Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Elképesztően ritka alakzatot vett fel a Bitcoin! Itt a vége?

2018. április 03. - Szarvas Norbert

a_bitcoin_stegosaurus_alakzat.png

Rossz hírem van a Bitcoin hívőknek. Az alábbi, elképesztő ritka alakzatot vette fel a Bitcoin árfolyama. Az állat, amiről a nevét kapta ez az alakzat már kihalt. Lehet, hogy ez vár a Bitcoinra is? Valójában nem tudhatjuk, de az biztos, hogy ez most már egy olyan figyelmeztetés, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. Hátha nem kezdtünk gyanakodni, amikor harmadára esett az árfolyam, vagy amikor lépcsőfokról lépcsőfokra lépkedtünk lefele...

 

Feltették a kínos kérdéseket ezzel kapcsolatban

Ebben a cikkben fel lett téve két elképesztően kínos kérdés mindamellett, hogy meg van magyarázva a Bitcoin működése és a blockchain technológia zsenialitása is! Ezen a két kérdésen nem árt elgondolkodni:

1.  A bitcoinok száma véges, azaz előre meghatározott darabot fognak kibányászni. Viszont azt már nem igazán szokták hangoztatni, hogy a bitcoinokat a végtelenségig lehet osztani, tehát alapvetően a bitcoin is ugyanúgy végtelen, mint bármelyik pénznem. Csak itt nem hozzáadással, hanem osztódással tudjuk előállítani a kívánt mennyiséget.

2. Az első pontból következik, hogy hétköznapi használatban nagyon kényelmetlen lenne beírni egy utalásnál, hogy 0,000000000385849398593 bitcoint szeretnénk átutalni. Ráadásul simán elüthetünk egy számot. Merül fel a jogos kérdés, hogy a bitcoint ebben az esetben át kéne váltanunk egy könnyebben értelmezhető mértékegységre? És mi lesz ennek a fedezete? A bitcoin lesz és a bitcoin fedezete?

Tehát 0,000000000385849398593 bitcoin a fedezete az elméltei 1 bitcoinnak, amit már könnyebben tudunk a hétköznapok során értelmezni?

 

A Stegosaurus Bitcoin grafikon

 

a_bitcoin_a_rfolyam_ritka_stegosaurus_alakzat.png

 


És amire számítanak ezzel kapcsolatban

bitcoin_ve_ge.png

Te mit gondolsz? Írd meg kommentben!

 

►►►►

Ha tetszett a cikk, akkor meg tudsz hívni egy “kávéra”: Támogasd a blogot

IFL prémium blog: Klikk

ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt: Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.

Ez a cikk 2018. április. 03. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr1913801898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2018.04.03. 15:02:04

Biztos, hogy még így is sokan hisznek benne...

A blockchain technológia nem hangzik rosszul, de pont ilyen célokra nem kéne használni.

felső határ nincs 2018.04.03. 19:38:41

Alapszabály hogy ha már az utolsó mükedvelő blogger is rájött h összeomlott a bitcoin akkor ideje bevásárolni.

szombi 2018.04.03. 19:46:12

Ezért az emeletes baromságért valakit tényleg fizetnek?

Szarvas Norbert 2018.04.03. 20:33:29

Azért ehhez gratulálok! Jött három ellenvélemény, de még egyiknek sem sikerült minimálisan is cáfolni a cikkben feltett két egyszerű kérdést illetve a konkrét bitcoin árfolyamot!

Így nehéz érdemben kommunikálni, mert eddig nem egy kávéház...

"szar a cikk! miért szar a cikk? hát mer szar. Oké de mond meg, hogy mi benne a szar? Az, hogy szar" :D

Larry Silverstein 2018.04.03. 20:44:05

@Szarvas Norbert: cáfolni mit?

a dinó alakzat nagyon ritka mondta a masik szakember a twitteren...az ma valami

a wc deszka alakzat meg ennél is ritkább

Szarvas Norbert 2018.04.03. 20:46:08

@Larry Silverstein: például az előtte levő két megállapításomat, amik azért egy picit fontosak is lehetnek a jövőre nézve!

Tisztességes Természettudomány 2018.04.03. 20:52:46

A cikk jó, bár a téma hálás. Döglődő kriptopénzbe még egyet belerúgni - erre mostanában szinte hetente van alkalom. És ez nem a pénzügyi elemzők, tanácsadók hibája!

Bolsi Buster 2018.04.03. 20:55:56

@Tisztességes Természettudomány: mondjuk a profi pénzügyi újságírók is kb. ennyit tudnak

év végén naponta ajnározták a bitcoint most meg naponta rugdalják, valszeg ezért van hogy egyik pénzügyi újságíró se gazdag

igazi hős 2018.04.03. 21:03:47

@Szarvas Norbert: Konkrétan: a technikai alakzatok pontosan addig működnek, amíg sokan hisznek benne. Ha nem 50 és 200 napos mozgóátlagokat néznének, hanem más hosszúságú időszakokat, akkor azok adnának pontosan ilyen megbízható előrejelzéseket. Egyébként eddig a bitcoinra nem nagyon vált be egyetlen technikai elemzés sem, mert nem a piac mozgatja, hanem egész más okok. (Pl. kínaiak használják otthoni pénz kimentésére, ez pedig nem igazán piackonform.)
Ha mindenki hisz a fehér elefántban, akkor az létezik, amíg sokan hisznek a kriptovalutákban, addig léteznek. Most nem egeterő üzlet ethert bányászni, de még mindig bőven nyereséges.
Ennek ellenére remélem, hogy végre alábbhagy a kriptoláz, mert videókártyát akarok venni, de 200 felett van egy rendes, pedig a szokásos görbe alapján most a fele körül kéne járnia. Még egy nem működő technikai elemzés...

Bolsi Buster 2018.04.03. 21:06:11

"Az első pontból következik, hogy hétköznapi használatban nagyon kényelmetlen lenne beírni egy utalásnál, hogy 0,000000000385849398593 bitcoint szeretnénk átutalni. "

A váltópénzt már elég régen feltalálták.

"Merül fel a jogos kérdés, hogy a bitcoint ebben az esetben át kéne váltanunk egy könnyebben értelmezhető mértékegységre?"

