Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Innováció, ami a céged jövőjét jelenti?

2019. május 03. - Szarvas Norbert

e-szerzodes_1.png

"Íme az őrültek. A kiközösítettek. A lázadók. A bajkeverők. A nem odaillő emberek. Akik másképp látják a dolgokat. Akiket nem szabályok vezetnek. Akik nem tisztelik a status quo-t. Idézheted őket, vitatkozhatsz velük, dicsőítheted vagy rágalmazhatod őket. Amit viszont nem tehetsz meg velük, hogy figyelmen kívül hagyod őket. Mert megváltoztatnak dolgokat. Ők mozgatják előre az emberi fajt. És míg néhányan őrültnek tartják, mi zseninek látjuk őket. Mert azok az emberek, akik elég őrültek ahhoz, hogy azt higgyék, meg tudják változtatni a világot... ők azok, akik tényleg megtudják. " Think different -  Apple commercial

 

Hogyan legyen innovatív a vállalkozás?

 

A sikeres vállalkozások közös jellemzője az új technológiai megoldások rendkívül hatékony adaptálása a vállalkozás belső és külső folyamataiba! Mi lett volna az Apple-el, ha az elmúlt években nem fejleszti tökéletesre a felhő alapú szolgáltatásait? 2018 első negyedévében a teljes bevétel 10%-a érkezett ezekből a szolgáltatásokból.

2018 második negyedévében már 15%. Harmadik negyedévben 18%.

Mi történt? Az Apple sikeresen adaptálta az új technológiákat és megközelítéseket a saját termékportfóliójába. Persze nem várhatjuk el egy magyar kisvállalkozástól, hogy Apple mértékű léptékben haladjon. Számukra sokkal realisztikusabb az olyan új és elérhető innovációk megvalósítása, mint a Facebook-on nagyot futó chatbot vagy a több száz éves jogi paradigmát lebontani készülő elektronikus szerződések használata.

 

Miben segít a cégünknek az e-szerződés?

 

Az üzleti jogot mindig a tradicionalitás jellemezte, ahova rendkívül nehezen férkőzött be az innováció. 1494. június 7.-én szentesítették a tordesilassi szerződést a felek, amit VI. Sándor pápa szentesített. Ez egy papír alapú szerződéskötés volt természetesen, ahol minden érintett félnek jelen kellett lenni az aláíráshoz.

Ez csak egy kiragadott, ámbár látványos példája annak az evolúciónak, ami az elmúlt évszázadokban jellemezte a hivatalos szerződések megkötésének a metódusát. Még 2019-ben is az alapvető szerződéskötési modell a papír alapú szerződés szignózása a felek jelenlétével.

De miért ne lehetne ezt a tradíciót átadni a múltnak és belépni a 21. században, ahol - mint oly sok terület - a szerződéskötések nem igényelnek feltétlenül személyes jelenlétet? Ahol elhagyva a papír formátumot, immáron minden elektronikusan van vezetve és a "felhőben" biztonságos körülmények között tárolva?

Te tudod, hogy egy ilyen innováció milyen terheket venne le a "céged vállairól?". Könnyebbséget jelentene? Az ügyfeleitek szeretnék ezt a megoldást? Felgyorsulnának a folyamataitok? Tudnátok az értékteremtő munkára koncentrálni?

 

#1 Megváltoztatja a biztonsági kockázatokat

 

Az e-szerződés sokkal biztonságosabb tárolást tesz lehetővé számunkra. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi minden történhet egy papír alapú szerződéssel az évek folyamán?

  • megsérülhet
  • ráömölhet valami
  • egy tűzesetben eléghet
  • költözésnél elpakolhatjuk úgy, hogy nem találjuk meg
  • valaki elhagyhatja
  • valaki ellophatja

Végső soron papír alapú szerződést tárolni rendkívüli felelősséget jelent, hiszen könnyen eltűnhet vagy megsemmisülhet. Ezzel szemben az e-szerződés teljesen más kategóriát képvisel, mivel fizikai formában nem lophatják el, nem tud fizikailag megsérülni, nem tudjuk elhagyni. Azaz a szerződést feltöltve a digitális felhőbe bármikor elérhetjük eredeti formájában és felhasználhatjuk szükség szerint.

