Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Miért nincsen pénzügyi kultúránk?- Elmondom

2018. január 29. - Szarvas Norbert

penzugyi_kultura.png

Miért nincsen pénzügyi kultúránk?- Elmondom

 

Úgy döntöttem, hogy kiírom magamból az okát annak, hogy a magyar pénzügyi kultúra miért fetreng saját hányásában!

 

Az oktatást okolod? A szüleid a hibásak? Az a baj, hogy nem születtél inspiráló környezetbe?

 

Egy fenéket! Ezek mind körülmények. Olyan körülmények, amikkel könnyebb lenne az életed, amivel tovább tudnál lépni. De itt a probléma sokkal mélyebben gyökeredzik!

⁉️

Ugyanis már az alapok is olyan minősíthetetlenül sz@rok az Átlag Jenőnél, hogy onnan nemhogy győzni nem lehet, de valójában csoda, hogyan tudnak emberek, hogyan tud egy ilyen társadalom túlélni és valamilyen szinten egyről a kettőre jutni!

Az egész sztori ott kezdődik, hogy sokak számára ismeretlen, közegidegen fogalom a "köszönöm", a "kérem szépen" és a "valahogyan visszaadom, amit kaptam". Száguldoznak az infosztrádán, mint valami veszett vércse és minden morzsát felszedegetnek, miközben maguk mögé sz@rnak folyamatosan, mondván:

"előre haladok, és nem nézek vissza"

 

Ráadásul teljesen mindegy, hogy milyen információt kapnak meg, hiszen úgysem képesek vele mit kezdeni. Mindig várják a csodát, a világmegváltó dolgokat.

De ilyen NEM létezik! Miben reménykedik Átlag Jenő? Hogy majd az ő nevét sorsolják ki a takarékbetét játékban és minden megváltozik?

 

Ésha tud az infóval mit kezdeni, akkor mit ér vele? Szerinted hova haladunk, ha mindig csak "kapni-kapni és kapni" akarunk, de soha nem adunk vissza?

▶️Kulturális f@s, ami itt zajlik. Mert nehezen nevezhető kultúrának az a helyzet, amikor mindenki mindenkitől csak elvesz, de érdek nélkül még véletlenül sem adna vissza, nem nyújtaná a segítő kezét (hatalmas tisztelet a kivételnek).

 

És akkor eljutottunk az [érdekig], ami a legfontosabb indikátor az életben ezek szerint. Ha érdeke van benne, akkor Átlag Jenő csontig benyal, Átlag Jenő fizet, Átlag Jenő kedves.

 

Amint elmúlik az érdek, és lerabolta a másikat, megkapott mindent, amit akart, akkor Átlag Jenő lelép, Átlag Jenő eltűnik, Átlag Jenő vádaskodik és már semmi nem jó.

És mit hagy szerinted maga mögött?

Elárulom: egy hatalmas, felperzselt ürességet. Egyszerűen ezek az Átlag Jenők kiégetik minden jóérzésű ember receptorait és totálisan érzéketlenné teszik a világgal szemben.

 

Ha túl akarsz élni, akkor vagy Átlag Jenő leszel vagy átváltasz Stand By módba, hogy a sok szemétségen felül tudj emelkedni.

 

Csodálkozunk, hogy nincsen pénzügyi kultúra...

 

Nagyon fontos gondolatokat írtam az imént, hogy megértsd pénzügyi vonatkozásában, miért nem történik semmi. Miért lesz minden egyre rosszabb...

 

Mint valami hisztis gyerek, Átlag Jenő üldögél a fotelban és felháborodik, ha nem kap meg mindent ingyen. Felháborodik, ha kamatot kell fizetni vagy a befektetésének vannak költségei.

 

Átlag Jenőnek soha semmi nem tetszik és Átlag Jenő SOHA nem hajlandó a közösbe visszaforgatni bármit is. Mert Átlag Jenő csak kivesz mindig, de soha nem ad bele.

Nem adja a tapasztalatait, a tudását, a támogatását, a korrektségét.

 

Az emberek nem korrektek egymással. A véleményük félpercenként változik, simán átlépnek bárkin és kizárólag magukkal foglalkoznak.