Ööö...igen.

"És mi lesz ennek a fedezete? A bitcoin lesz és a bitcoin fedezete?"

Az euró centnek mi a fedezete?

zdanee 2018.04.03. 21:11:56

Látom, itt még április 1-e van.

Végiggondolom 2018.04.03. 21:32:15

Ezen a blogon már sok hülyeség elhangzott a kriptovalutákkal kapcsolatban.
Kifejezetten negatív színben feltüntetve azt.
Először is, ez nem befektetési eszköz, hanem fizetőeszköz. Az, hogy befektetésből is vették/veszik az más kérdés.

Nekem nem azért van bitcoinom, mert veszem, hanem mint fizetőeszközt elfogadom. Több mint egy éve napi szinten használom, a bevételeim nagy része kriptovalutában érkezik. Sikerült az ügyfeleimet átterelni erre a fizetési módra.
Miért?
Mert öt percen belül készpénzre tudom váltani, bárhol is legyek a világban. Ellentétben mondjuk a paypallal, amivel már vásárolni sem nagyon lehet, mert senki nem meri elfogadni.
Csak bankszámlára lehet kikérni az egyenleget, az pedig nem minden esetben praktikus. És lassú is. És bárkinek a paypal fiókja, rajta az egyenlegével együtt igen könnyen befagyasztható 180 napra, tehát nagyobb összeget sem érdemes egyenlegen tartani.. Elég egy rosszindulatú ügyfél. Szóval, a paypal használata korlátozott, és veszélyes.
További előnyök, hogy van hozzá bankkártya, így lehet vele bárhol fizetni.
Van bitcoin autómata, ahol készpénzre váltható. És számtalan egyéb módon is beváltható.

Az esetek nagy többségében most sem 0.01234567 BTC-t küldünk, hanem BTC-t küldünk X USD értékben. Tehát teljesen érdektelen, hogy hány tizedesjeggyel van mögötte a BTC érték, a gyakorlatban semmi jelentősége.

Hát ezek az alakzatok, meg dinoszauruszok, Ez egy vicc. Mi van, ha ez éppen egy brontosaurus alakzat, és ez még csak a háta, és most jön majd a nyaka. Akkor emelkedni fog?.

Nazareus 2018.04.03. 21:35:33

A bitcoin nem végtelenül osztható és van váltópénze, satoshi: satoshitobitcoin.co/

"What is a Satoshi?
Each bitcoin (BTC) is divisible to the 8th decimal place, so each BTC can be split into 100,000,000 units. Each unit of bitcoin, or 0.00000001 bitcoin, is called a satoshi. A Satoshi is the smallest unit of Bitcoin."

Tehát nincs olyan amit irsz, hogy "0,000000000385849398593 bitcoin".

Végiggondolom 2018.04.03. 22:00:27

@Indie Crawford: Olvastam, jó kis írás. Nagyságrendekkel több szakmaiság van benne a maga oldaláról, mint az ifl-kripto cikkek bármelyikében. Biztos vagyok benne, hogy aki ezeket a cikkeket írja, annak gyakorlati tapasztalatai nincsenek a kriptovalutákkal kapcsolatban. Pont olyan, mint ha én írnék a fociról.

Késapati Tamás 2018.04.04. 00:26:37

@Végiggondolom: paypal = escrow, nem mered elfogadni, csaló vagy?

Exploiter 2018.04.04. 07:34:18

Ha a bitcoin a stegosaurus alakzat után elhalad a jupiter aszcendense előtt, akkor már biztos lesz az energiavesztés. Addig még van remény, hogy lótusz entitássá alakul.

eßemfaßom meg áll 2018.04.04. 08:36:18

@Végiggondolom: "Először is, ez nem befektetési eszköz, hanem fizetőeszköz"

ehhez képest kb senki nem használja fizetésre hanem pénzt akar keresni azzal, hogy van neki (veszi vagy termeli) és nő az árfolyama.

Ráadásul fizetőeszköznek nevezni valamit aminek az árfolyama órák alatt képes feleződni/duplázódni....

Reggel van egy audi A8nyi bitcoinod. Délben már csak egy audi A4-et tudsz belőle venni. Ha audieladó lennél, eladnál-e reggel egy A8-at bitcoinért vagy megkérnéd a vásárlót, hogy hozza inkább €-ban a vételárat?

para_noir 2018.04.04. 08:45:58

Én ezt az egészet full nem értem, de nem is baj ez :)

Pan Modry 2018.04.04. 08:54:07

A poster remelem felvett egy massziv short poziciot a bitcoinra.

Visceroid 2018.04.04. 08:56:06

De mi omlott össze? Jelenleg egy Bitcoin 7360 dolárt ér. Majd ha 10 centet fog, akkor majd talán elgondolkodhatunk, hogy összeomlott-e.

McZozo 2018.04.04. 09:45:34

@Végiggondolom: Ertelek en es sok igazsagod van de pont egy uzleti modellben eleg kockazatos ez a modell kiveve ha szinte a fizetes beerkezese utan azonnal leveszed es atvaltod . Mert pont a volatiritasa miatt eleg kockazat hogy tegnap atutaltak neked a kert osszeget mondjuk 1:10000 hez arfolyamon aztan ma meg mondjuk cask 1:7000 er azonnal buktal 30% ot

paragic 2018.04.04. 10:31:33

@eßemfaßom meg áll: vagy reggel van egy A4-ed, délután meg egy A8-ad. Amit csinálsz az cherrypicking. Amúgy meg nem feleződik/duplázódik órák alatt. Ha egy nap 10% fölött változik az árfolyam, az ritkaságszámba megy.

paragic 2018.04.04. 10:35:12

@McZozo: Te is csak pusztán a tényeket hagyod figyelmen kívül. Mióta létezik a bitcoin, az átlagos havi árfolyamváltozás +25%. Ha valakinek az volt az üzleti modellje, hogy egész hónapban fogadott bitcoinos fizetéseket, majd hó végén/negyedév végén/év végén beváltotta fiatra, akkor igen csak jól járt.

rnz 2018.04.04. 10:48:34

Nettó pénzmosoda, iszonyatosan környezetszennyező, piramisjáték.
Ha röviden akarok fogalmazni.

