Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Miért kell elhagynom az országot?

2013. április 01. - Szarvas Norbert

vándor.jpgAz alábbi levél létjogosultságát egy gazdasággal foglalkozó oldalon a Magyarországot teljes egészében érintő jövőkép indokolja, és ez talán a legtöbb fiatalt és nem fiatalt foglalkoztatja. Valószínűleg sokunkban megfogalmazódott már egy miért igen? és egy miért nem? elképzelés az esetleges külföldre való költözéssel kapcsolatban. Most legyen szó arról, hogy egy mai huszonéves szempontjából milyen perspektívát jelent a magyarországi jövő, és miért fordulhat meg egyáltalán a fejében az emigráció.

Tisztelt Olvasó, úgy érzem, eljött az idő, hogy elmondjam, miért kell elhagynom az országot!


Az okokat szubjektív módon írom le, hanem érzésem szerint, ahogyan a téma kapcsán eszembe jutnak a gondolatok. Nem célom senki megsértése, de úgy érzem, hogy elfogyott körülöttem a levegő, nem tudok lélegezni. Ami még szörnyűbb, semmi esélyét nem látom annak, hogy valaha kapok-e levegőt, ha itt maradok.

A nyugdíj, ami elsőként eszembe jutott. Valószínűleg hülyén hangzik éppen én számból a nyugdíj kérdésköre, hiszen még nem múltam 30 sem (26 vagyok), és messze nem fizettem még annyit a magánnyugdíjpénztárba, illetve az állami nyugdíjba, mint amennyit több százezer honfitársam. Mégis foglalkoztat ez a téma. Elképesztő, ahogy az aktuális hatalom mindenféle címszóval és erőszakkal (nem volt kötelező átlépni, csak éppen aki az MNYP-rendszerben maradt, azt a végleges kizárás veszélyével riogatták – ez igazi szabadság?, igazi demokrácia?) szinte a teljes nyugdíjpénztári vagyont elvette (divatos szóval élve beolvasztotta), és Hudinit megszégyenítő módon át is változtatta. Azt tényként kezelem, hogy ezt a pénzt soha nem látom viszont, és nyugdíjam már biztosan nem lesz az államtól, hiába kell nyugdíjas koromig fizetnem az ebbe a rubrikába tartozó adónemet. Számomra ez rossz üzlet, hiszen több tízezer forinttal kevesebbet kapok havonta kézhez emiatt (is), cserébe viszont semmit nem fogok kapni. Persze a politika hitegethet akármivel, de sajnos mire én „bödönhöz” jutok, addigra azok, akik most eltüntették a pénzemet, és előidézték a gazdasági helyzetet, már nem élnek. Hiába gyurcsányozok, orbánozok, senki nem lesz számon kérhető, ami egyébként a jelenlegi politikai életben is rendkívül dühít. Súlytalan az egész, és senki sem vonható felelősségre egy több milliárd forintba kerülő ostoba döntésért. Azt érzem, hogy egy olyan rendszerben kell élnem és dolgoznom, amelyik elveszi a pénzem, de mire megöregszem, nem múlik el a megélhetésért folyó napi küzdelem, csak éppen jóval idősebb, fáradtabb és talán betegebb leszek. Biztosan nehezebben veszem fel a harcot, mint ma vagy holnap. Én nem akarom ezt a rám erőltetett rendszert. 

Jelenlegi életemhez időben közelebb kerülve először a család témaköre jut eszembe. A család számomra egy nőt jelent, akit  teljes szívemből szeretek, és gyerekeket. Én kettőt szeretnék, de elfogadom azt, akinek nincs (nem lehet) gyereke, vagy akinek 15 van. Nekem ez a szám és családmodell a szimpatikus, és kész. Nem szeretnék megházasodni, mert szerintem a házasság intézménye a 21. században alapvetően kudarcra ítéltetett (elég csak a válások idevonatkozó statisztikáit megnézni), hiszen túlmisztifikáltsága révén olyan terhet rak a feleségre és férjre, amelynek általában képtelenek megfelelni. Ráadásul a magyar jogrendszer labirintusában kész katasztrófával ér fel a házassági állapot.

Mostanáig abban a tudatban voltam, hogy szabad országban élek, ahol az én döntésem, hogy milyen családmodellt teremtek magamnak. Azt hittem, hogy Magyarországban minden ember egyenlő. Sajnos tévedtem. Az elmúlt másfél-két év intézkedéssorozatának eredménye, hogy jelenleg nem érzem magam rendes magyar állampolgárnak, hiszen a miniszter úr kritériumainak egyszerűen képtelen vagyok megfelelni. Sajnos ezek az „igazi mintapolgár” fantazmagóriák emlékeztetnek egy, az előző században élt vezető elképzeléseihez. Ő ugyanis egy olyan – általa tökéletesnek vélt – sémát határozott meg, amelyikhez képest senki sem tekinthető teljes értékűnek. Hiába dolgozom ugyanannyit, mint bármelyik családos férfi, az egyenlőség országában nekem sokkal több adót kell fizetnem. A jövőre nézve a kilátásaim is szomorúak, hiszen minimum 3 gyereket kellene felmutatnom ahhoz, hogy emberszámba vegyenek. Hiába biztat a politika a szaporodásra, én az a fajta megfontolt és tudatos ember vagyok, aki először azt szeretné, ha élete biztos egzisztenciális alapokon nyugodna, hogy leendő gyermekeit becsületben és tisztességben fel tudja nevelni. Amíg ezt nem tudom megteremteni, addig felelőtlenségnek érezném az élet talán legfelelősségteljesebb lépését megtenni. Ráadásul én nem szeretnék olyan országban élni, ahol a legfelsőbb vezetők mondják meg, hogy ki mikor és hány gyereket nemzzen. Persze belevághatnék (és talán meg is érné) a családalapításba lesz, ami lesz alapon. Kapnék szép kis családi pótlékot 5 gyerek után + adókedvezmények és támogatások sokaságát + talicska pénzt a lakásvásárláshoz, de valahogy nem érzem ezt a saját utamnak. Nem szeretnék megélhetési szülő lenni, aki csak azért vállal több gyereket, hogy megfeleljen az elvárásoknak, és több pénz üsse a markát.

Ha már család és ha már egzisztencia, akkor mindenképpen érdemes beszélnünk a saját otthonról. Teljesen elképedtem attól, ami ebben az országban ezen a téren folyik. Hónapok óta figyelem, amint a kormány a nevemben szabadságharcot hirdetett a bankok ellen, és megdöbbentem azon, ahogy a bankok (a kormánnyal karöltve: a kormány hitelezési szabályai, törvényei miatt) szinte lehetetlenné tették azon fiatalok és nem fiatalok számára a saját otthon megteremtését, akiknek a szülei nem tudtak lakást adni, vagy pár milliót rakni a zsebükbe. Nekem, aki 0 forinttal kezdtem az életet, szinte lehetetlen saját lakásban gondolkodnom, hiszen önerőt ebben a gazdasági helyzetben 10 év alatt sem tudok összegyűjteni. Ennek oka, hogy a pénzem reálértéken gyakorlatilag egyre kevesebbet ér: magas az infláció, egyre drágább minden, viszont a fizetés nem nő ilyen mértékben. Nem tudok 10 évre előre gondolkodni, hiszen a jelenlegi helyzetben a holnap is rejtély számomra. A legérdekesebb az egészben a pénz és a fizetési képesség viszonya. A bankok a kormánnyal nagy egyetértésben azt mondják, hogy kell önerő (minimum 25%), és ezenfelül a fizetésnek csak x%-a használható fel hitelfizetésre. A probléma ezzel az a számítás, amely szerint amit most kifizetek albérletre (havi 70 ezer forint egy pesti 60 négyzetméteres lakásra), az pontosan akkora összeg, mint amekkora a havi törlesztőrészletem lenne. Ez nagyon fáj, hiszen ezt a pénzt így is, úgy is ki kell fizetnem, de ahelyett, hogy a saját lakásomba fektetném, másnak fizetem. Persze itt (is) azok a gazdagabb emberek járnak jól, akik a válság idején elegendő tőkével rendelkezve felvásárolták az ingatlanokat, és bérbe adják. A másik fájó pont a devizahitelesek esete. A kormány az én pénzemből (is) fedezi mások és saját maga döntéseit, melyeket most nem szeretnék minősíteni sem jó, sem rossz irányba. Habár ebben a buliban én nem vettem részt, az életemre mégis komoly hatással van, hiszen nagyrészt emiatt nem kapom meg az esélyt a saját lakásom megvásárlására. Persze az állam most megint ad önerőt, de apró hibája a dolognak, hogy megint előbb kéne gyereke(ke)t nemzenem, és csak aztán gondolkozhatnék egzisztenciám megteremtésén, nem pedig fordítva. 

De milyen jövőképen is lehetne abban az országban, ahol mindenki munkahelye komoly veszélyben van? Gyakorlatilag a vállalkozások és ezáltal a munkáltatók 90%-ának olyan veszélyes és bizonytalan a helyzete a NAV, a jogszabályok bonyolultsága és napi szintű változása, a gazdaságpolitika miatt, miáltal az én munkám is veszélybe került, és bármelyik percben megszűnhet. „Szerencsére” a munka törvénykönyve is megágyazott ennek a folyamatnak, ami azért veszélyes, mert a másik oldalon a gazdaság nem pörög, a cégek lehetőségei szűkülnek, tehát biztosan el kell embereket bocsátani, ami mostanában sokkal könnyebb. Azt tapasztalom, hogy jelenleg senki nem tud előre gondolkodni és megtakarítani, pedig lenne rá hajlandóság. Csak ez a hajlandóság nincs meg a kormány és az ellenzék részéről. A politika nem akarja valamiért, hogy nekünk nyugodt életünk legyen, és megtakaríthassunk az álmainkért (lakás, autó, utazás). Persze tisztában vagyok azzal, hogy külföldön sincs kolbászból a kerítés, viszont azt tapasztalom, hogy más országok hatalma sokkal stabilabb környezetet teremt az élethez és a munkához, mint a miénk. Én nem akarok ebben a rám erőltetett rendszerben élni, ahol az „én érdekeim” sablondumája mögé bújva az pontosan én érdekeim ellen tesznek lépéseket. Mára oda jutottam, hogy összetehetem a két kezem, ha éhbérért dolgozhatok napi 10 órát, és csak minden második csekkel vagyok elcsúszva. Mintha ez lenne a normális állapot. Mintha...

Na és akkor itt van ez a fránya külföld, ami ellen mi (???) szabadságharcot folytatunk. Hát én nem szabadságharcolok senkivel, és kikérem magamnak, hogy a nevemben, a megkérdezésem és a beleegyezésem nélkül gazdasági és jogi hadüzeneteket küldözgessünk az EU-nak, hiszen én is aláírtam egy társadalmi szerződést a csatlakozáskor, amelyben elfogadtuk az EU-tagországok közösen meghatározott irányelveit. Mostanában pedig homlokegyenest ezzel szemben megyünk, ami miatt ha külföldön járva  megemlítem magyar mivoltomat, a szélmalom-szabadságharcossal azonosítanak. A gúny tárgyai lettünk, ami már csak azért is probléma, mert ha véletlenül összejönnének a lépések, és beütne a tuti, akkor a mindenkori magyar politikát ismerve mi, átlagemberek nem részesülnénk belőle, viszont ha jön (a valószínűsíthető) rossz, akkor az minden magyar vállát nyomja, és nekünk kell állni a cechet. Én nem akarok még ezekért a rossz döntésekért is fizetni. Nem akarom, hogy ciki legyen magyarnak lenni, és nem akarom, hogy mások miatt engem  gondoljanak anarchista gyökérnek. Hogy mi a külföld véleménye rólunk? Számtalan példát tudnék mondani, de mint sportszerető, két aktuális sportpéldát említek először, melyekben szintén megmutatkozik „kiváló” megítélésünk.

1. A magyar fociválogatott utolsó két mérkőzése, melyen a sporik elképesztően látványosan fújtak ellenünk, mintha feladatba kapták volna csapatunk elmeszelését.

2. Erdei Zsolt bokszmeccse, melyen a bírák az egyértelmű tények ellenére ormótlan hazugsággal a vesztes ellenfelet hozták ki győztesnek. 

Persze ezek nem bizonyítható dolgok, de szerintem egy picit ide is belekúszott a politika (és akkor még finom és nőies voltam).

Másik példám a mostanában felkapott német mese Orbán Viktorról, amit persze lehet tiszteletlenségnek vélni, és lehet rajta mosolyogni, esetleg átgondolni annak igazságtartalmát. De ami szerintem elképesztő, az a reakcióözön, amivel megint minket égettek. Először Orbán úr elítéli a németeket, hogy a gyermekeket miért vonják bele a politikába, aztán pedig a hírTV elkészített (?) egy ugyanolyan mesét, csak fantáziátlan, gyerekes színvonalon. Persze a külföld ismét a dilettáns magyarokon röhög egy jót.

A politikai részt is meg kell említenem, ugyanis mára a társadalmat sikerült annyira összezavarni, hogy a jobb- vagy baloldali nézeteket bunkós botnak használja mindenki. Jelenleg nem lehet szabad véleményt kifejteni szinte semmiről, hiszen a kormány mindenbe beleüti az orrát, és minden ember politikát kreál mindenből. Ha azt mondod, hogy esik az eső, akkor biztosan ráfogják, hogy te bizony mocskos antiszemita vagy, esetleg jobbos. Ha azt mondod, süt a nap, akkor pedig a szemét balosok közé tartozol. Emberek! Ez egy elképesztő őrület, amit én már képtelen vagyok megérteni, és nem is akarok. Miért esik egymásnak két szegény ember, és kezd el ezen vitatkozni? Vajon jobb lesz ettől nekik? Jobb lett attól bárkinek, hogy a politikai nézeteit ennyire kihegyezte a másikra? Nem tudom végignézni, ahogy az a „fenti” néhány tucat ember sikeresen egymásnak ugrasztja az országot, és olyanokon vitatkozik mindenki, amibe nincs (mert nem lehet) beleszólása, amihez nincs is köze.

Nem szeretném tovább finanszírozni azt a politikát, ami az elmúlt tíz évben megtömködte saját zsebét (és állítólagos közalkalmazottként egy Szijjártó P. több mint 60 milliós vagyonra tett szert pár év alatt, és senki nem kérdezi meg komolyan, hogy ezt hogyan sikerült a havi pár száz ezer forintos fizujából). Nem akarom a politikai kampányokat és azt nézni, ahogy mára a nagypolitikusok egy óvodai csoportra kezdenek hasonlítani. Már a Fidesz sem komoly szakmai programmal nyert, hanem egyszerűen az előző kormányt szidta, kiemelte annak hibáit, és megígérte, hogy majd jobb lesz. Közeledik a választás, és ugyanez kezdődik elölről, csak a szereposztás más. A legrosszabb, hogy a társadalom újból részt vesz ebben a véget nem érő debil játékban, és még képes elhinni, hogy majd jobb lesz. Hogy’ lehetne jobb, ha a kormánybotot ugyanazok az emberek adják át egymásnak folyamatosan, csak más csapat címere alatt? Hogyan építhetném a jövőmet egy olyan országban, ahol a társadalom még hisz a (tündér)mesékben, s ahol senkinek nem érdeke komoly és racionális gazdasági programokat kidolgoznia, hiszen azok túl valóságosak lennének, és azokkal nem lehet nyerni?

Számos problémámat leírtam, miért kell elhagynom az országot, a hazámat. Persze sok minden kimaradt, de azt hiszem,  mindenkiben körvonalazódhatott, hogy mi a baj, és az milyen mértékű. 

Nem akartam megbántani senkit, sok sikert mindenkinek!

 

 

 

  ►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

Ez a cikk 2013. március 29 01. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr615186186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Binladen 2013.04.01. 14:58:52

És vajon az 50-sek mit szóljanak ahhoz,hogy min,30éve fizetik a tb-t és azzal kell szembesüljenek,hogy nem nagyon,vagy csak picike nyugdíjat fognak kapni,ami talán az éhenhaláshoz lesz elegendő.

Nem nagyon kéne megfutamodni attól a rendszer elől, amit ti hoztatok, mint nagy szabadságharcosok.
A mai napig a fiatalok többsége köpködi a leg jobban a régi rendszert,holott csak mint babák léteztek benne.
És még van pofád kimenekülni ebből az országból?
Ha meg csináltátok a világraszóló rendszerváltást, akkor tessék bebizonyítani és tenni is valamit érte, és nem megfutamodni a feladat elől mint egy sunyi patkány.

Itt a bizonyítási lehetőség öcsi! Építsétek fel az országot úgy mint a szüleitek és nagyszüleitek,ne csak pofázzatok a szabadságról és a modern demokráciáról.
23-év alatt csak szét basztátok az országot a piacverseny szellemében, és amikor már se akarat,se tudás, akkor csak a menekülés van hátra a számotokra. Akik meg nem nagyon vagy más képpen akarták a rendszerváltást, azokat meg öregen itt hagyjátok a szarban, hogy oldjátok meg a problémátokat, amit ti fiatalok csináltatok.
Gratulálok vazzeg!

Azt kívánom neked, hogy kint külföldön is kutyaként éld le az életed.

Szarvas Norbert 2013.04.01. 15:05:22

@Binladen:

A levél egy fikció, tartalma pedig valóság és válasz.

midnight coder 2013.04.01. 18:35:31

@Binladen: Az előző rendszer csődbe ment. Nem mellesleg a mostani ellenzék gerincét adó MSZP anyavállalata vitte csőbe. Szabadságharcosok ? Olyan naiv vagy, mint egy óvodás. 56-ban voltak szabadságharcosok, ahogy a cseheknél 68-ban is. A rendszer - amíg működött - tudta "kezelni" a problémát. 89-re pedig már nagyjából mindenki szart erre a dologra, a nép hűtőládát akart és nem demokráciát. És te még vígan építgetted a szocializmust, miközben a szocik már egy éve spontán privatizáltak, amivel megteremtették az alapját annak, hogy a mafla Antall kormány orra előtt szétlophassák az országot.

midnight coder 2013.04.01. 18:37:19

@Szarvas Norbert: Sokkal rövidebben is le lehetett volna írni, nem kell ennyi maszlag: kinn 4x annyit kapok ugyanezért a munkáért. Ennyi az ok barátaim, a többi csak önigazolás. A sok kivándoló közül viszonylag kevesen költöznek Romániába.

unionista (törölt) 2013.04.01. 18:40:31

@Binladen:
tudod az úgy van, hogy a "jobbak" nem "uruszágot" akarnak építeni. hanem nemzetközösséget, vagy ha így jobban tetszik: civilizációt. a "jobbak" ezért mennek londonba, a németalföldre, vagy berlinbe, vagy akárhová. keletre is. és persze mindenki a legjobbat akarja magának és a családjának. de a "jobbak" ezt nem úgy képzelik, hogy a kincstárból kiszedik a pénzt. nem lesz mindenki az "uruszág" (az "uraságok") hűbérese.

unionista (törölt) 2013.04.01. 18:51:40

@midnight coder:
a szocik is loptak. de mondjuk a legnagyobb állami bankot, a legnagyobb állami iparvállalatot, a legnagyobb állami áruházat ki írta át a saját nevére?

euAgWzgmmtq7K 2013.04.01. 18:52:18

Igen, és ezekszerint "külföldön" sokkal egyszerűbb gyereket nevelni, lakást venni, nyugdíjra félretenni, meg munkát találni. Én egy EU-s országban élek, Északon, és Magyarországról általában senkinek nincs semmilyen véleménye, mégpedig azért, mert azt se tudják hol van, például. Mindazonáltal, azt javaslom, először ne végleg hagyd el az országot, nézz körül, aztán gondolkozz. Mert valahogy úgy néz ki, hogy szerinted odaát a kánáán van. Hát egy nagy faszt. Sok sikert.

Makkasz 2013.04.01. 18:54:27

Jó összefoglalás, mindenkinek más az oka hogy elmenjen, mások a hangsúlyok, mégis az alapigazsagok benne vannak.
Néhány dolgot, amit én másképp látok azért leírok:

- nyugdíj, kor. Bizony ez minden korosztályt érint, én pl.nem fogok kapni, de leginkább kiskorú gyermekeimet senki ne tekintse kifizetőgépének,

- család, senki sem a korpiramis feljavításáért (azt hiszem 2,3 gyerek/család átlag kéne az egyensúlyhoz), sem az adókedvezményekért, megélhetési szülőként vállal gyermekeket. Természetesen a jövőtlenség, állandó változtatgatás nem kedvez a felelős ember szülővé válásának. Nekem 3 van, de nem azért mert ez az orbáni modell.

"Persze itt (is) azok a gazdagabb emberek járnak jól, akik a válság idején elegendő tőkével rendelkezve felvásárolták az ingatlanokat, és bérbe adják."

- nem igaz, nettó jövedelmemből vettem befetetési célból ingatlant. Most kevesebbet ér mint mikor megvettem, és bérlő is kevesebbet fizet érte (nominálisan) mint 10 éve! Tehát nem csak gazdagok vesznek ingatlant, nem csak válságban és senki nem jár jól ezzel a gazdasági helyzettel.

Csak árnyaltam, én főként a felelőtlenségért, az államtól mindent várás miatt, a hatalmas, gusztustalan korrupt állam miatt jöttem el, hogy gyermekeim tanulhasanak, boldoguljanak, és ne legyenek oligarchák és politikus elit kihasznált rabszolgái.

balkon-úr 2013.04.01. 18:54:32

Nekünk számtalan új adó (sárga csekk,tranzakciós stb.), és nem megszorításnak nevezett tündérországi megszorítás, maguknak számla nélküli költségtérítés index.hu/bloghu/iflgazdasag/2013/03/31/az_allami_munkahely_nem_normalis_munkahely Nem lehetne, hogy inkább ők menjenek el valahová, de az összes. Nekünk biztosan jobb lenne.

Makkasz 2013.04.01. 18:57:15

@d.hardman: Mországhoz képest szinte mindenütt (fejlett országokban biztosan) kánaán van.

Miért? Mert a polgárok érdekében kormányoznak, valód demokrácia van és azt kapod amit érdemelsz. Igaz, többet nem.

mokkaczuka 2013.04.01. 18:58:09

"A probléma ezzel az a számítás, amely szerint amit most kifizetek albérletre (havi 70 ezer forint egy pesti 60 négyzetméteres lakásra), az pontosan akkora összeg, mint amekkora a havi törlesztőrészletem lenne. Ez nagyon fáj, hiszen ezt a pénzt így is, úgy is ki kell fizetnem, de ahelyett, hogy a saját lakásomba fektetném, másnak fizetem"

Azért vannak annak előnyei is. Nem kolonc a nyakadon, bármikor elmehetsz kisebbe, ha nem bírod fizetni, ha valami elbaszódik, telefonálsz a tulajnak, aki nem tud kirakni akkor se, ha piros hó esik stb. Azzal együtt értem a problémát, mintha valakik odafenn nem lennének képesek felfogni, hogy valahol lakni kell. Na, olvasom tovább.

