Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Az évezred lépése az USA és Európa között?

2013. június 23. - Szarvas Norbert

170745778.jpgVégre-valahára eljutottunk odáig, hogy a világ két meghatározó gazdasági és társadalmi hatalma – az Európai Unió és az Egyesült Államok – belátta a gazdasági falak végleges lebontásának szükségességét. Lebontanák a kereskedelem akadályait, amivel egyértelműen fejlődési és növekedési pályára állítanák mindkét gazdaságot. Ez pontosan az az alku, amelynek szükségessége felértékelődött a globalizáció hatására. Elég csak belegondolni, hogy a multinacionális vállalatok és a munkaerő-kiszervezés trendjének a világában már jó ideje nem beszélhetünk csak amerikai vagy csak uniós termékről. Helyette beszélhetünk olyan termékekről, amelyeket Amerikában fejlesztettek, európai mérnökök tervei alapján szereltek össze Kínában, Japánban és Brazíliában előre legyártott készelemekből. De most emiatt olcsóbb lesz az iPhone?

Képernyőfotó 2013-06-23 - 16.31.42.png

Képernyőfotó 2013-06-16 - 11.16.35.pngAmikor arról beszélünk, hogy az EU és az USA nekilát a kölcsönös vámtarifák felszámolásának, akkor mindenki azon kezd el gondolkodni, hogy ez a saját életében vajon mit jelent majd. Legjellemzőbb példa az elektronika és informatika termékei, hiszen ezek azok a készülékek, amelyeket mindenki használ, viszont például mi magyarok csak szívjuk a fogunkat, hogy amíg az Apple Macbook Air laptopját Amerikában 999 $-ért el tudnánk hozni, addig ugyanaz a termék nálunk 309.990 forint (kb 1400 $). „Köszönhető” ez a Guinness-rekordok könyvét megcélzó 27%-os magyar áfának, illetve a szállítási költségnek, a vámoknak. Persze ilyen szinten sajnos a helyzet nem valószínű, hogy változni fog, ugyanis a magyar kormány nem arról híres, hogy kiejtené a szájából a sajtot (esetünkben az adózáson enyhítene), ráadásul az Apple termékeit Kínában szerelik össze, azokra pedig 100%, hogy nem lesz hatással a mostani egyezmény. Kedves infomániákusok, sajnos számotokra ez az egyezmény rövid távon nem hoz örömöt, mert nem lesznek olcsóbbak a ketyerék.

 

Képernyőfotó 2013-06-16 - 11.16.35.pngAz is tény, hogy nyilván lesz gazdasági értelme ennek a döntésnek, másképpen oktalanság lenne az évezred lépésének nevezni. Apropó, évezred lépése! Nem feltétlenül ez az egyezmény lesz a legnagyobb hatással a gazdaságra ebben az évezredben, viszont pontosan ez lesz az a lépés, amelyik a jövőben sok fontos dolognak szolgálhat alapjául a döntést-előkészítésekben. Az EU és az USA rendkívül sok pénzt fog takarít meg az adminisztratív akadályok lebontásával, miközben a jövőben már valódi szabad kereskedelemről beszélhetünk a két hatalom között. David Cameron brit miniszterelnök minden idők legnagyobb kétoldalú kereskedelmi megállapodásának nevezte a készülő egyezséget, amelynek tényleges hatásai jelenleg még felbecsülhetetlenek. Cameron szerint az EU gazdaságának ez 157 milliárd dolláros pluszt jelent majd. Ez egy olyan lehetőség, amelyik 100 évente egyszer adódik, és azonnal meg kell ragadni!

„Ha a repülési jogokat liberalizálják, akkor a légi közlekedésben nőhet a verseny, és a pénzügyi szolgáltatások (bank, biztosítás) terén is van erre esély. De nem szabad általános, jelentős árcsökkenésre számítani. A Magyarországra behozott termékek esetében ugyanis a kis darabszám és az ebből adódó nagyobb fajlagos költség miatt kevésbé érvényesül egy ilyen hatás” – magyarázta az [origo] kérdésére a Budapesti Corvinus Egyetem világgazdaság tanszékét vezető Magas István.