 

A kultúra pedig nem az egyénről, hanem a társadalomról szól. A kultúra az ismertetőjegye egy közösség, csoport, vagy embertömeg dolgokhoz való hozzáállásának.

 

Csodálkozol, hogy nem fejlődik a pénzügyi kultúra? Ehhez nem a szerződések ÁSZF-jeit kell bújni (nyilván azt is), hanem megnézni a környezetedet és közvetíteni feléjük:

 

"A te kultúrád jelen pillanatban az, hogy elvegyél. Látjuk, hogy nem működik. Próbáld meg, hogy visszaadsz valamit. Nézd meg mi történik a kedvenc virágoddal, ami illatos, ami gyönyörű, ami jó kedvre derít, de...

 

Ha letéped, akkor 1 napig csodálod, élvezed. Aztán vége. Kiirtottad., te meg mész tovább.

Ha viszont gondoskodsz róla, öntözöd, visszaadsz valamit, akkor élni fog és sokáig gyönyörködtet téged. Nem kell tovább menned, mert már megérkeztél" - Ezt hívjuk kultúrának

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

►►►►

Ha tetszett a cikk, akkor meg tudsz hívni egy “kávéra”: Támogatom a blogot 1-3 dollárral

IFL prémium blog: Klikk

ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt: Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.

Ez a cikk 2018. január. 29. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr2413612731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

graphite 2018.01.29. 23:39:18

Mielőtt ekéznéd az átlag embert, jó lenne, ha átgondolnád, mit műveltek a bankárok és politikus barátaik a társadalommal. Lerabolták a társadalmat, majd cinikusan annyit mondrak, addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér.

A társadalom csak alkalmazkodott a bankárok piacgazságához.

kgaba82 2018.01.30. 00:36:53

Vannak jó írások itt, de ez a mostani egy gyerekes kifakadás. A nyelvezete és indulatossága elegyítve a racionális érvelés és a konkrétumok hiányával, mind olyan tényező, amely komolytalanná teszi az írást.

Most tényleg azért nincs pénzügyi kultúránk, mert mind csak kapni akarunk?
Bármelyik olvasó ismer megannyi jószándékú, segítőkész embert, akiket nem vet fel a pénz. Ellenben a magával törődőt sokkal inkább.
Pont azért nincs pénze sokaknak, mert feleslegesen is áldozatok sorát hozzák a másikért. Úgyhogy a másik jobban járt volna, ha már megtanult volna gondoskodni magáról, pénzügyileg is saját lábon állva.
Szülő-gyerek viszonylatban ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyerek túlvállalja magát a saját anyagi céljai kitűzésekor, ami ahhoz vezet, hogy a szülőnek kell újra és újra megmenekítenie gyermekét a pénzügyi csődtől. Ahelyett, hogy a gyermek leadna az anyagi célokból, vagy kiegészítő jövedelem, vagy másik munka után nézne. Nem, inkább kesereg a szülőknek, akikben meg a kötelességtudat szólal meg. Meg az, hogy látják mások is önsanyargatnak a gyerekükért. Mindez többnyire egy menőbb kocsiért, szebb bútorokért, lakásberendezésért, nagyobb vagy jobb helyen lévő lakásért. Szóval elképesztően anyagias célokért, amelyekre az igényt javarészt a társadalom sznobsága, kivagyiskodása, irigysége hajtja.
Pont ugyanazon dolgok, amelyek a szülőket is fertőzte már szellemileg. Anno már ők is valószínűleg ezeket hajtották, miközben a gyerekükkel érdemben időt nem töltöttek, nekik csak tekintélyeskedő szöveget nyomtak. Mindezt anélkül, hogy maguk tekintéllyé váltak volna valamiben, vagy legalább az állandó pénzszűke ne jellemezte volna őket.
A következő generáció javarésze azt szűrte le, hogy vetíteni, meg játszani a dzsentrit az tök normális. Tekintélyt parancsolóan kell beszélni, a sikert megjátszani, hitelre is megvenni drága akármit csakhogy hadd lássa a szomszéd, a rokon, hogy ő bizony valaki.