GaZe 2013.04.01. 18:58:14

@Binladen: "Ha meg csináltátok a világraszóló rendszerváltást, akkor tessék bebizonyítani és tenni is valamit érte, és nem megfutamodni a feladat elől mint egy sunyi patkány."

mondod ezt egy 26 éves embernek. gratulálok :))))

Binladen 2013.04.01. 18:59:18

@unionista:
Bocsi Románul nem tudok de nem is akarok megtanulni.
Szerinted aki magyarnak érezte magát a 2- v.háború után, miért nem menekült sunyi módon el az országból úgy, mint a vérig sértett homokos cóbik,amikor mindenkinek lehetősége volt rá?

Ha azt mondod ,hogy ez a rendszer a fasza, akkor mia faszomért menekültök el Magyarországról?
Építsd bazdmeg!
Ha ezt választottátok a kapitalizmust(persze akkor te biztos csöcsszopó voltál),akkor miért nem építitek fel teljesen? Csinálj forradalmat megint buzikám,ne csak ugassál!
Akkora a pofátok,de egy nagy nullák vagytok.
Elvárnátok azt,amit elbasztatok 23év alatt, azt hozzák helyre a munkába megrokkant 50-60-70 évesek.

Itt a lehetőségek Magyarországa! Akkor miért mész ki pincérnek Németbe, vagy Londonba,ha lehetnél miniszter is?
Hát ezt nemértem!

euAgWzgmmtq7K 2013.04.01. 19:00:23

@Makkasz: Persze, hogyne. Nyilván addig jó, amíg van hinni valamiben. A polgárok, és különös tekintettel a keleteurópai bevándorlók érdekében kormányoznak, nyilvánvalóan.

mokkaczuka 2013.04.01. 19:03:10

@Binladen: Tahókám, az országot azok a nemzedékek baszták szét, akik a seggüket meresztették a szocializmusban a nyugati kölcsönökből. Még mindig azt szívjuk, hogy milysn jók voltak a hatvanas-hetvenes évek, úgyhogy neked kuss! A rendszeredet nem váltotta le senki,életkléptelen volt és összeomlott, ezt varrd a poszter nyakába, aki akkor óvodás volt, te idióta. Igaza van, amikor nem fogja finanszírozni néhény millió szocializmuson nevelkedett seggfej nyugdíját. Amit folyamatosan emelnek, miközben az ország összzeomlik!

Leonard Zelig 2013.04.01. 19:05:22

A szocik mindent elloptak, ehhez képest taknyos 24 éves fideszes országgyűlési képviselők 3 év alatt csak költségtérítésként 26 millió forintot "realizálnak", villákat építgetnek, aszfaltoztatnak a kapubejáróig. Selmeczi úrnőnek állítólag 1 milliárdos a villája. Ezt is a szocik lopták vagy ez így hogy?

Kis ember 2013.04.01. 19:08:04

@Binladen:
Aki most ötven (60-70) éves, az csinálta 1989-ben a rendszerváltást. Aki 25, mint a posztíró, az akkor kétéves volt. 23 évig a mostani 45-70 közötti korosztály "baszta el" a dolgokat, hiszen aki 25 éves (mint a posztíró), az még gyerek volt, iskolába járt.
Úgyhogy ha valaki "elbaszta", az TE voltál, barátom. :)

midnight coder 2013.04.01. 19:10:06

@Makkasz: Pont a nagy büdös nyugati demokraták hülye döntései miatt szív egész Európa, és benne mi is. Ha anno nem adják meg a legnagyobb kereskedelmi kedvezményt Kínának, akkor nem onnan jönne a termékek 90%-a - és akkor nem lenne ekkora munkanélküliség sem itt, sem máshol Európában.

Binladen 2013.04.01. 19:10:41

@mokkaczuka:
Figyelj már te kis buzi!
Ingyen jó volt tanulni,egészségügyi ellátást igénybe venni, azoknak az adójából akiket próbálsz leokádni?
A szocban és végén volt 20millió dollár kölcsönünk!
Most van "20ezer milliárd"EU. kölcsönünk!
Mi a faszt fizetsz te köcsög!?
Gondolom te is dolgoztál már vagy 3 hónapot életedben, azt is közmunkán, hogy így képben vagy a politikai helyzettel.

midnight coder 2013.04.01. 19:13:48

@Leonard Zelig: Ez aprópénz ahhoz képest amit a szocik loptak. Pár száz kilométer autópálya 3x-os áron - és ez csak egy pici tétel a listáról.

Binladen 2013.04.01. 19:14:09

@Kis ember:
Igazad van mert tényleg Orbánék,Gyurcsányék meg a többi hozzád hasonló homokos 70 évesek csinálták a rendszerváltást.

Binladen 2013.04.01. 19:15:50

@midnight coder:
Helyesbíteni kéne: MDF,SZDSZ,MSZP,FIDESZ

midnight coder 2013.04.01. 19:16:59

@Binladen: A szocban volt 20 millió dollár kölcsönünk és egy olyan termelési infrastruktúránk amiből hiányzott úgy 40 év technológiai fejlesztés, valamint a komplett minőségbiztosítási rendszer és a marketing. A II világháború előtt műszakilag bár le voltunk maradva, de amit csináltunk az többé-kevésbé világszínvonalú volt. 90-ben a legjobb termékeink is nyugati termékek másolatai voltak, ipari hulladék minőségben.

Fejesrob 2013.04.01. 19:21:16

Ez OK, de kb. ezek alapján úgy Trianon óta érdemes elhagyni Mo-t.

Szíjjártó 60 milliója tényleg gáz, de ez miben gátol téged? Nehezebben tanulsz ettől nyelveket?

Mellesleg Sárközyhez képest Szíjjártó fika, az összes nagypályás ott van, ahol te a nagy nyugdíjat kapod.

midnight coder 2013.04.01. 19:23:26

@Binladen: Nem. Még csak nem is Hornék csinálták. Gorbacsovék csinálták, és azért mert a másik alternatíva a teljes összeomlás lett volna a SZU-ban. Addigra ugyanis már a szovjet városok élelmiszerellátása is nyugati hitelből ment, és az elvtársak kiszámolták az ujjacskáikon hogy ez hova vezet, és úgy döntöttek hogy a végkifejlet káros lenne az egészségükre.

Még ma is minden hülye azt hiszi, hogy itt mi csináltuk a gengszterváltást, Horn és a Pán-Európai Piknik. Holott egy lószart. Horn Gyuszi ha Moszkva jóváhagyása nélkül csinált volna ilyet, akkor egy hónap múlva Szibériában nyaral. De még ha valami csoda folytán a SZU el is enged minket,a béketábor gyakorlatilag mit sem veszít. A mi gazdaságunk lénygében semmi olyat nem adott a KGST-hez ami nélkül nem lehettek volna el az elvtársak. Nem is szólva a Varsói Szerződésről. A KGST és a VSZ ennek ellenére pár éven belül összeomlott.

Binladen 2013.04.01. 19:26:55

@midnight coder:
Hát ha neked hulladék termék volt az: ikarusz busz, a Rába termékei, a ganz-Mávag, A hajógyári úszódaruk, amit a világon mindenhol elismertek mint műszaki terméket, jobban tennéd ha inkább a tórába menekülnél bele.
Olyan hülye vagy mint a faszom, amikor felrovod Magyarországnak, vagy bár melyik Eu-s országnak azt, hogy miért nem gyártottunk 700-s shel mercit 40 évvel ezelőtt.
Jobban teszed ha te is ki mész cselédnek vagy rabszolgának Londonba.Ha szopni akarsz,ott még azért is jobban fizetnek.

lost hope 2013.04.01. 19:28:46

hozzátennék még, a teljesség igénye nélkül:

- A rezsicsökkentés nevű elmebaj, ami energiakímélő beruházások (szigetelés, fűtéskorszerűsítés) támogatása helyett a pazarló felhasználást konzerválja évtizedekre vacak pár tízezer szavazat reményében

- A fojtogató légkör elől menekülő, önálló gondolkodásra képes ezrek tudása, munka- és vásárlóereje hiányozni fog az országnak. A politikusoknak nem, mert nekik egyszerűbb bólogató birkák felett uralkodni(!), mint önálló véleménnyel és akarattal bíró egyének közösségén.

- Nem látni olyan politikai erőt, amely képes lenne a végletekig lezüllött, primitív, rövid távú érdekek mentén szerveződő politikai kultúrán változtatni.

- És ami még szörnyűbb: nem nagyon látni a tömegek igényét erre a változásra.

Nem az a baj, hogy sz@rban vagyunk, hanem az, hogy még mindig a rossz irányba megyünk. Fehéroroszország felé...

Binladen 2013.04.01. 19:29:52

@midnight coder:
Erre csak annyit tudnék mondani, hogy Magyarország 25 millió emberre termelt valamikor élelmiszert,nem értem hogy miért kellett volna kölcsön az élelmiszerre?

Makkasz 2013.04.01. 19:30:20

@d.hardman: Saját polgáraik és emberek érdekében kormányoznak,nem a bevándorlókért. Ettől még a bevándorlónak is paradicsom Mooszághoz képest, mert emberszmba veszik.
Mindegy is, látom nem jártál mostanában Moon.

Leonard Zelig 2013.04.01. 19:31:02

@midnight coder: Az autópályát használhatód, Selmgeci fürdőszobáját meg nem.

Makkasz 2013.04.01. 19:31:51

@midnight coder: Ez már biztos? akkor mi az osztrákok színvonalán élnénk? Vagy amerikaiak?

Bizony a rendszerváltás után elkurták a korrupt szemetek, az önző politikus elit. A legrosszabb most van hatalmon.

Binladen 2013.04.01. 19:35:32

@lost hope:
Pont a kis kopasz Lenin mondta azt, hogy nincs fejlődés háború nélkül.Nem nagyon bírom a csávot, de ebben igazat kell hogy adjak neki.
Majd 23éve, csak toporgunk a langyos szarban.

Ambiorix 2013.04.01. 19:37:12

Kedves Norbert, emiatt ne emészd magad! Tudod, van egy régi szólás: ha menni kell, akkor menni kell. Bizotsítalak, hogy fájdalmasan korai búcsúd ettől az országtól nem fog pótolhatatlan űrt hagyni maga után, továbbá senki sem fog sírva, térden állva könyörögni, hogy lécci ne menj el, vagy ha már elmentél, akkor gyere vissza. Van útleveled/személyid/vízumod meg jól becsomagolt böröndöd, hát rinyálás helyett cselekedj. És vedd úgy, hogy hosszan lobogtattam utánad a patyolatfehér keszkenőmet. Csá! :)

midnight coder 2013.04.01. 19:39:41

@Binladen: Az ikarusz buszt hová is tudtuk eladni a béketáboron kívül ? Leginkább csak olyan harmadik világbeli országoknak, akik a normális buszt nem tudták megfizetni. Rába ? Ne viccelj.

Én a gengszterváltást egy olyan gyárban éltem meg, ahol exportra gyártottunk gyógyszergyártáshoz szükséges gépeket. Sok-sok kézimunkával, ócska gépekkel, mocskos műhelyben. A saját mérnökeink mondták, hogy a cucc amit csinálunk műszakilag egy röhej, a közelében sincs semmiféle szabványnak. De a jó afrikaiaknak el lehetett adni ócsóért - és mivel a dollár kellett, így a gyár megkapta az állami támogatást. A genszterváltásig. Utána viszont olyan százmilliós mínuszt csinált évente, hogy a fal adta a másikat. A vezérigazgató elvtárs, meg a párttitkár elvtárs és a szagszervezeti főelvtárs némi MRP-vel és némi felvásárolt kárpótlási jeggyel privatizélte, de attól ugyanolyan veszteséges maradt. Próbáltak rá vevőt találni - amikor utoljára ott jártam nem sok sikerrel - és már a macskák sem voltak meg a gyárudvaron, nemhogy a dolgozók.

midnight coder 2013.04.01. 19:43:06

@Makkasz: A rendszerváltás már azért volt, mert csődben volt az egész béketábor. A mi termelési infrastruktúránk pedig nemigen volt arra alkalmas, hogy azon kívülre eladjunk bármit is. Az inkompetens és korrupt gazember politikusaink egy másik kérdés.

De a kettő együtt sem lett volna probléma, ha az EU nem kúrja el. Ha az a gyártási kapacitás ami az EU-ból Kínába ment Európában marad, akkor ma nagyon másképp néz ki ez az ország (és az EU is).

midnight coder 2013.04.01. 19:44:32

@Binladen: Nem nekünk volt élelmiszer gondunk, hanem a SZU-nak.

midnight coder 2013.04.01. 19:46:14

@Leonard Zelig: Akkor semmi gond azzal, hogy a költség 2/3-át ellopták. Mi az a pár milliárd kilométerenként. Elvégre, valamit azért építettek is.

zobod 2013.04.01. 19:49:00

A saját tulajdonú lakóingatlan Nyugat-Európában nem annyira triviális dolog, mint a bejegyzésed alapján hiszed. Egy müncheni, párizsi, londoni vagy éppen stockholmi lakás igen sokba van, ottani mércével is. Alighanem még relatíve is drágább, mint bp.-i árak a bp.-i fizetésekhez mérten. Házról már nem is beszélve. Ami az Erdei meccsét illeti, a látványsport és a fáradhatatlan iparosmunka párharcból sajnos mindig az utóbbi jön ki győztesen. Ha egyszer az is szabályos pont, hogy hülyére püföli Erdei kezét, hát akkor ez van.

Leonard Zelig 2013.04.01. 19:51:37

@midnight coder: Te auditáltad az autópálya-projektet, LoL? Persze, kétharmadát ellopták, és beomlottak az alagutak, LoL. Arra válaszoljál, hogy a fidesznyikek villájának hány harmada hoz bármilyen hasznot is az országnak?

Makkasz 2013.04.01. 19:51:51

@midnight coder: Az EU hibája a hatalmas újraelosztás, ez a halála is. A versenytorzító pályázati rendszer, a pénzket összedobó franciák, németek, az azzal imgyen pénzként sáfárkodó tolvaj politikusok.

A verseny további torzítása, védővám, protekcionizmus, rosszabb létet, haláltusát hozna ugyanígy.

Az akalmazkodás a kulcs.

Maurice Minifield 2013.04.01. 19:55:32

" s ahol senkinek nem érdeke komoly és racionális gazdasági programokat kidolgoznia, hiszen azok túl valóságosak lennének, és azokkal nem lehet nyerni?"

Csak halkan kérdezem, hogy mi lenne szerinted a "komoly és racionális gazdasági program"?
Privatizáció? Rossz hírem van: már nincs mit eladni, talán egy-két részvénycsomagot.

"A nyugdíj""Elképesztő, ahogy az aktuális hatalom mindenféle címszóval és erőszakkal szinte a teljes nyugdíjpénztári vagyont elvette "

Van egy rossz hírem. Liberális barátaink épp most mutatják meg, hogy mi fog történni a "pénzeddel". Lásd Ciprus. Az fog történni a pénzeddel, ha nyugdíj, ha betét, ha bármi.

Jó utat!

Ad Dio 2013.04.01. 20:03:30

"Nem akartam megbántani senkit, sok sikert mindenkinek!"

Nem bántottál meg senkit. Jó utat.

Útravalóul egy pár jótanács: ha blogbejegyzést írsz, legközelebb törekedj a tömörségre. Ebben a frankó rohanó világban az emberek nem szívesen olvasnak kisregényeket.

Másfelől ha blogbejegyzést (vagy egyéb publikációt) írsz, törekedj az egyéni gondolatok/látásmód kifejtésére. Az emberek nem szeretik az unalomig ismételt gondolatokat 100x olvasni. Főleg nem olyan töménységben és teljességben mint imént kifejtetted. Egész terjengős cikked összefoglalható lett volna emígyen: liberális értelmiségi vagyok, ennek az eszmerendszernek minden részletében hiszek/magaménak vallom. És hidd el, innen tudjuk mit akarsz mondani, nem kell a klaviatúrát koptatni. Még meg is értjük becsszóra, csak az egész megvan 2 perc alatt, nem olvasgatunk fél órán át ezerszer hallott gondolatokat. Mert ez akár még bosszanthatja is azt aki valami eredetit keres.

Stilisztikailag ha tudsz, igyekezz kicsit változatosabban fogalmazni. Főleg ha ilyen bazi hosszú publikációra készülsz. Kérlek légy tekintettel az olvasóra. Az is csak ember. Ha rászán az életéből egy rahedli időt, hogy a gondolataidat megismerje, próbáld számára élvezetessé tenni.

Máskülönben minden ok. Megértem az érzéseidet, bár nem osztom. Viszont szívből kívánom hogy találd meg a helyed a világ egy másik pontján. Üdv és sok sikert!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.01. 20:09:43

Magyarul: kellene sok pénz és szeretnél norvég életszínvonalat. Ezzel sokan vagyunk így, akár hiszed, akár nem.

Szubsztitúció 2013.04.01. 20:17:28

Én igazából mosolygok itt a legtöbb kommentelőn.. De ez van.
A levélírójával teljesen egyetértek. Itthon sok jövőkép nincs. Én igazából azt nem értem meg, hogy mit is akarnak ezzel az országgal a vezetőink. Nem hiszem el, hogy ez nekik sem tűnik fel. Még néhány fiatal elmegy ebből az országból (és jelenleg az itthon tanulók 70-80% tervezi ezt), akkor ez a rendszer így úgyis össze fog omolni. Szeretet vezérünkből még azt is kinézem, hogy megfogja tiltani a fiatalok és a keresőképesek elvándorlását (EU elleni "szabadságharc" címén).
Itt több baj is van. Amíg egy nép agyát ki lehet mosni (aztán 2/3-al megnyerni) olyan választási programmal: hogy minden jobb lesz, mint Gyurcsány alatt... Nos azt hiszem, hogy akkor itt a magyaroknak harangoztak. Csak emlékezzünk vissza:
1., 300-as eurónál már a Gyurcsány kormány lemondatni akarták. (most legfrissebben is 303 euro de közel járt a 310-hez is. Mit keresnek még a helyükön?!)
2., Tisztán él az emlékeimben, hogy választási győzelmük esetén ígéretet tettek a benzin jövedéki adójának a csökkentésére. Erre mi történt? Még nagyobb lett a jövedéki adó és pluszban Bio-etanolnak is felvitték a jövedéki adóját )egy olyan üzemanyag fajtának amit mindenütt támogatnak az Eu-ban)
3., Most komolyan emberek... Most azon sírnak itt néhányan, hogy az MSZP annak idejét szétprivatizált mindent? Megnéztétek, hogy a NEMZETI BANK élén most ki ül?! (nesze neked legnagyobbat Ők lopják).
A legnagyobb baj az emberek, hogy egy agy-mosott Orbán szeretet vezér szavazóbázistól nem lehet sokat várni. Egyik is lopott (MSZP) a másik is.. csak az utóbbi még ráadásul álszent módon teszi ezt. Undorító módon.
Tudjátok külföldön sincs kolbászból a kerítés. Nincs ott sem kánaán. Sőt! Tovább megyek ott is lopnak a politikusok.. nem is keveset. De pont leszarom, hogy ki mennyit lop ha közben én is jól keresek és egy jóléti államban élek.
Szóval a fiatalokat csak biztatom, hogy menjenek innen még mielőtt ez az állam becsődöl. Mert befog. Záros határidőn belül (persze ha Nemzeti Bank tartalékait felhasználják isten ments a magyaroknak..). Ha lehetőség van ezt nem kell átélnetek. Magam is ha megszerzem a diplomám az első teendőim között lesz jegyet vennem a "nyugati kapitalizmusba" (aztán mielőtt bárki jönne azzal milyen szemét vagyok: nem az állam fizeti a diplomám.. Hanem én!).

Kis ember 2013.04.01. 20:20:38

@Binladen:
Hát te teljesen kész vagy. :)))
A rendszerváltozáskor összesen 14 éves voltam. A fő problémám az volt, hogy hogyan tudnék intim közelségbe a női nem tagjaival. A legszebb az egészben, hogy ezt három kattintással kideríthetted volna.
Hahaha, szerinted ezek után mennyit fog adni bárki is a szavaidra?
Muhahaha

midnight coder 2013.04.01. 20:22:34

@Leonard Zelig: Ezt anno valamelyik szdsz-es főmufti mondta egy őszinteségi rohamában. Akkor nagy botrány volt, de őszintén szólva most meg nem mondom melyik és mikor - elég sok ilyesmi volt az előző két ciklus alatt.

Ad Dio 2013.04.01. 20:30:04

Upsz, majd elfelejtettem: az Erdei meccs politikai elemzése épp olyan alaptalan... eh... legyen "badarság", mint pár hete amikor az ellenzéki kórus szerint Erdő Péter azért nem lett pápa mert... Gondolkodni szabad még hívőknek is :).

Erdei azért vesztett, amiért Németországban meccsezni sem meccsezhetett: mert ez jobb üzlet így. Az ellenfél győzelme többet hoz a konyhára. Erdei pokoli jó sportoló, de sajnos nem tud valamit: tömegek szívét megfogni. Más szóval jegyeladást, bevételt generálni. Ez van. Kívánom hogy edzőként sikeresebb lehessen, mert megérdemli. Részemről maximális tisztelet felé.