 

Képernyőfotó 2013-06-16 - 11.16.35.pngA megállapodás lehetővé tenné számtalan területen az egységesített szabványozást, mint például légügy, építészet, gépipar, távközlés, informatika-hardver. Példának okáért nézzük meg az autógyártást! Ma egy japán autógyárnak számos alkatrészt külön le kell gyártania EU- és amerikai szabvány szerint, ami jelentősen megdobja a gyártási költségeket, és emiatt drágul az autó. Másik példaként az energetikában is érdemes elmerülni. Amennyiben létrejön a paktum, elképzelhető az USA-ból importálni palagázt; ez mérsékelhetné az orosz függést, ami az árak lenyomásával és a verseny fokozódásával járna. Összességében számos területen jelentene fellendülést ez az egyezség, amelynek nagyon fontos gazdaságstratégiai okai is vannak.

 

Képernyőfotó 2013-06-16 - 11.16.35.pngAz elmúlt 10-15 évben folyamatosan apadt az EU és az USA gazdasági jelentősége, miközben Kína egyre inkább a legmeghatározóbb és legkikerülhetetlenebb gazdasági hatalommá vált. Nyilvánvaló, hogy valamilyen módon ellensúlyozni kell Kínát, ami az elmúlt évtizedben külön-külön nem működött. Most egy rendkívül szoros gazdasági összefonódással próbálkoznak, ami – azonkívül, hogy a nagy globális gazdasági átrendeződést valamelyest visszafordítja/akadályozza – képes lehet növekedési pályára állítani a részt vevő országokat. Érdekes adalék (és egyben magyarázat) Kína megkerülhetetlenségére, hogy például az USA hadseregének elektronikai eszközei (műholdak, rakétairányító rendszerek, harckocsik, számítógépek stb.) szinte kivétel nélkül rendelkeznek egy speciális és ritka nemesfémmel, melyet jelenleg kizárólag Kínában állítanak elő, pedig lelőhelye Dél-Amerika. Ám ezeknek a speciális bányáknak a felállítása több évtizeddel visszavetné a hadsereget Kínával szemben, ráadásul elképesztően költséges lenne: többszöröse a mostaninak, a Kínából importáltnak. Kína kezében tehát jelenleg is van egy nagyon komoly ütőkártya, melyet simán kijátszik, amikor érdekei sérülnek. Pár éve már elrendelték, hogy korlátozzák ennek a fémnek az exportját.

Másrészről pedig Európa keleti része és az EU keleti államai erőteljesen fordulnak a Közel-Kelet és Ázsia felé, építenek ki gazdasági kapcsolatokat (lásd Magyarország). Ez pedig tovább mélyítheti a fejlett országok gazdasági válságát, hiszen az EU – nem titkoltan – legfőképpen a gazdasági érdekek mentén rendeződött, és a szegényebb országokat (pl. Magyarország) mint felvevőpiacot vették fel, melyek képesek például Németország, Franciaország, Spanyolország fogyasztóivá válni. Amennyiben ez az idea megbomlik (márpedig egyre inkább kezd), akkor ez képes lehet végérvényesen tönkretenni az EU-t és a többi államot. Emiatt is szükséges az EU-tagságot vonzóbbá tenni, és mint egyetlen nagy vásárlóközösségnek, különféle kedvezményeket kiharcolni a tagoknak. Ilyen kedvezmény lesz a szabad kereskedelem Amerikával, amely számos esetben sokkal jövedelmezőbb lehet, mint kelet felé kacsingatni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr55374317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2013.06.24. 17:57:26

a ritkaföldfémes megjegyzést érdemes pontosítani: nem előállítják, hanem bányásszák. van az oroszoknak is, meg van Dél-Amerikában is, meg még az USA-ban is van. de tényleg csak Kína bányássza jelenleg (>90%-ban), merthogy mérgező, mélyen van, és nem találnál rá bányászt az USA-ban. majd ha felmegy az ára, akkor majd megéri máshol is bányászni, biztonsági felszerelésben, amcsi bányásznak.

és ez nem egy fém, hanem fémek egy csoportja.

különvélemény 2013.06.24. 18:16:44

"„Köszönhető” ez a Guinness-rekordok könyvét megcélzó 27%-os magyar áfának, illetve a szállítási költségnek, a vámoknak. "

Hát persze, azért jelentette be a mikrofos meg a sony is azonos dollár-euro összegen a konzolokat, mert magas a magyar áfa...

gyk: xbox-one $499 - 499€ ps4: $399 - 399€

A vámnak sincs köze hozzá, mert mind Kínából jön.

különvélemény 2013.06.24. 18:23:15

"A megállapodás lehetővé tenné számtalan területen az egységesített szabványozást, mint például légügy, építészet, gépipar, távközlés, informatika-hardver."

Ehhez az amcsiknak meg az angoloknak el kellene dobniuk az angolszász mértékegységüket, ami mondjuk nem ártana, mert egy vicc.
A NASA-ban már metrikusat kell használni, miután egy konverziós hiba miatt buktak pár milliárd dollárt.
Konkrétan beleállt a szonda a Mars felszínébe. :)

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2013.06.24. 18:25:16

Kicsit részletesebben a ritkaföldfémek világáról. A cikk ezen a téren pontatlan, ahogy felettem írták már, itt a fémek egy csoportjáról - és nem nemesfémről - van szó.

voyager.blog.hu/2013/05/06/67_a_penz_mozgatja_a_vilagot_es_benne_a_nyersanyagokat_is

különvélemény 2013.06.24. 18:29:30

Kérdés mi lesz pl. a mezőgazdasági kvótákkal.
Mert, ha szabadon áramolhat az usából a cucc, annak az EU-s parasztok nagyon nem fognak örülni.

Nick Leeson 2013.06.24. 18:57:09

@különvélemény: Miért mit gondolsz, hogy az egész EU-ban olyan ostobák a parasztok, mint nálunk?
Csak mi vagyunk ekkora állatok, hogy a világ bármely pontjáról olcsóbb idehozni a terményt, mint itthon termelni. Holott az országnak 80%-a (sacc) termőföld! A tököm tele van már a 1,5 szere áron mért "Magyar Eper"-rel! Leginkább azért, mert még szarabb is a külföldinél!

Szarvas Norbert 2013.06.24. 19:03:06

@_Maverick:

Megkövetem magam és teljesen jogos!

Sajnos nem emlékeztem pontosan arra a cikkre amit pár hónapja olvastam a témával kapcsolatban!

Köszönöm a pontosítást! Remélem azért a lényeg átjött!

különvélemény 2013.06.24. 19:04:56

@Nick Leeson:
Az eper pont jobb nálunk, egyébként tényleg drágák vagyunk.

De nem a magyar parasztokról írtam, hanem mondjuk a franciákról, akik pillanatok alatt képesek csatasorba állni, ha megpiszkálják a bizniszüket.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2013.06.24. 19:48:21

@Szarvas Norbert: Persze, egyáltalán nem szemrehányásnak szántam, csak pontosításnak. :) Én meg a gazdaság terén szorulok rá gyakran.

Ultrahangos Zsírbontás · http://mystica.hu 2013.06.24. 19:55:09

Ha nem lesznek olcsóbbak az amerikai kütyük, akkor semmi értelme.

sírjatok 2013.06.24. 20:02:53

Esetleg első lépésként mondjuk lehetne a netflix elérhető MO-n is, a többi meg le van szarva :)

különvélemény 2013.06.24. 20:06:07

@sírjatok:
Elérhető, én elő vagyok fizetve a Netfixre és a Hulu-ra is. ;)

www.hotspotshield.com/

Okostévére kicsit trükközni kell, de az is megoldható, csak közbe kell iktatni egy pc-t.