Gondolom ezzel kompenzálják egyese nálunk, hogy a szülők, papok, politikusok, szobatudós/ szakbarbár tanárok az istent játszák mindenkinek, akik fölött valamilyen irányító szerepet kapnak, akárcsak ideiglenesen. Ha csak egy gomb lenyomásával, egy karakter átállításával, egy rohadt idejétmúlt ly vagy pontos j szabállyal többet tud, már úgy gondolja, hogy jobb mint a másik, mégha semmit sem tud az illetőről. Aztán az általa vezetettekből meg gyermekeket akar majd csinálni.Hogy legyen hálás, hogy ő most megtanít neki valamit és hallgasson alázattal (ostoba OKJ-s tanfolyamok?).
Az egymásnak való megmutatás vágya olyan erős, hogy a kivagyi csak magával foglalkozó szülőt később épp a totálisan ellenkező esetbe, a saját maga kizsákmányolásába billenti át.
De ne gondoljuk, hogy puszta önzetlenségből vagy kései bűnbánatból. Nem, hanem azért hogy megmutassák, hogy a gyerekük anyagias szempontok szerint vitte valamire, és hogy mellette elnyerjék a ki szenved többet a gyermekéért beteges jutalomjáték fődíját.

Mindezalatt alig páran tanulják meg, hogy az igazi tanulság, hogy pénzszűkében élni nem éri meg semmilyen cél korai teljesítéséért. Csak 40 órát dolgozni nem éri meg. Csak annyit tenni, mint mások, nem visz sehova. Legalább addig, míg nagyon fiatal az ember nyomja keményen. Ha nem a munkát, akkor a tanulást. Ha egyiket sem, akkor legalább rendszeresen takarítson meg és mindig gondolja meg mit miért vesz. A dolgokat magukért és a saját igényért vegye meg és ne pedig azért mert valakinek akar megfelelni, vagy megmutatni.
A vicc az, hogy ez a gondolkodás idővel nagyobb házhoz, autóhoz, szebb berendezéshez, stb. vezet, mintha az illető a kivagyiskodással töltené az egész életét.

Szóval én a problémát a tekintélyeskedésben, kivagyiskodásban látom, és ezzel még nem is mondtam semmit. Mikszáth (Noszty fiú), Ady (Magyar Ugar), Móricz (Rokonok) és sokan mások megmondták már.

Amikor erről beszélünk gyakorlatilag azokat a köröket futjuk újra, amit 1000szer lefutottak már előttünk.

kgaba82 2018.01.30. 01:14:04

Az a fajta önzés, ami a korrupcióhoz az alapot teríti le az egész országban, vagy más tekintélyközpontú látszatdemokráciákban, az alapvetően a kivagyiskodásból, a tekintélyre való mohó törekvésből, vágyból fakad. Ami gyakorlatilag az érdemi gyerekeknevelés hiányára, és annak tekintélyuralmi módszerekkel, manipulálással (vallás, mert különben pokolra jutsz :) )
való helyettesítésre vezethető vissza.
A nekonzi és liberális elvek szembeállítása itt tök felesleges, ha az egyik csak rádörög a gyerekre és kioszt pár sallert, a másik elmondja mi jó és mi nem, de amúgy ráhagy mindent. Se érdemi foglalkozás a gyermekkel, se követendő példa, ellenben következetlenség és logika hiánya sértve a gyerek igazságérzetét, mindezt álszenten, képmutatóan elfedve.

kgaba82 2018.01.30. 01:34:46

Ami kimaradt
"...Gondolom ezzel kompenzálják egyesek azt, hogy gyerekként okkal vagy ok nélkül is az orrukra ütöttek, sértve az önérzetüket. Felnőttként folyamatosan az önérzetükön dolgoznak. Ezért van az, hogy nálunk a szülők, papok, politikusok, szobatudós/ szakbarbár tanárok az istent játszák mindenkinek, akik fölött valamilyen irányító szerepet kapnak, akárcsak ideiglenesen..."