Amúgy meg jöhetnek végre az olcsó, de legalábbis normális árú VGA-k.

Gyűrött Papír 2018.04.04. 11:15:31

@Nazareus: Miért ne lenne? Most írta le. :)
Az 1 fillérnél sincs kisebb, mégis lehet számolni tized fillérekkel is.
10000 db nylon zacsi 998 Ft, mennyi 1 db?

Te arra gondolsz, hogy ezt az összeget nem tudod pontosan kifizetni. De számolni igenis lehet vele. Létezhet, hogy valaminek ennyi az ára.

Nancsibacsi 2018.04.04. 11:19:39

"Merül fel a jogos kérdés, hogy a bitcoint ebben az esetben át kéne váltanunk egy könnyebben értelmezhető mértékegységre? És mi lesz ennek a fedezete? A bitcoin lesz és a bitcoin fedezete?"
Eurocentnek mi a fedezete, az euro? A 100 eur-os bankjegynek mi a fedezete, az 1 euros érme?
Ezt a tudatlan balf.szt, aki gazdasági blogot ír...

Nazareus 2018.04.04. 11:38:32

@Gyűrött Papír: Részben igen, másrészt meg arra gondolok, hogy nem fog végtelenül szaporodni a bitcoin, ahogy a blogger eredetileg állitja: "bitcoin is ugyanúgy végtelen, mint bármelyik pénznem. "

s 2018.04.04. 12:18:06

Az egy nagy fasz, aki bitcoinnal dolgozik. Kb. mint a devizahitel. Csak sokkal rosszabb. Ne tévesszen meg, hogy az elején jó boltnak néz ki. SZOPNI FOGSZ, MERT A CUCCNAK SEMMIFÉLE REÁL ÉRTÉKE NINCSEN. Valami, ami addig tart, ameddig hisznek benne a többiek. Sosem bíznám a pénzemet mások hitére. Túlságosan bizonytalan.

Ma Baker 2018.04.04. 12:41:05

@s: Az egy nagy fasz, aki pl DOLLÁRRAL dolgozik. Kb. mint a devizahitel. Csak sokkal rosszabb. Ne tévesszen meg, hogy az elején jó boltnak néz ki. SZOPNI FOGSZ, MERT A CUCCNAK SEMMIFÉLE REÁL ÉRTÉKE NINCSEN. Valami, ami addig tart, ameddig hisznek benne a többiek. Sosem bíznám a pénzemet mások hitére. Túlságosan bizonytalan.

Jaés az 5000 éves aranylufi is mindjárt kipukkad.... LOL

Ma Baker 2018.04.04. 12:59:39

Nem kéne fasságokat írni egy blogban olyan dologról, amihez annyira sem ért a posztíró, mint az öreganyám.

Az első kérdésben tökéletesen be is égeti saját magát a posztoló és még észre sem veszi. Leírja, hogy egyre kisebb egységekre osztással lehet majd "kellő számú bitcoint előállítani". Tekintsünk el tőle, hogy ez a mondat egy orbitális baromság, mert nem áll elő új bitcoin részekre osztás segítségével. Tehát ebből következik, hogy ez a valuta nem inflálható, mint a FIAT (hagyományos) valuták, hanem ponthogy deflatív valuta. Tehát ha berakod a pénzed bitcoinba, arra van predesztinálva, hogy idővel többet érjen. És arra még rá sem jött a posztoló, hogy emberek elhagyják a jelszavukat a bitcoin tárcájukhoz, így az ottlévő mennyiség örökre el is veszik, ezzel is csökkentve a kínálatot és felhajtva az árat.
A bitcoin hacsak nem jelenik meg valami komoly technikai probléma vele, folyamatos értéknövekedésre van predesztinálva.

paragic 2018.04.04. 13:35:59

@s: A Forint is csak egy színes papír, aminek önmagában nincs semmi reál értéke. Csak az abba vetett hit miatt ér valamit, hogy beválthatod bármilyen reál termékre.

s 2018.04.04. 13:42:54

@Ma Baker: Nagyon hülye vagy, baszod. Ilyenkor a legjobb, ha teszteljük az ürgét. Tegyük fel, van 10000000 forintod. Mibe tennéd inkább?

1. bitcoin
2. dollár
3. arany

s 2018.04.04. 13:45:07

@Ma Baker: Devizahitelen mennyit buktál? Csak nagyságrendileg, koszos pár százezer huf nem számít.

parazita666 2018.04.04. 13:48:20

@Ma Baker: Az egész bitcoin őrületet a háttérből manipulálják. Majd amikor bitcoinkárosultként a nyilvános férfi wécék körül őgyelegsz abban bízva, hogy megsajnál valami koszos alak, a furulyáját a szádban tartva jusson eszedbe a nagy üzleti lehetőségről kiagyalt fantáziád.

s 2018.04.04. 13:54:27

@paragic: Újabb seggfej a harcmezőn!
"A Forint is csak egy színes papír" A gondolkozásod tárgyhoz kötött. A legtöbben ettől megszabadulunk négy éves korunk körül. Neked nem sikerült. Ne azt nézd, hogy színes papír, te barom! Üveggyöngy is lehetne. AZT NÉZD, HOGY MIT JELENT! Ez kb. tíz millió ember gazdasági teljesítményét reprezentálja. Plusz a befektetők, akik pl. dollár, font euro, stb . . . ellenében jegyzik. Az említettek is kontinensek gazdasági eredményeinek kifejezői. Tehát a kurva nagy különbség a bitcoin és az említett eszközök között elsősorban az, hogy ez utóbbiaknak VAN reálértéke. Ebből következik a kisebb volatilitás és még számos egyéb tulajdonság, ami miatt egy józan ember inkább teszi ezekbe a pénzét, mint bitcoinba.

VT Man 2018.04.04. 13:55:24

@Ma Baker:
"Tehát ha berakod a pénzed bitcoinba, arra van predesztinálva, hogy idővel többet érjen. "

Nana!

A bitcoin arat mindig a kereslet es kinalat aranya alakitja.

Ha rengetegen akarnak eladni bitcoint (pl. banyaszok, hogy fizessenek az aramert), de kevesen venni (mert "ugyis lefele megy vagy stagnal"), es senki se nagyon hasznalja vasarlasra, akkor bizony nem fog felfele menni az arfolyama.

