Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A színek befolyásolnak a vásárlásban!

2013. június 05. - Szarvas Norbert

szinek_jelentese.jpg

Az ember a legtöbb döntését „hasból”, vagyis az érzelem központjából hozza meg, azaz döntéseink több mint 80%-át érzelmeink, érzéseink irányítják. De honnan jönnek ezek az érzések? Az agyunkba jutó adathalmaz legjelentősebb része a látáson keresztül érkezik. Tehát bátran feltételezhetjük, hogy a marketing legfontosabb pontja a csomagolás, amellyel kívánatossá tesszük az ügyfél számára az adott terméket. A csomagolás elemi alkotója a színösszetétel, amely a kutatások szerint elképesztő, mennyire befolyásolja a kedélyállapotunkat, és hogyan alakítja az érzelmi központunkat. Erre számos világmárka rájött, és tudatosan használja ki ezt a fajta kiskaput, melynek révén már pusztán a színösszetétellel képes befolyásolni a vásárlói döntést, közvetíteni a márka életérzését, és nagy általánosságban elfogadottabbá tenni azt.

 

 

Képernyőfotó 2013-06-04 - 12.20.28.png


Képernyőfotó 2013-06-04 - 12.19.56.png

A 3 alapszín (elsődleges szín) a piros, a kék és a sárga. Ezeknek a színeknek a felhasználásával keverhető ki a 3 másodlagos szín: a narancssárga, a zöld és az ibolya. A fekete tulajdonképpen a fény, illetve a szín hiánya, a fehér pedig az összes színt tartalmazza, prizmával való törésével kinyerhetjük belőle a különböző színeket.

A leginkább befolyásoló színeket az alábbiakban személyiség/érzelem szempontjából vizsgáljuk meg. Nagyon fontos leszögezni, hogy ez nem verseny, és nincs kizárólagos győztes, csakis egy „joker colour”, amelyik mindegyiknél jobb. Mint ahogy léteznek különböző személyiségtípusok, ezekhez szorosan kapcsolódik, és belőlük egyenesen következik a színek emberekre gyakorolt hatása is. Van, akinek a „red style” jön be, de lesz, aki lelki örömét és mentalitását egy másik színben találja meg. 

 

Képernyőfotó 2013-06-04 - 11.55.23.png

A piros/vörös a legerőteljesebb szín mind közül. Izgató és szenvedélyes. Felgyorsítja a légzést, számos esetben még a vérnyomásra is komoly hatással van (férfi társaimnak ajánlom figyelmükbe a felgyorsult szívverést, amikor vörös ruhában látunk meg egy nőt). Ezzel a színnel elképesztően hatékonyan lehet kiemelni, figyelmet felhívni.

A vörös biztosan cselekvésre buzdít mindenkit, miközben maga a szín melegséggel tölti el az embert. Elég csak arra gondolni, hogy ez a szín a szerelem színe (is), ami a világ legfantasztikusabb dolga!

 

Képernyőfotó 2013-06-04 - 12.05.22.png

A sárga szín leginkább a Nappal hozható összefüggésbe, annak melegével, bájával és szükségességével. Vidám, „cool” érzetet kelt az emberben, játékossá tesz, serkenti az agyműködést, és képes energiával feltölteni bárkit. A gyerekek és az utazni vágyó felnőttek rendkívül pozitívan reagálnak a sárga színnel jelölt reklámanyagokra. Első ránézésre képes megszólítani az embert.

Képernyőfotó 2013-06-04 - 12.06.23.png

A kék színt gyakran azonosítják a vízzel, az állandósággal és folyamatossággal. Leginkább a multik színe, így valamiféle biztonságot reprezentál az emberek számára. Ez a szín megnyugtat, lelassítja az anyagcserét, elősegíti a megfontolt döntést. Kimutatott tény, hogy a férfiak különösen szeretik a kék színt a marketinganyagokhoz felhasználni. A szín, amelyik az eget és az óceánt szimbolizálja, többek között a bizalmat, a lojalitást, az elégedettséget és az intellektust közvetíti.