Magyarország Europa jövője. 2018.01.30. 11:46:46

Azert nincs penzugyi kulturank, mert 40 evnyi diktaturaban tokeletessen leszoktattak az embereket az onnalo, eletrol, letezesrol. Es a 20 evnyi zavaros atmenet, meg a katasztrofalis devizahitel valsag kellett ahhoz, hogy igeny legyen a penzugyi ismeretekre.

Gerardus A. Lodewijk 2018.01.30. 21:52:33

Ebben az országban a politika az elmúlt 80 (azaz nyolcvan) évben nagyon keményen rászoktatott mindenkit, hogy a bizalom és a hosszútávú tervezés nem fizetődik ki, sőt gyakran kimondottan veszélyes. Ebből a szempontból a helyzet az utóbbi huszonvalahány évben (is) tovább romlott. Megoldás? Kiút? Passz.

emzperx 2018.01.30. 23:26:50

A kedvenc listám csak az elmúlt 25 évből:

Duna Profit
Baumag
Lupis
Pilis Invest
Cívis Globál
Tribuszer Zoltánné
Globex
Fortress
Quaestor
Kun Mediátor Marcsika
Buda-Cash
Vertical-Invest
KPMH
Realbank
Lánchíd 2000
Pannon-Unió
Kárpátia Hitelszövetkezet
Postabank
Hungária Értékpapír Jolika
Kulcsár ügy
Quantis

Kjos 2018.02.02. 09:24:03

VAN pénzügyi kultúránk. Van, akinek nincs, de a vezérgondolatnak nincs alapja.

Salizoli 2018.02.02. 10:33:52

Jó a cikk! Erröl a cikkröl egy volt gazdasági miniszter szólása jút eszembe:-Magyarországon a legnagyobb az egy före jutó pénzügyi analfabéták száma. no comment!
Azért itt a hozzá szólásokból is ki tünik pl:emzperx hozzá szólása,alaptalanúl kever bankot bróker háza össze,olyan intézménnyel akinek engedélye sem volt hogy ilyen tevékenységet végezzen.Zárojelben jegyzem meg a posta banknál senki pénze nem tünt ell..Nagy "szakértö"lehet..

Salizoli 2018.02.28. 12:57:15

@Magyarország Europa jövője.: Teljesen igazad van,ez egy korrekt, világos komment volt részedröl.

Reactor 2021.02.27. 16:28:35

Az egész az oktatással kezdődik - az embereknek azért nincs pénzügyi kultúrájuk, mert azt se tudják, mi az. Az iskolában szó nem esik erről, egyetlen elméleti vagy gyakorlati óra sincs belőle, a kamatos kamattal is maximum tíz percig, érintőlegesen foglalkoznak. Persze minden egyéb orbitális faszságra bőven jut 45 perc - másodfokú kétismeretlenes egyenletek, szerkessz háromszöget körzővel-vonalzóval, hány megatonna ciánhiper-hidrooxid semlegesít hány gigabájt kénsavat, Ady Endre vajon hasonülős vagy fejenállós pózban kúrta-e meg Csinszkát versírás előtt - ezek mind-mind sokkal fontosabbak ugye, kit érdekel, hogy a diák egész életében nem fogja ezt a sok infót használni semmire, pláne pénzkeresésre nem, de bele kell verni a fejébe, mert úgymond "alapműveltség". Aztán megy a csodálkozás, hogy tele vagyunk mindent "tudó" de semmihez se értő dilettáns surmókkal.
Bőven volt olyan osztálytársam anno, akik rohantak hitelért a bankba, és brutálisan el is adósodtak, mert fogalmuk se volt a kamat létezéséről, vagy arról, hogy működik (vagy csak simán leszarták, és úgy voltak vele, a hitel ingyenpénz amit a bank jófejségből ad).
Átlag Jenőnek viszont egy dologban kőkeményen igaza van: amennyire lerabolja manapság Átlag Jenőt az állam, a bankok, meg úgy kb. mindenki, csak mert a vadkapitalizmusban ezt valahol valakik megengedik nekik, nos, Átlag Jenőnek tényleg ingyen kéne hogy járjon minden. De az se baj, ha még olcsóbban. És ez nem Átlag Jenő hibája, hanem a vadkapitalizmusé, illetőleg a kapitalista pénzbuziké.
süti beállítások módosítása