De szerintem az emberek felejteni fognak, par honap es elfelejtik a nagy zuhanast, utana pedig megint jon egy befektetesi laz.

Szepen megindul az arfolyam felfele, es minel inkabb megy fel, annal tobb ember ujra jon az "aranylazra".

s 2018.04.04. 13:55:54

@parazita666: Ez jó. :-) Kár, hogy nem én írtam. A lényeg mindenesetre benne van.

VT Man 2018.04.04. 13:58:52

@Ma Baker:
"Jaés az 5000 éves aranylufi is mindjárt kipukkad.... LOL"

Az arany ara 2011-ben 1748 USD/uncia
Ma 1337 USD/uncia

2010 oktobereben volt az arany 1337 USD/uncia, azaz 8 ev alatt 0% hozam, ha valaki 2010-ben vett.
Ha valaki 2011-ben vett, a csucson, akkor bukta. Az utobbi 5 evben (2013-2018) pedig nagyjabol ugyanannyi volt, kis kilengesekkel.

2018.04.04. 14:03:52

Ha nem érthető a bitcoin mondjuk egy vidéki gazdálkodónak, akkor ez nem a világ pénze, hanem csak keveseké.

Inda User 2018.04.04. 14:33:40

na jó, én megértem hogy kell hetente pár poszt, de azért ........

- az igaz hogy a bitcoin véges, és emiatt nem lehet elinflálni mint pl. a usa dollárt meg minden más devizást ahol a jegybank büntetlenül nyomatja kifele az friss pénzt.

- de én még nem láttam matematikai értelemben végtelenül osztható pénzt, a bitcoin se az egyik altcoin se az, a legkisebb egység az 1 satoshi = 10^-8 btc, a tőzsdék, walletek, valamint az elfogadóhelyek sem tudnak kezelni ennél kisebb egységet.

Az egész kripto business-re meg ugyanúgy érvényes az nr1. szabály mint minden pénzeszköznél vagy pénzhelyettesítőnél; ameddig az emberek elhiszik, hogy van értéke addig használható, utána megy a levesbe. Hasonlóan mint a dollárnál, eurónál, forintnál, stb....

Visceroid 2018.04.04. 15:37:19

@parazita666: "Majd amikor bitcoinkárosultként a nyilvános férfi wécék körül őgyelegsz..."

Valaki mondja már el nekem, hogy mit lehet bukni a bitcoinon, amit nem lehet számításba venni? Elbukod a befektetett pénzedet? Ja, van ilyen, minden befektetés kockázatos. Lehet mínuszba menni vele? Nem, hacsak nem valami brókermarcsika-konstrukción keresztül csinálod. Ék egyszerűségű az egész: veszel 10 dollárért bitcoint, aztán vagy felfele megy, vagy le. Ha lefele megy akkor nem adod el, vagy veszel, ha meg felfele, akkor eladod. Ennyi. Ha valaki ebből úgy jön ki, hogy "bitcoinkárosultként a nyilvános férfi wécék körül őgyelegsz", az nem érdemli meg, hogy pénzt birtokoljon.

Visceroid 2018.04.04. 15:42:02

@Visceroid: Ja, igen, és nem csak 10 dollárért lehet bitcoint venni, hanem a többszöröséért, mielőtt valami agyas belekötne, a lényeg az, hogy számba lehet venni a veszteséget/nyereséget és úgy kalkulálni.

s 2018.04.04. 15:58:41

@Visceroid: "számba lehet venni"
Hát ez az! Itt a kapcsolat a bitcoin és a férfi WC közt. :-D

Ha ez ennyire egyszerű volna, mindenki milliomos lenne, aki benézett a tőzsdére. Olcsón kell venni és drágán eladni.
Ehhez képest elég sokan megszívják a faszt folyamatosan. Mert azt hogy mi az olcsó és mi a drága, azt csak utólag lehet megmondani. Viszont előre kellene tudni.

Bobby Newmark 2018.04.04. 18:28:23

@s: Valójában meg nem csinálsz mást, és nem is tudsz mást csinálni, mint mások hitében bízni. Egy ország valutája mögött hiába van gazdasági teljesítmény, mert nem az adja az értékét, csak a hit ebben a gazdasági teljesítményben. Ha pánik van, akkor hiába termel az ország ipara tökéletesen ugyanúgy, mint előző nap, a valuta megzuhan, valós teljesítmény ide vagy oda.

Szóval hülyeség azt hinni, hogy _bármelyik_ valutát nem a hit vezérli.

Bobby Newmark 2018.04.04. 18:34:07

@s: A devizahitelen azért buktak a hülyék, mert azt a kb egyetlen alapszabályt hagyták figyelmen kívül hitel témában, hogy abban a pénznemben veszel fel hitelt, amiben a bevételed keletkezik.

Ja, és nem utólagos bölcsesség, már a kétezres évek elején, mikor indult a devizahitel történet, minden egyes alkalommal visszakérdeztem, mikor az volt az érv, hogy "de a svájci frank stabil", azzal, hogy "jó, az stabil, és a forint is?".

Bobby Newmark 2018.04.04. 18:41:56

@s: Mivel fiktív dolgokról beszélünk, bármit válaszolhatok.

Egyébként meg mindhárom spekuláció, teljesen mindegy melyik.

Én egyébként bányászfarmba tenném a 70-80%-át, a maradékot meg fenntartanám villanyszámlára. Úgy ugyanis egyszerre spekulálok a kriptotőzsdén, mégis a befektetésem nagy része nem kockázat, mert megmarad eszközben. Ha borul a bili -nyilván valamivel nyomottabb áron, plusz amortizáció- vissza lehet kapni az árát. Nullára így sosem esik. Ha meg van pár jó év, már tiszta haszon.
Kár, hogy nincs ennyi felesleges pénzem.

