Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Téged is terrorizál a postás?

2017. november 17. - Szarvas Norbert

 

postas_terror.png

Esküszöm már gyomorgörccsel várom, hogy mikor tűnik el egy számomra nagyon fontos levél. Soha nem hittem volna, hogy egy névtelen-arctalan postás fog terrorizálni a maga passzív-agresszív módján. Ha meghallom, hogy valamelyik partnerem ajánlott küldeményként akar nekem valamit feladni, azonnal tiltakozom! "Jó lesz nekünk a sima elsőbbségi, mert azt hamarabb megkapom"- persze ilyenkor ezt nem nagyon érti a másik fél, hiszen az ajánlott-elsőbbségi levélnek az lenne elvileg az értelme, hogy könyvelt és KÉZbesített. 

Értesítés: levélküldeménye érkezett

Nem akarok szarrágó lenni, de azért ezért a levelezési formáért megfizetjük a felárat, a mögöttes szolgáltatást. Aztán végső soron saját magunkat lőttük tökön, hiszen már két éve nem kapok egy levelet se kézbe, helyette mászhatok el minden alkalommal a város másik oldalán levő Postára és várhatom ki a soromat...

Tudom, most azt mondod, hogy "nem vagyok otthon". Az a helyzet, hogy home office-ból dolgozom, párom is, így az esetek egy jelentős részében otthon vagyunk. Külön slussz poén, hogy a tárgyalásaimat tömbösítem, tehát pontosan tudom, mely napokon vagyok ténylegesen otthon. Az értesítésen pedig szerepel egy dátum...

Kapucsengő beszerelve, mégis süket

A legaljasabb az egészben, hogy még kapucsengőn sem jelez a postás, hogy levelem jött ,és ha nem akarok a postára elmászni, akkor legyek szíves lemenni a második emeletről az ajtó elé. A romantikus kapcsolatunk akkor romlott meg, amikor két éve megtagadtam a kérését. Ennek oka, hogy éppen ACL szakadás miatti műtétből LÁBadoztam, még mankóval is alig tudtam járni és bizony megkértem, hogy lesz szíves felhozni a levelet, mert még egy hétig nem hagyhatom el a lakást! Orvosi utasítás...

A postás azóta már nem is csengett.

Nem szoktam panaszkodni

Nem vagyok az a panaszkodós, feljelentgetős fajta. Próbálom elfogadni és megérteni a másik helyzetét is. Tudod szegény postás, kevesen vannak, de legalább sok címre kell mennie. Aztán látom a fölöttem lakó szomszéd esetében, hogy a postás hozzá valamiért felmászik az emeletre. Jah bocs!

Kétszer, mondom kétszer mentem be a postára panaszt tenni, hogy ennek a botrányos folyamatnak véget vessek. Mindkétszer kihívták a helyi lekezelőt, aki mindkétszer Jászai Mari-díjas előadásban adta tudtomra, mennyire sajnálja az esetet, de a postás PONT és ÉPPEN több hetes szabadságát tölti, de ha visszajön, akkor beccsszó beszél vele és kivizsgálják az esetet.

Beszélek vele, így nem tud írásos panaszt tenni. Beccsszó

Szóval mindkétszer letolt gatyával, kompromisszumkészen és írásos bizonyíték nélkül jöttem el a helyi megmondóembertől abban a reményben, hogy végre helyre kerülnek a dolgok és a kirendelt postásom lesz végre postáskodni egy hangyafasznyit. 

Hát nem sikerülthetett valami produktívan ez a beszélgetés, amit nyilván elhiszek, hogy megtörtént. Meg nyilván elhiszem, hogy érdemi beszélgetés történhetett... "Tudod Jakab, az a magas, mélyhangú szexisten mellkasán a diszkószőrrel pansszkodott"- "Jah, így már tudom a több ezer ügyfélből"- arcról bmeg, arcról...

Ma megláttam az embert

Hogy még ebben sincsen szerencsém, az hihetetlen. Ugyanis tegnap megint landolt a levélben egy értesítő, a kapucsengő meg csitt.  Erre ma szállok ki a kocsiból és az utcavégén meglátom az emberem. Elöntötte a híg£@s az agyamat, de elbénáztam. 

Tudom, hogy látott engem, mert egymásra néztünk. Én visszanéztem az autóba, mire összeszedtem minden erőmet, hogy akkor itt most kő kövön nem marad, az emberünk eltűnt, mint az öcsém órája a padról, közte három "tesóval". Megérezhette, gondolom beindult az évtizedek alatt kifejlesztett védelmi mechanizmus. 

Egy kicsit azért kétségbe vagyok esve, mert a dilemma hatalmas!

Húzzak 19-re lapot?

Most mehetek az erkölcsi győzelmemért, elküldhetem a picsába az embert. De másik oldalon megkockáztatom, hogy onnantól kezdve eltünedeznek a számlalevelek is. Na az kellemetlen lenne, amikor az ELMŰ jönne az erkölcsi győzelméért... Azt inkább nem...

Szóval pipa vagyok, de nem tudom, hogy ebben a kifejezetten alárendelt helyzetben mia francot tehetek? Nyilván nem rúgják ki az embert vagy helyezik át. Viszont megtudja, hogy itt egy gumimaci, aki pattog folyamatosan. Aztán istentől megkapott hatalmánál fogva mindenféle következmény nélkül majd eldönti, hogy milyen leveleimre vagyok jogosult és melyek azok, amikre most éppen nem...

Te mit tennél a helyemben?

 

Update:

Tisztelt Norbert!
 
Olvastam a bejegyzését postával kapcsolatban.
Postán dolgozom , így van rálátásom sokszor hasonló problémákra, mint az öné.
Sajnos gyakran előlordulnak hasonló esetek, még velünk postásokkal is. Hozzánk sem jön fel a "kolléga", mi is késve kapjuk a számlákat.
 
