Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A NAV maradt volna inkább csöndben

2013. november 15. - Szarvas Norbert

images_4.jpgHorváth András, a NAV-ot hivatali visszaéléssel vádoló volt adóellenőr felkavarta az állóvizet, és olyan bilit borított ki, amiről évek óta mindenki tudja, hogy tele van szarral. András azzal vádolja az adóhivatalt, hogy szemet huny a nagy cégek adócsalásai fölött, és ezáltal közel 1.500 milliárd forint esik ki a költségvetésből. Természetesen az illetékes gyors reagálású akciócsoport azon nyomban átvilágította a teljes NAV-ot pár nap leforgása alatt. Meglepő, hogy mindent szabályosnak talált?

 

Horváth András állítja: a NAV is vastagon benne van abban, hogy akik az adócsalások legnagyobb haszonélvezői, azok megúszhatják.

 

Vicc az egész átvilágítás


Aki a gazdaságban bármilyen szinten érdekelt vagy csak figyelemmel kíséri a történéseket, az képes mindenféle jelentés átolvasása nélkül felismerni a mű kabarét, amit most úgy hívnak, hogy teljes átvilágítás. Abban a korban, amikor az adóellenőrzésre specializálódott egység  (NAV) egy mikro vállalatot nem tud átvilágítani pár nap alatt, amikor bármiféle hivatali ügyintézés a bürokrácia szorongatásától megfojtva hónapokig tud elhúzódni, hogyan lehetne bármi érdemlegeset megállapítani egy NAV nagyságú állami szervnél a működést illetően? SEHOGY!

Van valóságalapja?


Magyarország a mutyik országa. Az egész rendszer a csalásra van felépítve, működésének hajtóereje a lopás és megvesztegetés (legalábbis a legenda szerint). Így egyáltalán nem lehet meglepetés senki számára, ha azzal vádolják az egyik legmagasabb állami szervezetet, hogy bizony bele-bele nyal a mézes bödönbe, vezetői engedékenyebbek, mint Magdi néni a Barátok Közt-ben, ha adócsalásról van szó bizonyos oligarchák által. 

Inkább maradtak volna csöndben!


A NAV reakciója felettébb kiábrándító volt a vádakra. Lefutotta a szokásos kommunikációs köröket, magukat ártatlannak nyilvánították önkényesen és azon nyomban feljelentették Horváth urat. Nyílt titok, hogy egy ilyen per hónapokig elhúzódhat, miközben (Horváth úr eszmefuttatása alapján) minden bizonyító erejű dokumentumot simán el lehet tüntetni (amennyiben léteznek ilyenek). 

Ha elhiszem, hogy üres vádakkal állunk szemben, akkor érthetetlen a NAV reakciója, hiszen ezzel a visszatámadással nem ér el mást, mint érzékelteti mindenkinek, hogy "pofa be", különben feljelentünk. Helyette önként bele kellett volna menni egy nyílt vizsgálatba, aminek eredményét a nyilvánosság elé kellett volna publikálni. De ez a monitoring biztosan nem egy hétvége alatt kell, hogy lejátszódjon, hanem több hét kutatómunka után.

Ha nem hiszem el a NAV ártatlanságát, akkor az érzésemet erősíti a NAV reakciója, akik a meglepő bili borogatásból felocsúdva azon nyomban időt nyertek a nyomok eltüntetéséhez azzal, hogy elvitték a közvélemény "árgus figyelmét" a Horváth kontra NAV pereskedésre.

Mások miért nem álltak mellé?


Többek között Csányi Sándor (OTP nagyvezír) volt az, aki egy évvel ezelőtt hívta fel a figyelmet arra, hogy a hazai kiskereskedelmi láncok tele vannak áfa csalással vásárolt termékekkel. Meglepő, hogy ezek után nem állt Horváth úr mellé. Vagy mégsem? Csányi Sándor nem hülye. Biztosan felmérte az esélyeket és hamar rájött arra, hogy érdemben ő ebből az ügyből nem nyerhet egy esetleges "játékba szállással".

A politikusok, oligarchák pedig azért vannak csöndben, mert érintettek (vagy nem) az ügyben. Tehát Horváth úr egyedül maradt ebben a harcban, aminek számára nem lesz kedvező kimenetele ebben az országban. Egyetlen esélye bevonni az Európai Bíróságot is és független szakértőket kérni azon nyomban. Logikus lépés lehetne, hiszen ez egy olyan horderejű üggyé fajulhat, ami az ország legfelsőbb szintekig elnyúlhat.

Összegzés


Tökéletes bemutatót kaphat az ország abból, hogyan kell egy közszférában dolgozó (tehát tűz közelben levő) bili borogató embert a lehető leghatékonyabban hiteltelenné tenni, elhallgattatni és az ügyet vezéráldozat nélkül eltusolni. A korábbi évek gyakorlatával szemben még az is kétséges lehet, hogy bárkit is beáldoznának középszinten, akire ráhúzhatnak mindent. Egyszerűen ennyire eltűnt az öntudat a társadalomból és ennyire médiafüggő lett mindenki. Ami a médiában nincsen leírva és szájba rágva naponta 5x5 héten át, az nem is létezik. Ha az érintett kör eléri, hogy a média ne csámcsogjon ezen, akkor a társadalom magától nem fogja követelni az ügy publicitását. 

Persze ha mindenki ártatlan, és valóban üres vádakról van szó, akkor merül fel a kérdés, hogy a háttérből ki irányítja ezt a látszólag érdektelen üres vagdalkozást? Miért pont most történik ez? Miért nem egy évvel korábban? Politikai versengésről van szó? 

Minden vágyad, hogy kijavíthass? Eljött a te időd!


Amennyiben helyesírási hibát vagy elütést észlelsz, akkor kommentbe írd le a megoldást és bekerülsz a cikkbe! 

 

Például:

Cikkben: Amenyiben helyesírási...

KisPista komment: Nem amenyiben hanem amennyiben

Javítás: Amennyiben (j. KisPista) helyesírási...

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr525633868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sírköves Slomó 2013.11.15. 17:21:45

Biztos vicc volt az átvilágítás, de az Index interjú is vicc volt.

Egyetlen cég neve, egyetlen személy neve, egyetlen konkrét összegü csalásról sem volt szó.

Én biztosan nem világítanék át senkit mert XY ilyen komolyságú vádakkal áll elő...

