Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

2014-ben lesz a magyarok igazi rendszerváltása?

2013. augusztus 05. - Szarvas Norbert

2.jpgEgyre többen hangoztatják, hogy a magyar rendszerváltás még korántsem ment végbe. Én azoknak a táborát erősítem, akik szerint az igazi rendszerváltás abban a pillanatban következik be, amikor a társadalom általános szemléletmódja is megváltozik. Ebben természetesen sokat nyomnak a latban az általános példakép szerepét betöltő mindenkori kormányok. A magyar társadalom tipikusan a védőháló rendszerének legnagyobb preferálója: a rablást a másokon való nyerészkedéssel azonosítja, miközben elutasítja a kapitalizmust, a modern gazdaságelméletet, a segítséget pedig minden esetben az államtól várja. De hol tartunk most, és változik-e valami 2014 után?


Valódi alternatívákról nem igazán lehet beszélni a mostani politikai pártok kapcsán. Tulajdonképpen ezen nem is nagyon kell meglepődni, hiszen a különböző pártok vezetése egytől egyig egy másik rendszerben nőtt fel és szokott hozzá az állam erőteljes szerepéhez. Ahhoz, hogy bármilyen változás álljon is be ténylegesen, ezek az emberek kénytelenek lennének saját magukat és a világról való tudásukat a meghazudtolni/átalakítani, és egy teljesen más nézőpontból nekifutni a dolognak. Olyan változást kellene önmagukon eszközölniük, mintha azt akarnánk, hogy nagymamánk holnaptól az interneten az eBay-en vásároljon egy virtuális számlán keresztül. Lehetséges lenne ez?

Az igazi rendszerváltáshoz véleményem szerint a legszükségesebb elem a politikusok valódi utánpótlása, akik már egy teljesen más rendszerben nőttek fel, más viszonyok között. Az új generáció azonban nagyon nehézkesen tud előbukkanni, hiszen a nagy öregek (és idesorolható Mesterházy vagy éppen Orbán is) nem engedik az önálló és a másmilyen látásmódot. Egyetlen lehetőségként valójában saját maguk replikáját gyártják le ’utánpótlás’ címszóval. Így viszont az eredmény is pontosan ugyanaz lesz. Az LMP éppen azért lehetett üde színfoltja ideig-óráig a magyar közéletnek, mert a többiekhez képest kevésbé viselkedett másolatként.

Az elmúlt évtized a totális politikai háború időszaka volt, ahol a két nagy párt egymásnak feszülve játszotta el a jó zsaru, rossz zsarut, majd idővel szerepet cserélt. Az országot két részre szakították, miközben nagyon szépen meglengették az emberek előtt az igazi szabad piacgazdaság részeit (például devizahitel), és egyben megfelelő szabályozás és törvénykezési háttér nélkül ennek a rendszernek minden negatívumát. Ezzel a lépéssel érvényesítették a „káposzta is megmaradt, a kecske is jóllakott” elvet, legitimálták és alátámasztották az elképesztően magas magyar adóterheket. A társadalmat pedig szépen visszavezették abba a nyugalmi állapotba, melyben a külföld gonosz, az állam mindenben segít, és igenis szükség van szociális védőhálóra.

A probléma csak az, hogy miközben az adók és a terhek folyamatosan emelkednek, addig a Fidesz szépen csendben elkezdte kivezetni az alkotmányból azokat a frázisokat (is), amelyek garanciát adnak az embereknek a befizetett adóik után (lásd egészségügy).

Mára odáig jutottunk vissza gondolkodásmódban, hogy a gazdaságnak szüksége van az erőteljes állami jelenlétre, a nemzeti (és ez nem egyenlő az állami tulajdonban levő!) vállalatokra, egy erős kezű diktátorra, aki a külföldieket megfékezi és kiűzi, állami védőhálóra, és egyre kevésbé van szüksége arra az EU-ra, amelynek anyagi támogatásaiból valósult meg az elmúlt évek beruházásainak 98%-a!

A devizahitelesek kálváriája tökéletes bizonyítéka annak a gondolkodásmódnak, amelyik egyre inkább a rendszerváltás bekövetkezését vagy további évtizedre való elnapolását sürgeti. A történet nagyon egyszerű: A devizahiteleseket meglopták és adós-rabszolgasorba taszították legalábbis a régi rendszer szemlélete szerint. A modern gazdaság szemlélete alapján viszont annyi történt, hogy az emberek két termék (HUF/CHF hitel) közül adott pillanatban a számukra kedvezőbbet és kockázatosabbat választották, amiből évekig nyerészkedtek, pár éve pedig veszítenek. A régi idea szerint az államnak kell adópénzekből megmentenie mindenkit, és elűznie a gonosz csaló bankokat. Az új elvek a bankrendszert erősítenék meg (hiszen azt a rossz hitelek miatt önmagában is komoly veszteség érte), ezáltal felpörgetnék a gazdaságot, miközben az állam egyetlen feladata a már egyáltalán nem vállalható hitelterhek egy részének (pl. 180 CHF feletti rész) igazságos elosztása a hitelező és az adós között, ami mindenkinek az érdeke lenne. (A 100%–0% elosztás bármelyik irányba pedig kész katasztrófa!)

A háborgó devizahitelesek és szimpatizánsaik nem elhanyagolható tömegként képviselik a régi rendszert, és Magyarországot vissza akarják taszítani a 20 évvel ezelőtti állapotába (persze nem rossz szándékból, egyszerűen a legjobb belátásuk szerint). Kicsit olyanok, mint a kisiskolás, aki apukájával először snapszerezik pénzben (és kockáztatja a zsebpénzét). A kisiskolás persze tudja, mi forog kockán, de nem foglalkozik vele, hiszen éppen kinézett magának egy szép játékot, melyhez apu megkopasztásán át vezet az út. Amikor apu tanító célzattal elnyeri a gyerek zsebpénzét, akkor az nem úgy áll fel az asztaltól, hogy szomorú bár, de elismeri, hogy benne volt a pakliban a vereség is, hanem bömbölni, könyörögni kezd, minden egyéb praktikát bevet. Célja, hogy apuka adja vissza a zsebpénzt – és érvénytelenítse a kártyapartit! –, majd pedig látva a gyerek szenvedéseit, azon nyomban tegyen még valamennyit a visszaadott zsebpénzhez, hogy meg lehessen venni a hőn áhított játékot.

A kapitalizmus lényege pontosan az, hogy kockáztatsz vagy nem, nyersz vagy veszítesz. Több lehet valamiből vagy kevesebb. Az a rész mindenkinek teszik, amikor a többről van szó.

Az igazi rendszerváltás pedig akkor jön el, amikor a kevesebbet és annak miértjét értik meg az emberek, amikor tisztában lesznek a kockázat valódi jelentésével, és nem keresik folyamatosan az ördögöt és a kifogásokat.

2014-ben lesz a magyarok igazi rendszerváltása? Nem tudom. Az biztos, hogy a Fidesznek nem maradhat ekkora hatalma. Amennyiben mégis megmarad, akkor a rendszerváltás nem következik be még további 20-30 évig (a bebetonozott törvényeknek köszönhetően), viszont az élet iróniája győz: pontosan azok az emberek hátráltat(hat)ják a változást, akik 25 évvel ezelőtt a változásért harcoltak. A társadalom kénytelen lesz minél több pártot (legalább 5-öt) az Országgyűlésbe küldeni és a lehető leginkább szétbontani a felelősséget, és előidézni a „szükséges egyetértések” korát, ahol egyetlen törvény vagy kezdeményezés sem mehet át anélkül, hogy legalább három párt ne bólintson rá és dolgozzon közösen a lehető legjobb megoldásért.

Ebben és csakis ebben az esetben kerülhetünk közelebb a valódi rendszerváltáshoz. Persze a társadalom nélkül nem fog menni, amelynek pedig lassan el kell(ene) kezdenie nem az államtól várni a csodát (egészségügy, nyugdíj, támogatások), hanem saját kezébe venni az irányítást, és elébe menni a dolgoknak.

Ha tetszik az írás, akkor szavazz a jobb felső sarokban ránk! Goldenblog 2013

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr885444816

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.08.05. 14:13:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kim Jong Un 2013.08.06. 00:08:10

Nem lenne ezeket a blogokat egy mondatban osszefoglalni? Mondjuk, hogy: libajnai gyere vissza, mi ki fogjuk nyalni a seggedet a meleg szarig!

Rwindx 2013.08.06. 00:58:15

A poszt eleje elfogadható, aztán továbbhaladva a poszter először csak szavakat nem talál, pl szocializáció, majd a közepe tájékán szépen jön az összeomlás.
A poszter rendszerszemlélete kb nulla. A kapitalizmusból pedig leragadt a vadkapitalizmusban.

prolee 2013.08.06. 01:00:16

Azért van itt egy jó nagy csúsztatás. A devizahiteles nem azért akar állami segítséget, mert a Kádár-rendszer híve az ostoba komcsija, hanem azért, mert nem bírja fizetni a hitelét.
A Magyar Állam felügyeletet ellátó hatóságai engedték elszabadulni a bankokat (konkrétan tudok olyan állami kezességgel támogatott devizahitelről, amikor 20 millát kapott a család, ahol nagymama fodrászatban takarított 60.000 Ft fizetésért, 19 éves lánya pedig otthon volt a két gyerekkel segélyen, sosem dolgozott még, tehát négyen éltek 110.000 forintból, amiből a törlesztőrészlet 25 évig 75.000 Ft lett volna).
A hatóságok SEMMIT nem tettek annak érdekében, hogy a BANKOK!!!!!! normális kockázattal hitelezzenek a pénzhez nem értő, szocializmusban felnőtt és elhülyített embereknek.

A VESZÉLY már akkor fennállt, csak nem lehetett tudni, hogy a kormány lép-e valami hülyeséget, vagy pedig éhséglázadások lesznek-e? De hogy komoly következményei lesznek az állam mulasztásának, az előre borítékolható volt.
Természetesen az lenne a helyes, ha a kormány nem mentené meg az én pénzemből a hiteleseket. Akkor viszont a BANKOKAT kellene menteni szintén az én pénzemből, akiknek lenne sok-sok autójuk, lakásuk, meg lapostévéjük, amit a hajukra kenhetnének.

A lényeg, hogy bármi történik, az MINDENKÉPPEN az én pénzemből fog történni.

mszp-sekre várakozó LámpaVas 2013.08.06. 01:05:27

Az igazi rendszervaltas akkor jon el, amikor az osszes mocskos mszp-s lampavason log.

Mar nagyon varom oket.

