam kiverte a biztosítékot és teljesen hiteltelenné tette az embert a szememben. Otigba ügy.

Kenneth Otigba 21 évesen sokszoros U21-es magyar válogatott játékos, aki a holland Heerenveen színeiben parádézik az idei szezonban hétről hétre. Középső védőként már 4 gólt is lőtt. A hollandok egyre magasabban jegyzik. Magyar oldalról pedig elmondhatjuk, hogy a jelenleg legmagasabban jegyzett középső védőnk (lenne).

"Csányi Otigbáról: "Megemlítettem Attilának, de innentől kezdve az ő dolga, hogy behívja-e a keretbe. Én még egyszer sem láttam őt játszani, csak olvastam az újságokban a méltatásokat, de meg kell nézni."

Hogy a lópikulába lehetséges az, hogy a "építsük fel a magyar focit az utánpótlással" legfőbb embere nem látta még játszani azt a tehetséget, akire jelenleg a leginkább ráillik az utánpótláskorú tehetség jelző? Csányi és a sleppje mi alapján dönt dolgokról, ha nem a mutatott játék alapján? Ezek után elkellett gondolkoznom azon, hogy ez a gárda sem fedezné fel a tehetséget, ha egy magyar utánpótláskorú játékos az MLSZ székházában kapná meg Messi előtt az aranylabdát.

Elgondolkoztam, hogy azért nem állunk annyira jól fiatal nemzetközileg jegyzett tehetségekben (mondhatni van 1 ilyen), hogy az MLSZ elnökének ne legyen fél év alatt annyi ideje, hogy egyszer rászánja magát, akár youtube-on keresztül arra, hogy megnézze a srácot. Ez az a kategória, mint amikor Deutsch Tamás (MTK elnök) lenyilatkozta Kálmán Olgának, hogy fogalma sincsen mekkora támogatást kap az MTK labdarugó klub. Szerintem ez több, mint felháborító, bár tökéletesen jellemzi a hazai viszonyokat és rámutat a problémákra.

Egervári Sándor leváltását követően az MLSZ esküdözött, hogy vége a gyereknapnak és magyar edzőt a válogatott közelébe nem fognak engedni, mert egyszerűen alkalmatlanok erre. Szóba kerültek nemzetközi sztáredzők, miközben az MLSZ kritériumai között szerepelt: volt már EB/VB-n, nemzetközi szinten elismert, komoly tapasztalata van és tiszteletet parancsoló. Mindenki nagyon várta már az új edzőt, akinek a neve hallatán mind a tíz ujjunkat megnyaljuk. Jött a Pintér Attila. Mekkora egy humorista ez a Csányi, most jól megvezetett mindenkit és veregetheti a vállát, hogy az Apple-t megszégyenítő magabiztossággal tudott valami rendkívülit mutatni.

A Pintér Attilláról annyit kell tudni, hogy a legnagyobb ork az egész NB1-ben, akinek nagyon komoly kirohanásai voltak az elmúlt években. Ijesztő azt olvasni róla, hogy az MLSZ szerint szakmailag a legképzettebb a magyar mezőnyben. Szerintem ez nem neki dicséret, hanem mindenki másnak szégyen. Pintér Atillával garantált a magyar hagyomány továbbörökítése. Semmilyen változás nem fog történni, hiszen ő is annak a edzői kultúrának a terméke, akik folyamatosan tartják lenn a magyar focit. 

Viszont garantáltan lesznek hangzatos nyilatkozatok, játék helyett brusztolás a pályán és szerintem az adidas is megkapja majd a magáét, amikor 1-1 vereséget a labda nem kellő nyomásával fog megmagyarázni. Csak azt nem értem, hogy ennek így mi értelme van? Vagy ha van értelme, akkor miért nem lehet ezt a magyar focit meghagyni a hobby szintjén és nem méregdrága stadionokat építeni? FélekFélekFélek. 

Már a Hofi is megmondta:

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr415699418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smartdrive 2013.12.19. 23:17:35

Vidics soha nem volt a világ legjobb védője. ez viccnek is gyenge

tomfree 2013.12.19. 23:21:44

Ez egy vicc. Pintér? Három hónap alatt össze fog veszni a fél kerettel,majd csak figyeljetek. Az MLSz is nagyon érti a szakmát, nem is csoda,hogy ilyen szar a foci ebben az országban.

Szarvas Norbert 2013.12.19. 23:25:08

@smartdrive:

egyezzünk ki abban, hogy jobb mint Gyurcsó

béla a görög (törölt) 2013.12.19. 23:36:30

"A nagy bankvezír Csányi Sándor (nem a színész) feltünt a magyar futball térképén azzal az ígérettel, hogyha ő lesz a boss, akkor itt minden megváltozik"

Ilyenkor mindig elgondolkom, hogy akkor engem néznek madárnak vagy magukat.