Manóvári 2013.11.15. 17:33:22

Én csak azt üzenem Horváth Andrásnak ha kell neki segítség csak keressen meg. Személyes és bizonyitható tapasztalatom vah arról, hogy ha olyan dolgot akarok közölni a NAV-al ami érdekellentétes nekik, nem is álnak neki a felderítésének. Viszont én a cégbíróságoknál is komoly "hiányosságokat" találtam.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.11.15. 17:36:15

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Ez lehet a sztori:
A revizor talált valamit. A főnökei azt mondták, hogy kuss. Elment a rendőrségre, hogy feljelentse azokat, akiket a főnöke nem vizsgál. Utólag eszébe jutott, hogy a NAV mellett a rendőrség is elfektetheti az ügyet, ezért kitálalt a sajtónak. Közben eszébe jutott, hogy előfordulhat, hogy nincs igaza, ezért nem mondott neveket, nehogy rágalmazás legyen belőle, hiszen ő nem parlamenti képviselő, nem védi a mentelmi joga...

brumeszkosz 2013.11.15. 17:42:27

Mit vártatok??? Egy totális orbánc cigány diktatúrában már a látszatra sem adnak!!!
Két nap alatt még a seggembe se tudna bevilágítani a nav. Röhejes. Ez kell a birkamenetnek, ez a fasza!

Cigány diktátor!!!!!!!

Sírköves Slomó 2013.11.15. 17:45:39

@Online Távmunkás: Akármi lehet a sztori.

Sőt ebből botrány is lehet, ez potenciális botrány. De ebben a mai formájában egy nagy semmi. Emiatt vegzálják a NAVosok tízezreit? Nanehogymár.

Szerintem biztosan van benne vmi, és szerintem nem konkrét botrány van hanem ez egy rendszerkritika. Mindenesetre az évi 1500-1700 mrd a ktgvetés 10%-a, szóval olyan dolog amivel a kormány előre kalkulál mert a deficit ugye normális 3% alatti.

Tehát nem NAV ügy, hanem kormány-ügy. A nem befizetett adó meg ugye a pógárnál marad, az a kérdés mennyi a kereskedőnél, és mennyi a vásárlónál.

Eddig ritkán sírt a pógár azon hogy többet szeretne adózni/bótban fizetni.

Brix 2013.11.15. 17:50:37

Mindenki tudja , hogy a kereskedelmi cégek többsége az ÁFA csalásból tud talpon maradni a mostani gazdasági helyzetben. Az éves 1500 milliárd még kevésnek is tűnik, mint be nem folyt összeg

A fő probléma a 27%-os Áfa , ami a világon a legmagasabb. A régióban is teljesen versenyképtelenné teszi a magyar termékeket, pl a lengyel konkurenciával szemben.
Be kellene vezetni a fordított áfát minden esetben, és le kellene csökkenteni 15 % közelébe az áfa mértékét, hogy ne legyen ennyi visszaélés.
Helyette a gazdagok személyi jövedelem adóját kellene több kulcsossá tenni , ahogy minden civilizált országban teszik...

Alick 2013.11.15. 17:53:20

@brumeszkosz: jó 20 éve ez megy, kezdve az olajszőkítéssel, elvtársi zsebprivatizációkkal...

Alick 2013.11.15. 17:55:20

@Online Távmunkás: ha konkrét doksijai vannak, irány velük a Wikileaks!

Manóvári 2013.11.15. 17:57:37

Na ez Magyarország. A NAV-os dolgozokkal egyet értek, de az írásoddal nem. Szerinted ha vissza élésre utaló jelek vannak akkor minden nav dolgozót ellenöriznek? Ez is hülyeség, én mint ügyfélszolgálatos mit tudok neked elintézni ha ellenőrzést kapsz??? Gondolkozz mielött írsz és ezt nem azért írom ,hogy megbántsalak. A neveket és értékeket csak akkor írja meg valaki ha bírói végzés van róla, akkór már nem rágalmazás. Értelmes ember így csinálja, az értelmetlen meg úgy, hogy előzetesbe rakja és ha kiderül, hogy ártatlan akkor, így jártál. Egyébként nem mindegy, hogy kikröl van szó, ha a NAV-ról van szó?

Sírköves Slomó 2013.11.15. 17:57:38

@Brix: 'A fő probléma a 27%-os Áfa , ami a világon a legmagasabb. A régióban is teljesen versenyképtelenné teszi a magyar termékeket, pl a lengyel konkurenciával szemben.'

1) Horváth 2007re tette a mai állapotok kialakulását, kérdés akkor mennyi volt az ÁFA?

2) Azt fejtsd már ki hogy külföldön hogy teszi versenyképtelenné a magyar ÁFA a magyar terméket LOL.

Mr. Waszabi 2013.11.15. 18:14:54

Jókora szarkupacba rúgott Horvát úr, sok felé fröccsenhet, ha ad acta nem teszik a feljelentését. Az ügyészség mindenesetre befogadta a feljelentését, tehát lehet némi alapja.
A 2 évvel ezelőtti kukorica-mutyira gondolok (amikor a 9 milliós tonnás éves termés elvileg visszatartott egyik fele is exportálásra került, olyannyira, hogy végül Romániából kellett vásárolniuk a gazdáknak kukoricát.)és cukor mutyit (ugyanaz a recept, mint kukoricánál) sem vizsgálta ki senki, se az illetékes minisztérium, sem az ügyészség. Valahogy "elfelejtődött". A polgárok meg sokat veszítettek ezeken. Pedig hát azok a spekulációk is erre a témára épültek.

laci_52 2013.11.15. 18:17:53

Miért maradt volna csöndben a NAV?

A sakkban is úgy mondják: a legjobb védekezés a támadás!

Manóvári 2013.11.15. 18:23:54

@Bauer Erika: Bocsánat az elöbb nem írta az első mondatod.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.11.15. 18:32:08

nevek, konkret cegek es adatok nelkul ez semmi. Azt mindenki tudja hogy a nagyok csalnak, ez nem uj.

a gazolaj szokitesrol is tudott az egesz orszag, es?

K&H? Kulcsar? az "lebukott", mi lett belole?

ugyan ugyan, a kutya ugat a karavan halad.

Brix 2013.11.15. 18:33:04

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

2006-ban 25%-ról 20% ra módosult az Áfa legmagasabb kulcsa, de utána visszaemelték 25%-ra, az Orbán kormány meg 27%-ra emelte, ahelyett hogy több kulcsos Szja-t alkalmazna.
Minél magasabb az áfa, annál kevesebb terméket vagy szolgáltatást lehet megvásárolni egységnyi jövedelemből. A magas áfa adócsalásra sarkalja a gyártókat és a kereskedőket is, és a végén a fogyasztón csattan az ostor
A kereskedelmi cégek külföldről importálnak, ahol alacsonyabb az adó és a termékek előállítási ára, majd papíron tovább viszik külföldre, így megnyerik az áfát. A termékhez meg számlát gyártanak vagy eladják feketén, így extraprofitot realizálnak

laci_52 2013.11.15. 18:33:12

@Bauer Erika: Nekem nem kell védekeznem, nem vagyok NAV-os.