Gerilgfx 2013.08.06. 01:58:38

valószínűtlennek tartom, hogy 2014-ben bármi is megváltozzon. azon kívül persze, hogy talán bemászik az e2k14 is a mundérhoz, ha szerencséjük van.

jobbik: érzésem szerint 10-20% között tudnak jönni, mint általában
mszp: 10-25% között valószínű
lmp: 3-6% között
e2k14: 3-8% között

az önkormányzati hülyeségeket meg a fidesz fogja letarolni.

szóval valószínűleg megint meg lesz ezeknek a kutyáknak a kétharmad.

zomg · http://lixnix.tumblr.com 2013.08.06. 02:41:54

hahaha ezt sulykoltam mindig is minden forumon hogy addig nem lesz magyarorszagon rendsszervaltas ameddig orban es gyurcsan nem rohad a munkataborban egyutt. persze akkor hirtelen a valasztopolgarok kb. 50%at is oda kene csukni mellejuk mert ok azok akik miatt nincsenek magyarorszagon normalis partok. es itt szepen el is jutottunk odaig hogy magyarorszag szar hely amig az osszes kommunista meg nem doglik. ez meg meg 30 ev. see ya laterz!! :)

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.08.06. 02:46:17

na ez ide pont passzol:

"…es megjott Gyula.
Sokan azt hittek elobb jon, de most jott – na nem mintha szamitana mikor er ide valaki. Mar itt van, az a lenyeg. Eloszor a reg nem latott munkasor baratokat udvozli, mindenki itt van mar - az egetett szeszek nagymerteku fogyasztasa nem trefa dolog - aztan regi harkovi egyetemi tarsaihoz lep, ( meg mindig jol beszeli az oroszt ) a volt part tarsaihoz, aztan a besugo hazmesterekhez is van par jo szava. Kis mosoly az arcan, mint regen. Annyira zavarban van meg ragyujtani sem jut eszebe.
Antall tavolsagtartoan, szinte lopva nezte Gyula erkezeset, epp Wekerlevel sakkozott, raerossen, nyugodtan. Tisza, Horty, Teleki grof a valluk felett figyelte az utkozetet, de most ok is az uj jovevenyt figyeltek. Persze nem kozvetlenul, csak ugy a szemuk sarkabol lestek. Meltatlan let volna hozzajuk ha odamennek, bar kivancsiak voltak szerfelett a jovevenyre, sokat hallottak rola.
- Tenyleg nem egy orias – jegyezte meg Bardossy – a kommunistak mind alacsonyak.
- Nem volt ez kommunista sosem, ez egy ... No de uraim! - szolt kozbe Horty, ezzel vege is lett a kezdodo vitanak es a jatekra koncentraltak tovabbra is, ugyet sem vetve a masik csoportra.

Antallt azert furdalta a dolog, alig varta hogy csendesedjenek le a dolgok, kivancsi volt. Kivancsi volt sokmindenre, de arra leginkabb: beadta e Gyula a "papirt". Ezt erkezeskor kell megtenni Szt.Peternel, ok ugyanis sem a pokolban, sem a menyorszagban nincsenek, ok az Autonom Mennyei Terulet lakoi, itt tartjak oket mamig eldol vegervenyessen hogy jok voltak e vagy rosszak,es annak fenyeben “utaznak” tovabb fel vagy le. De volt itt egy lako par szaz eve, egy ugyved, egy jo ugyved, bizonyos Bonaparte, aki jogi precedenst teremtve visszakerte magat a foldi letbe, ott reinkarnalodva tovabb elt mas boreben hogy “ugyeben eljarva, Szent Petert meggyozve ugyeben kedvezobb elbiralast kapjon” - Azota ez a jogi lehetoseg fent all azok szamara akik visszateresenek komoly akadalya nincs, azaz a politikai rendszer nem valtozott minosegeben es celjaiban annyit hogy ez lehetseges legyen. Tehat hogy vissza tudjon illeszkedni a fent allo rendszerbe a kervenyt benyujto.

Horty nem kaphatta meg, ahhoz nemzeti volt nagyon, meg hat ugye a kuk vilagbol anachronisztikus is lett volna "visszakuldeni" valakit. Tisza - a geszti bolond - tul regies eszmeket valott, az szeles koru titkos nepszavazas ellen volt es van ma is. Nem allta volna meg a helyet az uj rendszerben. Bardossy, akit mar a kommunistak akasztottak fel '47ben, aki batran allt a bito alatt, nem keresett megalkuvast a kommunistakkal, utolso szavai: - „Uram, szabadítsd meg az országot ezektől a banditáktól!” elaruljak jellemet. Az ocsu koze tiszta buzat nem szorunk. Teleki grof - egy politikus, aki egyetlen egy megszegett igerete miatt lett ongyilkos - hat eleg vegignezni a mai politikai eliten es ezt magyarazni sem kell o miert nem kapott reinkarnacios engedelyt. Akkor mast jelentett az hogy "magyar politikus".

Engedelyt az kaphat akinek celjai, eszmei, torekvesei nagyon nagyon beleillenek az eppen fent allo rendszerbe - legyen az akarmilyen is, akarmilyen kulsobe csomagolva, akar jobb akar balos ideologiara epitve - es visszaterese nem okoz torest az adott kormany, part mukodeseben hanem ellenkezoleg, segiti azt. Tulajdokeppen errol szol az engedely, hogy visszaterve - folytatva eletmuvedet - kideruljon, jo vagy e vagy rossz.

Horn Gyula megelozte Jozsefet, a sakk utan maga ment oda hozza.

- Udvozollek!
- Szerbusz, jol nezel ki - Antall orizte humorat
- Koszonom, mikor tudunk majd beszelni?
- Itt mindenre van ido...
- Egy kerdest: Janos, nincs itt?
- Kadar?
- Igen igen, a Kadar Janos.
- O nincs, beadta a kerelmet egybol mikor feljott ide, el is fogadtak egy pillanat alatt, O most 23 eves FIDESZES, ragyogo karrierje van, allitolag O valtja majd Viktort ha eljon az ido."

belgabela 2013.08.06. 04:09:59

Nem létezik saját kéz, a képviseleti demokráciában. annál jobbat meg még nem találtak ki.

A világ úgy működik, hogy akit megválasztanak az képviseli a választóit és éppen annyira amennyire akarja. De a legfontosabb a saját érdeke neki is, mint mindenkinek. Messze nem csak Magyarország van ez így. Aki kicsit is ismeri a világot, az ezt tudja. A lilaködös álmodozás, az elméletileg optimális demokráciáról sehova nem vezet!

nemecsek ernő áruló 2013.08.06. 05:31:22

Az apuval snapszerező kisgyerek olyan tökéletes példa a hisztiző devizahitelesre, hogy valami elképesztő! Köszönet érte! :)

Egyébként én hülyeségnek tartom ezt: "Az igazi rendszerváltáshoz véleményem szerint a legszükségesebb elem a politikusok valódi utánpótlása, akik már egy teljesen más rendszerben nőttek fel, más viszonyok között."

Szerintem ez nem így van, mert akkor soha sehol a világon nem következne be rendszerváltás.

Az igazi rendszerváltáshoz az szükséges, hogy a szocializmus elutasítottsága (nem csak névlegesen, mint ma, hanem valóban) elérje a kritikus tömeget, az emberek rosszul legyenek az államosítás gondolatától is. Alapvetően elképzelhetőnek találom, hogy Viktor ezt a hősi feladatot vállalta magára, közben persze nem utolsó, hogy ő és a haverjai betegre keresik magukat. :D

Ez még legalább 20 év Magyarországon.

Valamint igazi rendszerváltást vér nélkül a világ sajnos még nem látott.

csavari 2013.08.06. 06:15:28

Rendszerváltásról majd akkor lehet beszélni ha az összes bolsevik söpredéket felakasztják teljes vagyon elkobzás mellett! A külföldi rablókat is kitakarítják az országból és államosítják az elrabolt javakat!

Conchobar 2013.08.06. 06:32:56

"hiszen a nagy öregek (és idesorolható Mesterházy vagy éppen Orbán is) nem engedik az önálló és a másmilyen látásmódot" - Biztos hízelgő Orbánnak meg Mesterházynak (nomeg Kövérnek, Kósának stb.) a nagy öreg jelző, azonban ők a 'rendszerváltás'-kor még huszonévesek voltak. Az iskoláik elvégzése után nem sok kádár-rendszeri tapasztalatra volt már idejük. Amin valójában szocializálódtak, fenőttek (1990 és 2000 között), ugyanaz a közeg, mint amin a mostani fiatalok szocializálódnak

Conchobar 2013.08.06. 06:45:58

" A régi idea szerint az államnak kell adópénzekből megmentenie mindenkit, és elűznie a gonosz csaló bankokat" - Azért, nem kéne felcserélni a dolgokat, és holmi új-antiszemitista tanhoz hasonlóan bank-üldözést vizionálni. A kiváltó ok a pénzhiány (és nem valamiféle bank-ellenesség), onnan vesznek el pénzt, ahol van (és önmaguk igazolására emlegetnek gonosz, csaló bankokat). A devizahitelesek felkarolása népszerűségkeresési, szavazat-biztosító okokkal magyarázható (mindamellett, hogy furkósbotként használható az előző kormánypárttal szemben), hasonlóan mint a hajdúbétesek váratlan kárpótlása. A devizahitelesek ('jófiúk') felkarolása során a bankok csak mint csalók ('rosszfiúk') tudhatnak megjelenni a kormánypárt kommunikációjában

Conchobar 2013.08.06. 07:01:22

"Mára odáig jutottunk vissza gondolkodásmódban, hogy a gazdaságnak szüksége van az erőteljes állami jelenlétre" - Ha a tőkehiánnyal küzdő, átalakuló gazdaságot, cégeket úgy eresztjük össze versenyezni izmos nyugat-európai társaikkal, hogy az állam leginkább tétlen szemlélő, akkor az előbb-utóbb félgyarmati függést fog okozni. Olyan függést, amely egy egész nemzetgazdaságot egy másik, nagyobb ország gazdaságának kiegészítőjévé teszi. Ami meg az 'állami gondoskodás' elvárását illeti, az a befizetések, adók természetes velejárója a kapitalista szabályoknak megfelelően. Az ember elvárja, hogy szolgáltassanak a pénzéért

2013.08.06. 07:35:02

Szerintem itt az Index-en nem illene a bloggolóknak "magyarok"-ról írni. Ugyanis az itt lebzselő média kufároknak semmi közük Magyarszághoz. Csak annyi, hogy itt laknak. Mint Paul Lendvay Bécsben. Ő se osztrák, ő egy Magyarországon született zsidó ember.

Tegnap hallottam azt ATV-n a Szárszón elmondott beszédét. Kedves ember! Számára a magyar értelmiség az aki ott volt Szárszón. Demokráciáról beszélt, hogy azt kéne visszahozni. Az egy cseppet sem zavarja úgy látszik, hogy a magyar emberek többsége határozottan NEM-et mondott a balliberális politikára és jelenleg is 3 éves FIDESZ kormányzás után is NEM-et mond rá.

Mérey és Lendvay kommunisták voltak az 50-es évek elején. A kommunista párt lapjánál a NÉPSZABADSÁG-nál dolgoztak. Oda csak a legvéresebb szájú kommunisták kerülhettek, vagy a legnagyobb köpönyeg forgatók. Ők ketten az utóbbiak közé tartoznak. Sajnos a nyugat (hú de leértékelődött ez a szó az utóbbi években) jobban mondva az ottani liberális média közösség befogadta őket.

Azóta azon ügyködnek, hogy a kommunista-liberális országrontó csürhe hatalmon legyen szép hazánkban, Árpád, Mátyás király, Petőfi és a múlt számtalan dicső magyarjainak földjén!

Nzoltan 2013.08.06. 07:37:22

A jövőévi választásokon bukó mszp már nem éri meg a 18-at. Törpepártként fog valahol lébecolni.

Viszont majd jönnek újabb kezdeményezések. Perszue most nem a Bajnaira meg a többi sutyerákra gondolok, akiktől a mostani 'baloldali' pártok nem tudnak nagyra nőni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.06. 07:58:50

@zomg:

"addig nem lesz magyarorszagon rendsszervaltas ameddig orban es gyurcsan nem rohad a munkataborban egyutt"

Lényegtelen. Azonnal lesz pótlásuk.

Pan Modry 2013.08.06. 08:03:30

Egyetertek a posttal. A partok ugy viselkednek hogy ismerik a tarsadalmat es ennek tudataban megtalaljak azt az optimumot hogy ugy tudjanak mutyizni hogy meg mindig nepszeruek maradjanak.

Ameddig az MSZP szavazo elnezi a korrupciot az MSZP-tol, es a Fidesz szavazo elnezi a korrupciot a Fidesztol, addig lofasz lett itt, nem valtozas.

konrada 2013.08.06. 08:16:14

@zomg:
Na egy érdekes kérdést felvet ez az 50% választópolgár: hová sorolandó a nem szavazó 35%, akiket nem érdekli, hagyja hogy mások döntsenek helyette?