Bobby Newmark 2018.04.04. 18:46:50

@s: Na ez az a hit, amiről fentebb beszéltem. Nem azt a gazdasági teljesítményt reprezentálja amit leírtál, hanem azt a hitet, amiért leírtad. Sokan gondolják így, tehát ezt is reprezentálja. De amint ez a hit megrendül, tökmindegy milyen gazdasági teljesítmény van mögötte, megzuhan a picsába.
Lásd azt a két szép elszólást úgy 2013-14 környékén, amit a nemzet gazdasági zsenije tett, és jó 10%-ot rúgott le az árfolyamból egyik napról a másikra. Pedig nem zuhant a gazdaság egy nap alatt 10%ot.
Továbbá egyébként a Forint olyan kevéske, hogy még éppen reális volumenű* tőkével meg lehetne borítani egy könnyed shortolással. (*értsd világ leggazdagabb emberei, legnagyobb multik, nagy és gazdag országok)

Bobby Newmark 2018.04.04. 18:48:47

@Korunk egyik legnagyobb gondolkodója: Egy vidéki gazdálkodónak már a svájci frank sem volt érthető, azt meg kevesen vonják kétségbe, hogy a világ pénze, úgyhogy talán nem ez a kiindulási alap.

Bobby Newmark 2018.04.04. 18:52:06

@s: Pontosan ezért van az, hogy csak "felesleges" pénzzel spekulálsz. Hogy azonnal, amint spekulációba kezdesz, azt a pénzt leírod veszteségként. Csak olyan tőkét viszel be, amiről le tudsz mondani.

Ezért volt irtózatos faszság a svájci frank hitel, mert az emberek gyakorlatilag a házukkal spekuláltak arra, hogy a CHF/HUF nekik kedvező irányba fog mozogni. Nem arra mozgott.

eßemfaßom meg áll 2018.04.04. 19:35:33

@paragic: "vagy reggel van egy A4-ed, délután meg egy A8-ad"

ez az amit egy fizetőeszköz nem engedhet meg magának mert akkor nem fizetőeszköz hanem valami spekulatív izé

s 2018.04.05. 00:17:44

@Bobby Newmark: "Egy ország valutája mögött hiába van gazdasági teljesítmény, mert nem az adja az értékét, csak a hit ebben a gazdasági teljesítményben."
Könnyebb hinni egy gazdasági teljesítményben, ami VAN, mint hinni valamiben, ami nem is létezik. Nem gondolod? Épp ezért a reális valuták nem szakadnak be olyan könnyen, mint a bitcoin. Mert voltaképpen nincs ok pánikra, az erőművek termelnek, a kohók olvasztanak, a hajók úsznak, stb. . . folytathatnám a sort. A dollárt használó gazdaságokat még egy 2008-as válság is épp hogy megrezegtette, a bitcoin magától szakad - zuhan, válság még a közelben sincs. Csak úgy magától.

s 2018.04.05. 00:23:27

@Bobby Newmark: Nem vagyunk egyformák. Az én megoldásom
15% arany
85% dollár
0 % bitcoin.

Ha esetleg megszorulnál, - ami ezek után szinte biztos - tudok kölcsön adni mai viszonyok közt 8.7% éves kamatra. Csak neked, mert ez baráti ajánlat.

s 2018.04.05. 00:29:59

@Bobby Newmark: Jó veled beszélgetni. Arra gondolok, hogy ha mondjuk kőműves volnál és építenél nekem egy nyaralót, akkor kifizethetnélek színes dobókockákkal és szépen kifestett papírrepülőkkel. Roppant kellemes érzés és nehezen szabadulok tőle, mert folyton az jut eszembe, hogy nem lennének jó érveid mindezek ellen. Vagy nem jól látom mindezt?

s 2018.04.05. 00:38:15

@Bobby Newmark: "Pontosan ezért van az, hogy csak "felesleges" pénzzel spekulálsz."
Nézd, nem állok rosszul anyagilag, de nekem ennyi sosem volt. Nem volt túl sok feleslegem. Volt valamennyi, de mindig jóval nagyobb téttel voltam kénytelen spekulálni. Mert ha van mondjuk egy házra való pénzed, máris spekulálsz - nem igaz? A spekulációd lényege, hogy most veszed meg a házat, vagy később. Ha most, akkor milyet vásárolsz. Ha később, akkor mibe teszed a pénzt addig. Megannyi kérdés.
Mindenki spekulál. Lehet éppen nincs is tudatában, de ezt teszi, mert pénzügyi döntéseket hoz, ilyen - olyan végkimenetellel.

s 2018.04.05. 00:54:53

@Bobby Newmark: Ez valóban így van, ahogy írod és okosan csináltad. Fel lehet venni hitelt olyan pénzben, ami nagyjából együtt mozog a forinttal. Én euro alapú hitelt vettem fel, azokban az időkben még nem szabadult el az árfolyam és sokat nyertem a forint alapú hitelhez képest. Másrészt az enyém rövid lejáratú volt, de még arra sem mertem a svájci frankot behúzni. Ehhez képest az agyatlan barom nagymenők húsz évre adósodtak el svájci frankban. Már akkor tudtam, hogy meg fogják szopni, amikor nekikezdtek.
Így lehet rábaszni a devizahitelre pl., de más befektetésekre is rá lehet baszni, ha nem is pont így. Én a bitcoint elképesztően nagy kockázatúnak tartom, szinte nem létezik olyan nyeremény, ami mellet érdemesnek tartanám a beszállást. Semmit nem tudnak a bitcoinnal kapcsolatban még csak megközelítően sem mondani. Lehet, hogy öt év múlva az egész cucc parketta lesz. Talán nem, de ép elméjű ember nem fut ilyen kockázatot.

Bobby Newmark 2018.04.05. 09:52:56

@s: Már attól függ, milyen időintervallumot nézel. Ha mondjuk két évest, akkor nem hogy beszakadt, hanem még mindig többezer százalékos emelkedést produkált. Valójában a húszezer dollárra felugrásnak a korrekciója történt, nem beszakadás. Az emelkedés-korrekció-emelkedés-korrekció (vagy fordítva, mindegy) meg a tőzsdék normális működése. Olyan 7-8000 dolláron stabilizálódott, és nem "szakad".

Bobby Newmark 2018.04.05. 09:54:29

@s: Ó, sejtettem, hogy innen fúj a szél. :P

Bobby Newmark 2018.04.05. 09:55:43

@s: Majd ha a színes dobókockák és festett papírrepülők konvertibilis valutává válnak, beszélhetünk róla. Addig meg nem, mert cserekereskedelem nem szimpi, túl sok a fizikai macera vele.