Csak azt akartam mondani, hogy most a NAV a feljelentéssel a maga szempontjából ügyes taktikát választott.

Majd a jogászok elszórakoznak az üggyel, megszületnek a szokásos háttéralkuk és csendben feledésbe merül az egész.

Szarvas Norbert 2013.11.15. 19:03:25

@Bauer Erika:

"írással nem értesz egyet"- melyik részével nem értesz egyet?

salamander 2013.11.15. 19:06:43

@Bauer Erika: Kérlek tegyél feljelentést a nyomozó ügyészségnél! Lehetőleg személyesen Ibolya Tibornak küld el a bizonyítékokat és a leveled, mert ő érdemben foglalkozik a nehezebb kérdésekkel is...

Netuddki. 2013.11.15. 19:12:43

@laci_52: Nem fog feledésbe merülni. Előbb-utóbb rendbe kell tenni valakinek ezt a szemétdombot amit magyar adórendszernek csúfolnak. Pár élősködőn kívül senkinek nem jó ez ilyen formában. Se azoknak akik nem tudják elkerülni az adózást, se azoknak akik kényszerűségből kényszerülnek az adóelkerülésre...

Netuddki. 2013.11.15. 19:16:02

@kovi1970: Ja, és mindenki tisztában van vele hogyan működik ez az ország. Teljesen mindegy milyen "pávatáncot" ad elő a NAV...

laci_52 2013.11.15. 19:17:56

"Előbb-utóbb rendbe kell tenni valakinek ezt a szemétdombot"

Nagyon utóbb fogják rendbe tenni, lehet, hogy már meg sem érjük. Túl sok nagyon magasan levő embernek érdeke, hogy ne változzon semmi...

dzsedáj 2013.11.15. 19:25:43

Horváth úr tud valamit és elszánt nagyon. Persze a NAV-ról és elődjéről hosszú évek óta beszélnek mindenfélét a rossznyelvek, úgy érzem, most szar van a levesben. Épp most néztem, hogy CHF/HUFRogán nem csak saját hitele érdekében szólalt meg, hanem ebben az ügyben is, persze lehet, hogy ez is saját ügy....

Creative destruction · http://t7.hu/0v1l-1984 2013.11.15. 19:38:39

Szomorú, de Horváth úr nem a levegőbe beszél, a multik a tőkeerejüknél fogva bármelyik politikust meg tudják venni kilóra. A NAV éppen a két napos vizsgálattal árulta el magát. Ha ültek volna rajta fél évet, akkor hihetőbb lett volna, hogy minden rendben, de így éppen a sietség okán hiteltelen a vizsgálat.
Az mindenesetre felháborító, hogy egy átlagembert néhány ezer forintért szénné szívat a NAV, a nagyokat pedig ezer milliárdos szinten hagyja garázdálkodni.
A korrupció elérte a legfelső szinteket!

dzsedáj 2013.11.15. 19:42:49

@Creative destruction: A korrupció nem eléri a legfelsőbb szinteket, hanem olyan jön...

dzsedáj 2013.11.15. 19:43:36

mármint onnan jön...

kisQtya 2013.11.15. 19:47:06

@kovi1970: Szinte sosem értek egyet veled, de most nagyon.

Sírköves Slomó 2013.11.15. 19:48:51

@Brix: 1) Nagyon helyesen csökkentették az SZJA-t és növelték az ÁFÁt.

Az volt a cél hogy dolgozz ne zabálj ez be is jött beindult a gazdaság, megszünt az eladósodás.

2) rizsázol itt külföldről hozott külföldre továbbvitt termékekről, csak mi köze ennek ahhoz amit az előbb állítottál hogy a magyar termékek régiós versenyképessége romlik a 27% ÁFÁtól LOL.

Creative destruction · http://t7.hu/0v1l-1984 2013.11.15. 19:50:48

@kovi1970: A jelenlegi adórendszer már csak a bonyolultsága okán is, senkinek sem jó. Egyszerű adórendszert, egyszerű ellenőrizni. Persze ez nem tetszik a maffiának.

zengjen a dalunk fajtárs 2013.11.15. 19:59:55

Ez így konkrét nevek és konkrét terhelő adatok nélkül csak kavarás a biliben. Politikai értelemben pedig alkalmatlan arra, amire végső kétségbeesésükben fel szeretnék használni ellenzéki oldalon. A fordított áfa tavalyi bevezetéséig volt az áfacsalás virágkora, a kezdete pedig a 90-es évekig megy vissza. És Bajnai üzleti körei is benne voltak

Sírköves Slomó 2013.11.15. 20:09:12

@zengjen a dalunk fajtárs: Baja óta a szocik óvatosak a konkrét vádakkal...:)

Úgyhogy ilyen szarkeverések várhatók úgy nagy általánosságban, egységsugarú választók úgy sem tudják megkülönböztetni a valós vádaskodástól.

dr kíváncsivagyok 2013.11.15. 20:15:48

@Online Távmunkás:
" Közben eszébe jutott, hogy előfordulhat, hogy nincs igaza, ezért nem mondott neveket, "
A rendőrségnek , ügyészségnek mondott neveket , csak a sajtónak nem. Azt is mondta , ha nem történik semmi, akkor neveket is nyilvánosságra hoz .
2 évig próbált hivatalos úton igazat szerezni a tudomására jutott csalásokról...hiába !
Gondolod hogy nem tutira ment ?

dr kíváncsivagyok 2013.11.15. 20:17:04

@zengjen a dalunk fajtárs:
"És Bajnai üzleti körei is benne voltak "

Te kretén , Gyucsányt kihagyod ? Meg az elmúttnyócévet ? Genya...

dr kíváncsivagyok 2013.11.15. 20:18:20

@laci_52:
"Nagyon utóbb fogják rendbe tenni, lehet, hogy már meg sem érjük. Túl sok nagyon magasan levő embernek érdeke, hogy ne változzon semmi... "

Majd az EU,...joga és kötelessége .