...vagy azok még hozzáadandóak, így 85% a munkatáboros?

...de végül is stimt, mert végül is az ország jelenleg elég sokban az is, és így munkatáborosként szív a maradék is.;))

Magyarnaba 2013.08.06. 08:19:28

A gondolatmenet ott döcög egy kicsit, hogy az új (politikus) generációk szintén a kapitalizmus gyűlöletébe nőnek bele.

Egyszer a 90-es évek végén egy idős tanyasi ex-tanárnéni azt mondta nekem, hogy az "új rendszer" (értsd: kapitalizmus) háromféle embert termel. Az egyik az örökké sikertelen, megkeseredett szerencsétlen. A másik a saját sikereivel örökké hencegő nagyképű gazdag. És végül vannak azok, akik elutasítják a rendszer szelemiségét és megpróbálják maguktól távol tartani ezt az ocsmányságot, fenntartava (most pontosan idézem mert olyan szépen mondta) a "normalitás apró szigeteit".

A magyar társadalom döntő része, főként a vidékiek az első és a harmadik csoportba tartoznak. Amíg négymillió ember (KSH adat 2013) alulról nézi a létminimumot, addig ezektől az emberektől teljesen fölöslegesen várjuk a rendszer iránti lelkesedést. Ők a kapitalizmus rostaalja, a senkinek sem kellő melléktermék. Hiába várnánk azt is, hogy a harmadik csoport lelkesedjen a sikert és modernizációt csak részben, nyomort és feszültségeket viszont tömegesen terítő rezsim iránt.

A rendszerváltás utáni korszak, ideértve az Orbán-rezsimet is legnagyobb tanulsága az volt, hogy a harmadik csoport, a győztesek is elutasítják a kapitalizmust. Ők is államilag védett piacokról, kormányzati megrendelésekről álmodoznak, kiveri a veríték őket a szabadverseny szó hallatán.

Ennek a rendszernek lényegében nincsenek pillérei, velejéig korhadt. Ezért lelkesedjek, ezt tartsam felemelőbbnek az állami dajkaságnál? Ugyan már kérem!!!

konrada 2013.08.06. 08:25:24

...de egyébként meg érdekes kérdés az, hogy mit tekintünk rendszerváltásnak. Sokan abban látják itt is a problémát, hogy a magyar választók nem igazán akarnak egy vadkapitalista társadalomban élni, ezt meg szocialista ősmaradiságként értékelik.

...ami egy miatt érdekes: Magyarország kapitalizációja Európában az egyik legmagasabb. Pl. a most sokat ostorozott - közműcégeket érintő - államosításnál a kivásárolt nyugati cégek túlnyomó többsége ottani állami cég.

Azaz: nem csak a magyarok akarnak biztonságot az ellátásban olyan formán, hogy nem engednek magukra monopoliumokat szabadpiaci szabályokkal, de azon államok állampolgárai is.
...csak ott nem sírnak magukat ostorozván, hogy igazi rendszerváltást akarnak!;))

2013.08.06. 08:30:20

Rendszerváltáshoz népvándorlás kéne. De nem Gerendás Péter módra: hogy emegyek innét, ezt a rasszizmust nem lehet má bírni..! Aztán felvenni a Júdást pénz a rasszista bekavarásért, aztán itthon maradni.

Szóval ki kéne menni innét a liberálisoknak. Régóta óbégatnak erről, szinte mintha küldeni akarnának, rábeszélni másokat. Ne... ne csináljátok, nektek kéne elmenni, lenne itt jobb rendszer egyből!

Ad Dio 2013.08.06. 08:36:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

""addig nem lesz magyarorszagon rendsszervaltas ameddig orban es gyurcsan nem rohad a munkataborban egyutt"

Lényegtelen. Azonnal lesz pótlásuk."

...mert az él meg, amire igény van...

Blogger Géza 2013.08.06. 08:51:48

A tanmeséből kimaradt (sok más mellett), hogy bírósági ítélet mondja ki, hogy csalás történt a kártyázás során (vagyis semmis a devizahitel-szerződés).

Alkotmányban lévő üres frázisokkal meg eddig sem mentünk semmire. Ez pont, hogy szembemegy a poszt torz logikájával: a modern Magyarország nem akarja elhitetni, hogy az állam majd mindenkinek garantálja a 100%-os egészséget (eddig sem tette és ezután sem teheti meg).

Blogger Géza 2013.08.06. 08:53:17

@konrada: "a magyar választók nem igazán akarnak egy vadkapitalista társadalomban élni" Egyetlen európai ország állampolgárai sem akarnak vadkapitalizmusban élni, ostobák, akik ezért ostorozzák a magyar választókat.

Sir Galahad 2013.08.06. 08:55:46

A szerző által remélt szemléletváltáshoz a jelenleginél jóval magasabb jövedelmekre volna szükség. Brutálisan hangzik, de így van. És fordítva, hogy előbb a szemléletváltás és majd attól magasabb jövedelem, nem megy - az ígéretekből az embereknek már elegük van. Ennyi.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.06. 08:59:46

2014-ben mi változna? A Fidesz megint kétharmadot kap, ennek az esélye szerintem 90% feletti.
A posztban is szerepel az alternatíva hiánya. A régi rendszer ellen csak az LMP és a Jobbik sorakozott fel, egyik sem esélyes a győzelemre (az LMP a Parlamentben maradásért küzd), bár a Fidesz-győzelem alternatívája a Fidesz-Jobbik koalíció.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.06. 09:01:28

@Sir Galahad: Az ígéretekből lehet, hogy szerinted elegük van az embereknek, de mégis ígéretekkel nyerik meg a választásokat a politikusok. Persze csak azoknak ígérgetnek, akiket nem a gyűlölet vezérel az ördögi Gyurcsány-Bajnai-Orbán-Vona ellen.

Csetepaté márki 2013.08.06. 09:02:25

@nemecsek ernő áruló: „Az apuval snapszerező kisgyerek olyan tökéletes példa a hisztiző devizahitelesre, hogy valami elképesztő! Köszönet érte! :)”

Egyebkent a hasonlat akkor lett volna „elkepesztöen tökeletes pelda” a „hisztizö” devizahitelesre, ha apuka azonnal kidobta volna a kisiskolas gyereket az utcara mint a szart. Egy rakas kartyaadossaggal nyilvan, raadasul ugy, hogy csalt, jatek közben valtoztatgatta a szabalyokat. Es a gyerek meg szerencsesnek is nevezhetö, mert legalabb neki nincs gyereke, akiröl gondoskodnia kellene.
A jatek lefolyasat es a következmenyeket egy kisse maskepp latom, de a hasonlat igy azert realisabb lett volna.

Szoval annyira primitiv es taho vagy a poszt irojaval együtt ( pedig ritkan szoktam minösiteni a velemenyen kivül a velemenyezöt, de most megteszem) ezzel a snapszerezös-hisztizös kisgyerekkel, hogy az az igazan elkepesztö. A jogallamrol (hahaha) meg a szocialis erzekenysegröl ( ismet csak hahaha) reszetekröl ennyire futja. A love, meg a profit, na az szamit. A paraszt eltaposasa nem szamit, van belölük eleg. Egyelöre.
Es egy extra rossz hir nektek, demokrataknak, ezeknek a parasztoknak szavazati joguk is van, Cohn-Benditnek meg nincs.

Teng-Hsziao Gerzson 2013.08.06. 09:03:55

@Magyarnaba: És ez kinek a hibája? Ez a társadalom nem tanulta meg, hogyan kell működtetni a kapitalizmust - csakhogy ez nem a kapitalizmus hibája. Tetszik, vagy sem, de bárhol bevezették RENDESEN (értsd: állam szerepét minimalizálva, szabad versenyt támogatva, kevés adó/kevés segély, azt csinálsz a pénzeddel amit akarsz, stb.) ott ez mindig gyors fejlődést eredményezett. Itt valóban úgy van, ahogy a szerző írja: valójában még mindig egy eltorzult Kádár-korszakban élünk. Ezt ne hívjuk már kapitalizmusnak, mert nem volt az soha sem, amióta rendszerváltás van.

nemecsek ernő áruló 2013.08.06. 09:09:31

@Csetepaté márki: Az adósságot vissza kell fizetni. A devizahitelesek nem hisztiztek, amikor nyertek a valuta árfolyamon, csak amikor az előre a szerződésben rögzített kockázat valósággá vált. Ezek, akik hisztiznek a devizahitelek miatt, egy betűt nem olvastak el a szerződésből. Valóban vannak elszigetelt esetek, amikor a bank egyoldalúan szerződést módosított, ezeket a bíróság rendezi, de a kölcsön összegét akkor is vissza kell fizetni, legfeljebb bizonyos feltételek (kamat, kezelési költségek) semmisnek minősíthetőek a bírósági szakaszban. A banki dolgozóknak is etetniük kell az éhes szájakat, nekik is gyerekeik vannak, és a hitel soha, de soha nem volt ingyen.

Jó dolog lehet ilyen hithű kommunistának lenni, de még Marx bácsi is tudta, mi az a hitel és tőke.

Mária 2013.08.06. 09:11:01

@Nzoltan:

"A jövőévi választásokon bukó mszp már nem éri meg a 18-at. Törpepártként fog valahol lébecolni."

Ez teljesen biztos. Mint ahogy az is, hogy bukni fognak. Az elmúlt három évüket, és az előttünk álló egy évet nem fogja nekik megbocsátani senki.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.08.06. 09:14:19

Én egy rendszerváltás szintű, emberek millióit érintő folyamatot nem tudok elképzelni gyors folyamatként. Generációknak kell kihalnia és újaknak jönnie a helyébe, mert a szellemiséget nem lehet csak úgy leváltani.
A legjobb példa erre az hogy a nép 3-szor szavazta vissza végül a szocikat. Pont úgy mint a népmesében. Kaptak a szocik meg a zsidók 3 esélyt és mind a hármat elbaszták. Ezért rettegnek és szűkölnek és futkároznak nyugatra árulkodni a rohadékok, mert tudják hogy 4. esély nem lesz. Mert az Jobbik. Mert ha a Fidesznek nem jön össze, akkor beáll mögé a Jobbik és kész. Akkor huggyoztak itt minden liberál-szocio-cion szarságnak.

Fejesrob 2013.08.06. 09:15:59

Elmondanám, hogy az életképes, de a dupla részlet miatt a szakadék szélén táncoló devizahitelesekre is szükség van az írni-olvasni nem tudó cigányság további támogatásához.

Mária 2013.08.06. 09:18:00

@Sir Galahad:

"A szerző által remélt szemléletváltáshoz a jelenleginél jóval magasabb jövedelmekre volna szükség. Brutálisan hangzik, de így van. "

Amíg a többség jövedelmét mesterségesen alacsonyan lehet tartani, olyan alacsonyan, hogy még éppen meg lehessen szerezni benne a napi kenyeret, de csak a nyugati szemmel nézve irreális erőfeszítések és lemondások árán, addig a többség nem akar változást, mert a napi kenyér megszerzésével van elfoglalva.

konrada 2013.08.06. 09:18:39

@Teng-Hsziao Gerzson:
...csak hogy Európában ilyen nincs - talán a kapitalizmus ősanyjának tekinthető Anglia kivételével - sehol sem...

Mária 2013.08.06. 09:19:20

@Fejesrob:

Nem csak a cigányság nem tud írni-olvasni. A teljes lakosság kétharmada funkcionális analfabéta.