Nick Leeson 2013.06.24. 20:19:28

@különvélemény: Szerintem még az eper sem. 1 hónapja vettem 6 kilót pálinkának (próbaképpen), 500ft/kg-ért. Apró szemű volt, görög, és mézédes.

Frissen fogyasztásra, 1 kiló Magyart vettünk, 700Ft/kg-ért, szép nagy szemű, kemény és íztelen.
Ennyit magyar csodaeperről...

különvélemény 2013.06.24. 20:30:45

@Nick Leeson:
Őőő, aprószemű nem jön görögből, a nagy kemény meg 99%, hogy nem magyar.
A magyart éretten szedik, mert itt van, a görögöt meg éretlenül, mert messze van, ráadásul senki sem vesz import kis szemű epret, abból mindig van filléres hazai.

Nem mellesleg az eper fán terem, amit mi annak hívunk, az szamóca, vagy kamu nevén földieper.

De mindegy is, mert offtopic.

Mindfield 2013.06.24. 20:42:59

"az Európai Unió és az Egyesült Államok – belátta a gazdasági falak végleges lebontásának szükségességét. "

Na, megint egy unió. Azért egyesek joggal ellenzik a globalizációt. Hogy fogják hívni ezt az új képződményt? Észak-Atlanti Unió?

Rwindx 2013.06.24. 21:04:37

@is: +1 (ilyen se volt még...) bár még ki lehetne egészíteni a korábbi kínai dömpinggel ami lenyomta az árakat annyira hogy mindenki más bezárja a bányákat és a mai monopolhelyzetük kialakuljon.

@különvélemény: +1

zobod 2013.06.24. 21:06:45

De jó, majd ehetjük a GMO szart mit is.

A Kína hype meg annyira unalmas már, a hetvenes években az arabokról gondolták hogy átveszik a világ felett az uralmat, aztán a nyolcvanas években a japókról, most a kínaiakról. Közben meg egy még az amerikai cds/cdo-nál is nagyobb lufin ülnek, múlt heti események megvannak?

Csak pár tényadat az állítólag súlyát vesztő EU/USA gazdaságról és az állítólag égig növő Kínáról (GDP ezer milliárd usd):
1) EU 16,5
2) USA 15,6
3) Kína 8,2 (tetszik figyelni? fele)
4) Japán 7,9
5-6-7) D,F,GB nemzetállamként de őket EU-ba számoltam (3,4/2,6/2,4) -> Kína kb D,F,GB
8) Brazília 2,3
9) Oroszország 2
10) Olaszország 2

Szárszó szépe 2013.06.24. 21:12:39

Ugyanúgy meg fogja szívni a végén Európa, ahogy megszívta az eurót az ún. periféria, a "disznók". Lenyom minket az USA, mint a bélyeget, üzletben nincs barátság. Nem kell a rizsa, hogy összefogunk, és lenyomjuk a többieket, abból is csak az lett, hogy a németek lenyomtak mindenkit.

Muad\\\'Dib 2013.06.24. 21:12:56

Csodás lesz. Apró szépséghibaként érdemes utánaolvasni, hogy milyen "hasznos" is az EU-nak már most az USA előretolt trójai falova Nagy-Britannia. Persze ezentúl ezzel nem lesz gond, lévén simán kinyitjuk a kapukat, nem kell vesződni mindenféle trükközéssel.
Hurokba a fejet, önként, dalolva. Mert az imperialista terjeszkedésnek aláfeküdni mindig is jó móka volt a történelemben.
Európa meg is érdemli velünk együtt, hogy megdögöljön. Nem kár érte, ennyi volt, jöjjenek az erősebb népek...

különvélemény 2013.06.24. 21:13:04

@zobod:

Az EU és USA GDP-ben benne van a teljes belső fogyasztás, míg a kínai belső fogyasztásról még a kínaiaknak sincs fogalmuk, mert a legtöbben semmit sem adóznak.