Tudsz úszni? Nem. És ha megfizetem? Nos akkor sem.
Oszt ennyi. Pénzből legfeljebb össze lehetne vásárolni egy jó csapatnak valót. Esetleg kettőt, és akkor már ellenfél is lenne.
Egyébként csak bohóckodás az egész.

Amúgy vevő még erre valaki? Mármint a magyar focira?
Én például most mondtam fel a TV előfizetésem. Merthogy minek. Ott az online tartalom.
A magyar foci is olyan lesz mint a hagyományos tv adás. Tartjuk mert szokás, történelmi okokból maga a meccs az csak mellékes, ahogy a televizió is már csak háttérnek szólt a drukker is már csak kimegy, a társaság miatt, de egyébként...
Csak a TV-előfizetés valamivel olcsóbb mint a stadionokkal és amatőrökkel való bohóckodás. De kidobható ez is.

Zak 2013.12.19. 23:45:11

nem szoktam helyesíráson lovagolni, mert felesleges. De itt most kis kivételt teszek, mert úgy érzem a címben található hiba félrevezető. A "hagyja" így leírva kijelentő mód, és azt jelenti, hogy Csányi inkább annyiban hagyja a magyar focit. A posztból pedig az derül ki, hogy a posztoló felszólítja hogy inkább ne foglalkozzon a focival. Az ehhez tartozó helyesírási szabály:
Ha gy és ny végű igékhez j-vel kezdődő tárgyas ragozású igerag (-ja, -juk, -játok, -ják) vagy a felszólító mód j jele járul, a kiejtésben a j hasonul az előtte lévő hanghoz: hagyja - haggya, hagyjátok - haggyátok, fagyjon - faggyon, stb.

Így én teljesen mást értettem az elolvasás után,mint amit valójában akartak írni. Azt hiszem ebben az esetben érdemes felhívni a figyelmet az ilyen jellegű hibákra.

Hamu 2013.12.20. 00:18:23

@Zak: Kiejtésben hasonul (ahogy az az idézetedben is szerepel), nem írásban, a címben tehát nincs hiba, a szövegkörnyezet pedig a továbbiak során egyértelművé teszi a mondat jelentését.

nu pagagyí 2013.12.20. 07:09:50

Stílus ide, vagy oda, Pintér jelenleg a legsikeresebb magyar edző. Szerintem az ideális választás Sousa lett volna, de ha már nem jött össze, Pintér jobb választás, mint a felmerült többi külföldi jelölt. Teljesítménnyel vívta ki a pozíciót, a jövő meg attól függ, hogy hagyják-e dolgozni.

ob.szerver 2013.12.20. 07:21:08

Értetlenül álltam ennek az ostoba tahónak a kinevezése előtt, de azután olvastam egy kommentet, amely talán rátapintott a lényegre. Nem lehet, hogy egy intellektusában, személyiségében, szakmaiságában, nemzetközi tapasztalatában teljesen alkalmatlan ember kinevezése Csányi fricskája Orbánnak? Ez eddig az egyetlen logikus magyarázat.

csorsza 2013.12.20. 07:58:51

@nu pagagyí: miért is? Tízévente összejön neki egy magyar bajnokság (hűha, azannyja), közben pedig bukdácsol, ugyanebben a közegben. Ha az idei teljesítménye volt a mérvadó, akkor meg poénra vetted a dolgot.
Mindent elmond a magyar fociról ennek a figurának a kinevezése szövkapnak.

Mindig van lejjebb.

turbocat 2013.12.20. 08:02:59

@nu pagagyí: teljesítmény: mezőkövesd - győr 3:0, ez aztán az, a Póczik-Glázer féle győr úgy rúgott volna ott 18-at, hogy közben elnyomta volna őket a félídőben elfogyasztott 2 sör....., vagy......, győr - paks 3:4....., na, ez is teljesítmény volt..., egyébként meg pápa, mezőkövesd, felcsút, röhely, ahogy a magyar nbI kinéz....., és még egy...., ahogy tavaly a győr bajnokságot nyert, a világon nem lesz még egy olyan csapat a világon, aki lottóötösként nyer bajnokságot. meg a nyári kupameccs....., na..., az aztán megint teljesítmény volt ! .... az egész Pintér nem ér annyit, mint a tinta, amivel ezt leírtam......, oszt jónapot !!!

dr. vuvuzelafan 2013.12.20. 08:16:57

@Zak:
Ha már helyesírás: azt, hogy a címben lévő igealak ("hagyja") felszólító módú, az érzékeltetné, nyomatékosítaná, hogy a cím végére felkiáltójel kerül. Minthogy a címbeli mondat egy felszólítás, kellene is az a felkiáltójel oda, anélkül tényleg más értelmet sugall a cím, mint amit a posztoló szánt neki.
süti beállítások módosítása