Conchobar 2013.08.06. 09:21:07

@Online Távmunkás: "Az ígéretekből lehet, hogy szerinted elegük van az embereknek, de mégis ígéretekkel nyerik meg a választásokat a politikusok" - Azt csak hisszük, hogy az ígéreteknek van szerepe az emberek szimpátiájában (merthát igazából a szimpátia dönti el, hogy ki hova ikszel). Hisszük, mert a pártok egymás mószerolása arra épül, hogy a 'rivális ígér, és nem tartja be, ergo megbízhatatlan'. De ennél nagyobb baj, hogy a pártok is hiszik, hogyaz ígéreteknek nagyszerepe van, és emiatt irdatlan pénzeket fordítanak a választási kampányokra (amelyek az ígéretekre épülnek)

gigacherry 2013.08.06. 09:21:41

@nemecsek ernő áruló: A devizahitelesek nem az árfolyam miatt "hisztiznek" hanem a kamat miatt. Hogy lehet az, hogy árfolyamgát bevezetése után valaki közel ugyanannyit fizet, mint előtte (180 CHF/HUF árfolyamon a jelenlegi helyett), mert a bank úgy megemelte a kamatot emelkedett forráskötéslegekre hivatkozva, majd amikor az adós rákérdez, hogy mi okozta a költségemelkedést, a bank azt válaszolja, hogy az banktitok. Ez felháborító, nem az árfolyamkülönbség. Tényleg nem hallottatok még erről?

Teng-Hsziao Gerzson 2013.08.06. 09:25:05

@konrada: Azért remélem, abban egyetértünk, hogy az itthoninál lényegesen több lépést tettek abba az irányba, mint az itthoni "széltől is óvlak, de te egy szalmaszálat se tegyél keresztbe"-hozzáállás felé. A sikerük oka pedig az előbbi, nem az utóbbi.
Angliára pedig rá lehet nézni: még euróra sincs szükségük, a saját pénzük erősebb és stabilabb évek óta. Nem véletlen megy oda mindenki dolgozni - ott keményen kell hajtani, viszont meglesz az eredménye idővel, akármilyen mélyen kezdesz is.

Csetepaté márki 2013.08.06. 09:32:05

@nemecsek ernő áruló: „A banki dolgozóknak is etetniük kell az éhes szájakat, nekik is gyerekeik vannak”

Könnyben azik az orcam! Most a sajat bunkosbotommal lettem agyonütve, szegyen!

„és a hitel soha, de soha nem volt ingyen”

Hat a svajci frank hitel 8-10 szazalekon biztos nem.

konrada 2013.08.06. 09:39:51

@Teng-Hsziao Gerzson:

...hát nem tudom. Például a németeknél, franciáknál, olaszoknál, spanyoloknál egész iparágak, néha az országok álnak le olyan - a szabadversenyre irányuló - törvények esetleges megszavazása miatt, ami nálunk régesrég napi valóság.

Angliát meg hagyjuk: ha nekünk lesz olyan birodalmunk, amelyben sok tucatnyi függőségben lévő ország, milliárdnyihoz közeli ember beszéli nyelvünket, úgy mi is tudjuk majd úgy kezelni a válságot, hogy a gyarmatokon lévő termelőüzemeink kapacitásával játszunk, és a know how-t, mely kevésbé van kitéve a válságban, magunknál tartjuk.

...de komoly gyarmatbirodalom nélkül mi b...hatjuk a kapitalizmust!;))
(Mert Marxnak egyben igaza van: a kapitalizmus legfejlettebb - lassan egyetlen működőképes -formája az imperializmus.)

csavari 2013.08.06. 09:40:36

@Magyarnaba:

Olyan, hogy "szabad verseny" nem létezik és nem is létezett soha és nem is fog létezni soha! A szabályokat mindig vaki érdekében fogják írni és változtatni! Ez ugyanolyan hazugság mint a világnézeti semlegesség! Az se volt soha, nem is lesz soha és most sincs!

Isten tacskója 2013.08.06. 09:41:29

@prolee: ez teljesen igaz, annyival kiegészíteném, hogy az elmulasztott állami ellenőrzéseket már nemigen lehet helyrehozni, vagyis Orbánnak és a kormányának nagyon szűk a mozgástere, és mindenképp a józan, dolgos, éppeszű polgárok adóiból fognak fizetni!
Ez volt a terv annó, amikor az államba épített ügynökök nem hoztak megfelelő szabályozást, direkt, mert ez volt a cél, hogy még a józanabb ítélőképességűektől is elvegyék (adók formájában), amilyük még van, letaszítva 1-2 millió embert az alsó középosztályba, a munkanélküliségbe, hogy aztán könnyebben lehessen rajtuk uralkodni, hiszen reményvesztettek. Ha a mostani kormány nem csak ezektől a józan gondolkodásúaktól próbál elvenni, hogy a BANKOKAT kihúzza a szarból, vagy a devizahiteleseket, akkor rögtön jönnek a szankciók! Nem egyszerű helyzet az biztos. De szerintem a baj már megtörtént, most már csak max. lavírozni lehet, Magyarország félig-meddig már nem szuverén állam.

csavari 2013.08.06. 09:46:19

@Teng-Hsziao Gerzson:
Miről hazudozol? Hogyan óvnának itthon bárkit is amikor eleve hátrányos helyzetből indul minden Magyar vállalkozás! Ott kezdődik a dolog, hogy azok akik hirdetik az igét a versenysemlegességről mielőtt beléphetett volna oda a Magyar is kirabolták az országot, elvették minden eszközét! Addig nem engednek ezek a nagy "demokraták" senkit a vályú közelébe amíg előtte földönfutóvá nem teszik és akkor beállhat közéjük versenyezni!

Elijah_Baley 2013.08.06. 09:54:28

nem lesz, hogy is lenne, mitől és ki áltat?

Elijah_Baley 2013.08.06. 09:56:24

adva van a politikai garnitúra, ami ezer szállal kötődik a régihez, ráadásul a politikai és a gazdasági elit nagyjából azonos, évtizedek óta azon ügyködnek, ne emelkedhessen közéjük semmiféle kívülálló, így nem igazán látom kinek lenne reális igénye bármiféle változtatásra idehaza. a fidesz/mszp/jobbik/e14 stb közti pipálgatást ne hívjuk mán választásnak, kéremszépen..

nemecsek ernő áruló 2013.08.06. 09:57:27

@Csetepaté márki: "Könnyben azik az orcam!"

Ázzon, leszarom, de a devizahiteleseket ne mentsék az én pénzemen! Csak Orbán lemondásán, és visszavonulásán 20-30 Ft-ot nyernénk az euró árfolyamon. Nem várom el, hogy kiszámold, ez mit jelentene egy devizahiteles számára, de nem hiszek benne, hogy képes lennél felfogni.

Isten tacskója 2013.08.06. 09:58:46

@csavari: Ez így van. A "szabad verseny" ideája árnyék a falon, mindig is az volt, mindig is az lesz. Ideológiákat kell minden esetben szállítani, hogy a hazugságokat igazságoknak tüntessék fel. Ha ez megvan, lehet uralkodni.

"A Tudományos Akadémia a kormányzattól a következõ, az államfõ aláírásával ellátott, szigorúan titkos, csak az elnök által felbontható átiratot kapta:

Megrendelünk Önöknél hazugságszisztémát, amely a jelenlegi nehéz körülmények között az állam kormányzását az eddiginél biztosabb alapon, s így nagyobb sikerrel lehetõvé teszi. A javadalmazás összegét és a fizetési módozatokat Önök állapítják meg, feltételeket a kormányzat nem szab.

A modern állam hazugságtechnikája rendkívül primitív, és a mai idõknek többé egyáltalán nem felel meg. Kétségtelenné vált, hogy az a Goebbels-féle módszer, amelyben a kormányok annyira bíztak, nem bizonyult eredményesnek. A módszer elve, hogyha bármely tételt sokszor és sûrûn, nyomatékkal, erõs hangon, fenyegetve és jóindulatúan, kedvezõ színekkel és bizonyos elõnyöket kilátásba helyezve hangoztatnak, ebbõl a tételbõl egy idõ elteltével az államnak szolid bázisa, vagyis úgynevezett igazság lesz."

Hamvas Béla

Crescendo 2013.08.06. 09:59:21

@prolee: Egy index blogon ertelmesen vitatkozni folosleges hitelkerdesrol...
Amugy kapitalizmusrol beszel a cikk, ugy hogy fogalma sincs arrol, hogy mit is jelent a szo. Igy tenyleg igaza van a szerzonek a tarsadalmi szemleletvaltasrol. A tudatlansag nem ereny, sem nem ved.
A devizahitelesek tortenete csak az ilyen index fele posztokban szol a hulye hitelfelvevokrol. Igy egyszeru a kep, volt sok hulye, aki a gyors meggazdagodas remenyeben felvette, most meg sirnak, hogy mentsek meg oket.
Az, hogy a kapitalizmus alapjat alkoto szerzodesjog hogy, mikent (es esetleg milyen hatso szandekkal) lett felrugva a hitelkihelyezo reszerol. Egyaltalan az, hogy a bankrendszer az ellenorzesi funkciojat (amiert rendelkezik a banki jogositvanyokkal) miert nem latta el, persze mar egy mas kepet fest, ami nem illik be ebbe az egyszeru es jol kommunikalhato, azonban teljesen hamis kepbe.
Igazabol egy kis utana olvasassal azonnal arnyalodna a kep es talan az igazsaghoz is kozelebb kerulne valaki. Az, hogy ezt nem csak ez a szerzo, de szinte az osszes az indexen propagalt blogger, aki a temarol ir, nem teszi meg, az nem veletlen. A kerdes csak annyi, hogy ki es miert akarja a valosagot masnak beallitani, mint ami? Es mennyi penzt kell mozgatni ehhez, hogy az index egy ilyen virtualis valosagot tartson fenn?

Kivlov 2013.08.06. 10:00:49

Igazi rendszerváltás akkor lett volna, ha '89ben mindenkit tarkón lövünk, akinek irányítói szinten köze volt a szocialista rendszerhez. A kishalakat "csak" szimplán kitiltjuk a közéletből.
Milyen alapon beszélünk rendszerváltásról, ha ugyanazok az arcok egy lehúzott M betűvel, vagy más név alatt próáblják ugyanúgy osztani az észt?
Max abban volt rendszerváltás, hogy most már nem kell Bécsbe menni mikrósütőért...

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.06. 10:03:29

@Conchobar: "Ha a tőkehiánnyal küzdő, átalakuló gazdaságot, cégeket úgy eresztjük össze versenyezni izmos nyugat-európai társaikkal..."

ez sajnos egy régi, borzasztó beidegződése ennek az országnak. számtalan példa akad, ami cáfolja az állítást: ott van pl a rába, sosem volt a volvo vagy a mercedes szintje. mégis megélt valahogyan a piacán, partnereket talált, benyúlt a neki megfelelő szegmensbe, egyszóval: alkalmazkodott.

az IT szintén tele van példákkal: kürt, prezi, graphisoft. hol voltak ezek a cégek az induláskor az IT-piac világszintű szereplőihez képest? mégis megtalálták a saját profiljukat, azt alkották meg, amire igény volt.

amerika számolatlanul ontja a jó példákat: gates és jobs milyen állami támogatást kapott, amikor a xeros és IBM méretű cégek piacán egyszer csak megjelent?

nagy hozzáadott értéket termelő vállalat nem jön létre 1 év alatt, ehhez 10 év kell minimum.

az állami patronálás viszont nem vezet teljesítményhez, az korrupciót és kontraszelekciót eredményez.

ezekből a gondolatokból látszik igazán, hogy itt semmiféle változás nem lesz még 20 évig

Steve123 2013.08.06. 10:03:58

kerdezzbatran.blog.hu/2013/08/04/a_devizacsapda_megoldas_1_lepes

A devizahitelezés rendezéséhez legalább ismerjük meg az alap fogalmakat! Pl: törlesztőterv.

