Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Nem unod még a magyar focit?

2013. július 27. - Szarvas Norbert

1017392_675850829095360_91650325_n.jpgSokszor megkapom a haveroktól, hogy igazi „megmondó” ember vagyok, aki soha semmiben nem rejti véka alá a véleményét. Elérkezett az idő, hogy az IFL blogon keresztül a történelemben először kifejezzem a magyar focival kapcsolatos kétes érzéseimet. Már előre leszögezem, hogy egyetlenegy meccset sem láttam az idei nagy kupaszereplésünkről, gyakorlatilag most olvastam el 3 újságcikket, és láttam az eredményt. Most mégis most jól megmondom, aztán el lehet dönteni, hogy aktuális-e a véleményem, amelyet legutóbb a Vidi BL-szereplése idején frissítettem a magyar focival kapcsolatban.


Azt vettem észre, hogy a magyar futball struktúrája tökéletesen szimbiotikus körforgásban mozog, ahol megvan mindenkinek a helye (sportvezető, játékos, szurkoló), a szerepe és az ideje. Csak a legritkább esetben van előtérben a három fő komponens, viszont gyakorta kerül terítékre kettő (pl. a sportvezető és a szurkoló). Al Bundyt megszégyenítő ügyességgel kerüli el a magyar foci a sikert és pénzt, vagyis mindazt, amiért a gyerekek elkezdenek focizni. Külön fejezetet kellene kapnia minden magára valamit adó közgazdasági tankönyvben annak a feloldhatatlan ellentétnek, annak a lehetetlen állapotnak és az úgynevezett pofám leszakad érzésnek, ami a teljes magyar foci közegére jellemző. Pénz nincs, foci nincs, tehetség nincs, tudatosság nincs, és csodák csodájára mégis 16 csapattal több képes ebből a sok nincsből megélni az első osztályban, mint amennyit a hagyományos közgazdaságtan előirányozna, prognosztizálna. Természetesen azzal a kitétellel, hogy másfél évente be kell buktatni 1-1 csapatot csak a látszat kedvéért. (Ilyen volt a Vác, mostanában pedig ilyen az Eger).

Véleményem szerint a napokban ért véget egy körforgás, és a magyar modern kori focicsodának egy újabb ciklusa kezdődik, a népet olyan mértékben hülyítik (kenyeret és cirkuszt adva nekik), amilyentől a Ceasarok rózsaszínű gombolyaggal játszó kiscicákként tetszelegnek. Kezdődött az egész Egervári Sándor szerethető válogatottjával, amelynek hatására a SZURKOLÓK (főként a kocaszurkolók jelenléte az újdonság) elkezdtek érdeklődni a foci iránt először csak a válogatottért, majd szépen lassan a klubcsapatokért szorítottak. Így telt-múlt az idő, amikor a ciklus második részeként a sportvezetőség lépett előtérbe élén Csányi „az Oligarcha” Sándor személyében, aki az MLSZ vezetését vette át + csodák csodájára hozta az OTP-hiteleit, és lám funkcionalitásában az egész szervezet szinteket kezdett lépkedni felfelé. Szinte kézzelfogható volt a szervezettség és az ambíció. Szurkoló van, sportvezetés van, de foci még mindig nincs, gondolhatták ezt páran, ámde Orbán Viktor úr megalomániájának manifesztálódásaként a Videoton a semmiből felemelkedett és bejutott a BL-be. Ez a tény értelemszerűen hozta magával a teljesítményt és a focit (csak nekem volt déja vu érzésem, hogy az előző ciklusban a Debrecen pörgött hasonlóan, előtte volt a Fradi, azt megelőzően pedig a Dunaferrnek sikerült valamit lepakolnia nemzetközi szinten?). Örülhettünk, hiszen ezen a ponton egyesült a szentháromság, amelynek tagjai egymás kezét fogva bámultak egy szebb jövőbe.

Régi magyar szokás kis események átélésekor világméretű dolgokról álmodni. Mostanában előjött témaként a válogatott vb- és Eb-szereplésének realitása, miközben alapelvárás volt a klubcsapatainktól, hogy menjenek néhány kört az Euroligában. És jött a rohadt nagy pofon, amit én személy szerint már nem is érzek. Elfogadtam, hogy semmi más nem történt, csak véget ért egy ciklus, amit követ majd egy másik. Már berendezkedtem arra, hogy legközelebb 2016 környékén fog valamit alkotni magyar csapat, és az jó eséllyel nem a Videoton, Debrecen, Győr hármasa lesz, hanem a Fradi vagy Újpest. Ezek nem a reményeim, hanem a tényeknek álcázott manipuláció. Ez a ciklikus néphülyítés addig működik, amíg egyik csapatnak sem sikerül látványosan elmennie a többiektől. A következő ciklusban pedig a mostanában nagyon legyengült Budapestnek kell virítania a megerősödött vidékkel szemben.

Visszatérve icipicit a jelenlegi ciklust lezáró történésekre, véleményem szerint (a múltból kiindulva) a következő dolgok történtek:

1. Vége a bajnokságnak, és csodák csodájára egy ez idáig tehetséges csapat emelkedett ki a mezőnyből, miközben az abszolút favoritok (Vidi, Loki) mélyrepülésbe kezdtek saját magukhoz képest.

2. Az elmúlt évek legnagyobb sikereit mind a pályán, mind a pénzügyben elérő Loki és Vidi (gondoljunk csak a nemzetközi kifizetésekre) képtelen volt érdemben nem hogy megerősödni, de még a sikercsapatot normálisan egyben tartani is. Megint elkezdődött az átszervezés, és nagyon nem jött be.

3. Egyelőre még vannak nemzetközi kupaindulóink, akik igazán verhető ellenfeleket kaptak. Mindenki örül és lelkes, hiszen vélhetően lesz magyar csapat ősszel a nemzetközi porondon. Mindenki fogadkozik, de érezni a háttérben valami negatívumot és visszafogottságot, és ezt nem tudjuk még megmagyarázni.

4. Senkinek nem sikerül időben és minőségben megfelelően erősítenie. A sajtóban nem is a kupaindulók erősítéseiről hallani, hanem rendre egy másik csapat viszi a prímet, amelyik eddig sehol nem voltak, na de majd most (Fradi)! Ez már önmagában fura, hiszen anyagilag is a Loki és a Vidi az a két csapat + Győr, amelyiknek valóban megvan minden lehetősége elméletben a szintugráshoz.

5. Pár hét csend.

6. Lemennek az első meccsek. Nagy pofán csapás minden oldalról. A szurkolók álla leesett, a focisták eljátsszák a nagyhalált, és drámai színészeket megszégyenítően szégyellik magukat, miközben mindenki keresi az indokokat. A zugszakértőcskék a tévében megint minden jóérzésű szurkolót verbálisan arcul ütnek, amikor elkezdik a jól ismert „ez a realitás, mert” című szöveget megspékelve egy csipetnyi „amíg nincs ez meg az, addig ne is álmodozzunk semmiről” mantrával. A hülyéje a tv-készülék előtt pedig csak bambul, hogy mi a faxom folyik itt, amikor a foci kiemelt sportág, és mostanában érkezett az első akadémista generáció, ráadásul most állítólag sok pénz (és még több állami pénz) van a fociban, sőt Orbán Viktor szent meggyőződéseként új stadionokat építenek, miközben az emberek egyébként egyre rosszabbul élnek.

7. Na majd a visszavágó és a magyar virtus rendet teremt.

8. Nem teremtett. Inkább még szarabb lett a helyzet. Minden visszaállt a zéró állapotra. A szurkolók most nagyon csalódottak, tehát elfordulnak a focitól, Csányi már azt nézi, hogyan tudna menekülni (tehát a vezetőség megbukott), a klubcsapatok kifogásolnak-magyarázkodnak, 1-2 játékosra húzzák rá azt a bizonyost + 1-2 dologban a spori is ludas, a szakértők a saját vállukat veregetik hetekig, hogy ők megmondták, és szépen lassan kezdődik az NB I.

Elképzelhető, hogy nem így történt, de van egy sejtésem...