HuKing 65 2013.04.01. 20:32:23

Norbi en ugy gondolom neked azert kell elhagynod az orszågot hogy tanulj kicsit, korosodj, legyel bölcsebb, akkor talån - de lehet hogy csak talån megerted a dolgok menetet. Te szerintem az a tipus vagy aki maga kårån tanul, neked tapasztalat kell. A kamaszos feligazsågok meg nagyon messze vannak az igazsågtol.Ha akarsz dolgozni, van valami szakmåd (nem jogåsz vagy cociologus)majd az idö vilågossägot gyujt a fejedben, es akkor talån okosabb dolgokat fogsz leirni.
Ahogy mår többen leirtåk a magyarsåg jelenlegi problemåja sajna a II-vh utåni"ujjåepitessel", erkölcsi "megvilågosodåssal" kezdödött. Mi sajna nem az elözö rendszer megreformålåsåval, fokozatos javitgatåsåval, hanem egy "zseniålis" mesterseges vilåg megteremtesevel kezdödött es borult 89-ben. Azota pedig az adossågot adossåggal probålunk meg eltuntetni. Kurva okosak vagyunk, nem ismerjuk el hogy åtvågtak illetve åtejtettuk sajåt magunkat. Nagyon nehez idök következnem es ha csak a sirås es egymåsra mutogatås megy, addig is csak sok-sok fiatal es öreg våndorol ki. Ilyen rinyålåsban elni nem lehet, itt mår mindeggy piros vagy kek sapka van rajtad, ugyis beled köt valaki. Termeszetesen nem csak azok mennek el akik többet akarnak keresni, hanem azok is sokan, akiket hideg råz az emlitett magatartås miatt. Egyszer valaki leirta kådår zsirjån szenved a magyar, szerintem van benne valami. Mit gondoltok kedves kommentelök hol tartanånk ha a hajdani vilåg tovåbb epult volna (ezerszinu vållakozåsok a gepipartol a szolgåltatåsokig-) tessek megkerdezni sajna mår egyre kevesebb a lassan mår 70 feletti embereket!!! Szerintem ha nem is a csucson de pl dånia es meg sok egyeb orszågot böven uberelnenk. A szocialista "erkölcs" sajnos kiveshetetlenul beivodott mindannyiunk genjeibe. Megegyszer leirom szerintem mås lehetöseg nincs, csak a megbekeles tanulås-akår norbikåm kulföldön, befejezni az elmeleti rinyålåst es elkezdeni penzt TERMELNI !!! Ez nagyon nehez mert Nagy a belsö ellenszel, a kulfödiröl ne is beszeljunk, burokban eltunk sokåig ebböl ki kell lepni. Ma van egy viszonylagosan jo tårsadalmi kerete az orszågnak, van sok tehetseg (ne higgyetek a sok negativ jelzönek, hmm magyar vagy sok ember tiszteletet fejezi ki keleten es nyugaton egyarånt) ha az emberi tenyezökön tudunk vältoztatni akkor van esely, kulönben dråma jön. Szoval norbi sok sikert,elnezest kerek måsoktol is az iråsmodom miatt de utålom a gugli zseniålis programjåt alkalmazni. Tovåbbi jo estet mindenkinek !!

NIL7 2013.04.01. 20:32:56

Ne nézz hátra, posztoló! Bár az ember már csak olyan, hogy számvetést csinál, elmeséli búját bánatát amivel erősíti önnön elhatározását és jobbra való törekvését - mert azért nem könnyű végigcsinálni. Legjobb ezt az egész itteni katyvaszt és mocsárt elfelejteni - harminc év múlva olyan lesz csak mint egy rossz álom, és ha majd a felnőtt gyerekeidre nézel akik egy jobb világban nőttek fel és élnek, akkor minden nehézségért kárpótlást kapsz.

Leonard Zelig 2013.04.01. 20:34:13

@midnight coder: Jól terelsz, de hisz' ezért fizetnek. Még mindig nem válaszoltál, hogy az esetleg drágán épült autópályákhoz (amelyek mindenképpen megtérülnek, legfeljebb lassabban) képest milyen hasznunk van Selmgeci bárónő cararai márvány fürdőszobájából, vagy a másik fideszes geci házáig aszfaltozott útból. A futballstadionokról nem beszélve. De nyugodtan mesélj még SZDSZ-ről, MSZP-ről, a kérdésem költői jellegű, téged meg azért fizetnek, hogy itt maszatolj.

vuvuvu2 2013.04.01. 20:39:28

egy kérdés ami eszembe jut erről a hihetetlen naivitása miatt önlejárató posztról: a posztoló vajon beszél-e valamilyen nyelvet olyan elfogadható szinten hogy legalább előzetesen tájékozódjon arról, hogy az általa istenített külföldön milyen a nyugdíjrendszer, milyenek a lakáshoz jutás körülményei, egyáltalán (pl. angliában) milyen a lakásállomány, ezzel összefüggésben ár-érték arányban mennyi pénzért milyen körülmények között lakhat, milyen színvonalú és mennyibe kerül az eü rendszer, milyen az iskolarendszer, mlyen a közbiztonság (és mi a közbiztonsági trend a liberális bevándorláspolitika fényében) stb. vagy ha beszél is, rendelkezik azzal a képességgel hogy a megfelelő helyeken tájékozódjon? nyilván mindenütt lehet találni szép példákat, azonban nyugat-európai országok közül mindig is kevés olyan hely volt ahol 1/a szociális háló olyan erős volt hogy a nyugdíj/egészségügy/iskola/lakás témák (hogy csak néhány, az életminőség szempontjából releváns topic-ot említsek) jól működtek, 2/ ahol kelet-európából indulva sokan érvényesülni tudnának. bad news: nyugaton is fogy a pénz, és egyre kevésbé működik a történet. erre jó példa a liberális és toleráns és egykori szociális hálójáról híres hollandia, ahol a háló lazítása már több mint 20 éve elkezdődött. szóval summa summárum, olvasni kell és utánanézni miahányóra. hacsak nem vagy überzseni vagy überművész, nagyon kemény árat fogsz fizetni az élettapasztalatért amit majd megszerzel odakint. persze azért jó tanulást kívánok és sok szerencsét!

dennisthemenace 2013.04.01. 20:40:35

Azoknak a hulyeknek, akik mosogatoznak, cseledeznek, rabszolgaznak; Normalis keresetem van, amibol kenyelmesen megelek, husz szazalek az ossz elvonas belole (ado es tb). A ceg kantinjanak szinvonalat sok magyar etterem megirigyelhetene, minden ruhat, felszerelest a ceg all. 28 nap fizetett szabadsagom van, tappenz, egeszsegbiztositas, nyugdijpenztar.. Es minden jot kivanok nektek ott Magyarorszagon.

Exploiter 2013.04.01. 20:55:04

@Binladen:

A fent említett korcsoport (30 alatti) pont hogy nem baszott el semmit, mert még nem volt ideje rá.
Az 50-60-70 évesek baszták ezt el, de nagyon, a 40-esek a lehetőségeiktől függően éltek vagy nem éltek a lehetőségekkel.

A 20-30 évesek kaptak egy szétkúrt országot, egy tüzelőanyagnak se jó politikai elitet, egy rakás nosztalgiázó nyugdíjast, a biztos tudatot, hogy ő már csak befizethet ebbe a rendszerbe, hazaárulózást, Európa egyik leghülyébb népét, gazdasági, szociális, társadalmi, morális válságot és tegye fel az életét arra, hogy mindezt rendbeteszi HELYETTETEK.

A huszonéves tudja, hogy
- magyarország nem kapitalista ország
- a fidesz nem jobboldali párt
- az mszp nem baloldali párt
- hogy működik úgy általában a világ, mint olyan
Meg egy rakás más dolgot is tud, amit ti lusták voltatok megtanulni és csak pislogtok a világra mint egy barom, hogy itt most mi van akkor.

Épp most nőtt fel a generáció, aminek már nem lehet úgy a pofájába hazudni, mint nektek. Olvasd az újságot, meg nézd a tévét.

Csak éppen nagyon nehéz helyzetben vannak ám, mert ti elbasztatok mindent, amit csak el lehetett baszni. Úgyhogy fogd be és gondolkozz inkább, aztán KÖSZÖND MEG, ha valaki marad még itt egyáltalán veletek.

PannonBoy 2013.04.01. 20:55:11

1. Látom, itt sokan történelmi csatározásba kezdtek. Tök felesleges, az a múlt. Változtatni nem lehet rajta, inkább túl kell lépni.

2. A kormányok túlkapásait ti, azaz a nép, hagytátok. Úgy látszik, hogy mindenki csak el van telve magától, de kollektíven nem okosak a magyarok. Tenni kellett volna ellene, hogy ne úgy történjen, utólag már csak sz@rdobálás, akiből senki nem kér.

3. A posztíró való problémákat vet fel, noha kicsit hosszan fejti ki, kevesebből is értenénk.

4. Ha kicsit jobban utánanéz a nyugati kultúráknak, akkor láthatja, hogy a saját lakás rendszere ott nem elterjedt, a legtöbben bérleményben laknak. Igaz, hogy ott sokkal fejlettebb a rendszer, nem ártana, ha itt is meghonosulna.

5. Külföldön is dolgozni kell. Aki azt várja, hogy csak minden az ölébe hullik, el se induljon.
Az viszont tény, hogy ebben az országban a politika az emberek ellen van, nem mellettük.

6. A fiatal, magasan képzett, nyelveket beszélő munkaerő menjen el, majd aztán meglátjuk, mennyire fogja bírni ez az ország a kiesett GDP-t. Hátha akkor az itthon maradottak majd észbe kapnak.

7. Viszlát, -1 fő! :)

PannonBoy 2013.04.01. 20:55:11

1. Látom, itt sokan történelmi csatározásba kezdtek. Tök felesleges, az a múlt. Változtatni nem lehet rajta, inkább túl kell lépni.

2. A kormányok túlkapásait ti, azaz a nép, hagytátok. Úgy látszik, hogy mindenki csak el van telve magától, de kollektíven nem okosak a magyarok. Tenni kellett volna ellene, hogy ne úgy történjen, utólag már csak sz@rdobálás, akiből senki nem kér.

3. A posztíró való problémákat vet fel, noha kicsit hosszan fejti ki, kevesebből is értenénk.

4. Ha kicsit jobban utánanéz a nyugati kultúráknak, akkor láthatja, hogy a saját lakás rendszere ott nem elterjedt, a legtöbben bérleményben laknak. Igaz, hogy ott sokkal fejlettebb a rendszer, nem ártana, ha itt is meghonosulna.

5. Külföldön is dolgozni kell. Aki azt várja, hogy csak minden az ölébe hullik, el se induljon.
Az viszont tény, hogy ebben az országban a politika az emberek ellen van, nem mellettük.

6. A fiatal, magasan képzett, nyelveket beszélő munkaerő menjen el, majd aztán meglátjuk, mennyire fogja bírni ez az ország a kiesett GDP-t. Hátha akkor az itthon maradottak majd észbe kapnak.

7. Viszlát, -1 fő! :)

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2013.04.01. 20:59:53

@midnight coder:
"De a kettő együtt sem lett volna probléma, ha az EU nem kúrja el. Ha az a gyártási kapacitás ami az EU-ból Kínába ment Európában marad, akkor ma nagyon másképp néz ki ez az ország (és az EU is)."

Hú! Ez nagyon igaz!
Gondolom az "EU-ban marad" alatt, az újonnan csatlakozott, szegényebb országokat értetted. Hogy oda lehetett volna áthelyezni a termelés egy részét, ahol olcsóbban tudtak volna termelni, mint az "anyaországban". Lehet, hogy nem lett volna olyan olcsó, mint Kína, de valóban teljesen más lenne most a helyzet!

midnight coder 2013.04.01. 21:03:28

@Leonard Zelig: Te nem akarod érteni, hogy ha egy nagyberuházás 2/3-át ellopják az éppúgy kiesett pénz a közösből mint a márvány fürdőszoba, csak pár nagyságrenddel több. A 3x-os áron épült autópályákra guglizz rá, sok mindent találhatsz a témakörben. De anno az index is hozott cikket erről, bár még csak a korai ügyekről.

Engem meg azért fizetnek hogy a kávét és a pizzát programsorokká alakítsam egy multinál. Itt csak hobbiból idomítom a komcsikat. :-D

2013.04.01. 21:06:58

Teljesen egyetértek azzal, hogy ebből az országból EL KELL MENNI!

A liberálisoknak! Sajnos csak beszélnek róla, nem mennek! Pedig de jó lenne nélkületek pofátlan, hazaáruló csűrhe!!!

liftman (törölt) 2013.04.01. 21:10:05

több agysebész kommentertől nem egészen értem hogy ha az illető 0 éves volt a rendszerváltáskor, akkor mit is baszott el ő az elmúlt 20 évben?

Pandamedwe 2013.04.01. 21:11:27

@midnight coder:
Azért mert monogatod, hogy a szocik ellopták az autópálya építés pénzeinek 2/3-át még nem feltétlenül van úgy.
No persze jelen esetben ez itt nem is lényeges de te mesterien terelgeted a dolgot ebbe az irányba mert marha okosnak hiszed magad.
Viszont csak sima komcsizásra tellik. Kicsit szánalmas vagy, tán foglalkoznál a cikk témájával
A lényeg, hogy a használható nyelveket beszélő kreatív fiataljainkból sokan mennek(mentek) külföldre. Hosszú távon halálra vagyunk ítélve ha nem változtatunk a jelenlegi felálláson.

Szarvas Norbert 2013.04.01. 21:12:02

Köszönöm a mostanáig beérkezett hozzászólásokat!

Szeretném még egyszer leszögezni (amit már a második kommentben is megtettem), hogy ez a levél egy fikció, tartalma pedig valós.

Nagyon hiányolom a tartalommal szembeni tényleges érveléseket, hogy miért is nincs igazam! Sajnos a szokásos sárdobálás melett ez egyáltalán nem valósul meg.

Valóban nem lopták el a MNYP pénzeinket? Valóban nem lesz nyudíjam annak ellenére, hogy még 40 évig fizetek be a kasszába? Valóban képtelenség megoldani a lakhatást normális minősgben? Valóban van egy családmodell, amitől eltérőt egyre kevésbé ismer el a törvénykezés? Valóban nem kényszerítenek a jogalkotók bele a házasság intézményébe? Valóban...?

Az írásban konkrétan leírtam, hogy külföldön sincs kolbászból a kerítés, viszont az általam is preferált EU országokban sokkal stabilabb az a gazdasági és morális háttér, ami szerintem alapja a jövőnek és tervezésnek.

Megkaptam, hogy elég lett volna annyit leírni: Liberális vagyok! Én pontosan ez ellen tiltakozom, hogy a politikai szakzsargonnal olyan könnyen dobálózunk és mellőzzük az egyediséget, hogy az már elviselhetetlen.

Attól mert valaki gondol valamit, nem lesz egyik politikai eszme zsoldosa sem. Lehet, hogy egyik témakörben baloldali nézeteket vall valaki és egy másik témában pedig jobbos. A politika elérte, hogy mindenki be legyen skatulyázva.

Azokat akik cinikusan elköszöntek tőlem (és félreértelmezve soraimat azt hitték elmegyek) meg szeretném kérdezni, hogy nekik mitől jó a mostani állapot? (A mostani állapot nem feltétlenül a Fideszhez köthető, hanem az elmlt 10 év időintervalluma a kérdés).

Nekik milyen jövőképük van? Miért kell mindenből poltiikát csinálni és miért nem lehet egyszerűen a tényeket megnézni és azokon dilemmázni?

Exploiter 2013.04.01. 21:12:58

@Lindalinda:

Fél milla már elment ha jól tudom. Most de jobb már, vagy csak de jobb lesz majd? Milyen dejobbsági fokon állunk? Nem néztem a tévét ma, nem tudom.

Pandamedwe 2013.04.01. 21:15:07

@Szarvas Norbert:
Légy engedékeny differenciált gondolkodásra képtelen honfitársainkkal szemben:-)
A népet nem lehet lecserélni
(MIniDúcsénk azért majd megpróbálja)

Leonard Zelig 2013.04.01. 21:15:32

@midnight coder: Nem építettek háromszoros áron autópályát, viszont építettek autópályát. Akármilyen drágán, de megtérül, csak idő kérdése. A fidesznyikek magánvagyonának növekedése semmiféle pozitív hatással nincs a nemzetgazdaságra. A Fidesz ezzel szemben óríásplakátokon hirdeti magát és politikáját, mint Észak-Koreában. De még nyugodtan mondjad a párhuzamos valóságodat, meséld a tündérmesédet.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2013.04.01. 21:17:02

@Exploiter:
"Milyen dejobbsági fokon állunk? Nem néztem a tévét ma, nem tudom."
Nem néztél tévét??!! Húúúú! Én ezt nem merném ilyen nyíltan, csak így bevallani!
Egyébként a dejobbsági fokunk kettő egységet növekedett!

pandacsökiboborján 2013.04.01. 21:19:50

azért furcsa ez az egész: egyesek a termelést keletebbre költöztetik,mert ott van és olcsóbb a munkaerő,miközben rengetegen költöznek külföldre melózni. És tévedés,hogy pincérkedni meg mosogatni...szeritnem Magyarországon azért sem lesz gazdasági növekedés,mert egyszerűen a képzett munkaerő már rég külföldön dolgozik. Nagy is a dilemma: a magyar versenyképes,kiemelt bér a hirdetésben( ha egyáltalán kiírják) mondjuk 150.000 ft,mellette a német meg 500.000 . Vajon melyiket is válassza az ember?!

Spacecake 2013.04.01. 21:31:20

@mokkaczuka: 'telefonálsz a tulajnak, aki nem tud kirakni akkor se, ha piros hó esik stb. '
kicsit off,de miért is nem??
felmondási idő szerződés szerint(30-60-90nap,annyi amennyi),indoklási kötelezettség nélkül,kalap-kabát,viszlát.természetesen oda-vissza érvényes.

komplikato 2013.04.01. 21:32:14

@midnight coder: 1. Te most tényleg azon rugózol ki lopott többet? Dél Koreában pár éve (2009?) kivégeztek egy magasabb rangú politikust a közpénzek elb*szása miatt! Nálunk meg lehet versenyeztetni a politikai elit tagjait ki lopott többet???
2. Most rendes áron épülnek az utak és vasút? Mert nem csak szerintem NEM.

liftman (törölt) 2013.04.01. 21:33:53

ha elmenné(n)k, a sok egyéb mellett azért menné(n)k el, mert csak a mai nap kb. 10 cikk alatt vannak olyan kommentek, amitől én konkrétan félek, mi lesz az utcán 1 év múlva. fél év múlva.

már nem emberek vannak itt, hanem teljes sötétségben élő állatok, akik binárisan tudnak csak látni: mi/ők. libcsi/náci, komcsi/zsici, nyugger/cigány, fidesz/mszp, teljesen mindegy.

a sötétségnek nincs színe, ideológiája. a náci sötétség ugyanolyan sötét, mint a zsidó, keresztény, kommunista stb. sötétség.
és a világosság se keresztény, se zsidó, se nemzeti, se libsi.

és ebben az országban már megszűnt a világosság. ez iszonyatos. ilyen jelenleg a világ egyetlen helyén nincsen.

na gyertek, köpjetek, hányjatok - nektek mi vagyok?

M_R 2013.04.01. 21:34:48

Lindalinda, midnight coder:

Az a vicc hogy van olyan ismerősöm aki másfél éve nagyjából hasonló véleményen volt, hithű fideszesként. Ma egy másik kontinensen él kb. 5000 km-re Orbanisztántól és maximum turistaként jön majd vissza. Vagy majd nyugdíjasként - és a magatokfajtát megveszi kilóra:)

Ad Dio 2013.04.01. 21:36:12

@Szarvas Norbert:

"Megkaptam, hogy elég lett volna annyit leírni: Liberális vagyok! Én pontosan ez ellen tiltakozom, hogy a politikai szakzsargonnal olyan könnyen dobálózunk és mellőzzük az egyediséget, hogy az már elviselhetetlen."

Már vártam hogy mikor fogsz tiltakozni ez ellen. Ne haragudj, de EGYETLENEGY egyedi gondolatod sincs. Ez a tiltakozás épp úgy a hazai (bal)liberális (nincs rá jobb szó) kt része mint a már-már fájdalmasan hosszú szöveged minden egyes tétele.

Mivel 0 eredeti meglátásod van, és ezeket a témákat már 100x megírták, megrágták, ne csodáld hogy tartalmilag nem áll neki senki komolyan. Ennek nem érdemes.

Tolerancia. Te így, gondolod, más meg nem így. Főképp hogy elmész amúgy is...

Binladen 2013.04.01. 21:36:45

@Exploiter: Ne haragudj már túl okos barátom, de szerinted Orbánék,Gyurcsányék hány évesek voltak a rendszerváltáskor?

Exploiter 2013.04.01. 21:43:36

@Binladen:

Most hány évesek? Ugye nem 30 alattiak? Mer'akkó nem az ő korosztályuk baszta ezt el, hanem az, aki még meg se született akkoriban, igaz?

Jkab András 2013.04.01. 21:47:39

Te ! Szánalmas alak menj el remetének.Ott találsz elég szöcskét a megélhetésedhez,lesz időd gondolkodni a sorsod további alakításáról.A remetének nem kell nyugdíjat folyósítani.Gyerekek sem veszik körül.Programja is van:Nézi a felhők játékát és vadássza a szöcskéket.

Jkab András 2013.04.01. 21:50:43

Te! Szánalmas alak menj el remetének.Ott nem lesz gondod sem a nyugdíjjal,sem a gyerekekkel.Szöcske is lesz elég az erdőben,oszt bumm!

MAti 2013.04.01. 21:54:34

Én azt nem értem igazából, hogy a (vélt) igazság kimondásán túl mi a célja az írásnak?
Nem csak ennek persze, hetente 3 hasonlót látok/olvasok különféle blogokon.

Van benne sok igazság (is).
De sajnos ezek a blogbejegyzések nem alkalmasak arra, hogy előremutató beszélgetéshez vigyenek.
Arra esetleg jó lehet, hogy valakiben megerősítse a távozási szándékot.

De kérdem én, miért? Miért csak idáig látunk?
Ha lesz egy bántóan durva kivándorlási statisztika, az csupán egy picinyke érv lesz egy választási csatározásban... megér ennyit?

Binladen 2013.04.01. 21:55:02

@Exploiter:
Egyébként ti 30-ok azért nem tudtatok elkúrni semmit sem,mert nem is akartok semmit sem tenni a tudatlanságotok miatt. Pofázni azt tudtok,nagyokat mondani, meg letolni mindenkit, de hogy kéne rendbe hozni az országot, ahhoz már halvány fingotok sincs.
Ahhoz értettek a legjobban, hogy kell menekülni az adott probléma elől.
Igazi hazafi lehetsz Izráelbe vagy Romániában, csak nem Magyarországon.
Ne az legyen az országmegváltó ötleted, hogy hogyan kell menekülni az országból,mint patkány a süllyedő hajóról, mert ezt a legkönnyebb.
Világosítsd már fel a tudatlanokat,hogyan lehet Kánaán csinálni Magyarországon.
Azt hiszed mert van egy szar diplomád és középfokú nyelvvizsgád, te milyen menő leszel az EU-ban?
Kint egy gáz van ezzel, hogy papír nélkül kell bizonyítsd a tehetségedet,anyuci és apuci hátszele nélkül.

midnight coder 2013.04.01. 21:57:02

@Pandamedwe: Azt hogy mennyit loptak a szocik ez ügyben (is) megtalálod a korabeli sajtóban, de ezt ma már nem könnyű kiguglizni. Anno nagy botrány volt, mert valamelyik nagyon fő szadeszos mondta, de kis hazánkban minden botrány max. 2 hétig tart.