Manóvári 2013.11.15. 20:22:31

@salamander: Viccelsz? A párom vádalkunak ajánlotta az egész dokumentumot , csak mikor megnézték miről van szó azt mondták nem az ő hatáskörük. :)

zengjen a dalunk fajtárs 2013.11.15. 20:23:57

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
A korrupció nem ismeri a párthatárokat, ezért egy béna, csupán a párthívek számára hihető szöveg hogy az "X párt korrupt", egyébként viszont minden rendben

Úgyhogy ha valakinek van konkrétum a tarsolyában, akkor ki vele, vesszen aki korrupt. De így általánosságban csak kortesbeszéd

Krumpli Bogart 2013.11.15. 20:29:36

@zengjen a dalunk fajtárs: Adótitokról hallottál már???? Nem mondhat bele a nagyvilágba konkrét neveket.
Tudod, a NAV is mindig azt kommunikálja, hogy adótitok miatt nem mondhat konkrétumokat.
A titoktartási kötelezettség vonatkozik az exnavosra is.

dzsedáj 2013.11.15. 20:31:42

Én nem tudom miért preiudicáltok. Kétségtelen, hogy lassú az igazságszolgáltatás, de higyjétek el a bírók nagy része nem korrupt,így ebben az ügyben is dönteni fognak. A nyilvánosság nagy úr, éppen ezért ellensége minden hatalomnak, így a Fidesznek is, akik egyébként vélhetően ilyen vagy ehhez hasonló banánhéjon fognak pofára esni. Egyszer csak a szuperpártot mindenki gyűlőlni kezdi, ami tetszett, már gyűlőlt hazugsággá lesz, ilyen a történelem...Nem lesz évszám a történelemkönyvben a rezsiharcról, se kezdete se vége sem lesz, meg sem fogják említeni. Orbán Viktor helyett Szíjjártót fogja említeni a kommunikációs oktatás, az ember aki nemzetet épített....

Sírköves Slomó 2013.11.15. 20:32:30

@Krumpli Bogart: Akkor az a kérdés minek mondott semmit a nyilvánosság előtt.

Krumpli Bogart 2013.11.15. 20:34:21

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Gondolom,nem akarta, hogy késsel a hátában halásszák ki a Dunából.

Sírköves Slomó 2013.11.15. 20:41:24

@Krumpli Bogart: Most már késálló?

Na jó geci vagyok, de ha vaklárma(ti. semmit sem tud bizonyítani), akkor élete végéig szopatnám a NAV helyében.

_most_ 2013.11.15. 20:43:43

amíg Magyarországon egyszerűen baleknak nézik azt, aki nem csal adót, addig nincs miről beszélni, bezzeg USA-ban néger az elnök mégse lehet adót csalni.

Krumpli Bogart 2013.11.15. 20:46:03

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Kétségem sincs, hogy a NAV szopatni fogja. Ilyet mondani, hogy kontraszelektált faszok vezetik az egész kócerájt, akik osztogatják egymásnak a kitüntetéseket....

Személyes sértésnek vették a kontraszelektált faszok és ahogy én ezeket ismerem.....

Sírköves Slomó 2013.11.15. 20:49:33

@Krumpli Bogart: Ilyet nemcsak csúnya dolog mondani, hanem elég (ál)naiv és furcsa is, hiszen:

1)teljesen önként ment a kontraszelektált faszok alá dolgozni

2)az adóhivatal mindig mindenhol egy politikai végrehajtó szerv ergo minden vezetője egy pártcsinovnyik=kontraszelektált fasz (pont mint a rendőr, vámos, ántsz meg az összestöbbi)

komplikato 2013.11.15. 20:49:53

@Krumpli Bogart: Az ügyben számomra az volt a fura, hogy a NAV egyből az adótitokra hivatkozott, miközben mint itt is sokan írták semmilyen konkrét adat el sem hangzott. Másrészt ha nem voltak ilyen ügyek, akkor nem lehettek ahhoz kapcsolodó adótitkok ugye.

Az meg szerintem elég baj, hogy tök mindegy igazat mondott, tévedett vagy kamuzott Horváth, mert nem lesz semmilyen ügy ...

Sírköves Slomó 2013.11.15. 20:51:19

@_most_: A négernek pont volt Apeh botránya (IRS), mert a választás környékén ráküldte a hivatalt az ellenfeleire. Hetekig csámcsogta a sajtó.

Krumpli Bogart 2013.11.15. 20:52:02

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: És ha naiv/álnaiv, akkor már rendben van, hogy az állam szervei töketlenkednek, miközben láncügyletekkel szívják ki a te befizetett adódat a költségvetésből????

Krumpli Bogart 2013.11.15. 20:59:46

@komplikato: Azt ne felejtsd el, hogy a feljelentéshez a gyanú elég. Bizonyítékot szerezni a nyomozóhatóságnak kell.
bezzeg, ha én feljelentelek, hogy úgy látom, nagyon gazdagodsz és talán nem fizetsz annyi adót, mint kellene, akkor rádcuppannak, benyúlnak a seggedbe és kifordítanak. Nem küldenek el, hogy én szerezzek bizonyítékot arra, hogy te nem adózol tisztességesen.

Egy multi eleve úgy jön be az országba, hogy miniszteriális szinten alkudozik az adókedvezményéről. Gondolod, hogy ha már bejött, elengedik a kezét??? Dehogy, továbbra is pacsizik és pertuban van a legfelsőbb körökkel és diktál,
jogszabály-változtatást tud kilobbizni, adótartozásra fizetési kedvezményt kér, vitatható ügyben állásfoglalást kér a minisztériumtól, ami a NAV-ra kötelező, előzetes adómegállapítást kér, fenyegetőzik, hogy kivonul, stb.

tlvajferi 2013.11.15. 20:59:54

azért nézzük már meg azokat a cégeket, amelyek képesek akkora exportot megmozgatni, hogy abból összejöjjön egy-egy szép summa

a régi magyar cégek közül nem sok maradt, csak a mol, de már az is multi

jó, tudom, vannak mindig ügyeskedők, akik milliárdos tételben mozgatják a "semmit" különböző országok között és mindig kihasználják a jogi kiskapukat

viszont utána jön a meglepi, azok akik igazán nagy tételben mozgatnak árut, adnak-vesznek, importálnak-exportálnak, hát bizony az azok az Unió hőn szerett multi cégei
az energetikai cégek
az autóipari cégek
az elektronikai cégek
az agrárcégek
és természetesen a mindenféle offshore mögé bújó "tanácsadó"cégek vagy "eu-pályázatnyerő" irodák

a szegény ürgének biztos igaza van, csakhogy sem a magyar bíróság, sem az unió nem fogja engedni, hogy kiderüljön
a korrupció szálai bizony felfele vezetnek

Sírköves Slomó 2013.11.15. 21:01:34

@Krumpli Bogart: Természetesen nincs rendben.

De én ezt egy véleményként kezelem(nem tényként), és abból is olyanként, aminek a gazdáját nem ismerem.