Conchobar 2013.08.06. 10:07:32

A 2009-es bankválság után a nyugatiak állami pénzzel kihúzták a bankokat a pénztelenségből (mert...), ahelyett, hogy hagyták volna (avval indokolva kockázatot vállalt a bank, amit főzött magának, azt egye meg). Akkor most ott is föl kellene emlegetni a kádárizmust, meg a kapitalizálódás hiányát

Void Bunkoid 2013.08.06. 10:10:14

Egy kicsit tényleg egyoldalú ez a poszt, abban viszont egyetértek vele, hogy igen, főleg a devizathitelek szempontjából, hogy igen, a kapitalizmus bizonyos értelemben kurázsira épül, igen, lehet felvenni "holnap megadom" alapon hitelt, akár akkorát is, amekkora nem fér bele az ember szájába, viszont a hitelfelvevő legyen is vele tisztában, hogy ha nem tudja fizetni a törlesztőrészletet, akkor bezony jön a bank és elviszi a tévét/kocsit/lakást.

És ebből a szempontból igen, le kellene már az állampolgároknak szállni az államról.

Egy piacgazdaságon alapuló államnak azt kell garantálnia a polgárainak, hogy nem verik agyon az utcán, alapvető infrastrukturális dolgok (rendőr-mentő-tűzoltó-iskola-önkormányzatok) működnek, de sztm kurvára nem kellene garantálnia a havi 90 nettót keresőknek a 150 négyzetméteres, két-három szintes kertesházat. Akkor már ennyi erővel én is unom a hetedik emeleti panel, én is szeretnék szép nagy kertesházat, méghozzá akkor már hitel nélkül, állam bácsi adjon nekem is házat, de sarokkáddal meg szaunás zuhannyal :P

Szóval amikor azzal jönnek, hogy "az emberek nem azért várnak az államtól segítséget, mert a Kádár-rendszer hívei, hanem mert nem tudják kifizetni a hitelt", ez BIZONY kurvára kádári dolog, a nagy büdös semmiből tőke, munka nélkül kacsalábonforgást csinálni. Ha valaki szegény, (többek között ilyen mesebeli dolgokhoz, mint saját kertes ház, én is az vagyok...), akkor tudjon rá, és még csak ne is szégyellje, mert k*rvára nincs egyedül vagy kisebbségben az országban, hogy annyira szégyellni kelljen a dolgot.

Ezzel nem azt mondanám, hogy mindenki kussoljon, csak azt, hogy mindenki próbáljon már addig nyújtózkodni, ameddig a takarója ér.

És ebben nem az állam, a bankok, vagy az akármikori kormány a hibás. Hanem mi magunk, akik még mindig nem vagyunk képesek beosztani a pénzünket, vagy a reális kereteink között élni.

Megjegyzem, ez nemcsak a magyarokra, ez az egész ex-vasfüggöny mögötti blokkra jellemző, mindenhol ez a rongyrázós-dzsentrifíling megy, kajára nincs pénz, béemvére igen. De abba is már csak kétezerért tankolunk alkalmanként.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.06. 10:17:14

@Conchobar: nem kell fölemlegetni semmit, mert a két dolog természeténél fogva alapvetően különbözik. ha nem mentik a bankokat, oda a betétesek pénze, bedől az egész világ, 20 évig nem jövünk ki belőle. ráadásul az államok egy része már vissza is adta magánkézbe a tulajdonrészét, nem egy esetben vállalható mennyiségű profittal.

kádárizmus meg az, hogy semmi ne legyen, majd jön az állam és megtervezi neked hány trafik legyen az országban. persze szigorúan azért, hogy védje a dohányzókat a dohánytól. a végén mégis kiderül valahogy, hogy a pártkatonák is jól jártak az üzlettel.

Teng-Hsziao Gerzson 2013.08.06. 10:17:22

@csavari: A magyar vállalkozások nagy része jórészt azért indul "eleve hátrányból", mert az itthoni környezet minden, csak nem vállalkozásbarát. Irgalmatlan magasak az adóterhek már kezdettől, ha egy üzleti partner átver, akkor a jogorvoslatra várhatsz éveket is, illetve sokszor még fizess is zsebbe valami helyi potentátnak, ha valamilyen engedélyre van szükséged. A munkaerő sokszor képzetlen és pocsék, az infrastruktúra pedig elhanyagolt. Ezek a vállalkozások így nemhogy egy már befutott nyugati nagyvállalattal sem versenyezhetnek (megsúgom: bőségesen vannak piacok, amelyeken ezek a nagyvállalatok nincsenek jelen, vagy nem megfelelő minőségű termékkel), hanem még az ugyanilyen méretű külföldi kkv-kkal sem.
Foghatnánk ezt a régió elmaradottságára is, de vessünk egy pillantást a többi visegrádi országra, és gondolkodjunk el, hogy mi az, amit mi nem úgy csinálunk, mint ők, mert baromira kezdünk leszakadni a többiekéhez képest remek kezdőpozíciónkból.
Ami meg a kirablást illeti: az itthoni beruházások 98%-a EU-s pénzből valósul meg. Ha ezekből a pénzekből a versenyszférát erősítenénk, és nem faszságokra (közterek felújítása pl.) költenénk el, már nem itt tartanánk. De azt azért ne várjuk már el az EU-tól, hogy még arra is figyeljen, hogy értelmesen költsük el a pénzét...
Igen, rengeteg vállalkozás volt, amelyik nem versenyezhetett az EU-s nagyvállalatokkal, de meg lehet nézni, milyen állapotok uralkodtak itthon a nagy múltúnak mondott nagyvállalatoknál: inkompetencia és kimaradó beruházások. Ezeket nem volt nehéz padlóra küldenie a nyugatos versenytársaknak. Szomorú a helyzet, de nem rinyálni kell, meg másra mutogatni, hanem tanulni és jobban csinálni.

konrada 2013.08.06. 10:19:03

@balage_81 reloaded:

...USA már eleve azért rossz példa, mert ott a 300 milliós piac, és valóban vadkapitalista.
Így náluk a protekcinalizmus csak minimálisan, inkább csak nemzeti alapon működik, szemben az európaival, ahol a hazai ipar előnybe hozása a magas közellátási szint miatti adóbevételi szükséglet miatt még inkább fontos.

Így persze feltörekvő iparágaknál lehet elérni eredményt, de olyan helyekre betörni, ahol a piac már eleve túltermeléstől szenved, a 0-ról indulva tőkeerős cégekkel szemben gyakorlatilag lehetetlen.

Legfeljebb beszállítóként, licenszet gyártva, mint a példádban a Rába... de ott meg nincs a 0 tényező. Hatalmas gyártelep, komoly infrastruktúra, képzett munkaerő... No ezért ostorozzuk azt, hogy nem volt helyes ilyen szinten kiárusítani, mert kelet-Európában csak azon cégek tudnak megélni, amelyeket nem adtak el a konkurenciának. ...vagy csak olyan szinten, mint a Skoda személygépkocsi-ágat...

Conchobar 2013.08.06. 10:21:25

@balage_81 reloaded: "számtalan példa akad, ami cáfolja az állítást" - A kivételek mindig a szabály cáfolataként működnek. Hová lett a Videoton, hová lett a Lehel, hová lett az Ikarus, hová lett a komplett textiliparunk (bár ez rossz példa, mert az nem a nyugatiak miatt ment tönkre). Be kellene azt látni, hogy bizony ha gyengék vagyunk, csak veszteni tudunk a (szabad) versenyben.

BigPi 2013.08.06. 10:24:26

@prolee: Szerintem a jelzálog alapú hitelesek (forint és deviza)nem aggódnának ennyit a hitelük bedőlésén, ha tudnák, hogy az árverés után már nem követelhetnek rajtuk semmit.
Hiszen hiába bukják a házukat attól még az adósságuk megmarad, amit idővel be is hajtanak rajtuk.

Az ésszerű kockázatot mindenki elfogadja, de azt már nem, hogy az újra kezdést is ellehetetlenítsék.

Brix 2013.08.06. 10:24:28

"A probléma csak az, hogy miközben az adók és a terhek folyamatosan emelkednek, addig a Fidesz szépen csendben elkezdte kivezetni az alkotmányból azokat a frázisokat (is), amelyek garanciát adnak az embereknek a befizetett adóik után (lásd egészségügy)." - Itt van a fideszes fülkeforradalom egyik lényege, miközben egyre nagyobb terheket raknak a lakosságra, a különböző csomagok 2000 milliárdos terhének legnagyobb részét, egy tucat állampolgári jogot kivettek az alkotmányból, a kötelességeket meg kibővítették
A 2014-es "rendszerváltásnak" kicsi az esélye: a lakosság nagyobbik fele elfogadja az autoriter vezetést, az állam beavatkozását a gazdaságba és az irracionális, demagóg hazugságokat.

Conchobar 2013.08.06. 10:26:58

@balage_81 reloaded: "oda a betétesek pénze, bedől az egész világ" - És? Kapitalizmus van, nemde? Hagyjuk a kádárista etatizmust. Kockázatot vállaltak, viseljék emelt fővel a veszteséget

oldyopty 2013.08.06. 10:28:40

A poszttal nincs semmi baj. A kommentek viszont tökéletesen leképezik a mai magyar politizáló társadalmat. (Nem tartozik ide a jelenleg apolitikus 50%.)
Miattuk nics esély 2014-ben, illetve belátható időn belül valódi rendszerváltásra.

Sir Galahad 2013.08.06. 10:30:52

@Mária: Így is lehet mondani - a lényeg ugyanaz. Szemléletváltást csak a magasabb jövedelemtől lehet remélni. Azt hiába magyarázod, hogy a választók ültessenek a nyakukba másik rablóbandát a mostani helyett, mert az nem tartja majd ilyen alacsonyan a jövedelmet. Egyrészt nem fogják elhinni, mert az a társaság már volt hatalmon és nem voltak érdemben magasabbak a jövedelmek, másrészt amúgy se hisznek el senkinek semmit. Tökéletesen fölösleges szemléletváltásról álmodozni.

Dr.Bio74 2013.08.06. 10:31:05

Szerintem a devizahitelesek története annál bonyolultabb, hogy egy kalap alatt lehessen emlegetni mindet.
Ott ahol a bank menet közben változtatott egyoldalúan a szerződésen (ha ennek az opciója a szerződésben megfogalmazva nem volt) ott a a bank a hibás, de nem a devizahitel, sem a hiteles.
Ott ahol a bank ontotta a pénz (láttam a saját szememmel én is ) szinte fedezet nélkül, ott szintén a bank a hibás, és persze a hiteles is szellemi tőkéjéjének mértékében ( mindenki könyvelje el magának mennyire hülye volt, hogy - tól -ig devizaértékek mellett, adott jövedelemnél mit vállalt), de nem a devizahitel.
Ott ahol a hiteles választhatott a forint és a devizahitel között és kiszámolta, hogy mennyit nyer a devizán a forinttal szemben ( engem hülyének néztek, hogy nem devizát vettem fel), és most bizony kezd előnytelenné válni a szerződése annak minden változtatása nélkül, ott abszolút a hiteles a hibás ( de őket már megmentették), de nem a devizahitel.
Úgyhogy szerintem kár szegény devizahitelesekről beszélni úgy egyben, mert ez baromság. Ha nem jön a válság ezek a hitelesek egy szót sem szólnának, sőt még mindig markolnák fel a hiteleket, és kiröhögnék azokat akik, nem fogadják el a maximumot amit kínálnak nekik, és élveznék ,hogy 65-75 % -át fizetik a forinthitelhez viszonyítva.
Gazdasági szinten természetesen teher az országnak ez az adósság, melyen sok esetben csodaszép nagy házak épültek, nagy lakások lettek vásárolva, szép drága autók, meg egyéb igen fontos árú, TV,motor, kerékpár stb. Ezzel az adóssággal valamit kezdeni kell, de a legkevésbé sem azt amit a jelenlegi fidióták csinálnak.
A devizahitelest én egyedi sorsuk alapján ítélem meg, nem sajnálom őket am block, és nem is hibáztatom őket egyszerre.
Az ördögi helyzetből való menekülésük pedig az ország érdeke, de nem a lesarcolt ország hátán. A lehetőség, hogy körülményeket kell a hitelfelvétel időpontjában érvényes helyzet felé tolni:
- nem csontvázakat keresni a szekrényben
- nem második Görögországról beszélni
- nem munkahelyekről beszélni, hanem tenni értük ( a trafik és a föld nem él, mert újat munkahelyben nem hozott)
- kiszámítható, befektetésbarát gazdaságpolitika.
- nem állandó ellenségkeresés, hanem a lehetséges partnerek és lehetőségek felkutatása
- nem állandó újraosztás és a hatalomba való belehelyezkedés száz évre kerül az országnak amibe kerül.

konrada 2013.08.06. 10:32:42

@Teng-Hsziao Gerzson:
...mert te azt hiszed, hogy a gazdagabb országok a pénzt olyanra adnák, ami az ő gazdasági versenyelőnyüket veszélyeztetné!;))

...tán nem véletlen, hogy az infrastruktúrát nyomják a támogatással, mert ezzel a hazai cégeik puffernek szánt gyártókapacitásának a körülményeit javítja. (És ebbe belefér a közlekedés javítása, de a munkaerő rekreációját szolgáló közterület, gyógyfürdő beruházások is, mely miatt a képzettebb dolgozó jól érezheti magát a lakhelyén, így nem áll tovább az ő gyáraiból sem.)