A probléma forrásainak leírásával kezdeném:
-A kézbesítők rendkívül alulfizetettek.
-A kézbesítés csak másodlagos, a fő prioritás az értékesítés, vagy címközvetítés.
-Elképesztő emberhiány, amit csak fokoz az, hogy több szakszervezeti képviselő elmondása szerint a megtakarított bér után a helyi vezető prémiumot vesz föl.
-Elhazudott számok, statisztikák, nem valós helyzetről készült kimutatások. A helyi vezetés érdeke, hogy teljesen más helyzetet vázoljon fel a felettük lévő vezetésnek, akik már így nem látják a helyi problémákat, akik ha nem megfelőek a számok, eredmények még egyet csavarnak a már amúgy is hamis kimutatásokon.
 
Ezeket még sokáig lehetne folytatni, azonban önt nyilván a megoldás érdekli,ami az alábbi:
 
Minden esetben írásos panasz tétele, lehetőleg a kézbesítést végző postán, az információs pultnál. Panaszt egyébként bármelyik postán tehet, majd továbbítják az érintett hivatalnak. Ezeket sokszor eltagadják, mert gondolom mindenhol "ki van adva", hogy ne vegyenek fel panaszt, csak ha muszáj. Panaszt minden esetben formanyomtatványra vesznek fel, nem vonalas füzetbe, négyzetrácsos papírra, vagy üres A/4-es papírra. Ebből ön egy példányt kell, hogy kapjon. Tehet továbbá panaszt elektronikusan is (a posta.hu-n fent van a cím), ez talán kényelmesebb és kevesebb konfrontációval jár.
 
A panaszokat az illetékes felé továbbítják és minden esetben kivizsgálják. A panaszkezelés ott hal el, ahol önnél is, vagyis el sem kezdődik, nem veszik fel, csak ha határozottan lép fel. Az elektronikus panasznál nincs ilyen probléma, azzal muszáj foglalkozni.
 
A megtett panaszokkal a mi, "rendes" postások munkáját is segítik, akik hiába jelzik a problémákat vezetőik felé."- Köszönjük egy lelkiismeretes és korrekt olvasónak ezt a levelet, ami nagyon informatív!

►►►►

Elkészült, nézd meg!: Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. november. 17. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr4713293143

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötelező-e a postaláda? 2017.11.17. 18:02:03

  Biztosan sokan emlékeznek olyan jogi furcsaságokra, anomáliákra és régen elavult, akár több száz éves, de még is hatályban maradt törvényekre, mint az első gépkocsik megjelenésekor, az az előtt kötelezően alkalmazandó piros zászlóval futó ember. Vag...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emzperx 2017.11.17. 13:16:49

Egyszer olyat kértem, hogy ne is hozzák ki, elég az értesítő vagy nézem a csomagkövetést és bemegyek inkább érte - van ilyen szolgáltatás hivatalosan.
Ezután a harmadik vagy negyedik csomagnál kezdték felfogni, hogy a kézbesítőt ne fárasszák a csomagommal mert pont addig sem tudom a postán átvenni amíg ő sétáltatja.

fifibá55 2017.11.17. 18:15:15

Ha valaki ennyire levélfüggő, annak postafiók. Azon a postán, amelyik könnyen elérhető, sétálva vagy közösségi közlekedéssel, vagy amelynél megoldható a parkolás.

ProjectMayhem 2017.11.17. 18:24:09

Nálam Magyar Narancs függő a postás, mindig egy héttel később hozta a lapot. Gondolom kiolvasta.

élhetetlen 2017.11.17. 18:31:16

Nehéz játék. Több, mint tíz évig volt szuper postás, megbetegedett, nyugdíjba ment. Azóta volt szerencsém ahhoz, hogy a negyedévente kapott, nekem fontos tartalmú levelet az helyettesítő, vagy már új postás bedobta szomszéd utcában, másik címre, névre. És még mázlim is volt, mert aki megkapta, látva a tartalmát, áthozta, és nem dobta a szemétbe. Ha a szemétbe dobja, hol reklamálok? Nem, és nem megoldás, hogy kérjem tértivevényesen, mert akkor kell a meghatalmazás, hogy ki veheti át, ez a könnyebb, és megkérni az illetőt, hogy álljon már fél órát sorban a postán, amig megkapja. Ez a nehezebb.

orient 2017.11.17. 18:42:51

Van egy alteregom basszus. Ezt a cikket én írtam vagy mi van? Tökre pont ugyan ez nálunk is. Szerencsére számlák már online és minden mást anyámhoz rendelek már mert ott a postás jó fej és kiviszi. Más megoldást nem tudok sajnos én sem

2017.11.17. 18:53:59

Ne legyetek már ennyire bénák!! Bemész a postára, és elkéred a panaszkönyvet. Beírod, mi a nyűgöd. És megmondod a főfaszkalapnak, hogy ha nem változnak meg kibaszottul gyorsan, kibaszottul más irányban a dolgok, akkor te ida minden kibaszott nap be fogsz menni és beírsz egy bejegyzést addig, amíg azt és a faszkalap főnökét ki nem basszák onnan. Mert a második bejegyzésem úgy kezdődne, hogy rommá áztatnám a főgórét és feszegetném a felelősségét, a számonkérés hiányát az ügyben. A posta lassan úgy van, hogy vagy bezárják egy csomó részlegét - kirúgva nagyon sok embert - vagy összeszedi magát, megrázza és továbbmegy. De ehhez az ilyen köcsög kézbesítőket ki kell rúgatni a büdös francba. Velem is elkezdték ezt, hogy fel sem hozta a levelet, mert szerinte az nem levél hanem csomag, de először finoman, aztán már nem finoman elmagyaráztam neki, hogy milyen kibaszott státuszban van ott az a tetves boríték, amit nem bírt felhozni: Levél. Akkor meg?

elvira08 2017.11.17. 18:55:11

Jattolni neki- akkor fel is viszi a leveleket.