Tudod a buszmegállóban minden nap hallom hogy 'azok fönn mindent megúsznak' de nem szarok ettől magam alá, sőt kaszát sem fenek otthon.

Krumpli Bogart 2013.11.15. 21:12:56

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Te úgy kezeled, ahogy akarod. Itt az a lényeg, hogy a hivatalos szervek (ügyészség, bíróság, NAV) hogyan kezeli.

A NAV rapidvizsgálata és a feljelentés már eleve rossz reakció volt.

A NAV vizsgálata abból állt a kommunikációs elnökhelyettes szerint, hogy az informatikai rendszerükben lefuttatták, hogy volt-e olyan megkezdett vizsgálat, amit leállítottak. Ilyen nem volt, tehát, minden rendben van.

Azt azonban nem vizsgálták, hogy volt-e olyan ügy, amiben további vizsgálatot kellett volna indítani (a lánc minden tagja önálló vizsgálatot jelent), de azt nem indították meg.
Nem szeretem, ha hülyének néznek.

Az ügyészség feljelentéskiegészítését is aggályosnak tartom, mert konkrétan tudom, hogy nulla bizonyíték, sőt, csak a terhelt javára szóló bizonyíték mellett is megindítanak eljárásokat, még előzetesben is lehet tölteni ilyenért 23 napot, aztán most folyik a polgári per a kártérítésre. :))))

2013.11.15. 21:20:59

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

"Egyetlen cég neve, egyetlen személy neve, egyetlen konkrét összegü csalásról sem volt szó."

A nyilvánosság előtt.

Sírköves Slomó 2013.11.15. 21:24:06

@Krumpli Bogart: Fogalmam sincs mi volt a feljelentésben. Ha ugyanaz mint az interjúban akkor alap hogy feljelentéskiegészítést kell kérni a tv. szerint másodjára meg(ha változatlan a tartalma) élből elutasítani.

Nem tartom elvárhatónak egy több 10.000 emberből álló szervezet felforgatását az interjú tartalmára hivatkozva.

2013.11.15. 21:30:12

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

"Én biztosan nem világítanék át senkit mert XY ilyen komolyságú vádakkal áll elő... "

Gyanítom, neked lövésed sincs, hogy milyen vádakkal állt elő.

Sírköves Slomó 2013.11.15. 21:33:24

@MikeBoy: Ha neked van osszad meg velünk is!

2013.11.15. 21:37:07

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Nyilván az ügy ilyen szakaszában nem lehetnek konkrétumok nyilvánosság előtt.
Mint ahogy az is, hogy Horváth ezért csak általánosságban beszél, de fejlejelentésében viszont konkrétumok vannak.

bgp 2013.11.15. 21:38:17

Nem hiszem, hogy politikai versengés lenne. Az mszp kb. ugyanilyen sáros, hiszen nem csak 3 éves ügyekről van szó. Nem véletlen, hogy csak az lmp szállt be a játékba.

bgp 2013.11.15. 21:40:48

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Oligarchákról és nagyvállalatokról van szó, nem pógárokról.

Sírköves Slomó 2013.11.15. 21:42:24

@bgp: Pógárokról van szó. Az adócsalt áru olcsóbb mint az adózott, a pógár meg az occsót szereti.

Sírköves Slomó 2013.11.15. 21:43:56

@MikeBoy: Ja te tudod, csak nem mondod el? ha konkrétumok vannak a feljelentésben akkor miért kértek feljelentéskiegészítést? Mert azt akkor szoktak amikor nem konkrét.

sanyix 2013.11.15. 21:45:09

Az egész dolgot amit kitalált, már eddig is tudta bárki aki nyitott szemmel jár.
De ebből talán hivatalos ügy is lehet.

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.11.15. 21:48:27

Te mennyit keresel, szavazáskor ezt ne felejtsd!

Nagy Csaba Pécs fideszes alpolgármestere 74 millió közpénzt keres,
felesége nyilvános pályáztatás nélkül kap állást a kormányhivatal munkaügyi központjában,
volt munkáltatója tízmilliós megbízásokat nyer a nemzeti szarháziság jegyében!

Felháborodott olvasói levelet kaptunk, látva a Pécsett az elmúlt napokban megvalósuló elbocsátásokat (forrás: Index: Jelentős elbocsátás várható a Pécsi Tudományegyetemen), olvasónknál végképp kicsapta a biztosítékot, hogy információja szerint Nagy Csaba Pécs Fideszes alpolgármesterének felesége novembertől nyilvános pályáztatás és munkaügyi végzettség nélkül kapott állást a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjában. Egy pécsi általános iskolában folytatott több mint egy évtizedes pedagógusi munka után éles pályaváltással tanári végzettséggel került a Munkaügyi Hivatalba egy kormánytisztviselői állásra a Befektetés Ösztönzési Osztályra egy onnan nemrégiben elbocsátott kolléga helyére. Talán jól emlékszünk, hogy a Fidesz volt az, amely megszüntette a pályáztatási kötelezettséget a köztisztviselői és kormánytisztviselői állásokra. Nem lenne ésszerűbb az ilyen feladatokra jogi, közgazdász vagy munkaügyi végzettségű embereket alkalmazni kérdezi olvasónk? Egyet kell hogy értsünk. Talán a Baranyában 2012-ben mért rekord munkanélküliséget is hatékonyabban lehetne kezelni, ha megfelelő képzettséggel rendelkező, nyilvános pályázaton és megfelelő kiválasztási folyamat során átesett szakembereket vennének fel a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjába. A korábban számtalanszor elhangzott létszámstoppot most nem is hoznánk szóba, úgy látszik, ma már ez is a múlt. (Forrás: PécsMa: Rekord munkanélküliség Pécsett)

2013.11.15. 21:50:36

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

"ha konkrétumok vannak a feljelentésben akkor miért kértek feljelentéskiegészítést? Mert azt akkor szoktak amikor nem konkrét. "

Érdekesen haladsz a következtetések levonásával! :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.11.15. 21:58:40

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Azt mondják, hogy Magyarországon a GDP 20-25%-át teszi ki a feketegazdaság.

@dr kíváncsivagyok: Ha tutira megy, akkor nyilvánosan miért nem mond neveket?

Manóvári 2013.11.15. 22:01:01

Tudja valaki, hogyan tudnám felvenni a kapcsolatot Horváth Andrással?

2013.11.15. 22:02:35

@Online Távmunkás:

"Ha tutira megy, akkor nyilvánosan miért nem mond neveket? "

Mert az törvényellenes.

2013.11.15. 22:06:28

@Online Távmunkás:

"Ha tutira megy, akkor nyilvánosan miért nem mond neveket? "

Törvényellenes.