Amúgy elárulhatnám a tutit, a megoldást, de rohadtul nincs hozzá lelkierőm, hogy itt okoskodjak nektek. Mi értelme lenne azt mondanom, hogy faxom a nímand külföldi zs kategóriás focistáknak, a magukat a YouTube-ról eladó emberkéknek, akik évekre bebetonozzák a színvonalat, miközben a magyar fiatalok elől veszik el a lehetőséget a játéktól, akik az egyetlen járható út (a kérdés nem az út mibenléte, hanem hogy erre mikor fog tényleg rálépni Magyarország). Miért is idéznék Hofi bácsitól, aki szerint ezeket a srácokat egyből le kéne küldeni a bányába, hogy megtanuljanak pár dolgot? Mi értelme lenne, mikor ha buknak, ha nyernek – ezek a világ szégyenei –, ugyanúgy túl lesznek fizetve a továbbiakban is, és továbbra is trallaláznak a BMW-jükben és a más márkás sportkocsijukban. Mi értelme a magyar focinak? – kérdezhetném. Miből él meg az egész banda ennyire jól, mikor szemmel láthatólag üresek a stadionok, nincsenek eredmények, nincsenek bevételek? Ha meg maffia, akkor tanulhatunk picit az olaszoktól. Ott is megy a susmus, de közben azért mégiscsak van foci néhanapján, ünnepnapokkor. Bár lehet, hogy itt is minden vasárnap van foci, csak nem földi vasárnap, hanem a Mars tengelypördüléséhez mérten időszakosan (3 évente 1 x).

Megyek is inkább, megiszom egy sört, leszaladok a haverokkal focizni, és majd mi megmutatjuk, hogyan kell ezt. A magyar profi focis bagázs meg tehet egy szívességet...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr705427713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.07.27. 15:50:18

Még az NBIII-ban is több százezres fizetések vannak.
Mégis mi a francból? Mert csak úgy nem nő a fű alatt a lóvé...

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2013.07.28. 09:17:58

Csak azt szeretném tudni, hogy pl. olyan helyeken, mint Újpest, ahol 500 mennek ki egy meccsre, minek kell egyáltalán focicsapat? Ez csak a kiemelkedő példa, ami lassan igaz lesz az egész magyar focira. No, de nem baj, öntik bele a milliárdokat, amíg az országban gyerekek éheznek.

midnight coder 2013.07.28. 09:23:05

Egyáltalában, mi a fenének kell bármilyen állami támogatás a focinak ? Miért kell közpénzen stadionokat építeni, amikor lassan összedőlnek a kórházak, amikor az egyetemeken szénszünet van, amikor nyakig ül az ország a szarban ? Még ha azt lehetne mondani, hogy kenyeret és cirkuszt a népnek, de kenyér sincs túl sok, cirkusz meg van e nélkül is elég. Ráadásul, a magyar foci ma már a focisták szűkebb családján kívül már alig érdekel valakit.

Link elek 2013.07.28. 09:24:23

Ahhoz, hogy valaki barmilyen ismert sportban sikeres legyen 1 dolog kell:
3 eves koratol kezve heti 6 nap, napi 4-5 oraban foglalkozzon vele, az ido jelentos reszeben szakerto edzo segitsegevel.

Aki ennel kevesebbet edz abbol nem lesz sikeres jatekos.
Egyetlen ember sem volt Mo-n Puskasek ota, aki ennyire szorgalmasan focizott volna.

Uszok, kenusok, vizilabdasok,vivok,... voltak százával.

Amig ez nem valtozik, addig a foci felejtos Mo-n.

northern lights 2013.07.28. 09:49:46

T. Szarva Norbet!
"Al Bundyt megszégyenítő ügyességgel kerüli el a magyar foci a sikert és pénzt, vagyis mindazt, amiért a gyerekek elkezdenek focizni."-a gyerekek "még" nem pénzért játszanak, maximum a sikerért és élvezik is a labdarúgást, más kérdés ahogy nevelődnek és különböző akadémiákon képzik őket egyre jobban az anyagi dolgok kerülnek előtérbe, ill. focista attitűd( ruhával, itallal való csencselés). Felnőtt korban pedig, ha van egy kis tehetsége, akkor külföldi bajnokságokba való igazolás és az alibi foci( tisztelet a kivételnek). Nem az alapfizu nagy, hanem különböző adózatlan szponzori pénzek ill. prémiumok. Általános vonás az is, amit 5-10 év alatt összefociznak azt 1-5 éven belül 0ra redukálják és végén a legendából, legendájukból élnek, hogy ő(k)... volt(ak), illetve itt és itt játszott(ak)...- érdekes hogy az olaszoknál pl csinálnak nyugdíjas laapot nekik hogy ne égjenek le teljesen, de ahoz játékosnak bele s kell tenni mikor olasz bajnokságban játszik.

ob.szerver 2013.07.28. 09:50:23

Mi jellemzi a magyar focit: számolatlanul ömlő közpénz millárdok magáncélokra - rengeteg duma - nulla teljesítmény.