Itt szokott lenne a legnagyobb félreértés általában a nyugat és Ázsia között.
De persze erről könyvet lehetne írni...

nemsirunk 2013.06.24. 21:14:43

@Mindfield: A globalizáció ellenzésének semmi értelme sincs. Ez nem egy döntés következménye, hanem az emberi fejlődés alapvető tulajdonsága. De tulajdonképpen az egész természetre igaz ez.

Amióta ember él a Földön, minden folyamatunk globalizálódásra törekszik, amennyire a technikai fejlettség adott szintje éppen engedte. Ezt lelassítani vagy visszaforgatni csak a technikai fejlettség visszavetésével lehetne.

A döntésünk csakis abban áll, hogy tudunk-e illetve akarunk-e alkalmazkodni ehhez, megpróbáljuk-e kihasználni az ebből eredő lehetőségeket. Úgy néz ki, hogy az USA és az EU akarja. Remélem mi is benne leszünk, és nem Azerbadgánnal kötünk szövetséget birkatrágya-gyűjtögetésre.

Szárszó szépe 2013.06.24. 21:16:06

Amikor a beetetés van, akkor pénzügyi szakemberek indokolják a tengernyi előnyt, az ócsított bürokráciát, hogy milyen jó lesz a zembereknek.

Aztán bevezetés után már az megy, hogy hát bizony ilyen a piac, tetszett volna jobban versenyezni, nincs ingyenleves, viszont nem lehet visszacsinálni sem, hiszen a zemberek akarták, hogy így legyen. És aki nem így akarja, az csődbe vinné a világot.

különvélemény 2013.06.24. 21:16:32

@nemsirunk:
Ezt meséld a zsidóknak, amikor a németek globalizálni akarták Európát...

Szárszó szépe 2013.06.24. 21:23:38

@nemsirunk:

Ehelyett az egész történelem arról szólt, hogy egyesülni vagy elszakadni.

Például a Jugoszlávia vagy a Szovjetunió szétesése sem éppen a globalizáció győzelme volt.

Megunták a népek a nagy szeretetet, barátságot, testvériséget, egységet, és úgy döntöttek, a maguk kezébe veszik a dolgokat.

Európának sem az az egyetlen választása, hogy ezentúl mindenki a testvérünk.

Mi több, Amerika és Európa kapcsolatában éppen az amerikaiak voltak azok, akik legutóbb arról döntöttek, mekkora legyen a haverság.

berczy04 2013.06.24. 21:25:46

@nemsirunk: Azért ez valahol nagyon előremutató gondolat. Ha ezen felül, az átlagember is tudna élni az ebből fakadó előnyökkel, igazán követendő irány lenne. Csak úgy általánosságban ez ma nem látszik.

Mindfield 2013.06.24. 21:26:58

@Szárszó szépe: Pontosan. Magyarul ez egy lassú háború, a nagyhal megeszi a kishalat. Eltűnik a nemzeti identitás, a nyelv, mindenki megtanul angolul meg németül, ami nem is baj, csak a magyart meg elfelejti. Ilyen szempontból mi különösen veszélyeztetettek vagyunk hiszen a magyar egy nagyon különleges nyelv, viszont nagyon kevesen beszélik és a körülöttünk lévő gazdag államok nagyon gyorsan lenyelnek minket. Nem csak erőszakkal lehet háborút vívni.

Gerilgfx 2013.06.24. 21:42:30

csodálatos lesz.

minden vágyam az, hogy vámmentesen vehessem az amerikai gazdaság használhatatlan hulladékait.

esetleg az ottani, szinte mármár statáriális államgépezetet is be lehetne vezetni

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.06.24. 21:57:06

Mini novella.

Pista elmegy a boltba és megveszi az olcsóbb, jobb külföldi árut.
Ő maga nem termel olyat, ami külföldön eladható lenne, mert nem tud. Mégis megél, kapja a fizetését. (Találós kérdés: hogy lehet ez?)
Aztán egy idő múlva csődbe megy az országa.
És ő elmegy tüntetni a gonosz multik és a gonosz állam ellen.