DrUrb 2013.11.15. 22:07:56

Én a civilnek hiszek! 100%-ig világos, hogy a konkrétumokat (nevek, cégek, összegek) csak olyannak lehet elmondani, aki mentesítheti őket az adótitok alól. Ilyen csak az ügyészség és egy parlamenti vizsgálóbizottság lehetne. A nyilvánosságnak nem lehet ilyet elmondani, mert akkor azonnal bevarrják 10 évre a dutyiba és 100 évre titkosítják az ügyet. Ezt senki se akarhatja holmi szenzációéhség miatt.
Az is világos, hogy KI KELLETT ÁLLNI a nyilvánosság elé, mert ha "CSAK" ügyészségi feljelentést tesz, akkor vagy nem él már, vagy az ügyet tök csendben ejtik!
Csodálatom Horváth Úrnak, főleg, ha van családja is, mert amit tett, az igazi államférfivé emeli őt, ellentétben azokkal, akik most kussolnak és még az egyébként az elmúlt 20 évben szinte semmit elérni nem képes parlamenti vizsgálóbizottságot se támogatják egy olyan ügyben, ami még soha nem volt Magyarországon.
Olyan dolgog lett itt megkapirgálva, vagy inkább kiöntve elénk, amit soha nem gondoltak volna az MSZP és a FIDESZ megmondói.

Krumpli Bogart 2013.11.15. 22:09:11

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Akkor tájékozódj. A feljelentésben voltak konkrétumok, de nyilvánosan nem lehet ezeket közölni.

Krumpli Bogart 2013.11.15. 22:14:03

@MikeBoy: Hihetetlen, hogy ezt az egyszerű dolgot ennyien nem értik. :(

2013.11.15. 22:15:35

@Krumpli Bogart:

Az nem hihetetlen.
A tudatlan észosztás az inkább. :)
Vagy mellébeszélés megy.

Sírköves Slomó 2013.11.15. 22:16:32

@Online Távmunkás: Mondani lehet mindent. Ugyanott azt mondják hogy az olasz feketegazdaság ugyanannyi.

Ez azt jelenti, hogy a jövedelem annyival több mint a hivatalos KSH-s.

Ez rossz? Vagy baj? Mert mások szerint az 50% adó a baj(ami a feketét beleszámolva csak 30-40%).

Sírköves Slomó 2013.11.15. 22:17:11

@Krumpli Bogart: Lehet de ilyen forrást nem láttam.

Krumpli Bogart 2013.11.15. 22:17:28

@Bauer Erika: Szerintem a TASZ kapcsolatban áll vele, annak meg van email címe taszkukactaszponthu.

Írj oda, hogy adják meg neki az emailedet, kéred, hogy keressen meg,

2013.11.15. 22:21:01

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

Ez az ember a saját NAV-os ügyeit használja konkrétumoknak és ezt el is mondta.
Ha még mindig sötétség van küldök egy reflektort cseszd meg! :))

Krumpli Bogart 2013.11.15. 22:29:42

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:

www.napi.hu/ado/tamadastol_tart_a_kitalalt_volt_nav-ellenor.569540.html

A férfi, aki már benyújtotta az adóhatósághoz a lemondását, egy november 8-i sajtótájékoztatón arról beszélt: nagyobb hazai cégek és multinacionális vállalatok több mint ezer milliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. Ezt az állítását a csütörtöki sajtótájékoztatóján is megismételte, hozzátéve, ezzel kapcsolatban tett feljelentését követően, egy sajtóhír alapján úgy tudja, hogy az ügyészség feljelentéskiegészítést kért. Ha ez így van, akkor szerinte az ügyészség hozzáállása időhúzó, mivel elmondása szerint ő több ügyben is bizonyítékokat szolgáltatott az ügyészségnek.

Sírköves Slomó 2013.11.15. 22:30:44

@MikeBoy: Az interjúban egy ügyet sem mondott ha igen idézheted. De tőlem idézhetsz a feljelentésből is.

Krumpli Bogart 2013.11.15. 22:35:05

@MikeBoy: Légy türelmesebb! Nem mindenki mozog otthonosan a hivatali ügyekben.
Muszáj, hogy minél több ember megértse, hogy ez az ügy komoly.

Sírköves Slomó 2013.11.15. 22:35:55

@Krumpli Bogart: Na tehát szerinte vannak bizonyítékok. A jogászok szerint meg nincsenek.

'A Be. 172/A. § (1) bekezdése szerint, ha a feljelentés alapján a nyomozás elrendeléséröl, illetöleg a feljelentés elutasításáról megnyugtatóan nem lehet állást foglalni, a feljelentés kiegészítésének van helye.'

'A feljelentés kiegészítése során - legkésöbb a feljelentés kiegészítés elrendelésétöl számított tizenötödik napon - dönteni kell arról, hogy a büncselekmény elkövetésének gyanúja megállapítható-e. Ha büncselekmény gyanúja megállapítható, a nyomozást el kell rendelni, ellenkezö esetben a feljelentést el kell utasítani.'

Ált. ha van elég bizonyíték a gyanúhoz akkor elrendelik a nyomozást.

Krumpli Bogart 2013.11.15. 22:39:41

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Nem mondhat neked konkrét ügyet, csak az ügyészségnek szolgálhat konkrét bizonyítékokkal, ellenkező esetben adótitkot sértene.

de te ne hidd el amit mond, úgyis mindegy, hogy te elhiszed-e, vagy sem.
AAz a lényeg, hogy a NAV a belső jelzései alapkán nem tett semmit, amikor pedig kifelé jelzett, akkor feljelentette és kamuvizsgálattal kábította az egyszerűbb észjárású polgárokat.
Most eldől, hogy az ügyészség is lemegy-e kutyába.

Krumpli Bogart 2013.11.15. 22:40:44

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Mivel büntetőjogász volnék, ezt itten inkább hagyjuk.
Igazad van. Jó?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

Krumpli Bogart 2013.11.15. 22:45:26

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor:
Tehát, hogy megértsd a nem elegendő bizonyíték nem jelenti azt, hogy nincs bizonyíték.

Azt már csak halkan teszem hozzá, hogy ha téged fejbebasznak a sötét utcán és feljelentést teszel, amire elrendelik a feljelentés kiegészítését, mondván, hogy a fejsebed nem elegendő, szolgáltass még bizonyítékot, akkor nyilvánvalóan kurva mérges leszel.

Azért a bizonyítékok beszerzése terén talán a nyomozóhatóságnak is lenne némi feladata.