 

Képernyőfotó 2013-06-04 - 12.10.37.png

A narancssárga egyesíti a vörös energiáját a boldogságos sárgával. Az öröm, a napsütés, a trópusok színe. Boldogságot, kreativitást, sikert közvetít. Az emberi szemnek a narancs nagyon meleg szín, és ez hatással van az érzelmekre. Ez a szín jellemzően megköveteli a néző figyelmét, miközben tele van energiával, és kényelmes érzést kelt. Biológiailag a narancssárga megnöveli a szervezet oxigénellátását, és köztudottan serkenti az agyműködést. A fiatalok legkedveltebb színe a marketingben, amelyik a „cool” életérzést közvetíti (gondolj csak a Fantára!).

 

Képernyőfotó 2013-06-04 - 12.14.30.png

A zöldet mindenki a természettel, az egészséggel azonosítja. Kényelmes szín, mely a bioritmusra a legmegnyugtatóbb hatással van. Sokak szerint segít a látás javításában. A pénzügyi szektor legkedveltebb színe (OTP, FHB például), amely bizalmat és nyugalmat áraszt magából, és azt az érzetet kelti, hogy a legjobb helyen van az ügyfél.

 

Képernyőfotó 2013-06-04 - 12.16.46.png

Spirituális szín, mely már egy következő szintre emel. A fejlődés színe, a luxusé, a minőségé. Nem véletlenül hívják a lilát a királyok igazi színének, és ez a prémium termékek esetében is gyakran megjelenik. Az ember elemi vágya a minőségre és luxusra való törekvés, amit ez a szín megerősíthet egy-egy márka esetében.

 

marketing-színek.png

Ajánlott bejegyzés: 

Neuromarketing, avagy miért stimulálják az agyat?

Képernyőfotó 2013-06-04 - 12.19.56.png

Már jó pár évtizede a cégek is felismerték a színekben rejlő lehetőségeket. A nagyobb, minőségi cégek logója nem véletlenül olyan színű, amilyen. Mindegyik a saját életérzését, üzenetét akarja közvetíteni, amelynek egyik bástyája a cég színe, és a szín által elért, keltett érzések. Érdemes a régebbi cégek logóevolúcióját megnézni, amelynek sarkalatos pontja, hogy időközönként (15-20 évente) a logó színét az adott kor trendjéhez igazítják. Ha már trend, érdemes megjegyezni, hogy a Pantone világszerte elismert szaktekintély, amely évről évre előrejelzést ad az adott év divatszínével kapcsolatban. Idén a smaragd a trendi, így nem lepődnék meg, ha számos idén alakult vagy átalakult cég színévé válna ez a gyönyörű szín, amelyik a megújulást, a növekedést szimbolizálja. Regeneráció, melyre az egész világnak szüksége van a gazdasági és természeti katasztrófák után.

 

 

 

p1.jpg

color-guide.png

 

Képernyőfotó 2013-06-04 - 12.19.56_1.png

A vevők gyakran „színalapú” döntést hoznak vásárlásaik során. A Color Marketing Group szerint több mint 85%-ban a szín befolyásoló tényező, döntésfaktor. Természetesen erre játszanak a profik, és úgy alakítják ki a kínálatukat, hogy az színügyileg patent legyen: első blikkre eladja magát a termék azáltal, hogy kellemes érzéseket kelt az emberben. Az alábbiakban 4 módot írok le, amellyel hatást lehet gyakorolni az emberekre.

 lustasag_1.png

 

IKEA_kat_belso_1.gif

Szerintem szinte mindenki járt már az IKEA-ban, és az általuk előre berendezett bemutatószobákban állva általában mindenkiből előtört a vágy, hogy neki 1 az 1-ben kell az. Belegondoltál, hogy ennek mi az oka? Próbáld ki legközelebb az agyadnak parancsba adni, hogy színtelenítse a képet, és próbáld meg fekete-fehérben, nettó a bútorokat látni! Meg fogsz lepődni az eredményen. Az IKEA kiválóan alkalmazza a „Mondj el egy történetet a színekkel!” szabályt. Tökéletesen kiválasztott színösszetétellel (és természetesen a bútorzattal) érik el azt a hatást (esetünkben jövőbeni élethelyzetet), hogy magunk előtt látjuk az adott szobában az elkövetkezendő 5 évünket, és szinte egy komplett sztorit kapunk (ha érted, mire gondolok).