Szociknak vége 2013.06.25. 00:21:12

Ez illeszkedik abba a folyamatba amit New World Orderként dajkál a világelit vagy 30 éve. Persze az elmúlt 30 évben mindig összeesküvés elméletnek titulálták.

Várható: 1)keresk-i határok eltörlése Mexikóval és Kanadával, majd közös amerikai pénznem (pl. amero).

2)ugyanez az EU és az Észak Amerikai Gazd. Térség közt, végül One World Government

neoteny · http://word.blog.hu 2013.06.25. 05:00:58

@MetroGoldwinMayer:

"Várható: 1)keresk-i határok eltörlése Mexikóval és Kanadával"

Lekéstél fél év híján 20 évvel:

en.wikipedia.org/wiki/NAFTA

Bicepsz Elek 2013.06.25. 06:24:13

Na ja 1989-ben Kelet-Europa gyarmatositot cserelt. Csak eppen a buta Szovjetuniot a sunyi Nyugat-Europara. Azert keresnek meg 5*(regebben 12-10* annyi) penzt az ottani lakosok, viszont a termekeik meg dragabbak Kelet-Europaban. A nagy cegeknek jo a szabadkereskedelem, a sok.kisvallalkozo meg sz..pja a f..szt!!! Eleve csak nagyban eri meg szallitani az oceanon tulra is!!!

Bicepsz Elek 2013.06.25. 06:33:30

Amugy az USA talalna mexikoi banyaszokat a piszkos munka elvegzesere, csak bonyolult lenne neki mar a sajat munkavedelmi szabalyait megszegni(a vasutrendszeret is kinai berkulimunkasokkal epitette fel, a felhokarcolokat is bizonyos indianokkal).

hot-spot (törölt) 2013.06.25. 07:14:34

@különvélemény:Az USA-ból a jó sok gén kezelt szar,Kínából meg a sok mérgezett szar.Klassz lesz.

Kék az ég 2013.06.25. 07:18:12

@különvélemény: Fantasztikus példáid vannak.

Már megint ez a hülye magyar nemzetvész? Igen, az USA biztos ki akarja irtani az EU-t (mert csak) mint a nemetek anno.

Persze nem leszek meglepve ha a Bogár féle elemzők majd levezetik ezt a GM termékekre hivatkozva. Mert a magyar ólmos paprika, meg hasonlok az ugye hungarikum, az rendben.

Kék az ég 2013.06.25. 07:19:30

@hot-spot: Bezzeg a magyar míniumos paprika az ugye turul. Meg a nemzet borásza (!) által pancsolt bor is az. De fúj a többi, mert az más.

Kék az ég 2013.06.25. 07:21:30

@Gerilgfx: Mondj egy használható magyar (valóban az nem nyugati itt gyártott)temeket, ha mar az usa dolgok olyan sz@rok.

Kék az ég 2013.06.25. 07:25:44

@Mindfield: Újabb nemzetvészes hülyeség, attól akinek f..ja sincs a dolgokról, de jaj oda a nemzet, alig beszelik.

nesze TANULJ a kihaló görögökről, csehekről, svédekről (és a többi 100 listában nem is szereplő) "veszélyeztetett" nyelvekről!

en.wikipedia.org/wiki/List_of_languages_by_number_of_native_speakers

hot-spot (törölt) 2013.06.25. 07:33:38

@Kék az ég: Azért a magyar és a kínai élelmiszer között van egy lényeges különbség.
Kínában még mindig használnak olyan permetszereket amiket amúgy már a világ összes országába betiltottak mert egyértelműen mérgező,és nem bomlik le.
A magyar termelőnek meg nemigazán van pénze permetre sem műtrágyára.

különvélemény 2013.06.25. 08:25:45

@hot-spot:
A génkezeltet lehet tiltani, sőt tiltva is van jelenleg, legalábbis nálunk.

A többi miatt kérdeztem, mert ha nincs ilyen egyértelmű indok, akkor nehéz lesz korlátozni.

különvélemény 2013.06.25. 08:27:10

@Kék az ég:
Ezt a "globalizáció csak jó lehet" féle hozzászólásra írtam, nem érdemes kiforgatni.