Bobby Newmark 2018.04.05. 09:56:41

@s: Na akkor ebben egyetértünk. A svájci frankos dolog meg kifejezetten szar kimenetelű spekuláció volt.

Bobby Newmark 2018.04.05. 10:55:39

@s: Valóban nagy a kockázat, de még eléggé felszálló ágban van a dolog. Éppen most rántott be idén egy rakás embert. Ez nem egy olyan dolog, amibe 5 évre fektetsz be. Nem éppen daytrading, de folyamatosan figyelni kell, ha ebbe akarnál fektetni. Nem az a típusú befektetés, hogy csak beleöntöd a pénzed, aztán egyszercsak majd kiveszel többet.
Szerintem ez továbbra is eszközzel beszállós, bányászós dolog, nem nettó pénzt váltasz coinra, azt' jó'va'.

Én egyébként bányászgatok, de nagyon kis tételben és szar hatásfokkal. Összeraktam egy gémer gépet, és amíg melózom meg alszom, addig megy a bányászat, hogy ne unatkozzon a gép.
Nem biztos egyébként, hogy meg fogja érni, rövid távon biztos, hogy nem. Kb a villanyszámla fordul be coinba.

s 2018.04.05. 11:04:53

@Bobby Newmark: A paraszt is a vásár után okos. Ezeket előre kellene tudni, annyit meg senki nem tud a bitcoinról, hogy a meggazdagodás reális esélyével vágjon bele az üzletelésbe. Akik csinálják, szerintem mind bolondok. Ezen a véleményemen az sem változtat, ha némelyiküknek szerencséje van. Egyébként nem szeretnék bitcoin károsultakat menteni, ahogy a közelmúltban sem sok kedvem volt a deviza károsultak mentegetéséhez. Nem kötelező egyik sem. Kapzsiságból kezdenek bele, rábasznak, aztán nyüszítenek, mint a szopós malac.

s 2018.04.05. 11:12:51

@Bobby Newmark: "a színes dobókockák és festett papírrepülők konvertibilis valutává válnak"
Ehhez mi kellene? Elég volna, ha elhinnénk hogy azok? Vagy a hit ebben az esetben nem lenne elegendő? Kellene még más is?
Talán a fundamentum. Ez az! Az alapok kellenek. Kellene egy mögöttes gazdaság, ami biztosítja azt, hogy hinni lehessen. Mert csak úgy egyszerűen nem hiszünk, az nem elég. Pont úgy, mint a dollár esetében. Ezért nem csak egy festett papír a dollár.

s 2018.04.05. 11:23:34

@Bobby Newmark: "folyamatosan figyelni kell, ha ebbe akarnál fektetni"
Nem akarok. Sem rövid, sem közép, sem hosszú távon nem lehet megtippelni az árfolyamát még csak megközelítően sem.

"Szerintem ez továbbra is eszközzel beszállós, bányászós dolog"
Eszközt és energiát pedig végképp nem invesztálnék bele. A költségeid azonnal jelentkeznek, onnan már futsz a pénzed után, márpedig ez a legszerencsétlenebb pszichológiai csillagzat állás. A szerencsejátékost is csak az első vesztésbe kell belenavigálni, onnan már szabad préda, mert vissza akarja nyerni, amit elvesztett.

Bobby Newmark 2018.04.05. 12:09:30

@s: Ha ezt lehetne tudni előre, akkor már mindenki multimilliárdos lenne. A tőzsde mindig szerencsejáték. Bitcoint lecserélheted "tőzsdézés"-re, és ugyanúgy igaz amit mondasz. A reális meggazdagodás esélye megvan, de ugyanúgy a fölbe állásé is. Mindig. Még a biztonságosnak mondott banki portfóliók esetében is, amikor a bank elvileg a hatalmas tapasztalatával tőzsdézik a pénzeddel. Aztán látod mi történt pl néhány MANYUP esetében, nemhogy hasznot hozott, hanem még az alaptőkéből is buktak el.

Adósmentéssel szintén egyetértünk, bár devizahitelekkel kapcsolatban az volt, hogy a bankok voltak eléggé gecik, hogy pofátlanul rábeszélték az embereket, meg hazudtak a kockázatról. De ott sem az adósokat kellett volna menteni, hanem a bankokat büntetni halálba.

Bobby Newmark 2018.04.05. 12:18:09

@s: Elég lenne a hit, természetesen. Mondjuk az sem segít, hogy színes papírrepülőt bárki tud gyártani. Gondolom beállna az értéke a papíréra, amiből készül...

Már hogyne lenne elég? Az aranynak 5000 évig mi adta a "valós" értékét? Semmi, az, hogy az embereknek az kellett, meg hogy nehéz volt előállítani. Használati értéke közel nulla, mögötte álló gazdaság nem indokolja az értékét (bármit bányászni kb ugyanolyan nehéz, aztán mégis az arany az értékes, nem az ólom).

De jó példa az ananász, ami egy időben mai értéken 7-8000 dollárt "ért", és státuszszimbólumnak használták.

Továbbra sem igaz a dollárról szóló fejtegetésed, mert pont hogy a hit adja az értékét, az amcsi gazdaság messze nem olyan stabil, mint a dollár.

Bobby Newmark 2018.04.05. 12:22:51

@s: Nem is kell. De ugyanúgy nem lehet az árfolyamát tippelni, mint semmi másét sem a világon. Lásd CHF árfolyamgát eltörlése. Mindenki úgy gondolta, hogy az örök és sérthetetlen, egy tollvonással eltörölték, aztán egyik pillanatról a másikra akkorát zuhant, hogy mindenki csak nézett.

Ugyanígy egy-egy hír olyanokat rúg a valuták árfolyamán, hogy csak nyekkensz. Értékpapírról meg ne is beszéljünk, ott tényleg elég egy-egy elszólás vagy nyilvánosságra került népszerűtlen tény, és zakó van, csak ott még ugye ki sem tudsz szállni időben.

De az eszközt nem veszted el. Éppen ez az, hogy a hardvernek az ára az visszanyerhető. Ha a bitcoinod bezuhan, azt buktad. Ha a bányászott bitcoinod zuhan be, az nem viszi magával a hardvert, amin bányászod.