Conchobar 2013.08.06. 10:34:56

@balage_81 reloaded: "kádárizmus meg az, hogy semmi ne legyen, majd jön az állam és megtervezi neked hány trafik legyen az országban" - Lehet, hogy neked ez a kádárizmus, és még az 1968-as "új gazdasági mechanizmus"-ról se hallottál. Azt azért nem tagadod ugye, hogy a gazdaságot érintő stratégiai döntéseket az államnak kell megtervezni és meghozni (nem hagyhatja azt a piaci mechanizmusra). Például, hogy bővítsük az atomenergiai ipart (Paksot)

Dr.Bio74 2013.08.06. 10:41:59

@Conchobar: Az állam ne tervezzen csak befolyásoljon, de azt is átgondolt és kiszámítható formában.

Brix 2013.08.06. 10:47:48

A devizahitelesek problémáját nem most , hanem 2010-ben kellett volna rendezni. Akkor kellett volna a banki oroszlánszerződéseket felülvizsgálni.
Amikor Orbánék átvették a hatalmat a CHF 180-190 ft-os árfolyamon mozgott, és 3 éves tevékenységük eredményeként mára 242 ft körül mozog. 3 év alatt a magas kamattartalmú devizának a forintnak erősödni kellett volna, a gyenge pénzekkel szemben. Ehelyett 3 éve gyengülő trendben van a CHF-hez és az Euróhoz is. Az unortodox politika árát keményen megfizették a devizahitelesek, és minden magyar állampolgár

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.06. 10:47:54

@konrada: ahol piac van, az nem rossz példa, hanem jó. itt is az van ugyanis, hiába magyar x kisker. kft, a nagyi akkor is a tesco-ba megy, ha neki valamiért az jobb. ha x. kisker kft nem jön rá, hogy miért, akkor az állam sem fog helyette, max rabol neki piacot, de ezzel a nagyi jár rosszul. akad persze európában bőven a protekcionizmusra, elég ránézni az eu és az usa hadiiparára és mindjárt látható lesz, mi ennek az eredménye. ha ugyanezt a tesztet lejátszom mondjuk az autóiparral, mindjárt más a képlet, sikeresebbek is, mint a repgépgyártó társaik.

apropó usa, melyik cégek is dőltek be szinte maguktól még a válság előtt: természetesen a dotált autógyárak, azok, amik szociális foglalkoztatóként működtek, miközben a protekcionista amerikaiak már a '80-as évek óta a japán autókat (meg a németetket) vették

@Conchobar: a trafik és a rába közel sem stratégiai kérdés, de az sem, hogy cba legyen tesco helyett, vagy magyar bank osztrák helyett. a verseny és a szolgáltatás minősége, sőt, ára akkor változik, ha az állam nem szól bele a folyamatokba. olcsóbb lett a kifli a cba-ban attól, hogy egyértelműen neki kedvez az új kormányzati hozzáállás?

"Kockázatot vállaltak, viseljék emelt fővel a veszteséget" - ismétlem, a bankrendszer bedőlése az egész világgazdaságot elintézte volna. amit az államok ezután tehetnek, az a szigorúbb szabályozás, miután a bankok az egyetlen olyan erőforrást birtokolják, ami nélkül nincs gazdaság: rajtuk megy át az úgynevezett pénz. így is hagytak százával bedőlni pl az usa-ban, ha olvastad a híreket, még most is mennek csődbe bankok, csak az eu mentette meg a sajátjait tömegével.

Conchobar 2013.08.06. 10:49:04

@Dr.Bio74: Érdekes lehet az a fajta befolyásolás (egyáltalán bármilyen tevékenység), amit nem előz meg tervezés. Talán azért nem épült meg a Nabucco, mert befolyásolással kívánták létrehozni

Kivlov 2013.08.06. 10:50:08

@Brix:
Ennyi.
Akkor kellett volna azonnal forintosítani mindet felvételkori árfolyamon és rögzített kamatszinten.

gigacherry 2013.08.06. 10:52:04

@Szarvas Norbert: A forinthitelből legalább ki lehetne szállni ugyanolyan árfolyamon. A CHF hitelnél az alacsonyabb kamat miatt vállalta az ember az árfolyamkockázatot.
"Ej, egy rókát kétszer nyúzni,
Ez, urak, mégsem megyen;" - írta annak idején Petőfi.
Vagy az árfolyamkockázatot vállalja az ember, vagy a magas kamatot. Na de mindkettőt egyszerre?

Teng-Hsziao Gerzson 2013.08.06. 10:52:33

@konrada: Elfogadom, ez utóbbiban van valami. De vegyük észre, hogy bőségesen van olyan lehetőség, amelyet a hazai vállalkozások is kihasználhatnak. A jól kiépülő infrastruktúrából, K+F-be fektetett pénzekből (mondjuk tudományegyetemek, kutatásaik, oktatásuk színvonalának támogatásából közvetetten) ők is profitálhatnak.
Amikor viszont egy Mercedes, vagy hasonló gyár megjelenik, az beszállítóként közvetetten más vállalkozásoknak is munkát ad. Ezek a vállalkozások megerősödhetnek, és szintén magasabb szintűbb/olcsóbb szolgáltatást adhatnak hazai induló vállalkozásoknak is, amivel csökkentik számukra a piacra lépés költségeit. Így pedig közvetetten az itthoni vállalkozások létrejöttét is támogatják, ez pedig így win-win szituáció.
Azt önmagában én sem gondolom, hogy a német autógyártók azért lobbiznának, hogy itthon építsenek egy magyar kézben lévő autógyárat az általuk hazaadózott pénzből. De tessék megtalálni azokat a piaci réseket, szolgáltatásokat, ahol lehet versenyelőnyre szert tenni. Én továbbra is azt látom, hogy nem próbálkozunk elég hatékonyan, vagy nem jó irányban. Pedig a felsőoktatás fejlesztésén (nem a bölcsészkarén, hanem műszaki-gazdasági vonalon) keresztül idővel előkerülnének az olyan innovatív ötletek, amikkel meglehetősen gyorsan felhízhat egy hazai vállalat is néhány éven-évtizeden belül.
Itt ez a mostani tanulmány: penzugyiszemle.blog.hu/2013/08/06/autopalyat_igen_tanari_fizetest_nem
Kérdem én, mikor vizsgáltak nálunk ilyesmit utoljára, nyilvános adatokkal? Talán érdemes lenne kicsit látni, hogy miben van pénz, és miben nincs.

csak egy néző 2013.08.06. 10:53:11

@Lindalinda:
"A kommunista párt lapjánál a NÉPSZABADSÁG-nál dolgoztak. Oda csak a legvéresebb szájú kommunisták kerülhettek, vagy a legnagyobb köpönyeg forgatók."
Ugye te kis narancstangás ezen megállapításod, vonatkozik, Báyer Zsocóra, Stefka Pistire, Bencsik Bandira és a többi saját tányérjába kakálóra is?

Conchobar 2013.08.06. 10:57:59

@balage_81 reloaded: "a trafik és a rába közel sem stratégiai kérdés, de az sem, hogy cba legyen tesco helyett, vagy magyar bank osztrák helyett" - Nem. És akkor? Nem kéne eldöntened, hogy most egy (Fidesz-ellenes) választási kampányban akarsz résztvenni, avagy ezen túlmutató, általános érvényű, szabad versenyről és kapitalizmusról

Crescendo 2013.08.06. 11:00:08

@Dr.Bio74: Persze, ehhez vegyuk hozza, hogy a "piacgazdasagban" a Ft hitelek kamatait az allam a sajat eszement koltekezese miatt olyan magasan tartotta, hogy lehetetlen volt forrashoz jutni epelmeju aron? Egy allamnak a penzhez egyaltalan nem kellene, hogy koze legyen, de ha meg van, akkor legalabb minimalisan ertenie kellene hozza...
Az MNB es a kereskedelmi bankok meg a hitelezesbol elnek es kitalaltak ra egy megoldast, komoly politikai tamogatassal (hiszen a bankok nagy partfinanszirozok). Aztan valahogy a gyakorlatban megvalositva a bankok is tul mohoak lettek, es a megoldas minden kockazatat a hitelfelvevore haritottak, ok csak a profitot akartak kockazat nelkul.
Szoval ezek utan azzal vadolni a hitelfelvevot, hogy "tul sokat akart", mikozben semmilyen mas szereplo nem tartoztatotta meg onmagat, egy eleg furcsa allaspont. Az adofiztok koze, pedig a hitelfelvevok is beletartoznak, ok is fizetnek mindent, tobbek kozott azokat az adofizetoi penzen fenntartott hivatalokat is, amelyeket a bankszferanak kellene, mivel evek ota az o nem hivatalos erdekervenyesito es eroszak szervezetukkent mukodnek.

Conchobar 2013.08.06. 11:05:49

@balage_81 reloaded: "így is hagytak százával bedőlni pl az usa-ban, ha olvastad a híreket, még most is mennek csődbe bankok" - Vannak amelyeket hagynak csődbe menni, meg vannak, amelyeket állami pénzzel kisegítenek ("Tíz amerikai bank visszafizeti az állami támogatást" index.hu/gazdasag/vilag/2009/06/09/tiz_amerikai_bank_visszafizeti_az_allami_tamogatast/), mondván, hogy összedől a világ, ha ezeket nem nem támogatják. És ezt te rendbenlévőnek találod, közben meg fújsz Orbánra, mert ő meg a CBA-val, Közgép-pel kivételezik (ő meg olyasmit állít, hogy ezek támogatása nélkül összedől a magyar gazdaság)

konrada 2013.08.06. 11:06:49

@balage_81 reloaded:
Persze hogy a tecsóba megy, ha egyszer az az olcsóbb.

...de ehhez kellett az, hogy legyen olyan tőkeerős háttér, amely képes volt megvenni azon telkeket, amely elég központi helyen vannak a megközelítéshez, felépíteni méretgazdaságos áruházaikat, és olyan gazdasági fölény, amellyel képes lenyomni az árakat.