2017.11.17. 18:58:24

Én nem sajnáltam minden nap bemenni egy héten át, és beírtam a panaszkönyvbe. Rohadtul volt időm. A harmadik nap már egész komoly pánikot láttam az arcokon, próbálkozások meghunyászkodott hangnemben. Ilyenkor nem szabad engedni és még jobban oda kell csapni! Én megmondtam ott, hogy addig járok ide, amíg azt az ember ki nem rúgják onnan. A következő héten pénteken már más hozta a leveleket. Egyszerűen nem tűröm el, hogy egy köcsög direkt hülyének nézzen. Volt, hogy egyáltalán nem hozott fel semmit, értesítőt sem dobott be. Ott gurult el a laszti, amikor ezért egy külföldi küldeményem visszament. Simán rávertem a postára. A lopásokat is ráverem. Mert lopnak, de nagyon!

2017.11.17. 19:01:01

@elvira08: Jattolna neki akinek két anyja van! Van ennek egy teljesen másik verziója is. Az új, másik postás. Tudja a számom, mert sok kis csomagon, ami Kínából jön, azon rajta van. Amikor először felhívott ilyen miatt és mi nem voltunk otthon, elmentettem a számát, azóta ha ilyen van, megcsörget, visszahívom és öröm, bódottá.. A futárnak is adok zsetont, ha olyan. De azok közt is van bunkó. Azt megfingatom, mert bunkó.

fbal02 2017.11.17. 19:02:42

Így van, ahogy feljebb is mondták: vagy jattolsz neki vagy ha panaszt teszel azt írásban tedd a megfelelő helyen, akkor nem fognak lerázni. Én is jattolok, azóta minden rendben van.

Cobra. 2017.11.17. 19:17:52

Előre szólok, postás vagyok :)
Ha valóban jó a csengő és otthon is vagy (és fél percen belül életjelet is adsz magadról), akkor tényleg bunkó a kolléga (előfordul, sajnos a jelenlegi létszámnál elég nyomós indok kell, hogy valakit kirúgjanak).
Viszont! Ha 2017-ben nem lenne ennyi felesleges levél, akkor talán több idő jutna az ügyfelekre is, nem kéne rohanni ahhoz, hogy beleférjünk a napi 10-12 órába, amiket a becsületesebb postások mostanában dolgoznak. Mnek kell minden egyes bankkártyás vásárlásról kivonat, minek minden hétre valami reklámújság (Metro, Bon Prix, H&M, DM, van ahova mindből viszek), akinek folyószámlára jön a fizetése, az fizethetné átutalással vagy csoportos beszedéssel a közüzemi számlákat és kérhetne elektronikus számlát. Sokkal szívesebben állok meg olyan címnél, ahova kéthetente viszek 1-2 levelet, mint ahova viszek heti 8-10db-ot. És mint feljebb írták, ha rendszeresen jön sok küldeménye valakinek, akkor illik anyagilag megköszönni a postásnak az extra munkát.

elvira08 2017.11.17. 19:20:17

Én is jattolok, nem mindig, időnként. Felhív a kapu elől, ha nem vagyok otthon, visszahívom. Másnap kihozza. Mentségemre szolgáljon, hogy a posta 8 km, vidéken lakom, külterületen.

Tatai Katalin 2017.11.17. 19:31:49

szintén igy van, de nem akarok panaszt tenni,mivel nem szeretném ha akár egy sima számlalevél is eltünne, ezért dobja csak be az értesitőt, aztán amikor ráérek lemegyek kocsival a postára, - messze van gyalog - megvárommig összegyülik pár darab, ráér hetente kétszer egyszerre felvenni őket ennyi,nemkell panaszkodni folyton

Valami? Amerika? Naná! 2017.11.17. 19:58:21

@Cobra.: Na álljunk csak meg itt egy kicsit!!!
Milyen extra munka? Tudtommal a Posta arra szerződött, hogy a leveleket, küldeményeket eljuttatja a címzetthez a feladási/szolgáltatási díj ellenében! A talpas postás (ide mást írtam először, de nem akarom, hogy moderálják a kommentet) a Posta alkalmazottja, neki az a dolga, hogy kivigye ezeket az ügyfélhez, akár naponta, akár a 4. emeletre, akár hóban, fagyban, ez a munkája, ezért kapja a fizetését. Akkor milyen extra munkáról beszélünk? Nehogymár én jattoljak azért, ami a munkaköri kötelessége! Ha nem tetszik, fel lehet mondani, lehet más, jobban passzoló melót keresni, úgyis munkaerőhiány van, lehet találni jobbat.
Ja, mint a csomagfeladási mizéria, nem ám létszámot, kapacitást bővítünk, nem, inkább ne adjanak fel annyi csomagot! Hát persze! Majd pont az ők kénye-kedve szerint fogunk ugrálni?

antisocialnetwork 2017.11.17. 19:59:44

Mindenki a más munkáját szidja. El kellene gondolkodni, hogy mindenki teljes mértékben mindent meg tesz a saját munkahelyén a munkája végett, és ha igen akkor lehet pofán vágni a postást. Addig meg felesleges a fotelban ülve pötyögve anyázni.

Bermuda (törölt) 2017.11.17. 20:03:48

Én kifejezetten utálom, mikor feleslegesen becsöngetnek, csak mert jött egy levél - ha futár jön az meg küldjön előre e-mail értesítőt, hogy jön. Különben sem értem, hogy a XXI. században miféle perverz emberek lelik még örömüket abban, hogy szociális érintkezésbe kell lépni hús-vér emberekkel, csak hogy megkaphassanak egy nekik címzett valamit. Még akkor is jóval kevesebb nyűg van vele, ha bemegyek a postára - ott ugyanis csak köszönni kel (1x belépésnél meg 1x távozásnál), s tök nyugodtan érzelmektől mentesen előadhatom miért jöttem. Nem fog a postás az időjárásról, a szomszédról vagy a mészároslőrincről bájcsevegni - sőt, ott még jattolnom sem kell.