Bobby Newmark 2018.04.05. 12:35:21

@s: Egyébként én sem ugrottam bele, hiába lehetne. Meglévő, más célra beszerzett infrastruktúrával bányásztatok, nem igazán bízom benne annyira, hogy elhiggyem, hogy megérné bányászriget építeni.
Mondom, most épp a gémer gépem dolgozik csak.
Lehet, hogy össze fogok rakni egy másikat, ami szabad idejében szintén bányászni fog, de teljesen más célra, csak szerencsés, hogy ahhoz is pont ugyanolyan hardver kell, mint egy bányászgépnek. Mondjuk nem 6-8 videokártyával, csak kettővel, mert annyi elég. Mondjuk ha azzal elindulna a biznisz, akkor nem sok ideje maradna bányászni...
Erről jut eszembe, nem kell felmérés területről, akár centi pontossággal, kb 10000 pont per négyzetméter sűrűséggel? :P

s 2018.04.05. 14:48:23

@Bobby Newmark: "Bitcoint lecserélheted "tőzsdézés"-re"
NEM. A tőzsdére bevezetett részvényeknek van gazdasági alapja. Az igaz, hogy az árak ingadoznak, van túljegyzés és van alul értékeltség, de ezek mindig egy reális érték körül szóródnak. Hosszú távon egy papír értéke összhangban áll a cég valódi értékével, az ingadozások rövid távúak.

"Aztán látod mi történt pl néhány MANYUP esetében, nemhogy hasznot hozott, hanem még az alaptőkéből is buktak el."
Itt egész pontosan arról volt szó, hogy a hosszú távú befektetéseket mondatták fel a tőke kezelőivel egyik napról a másikra. Ilyen esetben mindig tetemes veszteségeket szenved el, aki ilyet tesz. Ha van biztosításod, akkor kb. tudhatod, hogy a kiugrás a futamidő lejárta előtt kibaszottul nem éri meg. Ugyan ez pl. állampapír esetében is megvan. Tehát rossz példát hoztál.

"a bankok voltak eléggé gecik, hogy pofátlanul rábeszélték az embereket"
Én rá tudnálak beszélni, hogy lődd fejbe magad? Na látod! Pedig elég geci vagyok.

s 2018.04.05. 15:01:17

@Bobby Newmark: "Elég lenne a hit, természetesen."
Nézd, én hinnék benne. Elhívnám a barátaimat és ők is hinnének benne. Mindegyiküknél lenne egy baseball ütő, és te is hinnél benne a végére. Nekem elhiheted. :-)

Az arany értékét nem maga az arany anyaga adja. Attól értékes, amit kifejez. A gazdasági teljesítményt jelenti, amivel hozzá tudsz jutni és amit kapsz érte. Akinek van, az többnyire nem bányászta. Sütött érte pizzát, főzött érte sört, készített computert, stb. Ha aranyad van, ilyen szolgáltatások igénybevételére leszel jogosult.

"Továbbra sem igaz a dollárról szóló fejtegetésed, mert pont hogy a hit adja az értékét, az amcsi gazdaság messze nem olyan stabil, mint a dollár."
Jó, de ha választhatsz, akkor nem az én színes papírrepülőmet fogod választani, hanem a 100 dolláros bankjegyet. Továbbá ha valamelyiket fel kellene gyújtanod, akkor eléggé biztos lennék abban, hogy melyiket fogod. A hited nem független a gazdasági teljesítménytől.

s 2018.04.05. 15:06:45

@Bobby Newmark: Az értékpapírok ára nem ingadozik annyit a valós alap miatt, mint egy valós alap nélküli konstrukcióé. Éppen a valós alap miatt.

"De az eszközt nem veszted el. Éppen ez az, hogy a hardvernek az ára az visszanyerhető."
A hardver gyorsan avul. A fejlesztések miatt egy két éves gamer gép lófaszt sem ér, ráadásul szarrá van hajtva a bányászat miatt. Tehát a kutyának nem fog kelleni, talán csak az eredeti ár fele alatt.

Bobby Newmark 2018.04.05. 15:10:18

@s: De a cég valódi értéke bőven a fiktív kategóriában van. Főleg, ha ilyenek számítanak, hogy szexuális zaklató-e a CEO, meg egyéb faszságok.

MANYUP esetében nem a végéről beszélek amikor lenyúlták, hanem ami közben volt bizonyos biztosítóknál, hogy az egyszeri csak fizetett, csak fizetett, az éves elszámolásán meg kevesebb volt, mint amit beletolt. Egyik haverom is ilyen rosszul tőzsdéző manyupnál volt, láttam a szememmel a mínuszos elszámolását. Volt is kisebb botrány belőle, meg a Fidesz erre építette az egész lenyúlást, hogy úgyis csak eltőzsdézik a pénzt, így sokkal jobb helyen van az stróman zsebében.

s 2018.04.05. 15:12:15

@Bobby Newmark: Az igazi nagymenők egy valag gépet összekapcsolnak a felhasználók tudta nélkül és úgy bányásztatnak. Olyan faszkirályok, akik például a terheléses támadásokat is meg tudják valósítani bot net építéssel. Az más kérdés, hogy ennek a büntetési tétele meglehetősen combos, de pénz nem sok kell hozzá. Csak a vége felé ügyvédekre.

s 2018.04.05. 15:20:34

@Bobby Newmark: "De a cég valódi értéke bőven a fiktív kategóriában van. Főleg, ha ilyenek számítanak, hogy szexuális zaklató-e a CEO, meg egyéb faszságok."
Minden csoda három napig tart. Ezek rövid távú ingadozások, egy céget egy ilyen balhé nem tud tönkre baszni.

"Egyik haverom is ilyen rosszul tőzsdéző manyupnál volt"
Miért nem váltott? Azt megtehette volna. Ami a manyup ellen komoly érv lehetett, az a magas kezelése költség. Ezt egy rendelettel le lehetett volna szabályozni. Ehelyett szilánkokra baszták az egészet, amiből teljesen nyilvánvalóvá vált mindenkinek, hogy itt nem egy jól működő előtakarékossági rendszer kialakítása lesz a cél a később kifizetendő nyugdíjak tőkefedezetének előteremtése érdekében, hanem egy sima lopás.