2013.06.25. 08:29:28

@hot-spot: És milyen kínai mezőgazdasági termék lepi el az országot? Mesélj!

hot-spot (törölt) 2013.06.25. 08:33:24

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ha elmész a tesco-ba akkor te is láthatod már .Kínai fokhagyma,szárazbab,lencse és társai.Egyre több és több kínai élelmiszer van a boltokban.

2013.06.25. 09:15:16

@hot-spot: Jézus, tényleg? Akkor nem kell megvenni. Én sose veszek kínait.

hot-spot (törölt) 2013.06.25. 09:22:41

@Könnyen elkaptuk, uram!: Vagy csak nem tudsz róla,mert valahol átcsomagolják a terméket útközben.

Gerilgfx 2013.06.25. 13:55:37

@Kék az ég: kakaós csiga, kenyér, navngo....

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.06.25. 16:58:21

Nyilvanvalo hogy most megvalosul minden amitol feltunk es kinyirnak mindenkit a zsido-naci-ufok. ( ezek amugy szornyek, ugy neznek ki mint helleragnes tangaban csak nekik van gyilkos tarajuk is es merget kopnek)

A magyar ipar ( kivetel ami nem kulfoldi beruhazas ) megerett Karthago sorsara, bar a sot nem kell elszorni mert mi magunktol epiteni nem tududnk max legvarakat.

Magyar Vilagtermek: .....( most nem jut eszembe semmi ) Utoljara szines bugocsigat tudtunk nagy tetelben kulfoldre vinni, azt is eszak koreaba vandorzaszloert cserebe.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.06.25. 17:04:58

@hot-spot: ha egyszer olcsobb idehozni kinabol valamit akkor eloszor a nemzeti szinu felhoben eloknek el kene gondolkodni hogy ez miert van, utanna traktorral lezarni a varost meg hoborogni. Akinek Magyarorszagon annyi foldje van hogy elfer benne ket muskatli az mar abbol akar megelni fenyessen.

@Kék az ég: persze hogy a zusa ki akar irtani minket, ez nyilvanvalo. Ezt barmelyik jobbos ( szelsojobbos ) tudja, sot, az egesz karpat medencet elviszik utahba vagy coloradoba. ( legalabb a torok vendegmunkasok hamarabb hazaernek nemetorszagba ) A vilaghiru magyar ipar pedig ha eltunik max csikoboros kulacsbol lesz hiany par repteri shopban.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.06.25. 17:06:43

@neoteny: ne zavard ossze!!! :D nincs rosszabb mint ha valakit megingatnak a hiteben!!:D

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.06.25. 17:08:56

@zobod: latod, megzavarod te is teljessen az aggodokat! Vegre egy poszt ahol lehet irogatni a hulyesegeiket te meg jossz itt tenyekkel meg a valosaggal! Elrontod a napjukat!!!! :))) Aki jart kinaban es nagyjabol legalabb ketto kulonbozo nemzetkozi gazdasagi lapot olvas az tudja hogy kina maximum sajat magara veszelyes.

zotyesz11 2013.06.25. 23:15:09

Az évezred lépése nem az Euro volt?
Ja, nem. Tényleg...

"Lebontanák a kereskedelem akadályait, amivel ][egyértelműen][ fejlődési és növekedési pályára állítanák mindkét gazdaságot."
Komoly állítások ezek...
Bezony.

MarbleC 2013.06.26. 00:20:38

Kinával évek óta van EU-s vám egyezmény, számos termékre 0% a vám, míg az USA termékekre min. 1,7%.

Mondjuk a kínai termék kerüljön 10 USD-be, az amerikai 30-ba és még azt sújtja 5,1 dollár EU-s vám, melyiket veszed?

És akkor még tegyél hozzá jó pár nullát és kijön, hogy miért szeretné USA ezt megszüntetni.
süti beállítások módosítása