Untermensch4 2017.11.17. 20:43:48

Nálunk volt egy jó postás. Környékbeli ismerősöktől érdeklődtem amikor hallottam hogy vmi nyugger trollkommandó kirúgatta (akkoriban még nem volt érezhető a munkaerő-hiány... könnyű volt) "mert ivott". Sztem meg a postás hozza a postát. Hozta, engem nem érdekel hogy részeg (soha nem láttam ittasnak, akiket kérdeztem azok sem...), alvajáró, akármi, ha az a "postásság" filozófiai lényegét nem érinti. Ami sztem az hogy megérkezik a küldemény. Nekem és mindazoknak akiket kérdeztem, mindig időben megérkezett (közvetetten sem bukkantam panaszra), sőt arcról felismerve szólt ha a lépcsőházban/előtt/házhoz közel összefutottunk, hogy levelem van, pedig simán bedobhatott volna értesítőt is.
Aztán amikor postás ismerőstől is érdeklődtem, kissé meg tudtam nyugodni. Akkoriban még nem vettek tudomást a posta vezetői a munkaerő-hiány kezdeti jeleiről de az egyik az volt hogy olyan sem szóródott ki aki nem volt igazán jó postás és pont ő került a "mert ivott" helyére. Nyuggerkéim egy teljesen józan postástól kapták meg késve, más lépcsőházba (nálunk is láttam kirakva teljesen más házszámozású leveleket...), stb. a küldeményeiket. :)

Bicepsz Elek 2017.11.17. 20:48:20

@Valami? Amerika? Naná!:
A postasnak a postaladaig kell vinnie a levelet. Jattolsz vagy utazol!!!

Untermensch4 2017.11.17. 20:50:52

@antisocialnetwork: Persze. Sztem meg ha nem jól teljesítesz a melódban akkor nem kapsz annyi fizetést vagy kirúgnak. Akkor is ha postás vagy (mondjuk a politikusokat is kéne, csak ők a mi nevünkben saját maguk felett gyakorolják a munkáltatói jogokat, de ez a postát csak távolról érinti). Ha meg vki fizet egy szolgáltatásért és nem kapja meg, az nincs rendben.
De ha a postás kap infókat a télapótól arról hogy ki volt idén jó gyerek a saját munkahelyén (ha vele is elbeszélget kézbesítés közben...) és annak alapján foganatosít büntetést akkor kérném a vonatkozó jogszabályt mert nagyon feldobná a napom. :)

gabobaby 2017.11.17. 20:56:52

Azt mondom, szerencsés vagy. Engem egy időben szívatott a postás, hónapokon keresztül. Nem tudom, miért és csak engem tisztelt-e meg ezzel. A lényeg, hogy velem azzal szórakozott, hogy már az értesítőt sem kaptam meg, tehát fogalmam sem volt róla, hogy levelem jött. Ráadásul abban az időben hunyt el Nagymamám és kifejezetten vártam a hivatalos leveleket. De nem jöttek. Bátyámtól tudtam, hogy mikor és hol lesz a hagyatéki. És még egyszer megcsinálta egy önkormányzati levéllel, amiről pedig azért tudtam, mert beszéltem telefonon az ügyintézővel és vártam a levelet. Tehát mázlim volt. Utána a következő húzása az volt, hogy már eleve a II. számú értesítőt dobta be, ami után már nem 10 napod van átvenni, hanem csak 5. Na itt gurult el a gyógyszerem és levelet írtam a TISZTELT POSTA-nak, mire a hivatalos válasz a NAGY SEMMI VOLT. Magyarán a postát megfelelően járt el, ő mindig mindent kötelességtudóan végez és nagyjából DÖGÖLJEK MEG, nyugodjak beléje. ANYÁTOK. Ennek már majdnem 2 éve, azóta szerintem cserélték a postást, mert elvileg megkapok mindent. Vagy mégsem......? Szerencsére azóta nem halt meg senkim és viszonylag kevés a hivatalos levél. Ami meg van, arról tudok előre (súlyadó stb). Hát ennyi az én sztorim. Sajna ki vagyunk szolgáltatva nekik. És ha "beteg" postással van dolgunk, még jól vissza is él vele.

Bruno 2017.11.17. 21:38:04

Számlalevél = 0 (elektronikus számla)
csomag = 0 (DHL, TNT, UPS)
Mi marad? Nemzeti inzultácsió, maeg hasonók. Na azt ellophatja....

Postman62xx 2017.11.17. 22:17:58

Hello Mindenkinek! Postás vagyok. Én se nagyon szeretek feljárni gyalog a sokadikra és nem is tudok mert lassan egy éve két ember munkáját végzem. Akit lehet megpróbálok lehívni. Ha pedig valaki bunkó a harmadikon, az csak értesitöt kap. Én azt javaslom mindenkinek, hogy próbáljon meg annyit segíteni az igencsak túlterhelt postának, hogy legalább lefárad a földszintre aláírni azt a nyomorult kínai csomagot, ha már nem képes a százforintos boltban megvenni a csomagban rejtözö müanyag bögrét. Nem érdemes kirugatással fenyegetözni, hamarosan anélkül is elhagyjuk ezt a munkát.

igazi hős 2017.11.17. 22:24:14

@Bermuda: "Még akkor is jóval kevesebb nyűg van vele, ha bemegyek a postára" Hol laksz? Nyugati főpostán a 20 perc várakozás már szerencsés eset, de decemberben 1 óra is előfordul. (Ráadásként -mert nem elég a karácsonyra érkező kínai kacatdömping- már megint megszopat minket Orbán, hogy nem ám átutalással kapják a nyugdíjasok az extrát, hanem a minielnök levelével együtt szépen borítékban, ami nagyjából végtelen sorokat eredményez a postán. Szarjon sünt, aki kitalálta, megszavazta, ...)
@poszt: Én mindet, amit lehet a céghez kérek, mert ott vagyok, amikor jön a postás. Nem kell vele puszipajtásnak lenni, de pár normális szót ő is megérdemel és akkor ő is normális.