...no és ez az, amiben például a CBA is hátrányban van. Ugyanis nem volt mögötte olyan sok éves világszinten felépült dollármilliárdokat érő hálózat, melynek a hasznából tudott volna felépíteni egy ekkora kapacitást (illetve melynek hátterével kellően olcsó, és mennyiségű hitelt kaphatott volna), így a méretgazdaságtalan kis boltokkal (melyek jórésze ráadásul frencshize)nem képes a Tesco áraival konkurálni.
...s ezek akkora versenyelőnyök, melynél hasonló jövedelmezőséget elérni a világ minden állami pénze sem volna elég.
...legfeljebb a hátrányt csökkenteni, aminek értelme, hogy egy magyar cég hamarabb fog a hazai termelőtől vásárolni, mint az az óriás, mely képes az árakat a világ más részein is lenyomni, így a felvásárolt piacon a neki legjobban megérő terméket eladni.
...aminek a megtermelésénél úgye a munkaerő, alapanyag és egyéb eszköz adóbevételei nem itt jelntkeznek.

2013.08.06. 11:20:07

@Csetepaté márki: hol csaltak a bankok? nem világos amit írsz. vagy te is egyszerűen mással szeretnéd kifizettetni a kecód árát?

Kommunizmus van itt - nem a 'mindenkinek jusson', hanem a diktatorikus, harácsoló fajtából amilyen már volt.

nemecsek ernő áruló 2013.08.06. 11:20:13

@csavari: "államosítják"
Az államosítás a szocializmus alaptétele!

vizesnyolcas 2013.08.06. 11:25:57

Igen, a devizahitelesek is sárosak lehetnek egyben-másban. De ne akarja már elhitetni a posztoló, hogy az lenne a rendszerváltás, ha jónép a legtermészetesebb dologként fogadná el azt a fajta átveréses vadkapitalizmust, amely nálunk (egyebek mellett) a devizahitelezéssel összefüggésben is megnyilvánult.
Nem bújom az USA jogszabályait, de az amerikai filmekből nekem az jön le, hogy az adós akármilyen hülye volt, jelzáloghiteles ügyletben legfeljebb a jelzálog tárgyát bukja, és utána nincs egy fillér tartozása sem. Ezzel szemben itt miután a devizahiteles elvesztette a jelzáloggal terhelt lakását, akár az eredetileg felvett összegnél is nagyobb tartozása maradhatott .
A posztoló szerint feltehetőleg az is a rendszerváltás feltétele, hogy természetesnek vegyük, amikor a címkéjükkel tejesen azonosnak nyilvánított és lényegében ugyanolyan árú élelmiszereknek, mosóporoknak, gyógyszereknek teljesen más az összetételük attól függően, hogy azok Európa nyugati vagy keleti felének gyártották-e le. (A legtöbb termékből garantáltan szívás olyan változatot venni, amelyeken az ismertető szövegek csak kelet-közép-európai nyelveken olvashatók.)

konrada 2013.08.06. 11:27:58

...egyébként meg: én is annak adok igazat, hogy értelmes ember pilótajátékba, árfolyamkülönbségen alapuló valutázásba - és ezek közé sorolom a valutahitelt is - nem megy, vagy legfeljebb olyan szinten, hogy az ne veszélyeztesse később a megélhetését.
Mert az eleve tudható volt, hogy a valutás kamata eleve azért volt alacsony, mert ott nem számoltak inflációt, vagy csak minimálist, így hosszú távon mindenképpen rá fog jönni az is árfolyamveszteségként.

...csak sok birka ezt sem (miképpen a gilisztás időben sem) volt képes felfogni, most meg várja, hogy az álmodott haszon helyett a veszteségét más fizesse ki.

gigacherry 2013.08.06. 11:32:44

@A csótány is ember: A bankok mindenféle ködös okokra hivatkozva folyamatosan emelik a kamatokat.

gigacherry 2013.08.06. 11:33:39

@A csótány is ember: A bankok mindenféle ködös okokra hivatkozva folyamatosan emelik a kamatokat.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.06. 11:45:30

@Conchobar: az, hogy ő mit állít, mellékes, mert ő egy politikus és sok mindent állított már. engem pl a te véleményed érdekel: összedől a magyar gazdaság?

@konrada: tehát fizessünk mi magasabb árat azért, hogy egy magyar vállalkozói körnek jó legyen? és mikor viszi le majd az árait? hány üzletnél fogja azt mondani, hogy most már olcsóbban adja a kiflit?

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.06. 11:47:35

@Conchobar: "mert ő meg a CBA-val, Közgép-pel kivételezik" - akkor viszont innentől egy szót se, ha mszp-közeli vállalkozók nyernek majd ezután. persze a logika már ott bukik, hogy még a magyar vállalkozókat (kedves, leisztinger,stb) sem engedik érvényesülni, így meg aztán végképp semmiféle haszon nem jön ki az egészből. de mondom, ha szerinted ez így rendben van, akkor ne szólj egy szót akkor sem, ha puch lászló baráti köre nyeri majd az állami tendereket

konrada 2013.08.06. 12:13:10

@balage_81 reloaded:
Hát ezt én nem írtam.
...csak azt, hogy a protekcinizmusnak az a fajátja, mely a hazai termelőnek-cégnek előnyt ad hasznos, mert az egyéb bevételekből: jövedelemadó, alapanyagok megtermelésekor beépülő adók: mint például a szállítás üzemanyaga, egyéb termelésre rakodó adók, stb... (nem beszélve arról, hogy a termelésben résztvevők adózott jövedelmnek közel 30%-a is adóba megy, plusz a maradékból vett szolgáltatások, áruk....

...szóval egy hazai ipar-termelés támogatásnál igen sok pénzt kéne belerakni ahhoz, hogy minuszba kerüljünk, annyit meg nem tesz hozzá az állam például a CBA-hoz sem.

...az meg más kérdés, mitől lesz olcsóbb valami: természetesen csak akkor hajlandó engedni egy cég az árból, ha a verseny ezt megköveteli. Azaz attól nem lesz olcsóbb semmi, ha támogatást kap egy cég, de attól igen, ha versenytársként tud így léni a puiacra és ott a konkurenciához igazítja az árai, vagy esetleg még az alá is kinálhat azért, mert marad annyi haszon a költségek kifizetése után, hogy engedjen.
...no és itt már beléphet az állami támogatás is, mely a költségoldalon csökkenthet.

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.06. 12:32:21

@konrada: bármilyen magyar vállalkozó garantálja neked, hogy csak magyarok beszállítóktól vásárol? és végül a profitját nem viszi svájcba? honnan tudod? lázárék minden forintjukat itthon költik el?

miért nem volt elég 40 év, hogy világszínvonalon termeljen az ikarus vagy a rába, netán a videoton? nem volt elég védett a piac?

közben csányi az agráriumban simán elvan állami támogatás nélkül is mert neki senki nem rabolt piacot.

Szabványok 2013.08.06. 13:11:19

A posztolónak igaza van.
Addig nem lesz rendszerváltás, amíg az emberek kívülről várják a boldogulásukat. Amíg azt várják, hogy adjanak nekik munkát, adjanak nekik (ingyenes?) orvosi ellátást, mentség meg őket a devizahiteltől, bankoktól, csúnya zsidó bácsiktól, Európától, kommunistáktól, szóval gondoskodjanak róluk.
A magyar emberek többsége iszonyúan vágyik a paternalizmusra, az apukára, Ferenc Jóskára, Horthyra, Rákosira, Kádárra, Orbánra. Hogy jelenjen meg este a tévében és mondja meg a tutit.
Miért nem bír az átlagmagyar a saját lábára állni? Nem foglalkozni a kormánnyal és boldogulni? Ilyn pályázat, olyan mutyi, mondják meg, hogy jó-e a biogiliszta vagy sem, ne is engedjék rossz hitelt felvenni, stb.
Gondolkodjon, cselekedjen önállóan, felelősen!
Döntsön és a döntéseiért vállalja a felelősséget. Ha ártérre építkezett, akkor ne csodálkozzon, hogy három évente úszik mindene.
Ne várja, hogy a munkahely odajön a falujába, menjen és keressen! Ha van ötlete, valósítsa meg!

Ne mással foglalkozzon, hogy X mennyit lop, Z mennyit csal, W-nek biztos azért van BMW-je mert mutyizik!
Foglalkozzon magával, a boldogulásával!

balage_81 reloaded (törölt) 2013.08.06. 13:17:26

@konrada: ajánlom figyelmedbe

index.hu/gazdasag/2012/12/05/cserpes_az_a_jo_ha_allambacsi_messzirol_elkerul/

cserpes klasszikus példája annak, hogy egy erős piacon, nagy nevek mellett is lehet kicsiben kezdeni és sikert elérni. kár erőltetni minden ás modellt

2013.08.06. 14:01:06

@gigacherry: Én nem tudom miféle ködös okok ezek mert nincs hitelszerződésem de akinek van az gondolom elmegy és megkérdezi amit nem ért, netán egy független szakival is megbeszéli ha továbbra sem világos. Ha lenne devizahitelem érdekelne, hogy pontosan milyen összetevőkből is jön ki a kamat, vagy a havi részlet. Én azt hiszem a jogos indokok elvesznek a nagy buta tömeg siránkozása közepette (tisztelet a kivételnek, de a tapasztalat az, hogy a többség kb az orráig lát el úgy politikai mint anyagi témákban) akinek jó volt az olcsó hitel és bevállalta erőn felül most meg siránkozik és velünk szeretné kifizettetni a veszteségét (vagy a kevesebb nyereségét). Havernak is van lakása, 2007-ben vette, épp pár hete mondta, hoguy kiszámolta hogyan jött volna ki ha akkor eredetileg forinthitelt vesz fel és még mindig pozitívban van. Pedig nem kis pénz, felvettek több, mint 15 milliót. Én elhiszem, hogy esetleg a szabályozás nem volt megfelelő (ez a kormányok és felügyeletek, nem a bankok felelőtlensége), de a nagy bankellenes hangulat a tömegek keserű bosszúvágyából jön. Magyarán hiszti. Legalábbis nekem ez jött le. Egyesek még tüntetni is képesek, hogy majd az én pénzemből. Tücsök és hangya esete...

toportyánzsóti 2013.08.06. 14:34:17

@Kim Jong Un: Simicska spermával amit viktorbán hátsójából szíttál ki a szád szélén feleslegesen hörögsz narancsagyhalott.

toportyánzsóti 2013.08.06. 14:37:28

2014-ben inkább államcsőd lesz,mivel elfogynak a pénzek amit hátrahagyott gyurcsánybajnai,a narancsmaffia pedig mindent elqrt idáig amibe belefogott.

Gerilgfx 2013.08.06. 14:47:52

@belgabela: a közvetlen demokráciát már kitalálták, a népszavazás az eszköze. a fidesz megkísérelt elmenni ebbe az irányba 2010-ben egy rövid ideig, de aztán nem tetszett nekik, amit az emberek ikszelgettek, úgyhogy mégse...

Sweet And Full Of Grace 2013.08.06. 15:20:58

@Kim Jong Un:

"Nem lenne ezeket a blogokat egy mondatban osszefoglalni? Mondjuk, hogy: libajnai gyere vissza, mi ki fogjuk nyalni a seggedet a meleg szarig!"

+1

zomg · http://lixnix.tumblr.com 2013.08.06. 18:53:36

@konrada: az a 35% akik el akarnak innen menni vagy nem mennek el mar tobb mint 10 eve szavazni mert pontosan latjak mi megy. miert kene oket bantani? ok a szenvedo ertelmes kisebbseg ebben az orszagban, akik szep lassan eltunnek.

Reactor 2021.09.01. 22:21:45

A devizabotrányban azért nehéz igazat adni bárkinek is, mert egyik félnek sem lehet. Nincsen jó, rossz és a csúf, hanem csak három rossz van. Mindhárom oldal nyakig szaros, legföljebb azon lehet elmélkedni, melyikük a büdösebb.