 

 

five-ways-store-colors-can-influence-shoppers-heart.jpg

Ébressz komfortérzetet a vevőkben! Érezzék magukat otthon! Ezt leginkább a „barátságos” színekkel tudod elérni, mint például a narancs és barna. Ezek a „meleg” színek gyakorlatilag a helyiségbe invitálnak, és a vásárlókat összehozzák a bolttal. Mivel a narancs boldoggá tesz, ezért olyan feromonok termelődnek a szervezetben, amelyek megkönnyítik a döntésed, felszabadítanak, és könnyebben fogsz vásárolni olyan dolgokat is, amilyeneket alapból nem igazán akartál.

 

 

 

118.jpg

„Figyelmeztesd a vevőket 1-1 kiemelt termékre!”

Ezt a legkönnyebben a vörös szín használatával tudod elérni, hiszen a szenvedélyes vörös a leginkább kiemelő hatású, és ráadásul egyből cselekvésre is késztet. Linda Cahan szerint az emberek többet vásárolnak, ha az adott termék vörös.

 

monster energy drink.jpg

„Színnel építsd fel a márkád!”

Elég csak a Monster energiaital-gyártót felhozni példának, amely erőteljesen ráfeküdt a színekre: egy-egy italát különféle színekkel jelöli és különbözteti meg az általuk elérni kívánt hatások szerint. Ha azt kérdezed valakitől, hogy mi jut eszébe először a márkáról, akkor 10-ből 9-en biztosan azt válaszolják, hogy ez az a ZÖLD karmolásos márka, nem? Sikerült egy igazi „zöld márkát” felépíteni, ami kiemeli a tömegből.

 

 

Források:

http://www.entrepreneur.com

http://www.colour-affects.co.uk

http://www.color-wheel-pro.com

http://marketingidolls.blogspot.hu/2013/01/2013-as-ev-szine.html

  

►►►►

Ha kérdésed van nyugdíjjal, gyerekprogrammal kapcsolatban, lakástakarékkal vagy cselekedni szeretnél, akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

� Ajándék ingyenes családi vagyontervező

Letölthető itt: Klikk

� Ajándék lakástakarék választó 

Klikk

Itt találsz meg minket:

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr675343354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HgGina 2013.06.08. 12:22:44

Mi az, hogy a három alapszín a piros, a kék és a sárga? Úristen! Mekkora sületlenség.

Additív színkeverés vagy szubtraktív színkeverés? Ezt általános iskolában már 40 évvel ezelőtt is VII.-ben tanították. Az egyikben a vörös (nem piros), a kék és a ZÖLD az alap, a másiknál a cián (ami a kékeszöld névre hallgat magyarul és nem kék), a bíbor (ami pedig kékesvörösnek szólítandó magyarul, esetleg magenta a nyomdaiparban kicsit járatosabbaknak) és a SÁRGA.
A fehér pedig miért is lenne bármelyik 3 eredője? R+G+B az a polikromatikus fehér. De a C+M+Y az nem fehér hanem fekete (elméletileg az, de mélyebb színtani elemzésbe nem mennék bele a nyomdafestékek tökéletlenségének kapcsán). A monokromatikus fehér mond neked valamit, vagy csak messziről láttad a TV-ben? RGB-ben a fekete az valóban a fényhiány, de semmiképp sem színhiány. CMYK-ban pedig nem fényhiány értelemszerűen.
Esetleg a színtér kifejezés mond neked valamit? CIE és CIELAB? Bíborvonal? Különböző színű fények hullámhossza? Csupa ismeretlen fogalom, gondolom.

Manyoka 2013.06.14. 14:32:27

De jó Gina, hogy ilyen okos vagy, ennyire érted, tudod a színeket!
Ez a buta blog író meg hogy tud ilyen idióta lenni, hogy úgy mer írni a színekről, hogy azt se tudja mi az a polikromatikus fehér!!

Ha félre tetted az egódat gina, akkor olvasd el még egyszer a cikket és lásd meg a lényeget: nem a színkeverés a lényege, nem azért íródott, hogy itt eljátszhasd az "OKOS VAGYOK" szerepedet, hanem az emberek színekkel befolyásolhatóságára akart tanítani.
Ez sikerült.

Én köszönöm az értékes írást!

HgGina 2013.06.14. 18:59:44

@Manyoka: nem gondoltam rá, hogy a szerzőn kívül más is van, aki fél disznóért vette az általános iskolai bizonyítványát. Mint Te is.
süti beállítások módosítása