Arcade Macho 2017.11.17. 22:26:34

a terrorizal a postas cim alapjan azt gondoltam hogy eltuntet fontos leveleket de akkor csak azt csinalja, hogy a kozpontban elore megirja a kezbesitesi cetlit es bedobja

nekem is ki kell irni egy ilyesmit:
csongessel mar be geczo, majd 200 lesz a jatt
(megfelelo szovegezessel)

2017.11.17. 22:40:46

@Cobra.: "illik anyagilag megköszönni a postásnak az extra munkát"

Szerintem a jatt a világ legnagyobb baromsága. Egyrészt a munkáltató -ha rendszeresen jattoló munkáról van szó- egy idő után felismeri, és kalkulál vele. Ergo a borravaló, egy idő után a fizetésed szerves része lesz, mint a pizzafutároknak, akik már szabályosan lekurvaanyáznak ha nem kapnak jattot. Sorry, a kézbesítés díját már megfizette a küldemény feladója. Egyébként meg a legtöbb munkahelyen még egy foghegyről odavetett "kösz"-t sem kapnak az alkalmazottak a munkájukért. Érd be te is a fizetéseddel, a jattot, fizetésemelést mindig a főnöktől kell kérni.

Postman62xx 2017.11.17. 23:03:13

@Jankove: Te pedig Jóember így megspórolsz egy századtól és elsétálsz a postára az értesítövel.

Postman62xx 2017.11.17. 23:07:00

Bocs! Helyesen: Te pedig Jóember, megspórolsz egy százast és elsétálsz a postára az értesitövel.

2017.11.17. 23:13:22

@Postman62xx: Én se mennék fel a sokadikra. felcsöngetnék az elején annak, akinek le kell jönnie. 1.- Lejön, odaadom neki, sziahelló, 2.- nem jön le, értesítőt dobok be neki, sziahelló.

2017.11.17. 23:14:17

@Postman62xx: "Én se nagyon szeretek feljárni gyalog a sokadikra "

Én se nagyon szeretek éjszaka dolgozni, meg hétvégén dolgozni, meg ünnepnap dolgozni, oszt mégis meg kell tennem. Kicsit olyan érzésem van, mintha postásnak lenni a világ legrosszabb dolga lenne, holott milliószor szarabb munkák is vannak, amik nemcsak fizikailag, szellemileg, de lelkileg taccsra tesznek. Egyébként érdeklődnék, amikor postásnak szegődtél mire számítottál? Hogy a levelek berepülnek maguktól a címzett postaládájába?

"Te pedig Jóember így megspórolsz egy századtól és elsétálsz a postára az értesítövel"

Ez a mentalitás egyben önbeteljesítő jóslat is. A világ márcsak ilyen: az emberek nem szeretik a bizonytalanul működő dolgokat. Egy ideig tolerálják hogy a leveleik nem érkeznek meg, vagy a szomszédokhoz dobálják be, vagy a postán kell kígyózniuk érte munka után. Aztán majd keresnek alternatív megoldást. És akkor a kívánságod valóra válik: nem lesz munkád.

2017.11.17. 23:22:48

@Brandon Frazer: "Én se mennék fel a sokadikra"

Még jó hogy nem vagy buszsofőr. Végállomástól végállomásig közlekednél a legrövidebb úton, megállás, ajtónyitás, és utas nélkül.

2017.11.17. 23:23:12

Amúgy annak, aki nem szeretne fizikai kontaktust olyannal, akit utál, mondok egy nagyon egyszerű megoldást. Bemész a postára, és nyitsz egy POSTAFIÓKOT! Az összes cuccodat odakéred. Minden levél, számla odamegy. Ha van valami, amihez kellesz, az ottani postás, aki tömi a fiókot, tudatni fogja veled, hogy hova fáradj. Azt akkor és ott elintézed és ennyi. A postás sem ugat, hogy "mámeginfelkellmenniadombra" (bocs, ha ezért fizetnek, el lehet menni szart lapátolni a sertéstelepre, az biztos jobb) neked sem kell nézni a fejét és szagolgatnod, hogy éppen három perce a szomszédnál milyen retek szar pálinkát itattak vele. Nem kötelező ez. Ha nekem valamilyen munka nem tetszik, vagy pontosan tudom, hogy nem tudnám jól és becsületesen csinálni, akkor fogom magam és eljövök. Egész eddig életemben egy postással és egy futárral volt gondom, nem hinném, hogy én túlzom el a problémákat. De leírtam, nem kell ezt eltűrni, nyitni kell egy postafiókot a postahivatalban. A csomagokat is lehet kérni postán maradóra. Olcsóbb is a feladása. ;).(Belföld) Mindenről értesítést kapsz a fiókodba. Akkor mész be, amikor akarsz. Ha akarod, naponta, ha akarod, hetente kétszer. Semmilyen megkötés nincs. Minden küldeménynek több napot kell a hivatalban várnia, ha nem veszed át. Maximum minden nap dob be a fiókodba értesítőt. Ennyi. Nem szabad hagyni magad, hogy idegileg tönkremenj. Nem csak ez miatt, bármi miatt is. De ha egy ilyentől így kiborulsz, ott van más probléma is. Szerintem..

kerkov 2017.11.17. 23:26:33

Én minden alkalommal, amikor ajánlott levelet hoz azt a pénzt, amit a postánál
A parkoló automatába dobnék neki adom. Nekem nem kerül többe, és rengeteg időt spórolok meg, a postás meg örömmel hozza ki a leveleinket.

Postman62xx 2017.11.17. 23:27:24

Ha nem lenne jatt, már nem lenne postás sem. Csak a fizetésért már nagyon nem éri meg. Ha valaki azt mondaná, hogy nem muszáj itt dolgozni azt megnyugtatom, tavasszal felmondok. Az elmúlt idöben sok régi kolléga itthagyta a pályát, helyüket szerencsétlen kezdők vették át. Van felvétel a postán, ki lehet próbálni, hajrá!