Mi jellemzi az orbán-simicska rezsimet: számolatlanul ömlő közpénz millárdok magáncélokra - rengeteg duma - nulla teljesítmény.

2013.07.28. 09:53:28

Épitsünk stadiont, százat, ezret, hogy legyen miből
lopni Viktornak, haverjainak, barátoknak, és a CÖF-nek, a sok bértapsolónak legyen miből fizetni a buszköltségét, ebédjét és napidíját.
De ne feledkezzünk meg a képviselőkről sem, hiszen vannak bőven Mr. 16-20%-os keresztnevűek. De a szófosók, a seggnyalók is kapnak ám belőle.

Ezzel aztán lesz nagy és hatalmas GDP növekedés, meg adóságcsökkenés. Igaz, az adóságállományunk napról napra nő, de ez pozitív--mondta a baromarcú szófósók egyike.
Hát mint látható, a hazugság, a lopás az már megy.
Közben dübörög a hajrá Magyarország, a hajrá Magyarok !

Gribbin János 2013.07.28. 09:55:09

Amit a héten megélhetett az ország a magyar focisták jóvoltából, az nem más, mint a Nemzeti Együttműködés Rendszerének egyik legremekebb példája: a négy csapat egyszerre lépett le az európai labdarúgás porondjáról. Mert Európában igenis van foci, míg a magyar futball egyszerűen nem létezik: pont olyan, mint a lánchídi kőoroszlánoknak a nyelve.

Van ugyan stadion, vannak játékosoknak csúfolt tehetségtelen lúzerek, ám ők mind nem is érdekesek, csináljanak a pályán azt, amit akarnak. A fontos hogy van sok-sok pénzzel bélelt tulajdonos, meg vezetőség, akik az élet más területen megszerzett pénzeiket mossák tisztára a magyar futball égisze alatt. A feketén megszerzett pénzeknek az ilyen legalizálása sokkal kisebb veszteséggel jár, mintha adóznának utána vagy kiderülne: milyen - nem teljesen világos - tevékenységből származik. Természetesen ezt is a NER keretében teszik: focicsapatokat tartanak fenn.

A magyar "futballt" úgy kellene megszüntetni egyik napról a másikra, mint ahogy a dicső emlékű Munkásőrséget: elvenni az összes pályát, mezt, labdát, és szélnek ereszteni az egész malacbandát.

dr kíváncsivagyok 2013.07.28. 09:56:14

kár volt ilyen hosszan elemezni...elég lett volna ennyi : SZAR

Vicca Verza (törölt) 2013.07.28. 10:14:34

Èrdekes lenne ha számszerint tudnánk, hogy mennyi ember szurkol ennek a pocsék teljesìtménynek valójában, és miért a csendes többségnek pazarolják a pénzét erre. A stadion épìtés a nettó megalománia kiteljesedése egy olyan országban ahol elszegényedett a lakosság kétharmada, de majd jók lesznek mementónak a fidesz diktatúra emlékére.

Brix 2013.07.28. 10:22:32

A magyar foci azért van válságban többek között, mert nem piaci alapon működik, hanem az állam csecsén élősködik.
Az államnak nem szabadna ennyi pénz invesztálni a fociba, hiszen sem a magyar foci nemzetközi jelentősége, sem a hazai népszerűsége nem indokolja, hogy 10 milliárdokat áldozzanak rá...
Adóelkerülésnek, pénzkifizető helynek, persze a lehető legjobb lehetőséget kínálja...

high up! 2013.07.28. 10:49:35

Az unortodox szarértelem a gazdaság után a fociban is meghozta a gyümölcsét.

Most mindenki láthatja: igen, Európa hanyatlik és pont ezért volt érdemes nekünk nem másolni az ő megbukott rendszerüket. Magyaro gyorsnaszád, amely évekkel jár a világ előtt, most is megmutattuk, hogy nálunk már megvannak az alapok a hirtelen növekedésre.
Egyelőre a szarul válaságkezelt EU visszatartja a a foci sikereinket is, de amint kijönnek a szarból, mi is brillírozunk. És után már mi húzzuk Európát.