:)))))

De hagyjuk, látom rá vagy kattanva, aludj abban a békés tudatban, hogy neked van igazad.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))

Sírköves Slomó 2013.11.15. 22:53:30

@Krumpli Bogart: Hitvitázni nem érdemes, így igaz.

gipsz.jakab 2013.11.15. 22:59:29

nyilvánvaló mindenkinek...
hitvány rohat bűnöző politikus mafia...
amugy az intézményekről senki nem hiszi hogy "működnek"

hoffmann 2013.11.15. 23:16:45

ÁFA = INTÉZMÉNYESÍTETT LOPÁS
Senki soha nem kap számlát – ki állíthatja, hogy működik az áfarendszer? Egy csecsemő is láthatja, hogy sz.-t sem ér az egész. Az ÁFA rendszer úgy rossz, ahogy van (ámítás és tévedés, hogy a mértékkel van csak a baj).
Miről hallunk naponta? Másról se mint ÁFACSALÁSRÓL. Az elején, húsz éve, még szinte nem is működött az APEH. Ma már viszont nem mindenkinek engedélyezett áfacsalni, csak a legjobbaknak.
Van arra újabban két példa, hogy ha már tarthatatlan egy területen, akkor módosítják, vagy szinte megszüntetik. Ez csak kényszerből van.
De vajon miért nem találnak ki valami mást helyette? Eddig azt gondolhattuk: az EU miatt. Most már látjuk: az EU gazdasági-politikai elitje is áfacsalásból él, ahogy a nálunk is mindenféle elit. Ezért nem szűnik meg, SOHA SENKI AZ EU-BAN NEM KRITIZÁLJA, PEDIG OTT SE MŰKÖDIK (legfeljebb Svédországban – ott minden tökéletes)
Nem csodálkoznék, ha az USA hatalmas fölénye nem kis részben amiatt lenne, hogy ott nincs ÁFA. Ők nem tartják jónak valamiért…

BelAmi 2013.11.15. 23:41:54

Nem a multik csaltak áfát, hanem a nekik beszállító magyar cégek!

sanyix 2013.11.16. 00:10:00

@BelAmi: a multikkal együtt ;)

TothLali 2013.11.16. 00:19:08

@Brix: gazdagoknak nincs SZJA-köteles jövedelmük

J.László 2013.11.16. 01:21:43

Minden idők legnagyobb leszedése az olajszőkítés volt a '90-es években. Miért nem erről "oknyomoz" a zsindex?

prakp 2013.11.16. 05:12:42

@J.László: Csak 205 cikket találtam 1 perc alatt... (gugli, olajakták +site:index.hu) De hidd el, ez sem sokkal kisebb balhé.

lenoardo997 2013.11.16. 06:10:51

helyesen: 1500 milliárd
mikrovállalat egybe
belenyal egybe
áfacsalás egybe
biliborogató egybe
(a kisebb hibák (pl. vessző) nem említve)

DrUrb 2013.11.16. 07:30:08

@BelAmi: Ha a multicégek vannak a láncolatos csalások végén (és ők vannak) akkor nem mondható, hogy ők nem csaltak! Épp ez a maffiaszerű bűnszervezetben elkövetett csalás lényege: A multihoz minden "tisztán" és adózottan érkezik, azonban a lánc alsóbb szintjén elcsalják az ÁFA-t, így a multihoz az egyébként a lánc alján 100.-Ft-ért megvásárolt termék már csak 85.-Ft-ért jut be. És a multi még "beszámláz" a lánc alján lévő cégeknek is…
Nem lehet azzal védekezni, hogy fogalma sincs a multinak arról mennyiért szerezték be a termékeket. Nagyon komoly piac és árelemzéseket végeznek ugyanis a multk, pontosan tudják, hogy mit mennyiért árulnak a termelők, termékelőállítók, nagykereskedők. Ha egy ilyen esetben a multihoz egy termék az előállítási árnál is olcsóbban, vagy a piacon ismert legalacsonyabb árnál is olcsóbban kerül be, arról tudni lehet, hogy adócsalás során csökkent az ára. És ezzel a multinál is tisztában vannak.
De előfordul az is, hogy a külföldi anyacég veszi meg a terméket (így ellenőrizhetetlen, hogy mennyiért) és jóval drágábban (ÁFA nélkül, mert ugye közösségi értékesítés) számlázza be a magyarországi leányvállalatának. Ebben az esetben szinte azon az áron számlázza, amiért a boltok polcaira kerül. Miért? Azért mert így viszi a nyereséget külföldre. Így ezen összegek után se ÁFA-t, se társasági adót, se iparűzési adót nem kell idehaza fizetni. Otthon pedig vagy leadózza egy részét, vagy adóparadicsomokba menti azt is… Még sokáig folytathatnánk. Horváth Andrásnak mindenben igaza van! - Sajnos.

tujapecér 2013.11.16. 07:30:29

Az APEH NAV elnökei:

Sütő Dezső – 1987–1991
Minarik György – 1991–1994
Pitti Zoltán – 1994–1996
Kékesi László – 1997–1998
Simicska Lajos – 1998–1999 helyettese:
Vida Ildikó – 1999–2002
Király László György – 2002–2005
Szikora János, dr. – 2005–2010
Vida Ildikó – 2010 No lám!

Nincs itt semmi érdekes....

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.11.16. 09:13:55

" az illetékes gyors reagálású akciócsoport azon nyomban átvilágította a teljes NAV-ot pár nap leforgása alatt"
Nem lehetne így intézni az állam többi dógát is? Hiszen akkor rend lenne itt 2 hét alatt :D

És ezek az idióták komolyan gondolták, hogy elhiszi valaki ezt, hogy 2 nap alatt? Szánalom.

gipsz.jakab 2013.11.16. 09:44:32

@ColT: :)))))

ssssőőőőőttt

hétvégén :)))))))))))

salamander 2013.11.16. 09:46:36

@Bauer Erika: Lehet hogy igazuk van! Ha lényeges a dolog és a bizonyítékok valóban jogilag relevánsak, akkor érdemes - nem egyedül, hanem jogi segítséggel - nekivágni mondjuk egy ügyvéddel...

Az ügyvéd legyen büntetős, mert ők már az elején felvilágosítást tudnak adni, hogy amit Te a kezedben tartasz (bizonyíték), az valójában milyen jogi megítélés alá esik/eshet az ügyészség szempontjából.
Szerintem nem érdemes utcai harcos módjára nekiesni a dolognak, mert tényleg pofára eshetünk.

Krumpli Bogart 2013.11.16. 09:47:12

@BelAmi: A lengyel tejgyár bedobozolja a tejet egy olyan papírdobozba, amire egy áruházlánc nevét nyomtatták (sajátmárkás termék!!!!). A tejet felpakolják a kamionra ami egyenesen ennek az áruházláncnak a raktárába szállítja, itt pakolják le.