2017.11.17. 23:34:31

@Jankove: Mit nem értettél azon a kommenten? Mert látom, valami nem ment át. Fuss neki még egyszer. Sehol nem volt benne olyan, hogy nem végeztem volna el az adott helyzetben maximálisan a dolgomat. Te hogyan kezelnéd a szitut? Minden kibaszott lakásba felmennél? Ha valaki a csengetésre nem válaszol, többszöri csengetésre sem, amíg ott tökölsz a többi szarral a földszinten - akkor szerinted akkor ki fog jönni, ha az ajtóban támasztod a csengőt? Okoska. Aki visszaszól, hogy ok, otthon van, ahhoz felmész, ez evidens, vagy megkéred, hogy ha ismered és tudod is, hogy neki könnyebb lejönnie, mint neked fel, akkor lejön és odaadd neki. Kérdezz meg egy városi postást,aki többnyire olyan környéken lakik, ahol mondjuk 3 vagy négy emeletig nincs s bent lift - hogy az a postás felmegy e minden ilyen kecó legfelső emeletére, vagy leszarja e? Berlinben olyan régi 5 emeletes lakások voltak, hogy a tüdőd kiköpted még egészségesen is, mire boltból megpakolva felértél az ötödikre. Ott szerinted hányszor taliztam kézbesítővel, 100-ból 99x a ládámba nem dobta be a levelet. Laktunk olyan helyen, ahol a lépcsőházban volt egy doboz és oda szarat, na jó szórta bele a postás mindenkinek a cuccát. :D. De nem érdekelt, mert 2 év alatt két olyan levelem jött, ami onnan ment a kukába.

Postman62xx 2017.11.17. 23:34:51

@Jankove: Nem lesz munka a postan? Melyik országból irogatsz te szerencsétlen? 500 fö munkaerő hiányzik a postánál!

aemberek (törölt) 2017.11.17. 23:39:17

szerencsés vagy! Nálunk enné már rosszabb a helyzet, nem részletezem, úgyse olvassa el senki (hosszú lenne).

2017.11.17. 23:39:40

@Postman62xx: Kurvára nem akarjuk kipróbálni. Senki nem azt mondta, hogy ő jobban csinálná, mint te. Viszont azt mondtuk, hogy ha nem megy tisztességesen, akkor ott kell hagyni és csinálni valami mást. Attól még, hogy szar a postásunk, miért kellene nekem ott dolgoznom, Meséld már el. Szar emberek mindenhol vannak. Ha te tisztességes vagy és mégsem akarsz már tovább ott dolgozni, akkor el kell onnan menned. Senki nem dolgozik szívesen olyan helyen, amit utál. ;) Szerintem is a kézbesítőnek a legszarabb, hiába kap jattot sok helyen. Viszont bent a postán meg végzettség nélkül nem sok babér terem. Sok sikert a váltáshoz. Nem fogod megbánni, max azt, hogy nem előbb tetted. ;).

2017.11.17. 23:51:51

@Brandon Frazer: A postás dolga az, hogy a feladott küldeményt kézbesítse a megadott címre. Amikor a megadott cím egy társasház negyedik emeletén van, akkor –szar ügy- de oda kell menni. Nem a postás kényelme a szempont. Egyébként amikor olvasom ezeket a kommenteket, akkor kezdem érteni mekkora a különbség az állami szektor, meg a versenyszféra között, ill. miért működik az egyik, és miért nem a másik.

Cobra. 2017.11.17. 23:55:40

@Jankove: Képzeld el, a munkaadó számol a jattal, meg a kézebesítő is, mert ami marad a felső vezetőség fizetése után nekünk, azzal nem jutunk messzire. Szerencsére nekem ritkán kell emeletre mennem, mert motoros postás vagyok, de pl te szívesen rohangálnál fel naponta 40-50 alkalommal egy 5-10 kilós táskával a harmadikra?
És igen, egyre több postás unja meg a jelenlegi helyzetet (és főleg a normálisabbak), szóval nem kell sok idő és nem lesz gondod a postással, mert nem lesz aki kivigye a 100ft-os kínai kacatodat vagy a számlaleveleidet, ajánlott levélben jövő bűntetéseidet.

hidroponi 2017.11.18. 00:06:09

akik a postafiokot emlegetik mint megoldast nagyot tevednek.
tobb ezer forint havonta a dija. raadasul nem is lehet minden postan berelni...

2017.11.18. 00:12:22

@Cobra.: "de pl te szívesen rohangálnál fel naponta 40-50 alkalommal egy 5-10 kilós táskával a harmadikra?"

Nem. És ezen kívül fel tudnék sorolni még ezer melót amit nem szívesen csinálnék. Mint mindenhez, ehhez is megfelelő ember kell, és nincsenek kétségeim affelől, hogy ennek a munkának is megvannak a szépségei. Nekem más utat rendelt el az élet, azt csinálom amiben jó vagyok, amihez értek, amit egykor nagyon szerettem, de mára mégis megcsömörlöttem amiatt, mert sok stresszel jár, és sokat kér a magánéletből. Ennek ellenére eszembe se jutna beleszarni, és félvállról venni. Csinálom amíg bírom, amíg úgy érzem megy, és megéri, aztán hamár nem, keresek valami mást, nyugalmasabbat. Szerintem ezt így kell nézni.

Beer Monster 2017.11.18. 00:24:14

Nálunk az értesítőket sem dobják be általában. Több helyről telefonáltak, hogy 3-4 levél visszament.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.11.18. 06:37:34

@emzperx: az a baj, hogy akkor se lehet aznap átvenni, mikor az értesítőt dobta be, ha nem is volt nála a küldemény.

Roadster68 2017.11.18. 07:00:27

Elolvastam néhány kommentet, hm hát csak ez a baj? Nálunk a postás a szomszéd összes levelét is hozzánk dobja, mert névhasonlóság van a szomszéddal, de nem az a gnd, hanem a csmagospostás, na az minden csomagba belenéz. Ki tépi a csomag sarkát és gondolom kamerával bekikukcskál hogy mi a tartalom. Pl Lego Angliából meg sem érkezett, pedig szegény ebayos eladó bizonygatta a blokkal hogy feladta, végül Ő szívta meg, -mert ajánlottan kértm és fizettem, de nem úgy adta fel- , pedig kb 100% hogy a postás ellopta. Amikor bejelentettem hogy mi a stájsz, akkor gondolom fejmosás legalább volt, mert azóta nagyon mérges rám, mert minden csomagot átadás előtt fényképeznie kell, viszont azóta nem is nagyon merek postán rendelni, mert mostanában már a regisztrált küldeményeket is simán lopják, főleg ha külföldröl jön.