Amúgy abban tökéletesen egyetértek, hogy óriási probléma a képzett munkaerő elvándorlása. Ezért volt egyebek közt nagy baromság a szocik által indított hajcihő az egykulcsos adó ellen - ennek pont ez a réteg volt a kedvezményezettje. Ami a gond, hogy azon hogy egy mérnök, orvos 4x annyit keres kinn mint itt, egyik kormány sem tud változtatni. Sőt, a szocik (és Bajnai is, lásd a honlapjukat) csak ront a helyzeten.

discover 2013.04.01. 22:00:31

@Binladen: az elmegyógyintézetben bekötötték az internetet?

pandacsökiboborján 2013.04.01. 22:02:47

@MAti: azt mondják kb. félmillió magyar dolgozik,él külföldön...gondolod ők az MSzP-t v. Fideszt támogatják? Miért nem erőltették a regisztrációt? Mert kaptak volna pár százezer szavazatot a Jobbiknak (esetleg ennek a balfasz Bajnainak)....A magyar reálgazdaságot meg kb. ugyanennyi ember tartja fennt. Akkor mekkora szarban is van Magyarország?

Binladen 2013.04.01. 22:03:16

@discover: már megszűnt az elmeosztály,már csak magasabb szintről beszélhetünk.

discover 2013.04.01. 22:04:16

@Binladen: Kedves binladen. Önök miatt tart itt az ország, ahol most van. Olvasom a hozzászólásait. Ha Ön bejönne az udvaromba ilyen mocskos szájjal, pénzért kuncsorogva, mert Ön most azt teszi, akkor két lábbal rúgnám ki, és még a kutyát is ráereszteném. Ha van is pénzem, de Önnek nem adnék. Az elmebetegséget tanulta, vagy szerezte?

MAti 2013.04.01. 22:04:41

@pandacsökiboborján: Nem látom, ez hol válasz arra, amit írtam... pedig próbálok rájönni.
Nem is értem, hogy jön ide, hogy aki külföldön van, az kit támogat.

A kérdés legfeljebb az, hogy aki itthon van és ír blogot, az mit és miért ír, és mit vár tőle...

pandacsökiboborján 2013.04.01. 22:07:55

@Binladen: mert kint lehet bizonyítani,otthon nem,mert ilyen mentalitású emberek,mint te vezetik az országot,vállalkozásokat...

pandacsökiboborján 2013.04.01. 22:09:33

@MAti: gondolom megerősítést,tanácsokat stb...vagy csak rohadtul unatkozott a hosszú hétvégén...de itt meg 3 komment után egymást nyírják az okos magyarok...

Binladen 2013.04.01. 22:09:42

@discover: Ha nem vetted volna észre a szálkától az erdőt, akkor láthatnád ,hogy kiprovokálták ezt a fajta beszédet.
Én a te dumádtól függetlenül, dobnék egy szelet kenyeret neked,hogy éhen ne dögöljél a kutyáim mellett.

Binladen 2013.04.01. 22:12:58

@pandacsökiboborján:
Te vagy ti, azért nem tudtok bizonyítani,mert nem értettek semmihez sem,csak az üres pofázáshoz.
Ez a nagy igazság!

MAti 2013.04.01. 22:13:22

@pandacsökiboborján: A komment kb. a nyolcadik hozzászólás után szinte mindig ilyenné válnak, ez szomorú, de már beletörődtem.

Mindettől függetlenül zavar a "jelenség": tényleg heti 2-3 olyan írást látok, ahol valaki megindokolja, miért kell lelépni ebből az országból.
Ebben vannak igazságok, vannak csúsztatások, vannak reális elvárások és csodavárás vegyesen.

De a lényeg mégis az, hogy nem értem az indítékot.
Ha csak nem az, hogy olvasottságot és kattintást emel egy ilyen is, mert erre sok ember mozdul (ld. a kommenteket ugye).

Felelőtlenségnek érzem. A problémákról beszélni lehet, de ez nem arra irányul, ez csupán a lelépést segíti elő. Ami mindannyiunknak rossz...

discover 2013.04.01. 22:15:12

@Binladen: Nem hiszem, hogy tegeződtünk volna. Ön egy bunkó, sajnálattal veszem észre. Ma sokat ivott, vagy alapból ez-e a helyzet?

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.04.01. 22:16:22

Posztoló: rakj be légyszives egy "szűrés" gombot, mert a sok fideszes vértahó hányása között elvesznek a tényleg értelmes kommentek is...

svega 2013.04.01. 22:16:25

Kedves levélíró!

Te nem az vagy, aki akarsz látszani, hanem egy teljesen szabatosan és hibátlanul fogalmazó ember, akinek kiadták, hogy kreálja meg ezt a levelet. De miden sora igaz.
Csak kihagytál pár dolgot. Például a pofátlan bűnözést, ahol leütnek az utcán, de nem nyomoznak, ha nem volt nálad csak 19.999 forint.
Meg a kedvenc kisebbségünket, akik az eltartásért cserébe, hálából lopnak, csalnak, ölnek sorban minket.
Én ezért nem akartam tovább itt élni. Meg azért, mert nem látom a dolog végét. Én éltem a szocializmusban, s a 80-as évek végén tehetetlen dühöt éreztem, és reménytelenséget, hogy ezt a sok szemétséget nem lehet eltakarítani, a rendszer embereivel együtt. Aztán lett a rendszerváltás és elmentek. (Oké, nem teljesen).
Most is ezt érzem, hogy ide forradalom kell, pár politikust felakasztani. A románoknál nem felejtik el egyhamar, hogy csaut agyonlőtték. Mindjárt más lenne a "politikai elit" arca, ha itt is lógott volna pl. Pozsgay. Ehelyett ma tanácsokat ad. Snitt pali meg bejelentette, hogy szívesen lenne amerikai nagykövet. POFÁTLANSÁG. Smittet fel kellett volna jelenteni a rendőrségen okirathamisítás miatt és visszavenni tőle a 20 év alatt jogtalanul felvett pótfizetést a doktori végzettség után. Erre most ő megint akarkodik. Köpedelem, ami itt folyik. És ahogy egyre jobban elsüllyedünk, úgy fog az érdekérvényesítő képességünk egyre fofyni, lassan már senki nem vesz minket komolyan, lásd sport, stb. Ez a lejtő.

papi7 2013.04.01. 22:17:55

A cikk jo, es osztom is!
De hogy itt a kommentelesbol mi lett...

discover 2013.04.01. 22:20:10

@papi7: A terrorista barátunk tett róla.

J.László 2013.04.01. 22:23:54

Kedves posztoló

Ne nyugtalankodj, bőven a nyugdíjad előtt le lesz nyúlva a pénzed. A múlt héten tartották liberális barátaid Cipruson a főpróbát.

A "magánnyugdíj" rendszerről:
hvg.hu/gazdasag/20130130_Elkobzott_magannyugdijpenzek_elutasitotta

A "magánnyugdíj" azért van idézőjelben, mert egyrészt kötelező volt belépni, másrészt az állami TB havi kvótát utalt a "magánnyugdíj" kasszákba.

pandacsökiboborján 2013.04.01. 22:27:54

@MAti: szeritnem ez foglalkoztatja leginkább az embereket. Ez az egyetlen kiút maradt a nincstelenségből vagy a hónapról-hónapra tengődésből...

discover 2013.04.01. 22:30:13

@J.László: én semmiféle nyugdíjra nem számítok, a fideszes társaság már úgyis lenyúlta a 14 millió forintomat.

MAti 2013.04.01. 22:32:12

@pandacsökiboborján: Legalábbis azt írjuk nekik, hogy ez kiút. És mivel erről írunk is sokat, ez mindenkit foglalkoztat.

Pedig hát... nem a Kánaán kezdődik a Lajtán túl. De olyan jó elképzelni, hogy "az én tudásommal nyugaton minden de máshogy lenne".

Aztán odaérünk, és kiderül, hogy a tudásunk a hazai vizeken jó volt, ott meg alsó középkategória. A munkamorálunk meg a németeknél bevándorló-szint.

És mindjárt kiderül, hogy ugyan jobban megy, mint ahogy itthon ment - de pont ugyanúgy rossz érzés lesz, hogy minden szomszéd könnyebben veszi az akadályokat, nagyobb háza és autója van, stb.

Az a baj, hogy nem azoknak szokott bejönni kint az élet, akinek itthon nagyon nem ment - hanem annak, aki amúgy itthon is boldogult.

Exploiter 2013.04.01. 22:34:19

@Binladen:

:)
Nem ismersz engem. Mindent magamnak hoztam össze és azért nem megyek el itthonról, mert ha minden összedől és az emberek egymást eszik az utcán, akkor is túl fogok élni.

Mi az én tervem? Annyi, hogy én túlélek, ti éhen halhattok tőlem. A világot váltsa meg, akinek két anyja vagy, ugyanis nem érdemli meg.

Arcturus 2013.04.01. 22:36:33

"mert ha minden összedől és az emberek egymást eszik az utcán, akkor is túl fogok élni"

Ha minden összedől, akkor a túlélésben erőteljesen megnő a szerencse szerepe. Ha az emberek egymást eszik, akkor mindig lehet egy gyengébb pillanatod, amikor egy erősebb éhes ember talál meg. Ez már csak ilyen.

pandacsökiboborján 2013.04.01. 22:36:49

@MAti: hát én dolgoztam Németországban is...szerintem a magyar tudás és munkamorál semmivel nem rosszabb a németnél. Sőt...amúgy a magyarokat joban kedvelik valamiért.de persze mindenhol vannak kevésbé jók is...De nem biztos,hogy örökre ki kell menni( a jelen állás szerint igen) .De annyit félre tud tenni vaalki ,hogy meglegyen a lakás beugró,plusz tartalék,vagy kifizesse az egyébként svájci frankot sosem látott devizahitelét,akkor hajrá,mert ez otthon sosem fog sikerülni

Szarvas Norbert 2013.04.01. 22:40:54

Tisztelt Kommentezők!

Több mint 10 kommentet kellett moderálnom annak ellenére hogy hiszek a szólás szabadságban!

Arra kérek mindenkit, hogy ne anyázzanak, buzizzanak és egyéb változatai!

Szerintem intelligensen is lehet érvelni ellenérvelni!

Köszönöm!

MAti 2013.04.01. 22:41:20

@pandacsökiboborján: Persze - a magyarokról nincs rossz vélemény. Még.
Te is dolgoztál kint. De az az érzésem, hogy nem úgy mentél el, hogy itthon semmi nem jött össze és egy kudarc volt az egész élet, "de majd kint".

Amikor az értelmesebbje megy el, akkor megy is kint a szekér. Ezért is becsülték a magyarokat pl. az USA-ban is.

A nagy becsapás, hogy most az a tömeg kerget délibábokat, akinek nem fog menni.
Mert kimegy Londonba, de 5 év után is két műszakban mosogat majd egy szálloda pincéjében, és sosem jut feljebb onnan...

Tudom miről beszélek, sajnos ismerek mindkét úton járó embereket.

A hiba, hogy ők délibábot kergetnek.
A nagy baj meg persze nekünk, ha a másik társaság megy el. Mert ha kevesebben maradunk itthon, még nehezebb lesz...

pandacsökiboborján 2013.04.01. 22:43:45

nem értek egyet,ha van munkája és nem illegálisan dolgozik(mint otthon,bejelntés nélkül),tud pénzt félretenni,fenntartani a családját akkor az ok. Otthon már ez sem megy....

Szarvas Norbert 2013.04.01. 22:46:05

@svega:

Bánatomra nem bánatomra senki nem kért fel ezen írásra, nem fizetett senki ezért, nem isprofitálok belőle.

Bűnözés részt aláírom és nagy igazság!

A roma kérdéssel az a bajom, hogy számtalan olyan roma számrazású embert ismerek, akit büszkén mondhatok barátomnak! Bcsületesek, normálisak, segítőkészek. Húsvér emberek, de sajnos a társadalom egyre jobban kiveti őket vélt származásuk miatt.

Nem ők tehetnek a cigánybűnözésről mégis őket is ebbe a kalapba veszik!

Nagyon jó tanulmányokat olvastam a cigánybűnözés miértjeiről és megoldásairól!

Aprobléma a cigánygyerekeknél kezdődik, a munkanélküliségnél és az oktatásban való lemaradásukban (nagy százalékuk). Ha ezekre sikerül emberi megoldást találni és elősegíteni a társadalomba való integrációt, akkor biztosan változni fog ez a dolog.

pandacsökiboborján 2013.04.01. 22:51:34

@Szarvas Norbert: azért maradnak le az oktatásban,mert genetikailag kevésbé értelmesek...ha nem lennének ,akkor Magyarország viszonylag jó hely lenne....

Arcturus 2013.04.01. 22:52:11

Reagáljunk a posztra:

"szinte a teljes nyugdíjpénztári vagyont elvette (divatos szóval élve beolvasztotta), és Hudinit megszégyenítő módon át is változtatta"

Az a pénz sosem volt a tiéd (hiszen szabadon nem vehetted föl) és veheted úgy is, hogy hitelből volt. Nem elvették, hanem az állam a saját pénzét csoportosította át. Az már szomorú, hogy pár ügyes tévés beszóláson keresztüli árfolyamzuhantatással el is verték a nagy részét.

"és nyugdíjam már biztosan nem lesz az államtól"

A mai 30-as nyugatiaknak sem. De komolyan.

"hiába kell nyugdíjas koromig fizetnem az ebbe a rubrikába tartozó adónemet"

Nem az a baj, hogy fizeted, mert így-is-úgy-is fizetni kell. Mindegy, milyen jogcímen. Olyan sincs, hogy a te pénzed az, amit adóba befizetsz. Szart. Az a társadalom pénze volt már akkor is, amikor elkezdted a munkát. Mert a munkavégzésed során meg használsz rengeteg, mások adójából létrehozott, vagy már rég meghalt emberek munkájából elkészült körülményt.

"Számomra ez rossz üzlet, hiszen több tízezer forinttal kevesebbet kapok havonta kézhez emiatt (is), cserébe viszont semmit nem fogok kapni."

Az emberek 98%-a ezt sohasem fogja megérteni, mert nem gondolkodik rendszerben. Te sem.

"Hiába gyurcsányozok, orbánozok, senki nem lesz számon kérhető, ami egyébként a jelenlegi politikai életben is rendkívül dühít."

Soha nem lesz számonkérhető politika. Mert nincs rá képlet. Nincs rá szabvány és nincs rá protokoll. Fogalmad sincs, hogy ha mit csinálsz, akkor teljes bizonyossággal mi történik. Vagy nem vállalná el senki az ilyen melót, te sem. A társadalom és a gazdaság egy bonyolult rendszer. Ember nem látja át. Gép sem, mert nincs rá elég jó modell. A sikkasztást, azt lehetne büntetni!

"Azt érzem, hogy egy olyan rendszerben kell élnem és dolgoznom, amelyik elveszi a pénzem, de mire megöregszem, nem múlik el a megélhetésért folyó napi küzdelem, csak éppen jóval idősebb, fáradtabb és talán betegebb leszek."

Ez 100%, hogy így lesz, mert ez biológia.

"egy, az előző században élt vezető elképzeléseihez. Ő ugyanis egy olyan – általa tökéletesnek vélt – sémát határozott meg, amelyikhez képest senki sem tekinthető teljes értékűnek"

Ez a fajta viselkedés az összes ábrahámista vallás velejárója.

"Hiába biztat a politika a szaporodásra, én az a fajta megfontolt és tudatos ember vagyok, aki először azt szeretné, ha élete biztos egzisztenciális alapokon nyugodna, hogy leendő gyermekeit becsületben és tisztességben fel tudja nevelni"

Lefogadom, a szüleid rosszabb körülmények között éltek, mint most te, mégis bevállaltak téged.

"Hónapok óta figyelem, amint a kormány a nevemben szabadságharcot hirdetett a bankok ellen"

Az ötlet jó, de a kivitelezés pocsék volt.

"és megdöbbentem azon, ahogy a bankok (a kormánnyal karöltve: a kormány hitelezési szabályai, törvényei miatt) szinte lehetetlenné tették azon fiatalok és nem fiatalok számára a saját otthon megteremtését, akiknek a szülei nem tudtak lakást adni, vagy pár milliót rakni a zsebükbe"

Ha te betétes lennél abban a bankban, akkor helyeslően bólogatnál.

"Ez nagyon fáj, hiszen ezt a pénzt így is, úgy is ki kell fizetnem, de ahelyett, hogy a saját lakásomba fektetném, másnak fizetem."

Ha betétes vagy, ennek szintúgy örülsz.

"De milyen jövőképen is lehetne abban az országban, ahol mindenki munkahelye komoly veszélyben van?"

Ez mióta ember van a földön, így volt, leszámítva a pár szocialista évtizedet. Sajnos nagy ára volt/van.

"A politika nem akarja valamiért, hogy nekünk nyugodt életünk legyen, és megtakaríthassunk az álmainkért (lakás, autó, utazás)."

Rosszak az álmaid. Hol, melyik természeti törvény írja elő mindenkinek a lakást, kocsit, utazást?

"hogy külföldön sincs kolbászból a kerítés, viszont azt tapasztalom, hogy más országok hatalma sokkal stabilabb környezetet teremt az élethez és a munkához, mint a miénk"

Minden háborúban győztesnek jó lenni. Magyarország veszített.

"Nem akarom, hogy ciki legyen magyarnak lenni, és nem akarom, hogy mások miatt engem gondoljanak anarchista gyökérnek."

Ők ez esetben ugyanúgy gyökerek.

karikaV43 2013.04.01. 22:53:06

@Binladen: okoska a Rába egy az egyben MAN licensz,a Ganz-Mávag nagy betű,de egy ideig úgy a 70-es évek végéig tényleg jó volt,az Ikarus is jó volt egész sokáig,de a jól működő példányokban nem hazai fejlesztésű motorok voltak,erről ennyit.Ezen kívül azért nehéz lenne bármi mást felsorolni ami világszínvonalú volt,talán a Color Star?

fitt 2013.04.01. 22:53:25

Néztem az ünnepek alatt a Forró szél c. jugoszláv klasszikust alias Surda-t. Emlékeztek Bobra az életművészre benne? Kicsit ez jutott eszembe. Már abban az időben is kijártak nyugatra vendég munkásnak de azért otthon Jugoszláviában tudott belőle királyként meglenni...kint egy átlag bér a mai 300 fölötti euro árfolyam mellett itthon álomfizetés. Kint nem az... Emiatt megy el sok magyar ember külföldre. Emiatt szakadnak szét családok. Ez a legszomorúbb az egészben.
És, hogy miért nem lesz kilábalás ebből? Mert nincs Mo.-on termelés, nincs mit eladni nincs az országnak valós bevétele. Sem ipari sem agrár vonalon. Így jobb híján marad Surda, hogy picit legalább jobb kedvünk legyen. :)

karikaV43 2013.04.01. 22:58:01

@midnight coder: kicsit árnyalnám a képet az autópálya pénzekkel kapcsolatban,kormány-ellenzék 70-30 arányban osztoznak ez a fidesz-mszp-szdsz mutyi lényege,ezért nem építenek ilyeneket a cigányék,ne kelljen osztozni.

Arcturus 2013.04.01. 22:58:26

"Nem ők tehetnek a cigánybűnözésről mégis őket is ebbe a kalapba veszik!"

Az általánosítás néha igazságtalan, de evolúciósan nagyon hasznos volt már több millió éve. Minden állat is ezt teszi.

"Ha ezekre sikerül emberi megoldást találni és elősegíteni a társadalomba való integrációt, akkor biztosan változni fog ez a dolog."

Nem fog sikerülni, mert ahhoz egyesével kellene kiszakítani őket a családjuk környezetéből.

Globetrotter2014 2013.04.01. 23:00:39

Ez a poszt az egyik legostobább poltikai pamflet amit mostanábna olvastam. El sem kezdem részletezni. De ha ezért akarna a szerző kimenni akkor ki kell ábrábdítanom. De nyilván nem erról szól a cikk, erre van számtalan sokkal színvonalasabb blog is.

Kár volt ennek címoladlra kerülni

discover 2013.04.01. 23:01:17

hmmm. binladen elment lefeküdni. Tettem róla? Vagy csak elfáradt? Én nem tudhatom.

Szarvas Norbert 2013.04.01. 23:02:27

@Arcturus: Köszönöm szépen, hogy az írásra érdemben reagált!

Noha véleményünk több pontban ütközik. A dolgokat teljesen más megközelítsből vizslatjuk, mégis örömmel tölt el az ön kommentjének a tartalmisága!

discover 2013.04.01. 23:03:45

@ZF2: azért ez nem teljesen igaz, szerintem, én is pont ezen dolgok miatt fogok távozni nemsokára, úgyhogy azért valóságtartalma van neki.

Arcturus 2013.04.01. 23:05:36

@Szarvas Norbert: Most akkor a magázódást várja/várod el? Én lemondok róla.

Nyugodtan ütköztessük a tartalmi részeket.

discover 2013.04.01. 23:08:48

@Arcturus: valahogy le kellett szabályoznom binladent. bocs.

karikaV43 2013.04.01. 23:13:36

@Lindalinda: hazaáruló a jóédes ............. meg a kerti törpe és a kancsal jegybank elnök,ja és te,meg az a sok hülye aki 2/3adot adott ennek a jelenlegi gerinctelen csűrhének.Fülke forradalmár,röhej.

Arcturus 2013.04.01. 23:16:29

@Pandamedwe: Miért? Ki? Írtam én ilyet? De ha már előjött, akkor az ember biológiai értelemben egyértelműen állat. Mert hát nem növény, nem amőba, nem gomba, ezen kívül nem baktérium és nem archaea. Már pedig a Földön ezeken kívül csak állatok élnek.

christophe 2013.04.01. 23:23:21

@Szubsztitúció: Teljes mèrtèkben egyetèrtek veled ès Norberttel,rendszervàltàs idejèn voltam huszèves,nem loptam,nem voltam pàrttag,15èvig remènykedtem,hàtha tortènik valami,dolgoztam,adot fizettem,halgattam a a demagog hazugsàgokat(Mszp,Fidesz,Mdf,,)egyre szarabb lett,5ève èlek kulfoldon uj szakmàt tanultam,jol keresek,megbecsulnek,hàz vàsàrlàson gondolkodunk(200ezer euro,15èv alatt fizetèsunk egyharmada)ha nyaralni akarunk,felhasznàlva a vakàciopènzt 2hètre bàrmelyik europai tengerpartra elmehetunk.Gyerekemnek van jovoje,bàrmi lehet belole,csak a szorgalmàn mulik mit kezd a lehetosègekkel.Szomoruan làttom,hogy sullyed egyre mèlyebbre M.o,ès az nèhàny baràt,ismeros aki mèg ott van.Egy èletunk van,ezt sose feledje senki!!!