Ez a tejszállítmány a tejgyártól az áruházláncig hatszor vált tulajdonost, a be nem fizetett áfát a láncban valahol visszaigénylik, majd az áruházlánc is visszaigényli, hiszen ő nem tudott a csalásról.

Mi itt a megoldás? Az áruházlánc a csalólánccal rendeltette meg a termékét, ő finanszírozta az üzletet, a visszaigényelt áfát visszakapta a csalóktól (akik nyilván nem ingyen dolgoztak neki). A beszerzési láncban érdekes módon a termék ára nem emelkedik, vagy csak névlegesen 1-2 forinttal), tehát nem látható, hogy az egyes láncszemeknek mi a haszna az üzleten.
Az áruházlánc ilyen beszerzési módszerrel majdnem áfamentesen tud beszerezni. A konkurrencia is erre kényszerül, ha a piacon akar maradni, tehát dagad a teljesen INDOKOLATLAN beszerzési láncokon keresztül történő beszerzés.
Valójában egy multi áruházláncnak közvetlen kapcsolatban kellene állnia a tejgyárral, rendelek, fizetek, az áfát visszaigényelem. Ez lenne a gazdaságilag normális magatartás. Egy telefonnal és néhány faxon kötött szerződéssel el lehet intézni egy ilyen rendelést.
De így nem lehetne kilopni a költségvetésből.

Ilyen sajátmárkás termékcsomagolt ügyet csak egyet láttam, de ez már annyira durva volt, hogy gondolom felhagytak vele. :)))))

gipsz.jakab 2013.11.16. 09:54:19

ha a NAV hibázott...
akkor
a független dr.P.Sándor rendőrsége kinyomozza majd,
a független dr.P.Péter ügyészsége vádat emel majd,
a független dr.Szné.Tüncike bírósága ítéletet hoz majd,
a független dr.B.Sándor, dr.P.Béla alkotmánybírósága majd gondoskodik az alaptörvény érvényesüléséről....

nincs itt semmi gond... bízatok a JOG álami intézményekben...

Krumpli Bogart 2013.11.16. 09:55:05

@DrUrb: Látom, képben vagy, de hidd el, egy normálisan gondolkodó átlagembernek nem könnyű ezeket a trükköket megértenie. Ezeket sajátosan gondolkodó, gátlástalan, dörzsölt bűnözők agyalják ki.

gipsz.jakab 2013.11.16. 09:57:07

@Krumpli Bogart: az ellopott ÁFA fele a nagycégé a másik fele kedvezőbb árként a vásárlóé...

nem akarok semmire célozgatni, nincs összefüggés...
de lásd pl "http://www.a4team.hu" az összes normális NAGYKER árnál kb 10%-kal olcsóbb.... khm...

gipsz.jakab 2013.11.16. 09:58:53

@Krumpli Bogart: mi a faszér ne értené az átlagember ?????

ELLOPJÁK AZT ÁFÁT enyni... nem kell bonyolítani...

és így az adócsaló cégek OLCSÓBBAK is bírnak lenni...
a becsületesek meg tönkremennek... mexűnnek... mert senki nem akar drágábban vásárolni...

ezt ki nem érti ?????
szójj és a fejébe verem.,..

Krumpli Bogart 2013.11.16. 10:14:37

@hoffmann: Ezzel nagyjából egyetértek. Egészen elképesztő, hogy évtizedekig engednek működni egy olyan áfa-rendszert, ami nyilvánvalóan rossz, nem is pénzforgalmi szemléletű, az állampolgárok és vállalkozások által befizetett közpénzt durván és sikeresen lehet csapolni vele, továbbá RENGETEG PÉNZT EMÉSZT az az apparátus is, amelyik ellenőrzi (sikertelenül).

Az itt kommentelők jelentős része még azt sem érti, hogy az áfa be nem fizetése nem is áfacsalás, tehát itt "csak" arról beszélünk, amikor hamis papírokkal áfa-visszaigénylés címszó alatt szívnak ki pénzt a költségvetésből...
Ebben nincs benne az, amit csalárd módon elsumákolnak és nem vallják be, vagy bevallják, de nem fizetik be.
:(

Krumpli Bogart 2013.11.16. 10:15:59

@gipsz.jakab: Akkor nézd meg a kommenteket....

Krumpli Bogart 2013.11.16. 10:25:48

@gipsz.jakab: Azon is érdemes elgondolkodni, hogy ha (részben ennek a botránynak a hatására is) egyik napról a másikra megszűnne a lánccsalás, az hogyan rendezné át a piacot igen rövid időn belül?????

Egyszerre csak (így karácsony előtt) helyükre kerülnének 27%-os áfával(!) az élelmiszerárak...

Rá tudnád-e venni a vásárlókat, hogy bojkottálják a multit, de legalább az akciós termékeit? :)))))

Nagyon nagy szar van a palacsintában. Ez az ügy még a politikusbűnözésen is túlmutat.

Krumpli Bogart 2013.11.16. 10:36:03

@gipsz.jakab: Szerintem Horváth konkrét feljelentését nem fogják tisztességesen intézni, DE!!! arra rá kell jönniük, hogy ezt így nem lehet tovább csinálni ilyen zavartalanul.
Nem fogják látványosan egyik napról a másikra lefejezni a NAV-ot, hanem lassan szivárogva érdemei elismerése mellett elküldik a matuzsálemeket nyugdíjba, a viszonylag fiatalabbakat áthelyezik más hangzatos (elnök/vezérigazgató/főigazgató/kormánybiztos/miniszterelnöki megbízott, stb.) de jelentéktelen területet irányító posztokba.
Addig az áfaláncban bűnöző elemek is profilt váltanak és áthelyezik tevékenységüket más jövedelmező bűnszövetkezetekbe.

És megy az élet tovább.

hoffmann 2013.11.16. 20:12:27

@Krumpli Bogart: Azt mondta a szakértő, a fordított áfa is csak a számlagyár ellen jó. ha nincs számla, akkor semmit sem ér az se.
szerintem egy óvodás meg tudná oldani azt a feladatot, hogy legyen számla és ÁFA (ha már lennie kell): például ha az önkormányzatoknak SEMMI MÁS adóbevételük nem lenne, mint az ÁF egy része, azonnal felvennének százezer adóellenőrt, és megoldanák a dolgot. Miért? Mert nem lenne miből kinyalni a választók seggét, a következő választásnál megbukna ő is és PÁRTJA is! Most a polgármestereket és hasonlókat, valamint a PÁRTOKAT egyáltalán nem érdekli ez.
süti beállítások módosítása