Roadster68 2017.11.18. 07:22:59

@Cobra:"És mint feljebb írták, ha rendszeresen jön sok küldeménye valakinek, akkor illik anyagilag megköszönni a postásnak az extra munkát."
Anyád pitáját! Végrendeletembe ne vegyelek bele? Ez a dolgod, kérj fizetésemelést vagy hagyd ott. Nem gondolod, hogy a munkáltatódnál kéne ezért reklamálni?
Ha sokat vásárolok az Auchanban akkor adjak még a pénztárosnak egy kis jattot, mert hogy mennyit dolgozott a szegény a cuccommal.
HOL ÉLSZ EMBER?

lucernaböde 2017.11.18. 08:34:32

Kis falunkban (1500 lakos) felmondott a kézbesítő. Sokáig nem találtak helyette senkit, a levelek hol érkeztek, hol nem. Aztán kénytelenek voltak felvenni egy olyan személyt, aki alig tud írni-olvasni. Eleinte szerintem találomra dobálta be a leveleket, volt, hogy az utcanév sem stimmelt, volt, hogy csak a házszámot nem találta el.
Az értesítőket, amit ír, nem lehet értelmezni. Csal akkor tudom meg, hogy milyen küldeményt kaptam, ha bemegyek a postára átvenni. A posta 8-tól 15 óra 30-ig van nyitva.

balage28 2017.11.18. 09:34:31

@elvira08: Az y (=why) generáció nem jattol. Nem értik ezt a világot ;)
Nekem nincs gondom se futárral, se postással - viszont kifizetem a "kényelmi díjat"...

jatagán9 2017.11.18. 09:42:52

A postás az Bp. Orczy téri postaközponttal szemben levő épületbe címzett levélre írta, hogy a cím nem azonosítható. Mondjuk visszafizették a kézbesítés árát, de az illető további áldozatok után kutat. Németországba meg átlagosan másfél hónap alatt ér el egy levél. A posta Magyarország sűrítménye. A másik a Máv. Ja, a harmadik a NAV. És a sort nem is lehet befejezni.

NPC 2017.11.18. 09:48:23

Ok, végigrágtam magam a kommenteken.
Gyertek postásnak! Innovatív, fejlődőképes cég, megértő vezetőséggel és folyékonyan haladó ügymenettel. Járatos voltam, tehát elvileg nem "biciklis" postás, hanem cégekhez; webshop-okhoz jártam a feladandó csomagjaikért. A fizetés nettó 112.000.- HUF és havi 200.- HUF jatt. Kényelmes munka volt; ritkán kellett 3-4 tonnát bevinni a hivatalba. Előtte csomagkézbesítő voltam és most is annak megyek vissza. Hiányzik az a pörgés; a stressz. Az, hogy a postást mindenhol koldusnak nézik és hát valójában az is... A csomagok mennyiségéről annyit elárulok, hogy reggelente mindig a napi teljesíthető mennyiségnek 110-140%-a érkezik; a posta túlórát nem szívesen fizet, ezért napi 20-30 csomagot ingyen kézbesítünk nektek. Igen, felviszem a hűtőt is a negyedikre és tudom, hogy ezzel az egy csomaggal eltöltök annyi időt, amennyiből tíz kis csomagot kiszórnék... Így aztán gyakran előfordul, hogy a Magyar Posta küld neked egy sms-t reggel, hogy nálam van a csomagod; mégsem kapod meg aznap. Esetleg másnap és harmadnap sem... Hetente belép egy új srác; nézzük, ahogy kifogy belőle a lelkierő a csomagok láttán és másnap már nem is jön.
Egy 1985-ben járó technológiai fejlettségű cégnek kell teljesítenie a XXI. századi megrendelő igényeit. A postai vezetők (tisztelet a kivételnek) úgy hülyék, ahogy vannak; cserébe a talpas postásokhoz képest a fizetések közt szakadék tátong. A munkaeszközök nagy része drágán vett szar; szerencsés esetben nem életveszélyes.
Tisztelek minden kollégát, akik erőn felül próbálják teljesíteni a munkájukat éhbérért. És leszarom azt, aki 229.995.- ért vesz egy lapostévét és visszakéri az 5.- forintját...

VT Man 2017.11.18. 10:45:49

Egyszeru a megoldas: egy ezres a postas zsebebe, utana idonkent (3-4 havonta, vagy karacsony) meg egy otszazas. Emlekezni fog ra.

2017.11.18. 11:03:54

@kerkov: "Nekem nem kerül többe, és rengeteg időt spórolok meg, a postás meg örömmel hozza ki a leveleinket."

Ez mind szép, csak jatt nélkül is ugyanilyen flottul kéne működnie a dolognak. Én nem azért nem szívesen adok már jattot, mert spúr genyó vagyok, hanem mert egyrészt vannak elveim, másrészt a jatt intézménye mindig negatív irányba viszi el a dolgot. Lásd egészségügy, ahol eljutottunk arra a nyomorúságos mélypontra, ahol paraszolvencia néven, egyre inkább az ellátás igénybevételének ALAPFELTÉTELE a boríték. A jattnak örülünk, és megköszönjük ha van, de túl tudunk lépni rajta ha nincs, attól még elvégezzük a melót.

Laca1558 (törölt) 2017.11.18. 11:19:04

Informatikával foglalkozok. Fejlesztettünk a Postának is belső rendszert, még régebben. Aztán kaptunk ilyen kritikákat, hogy nehézkesen kezelhető, meg nem dob hibát a rendszer, ha valamit véletlenül rosszul adnak meg...