Globetrotter2014 2013.04.01. 23:26:49

@discover: akkor sok sikert. És hova lesz a séta? Gonodlod hogy méshol nagyobb esélylel fgosz nyugdíjat kapni? Vagy zavar Erdei veresége? Esetleg szimpibb a Berlusconi kontra abszurd humorista meccs?

Nem mondom hogy jó ami otthon van és azt sem hogy nem lehetne akár kis erőfezstíésekkel is sokat javítani a megítélésünkön.

De aki ezek miatt menne aki azt ki kell ábrándítanom, máshol sem mindig tuti minden. Pláne egy bevándorlónak aki a nulláról kezd.

Igazábál itt van a fő bibi. Itthon haza pályán vagy. Ha nem valami politikai pályán mozogsz akkor elég kevés kihatással van rád hogy ki a miniszterelnök. De kint nem leszel hazai pályán. Pláne ha olyan állásra pályázol amit bennszülöttek is csinánának (nem a modosgató/pincér).

Ezt nem árt tudni mielőtt hőzöngsz. Én megpróbáltam nekem bejött, de én nem azért vágtam neki mert ez vagy az a vezetés nem tesztett.

mokkaczuka 2013.04.01. 23:28:14

@Binladen: Van olyan hónap, te faszszopógép, hogy 140 ezret fizetnek be utánam az eü kasszába, persze azon a hatezren kívül, amit magam után fizetek. Te utánad ki a retkes lófasz fizetett, mi, havi három forint ötven fillért, az állam az államnak? Trabant, telek, lopás, lógás az megvolt, mert a Kadarka kedvezni akart a kisembernek, mi? 1973 után ami levegőt egyáltalán vettél, azt kölcsönből vetted, szocialista mocsárban dagonyázó, hétmérföldes buzeráns.

Szarvas Norbert 2013.04.01. 23:29:16

@Arcturus: Megegyeztünk:)

"Az a pénz sosem volt a tiéd (hiszen szabadon nem vehetted föl) és veheted úgy is, hogy hitelből volt. Nem elvették, hanem az állam a saját pénzét csoportosította át. Az már szomorú, hogy pár ügyes tévés beszóláson keresztüli árfolyamzuhantatással el is verték a nagy részét."

Ez így nem fedi a jogi valóságot. az MNYP-ben gyűjtött vagyon abszólút magánvagyonként értelmezhető, saját számlákon elhelyezett és bizonyos keretek között ellenőrizhető (egyenlegértesítők) és változtatható (alapok: biztonságos, dinamikus...) pénz, ami befizetéseinek a %-os nagyságát a jogalkotókon keresztül az aktuális kormány és gazdaságpolitikája határozza meg. A kormány valóban úgy viselkedett mintha az övé lenne ez a pénz, pedig ez már nem az övé volt, ahogy az intézmény nevében is megvan fogalmazva: MAGÁN

""és nyugdíjam már biztosan nem lesz az államtól"

A mai 30-as nyugatiaknak sem. De komolyan."

Ezt teljes mértékben aláírom. Komoly problémát okoz egész európában az állami nyugdíjrendszer. Szlovákia pár éve meglépte elsőként a kötelezőt és a nyugdíjat VALÓS magánútra terelte szabályozott keretek között.
A nagy különbség az életszínvonalban fdezhető fel. Amíg például az osztrákoknak, németeknek, franciáknak a fizetéséből marad nyugdíjcélú megtakarításokra, addig Magyarországon a romló árszínvonal miatt egyre kevesebb réteg privilégiuma lesz az ilyen típusú öngondoskodás a kötelezőn felül.

""hiába kell nyugdíjas koromig fizetnem az ebbe a rubrikába tartozó adónemet"

Nem az a baj, hogy fizeted, mert így-is-úgy-is fizetni kell. Mindegy, milyen jogcímen. Olyan sincs, hogy a te pénzed az, amit adóba befizetsz. Szart. Az a társadalom pénze volt már akkor is, amikor elkezdted a munkát. Mert a munkavégzésed során meg használsz rengeteg, mások adójából létrehozott, vagy már rég meghalt emberek munkájából elkészült körülményt."

Valójában összefoglaltad az adózás lényegét. A közösből épülnek fel az ország alapjai: utak, közmű stb.. Viszont a dó mértékét megint csak a mindenkori kormány határozza meg illetve az ellenzék, Azonban ez a részlet egy kiragadott sor a nyugdíjról való értékezésemből. Nagyon fontos megérteni azt, hogy a nyugdíjhozzájárulások egy részét (amiért nem is pampogok) a mai nyugdíjasok ellátása miatt fizetjük. Viszont a másik részét az én állítólagos jövőbeni nyugdíjam miatt ami nem lesz. És ezt nem szívesen teszem. Helyette azt a pénzt átírányítanám olyan nyugdíjprogramokba, ahol tudom követni a saját pénzem, és hozamfüggően biztos hogy kvisszakapom azt!

""Számomra ez rossz üzlet, hiszen több tízezer forinttal kevesebbet kapok havonta kézhez emiatt (is), cserébe viszont semmit nem fogok kapni."

Az emberek 98%-a ezt sohasem fogja megérteni, mert nem gondolkodik rendszerben. Te sem."

Feljebb értekeztem a nyugdíjpénzek elosztásáról és rendszerről.

""Hiába gyurcsányozok, orbánozok, senki nem lesz számon kérhető, ami egyébként a jelenlegi politikai életben is rendkívül dühít."

Soha nem lesz számonkérhető politika. Mert nincs rá képlet. Nincs rá szabvány és nincs rá protokoll. Fogalmad sincs, hogy ha mit csinálsz, akkor teljes bizonyossággal mi történik. Vagy nem vállalná el senki az ilyen melót, te sem. A társadalom és a gazdaság egy bonyolult rendszer. Ember nem látja át. Gép sem, mert nincs rá elég jó modell. A sikkasztást, azt lehetne büntetni!"

Ugyanezt gondolom, ez a realitás

""Azt érzem, hogy egy olyan rendszerben kell élnem és dolgoznom, amelyik elveszi a pénzem, de mire megöregszem, nem múlik el a megélhetésért folyó napi küzdelem, csak éppen jóval idősebb, fáradtabb és talán betegebb leszek."

Ez 100%, hogy így lesz, mert ez biológia."

Sajnos akkor nem siekrült megérteni azt, amiért írtam. A mai rendszerünknek elméletben pontosan úgy kéne működnie, hogy nyugdíjas korig vagyis az idős korig dolgozom, adót fizetek, cserébe amikor elérkezik az idő visszakapok a közösből akkora összeget, hogy békésen tudjak élni halálomig. Amennyiben ez nem valósul meg a rendszerben, akkor a rendszert alapjaiban meg kell változtattni, mert ez így egy nagy átverés és igazságtalan a jövő nyugdíjasaival szemben, hiszen most emiatt az ígéret miatt vonnak el több pénzt a fizunkból.

""Hiába biztat a politika a szaporodásra, én az a fajta megfontolt és tudatos ember vagyok, aki először azt szeretné, ha élete biztos egzisztenciális alapokon nyugodna, hogy leendő gyermekeit becsületben és tisztességben fel tudja nevelni"

Lefogadom, a szüleid rosszabb körülmények között éltek, mint most te, mégis bevállaltak téged."

Igazad van, valóban rosszabb helyzetben voltak bizonyos értelemben (életszínvonal). Tisztelem is őket ezért, viszont valójában az egy másik rendszer volt, más szabályokkal.

""és megdöbbentem azon, ahogy a bankok (a kormánnyal karöltve: a kormány hitelezési szabályai, törvényei miatt) szinte lehetetlenné tették azon fiatalok és nem fiatalok számára a saját otthon megteremtését, akiknek a szülei nem tudtak lakást adni, vagy pár milliót rakni a zsebükbe"

Ha te betétes lennél abban a bankban, akkor helyeslően bólogatnál.

"Ez nagyon fáj, hiszen ezt a pénzt így is, úgy is ki kell fizetnem, de ahelyett, hogy a saját lakásomba fektetném, másnak fizetem."

Ha betétes vagy, ennek szintúgy örülsz."

Valóban örülnék, de akkor ezek szerint te sem tudsz rendszerben gondolkodni. Ha egy problémakör több embert érint, mint amennyit nem akkor az valószínűleg a rendszer hibája és nem az egyéné. Ilyen alapon egyébként nem értem mi szükség van a devizahitelesek kisegítésére, hiszen van aki az ő csődjükből profitál.

""De milyen jövőképen is lehetne abban az országban, ahol mindenki munkahelye komoly veszélyben van?"

Ez mióta ember van a földön, így volt, leszámítva a pár szocialista évtizedet. Sajnos nagy ára volt/van."

De nem mindegy, hogy mi miatt van ez a veszély! Ha tizes skálán kéne pontoznunk a veszélyt, akkor egy normális piacgazdaságban ez a rizikó 4-6 között mozog a teljes gazdaságot, minden szektort összevontan figyelve. Magyarországon a totális bizonytalanság+ az elhúzódó válság+ egyéb tényezők miatt 10/10. Nyílván a külföldről érkező bajokon nehézkes lenne nekünk változtattni, de a belső veszély-faktorokat ki lehetne iktattni.

""A politika nem akarja valamiért, hogy nekünk nyugodt életünk legyen, és megtakaríthassunk az álmainkért (lakás, autó, utazás)."

Rosszak az álmaid. Hol, melyik természeti törvény írja elő mindenkinek a lakást, kocsit, utazást?"

A szaabdság számomra az, ahol szabadon álmodhatok. Szabadság az, ahol én dönthetem el mire akarom költeni a pénzem, és senki nem hátráltat vagy ítél el emiatt. Valójbában metaforikusan írtam a lakást, autót, hiszen mindenkinek más és más a célja az életben. Viszont a természeti törvények közül a fizika törvénye előírja, hogy ha energiát belefektettve meglökök egy ingát, akkor az az inga először elmegy majd visszajön. Ez a munkában úgy kéne megvalósulnia, hogy dolgozunk és van értelme. Jelenleg az emberek dolgoznak, de nincs értelme, hiszen egyre jobban adósodnak el.

mokkaczuka 2013.04.01. 23:32:31

@Binladen: Mikor évtizedek óta élelmiszer-túltermelési válság van az egész kontinensen, ez aztán kurva nagy fegyvertény!

discover 2013.04.01. 23:33:32

@ZF2: más dolgok is összejöttek... üldözöttnek érzem magam talán azért, de nem akartam menni, csak itt valahogy nem érzem annyira már jól magam. A család, meg ilyenek már mind arrébb vannak, oda megyek. Megélni nehéz, IT/pénzügy diploma van, és én itt akartam élni, de nem ezért tanultam. Bocs mindenkitől, ha megyek... (ja és nem vagyok zsidó, nehogy azzal folytatódjon)

christophe 2013.04.01. 23:39:50

@zobod: Belgiumbol irok,Brusszeltol 40-50km -re 200ezer euro koruli àron lehet joàllapotu,hàzat venni3-4%-os kamatra àtlag fizu 1500-2000 netto,kaja àrak nagyjàbol azonos M.o-i àrakkal,szolgàltatàs dràgàbb?mozi6-9euro,felesègem fodràsznàl 30eurot fizet,èn 15-t,lehet szàmolni :-)
Jaa 80nm-s lakàs,rezsivel(minden)800-900euro.

goAUS 2013.04.01. 23:45:13

Elég elolvasni a kommenteket, amennyi rosszindulatú, bunkó él itt, nem csoda aki normális életet akar élni elhúz innen jó messzire.

discover 2013.04.01. 23:46:00

@christophe: és angollal boldogultok, vagy franciával?

discover 2013.04.01. 23:47:46

@discover: én egyébként frisco-ba megyek, a devexpressékhez. Sok a ruszki, de ott nem számít.

mokkaczuka 2013.04.01. 23:47:50

@Spacecake: Szó volt a cikkben a lakásbérlésről.A jelenlegi magyarországi jogviszonyok közt akkor se tudod kilakoltatni a bérlődet, ha egy éve nem fizet semmit, már mindent ráterheltek a lakásra, és lebontotta az egészet. Kirakni csak erős emberek felbérlésével tudod. Törvényesen nem. Lehet száz bírói ítélet a kezedben. Csak akkor tudsz kilakoltatást foganatosítani, ha bank vagy, de ugye az más kategória, az nem bérlakás.

mokkaczuka 2013.04.01. 23:54:41

@christophe: Rezsi? Városi adó? Egyéb nyalánkságok?

discover 2013.04.01. 23:56:32

@mokkaczuka: ne a magyar helyzetből indulj ki, a profik a bérleti díjba építik az összes szaros adót.

hondamonda 2013.04.02. 00:24:00

"Nagyon fontos megérteni azt, hogy a nyugdíjhozzájárulások egy részét (amiért nem is pampogok) a mai nyugdíjasok ellátása miatt fizetjük. Viszont a másik részét az én állítólagos jövőbeni nyugdíjam miatt ami nem lesz. És ezt nem szívesen teszem. "

A befizeteseid, vagyis a berkoltseged 34%-anak pontosan nulla szazalekat teszik neked felre. Ezt mind meghamikazzak a mai nyugdijasok. Ezen felul a kasszat (az osszes nyugdijjellegu kiadast beleertve) kipotoljak meg 700-800 milliard forinttal, gyakorlatilag hitelbol, amit szinten nekunk kell majd visszafizetni kamatostol.

christophe 2013.04.02. 00:27:16

@mokkaczuka: lakbèr 600 gàz villany 120 internet,tv 50 viz 50 szemèt( fizetos szemeteszsàk)5-10euro, biztositàs 20,ktg.nincs, 4lakàsos tàrsashàz.Helyi ado tv,csatorna... èvi 250euro.Azaz 870 tout compris,mindennel ;-))

discover 2013.04.02. 00:29:43

@christophe: jó drága a tévé/internet

discover 2013.04.02. 00:30:37

@discover: ja, rosszul értelmeztem. bocs.

christophe 2013.04.02. 00:40:24

@discover: ez a legdràgàbb csomag,lenne 30-èrt is :-)

csavari 2013.04.02. 05:37:35

Szarvas Norbert

Ha bárkinek is el kell hagyni az országot az kizárólag a rasszista zsidó terror miatt jöhet szóba!

midnight coder 2013.04.02. 06:20:58

@csavari: Ja. Meg a tevék is büdösek. Gázában én sem maradnék a helyedben tovább egy percig sem.

midnight coder 2013.04.02. 06:25:39

@hondamonda: Tegyük hozzá: amíg volt manyup, addig azt is hitelből fedeztük - eredetileg ugyanis a FK rendszerből lett átirányítva, és a kieső részt fedezte az állam. Aztán ehhez még többet hozzá kellett tenni, mert a manyupból kisesett összegnél több volt a veszteség.

A dolog másik oldala persze, hogy akinek manyupja van kinn, az sincs nagyobb biztonságban. 20-30 éven belül egész biztos hogy lesz akkora csőd a bankrendszerben ami az összes mai megtakarítást elviszi.

szintetikus 2013.04.02. 07:19:05

Azt nem is említetted, hogy külföldön kevesebb a savanyú magyar. És a nők is jobbak (orosz, svéd, norvég, francia) :)

Nzoltan 2013.04.02. 07:51:55

@unionista: A "jobbak" többnyire kulimunkára mennek külföldre. Mert ugye ők a "jobbak". Akinek meg valamivel több is jut odakünn, az nem olvas ilyen bejegyzéseket.

Nzoltan 2013.04.02. 08:01:03

@mokkaczuka: Mivel nem éltél abban a rendszerben, lövésed sincs miről beszélsz.

Amúgy Binladennek abban igaza van, hogy az országot, a rendszert fel kell építeni. Mert fülünket-farkunkat behúzva elmenekülni, csak beleülni a jóba mindig is sokkal könnyebb,mint tenni azért, hogy jobb legyen.

Void Bunkoid 2013.04.02. 08:03:32

@dennisthemenace: ha _mosogatni_ mentél ki, különösen nem tanulatlan, szakképzetlen, netán diplomás, nyelveket beszélő emberként, akkor sajnos igenis egy csicska vagy, akibe mindig is bele fogják TÜRÜLNI (szándékosan :)))) az emberek a lábukat. Odakint is.

anyahajókabinajtóhajtogató 2013.04.02. 08:09:42

Háááoáááááágrrrrrr hát akkor húzz'á külföldre kis kommunistaköcsög!!!

Mennyi barom ír ilyeneket és ehhez hasonlóakat!

Szerintem szépen össze foglalja ez a blogbejegyzés azt, hogy miért kell elmennie ebből az országból mindenkinek aki fizikailag megteheti! A családos embereknek is erkölcsi kötelessége a gyermekeik jövőjét biztosítandó jobb körülmények közé költözni! Szerencsére az EU tagjai vagyunk, nem afrikai vagy dél amerikai polgárok tehát erre az Eu-n belül lehetőségünk van! Ha az USA-ban élnék akkor sem maradnék puszta lokálpatriotizmusból Detroit-ban vagy a catrina hurrikán által elpusztított területen! Nem, szépen fognám a kis családomat és elköltöznék oda ahol ahol el tudom tartani magamat és a családomat, ahol jövőnk van. Hiába élt több száz éve a családom egy helyen, hiába szeretem az ottani embereket stb...

A gyerek vállalásról és pótlékokról szóló részre nem sok rálátása van a bejegyzés írójának (de fiatal egyedülállóként miért is lenne), ahhoz annyit hozzátennék, hogy amit az állam 2-3 gyerek után fizet (családi pótlékot) azt egy felelősségteljes szülő 1-3 nap alatt rá is költi a gyerekére! Az adókedvezmény is nagyon baró de ahhoz jól fizető állás is kell ám! Minimálbérnél picsafüst, ha meg nincsen állásod, baszhatod! Szóval ha kicsapod a pulyákat a legelőre és eliszod a családit akkor persze megéri de ha neveled őket akkor inkább vicc kategória ez az összeg!
Megyek én is, még 1 - másfél évet várok, hátha legalább az Orbán rezsim elbukik de ha nem akkor lépni kell. Viszem a 7 tagú (ebből 6 fő adófizető) családomat is. Sajnos. Szomorúan. Kötelességem megtenni!

Ja menny'é csak ballibsi bolsevik genyó.... Már látom a fideszgenyók reakcióját.

Nzoltan 2013.04.02. 08:12:31

@Szubsztitúció: "akkor ez a rendszer így úgyis össze fog omolni."

öööööö.... és akkor mi lesz? Szocializmus? :-P

Nzoltan 2013.04.02. 08:24:22

@pandacsökiboborján: Hát, vállalkozást te is vezethetsz, senki nem áll az utadba. Meg is mutathatod a megfelelő mentalitást.

Nzoltan 2013.04.02. 08:28:03

@MAti: Ezzel maximálisan egyetértek.

Patás 2013.04.02. 08:31:39

Csak annyit fűznék hozzá, hogy 7 évvel ezelőtt, a feleségemmel albérletbe költöztünk. A bevételünk kb. 160 ezer, a kiadásunk albérlettel és kajával, ruhával együtt kb 120 ezer volt. Vagyis maradt havi kb. 40 ezer Ft-unk. Úgy véltük, ezzel nem megyünk semmire, ebből sose lesz lakás, úgyhogy inkább befizettünk belőle egy autóra. Őszintén? Hiba volt. Időközben a fizetéseink megváltoztak (munkakörváltás, stb.), viszont szépen hitelekbe vertük magunkat. Eltelt hét év. Ha minden hónapba félretettük volna azt a 40-t (az évi 480 ugye), akkor most 7*480, azaz 3,36miliónk lenne, s akkor csak a kispárnába gyűjtjük, nem a bankban. Ez, ahol élünk (iparvidék a Dunántúlon) elegendő egy 1,5-2 szobás lakáshoz beugrónak. Szóval lehet azért lakást venni. De tovább megyek. Az évek során a fizetéseink nőttek, de mi sok eszünkkel nem tettük félre, hanem elköltöttük. Egyszer leültünk, utánaszámoltunk, ha nem a hülye autóra vertük volna el a pénzt, s félretettünk volna mindent, akkor a 2. évtől (ekkor történt munkakörváltás, fizetésemelkedéssel, úgyhogy a kettőnk bevétele összesen kb. 240 ezer Ft lett, ami még mindig elérhető fizikai munkásként, nem kirívó a fizetésünk). A félretehető pénzünk innentől kb. havi 120 ezer Ft lett volna. Az pedig évente 1,4 millió...ma már saját lakásban élnénk, még lakáshitel se kellene...csak elk*rtuk. Nem számoltunk utána, hülyén csináltuk. S most igyekszünk helyrehozni. A lényeg, amit mondani akartam, hogy ha arra koncentráltunk volna, amire kellett volna, akkor igenis, lehet itthon házat, lakást teremteni, stb. Nem kell ezért külföldre menni. Kecsegtető persze, hogy havi 3-4-5 százezret keressen az ember odakint, de úgy gondolom, hogy aki akar, az itthon is tud boldogulni. Csak oda kell figyelni rá. Odakint amennyivel magasabbak a fizetések, kb. annyival magasabbak a lakás/házárak is, ott se könnyebb ez a része. Úgy gondolom, hogy 4-5 év alatt itthon is elérhető egy saját lakás/ház (persze, nem a Rózsadombon, de nem is romhalmaz), s ez belátható idő, nem kell rögtön külföldre szaladni. Amit megtanultam: hibáztam, s ezt belátom. Nem a kormány hibája, nem a szomszédé, s nem is a csillagok állásáé, hogy itt tartunk, ahol. Hanem a magunké. (S sokan vannak így, csak nem látják be. Pl. devizahitel. Senki nem szorított a fejemhez fegyvert, hogy felvegyem azt a hülye hitelt. A saját baromságom volt).
S még egy fontos dolog. Akármennyi is a félretehető összeg, 5 ezer, vagy 50 ezer, mindegy, a lényeg, félre kell tenni, mert az idő így is, úgy is elmegy, s a sok kicsi tényleg sokra megy.

bbocs2 2013.04.02. 08:40:05

Sajnos, szinte 100%-ig egyet kell hogy értsek a poszt írójával.
- Imádom a hazámat, de a fiamat valószínűleg elküldöm itthonról (pedig 18 évesként örömmel éljeneztem a Köztársaság kikiáltásánál), mert
- Havi _sok_ százezer forintot fizetek be adóba, csakúgy, mint egész életük folyamán a szüleim, akik a becsület és a szorgalom példaképei számomra, nulla forint adót csalok el
- nyugdíjat nem fogok kapni, az egészségügy romokban
- egy királynak készülő tehetségtelen kommunista az ország vezetője, aki futóbolondokkal és ellentmondásra képtelen lakájokkal veszi körül magát
- az országban 2010-ben újra kommunista fordulat következett be (államosítás, gátlástalan hatalom központosítás, a kormány hatalmát korlátozni képes intézmnyek lerombolása, saját emberekkel végrehajtott egész pályás letámadás)
- és az emberek nagy része ennek még tapsol is, ha piros-fehér-zöld színű nacionalista lózungokbna csomagolják, és egy kis "külföldi gonosz erők aknamunkája" gyűlölködéssel öntik nyakon...

