Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A Fidesz szabadságharcának áldozatai

2013. május 23. - Szarvas Norbert

ship.jpgHárom éve folyik az a gazdasági szabadságharc, amelyik az unortodoxia nevében szembe megy az EU-val, amelyik lépésről lépésre hozza előnybe a „haverokat”, amelyik napról napra gyötri az átlagembereket, és amelyikhez még mindig sokan asszisztálnak-tapsolnak. Megérkezett az MNB negyedéves jelentése a bankrendszer stabilitásáról, és olyan elképesztő adatokat publikáltak, amelyek egyértelműen alátámasztják ennek a szabadságharcnak a hátulütőit. A hazai bankrendszer szereplői egyértelműen és pontosan annyira élnek vissza erőfölényükkel, mint amennyire a kormány a bankokkal szemben visszaél.

Képernyőfotó 2013-05-23 - 11.34.34.png

 

Képernyőfotó 2013-05-23 - 10.12.19.png

Valószínűleg már mindenkinek a könyökén jön ki, ami Orbán Viktor és az EU között zajlik. Legújabb fejezetként elkönyvelhetjük, hogy Orbán V. a legutóbbi EU-csúcstalálkozón konkrétan megfenyegette az EU-t, hogy amennyiben nem kerül ki Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól, be fogjuk vezetni a reklámadót, emelni fogjuk a banki különadót, a tranzakciós adót és az energiaadót. Hogy ettől miért kéne összefosnia magát az EU-nak? Orbán elmélete szerint azért, mert ezek az adók és emelések egyértelműen a nyugati karvalytőkéseket szívatják (és a magyar cégeket kikerülik, az ügyfelekre nem hárítódnak át),akik majd lobbiznak az EU politikusainál Magyarország mellett. Emiatt pedig a továbbiakban megenyhülnek velünk szemben. Szerintem erre mondják, hogy „álmodj, királylány!”. A történet ennél sokkal egyszerűbb és rémisztőbb: példának okáért a banki rendszer eddig is köszönte szépen, és továbbhárított mindent, amit lehetett. Az EU nyugatibb felén furcsa módon nem létezik olyan erős összefonódás, mint amilyet Orbán sejteni vél, és amilyet egyébként meghonosít az országban (Dawson és a haverok). Jelenleg az EU sok sebből vérzik, így nem engedheti meg magának, hogy bármelyik országa is szembe menjen vele és lázadjon. Ha ez megtörténik, akkor jön az ismert seggbe rúgás, mely már nem tetszik a szabadságharcosoknak. Azt pedig végképp nem fogja eltűrni az EU, hogy bárki nyíltan fenyegesse és zsarolja őket. Ráadásul mindezt úgy, hogy gyakorlatilag az összes EU-s irányelvet – mint például a tőke szabad áramlása – és az ehhez kapcsolódó tevékenységeket megsérti.

A Fidesz eddig sem volt rest büntetni, és a lakosságot a bankok ellen hangolni. Ebbe az irányba tökéletesen beleillett az a hangzatos érvelés, miszerint mindenki vegye ki a részét a válságból, és a 2010-ig Európában legjobban nyerészkedő hazai bankrendszer igenis fizessen különadót. Már akkor is lehetett látni, hogy a rendszer, amely sosem működött így, képtelen lesz az elképzelések alapján működni – miszerint évekig pofátlanul megszedték magukat a bankok az országban –: a ROE-mutató 2006-ig 25%-os volt, míg az átlag 10-15%. Cserébe pár évig minden veszteséget nyeljenek be, adózzanak többet, és még tartsák is fenn normális keretek között a rendszert, helyezzenek ki hiteleket. A valóság nem lineáris és következetes, hanem egyszerű üzlet. A tulajdonosok köszönték szépen a nyereséget, de számukra az elmúlt évek abszolút veszteségesek voltak. Mivel nem teljesítenek szeretetszolgálatot, ezért a veszteségeket folyamatosan csökkentik az ügyfelekre való áthárítással és a tevékenységek mérséklésével. Ezzel a lépéssel bizonyíthatóan a Fidesz nem az EU-n és a külföldi érdekeltségeken ejtett hatalmas sebet, hanem Magyarországon, a gazdaságon és az emberek mindennapjain. És akkor eljutunk a végső következtetésig, miszerint minden lépéssel leginkább saját magunknak ártunk, amire persze ráhúzhatjuk „a minden háborúban vannak veszteségek” szólamot, csakhogy ez nem háború, hanem a tömegmészárlás egy szofisztikáltabb módja, melyben az emberek nem fizikai valójukban halnak meg, hanem reményeik, álmaik, életük, végső soron a megélhetésük válik lehetetlenné.

 

20130522-gazdasag-grafikon-kamat-egyes-orszagok.jpg(Forrás: [origo])

 