Bobby Newmark 2018.04.05. 15:40:39

@s: Dehogynem bányászták, ókor óta, középkoron át egészen kb az I.VHig az volt a királyságok egyik fő bevétele. Már akinek volt. Volt is sírás trianon után, hogy elbuktuk az összes aranybányánkat.
Kivételt képzett a spanyol krach az azték arannyal, ott derült ki, hogy igazából értéke nincs, csak árfolyama.

De ez fordítva elhelyezkedés a hátasállaton. Nem azért hiszek benne, és nem égetem el, mert gazdasági teljesítmény van mögötte, hanem mert mások is hisznek benne. Míg a papírrepülő konvertibilitásában nem hisznek elegen.

Meg abba gondolj már bele, hogy egy bankpánik bedönti a gazdaságot, legyen az bármilyen erős! És akkor pont a hit rendül meg, és viszi magával az ipart, hiába fordítva van ez szerinted.

Bobby Newmark 2018.04.05. 15:42:43

@s: Gyorsan avul, de ha attól tartasz, hogy a bitcoin befektetésed nullára zuhan, na olyat a hardver nem fog.
Továbbá nem kell elárulni, hogy bányászatra volt használva, meg ha nem a teljes coin biznisz bedőlése után akarod eladni, akkor még az ára sem. Perpill még felfelé is megy, teljesen felfordult az egész videokártya piac.

Bobby Newmark 2018.04.05. 15:46:54

@s: Ezt azért megnézném mennyire hatékony a valóságban. Ha nem gémer gépét hekkeled, akkor lófasz teljesítményre számíthatsz, ha meg gémerét, az meg észreveszi, mikor játszani akar. Pont a hétvégén maradt futva a háttérben a bányász program, aztán két másodpercig pislogtam csak, hogy miért 10FPSem van a játékban, ahol 100 körül szokott lenni. Persze hamar leesett, mi a baj.
Szóval a "felhasználók tudta nélkül" kitétel kicsit ingatag lábakon áll.

Bobby Newmark 2018.04.05. 15:54:29

@s: Nem tudom, hogy váltott-e utána, nem turkáltam a zsebében. Az is véletlen volt, hogy egyáltalán megmutatta a papírokat, egy random gellérthegyen hesszelős sörözős mítingen volt nála tökvéletlenül, mert aznap kapta meg.

s 2018.04.05. 15:59:18

@Bobby Newmark: "Meg abba gondolj már bele, hogy egy bankpánik bedönti a gazdaságot, legyen az bármilyen erős! És akkor pont a hit rendül meg, és viszi magával az ipart, hiába fordítva van ez szerinted."
A bankpánik szerinted az égből pottyan le miközénk? Tegnap még nem volt, aztán ma meg hipp-hopp itt egy jó kis bankpánik. LÓFASZT! A gazdaság kezd el recsegni-ropogni, páran jobbnak látják kivenni a pénzt, aztán mások is, aminek hatására a gazdaság még jobban elkezd recsegni-ropogni. Egy bankpánik legalább egy hét, előtte nyolc hónap gazdasági faszakodással. Tehát MINDENNEK AZ ALAPJA A GAZDASÁG. A többi csak ennek a leképeződése.

s 2018.04.05. 16:00:34

@Bobby Newmark: "teljesen felfordult az egész videokártya piac"
Tudom.

s 2018.04.05. 16:02:40

@Bobby Newmark: "Ezt azért megnézném mennyire hatékony a valóságban."
Eléggé. Sok kicsi sokra megy. Nem a teljes gépidőt rabolják le, hogy ne bukjanak meg. Viszont kurva sok gépet megfertőznek.

Reactor 2018.04.19. 04:23:31

Digitális Ponzi-séma a bitcoin-dolog, kb. mint anno a holland tulipánhagyma. A szerencsés kisebbség jól jár vele, a döntő többség meg szokás szerint veszít. Hacsak nem tudsz egy tuti ransomware-t írni, nincs értelme foglakozni vele.

@Bobby Newmark: A devizabotrány kifejezetten olyan szitu, ahol mind a három fél nyakig szaros, és azon vitatkoznak, ki a büdösebb. Ebben az ügyben egyik fél sem "jófiú".

Bobby Newmark 2018.05.02. 17:37:09

@Reactor: Magyarul piramisjátéknak hívjuk, de ez nem az. Vagy nem klasszikus. Nem lehet elszaladni a pénzzel. Ha borul az egész, a piramis csúcsa is borul. Bár az igaz, hogy alapvetően az új belépők pénzéből lesz a profit, de nem úgy, mint egy klasszikus piramisjátéknál. Nem a betett összeget nyeli be a piramis csúcsa, csak profitál a betett összeg miatt kialakuló árfolyamnövekedésből.
Szóval nem, nem klasszikus piramisjáték.

Devizabotrányban mindenki sáros, de a felelősség nem egyenlően osztható, azon megy a vitatkozás leginkább. Én azért örülnék, hogy a leszarom állam, a sunyi bank, meg a kapzsi hiteles vitáját a végén nem az én zsebemből rendeznék...

Lady Scarlett 2018.05.03. 05:12:58

Banyek, ti most egy nem létező virtuális pénzen vitatkoztok? XDXD azta durva... Nincs jobb dolgotok?
Meg is érdemli mindenki aki ezzel a szarral akart okoskodni, azt ami következik.
A szarból épített vár is csak szar. Nincs biztos alapja. Elkerülhetetlen az összeomlás. Ezt valahogy mindig elfelejtik ezek az okos netlegények, meg bitkonbányászok.

Bobby Newmark 2018.05.03. 12:47:24

@Lady Scarlett: Mehehe, persze, "nem létező". Dunning-Krueger effekt enyhén befigyel...

Lady Scarlett 2018.05.07. 12:49:59

@Bobby Newmark: meg az is hogy a szarból épített vár is csak szar.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.25. 06:16:52

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/

Reactor 2021.02.27. 04:40:29

@Lusuka: Jólvan, ne itt toborozzál balekokat a piramisjátékodba.
süti beállítások módosítása