Ez az ország sajnos Kádár népe, akik nem kapitalizmust, hanem kommunizmust akarnak, ehhez találtak is egy gátlástalan populista messiás jelöltet.
Ahogy kinéz, választási trükkjei miatt és az ellenzék töketlensége miatt megnyeri a következő száz évet, majd királlyá koronázzák, szóval a fiamnak mennie kell...

Zooé 2013.04.02. 09:08:30

@goAUS:

Jogos a comment ! Sajna ez van.

Void Bunkoid 2013.04.02. 09:18:51

@bbocs2: "János meghalt, és a trónja engem illet, Kááádár nééééépe hej!" :)))))

mf_laca 2013.04.02. 09:34:08

Az tetszik ebben az írásban, hogy van, amivel nagyon egyet tudok érteni, van, amivel nagyon nem. Utóbbira példa:
- "A politika nem akarja valamiért, hogy nekünk nyugodt életünk legyen, és megtakaríthassunk az álmainkért (lakás, autó, utazás)."
Ezt az álmot (mindegyiket) itthon is, és külföldön is NAGY átlagban (= nem nagyon jól keresve) akkor tudod teljes nyugodtsággal megtenni, ha nincs gyerek. Akkor meg minek? Ha pedig emiatt nem szül az asszony, akkor tényleg nem lesz nyugdíj. Sajnos ez a mostani fiatalság átlag gondolkodása.
Csak viszonyítás kedvéért. Azon szerencsések közé tartozom itthon, akinek jó szakmája van, normális és stabil munkahelye, jó fizetése. Asszony ugyanilyen, így ment el szülni, két gyerekünk van (30 évesek vagyunk). Ha nem ment el volna szülni, minden nyáron 2 hét valami trópusi szigeten és prémium autó belefért volna a költségvetésbe. Ehelyett a nő otthon van mondjuk 3-4 évet (2 gyerekkel), ezalatt pont egy kisebb lakás árát nem keresi meg, és nem prémium használt autót vettünk.

Szóval, ha álmot akarsz megvalósítani, nehogy gyereket vállalj.

mf_laca 2013.04.02. 09:37:37

Ja és azt elfelejtettem (ahogy szinte minden 25 éves el szokta), hogy nem árt tanulni. Sem itthon, sem külföldön.

ballus 2013.04.02. 10:11:00

Tanár vagyok, és azt figyeltem meg, hogy a diákok nem akarnak / nem tudnak megtanulni fogalmakat. Sajnos itt is így van. Szeretném, ha megfogalmaznák azok, akik itt dobálóznak azt, hogy mit jelent számukra a következő néhány kifejezés:

1. komcsi= kommunista
2. libsi= liberális
3. jobboldal
4. baloldal
5. demokrácia
6. diktatúra
7. ballibsi - baloldali liberális
8. cigány / roma
9. zsidó
10. magyar

Ezek azok a fogalmak, amelyeket állandóan puffogtat mindenki, de fogalmuk sincs többségében, hogy mit jelent. De azért fújják. (pl. van olyan ember, akire ránézne valaki, ki is kiáltaná, hogy cigány, pedig senki nem az a felmenői között. Illetve, olyan tanítványom is akadt, aki szőke és kékszemű, fehérbőrű, de a nagyapja valóban cigány származású volt.

Amadeus62 2013.04.02. 10:13:29

@Binladen:

Egy igazi rosszindulatú, önző seggfej vagy.

Amadeus62 2013.04.02. 10:24:13

@Szubsztitúció:

"Én igazából mosolygok itt a legtöbb kommentelőn."

Én már annyira nem tudok. Tipikus magyaros, önző, lenéző stílus ahogy egyesek fogalmaznak, lásd: Ad Dio, Ambiorix, Fejesrob és még jónéhányan.

Mérges 1234 2013.04.02. 10:59:18

A legnagyobb gond szerintem, amivel nem lehet vitatkozni, hogy Magyarországon nyugdíj az nem lesz....

És tessék belegondolni, ha majd 30-40 év múlva a mostani átlagnyugdíjak 30-40 %-ból azaz 40 ezer Forintból kell tengődni.

Sajnos ez tény, a többi csak duma.

babo_ 2013.04.02. 11:05:11

@Mérges 1234: Még ez sem lenne baj, csak közben nyugdíj címén annyi pénzt vonnak el, ami ellehetetleníti azt, hogy gondoskodhass magadról..

Mérges 1234 2013.04.02. 11:10:09

@babo_:

Igen, ettől csak még rosszabb.

Én most jöttem rá, hogy ebben az országban nem akarok megöregedni, illetve az ország jó lenne, csak a kilátások szarok.

Cigányok, nulla gazdaság, nulla nyugdíj. Ha valami nem változik, akkor albánia lesz itt. Viszont mitől változna, a Szocik hülék, Viktorék hülyék, a jobbik örültekből áll.

A nép nagyrésze hülye...... :(

Csodálatos ország ez, de észre kell venni a hajó már elment.

Mérges 1234 2013.04.02. 11:11:15

@Nzoltan:

De hogyan tudod felépíeni????

Nem tudsz tenni semmit ezért az országért, semmit, ki agyun szolgáltatva az akasztanivaló politiaki elitünknek.

ambbay 2013.04.02. 11:18:32

Figyelem a hozzászólásokat egy ideje, nekem egyvalami tünik fel: rugalmatlanok vagyunk. Ez az egész külföld-nem külföld kérdés ma, 9 évvel az EU-ba lépés után nem kellene, hogy többrôl szóljon, mint egy kis faluban felnôtt programozó dilemmájáról, hogy a faluja ostorozása helyett a városba cuccoljon -e, munka, jobb élet reményében. Egyáltalán nem olyan nagy, és fôleg nem végleges döntés ez: az ember igenis legyen mobilis, menjen oda, ahol igény van a tudására, lehetôség van a fejlôdésre. Hiszti nélkül. Aztán külföldön keressen annyit, hogy bármikor haza tudjon jönni/menni ha tetszik. Ha honvágya lesz, használja ki a nyomott magyar ingatlanárakat és tegyen össze 2 év alatt a kinti fizetésébôl egy lakásra, vállalkozásra valót, és cuccoljon haza. Aztán álljon tovább, ha megint nem tetszik, vagy máshol jobb lehetôséget lát.
A világ nagy, a lehetôségek adottak, csak tudni kell élni velük. A társadalmi elvárásokra pedig, a gyökerek tiszteletben tartása mellett, magasról kell tojni.

unionista (törölt) 2013.04.02. 11:19:12

@Nzoltan:
az "ejrópaiak" úgy vannak vele, hogy ha keletiek nem integrálódnak, akkor a "hasznos" munkaerőt (orvost, mérnököt, szakmunkást, nyelveket beszélő tanárt) egyszerűen elviszik. ők a "nyugatos" réteg, amelyik képes lesz integrálódni. a kulimunkás legfeljebb néhány évre megy el kizárólag a pénzért. a jobboldal elmélete az, hogy ha a "nyugatosok" végre eltűnnek az "uruszágból", akkor a "haza" fényre derül. meglátjuk.

christophe 2013.04.02. 11:20:18

@midnight coder: ''biztonságban. 20-30 éven belül egész biztos hogy lesz akkora csőd a bankrendszerben''
Ez kb.olyan mint a Kàdàr 30èvvel ezelotti,a nyugati tàrsadalom hanyatlik vizioja....

hot-spot (törölt) 2013.04.02. 11:28:47

Menjen is el minden fiatal és aki csak él és mozog.
Tartsa el magát a rohadvány politikai bagázs,ahogy akarja.
Operáltassa majd az aranyerét a közmunkásokkal,csináltassa meg az autóját a leghülyébb leg lehúzósabb szerelővel, a kölkeit meg oktassák a nyugdíj előtt álló idegbeteg megfáradt tanárok.
És zabálja meg a legpuccosabb éttermi szart és mérget két pofára!
Jól teszed hogy elmész,egy életed van,csak egyetlen egy!
Nincs több!
Azt az egy kibaszott életet pedig jogod van normálisan leélni!
Jó utat,hátra se nézz!

lyken 2013.04.02. 11:31:16

@Lindalinda: "Teljesen egyetértek azzal, hogy ebből az országból EL KELL MENNI!

A liberálisoknak! Sajnos csak beszélnek róla, nem mennek! Pedig de jó lenne nélkületek pofátlan, hazaáruló csűrhe!!!"

Hivatalosan kiment félmillió "elégedetlenkedő". Ezek azok, akik nyilvántartásba vetették magukat. Csak saccra, de még 250-500.000 lehet azoknak a száma, akik nem vetették magukat nyilvántartásba.

Pár kérdés:
1. Az ellenzék aránya kb 50% az országban, a 20 %-uk lelépett. Akkor már szárnyal is a gazdaság, ugye?
2. Állandóan megy a szajkózás, hogy takarodjanak ezek meg azok az országból, mert akkor majd jobb lesz.
Meg lehet nézni a Gerendás esetet, hogy amikor bejelentik hogy mennek, akkor meg az a baj hogy mennek. Ha van sapka az a baj, ha nincs az a baj.

Gyűlölködésből nem fogtok semmit építeni. Persze van akinek az is elég, ha a kedvenc pártja van hatalmon, más nem is kell neki. Remélem kitart majd a boldogság akkor is, mikor pár ciklus múlva kiderül, hogy se nyugdíj, se adótermelő réteg(leléptek az országból), se befektető, se tőke, se értelmiségi réteg. Gondolom ügyeletes hibás akkor is lesz.

Mérges 1234 2013.04.02. 11:38:01

@lyken:

Teljesen megbolondultak ezek, huzzon el mindeki akinek nem tetszik a rendszer.....

És akkor mi lesz itt, lovon fognak járni, meg rovásírást tanítanak????

Mitől lesz itt nagyon jó, ha csak a mélymagyarok maradnak???

Akkor talán Kövér elvtárs, Zsiga Marcal elvtárs, és a politika elit nem rabolja le az országot, pofátlan költségtérítésekkel?????

Eszem megáll mennyire behülyítették az emereket, néhány szentül hiszik, hogy mindenért a liberálisok felenek, pedg dehogy.....

Lencsés István 2013.04.02. 11:48:18

Aki az országot elhagyja az gyáva .

Ian Turel 2013.04.02. 11:50:23

Egyik párt sem jobb a másiknál. Ez a rendszerváltás óta bebizonyosodott.
De akkor miért nem kezdeményezünk népszavazást, hogy a volt mszmp, kisz tagok ne lehessenek politikusok?
Máris üresebb lenne a parlament.

Szarvas Norbert 2013.04.02. 11:52:22

@Lencsés István:

Nem értem a gyáva jelentését ebben az aspektusban!

Értem azt ha valaki egy bunyó elől elmenkül és gyáva ahelyett hogy kiállna. De ott van is esélye a győzelemre.

De ebben a helyzetben mitől gyáva valaki aki elmegy? Mitől bátor az hogy marad?

Az a bátorság definíciója, hogy marad és az életét beáldozza a semmire?

Szarvas Norbert 2013.04.02. 11:53:09

@Ian Turel: Teljesen igazad van!

Ugyanaz a köpönyegforgató brigád adja a politikát, csak időnként átcimkézik saját magukat...

A bor nem válik vízzé..

babo_ 2013.04.02. 11:53:37

@Lencsés István: Vagy csak nem óhajtja mások úri huncutságait finanszírozni.
S mivel azok nem akarnak elmenni, ezért neki kell

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.02. 11:54:02

@Nzoltan:

Ezt annyira bírom. Felépíteni, újraépíteni. Mit értenek ezen azok akik ezt mondják. Mit tegyen az átlag polgár, hogy építsen, újjáépítsen. Erre válaszoljon már aki szerint a feladat elől "menekülnek" az emberek nyugatra.

Mit értesz egy ország újjáépítésén? Azt, hogy bőszen adózik tisztességgel. Igen ha van munkahelye, nem állami mert az onnan befolyó adó csak egyik zseb másik zseb effektus. Vállalkozzon, de őszintén mire lehet ebbe az országba vállalkozni. Folyamatosan szűkülő belső fogyasztás, nincs külföldi piac se,, mert se volumenben se minőségben nem tud kis magyar cég külföldre gyártani. Lehet bedolgozni a multiknak, de az a piac is már zárt. Mit tegyen egy jó magyar polgár a haza felderítésért mit?

Erre válaszoljanak az itt is nagyon okos embere.

vágtázó halottkém (törölt) 2013.04.02. 11:56:17

A poszthoz:
Minden szavával egyetértek. Én is dolgoztam külföldön 2 éven keresztül, Németországban és az USA-ban. Tudom milyen elmenni és hinni, hogy jobb lesz, de sosem akartam teljesen elhagyni Magyarországot. Mindig is tudtam, hogy vissza fogok jönni.

Annyiból lett jobb, hogy megerősödött bennem, hogy igen biztosan vissza fogok jönni és nem fog ebben meggátolni semmilyen kormány, semmilyen nehézség, se anyagi, se társadalmi, se megélhetési.

Nem azért mert kint nem volt jobb. Jó volt. Talán jobb is. De magyar vagyok és mindig is az leszek, pár évet eltölthetek valahol, de a szívem, a lelkem és az eszem mindig is itt lesz.

Nehéz itt Magyarországon élni, de nem lehetetlen. Sokat kell agyalni, hogy épp miről mondasz le, de meg lehet csinálni. Sokszor kell megalkudni, de ez jellemfejlesztő szerintem. Megtanulod értékelni amid van és nem csak az elérhetetlen vágyaid lebegnek a szemed előtt, lejjebb tudsz majd adni az önzésből, külsőségek csillogtatásából és az illúzióból.

Szerintem ezek fontosabbak mint az évi 3x utazás tengerpartra, 2x sielés az Alpokban, vagy az 50millás családi ház, meg a hitelre vett 10millás BMV a kocsifeljárón.

Szivesen elmennék megint 1-2 évre, de már nem érzem olyan erősen ezt és inkább csak a kiváncsiság motoz bennem, de nem maradnék kinn. 100%, hogy hazajönnék.
Itt vagyok otthon.

Amadeus62 2013.04.02. 12:02:00

@Szarvas Norbert:

Hagyd. Ő a leghülyébb az összes kommentelő közül, nézd csak meg a többi hozzászólásait is. Tragikus!

afazekas 2013.04.02. 12:07:11

Eléggé megy ez a téma mostanában!
Annyit tudok mondani h három nagyon okos, phd-t végzett villamosmérnök/programozó ismerősöm is elhagyta az országot.
Németben és skandináviában élnek.

Mindhárom kutató laboratóriumokban dolgozik. Őket meg tudom érteni, mert gyerekkoruk óta olyan magas szinten űzték a szakmát, ami nem kellett volna itthon vagy nem lett volna rá szükség, mert a hr-es rásüti h túlképzett stb! Vagy nehezen tudtak volna jó szinten elhelyezkedni és évekig a sok buta emberrel kellett volna dolgozni...

És itt még csak nem is a pénzről van szó és nem arról beszélek h pl. egy programozó vagy mérnök menjen ki, mert szignifikánsan jobban keres odakint, hanem mert idehaza nincsenek kutató laboratóriumok ami van az is csak valami idetelepített multik leányvállalata a költségfaragás reményében. Az igazi fejlesztést meghagyják nyugaton. És akinek ilyen affinitása van az szembesül h ez a piac nagyon kicsi itthon.

De ez a konstans problémázás és gyakran politikai felhanggal. Aztán a kimenők nagy része pincér vagy hasonló lesz. Jó részük nem is fog sokkal többet keresni, mert odakint sincs kolbászból a kerítés.
Ezekkel nem tudok azonosulni...

lyken 2013.04.02. 12:10:39

@Mérges 1234: "Teljesen megbolondultak ezek, huzzon el mindeki akinek nem tetszik a rendszer.....

És akkor mi lesz itt, lovon fognak járni, meg rovásírást tanítanak????

Mitől lesz itt nagyon jó, ha csak a mélymagyarok maradnak???

Akkor talán Kövér elvtárs, Zsiga Marcal elvtárs, és a politika elit nem rabolja le az országot, pofátlan költségtérítésekkel?????

Eszem megáll mennyire behülyítették az emereket, néhány szentül hiszik, hogy mindenért a liberálisok felenek, pedg dehogy..... "

A sekélyes pártfetisiszta idiótáknak ez is megfelel mindkét oldalon. Abba nem gondolnak bele, hogy egymillióval kevesebb ember mit jelent.
- Nem kellenek új lakások, mert 1 millióval kevesebb lakó van.
- Az eltávozók lakásai lenyomják az ingatlan árakat. A túlkínálat ugye.
- 1 millió fogyasztóval kevesebb vásárol.
- 1 millió ember, 30 éven belül kb 1 millió utódot "szül". De ha elmegy külföldre, akkor 30 év múlva nem 9,5 millióan lesznek az országban hanem 8,5 millióan. Ha nem áll meg az elvándorlás, akkor ennél jelentősen kevesebben.
- A külföldre távozottak külföldön született gyerekei nem fognak hazatérni.
- A távozók legalább fele kompletten, családdal ment el. Nem magányos szerencselovagként.
- Akik pár éve mentek, azok úgy voltak vele, hogy megszedik magukat aztán visszajönnek. Akik ma mennek azok ritkán tervezik a visszatérést.
- Akik lelépnek azok 80%-ban a potens adófizetői rétegből kerülnek ki. Ez pofon a költségvetésnek, a TB-nek, az egészségügynek.

Rá kéne ébredni, hogy ez az önérzetes ki_ha_nem_én jellegű pártoskodás semmi jóra nem vezet. Teljesen felesleges azokat gyepálni akik köszönik de nem kérnek a szarfröcsögésből és inkább lelépnek, otthagyva az ovisokat a homokozóban.

Inkább meg kéne nézni, hogy amikor igazán nagy szar van, (lásd március 15-i hófúvás), akkor pártoskodás helyett megy a magyar menteni. Akkkor is, ha a hivatalos katasztrófavédők épp a hivatalban díszmagyarban tüntetik ki egymást.
Szükséghelyzetben fogták magukat az emberek és pártoskodás nélkül mentek menteni, segíteni.

Na és a 100.000 forintos kérdés: miért nem lehet a hétköznapokon összefogni? Miért kell addig várni amíg kurva nagy szar lesz és nem lesz más választás?

Mérges 1234 2013.04.02. 12:30:41

@Lencsés István:

"Aki az országot elhagyja az gyáva ."

Ez azt jelenti, hogy valami szörnyűség készül, és aki nem emr szembe nézni vele az gyáva????

Amúgy mégis meddig kellene tűrnie a magyar embernek a különböző politikai erők szívatásait, öröké????

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.02. 12:41:02

@lyken:

Megmondom mert magyarok vagyunk. Sajnos itt a vérünkben van, hogy csak akkor vagyunk hajlandóak összefogni ha már ég a ház.

Nem akarok történelmi példákkal élni, de a magyar történelmen végigvonul ez az attitűd.

Amorphis 2013.04.02. 12:42:39

Kezd már nagyon teke lenni a faszom a napi "miért hagyom el az országot" poszttal...
Azért mentek mert az Unió egyik (talán egyetlen) hasznos vívmányaként ennek már szinte semmi akadálya nincs, és ugyanazért, vagy esetleg szarabb melóért jóval több pénz fizetnek. Ami persze reálértéken (kinti árszínvonal függvényében) már nem olyan nagyon fasza. És mindenki úgy akar élni, mint Onassis, mert az neki jár...
Az összes többi pontokba és 8 oldalas dolgozatokba szedett aktuálpolitikával átszőtt indok csak felesleges, demagóg önigazolás!
Magyarországon soha nem volt és soha nem is lesz nyugati életszínvonal, ennek 1001 oka (főleg történelmi, földrajzi) van.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.02. 12:47:27

@Lencsés István:

Az egymillió dolláros kérdésre ad meg a válasz.

Mi lennél gyáva de elő, vagy bátor de hulla?

Nem gyáva az aki megteheti, hogy a könnyebb életet választja és nem bátor az aki értelmetlenül és eredménytelenül gürizik és nyomorog.

Az embernek egy élete van és nem több, nem mindegy azt hogyan éli le.

Szarvas Norbert 2013.04.02. 12:48:35

@Amorphis:

Nem akarok mélyreszántó gonodlatokba merülni idő hiányába, de földrajzi indokkal magyarázod az életszínvonal betobzódását!

Pontosan a földrajzi elhelyezkedésünk miatt van esélyünk szebb jövőre, ugyanis európa legfontosabb tranzitországának kéne lennünk. Minden logisztikai útvonal rajtunk keresztül halad át, mi kötjük össze a nyugatot és keletet. Önmagában ez nem jelent hasznot. Azonban ha végre kicsit rájátszanánk erre a tényre (jó minőségű utak, autópálya mentén végig kialakított infrastruktúra, logisztikai vállalkozások tömeges idecsábítása), akkor az komoly hasznot jelentene nekünk.

genyamagyar 2013.04.02. 12:49:02

@Amorphis: Hülye vagy! A pénz csak másodlagos, de inkább harmadlagos kérdés. Ott emberszámba vesznek, itthon nem.

christophe 2013.04.02. 12:49:51

@vágtázó halottkém: Ha gyereked lesz megvàltozik az àllàspontod,ha alapbol nem vagy jomodu ,ès mondjuk 200ezer forint a havi bevèteled,hamar ràjossz,hogy nem tudod normàlisan etetni,ruhàztatni,tanitatni a gyereked.Tapasztalatbol beszèlek a 200ezerbol kb.110 ment el lakhatàsra maradt 90ezer a bkv bèrletekre,kajàra,ruhàzkodàsra ez volt kb.5ève,ugy tudom azota nem sok minden javult.Ugyhogy leszarom hogy magyar vagyok,vagy kinai,ha a gyerekem jovoje a tèt......

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.02. 12:55:58

@Amorphis:
"Magyarországon soha nem volt és soha nem is lesz nyugati életszínvonal, ennek 1001 oka (főleg történelmi, földrajzi) van. "

Na ebből a szemszögből nézve, nincs is értelem itt gürizni meg építgetni mert soha nem lesz jobb. Ez elégé negatív hozzá állás szerintem. De ebből kiindulva menjen mindenki aki kényelmesebb, nyugodtabb életre és magasabb életszínvonalat szeretne az távozzon? Akinek meg a matyóhímzés a lényeg az meg nyugodtan szívjon idehaza?