Na hát emberek, ez a magyar út, pontosabban a fidióta atomsérültek gondolkodási modellje.

czjanos 2013.07.28. 11:04:42

Kérdezed, hogy miből élnek? Vannak, akik fázósak, ezért nem csak télen viselnek bundát. Vannak, akiknek Krisztus a barátjuk, ezért könnyen üdvözülnek. Ezek azonban múlandó szempontok, mindaddig, amíg a vezér kedvét leli ebben a posványban.

kis_kiraly · http://kiskiraly.blog.hu 2013.07.28. 11:18:00

"a Videoton a semmiből felemelkedett és bejutott a BL-be"

Vidi az Európa Ligában volt.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2013.07.28. 11:32:17

@kis_kiraly: Épp ezt akartam én is írni! :)

Az EGÉSZ banda a "kéz kezet mos" elvén él, és él meg jól! El kell zavarni MINDET (és nem csak a fociból élőkre gondolok), mert amíg nem így lesz, semmi sem fog változni! Ugyanis, ezeknek NEM ÉRDEKÜK VÁLTOZTATNI! És utána, talán egyszer, majd 8-10 generáció múlva előkerülhet egy olyan nemzedék, aki TÉNYLEG a közösség felemelkedéséért fog dolgozni (és nem KIZÁRÓLAG a sajátjáért).
De addig is, el kell zavarni MIND!!!!

Karipapa01 2013.07.28. 11:33:34

Aki esetleg nézi a hírműsorokat meglepődve bámulhat azon, hogy Braziliában (ahol van foci!!!) embertömegek tüntetnek és cirkuszolnak azért, mert az állam pénzt nyom a fociba az oktatás, a közlekedés és az egészségügyi ellátás fejlesztése helyett. Ugyan ez csak most történik, mert azért Braziliában sincs minden nap VB, még négyévente sem, a felháborodás mégis hatalmas. Na lehet tanulni a focit.

ursus artos 2013.07.28. 11:55:08

A magyar labdarúgás a nyolcvanas évek végén szándékosan züllesztették le, szerintem tudjukkik. Ugyanis nagyon veszéyes ha egy-egy, mondjuk kettős rangadón összejön 70 ezer ember...

czjanos 2013.07.28. 11:59:51

@ursus artos: Na, ez távol áll az igazságtól: az ötvenes évek első felében (amikor nem nagyon szerették, ha három ember beszélgetett az utcasarkon), megengedték, hogy 60-70 ezer ember menjen ki a Népstadionba, egy kettős fordulóra.

HgGina 2013.07.28. 12:12:46

Már a cím is hibás.
Magyar foci nincs.
És aki erre adóforintokból akár csak egyet is kifizet, azt hűtlen kezelésért azonnal börtönbe kell zárni. Saját pénzéből gyártson bárki kutya-, ló-, vagy akár kecskeszart! De ne az én adómból.
Kedves Viktor (és agy nélküli sportügyi sleppje), miért nem a gyerekeid kajapénzéből támogatod ezt a fosrakást, amit magyar focinak mersz csúfolni?
Lóf... kell ennek a falábú csürhének análsünnel kombinálva, nem stadion.

csak egy néző 2013.07.28. 12:12:55

A nagy(alacsony) nemzetvezető testvérnek titokban vagy nem is annyira titokban Kim Dzsongun a példaképe, nem stadionokat kellene építeni ennek a sok tehetségtelen focista herének, hanem munkatáboroka, ahogy a nagy testvére is tette. Legalább valami hasznot is produkálhatnának.

lavór 2013.07.28. 12:31:03

"Nem unod még a magyar focit?"
De. mintegy 35 éve. Viszont csak a nézők, drukkerek véleménye nem érdekel senkit. :)

czjanos 2013.07.28. 13:24:06

Figyelem! Társadalmi célú hirdetés következik: Magyarország jobban teljesít! Sikerült! Az összes nemzeti kupacsapatunk már az első fordulóban kiesett a folytatásból!

EnTeO 2013.07.28. 14:01:35

Amikor ide jutottam az olvasásban: "... miközben a magyar fiatalok elől veszik el a lehetőséget a játéktól, akik az egyetlen járható út (a kérdés nem az út mibenléte, hanem hogy erre mikor fog tényleg rálépni Magyarország).", akkor elszakadt bennem valami, majd hangosan felröhögtem.