Képernyőfotó 2013-05-23 - 10.12.19.png

A kormány kommunikációja folyamatosan egy alternatív világból merít, ahol a bankok egyáltalán nem hárítják át saját extrém terheiket az ügyfelekre, de a valóság és az MNB által kiadott számok ennek éppen az ellenkezőjéről árulkodnak. Érdekes módon még a „hazug” Gyurcsány-érában megfogalmazott állítások aktuálisak (és ez nem a Fideszt dicséri a 3/4-es többséggel megszerzett hatalma okán), miszerint a bankszektorban nincsen kellő verseny, mely miatt az ügyfelek szívnak elég szépen, főképp az alacsony betéti és a magas hitelkamatok formájában. Ennek magyarázata egyébként leginkább arra a tendenciára vezethető vissza, hogy az itteni bankok kimutathatóan a betétek és a hitelkamatok közötti marzson szeretnek nyerészkedni. Ez így van. Viszont ezért nem a bankok a hibásak, hiszen ahogyan Szijjártó úr az ATV-n a fizetése kapcsán (2 millió felett nem kereshetne, de ő nem vette észre, hogy ennyi a fizetése egészen a bevallásig) tökéletesen megmagyarázta (ekkora hülyeséget!), hogy az aktuális törvényeknek megfelelt, úgy indokolható a bankok törvényes cselekedete is. Azoké a bankoké, amelyek egyébként tőlünk nyugatabbra és keletebbre is a kamatmarzsokon és a jutalékbevételeken megosztva nyerészkednek, csak egészségesebb egyensúlyban. Ha valakit emiatt számon kell kérni, az biztosan a magyar törvénykezés és felügyelet lehet, amely nem tesz vagy nem tud olyan lépéseket tenni, amelyekkel a mérleget elbillentenék egy normálisabb irányba.

 

 

20130522-gazdasag-grafikon-kamat-a-banki.jpg

(Forrás: [origo])

 

Fontos megnézni a jelentésben egy másik adatsort, amelyik arról értekezik, hogy hiába jutnak a bankok a devizahitelek esetében egyre olcsóbban forráshoz, a kamataik nem csökkennek, ellenben 2010 óta nőnek. A jelentés szerint egyébként a legnagyobb kamatmarzs (magyarul haszonrés, értékkülönbözet) tavaly az OTP banké volt, vagyis az ország legnagyobb bankjáé. Az MNB szerint ez annak a jele, hogy a bankok egyértelműen az ügyfelekre hárítják a rossz hiteleken elszenvedett veszteségeiket és a bankadót. Az ügyfelek pedig értelemszerűen a jó adósoknak számítók, akik hiába fizetnek rendesen, időben és korrektül, igazából semmit sem ér, hiszen kötelezettségeik folyamatosan nőnek annak ellenére, hogy a piacgazdaság mint olyan ezt nem indokolja. Ami mégis erre a lépésre kényszeríti a bankokat, az egyértelműen a „gazdasági szabadságharc” az EU ellen, amelynek járulékos vesztesei a banki jó és rossz ügyfelek.

Ajánlott olvasmány: Az OTP örökre sötétségbe taszíthatja a piacot

Képernyőfotó 2013-05-23 - 10.12.19.png

Magyarországon ma a legfőbb ellenérzés a bankokkal szemben talán az, hogy a bankok visszaélnek a helyzetükkel és a hatalmukkal. Megtesznek dolgokat, mert megtehetik, és minden költséget triplán felszámolnak, mert megtehetik. Ez abszolút bicskanyitogató, és több mint valóságos helyzetet ír le. Azonban érdemes azt is megjegyezni, hogy a magyar kormány ugyanazt teszi a bankokkal, mint amit a bankok tesznek az ügyfelekkel. Megteszi a kormány, mert megteheti, és duplán szed be pénzeket, mert van hozzá joga. Ha mégsem lenne hozzá joga, nem nagy ügy, hiszen akkor átírja a törvényeket, és egyből megszületik a jog, amelyre lehet hivatkozni. Nem a bankokat akarom most felmenteni, de nekem úgy tűnik, hogy az elmúlt években a bankok mintha nem a táplálkozási lánc csúcsán helyezkednének el, hanem középen:akit cseszegetnek, és akik cseszegetnek. Akadnak költségelemek, melyeket egyébként nem a bankok találtak ki, ők „csak” egyszerűen továbbhárítják az ügyfelekre. Szép, nem szép, ez van.

Mindenki visszaél a helyzetével, és csodálkozik, hogy ez a hajó bizony nem megy sehová. A végén mindig azok az emberek járnak a legrosszabbul, akik adóznak a fizetésükből, adót fizetnek a fogyasztásaik után, fizetnek mindenféle kamatot és költséget, és fizetnek minden emelést. Ez abszolút politika- és vallásfüggetlen, ugyanis nem számít, hogy valaki fideszes vagy nem, mindenkire ugyanúgy vonatkoznak ezek a kötelezettségek, amelyek egyre nagyobbak és súlyosabbak. Nagyobbak és súlyosabbak annak arányában, ahogyan egyre intenzívebben harcol a kormány az EU-val, illetve ahogy a kormány a bankok megadóztatásával, tevékenységük ellehetetlenítésével próbál fogást találni az EU-n. Az EU pedig cserébe megvonja a támogatásokat, és emiatt kevesebb tőke jön az országba, emiatt leállnak a fejlesztések, emiatt (is) munkahelyek szűnnek meg, emiatt a szociális segélyrendszer még terheltebb lesz, emiatt a kormánynak még több bevételre van szüksége, emiatt adókat emelnek. Végső soron tehát megint az emberek szívnak. 

Kezded érteni, hogy itt minden létező verzióban te fogsz szívni? Ha nyernek, akkor a kormány és a Fidesz nyer, és ők aratják le a babérokat (de ez igaz minden létező politikai erőre az elmúlt 25 évben), ha veszítenek, akkor pedig mi magyarok veszítettünk, és ennek az árát mindenkinek meg kell fizetnie.

 

  ►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

Ez a cikk 2013. május 23. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr495314090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ludlud 2013.05.24. 10:50:19

Ez a napnál világosabb volt,-számomra,meg vagy még néhány száznak ezen a lepratelepen...
süti beállítások módosítása