Vagy van más alternatíva szerinted akkor?

Arcturus 2013.04.02. 12:58:37

"Ez így nem fedi a jogi valóságot."

Nem számít. De tényleg nem.

"A kormány valóban úgy viselkedett mintha az övé lenne ez a pénz, pedig ez már nem az övé volt, ahogy az intézmény nevében is megvan fogalmazva: MAGÁN"

Az állam adta, az állam vette el. Ennyi. Nem rendelkezhettél fölötte szabadon, tehát nem a tiéd volt. Legalább is, praktikus értelemben nem. Ez olyan, mintha én eladnám neked a Hold túlsó felét. Jogilag hiába lenne a tiéd, akkor sem az. Nem tudsz odamenni és nem tudsz vele semmit sem kezdeni.

"A nagy különbség az életszínvonalban fdezhető fel. Amíg például az osztrákoknak, németeknek, franciáknak a fizetéséből marad nyugdíjcélú megtakarításokra, addig Magyarországon a romló árszínvonal miatt egyre kevesebb réteg privilégiuma lesz az ilyen típusú öngondoskodás a kötelezőn felül."

Természetesen. Magyarország mindkét világháborút elveszítette, soha nem voltak gyarmatai és nincsenek nagy méretű multinacionális vállalatai. Nincsenen számottevő mennyiségű természeti erőforrásai (szén, olaj, gyémánt, arany, stb.). Van viszont államadóssága, nem kevés, amit folyamatosan fizet az általad említett államoknak. A nyugati országokban (beleértve az USA-t is) azért jobb az életszínvonal, mert más országokban szennyeznek, más országokban dolgoztatnak. Ha ez utóbbiak nem lennének, akkor bizony ők sem lennének ilyen jó helyzetben.

"Viszont a dó mértékét megint csak a mindenkori kormány határozza meg illetve az ellenzék, Azonban ez a részlet egy kiragadott sor a nyugdíjról való értékezésemből."

Ki más határozná meg?

"Viszont a másik részét az én állítólagos jövőbeni nyugdíjam miatt ami nem lesz."

Teljesen mindegy. A mai pénz is csak jövőbeli pénz formájában ér valamit. Ezek csak a szekér ide-oda tologatása. Ha kevés lesz a munkaerő, akkor hiába van megtakarításod, majd elinflálódik. Végeredményben így szintén fizetniük kell majd a gyerekeknek a nyugdíjadba, nem lesz elég a megtakarításod. A pénz mindig temporális és viszonylagos, inkább a potenciálra hasonlít, nem az energiára.

"Helyette azt a pénzt átírányítanám olyan nyugdíjprogramokba, ahol tudom követni a saját pénzem, és hozamfüggően biztos hogy kvisszakapom azt!"

Igen, az nem lenne rossz, ha ösztönzés lenne a nyugdíjra spórolással. Én speciel azzal is meg lennék elégedve, ha mindenkinek alanyi jogon járna egy minimálnyugdíj. Ennyi, nem több. Aki többet keresett, az többet dolgozott és az többet tudott (volna) félrerakni. Miért kapjon ő több nyugdíjat akkor, amikor már nem dolgozik? Két nem dolgozó ember teljesen egyforma a nem dolgozás tekintetében.

"hogy nyugdíjas korig vagyis az idős korig dolgozom, adót fizetek, cserébe amikor elérkezik az idő visszakapok a közösből akkora összeget, hogy békésen tudjak élni halálomig"

Ezért írtam az előbb, hogy mindenkire azonos pénzmennyiség vonatkozzon. Visszakapnál mondjuk egy minimálbért és díjmentes egészség- és szociális szolgálat lenne, annyi elég is. Mert különben jön az értelmetlen vita, hogy kinek mi jár, mit jelent a békés élet. Lőjük be: 12 nm, víz, áram, meleg, kaja, eü ellátás és költőpénz. Ennyi. A többit magadnak.

"Tisztelem is őket ezért, viszont valójában az egy másik rendszer volt, más szabályokkal."

A szabályok valójában bizonyos mértékig nem változtak. Egy kis, tehetős, hatalmas réteg mondja meg a nagy, szegény, elnyomottnak, hogy hogy éljen és mit csináljon.

"Valóban örülnék, de akkor ezek szerint te sem tudsz rendszerben gondolkodni. Ha egy problémakör több embert érint, mint amennyit nem akkor az valószínűleg a rendszer hibája és nem az egyéné."

A rendszer valóban hibás. Jobbat viszont csak úgy tudnék, hogy abba sokan, akiknek most nagyon jó, nem egyeznének bele.

"Ilyen alapon egyébként nem értem mi szükség van a devizahitelesek kisegítésére, hiszen van aki az ő csődjükből profitál."

A devizahiteleseken segíteni kellett, csak épp nem így. A végtörlesztés az egyik legigazságtalanabb és legordasabb megoldás volt.

"Nyílván a külföldről érkező bajokon nehézkes lenne nekünk változtattni, de a belső veszély-faktorokat ki lehetne iktattni."

A történelmi és földrajzi hagyatékon nem sokat tudsz változtatni hirtelen.

"A szaabdság számomra az, ahol szabadon álmodhatok."

Megvan. Pipa.

"Szabadság az, ahol én dönthetem el mire akarom költeni a pénzem, és senki nem hátráltat vagy ítél el emiatt."

Részben pipa. Amit kézhez kapsz, azt arra költöd, amire akarod. Beszélni meg beszélnek össze-vissza, de tettlegesen nem hátráltatnak. Ha nem szülsz, hát nem szülsz.

"Jelenleg az emberek dolgoznak, de nincs értelme, hiszen egyre jobban adósodnak el."

Azért ezt árnyaltabban nézve az derül ki, hogy sokan egyszerűen rosszul gazdálkodnak és olyan dolgokat akarnak megengedni maguknak, amit nem tudnak.

"A lényeg, amit mondani akartam, hogy ha arra koncentráltunk volna, amire kellett volna, akkor igenis, lehet itthon házat, lakást teremteni, stb."

Ez egy jó hozzászólás volt! Példaértékű tanulságlevonással!

"Ehelyett a nő otthon van mondjuk 3-4 évet (2 gyerekkel), ezalatt pont egy kisebb lakás árát nem keresi meg, és nem prémium használt autót vettünk."

Régen megvolt az az előny, hogy volt bölcsöde és óvoda. Ment hamar vissza az asszony dolgozni, mert muszáj volt.

"Ez az egész külföld-nem külföld kérdés ma, 9 évvel az EU-ba lépés után nem kellene, hogy többrôl szóljon, mint egy kis faluban felnôtt programozó dilemmájáról, hogy a faluja ostorozása helyett a városba cuccoljon -e, munka, jobb élet reményében."

Egyáltalán nem olyan. Mert nem egy országról van szó és nem egy történelemről.

"Pontosan a földrajzi elhelyezkedésünk miatt van esélyünk szebb jövőre, ugyanis európa legfontosabb tranzitországának kéne lennünk. Minden logisztikai útvonal rajtunk keresztül halad át, mi kötjük össze a nyugatot és keletet. Önmagában ez nem jelent hasznot. Azonban ha végre kicsit rájátszanánk erre a tényre (jó minőségű utak, autópálya mentén végig kialakított infrastruktúra, logisztikai vállalkozások tömeges idecsábítása), akkor az komoly hasznot jelentene nekünk. "

Mégpedig?

Sötét korom 2013.04.02. 13:01:05

Minden tiszteletem azoké, akik mernek és tudnak új életet kezdeni idegenben! Sok sikert nekik, mert ők azok, akik a mi, az itthon maradók jó hírét keltik.

Én nem is értem ennek a vitának a lényegét. Mint ahogy fociban, vagy bármely sikersportágban büszkék vagyunk azokra, akik nemzetközi szinten is bizonyítani tudnak. Miért lenne ez más a nem sport jellegű foglalkozásokban? Ugyanúgy extra teljesítmény kell nyújtani azokban is, mert a jól működő piacgazdaságokban senki nem lehet sikeres másképp.

Ettől teljesen független az, hogy az országunk milyen. Milyen lenne? Olyan, amilyent megérdemlünk.

Amorphis 2013.04.02. 13:01:10

@genyamagyar: Ja persze....
Normális/abnormális munkahelyet mindenütt találsz a világban, itthon is, külföldön is.
Az én ismerettségi köröm személyes tapasztalatai alapján a kint dolgozó magyarokat a jó fizetés mellett brutálisan kihasználják (napi 12-14 óra munka, táppénz nincs, eü. ellátás nuku, szabi meg csak a munkáltató érdekei szerint stb.)Mégis maradnak, mert havi 400 nettóért megéri szart lapátolni (akár szószerint). Van persze aki megtalálja álmai melóját, de a többség rabszolgának megy ki, jó pénzért.
Ennyi a történet, semmi több...

Void Bunkoid 2013.04.02. 13:08:43

@babo_: ebben az sántít, hogy a jelenlegi már ugye _ötszázezer_ elégedetlenkedő és kintről kormányfikázó ha szervezetten és egyként cselekszik, már rég bedarálhatta volna azt a párezer politikust tekestől, mindenestől a földbe.

De inkább elmennek. Pedig többen vannak és nagyobbak és erősebbek, csak hinniük kellene magukban.

Arcturus 2013.04.02. 13:10:10

"De inkább elmennek. Pedig többen vannak és nagyobbak és erősebbek, csak hinniük kellene magukban."

Ez csak forradalommal menne. Az meg igencsak kétesélyes és kockázatos vállalkozás. Pláne az EU-n belül.

Lencsés István 2013.04.02. 13:12:31

@Mérges 1234: Pont hogy jó van már egy ideje folyamatosan , csak vannak akinek semmi se tetszik .... A politika nem valü ehhez a témához , tehát nem kell idekeverni .

@babo_: Az egész hozzászólásod nem való ide .

@Nikosi: Mitől lenne hulla ? :O Itthon is lehet könnyen élni , csak akarni kell . Igen jól mondod nem mindegy hogyan éli le . Divatmagyarként kinnt vagy igaz MAGYARként itthon ....

@Szarvas Norbert: Milyen helyzet ? Milyen semmi ? :O

Amorphis 2013.04.02. 13:14:23

@Nikosi: Itthon is el lehet boldogulni kemény melóval, de ezt külföldön is elvárják. Igen, gürizni kell. De gürizzél bármilyen keményen, legyen akárki a kormányon akkor sem fogsz úgy élni átlagban (egyénileg lehet persze) Magyarországon sose, mint mondjuk Németországban, Angliában stb., és ennek rengeteg féle oka van.
Nem azt mondom, hogy a jelenlegi helyzet jó, sőt..., de az 1000 éve totál egyértelmű, hogy nyugaton magasabb életszínvonalon lehet élni, ezzel versenyezni nem tudunk itthon ha megfeszülünk akkor sem.
Akinek havi 500 nettó kell az menjen, cseréljen hazát, aki megpróbál a harmadából boldogulni az meg maradjon. Az összes többi indok blabla!

Mérges 1234 2013.04.02. 13:17:12

@Lencsés István:

Nem István, nincs jó egy ideje, és nem a Fidesz miatt nincs, hanem a hatalmas gazdasági visszaesés miatt.

Sokan a semmi elől menekültek külföldre, soha nem látott mértékű a munkanélküliség, elég kilátástalan a helyzet.

Mondom nem csak a Fidesz tehet erről, de a valóság az, hogy most igen rossz a gazdasági helyzet.

Ja és ne mond meg ki a magyar ki nem, mert sokan ezt sem szeretik és joggal nem.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.02. 13:20:45

@Lencsés István:

Mitől leszel igaz magyar? Attól, hogy itthon szívsz attól igaz magyar leszel? Nem értem a dologot.

Lehet boldogulni, igen ha folyamatosan törvényt sértesz, ha csalsz, ha lopsz, ha hazudsz. Ebben a mutyi országban csak is így tudsz boldogulni.

ördöngös pepecselés 2013.04.02. 13:23:49

Felölem kitakarodhat innen az összes ballibernyák, addig sem rontják itt az Ország levegöjét!!

De azért sajnálatos hogy 2002-ben meg 06-ban beszavazák nekünk a libbolsikat aztán most meg a saját szarukat hátrahagyva lelépnek!!!

ROHADÉKOK!!!

Sötét korom 2013.04.02. 13:27:35

@Balibgeczyk: Azért az elmúlt 3 év után elég agyatlannak kell lenni ahhoz, hogy valaki azt az "elmúlt 8 évet" fikázza...

A történelemkönyvek ARANYKORNAK fogják nevezni majd... Figyeld meg!

ördöngös pepecselés 2013.04.02. 13:29:58

@Sötét korom:

Idiota! A ballibsik által felvett hitelek most kell törleszteni!!

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.02. 13:29:58

@Amorphis:

Ezt értem, hogy nem fogjuk elérni soha azt a szintet, de sajna nem közeledünk hanem távolodunk tőle.

Itthon pedig nem lehet munkával boldogulni, csak munkába belerokkani lehet. Itt a mutyizás őshazájában csak tisztességtelen, és törvénytelen módon tudsz boldogulni, de ezt senki nem fogja neked bevallani.

Ami igaz az, hogy akárkit választunk meg nem fogjuk elérni a nyugat életszínvonalát vagyis nem a közeljövőben. De nem mindegy, hogy közeledünk vagy távolodunk tőle. Azt meg nem hiszem, hogy úgy gondolod, hogy jó irányba tartunk.

Tény a kivándorlók nagy része azért megy ki mert az életszínvonal jelentősen alulmúlja a nyugati szintet. Persze Etiópiát még felülmúlja, de sajnos a mindenkori kormányaink dolgoznak azon, hogy ne így legyen.

Végkövetkeztetésként, akkor azt mondod, hogy aki jobb életszínvonalra vágyik, kényelmesebb életre és van hozzá szóképesítése/tudása az nyugodtan menjen mert itt nem lesz jobb neki soha?

Sötét korom 2013.04.02. 13:32:16

@Balibgeczyk: És? Könnyedén vesz fel (további) hitelt a piacról, nem? Megvette belőle a MOL-t, az EON-t, meg még egyéb apróságokat. Hol itt a gond?

ördöngös pepecselés 2013.04.02. 13:34:09

@Sötét korom:

Az IMF-nek voltak szemét feltételei sötétke!
Ugy mind nyugdijcsökkentés, nettó minimálbércsökkentés, ingatlnaadó, és szó szerint rátelepszene az országra! NAgyon örülök, hogy ez a Kormány beintett nekik!

Sötét korom 2013.04.02. 13:36:24

@Balibgeczyk: OK. Beintett. Örülünk neki. És?

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.02. 13:37:50

@Balibgeczyk:

Ez a 2%-os hiány mit mond a gazdaság állapotáról? Semmit, ez a költségvetési hiány. Ennyivel költött többet az állam, mint amennyit beszedet. Ez szép-szép de ettől még ez az ország gazdaságilag akkor is egy csődtömeg. A kormányunk meg ugyan olyan tehetségtelen balfaszok gyülekezete mint elődjei.

Amíg a populisták, hangulatkeltők, degeneráltak, taigetosz pozitívak irányítanak ebben az országban addig nem is lesz javulás.

lyken 2013.04.02. 13:38:41

@Mérges 1234: "Ez azt jelenti, hogy valami szörnyűség készül, és aki nem emr szembe nézni vele az gyáva????"

Ez azt jelenti, hogy Lencsés Pista szerint a saját ősei gyávák voltak, mert leléptek az őshazából a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt és kedvezőbb otthont kerestek. Gyáván.
Egyéni nézőpont, de van ilyen.

Meg kell érteni a logikájukat: az országban ne legyen ellenzék. Az országot ne hagyja el senki. Legyen mindenki bólogatójános aki boldogan csápol mindenre amit kedvespolitikusaink felböfögnek. Ne a szemüknek higyjenek az emberek, hanem a politikusok kinyilatkoztatásainak. Ne gondolkodjunk, ne küldjük a gyerekeinket egyetemre. Az rendszerellenes. Ha ellenzéki vagy az a baj, ha elmész az a baj. Maradj és bólogass. És élj szarul a többiekkel. Mert ugye az az igazi bátorság hogy gondolkodásmentesen ül a seggén az ember és bólogat. Ja, hát ahhoz tényleg rohadt nagy bátorság kell...
Lövésük sincs miről hadoválnak.

lyken 2013.04.02. 13:42:10

Azt el ne felejtsem, hogy volt már 3 jó évük. Adócsökkentés éve ugye, az elrugaszkodás éve, meg a hihetetlen tündérmese éve.
Az eredményekről ugyan mély csend van, de ez nem zavar senkit, majd az idegentőke, meg a külföldi brókerek, meg az imf meg az eu közül kiválasztják az aktuális bűnöst. Vagy kineveznek majd egy új hibást.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.04.02. 13:42:22

jol teszed

en minden civilizalt embert csak biztatni tudok a szarkupac hatrrahagyasara. aki teheti, akiben egy kis tehetseg, egy kis ambicio van, az surgosen lelep. magyarorszagon csak elveszejtik, megfojtjak, kivereztetik a tehetseges embereket. irigysegbol, rosszindulatbol, nem ritkan csak azert, hogy nehogy "rossz pelda" legyen a tehetseg es ambicio es nekik is dolgozni kelljen, tenni magukert a masokra mutogatas, gyulolkodes es bunbakkepzes helyett.

Sötét korom 2013.04.02. 13:42:44

Láttam egy NextGen meccset a TV-ben: Arsenal - Chelsea U19.

Az Arsenalban 11-ből 8 (!) külföldi játszott!. Német, holland - mindenféle.

Tudomásul kell venni, hogy a világ globalizálódik.

blah 2013.04.02. 13:45:32

Nekem csak abból van elegem, hogy a kormányok rendre alulmúlják egymást és van egy csomó kretén aki egyik vagy másik mellett kardoskodik így konzerválva a helyzetet. Ők itt is jelen vannak a blogon és ezúton kívánok mindegyiknek egy jó kövér végbélrákot és mielőbbi távozást mert velük csak lefelé vezet az út továbbra is. Abból meg már egyre több embernek van elege.

Amorphis 2013.04.02. 13:48:55

@Nikosi: Egész Európát súlyos pénzügyi és politikai válság sújtja, mi pedig kis, gazdaságilag gyenge országként ezt fokozottan elszenvedjük. Így az, hogy közelítünk-e, vagy távolodunk a nyugattól az erősen relatív, hiszen ők is szívnak. Az tény, hogy a jelenlegi helyzetünk nem túl rózsás, de nem reménytelen, úgy is mondhatnám, hogy a szokásos. Itthon ez van, és volt, és ez is lesz. Kormányok jönnek mennek, belépünk ide, kilépünk onnan néha valaki jól jár, néha valaki megszívja.
Mindenki nyilván magából indul ki. Én személy szerint, és a tágabb családom is nem túl magas életszínvonalon, de tisztességesen, mutyi, csalás, törvényszegés nélkül megélünk itthon kemény munkával és sok tanulással. Az, hogy itthon nem lehet egyáltalán boldogulni az nem igaz. Én is voltam a gödör alján, de kimásztam belőle. Itthon.
Kérdés, mik a prioritások az életedben. Másik hazát választani, itt hagyni a családod, a megszokott környezetet, a hazád (minden jó és rossz tulajdonságával együtt) felelősségteljes döntés. Külföldön is nehéz, itthon se reménytelen. Egyik se automatizmus.
Aki mostanában nagy változásokat vár itthon, az csalódni fog, de lehet külföldön nagyobbat fog...

ördöngös pepecselés 2013.04.02. 13:48:59

Sok görény!!, menjetek Isten hírivel, remélem bögve jöttök haza a londoni mekikböl vagy a berlini szállodák takarito részlegeiktöl!!

TUDJÁTOK MEG KÜLFÖLDÖN SEM FENÉKIG TEJFEL AZ ÉLET!!

NÉZZÉTEK MEG SPANYOL, OLASZ, GÖRÖGORSZÁGOT, SOKKAL NAGYOBB A MUNKANÉLKÜLISÉG ÉS A KILÁTÁSTALANSÁG MINT NÁLUNK!!! DE AKÁR NÉMETORSZÁG, ANGLIA VAGY SVÉDORSZÁG IS REMÉnYTELEN MOST!!! DE MENJETEK CSAK, MENJTETEK!!!

Nem is foglalkozom veletek!

"Áldjon vagy verjen sors keze itt élned, halnod kell"

Persze nektek semit nem jelent Vörösmarty!

Ide hagytátok a szart 2010-re és kánaánt vártok!!

Az szép!

Sötét korom 2013.04.02. 13:51:18

@Balibgeczyk: Figyelj! Legalább azt a szar 2010-es szintet azért tartani kellene, nem?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.04.02. 13:51:34

@Lencsés István: ha maradunk, akkor engedunk az osztrak es nemet ertelmiseg felhivasanak....

hagyjatok inkabb menni:-)

ördöngös pepecselés 2013.04.02. 13:53:54

@Sötét korom:

SÖTÉTKE! A hiteleket most kell törleszteni e Kormány idején!!

TÖBBSZÖR HAD NE IRJAM MÁR LE!!

Na viszlát!!

Mérges 1234 2013.04.02. 13:54:41

@Balibgeczyk:

""igen rossz a gazdasági helyzet. "

Nesze hülyegyerek!!"

Úgy értem, hogx kurva nagy a munkanélküliség és nehéz most az országban. De hovatovább ezt Mastolcsy és Viktor is elismerte.

Mindeg egyik miatt rossz most, de tényleg nem könnyű az egyszerű halandó helyzete. Viszont hosszútávon nem lesz jobb, mivel rengeteg a cigány, elöregszik a társadalom.

Figyú én nem mondom, hogy ez a Fidesz bűne, de tény, hogy a helyzet most nem könnyű.

Nem kell mindig idgeskedni.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.04.02. 13:54:43

@Balibgeczyk: "TUDJÁTOK MEG KÜLFÖLDÖN SEM FENÉKIG TEJFEL AZ ÉLET!!"

ti nem vagytok ott

az mar fenekig tejfel:-)

nincs ezzel az orszaggal semmi gond kulonben a hozzad hasonlo faszkalapokat es istenuket, a csuti schiklgrubertert leszamitva. ha ti nem lennetek, erdemes lenne maradni, de veletek egy orszagban..

kizart.

Sötét korom 2013.04.02. 13:57:01

@Balibgeczyk: Ott van a pénz a Matolcsinál, amit az Orbán még nem költött el. Ha nem lopják el, akkor nem lesz semmi gond, az elég a törlesztésre. Az idén amúgy lejár az IMF hitel.

Lencsés István 2013.04.02. 13:59:03

@Nikosi: Mindenkinek más az igaz MAGYAR , de amúgy csak egyfajta létezik . Az hogy valaki a problémák elől elfut ( ez a te nyelveden a " .... szívás .... " ( amiről csak ő tehet .... ) az nem az . A problémák azért vannak hogy meg kell őket oldani . Az hogy valaki itthon nem talál munkát az nem más hanem csak saját maga hibája . Akkor vagyunk igazán értékesek ha a dolgainkárt nem a körülményeket hanem magunkat okoljuk .... Én nem sértek sem törvényt , nem lopok , nem csalok , nem hazudok és mégis élek normálisan , akkor hogy is van ez ( sokan vannak még így .... ) ? :) Az ország nem mutyi . Sírni mindig a legegyszerűbb ....

babo_ 2013.04.02. 14:16:09

IRÓNIA ON
@Lencsés István: Érved lehengerlő, meghajlok vaslogikád előtt .. :)
IRÓNIA OFF

Lencsés István 2013.04.02. 14:35:20

@Mérges 1234: Van aki érzi a jót , van aki nem , különbözőek vagyunk , de letagadni az már baj . A politikát nem kell idekeverni . A legtöbb azért ment külföldre , mert mindig a legkönnyebb megoldást válassza , holott nem az a legjobb , de hát ez az ő dolguk .... Nem nagyon érdekel hogy ki mit szeret , az én és sok más ember szemében vannak dolgok amik hozzá tartoznak az igazmagyarságoz , még hogy ha ez nem is tetszik sokaknak .

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: 1 . Mondatkezdés nagybetű . 2 . Ékezet használata nem megy ( Tudom lesz kifogás .... ) ? 3 . Aki kimegy arról már írtam .

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.02. 14:43:24

@Lencsés István:

Szóval aki nem talál munkát idehaza, az a saját hibájából nem talál, mert amúgy tombol a munkaerő hiány.

Tehát a probléma az az, hogy nincs munkája vagy nincs megbecsülve, vagy szeretne jobb életszínvonalon élni, stb... Erre talál egy megoldást, elmegy külföldre akkor Ő most elfut a probléma elől vagy megoldja?

"Akkor vagyunk igazán értékesek ha a dolgainkárt nem a körülményeket hanem magunkat okoljuk"

Tehát elmondható akkor szerinted, hogy a jelenlegi kormányuk értéktelen ebből a kontextusban. Mert itt mindenért más tehet, Ők hibátlanok és tökéletesek, a felelősség mindig mást terhel. Hol az előző kormányt, hol az IMF-et, hol az EU-t, hol a sötétben bujkáló ellenforradalmárt/spekulánst, hol a bankot, hol meg a sarki házban lakó Marinéni.

Nem mondtam, hogy nem lehet boldogulni ebben az országban, de hidd el másképpen néz ki ez az ország Budapestről és más egy kelet-magyarországi városból. Másrészt érthető, hogy az emberek belefásulnak, hogy 10 év alatt sem jutnak egyről a kettőre, pedig nem is rendelkeznek esetleg rossz fizetéssel. Tudod más az amikor elmehetsz nyaralni évente egyszer, nem kell két vagy három munkahelyen helyt állnia, hogy a hétvégéi sem szabadok mert menni kell.

Van akinek ebből elege van, Ő nem lenne igaz magyar, mert nem akar belerokkani idejekorán a hajtásba? Változtatni akar rajta és tesz érte kimegy külföldre. Ő nem igaz magyar?

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.04.02. 14:48:43

@Lencsés István:

Tehát véleményed szerint ha van egy homokdomb amit el kell hordani egy másik helyre és két ember nekikezd.

Első ember, kisgyerekeknek való homokozó lapáttal megtölt egy 10 literes vödröt és ezzel szépen lassan elrakja a másik helyre.

Második ember rendes lapáttal és talicskával végzi ugyan azt el mint az első ember.

Az második ember gyorsabban végez és kevesebb fáradtsággal. Te szerinted akkor az igaz magyar ember az első ugye? Mert Ő nem a könnyebb megoldást választja.

babo_ 2013.04.02. 14:49:49

@Lencsés István: Akkor már ha kötekedünk, és az "igazmagyarságot" a helyesírás dönti el, akkor engedtessék meg:
1, írásjelek előtt nincs üres hely (space), csak utánna
2, "válassza" -> felszólító mód (a te mondatodban értelmetlen). Helyesen: választja
3, a "...." nem 4 pont csak három
4, "hogy" előtt vessző
5, hogyha és nem "hogy ha"

Ennek tükrében az ékezet, illetve a mondat elejéről elhagyott nagy betű már szerintem nem is olyan nagy bűn.

Mérges 1234 2013.04.02. 14:55:27

@Lencsés István:

Ha tényleg a tényeknél maradunk, akkor láthatjuk, hogy vannak kimondottan jó dolgok, és sajnos vannak nagyon csunyán elszabotált dologok.

Az igaz ember, észreveszi a jót és a rosszat egyaránt.

De lássuk csak, te úgyis tény mániás vagy, mennyivel is nőtt 2012-ben az adónemek száma??????

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.04.02. 15:14:38

@Lencsés István: es anyad mekkora betu, troll?:-)

hidd el, jhobb, ha kimegyunk. akkor mnektek marad a nyomorusagos, szar eletetek. ha itt kellene maradnunk, ahogy annakidejen lezartatok a hatarokat a vasfuggonnyel, akkor ujra 56 lenne es logantok a lampavasakon. az mar nem jelent olyan hosszu eletet nektek:-)

ugyhogy igen. gyavak vagyunk. gyavak vagyunk a gyilkosaitokka valni:-)

Arcturus 2013.04.02. 15:44:33

"Az IMF-nek voltak szemét feltételei sötétke!
Ugy mind nyugdijcsökkentés, nettó minimálbércsökkentés, ingatlnaadó, és szó szerint rátelepszene az országra! NAgyon örülök, hogy ez a Kormány beintett nekik!"

Így van. Az összeset elodázták.

Mert ha felveszel X kamatra hitelt A hitelezőtől, ahelyett, hogy Y kamatra B hitelezőtől és X nagyobb, mint Y, akkor összességében majd a lejáratkor többet kell fizetni. Valahonnan meg majd jönnie kell annak a pénznek. Ez a kormány ezt csinálta. Ne érts félre, az IMF nem jótékonysági intézmény és tényleg nem is védem őket. A piaci hiteleken magánvállalatok keresnek most többet annál, mint az IMF hitelen kerestek volna államok.

christophe 2013.04.02. 16:13:20

@Lencsés István: Tudod mit,inkàbb vagyok gyàva,mint hülye...

Lencsés István 2013.04.02. 16:20:28

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: Sajnos továbbra sem kezded a mondatot nagybetűvel , ha ez nem változik ma és itt , akkor nem reagálok . Az anyázás mindent elárul rólad .... Menj ki , de nem jobb . Nekem jó itthon az életem , rajtam múlott minden és megteremtettem azt ami kell . Én nem zártam le semmit . Az ékezetek még mindig nem mennek ? :D

@babo_: Mindent elmond rólad hogy komoly dologgal ironizálsz , az már csak a ráadás hogy az iróniád nagyon gyenge , az meg csak a hab a tortán hogy nem érvről , meg logikáról van szó ....

Lencsés István 2013.04.02. 16:26:40

@christophe: Az a hülye aki mondja .

@Mérges 1234: 2012 már elmúlt , az adók meg kellenek , de ez hol tartozik a témához ? :O

@babo_: Ha idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . :) Én direkt írok így és nem alaphibát vétek . A hogy ha az jóül van írva és a négy pont is kell , jobban tudja a több diplomás MAGYAR tanárom mint egy anonim ....

@Nikosi: A munkanélküliség csökken , tehát van munka . Aki kimegy külföldre az elfut a probléma elől . Ha idézel , akkor pontosan tedd , köszönöm szépen . :) A politika nem való ehhez a témához . Aki a problémák elől ki megy az nem igaz magyar . A második hozzászólásod ami nekem jött szintén nem tartozik a témához .

christophe 2013.04.02. 17:20:13

@Lencsés István: na ugy làtom agyadra ment a nagy nemzeti tudat,nem baj Ràd is szüksèg van.......

Lencsés István 2013.04.02. 18:32:33

@christophe: 1 . Mondatkezdés nagybetű . 2 . Nem nagyon érdekel a rólam kialakított véleményed ( ami hazugság ) .

Binladen 2013.04.02. 18:36:04

@Amadeus62:
Nem azok a rosszindulatúak, akik verik a mellüket úgy, mint itt egyesek?
A kúrva nagy rendszerváltók nem a 60.évesek voltak, hanem pont 20-30 évesek,akik a világot meg akarták váltani az 5 diplomájukkal,semmittevéssel,(anyádról meg apádról beszélek) ma sem jobb a helyzet a 20-nál.
Persze tenni azt már nem akar érte senki sem. Tisztelet azoknak, akik érdekes módon, nem akarnak kimenni az országból, mert tanultak több szakmát is az érettségi vagy a főiskola után.

@pandacsökiboborján:
Itthon is lehet bizonyítani, csak nem kell leülni a 8 általános után, hanem tanulni kell tovább, olyan szakmát, vagy szakmákat, amiből meg is lehet élni. Menj el programozónak, hátha menni fog az élet tőle.

@discover:

Ne haragudj már, de te ,az ekével a hátadban, mi a faszt akarsz friszkóban? Fel akarod szántani a Szent András-törésvonalat? Bunkózás helyett, inkább tanulj meg magyarul beszélni baromarcú barátom. A homokosokat nem bírják friszkóban sem,majd amikor az 50cm-s néger bránert beadják neked, akkor majd sirathatod a semmittevő életformádat Magyarországon.

Cornelius Sulla:
Csak azért beszélek veled úgy ahogy, mert amilyen a mosdó olyan a törülköző is.
Kis köcsögöm! Már a nevedből is adódik, hogy egy kis homokos, véreskezű, faszopó emberke lehetel, aki csak az ovis köreidben mered csattogtatni a nyelvedet. A kis geci, az te vagy, mert csak üres szavakkal dobálódzol és nem tényekkel.
Ugassál csak nyugodtan, csak ne itt, hanem mondjuk Indiába!

@Exploiter:

Nagy tévedésben vagy haver, mert nekem sincsenek megélhetési gondjaim. Igaz rosszabbul élek, mint 10 évvel ezelőtt, de hát ki nem. Csak sajnálni tudlak azért, hogy így megveted az embertársaidat, akik elestek, nem a saját hibájukból, de hát erre mondják azt, hogy aki másnak vermet ás, általában mindig maga esik bele. És még rám mondják, hogy rosszindulatú vagyok. –hmmm.

@karikaV43:
Kis nyelvészke, miért nem az ELTE-re mész nyelvet oktatni, biztos kirúgnának 5 perc múlva. Biztos az általános iskoládban ez így helyes, de az interneten magasról szarnak rád, és a nyelvedre.+én is-
Látszik ,hogy a szakértelmed az üti a nullát,és csak azért írsz, hogy kiforgasd az emberek mondatait.
Hülyegyerek! Nem mindegy milyen fejlesztésű motorok vannak a buszokban, traktorokban vagy vonatokban? El kell adni, csak ehhez az olyan kis buzik mint te, akik otthon ülve verik az üllőt( csalánnal verik más faszát), a helyett, hogy dolgozna, itt rinyál a külföldi munkáról. Menj ki nyugodtan, aztán sírva fogsz haza rohanni 1 hónap után,persze ha cumizni mész, akkor kibírhatod még a 2hónapot is.

@mokkaczuka:
Jó lenne tisztázni azt, hogy faszopó a TE anyád, és a kis buzi fia,és nem én.
Mielőtt elkezdesz ugatni, fen hangon, tisztázni kéne magadban azt, hogy mi a tb, és az eü. hozzájárulás mértékének az összege.
Amit tőled levonnak, azt nem én, hanem te fogod megkapni, ha túléled az idegrohamaidat.
Nem vagyok nyugdíjas, ahogy hiszed, aktív melós és vállalkozó vagyok, és ugyan olyan aktív befizető vagyok, mint te. Úgy hogy ne rázd a lábadat! Dolgoztam a szoc.-ban is,de ott azért vontak olyan kevés nyugdíjat te köcsög, mert 20ezr helyett csak 2-3 ezret kaptunk. A többi fizú amit „ NEM”kaptunk meg, az ment az ovi, iskola,és egyetemépítésre, hogy az olyan kis faszopó buzik mint te, ingyen tanulhasson. Anyádnak meg irodaházat építettek belőle, hogy legyen hól festegetni a körmét, és leszopni az igazgatót. Az értelmi szinteden írtam, hogy meg érthesd!
Ezek után van miről beszélnünk, szerinted?

mokkaczuka:” Mikor évtizedek óta élelmiszer-túltermelési válság van az egész kontinensen, ez aztán kurva nagy fegyvertény!”
Szerinted mi a faszt kéne csinálni Magyarországon, ahol adott a jó föld, és vízhatalom is vagyunk? Abban igazad van, hogy a SZAR élelmiszerből túltermelés van. DE! Ha egy kicsit is idősebb volnál kis ovis faszopó, akkor tudhatnád azt is, hogy élelmiszer és ivóvíz hiány van a földön, amiért kemény háborúkat indítanak már. Persze ezért nem bántalak, mert ez a tantárgy még nem kötelező a vakok óvodájában, a nagycsoportban.
Mindig is az élelmiszer ágazat volt a gazdaság húzóága, és nem a banán meg a citromtermelés. Ennyire egyszerű a képlet.

Balbgeczyk 2013.04.02. 18:45:57

Lencsi Pistinek asszonta a magyartanarja, hogy negy pont kell. Akkor a magyartanara is egy kibaszott idiota, nem csak o maga :)

karikaV43 2013.04.02. 20:01:18

@Binladen: egyszerű vagy mint a faék, iq nuku honnan tudsz bármit másról, komcsi munkakerülő.kíváncsi lennék ostoba bunkó mit tudsz fel mutatni, gondolom húszas iq-t azon kívül semmit,a munkáról csak annyit, hogy 91-bern lakatos szakmunkás lettem tavaly meg építész mérnök, minden iskolát saját pénzemből munka mellet végeztem, közben neki álltam vállalkozni,ezt is csinálom egy tucat éve, eleinte ezt is munka mellet.Ügyvezetőként toltam talicskát,pakoltam téglát,malter,kevertem betont.A válság előtt majdnem húsz embernek adtam munkát.Nem voltam bújtatott munkanélküli a komcsiknál,mivel akkor csak tizenöt voltam.Na te bunkó,te mit tudsz felmutatni.

dennisthemenace 2013.04.02. 21:29:58

@lapp: Ok mar regen halottak. De egyetertenenek velem.

dennisthemenace 2013.04.02. 21:31:47

@Void Bunkoid: Csak tudnam, honnet veszitek, hogy mindenki mosogatni jon ki... Amugy nem szokas senkinek a munkajat lenezni, ez nem a balkani Magyarorszag.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.04.03. 09:58:48

@Lencsés István: teljesen mind1 a te szempontodbol, hogy mekkora betuvel kezdem:-)

a te szempontodbol az a lenyeges, hogy az en adombol nem kapsz tobbet sem te, sem a kumninista fajtarsaid, kozpenztolvaj fideszkurva:-)

Lencsés István 2013.04.03. 10:18:15

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: Új nap , új esély . :) Mondatkezdés nagybetű , és ékezetek használatának megtanulása vár rád ma IS . Nincsenek már kommunisták . :) A közpénzt nem lopta el senki . Egy FÉRFI hogy lehet kurva ? :D Erre komolyan kiváncsi vagyok . :D

Binladen 2013.04.03. 11:17:17

@karikaV43:
Gondolom amit írtál az IQ-ról és a faékről, az egyenlő a te önértékeléseddel.Szerintem inkább a neved LAKATOSZ mint a szakmád, faszfej!
Büszke nem vagyok rá, de az ELTE IQ. tesztjén 132-pontot értem el azért,mert közben elálmosodtam és lefeküdtem.
A lakatosból rögtön építészmérnök nagy ugrást és fejlődést,ha az éveidet nézem, csak a kisegítő iskolákban lehetséges.
Szerintem inkább 25éves lehettél a szakmunkásvizsgán, mint 15.(ez általános a kisegítő iskolákban)mert ott tilos buktatni.
Marha nagy vállalkozó max. a sérült agyadban lehetsz.
Az én meglátásom,a leírt meseszerű bestseller történeted alapján az, hogy te örülsz ha egy hónapban, 10.napot tolhatod a majteros bödönödet/taligádat a napi 3ezer ftodért.

Honnan indulsz melózni, a Moszkva térről te is, mint a román mutuk?

Miért nem foglalkozol inkább meseírással? Könnyebb a kávézóba cipelni egy jegyzetet,mint egy teli betonos taligát,habár belőled azt is kinézem, hogy 1 zsák cementtel,1 zsák mésszel a szádban,hátadban 1 csákánnyal és gereblével mész be a helyi kocsmába,te húsvéti hazug majomember.
Ha még azt írtad volna a szakmád alapján(habár homokos lakatost még nem láttam),hogy gépészmérnökké fejlődtél, az még el is hittem volna neked, kis köcsög lelences,nigger segédmunkás gyerek.

Ja! Az érettségit kifelejtetted a tanulmányi életutadból,tudtom szerint szakmunkásból még éjjeli/éjszakai/esti főiskolára és egyetemre sem lehet jelentkezni,max. valami jó buzibárba.

Az csak az én privát vélemény, hogy 15évesen szerintem te, csak az óvodát végezted el, a DOWN-KÓROS intézetben.
Nyugodj meg, és éld inkább a nyugodt megszokott homokosok életét.
És ne cipekedj, mert ha úgy fogsz fingani az erőlködéstől,hogy Haaaaaaa, akkor ki fogja megbaszni 3ezerért a seggedet?

Binladen 2013.04.03. 11:23:21

@karikaV43:
Azt még elfelejtettem mondani, hogy én meg a nyóc általánosból, rögtön szakértői jogász lettem 2010-ben, az IMF V.igazgatója mellett.

Binladen 2013.04.03. 11:25:26

@Lencsés István:
A fent leírtakból meg tudhatod, hogy lehet kúrva egy minor férfi.

Lencsés István 2013.04.03. 11:50:55

@Binladen: Egy FÉRFI nem lehet kurva ( ami rövid u ) .

karikaV43 2013.04.03. 13:05:59

@Binladen: a hozzád hasonló agyatlan barmok miatt,tart ez az ország itt.A 132 az ugy jött ki nálad,hogy a 11-et négyzetre emelték és hozzáadták még egyszer.Te egy lúzer köcsög vagy.Senkiházi.

Lencsés IIstván 2013.04.03. 13:26:53

@Lencsés István: ugyanugy, ahogy a kurva menyasszonyod: husz fillerert lefekszik barkinek. te epp a fidesznek fekszel le, mert epp akkor talaltal valami fost amit munkanak nevezel es kapsz erte ket szalmaszalat.

Binladen 2013.04.03. 13:43:58

@karikaV43:
Büdös nigger!Miért nem takarodol vissza a lelences napközibe?
Kedves Lákátosz kolompár vinetú kanalaaas, rostas karika faszfej!
Ha annyira értenél a mű építészethez, akkor falat építenél te köcsög, és nem betonnal rohangálnál a taligáddal a cigánysoron.
Ahogy elnézem, neked sincs több eszed, egy törött hintalónál.
Igyál sok meszet, attól majd meg jön az eszed-:)lákátossz meszter.

@Lencsés István:
Tudom nem lehet kurva egy férfi, csak homokos rojtos seggű mint te.

Binladen 2013.04.03. 13:48:06

@Lencsés István:
Egyébként te ki vagy? Armandó Herkules Esmeralda?

Lencsés István 2013.04.03. 15:23:05

@Binladen: Akkor miért írtad ? :D Sértegetésen kívül más megy ? :D Ott a nevem , tanulj meg olvasni . Ja és párom van . szóval ezt IS bebuktad . :) ;) :D

@Lencsés IIstván: 1 . Mondatkezdés nagybetű . 2 . Ékezetek használatát tanuld meg . 3 . A menyasszonom nem kurva , pláne hogy te nem róla beszéltél . :D Én nem fekszem le a FIDESZ - nek , hanem támogatom mert jól dolgoznak . Hát ha Neked a sportkommunikátor az nem munka , azzal magadról állítasz ki példát , igaz azt már egy párszor megtetted . :D

Binladen 2013.04.03. 17:07:30

@Lencsés István:
Én csak erre reagáltam:Egy FÉRFI nem lehet kurva ( ami rövid u ) .
Lásd a gyerekek ,hogy látják:
Viola, 5 éves:
A kurva az a nagynéném mert anyáék mindig azt mondják, hogy már megint jön kölcsönkérni az a kurva és akkor megjön a nagynéném. (szülő gyereket tékából kirángat, saller repül...)

Zolika, 6 éves
A kurva az olyan néni, aki letolja a bugyiját és megmutatja a punciját, aztán elszalad.

Lencsés István 2013.04.03. 17:27:18

@Binladen: Na de szerintük sem a férfi a kurva , és ez a lényeg . :)

Lencsés IIstván 2013.04.03. 17:30:50

@Lencsés István: de igen, te is kurva vagy es a Tundike is. a sportkommunikator meg egy vicc, nem munka, nevenincs faszsag, kb mint valami faszmajom bolcsesz a szarrasejo diplomajaval.

cigany vagy pistike, ott fogsz megrohadni a purtidban, amit majd megorokolsz ha elpatkolnak a szuleid, semmire se fogod vinni, mert egy baszott eletkeptelen gyoker vagy. de majd legalabb megvalosul az almod, es magyar foldbe temetnek, ami aztan kurvanagy elony :) majom.

Lencsés István 2013.04.03. 17:40:50

@Lencsés IIstván: Sajnos mivel nem tudod hogy a mondatkezdés nagybetű , meg hogy ékezeteket használni kéne így itt és ma utoljára reagálok . 1 . Férfi hogy lehet kurva te iq nukus ? :D 2 . Tundike - t én nem ismerek . 3 . Mindenkinek más a munka ezek szerint .... 4 . Vannak diplomák amik sokat érnek , vannak amit semmit , ezért kell jót választani . 5 . Nem vagyok cigány , se " .... pistike .... " 6 . Már nem élek a szüleimmel szóval ezt IS bebuktad . :) ;) :D 7 . Egy EMBER hogy lehet majom , pláne úgy hogy a majmok nem tudnak internetezni .
süti beállítások módosítása