Na de hát ki szeretne 20-30 beviteli mezőre megcsinálni a különböző validálásokat. Lassan halad, ráadásul kívülről az a látszata, hogy nem csinálunk semmit. Ránézésre nem tud többet a szoftver, hiába töltök el vele napokat. Az, hogy a beviteli komponensek lehetnének más sorrendben, mert úgy jobb kezelni... Ki szeretne napokat eltölteni egy felülettel, csak azért, hogy kipróbálgassa melyik elrendezés a legjobb... Ha időnként jönnének a felhasználóink és tennének egy kis pénzt a zsebbe, akkor esetleg. Ez a minimum lenne, és szerintem alapvető udvariasság, hogy ha már veszem a fáradságot (a cég által fizetett munkaidőben...) arra, hogy jól elvégezzem a feladatomat, akkor azt honorálják!

De egy postás sem tette ezt... Arról nem is beszélve, hogy a mi munkánkat mindenki tudja ekézni. Na de vajon az illető elgondolkozott-e azon, hogy ő a saját munkahelyén mindent megtesz-e a hatékony munkavégzés érdekében.

(irónia vége)

commentes nikk 2017.11.18. 12:11:20

@Cobra.: te észnél vagy bazmeg? Milyen extra munka? Neked nincs extra munkád, neked az a munkád, amit a munkaidő alatt kell elvégezned, azért a fizuért, amit kapsz. ha ez nem elég, válts munkát. Extra munka befosok. Majd én is ha elhavaznak munkával a kollegák, bemegyek a vezetőhöz, és közlöm, hogy ez most extra sok munka, úgyhogy lesszíves adni egy tízest a zsebembe. Köcsög postások, beszarok rajtatok, remélem liberalizálják a piacot nemsokára, és akkor mehettek közmunkára semmirekellők.

Cobra. 2017.11.18. 22:38:26

Olyan vicces olvasni, hogy menjek keressek másik munkát, ha nem tetszik. Aki ezt írja, az belegondolt már, ha minden postás elmegy máshova dolgozni (na jó, akinek szórakozás az ügyfél szivatása meg meglopása, az biztos szívesen marad a postán, amíg ki nem rúgják), akkor soha többet nem kap levelet?
@Roadster68: Hogy hol élek? Hát Magyarországon, ahol mint fent is írták, megfelelő orvosi ellátást is csak akkor kapsz, ha jattolsz. Ha nem, mehetsz a több hónapos várólistára és vagy sikerül a műtét/diagnózis, vagy nem. Lassan egyébként itt a postán is ez lesz, de egyelőre ez a várólista csak néhány hetes, nem hónapos.
Egyébként én nem várom el a pénzt az ügyfelektől, aki nem ad pénzt vagy csak szimplán bunkó az is megkapja a küldeményét, A fizető vendég csak axtra szolgáltatást kap, pl nem kell mindig bemennie a postára az ajánlott küldeményéért vagy nagyobb kínai kacatjáért (ami nem fér be a postaládába és nem ajánlott, azt már nem kell kivinnünk, elég értesítőt bedobni.

Cobra. 2017.11.18. 22:43:25

@commentes nikk: Csak halkan szólok, hogy a rendes munkaidőm 7-15:20-ig tart, nem 6:45-től 17-18 óráig, ahogy most dolgozok. Ha csak annyi küldeményt vinnék ki, ami belefér a napi 8 órába, akkor már rég nem lehetne hova rakni a feltorlódott anyagot.
Viszont ha te szívesen végzel plusz munkát ingyen, akkor tárt karokkal vár bármelyik postavezető :D

commentes nikk 2017.11.19. 10:43:34

@Cobra.: akkor ne dolgozz úgy bazzeg. Ha a cég, a főnököd kihasznál, akkor ne az egyszeri ügyfeleket ekézzed, meg ne rajtuk követeld jatt formában a szerinted neked járó pluszpénzt. Ha ilyen szarul bánnak veled, mi a pélóért vagy ott? Már egy sima Lidl pénztáros is nettó 180 körül keres, és nem kell emeletre caplatni meg hidegben az utcákat róni. Munkaerő hiány van az országban, aki nem hetven éves és féllábú, az seperc talál magának melót nem is aprópénzért (de biztosan többért, mint amennyit a posta ad). Ha szar a munkahelyed, hagyd ott, és ne elméleteket gyárts, hogy miért azok az ügyfelek a hibásak, akikkel kibaszol, mert nem adod át rendesen a leveleiket.

commentes nikk 2017.11.19. 10:45:50

@Cobra.: "ha minden postás elmegy máshova dolgozni (na jó, akinek szórakozás az ügyfél szivatása meg meglopása, az biztos szívesen marad a postán, amíg ki nem rúgják), akkor soha többet nem kap levelet?" - aztán ha így is van, az téged mi a jó francért érdekel? Miért nem a saját sorsod érdekel, miért a szaros levelek, amik a postások döntő többségét amúgy se érdeklik? Elő ne add itt a nagy hivatástudatot, egyszerűen gyáva és lusta vagy váltani, akkor meg végezd a szar munkát szó nélkül.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.11.25. 17:52:46

Mindenki nagyon kemény a ne adj jattot kérdéskörben, mivel ez a DOLGA a postásnak.
Igazatok van, egyet is értünk. Engem az érdekelne, hogy pincér témakörben miért más a vélemény? Már nem merem semilyen társaságban felhozni, hogy esetleg ne adjunk? A pincérnek is az a dolga, hogy tájékoztasson a menün található dolgokról, felírja, ha zöldborsó helyett rizst kérek, és mosolyogva kihozza. Az emberek miért érzik mégis kötelezőnek a 10%-20% jattot az étteremben? Mire fel? Kevés szegény srác fizetése? Nos, mindannyiunké kevés nem? Nem tetszik, lehet többet fizetőt keresni.

Untermensch4 2017.11.26. 16:57:59

@Eltévelyedés: Én ugyanazt az általános szabályt alkalmazni tudom postásra és pincérre is jatt-ügyben. Az elvárható (munkaköri leírásban szereplő) alapszinten felüli teljesítés érdemel jattot.
süti beállítások módosítása