- A bedőlt devizahiteles is hibás, mert a legtöbbje azt képzelte (bocsánat, kéBzelte!!!), hogy a hitel = ingyenpénz, csak fölveszi, elszórja szarságokra, és majd a Hiteltündérke kifizeti helyette. Hát nagyon nem. A hitel nem pénzfa, hogy szakítunk róla, amikor csak kell egy kevés, és majd úgyis nő helyette másik. Az a pénz valahonnét hiányozni fog (a bankokból). A szerződésben pedig feketén-fehéren ki van kötve, hogy vissza KELL fizetni, mégpedig kamatostul. Ha nincs miből, akkor jön a végrehajtó, lefoglal ezt-azt, rosszabb esetben a lakást is, oszt mehet a híd alá csövelni. Hitel felvételénél aranyszabály, hogy arra, és CSAK arra érdemes fölvenni hitelt, ami visszahozza az árát úgy, hogy a megemelt kamatokkal együtt is ki lehessen fizetni. Ilyen esetekben indokolt lehet a hitel. Arra viszont,amire a bő 99% felhasználta, hogy vegyünk még egy Ford Mondeót a ház elé, mert "annak a szemét szomszédnak is három kocsija van, nanehogymárnekemnelegyen", vagy vegyünk még két plazmatévét hogy a konyhából is hétdimenziós HD minőségben lássuk amint Justin Bieber az orrát túrja - na erre a legnagyobb baromság hitelt fölvenni. A lakásvásárlással pedig "csak" az a gond, hogy ha hitelből veszel lakást, mert a részletfizetés az a Sátán műve ugye, az sem fogja visszahozni az árát, sőt, folyamatosan amortizálódik. Ergo ha a lakáshitelt nem tudod fizetni, pár hónap után úgy kiraknak mint macskát szarni, a lakásodat eladják, és még pluszba fizetned is kell. Ha pediglen ezeket a kellemetlenségeket úgy próbálod elkerülni hogy új hitelt veszel fel, amiből fedezed a régit, már benne is vagy az adósságspirálban, ennek a végén pedig szintén a Margit híd alja található. Sajnos a legtöbb ember nem volt tisztában vele (vagy nem vett róla tudomást soha), hogy a hitel nem ajándék, nem ingyenlóvé, és igen csúnya dolgok várhatóak, ha az ember nem fizeti ki. Természetesen a nagytöbbség ezt leszarta nagy ívben, rohant a maga húszmilliójáért a bankba, most meg hisztizik és cirkuszol a médiában, a Hitelkárosultak blogján és sok ezer más egyéb tömegtájékoztatási felületen, hogy vele hogy kikúrt mindenki. Magaddal kúrtál ki, barátom, de frankón. Magaddal.

- A bank is hibás, mert egyrészt önkényesen módosította a szerződéseket, és a saját szája íze szerint alakítgatta az árfolyamokat, lehetőleg úgy, hogy minél több embert lehessen kisemmizni, és minél többet fizessenek. De ez eddig se volt újdonság, hogy a bankszférai nyerészkedő burzsuj férgek csak és kizárólag a profitban érdekeltek, hogy közvetetten hány ezer ember halhat ezekbe bele, az őket már hidegen hagyja, mondván, dögöljön csak meg a sok selejt, aki nem tud fizetni. Más okot nem tudok elképzelni, miért adtak hitelt még olyannak is, akiről lerí hogy a szülinapos bögréjén kívül más fedezete nincs.

- Az államhatalom is hibás, mert egyrészt törvényileg engedélyezte a bankoknak ezt a kártékony gyakorlatot (gondolom valamelyik eldugott kis hátsó szobában szó esett ennyi+annyi pénzről is), másrészt meg se próbálta beszüntetni egészen addig, amíg országos üggyé nem terebélyesedett, és jött hozzá a Budacash-Quaestor balhé is, és ekkora szarhegyet ugye már nem lehetett eltüntetni a szőnyeg alatt. Mivel jött a választási időszak, propagandaokokból felkarolták ugyan a kérdést, de ahogy az várható volt, továbbra sem tettek semmit. Ja, megadóztatták a bankokat, a bankok meg átdobták az egész adót az ügyfelekre, igazi magyar megoldás volt, szarva közt a tőgyit. Nem sokba tellett volna meghozni egy néppárti rendeletet, amely megfingathatta volna a bankokat, de valamiért nem hozták meg. Biztos esett itt is szó némi pénzecskéről. Mókusvakításból pár tucat bedőlt hitelest kimentettek a szarból (közpénzből természetesen, Soros Gyurika biztosan bal lábbal ébredt és nem volt adakozó kedvében), a többi pedig mái napig benne csücsül.

Reactor 2021.09.01. 22:39:24

@Kim Jong Un: Senki nem sírja vissza Libajnait itt, én úgy látom. Még a tulajdon fajtája se akarja többé a trónszéken látni.

@Rwindx: A kettő közötti különbség pedig az, hogy...?

@belgabela: Értem, tehát hagyjunk mindent a régiben, mert úgymond a képviseleti idiokrácia az így működik, ennél nincs jobb, ez a non plus ultra, és minden más csak lilaködös álmodozás, ami nem vezet sehova. Ezzel a felfogással, barátom, mái napig a sivatag homokjában csücsülhetnénk, időnként felhúzva egy-egy piramist.

@nemecsek ernő áruló: Egyetértek. Több-kevesebb mészárlás a jó ügyhöz is hozzátartozik. Nem lehet mindent szép szóval, mézeskaláccsal megoldani. Ez van: a hatalmat bitorlók nem fognak miatyánk hatására lemondani a rengeteg pénzről, befolyásról, az ilyenek többnyire csak a lámpavasból értenek. Talán itt lenne már az ideje, már amíg van mit megmenteni egyáltalán tőlük.

@csavari: Nyugodtan melléjük lehet akasztgatni a kapitalista söpredéket is. Innen alulról nézve ugyanis semmivel nem különben a bolsiknál, sőt, talán még rosszabbak is. Kb. mintha a fehérterror és vörösterror közt választhatnál...

@: Egyetlen szó: Zsindex. 'Nuff said.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Akkor mennek ők is a zúzdába. See how it workz?

@konrada: Nyet. A 35% nem azért nem szavaz, mert leszarja a dolgokat, hanem mert pontosan tisztában van vele, mennyire értelmetlen időpocsékolás. Ha a szavazástól BÁRMI megváltozna, azonnal be is tiltanák.

@Magyarnaba: Pontosan. Ezért nem jobb a kapitalizmus egy grammal se a gulyáskommunizmustól. Csak most másképp szar.
Persze utólag könnyű okosnak lenni, 89 tájékán a sok agyabeteg azon a szinten vegetált, hogy Ámerikában kapitalizmus van, nosza, legyen itthon is kapitalizmus, és akkor majd itt is akkora jólet lesz, mint odaát Ámerikában. Hogy Ámeriká mennyivel nagyobb és jobban prosperáló ország a miénknél, na, odáig már egyik se jutott el. Most esszük, amit főztek.

@Teng-Hsziao Gerzson: A kapitalizmus tervszinten szar,drága barátom. Tisztességesen csinálni olyan mintha dugás után szűznek akarnál maradni.

Reactor 2021.09.01. 23:46:03

@nemecsek ernő áruló: Jáj szegény banki dolgozók, biSZtos mind éhenhalnak, csak havi félmillát visznek haza...
Valamiért nem őket látom a munkaügyi központ előtt sorakozni meg az autósztráda mentén sörösdobozt gyűjtögetni. Úgyhogy, ha nem bánod, a kisemmizett adósnak adok igazat, a banki dolgozónak meg konkrétan jó nagyot szarok a fejére.

@Fejesrob: Ez a devizahiteleseknek úgy nagyjából az 1 százaléka. A maradék 99% pedig egyszerűen felvett egy szabadfelhasználásút, habzsidőzsizett belőle nyakló nélkül, most meg visít, mint a vágási malac, hogy a csúnyarossz bank elveszi a kérójukat is.

@konrada: Az imperializmus se tartható fenn huzamosabb ideig. Csak amíg van mit elfoglalni és beforgatni. Ha nincs, ha elfogy, az imperializmus is összeomlik.

@Crescendo: Mondom, Zsindexen ne keress színvonalas, igazságot akár csak nyomokban is tartalmazó cikket. Csak hatalmas kupac szart fogsz találni.

@balage_81 reloaded (törölt): Jó nagy ökörségeket halandzsázol össze. Hát ez van, ha kellő háttér nélkül, pusztán hasracsapás után ülsz neki egy témának, ami egy Garfield magazinnál azért olvasmányosabb. De sebaj.
A Rába soha nem volt egy súlycsoport a Mercedessel, Volvóval. Talált piacot magának, ja, ahogy a Trabant is, kár, hogy KGST-n kívül valahogy senkit nem érdekelt, helyette a Peterbiltet és a Reo-t vásárolták. Ugyanúgy, ahogy a Kürt, Prezi, Graphisoft is jelentéktelen kis ingyombingyomok a portfólióba vágó szoftverhatalmak mellett. Megtűrik őket, valamicske nyereséget is elkönyvelhetnek, de közelében nincsenek mondjuk az Oracle-nek. Dávid és Góliát egész konkrétan.
Gates és Jobs befuthatott, persze, akkora szuperhatalommal a hátuk mögött, mint Ámeriká, ez nem művészet. Még akkor sem, ha Gates azóta is futószalagon gyártja a selejtes, használhatatlan oprendszereket. Ha a Prezi mögött állna ekkora financiális-infrastruktúrális mamut, az is befuthatott volna világszínvonalúra. Ha a Novotrade-nek akkora háttere lett volna mint most a Blizzardnak, mi lennénk a videojátékok királyai...hja kérem, úgy könnyű futóversenyt nyerni, hogy öt kilométer előnnyel indulsz.
Persze, ha nem mentik a bankokat, oda mindenkinek a pénze, összedől az egész világ...remek, remek, imádom olvasni az ilyen pénzügyileg analfabéta önjelölt doomzday-prófétákat, akik egyből világhalált vizionálnak minden kis fiszemfaszom hülyeség miatt. Hát, lehet hogy a hájas seggű bankároknak eljönne a világvége. A népesség döntő többsége meg le se szarná.

@Void Bunkoid: Leírtam a bankok és az állam felelősségét is a témában. Fölösleges mosdatnod őket, ebben ugyanis az ő kezük is benne volt.

@Teng-Hsziao Gerzson: Hiába tanulsz és csinálsz jobban bármit is, ha jön a külföldi konkurencia, és ellehetetlenít.

@: Hol NEM csaltak? Hány egyoldalúan módosított szerződés is volt? Érdemes szétnézned a Hitelkárosultak Blogján...

@Szabványok: Tudod barátom, azért várjuk "kintről" a segítséget, mert egyrészt ezt a tömérdek szart is onnét kaptuk a nyakunkba, másrészt pedig a jogfosztott átlagember önerőből semmit nem tudna elérni, ha megfeszül se. A népesség elsöprő többségének már a mindennapi kenyér előteremtése is komoly kihívást jelent.
Amiket felsoroltál, pajti, azok kérlekszépen az államhatalom mindenkori főfeladatai. Munkahelyek létesítése, jólét és prosperitás megteremtése, jog- és vagyonbiztonság, közüzemek működtetése, satöbbi. Most újat mondtam, mi? Kitől kérje ezt számon az átlagember, ha nem az államtól? Talán az Érmelléki Kuglófembertől?
Mesélj, miből kéne talpra állnia az átlag magyar embernek? A nettó 120 ezres fizetéséből, lakótelepi panelgettó lakásából, bontóból leselejtezett Suzukijából? Miből gondolkodjon, cselekedjen önállóan? Milyen célkitűzés, séma szerint kellene sikeressé válnia, ha idehaza azt látja, hogy a többszörös visszaeső bankrablóból nemzeti hőst faragnak? És miért ne foglalkozzon azzal, hogy mindenki az ő bukásából próbál tőkét kovácsolni magának? Elpufogtattál egy rakás ostoba motivációs közhelyet, mindeközben 1 darab konkrét javaslatod nem volt. Még a végén kificcenne a lóláb, ugye.
süti beállítások módosítása