Van járható út a magyar furballban???? Ne röhögtess, megszakadok...

szintetikus 2013.07.28. 14:26:38

Örüljünk neki, hogy nem terheltük Európa normális államait ezekkel a silány csapatokkal. Alapból vissza kellene adni az indulási jogunkat is. :)

2013.07.28. 14:47:59

A közelmúltban két műfüves Csányi focipályát adtak át a környékbeli településeken. Szegeden stadion építését tervezik,függetlenül attól,hogy a városi csapat borzasztóan leszerepelt,a helyi szurkolók viselkedése néha a briteket hajazza.Családi körben megvitattuk, vajon mennyire életszerű focipályát építeni egy kisvárosban,községben amikor nincs valódi közösségi tér,ahol a polgárok is aktivizálódhatnak, pl. többféle pálya, sportolásra alkalmas tér lenne egy helyen,egész évben és az egész közösség elsősorban a gyerekek és a fiatalok számára használható lenne. A focipálya passzívvá tesz, én és te csak nézzük, ahogy a kiválasztottak, a helyi istencsászárok fociznak. A focipálya, mint tér valahogy inkább a süllyedést, hordozza magában, nem pedig a fejlődést, ez hülyén hangzik, érthetőbben: a magyar foci sajátosságai miatt (kb.mindenki tudja mire gondolok)soha sem lesz a focipálya valódi közösségi tér,ahogyan a kocsma sem az,pedig ott megfordul a falu apraja- nagyja :)Tényleg kell focipálya,vagy csak valami retró maradvány (tév)eszme miatt érzik fontosnak az építését?! Kölyökként fociztam a környékbeli srácokkal és kézilabdáztam,szóval nem "szobatudósként" írtam le a véleményemet.

vladimir964 2013.07.28. 15:49:14

Petőfit kicsit átírva:
"száz stadiont, ezret..."

Előtte meg változtatás nélkül, a magyar csapatokra:

"Futott, futott, s hasztalan!
Elmaradt. fáradva dől le
A nyugati hegytetőre,
Arcán szégyen lángja van."

nu pagagyí 2013.07.28. 15:53:15

A foci tényleg a társadalom lenyomata. Ezen az sem változtat, hogy a magyar csapatok külföldiekkel vannak tele, a környezet hamar beszippantja őket is.

Na most, a magyar társadalomból vészesen hiányoznak az önmegvalósító emberek, nincs tér az egyéni ambíciók kiélésére. Nincs valódi verseny a csapatok közt, kijárási képességek dominálnak, ki van jobb viszonyban a hatalommal, ki kit ismer.

Ahol tiszták a viszonyok, a társadalom becsületes versenyhez szokott, ott a csapatok körül is átlátható a helyzet, világosak a követelmények, a focista focizik és nem agyal. Ezért van az, hogy egy norvég akármilyen csapat, de mondhatnám a faereoer (vagy hogy írják) szigeteki amatőröket is, felmennek a pályára futnak, szerelnek lelkesen, azt csinálják amit focipályán kell, kiadnak magukból mindent amit tudnak.
Egy magyar csapatnál ellenben, ha külföldiekkel találkozik, soha nem lehet semmit előre tudni. Általában már az öltözőben tele van a gatyájuk, az ellenfél mozgását távolról, szemmel követik, labdát még öt méterre sem tudnak pontosan továbbítani, reakcióidejük lelassul.

A kontraszt azért fájó, mert itthon időnként príma játékkal tudják alázni egymást. Egyszerűen nem érti az ember, hová tűnnek el a képességek ilyen látványosan a külföldi csapatok ellen. Persze itthon hasonszőrűekkel játszanak, de mégis fáj.

Ennyit jelenthet az, hogy külföldön nincs kecmec, ott mindenkinek teljesítenie kell, harcolni a posztért, bizonyítani. És csapatvezetésnek is a tulajdonosok előtt és a tulajt sem húzza ki senki potyapénzzel a csávából, a saját pénzét bukja, ha nem megy a csapatnak.

nu pagagyí 2013.07.28. 16:00:19

@ursus artos: Már egy jó ideje a nem tudjukkik virágoztatják a magyar focit és rosszabb lett, mint amikor a tudjukkik öntötték bele a pénzt. Mondjuk Várszegi tudjukki az MTK-ba, hogy konretizáljam.

ottomoll 2013.07.28. 16:19:47

Rejtély, hogy ilyen gyenge magyar klubcsapatok mellett hogyan képes mégis második helyen állni a válogatott a selejtezőcsoportjában úgy, hogy csak a hollandoktól kapott ki.
süti beállítások módosítása