Ha az elektronikus szerződést lopják el, akkor teljesen más biztonsági besorolás alá esik (gondoljunk csak a GDPR-ra - üzleti titok kiszivárgása). Így elektronikus dokumentumainkat a szükséges biztonsági óvintézkedések mellett szabad tárolnunk vagy szolgáltatóval tároltatnunk.

 

#2 Felgyorsítja a szerződéskötés folyamatát

 

Alapvetően semmi probléma nem merül fel, amikor a szerződő felek nagyjából egy városból vagy egy megyéből érkeznek. De mi van akkor, amikor sokkal nagyobb a távolság a felek között? Emlékszem ismeretségi körömben milyen problémát jelentett, amikor az egyik szerződő fél Amerikában élt és szükség lett volna az aláírására.

Két lehetőség volt alapvetően! Vagy az amerikai magyar nagykövetségre elutazik (több száz kilométer) és több száz ezer forintért cserébe elkészítik a dokumentumokat, vagy pedig hazautazik Amerikából és fizikailag részt vesz a szerződéskötésen. Gondoljunk bele, hogy mennyivel egyszerűbb lett volna, ha e-szerződést kötöttek volna a felek és így saját otthonában, hitelt érdemlően tudta volna e-szignóval ellátni a szerződést?

 

#3 Környezetkímélő

 

Ma már nem valami hóbort a környezetünk tehermentesítése, hanem túlélésünk kulcsa. Gondolom neked is megvannak azok az emlékek, amikor például a bankban végeláthatatlan mennyiségű papírt nyomtatnak ki teljesen feleslegesen. Olyan anyagot, amit az életben nem fogsz elolvasni.

Az e-szerződés bizonyos értelemben sokkal környezetkímélőbb, hiszen túl a tonnányi feleslegesen kivágott fán, a szerződéskötéssel kapcsolatban egyéb "körülményeket és feltételeket is " kiválthatjuk, mint például a toll használata aláíráshoz, a papírra való szöveg és grafika nyomtatása vagy éppen az elkészült dokumentumok jogszerű fizikai tárolása.

 

#5 Könnyű előkeresni

 

Nem elhanyagolható szempont az e-szerződés kereshetősége is. Pár éve jártam úgy, hogy a mobilszolgáltatómmal kapcsolatban problémák merültek fel és kerestem a szerződésemben különböző kulcsszavakat, amik által könnyen megtalálhattam volna a keresett pontot.

Sajnos ezek papír alapú szerződések voltak, amiket így végig kellett olvasnom. Hidd el, hogy ilyen esetben tudnád értékelni, ha egy pdf dokumentumba lenne a szerződésed, amiben egyszerűen tudsz keresgélni. De a visszakereshetőség akkor is fontos, amikor valamiért az egész szerződésre szükséged van. Ilyenkor elég a számítógépből bejelentkezni a "felhőbe", ahol tárolod a szerződéseidet és percek alatt megtalálod, amit keresel. A másik alternatíva a több órányi kutakodás a mappáid között!

 

Mibe kerül az e-szerződés?

 

Amikor a témában picit kutakodtam, akkor azt hittem, hogy megfizethetetlenül drága megoldás lehet. Ezzel szemben rátaláltam olyan szolgáltatókra, mint az e-szerzodes.hu, az Adobe Document Cloud, Hellosign vagy a Docusign, akik rendkívül költséghatékonyan, elérhető áron nyújtanak elektronikus szerződési szolgáltatást vagy e-szignó szolgáltatást az átlagos ügyfelek számára is.

Az e-szerződés szolgáltatás ma már bárki számára, egyszerűen elérhető szolgáltatás, amiért elég lehet (felhasználástól függően) akár pár ezer forintot is fizetni havonta. Mindenféleképpen érdekes az elérhető csomagok között válogatni, hogy a számunkra megfelelőt tudjuk kiválasztani.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr8214797506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása