Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

[Tapasztalat] Mit gondolok a Macbook Pro-ról?

2017. november 02. - Szarvas Norbert

www_iflgroup_hu-4.png

Tamás (IFL aktív olvasó) tegnap kikérte a véleményemet arról, hogy mit gondolok az új Macbook Pro-ról, mivel tudja, hogy én ezt az eszközt használom. Megkért, hogy írjak róla valahol, írjam le a tapasztalataimat. Úgy döntöttem, hogy leírom cikk formájában abszolút szubjektív véleményemet, mivel tudom, hogy sokatokat érdekelhet. 

2017 nyarán vásároltam egy Macbook Pro Touch Bar 13 colos modellt 8 GB RAM-al, 2,9 GHz Intel Core i5 procival és 256 GB SSD-vel

[Kinézet] Minden nap örömet okoz

Az Apple termékei dizájnban mindig rendkívül erősek voltak. Ez nincsen máshogyan az új Macbook Pro esetében is, amelyik még tökéletesebb outfittet kapott. És ez nem marketing szöveg! Röhögni fogsz, de a párom a megmondója annak, hogy naponta legalább egyszer elmondom neki, hogy mennyire imádom ezt a gépet, mennyire gyönyörű.

Az igazság az, hogy az elmúlt 4 és fél hónap alatt még nem múlt el a lila köd, nem "szoktuk meg egymás kinézetét". Sokan lebecsülik ezt a tulajdonságot, mivel "ez csak egy eszköz", amit használni kell és nem nézegetni. Én ezzel nem értek egyet, mivel egyáltalán nem mindegy a "gusztus", ahogyan hozzányúlunk bármihez is. 

Hordozhatóság szempontjából annyit érdemel a történet, hogy a Pro is baromi könnyű lett, nem okoz gondot, nem szakadsz bele, ha viszed magaddal.  

 

[ Billentyűzet ] WAO, de félek, mert lesznek gondok

Kezdjük onnan, hogy én évek óta napi szinten sok-sok ezer karaktert ütök le illetve mindenféle szerkesztési (kép, videó és honlap) munkálatokra is tartom a gépet. Előtte egy iMac-em volt (van) a hozzá tartozó Magic Mouse- kombóval (a billenytűzet még az original 2011-ből, az egeret cserélnem kellett két éve). Nagyon ódzkodtam a Macbook-tól ezen a téren, mivel az Apple legújabb asztali billentyűzetét (az enyémnek van egy dőlése, az újnak nincs) sem tudtam megszokni, amikor ismerősnél nyomogattam.

Kényelmetlennek éreztem, hogy teljesen hozzásimul az asztalhoz. Érdekes, hogy pár hét Macbook Pro billentyűzet használata után teljesen átálltam és már a régit érzem kényelmetlennek. Az Apple ezen a téren is fantasztikusat fejlődött, hiszen az új billentyűzet minden eleme kézre áll. Élmény a gépelés! Ettől függetlenül érzem, hogy lesznek bajok, mivel időnként hiába ütöm le az adott karaktert, a képernyőn nem jelenik meg. Erről sajnos mások is panaszkodtak már. Félő, hogy 2-3 év után cserélni kell majd, de ne legyen igazam.

Másik félelmem a magic mouse hiánya volt. Ugyanis az asztali egérrel olyan hihetetlenül lehet együtt dolgozni, amit nem hittem, hogy tudunk majd überelni. Persze itt van a macbook mellett, de soha nem használtam még rajta. Egyszerűen nincsen szükség rá, mivel nagyon könnyen átálltam a touch bar-ra, amiről azt kell tudnom, hogy rendkívül gyorsan reagál, jók az újkombinációk és kifejezetten nagy lett a felület, ami így már nem kényelmetlen munka közben, mint a legtöbb laptopnál...

img_6469.JPG

[ Port ] Tényleg hiányzik az USB?

Nagyon gyakran hozzák fel a Macbook Pro hibájaként, hogy USB-C kimeneten kívül más nincsen a gépen. Kivették a HDMI-t illetve a hagyományos USB-t. Ettől én is nagyon féltem, mert benyaltam, amit a szakik mondanak. Annak ellenére is, hogy az iMac-en az USB-t használtam 5 év alatt kb.10x (sem). Mikor megvettem a gépet, akkor éreztem, hogy itt lesz a világ vége.

Éppen ezért gyorsan beszereztem 16 980 pengőért egy minőségibb USB-C multiportot, ami már tudja a HDMI-t vagy az USB-t. Itt már nagyon jól éreztem magam, hiszen mindenre felkészültem. Eredeti terv az volt, hogy veszek majd egy 4K monitort, amire HDMI porton keresztül rákötöm a gépet. Nah ez azóta sem történt meg, mivel az iMac félelmeim ellenére azóta is működik, így azt is használom.

Képzeld el, nyár óta ezt a szuper multiportot KÉTSZER vettem elő összesen! Baromi szép, de teljesen hülyének érzem magam emiatt. Ugyanis mindkétszer a biztonsági mentés hordozható vinyóra művelet miatt kellett. Utólag persze a hordozható vinyónak nem USB, hanem USB-C portos kimenettel rendelkezőt vennék és akkor nem kéne ez az eszköz. Na mindegy, ebből tanultam...

img_7304.JPG

[ Tárhely ] Ez már egy új világ

El kell fogadni, hogy az Apple az informácitárolás területén is előre mutató lépéseket végzett el, amin a Windows-os, Androidos kollégák teljesen meg vanak rökönyödve, de hamarosan ők is követik ezt az új világrendet. Ott kezdünk, hogy a 256 GB SSD háttértár alapvetően karcsúnak tűnhet sokak számára. 

A stream-ek és online filmnézés idejében azt gondolom, hogy már messze nincsen akkora helyigénye az átlagos felhasználónak, mint régen volt, amikor minden film a gépen landolt. Szóval ezt engedjük el szerintem. Mint ahogyan a gépet sem érdemes telepakolni mindenféle hülye programmal, amit az életben nem nyitsz meg. 

Az Apple felhő alapú szolgáltatása baromi jól működik (icloud), így már havi 299 forintért tudsz magadnak 50GB-t szerezni plusszba. Itt azért megemlíteném, hogy jelen pillanatban a mobilforgalmadat akár zabálhatja is, de hamarosan belépünk a korlátlan mobilnetek korszakába, amikor megint újraosztjuk a paklit. Addig marad a WiFi.

Tehát 256+50GB-vel már szépen el lehet lenni a képeinkkel, adatainkkal. Ettől függetlenül érdemes beszerezni egy hordozható vinyót, amire időnként megcsinálod a biztonsági mentést. Egy jobb vinyó 25-30 000 forintért tud 1 TB adatot, amit az életben nem fogsz elhasználni, hacsak nem vagy mániákus tech-szemét gyűjtő. Időnként rádugod a gépre és máris felszabadul egy csomó helyed.

[Aksiidő] Ezzel nem vagyok elégedett

Szóval az Apple valahol 10 óra körül ígéri az aksiidőt, amit nekem soha nem sikerül elérnem. Kétfajta (az alapértelmezett és egy program) mérőt használok, ami megmondja, hogy mennyi időm van még hátra. Most vagy a programok mérnek rosszul, vagy az aksimmal van baj vagy egyszerűen normális használat mellett egyszerűen szar az aksiidő.

A lényeg, hogy 5-6 óra használat után már igencsak izzadok és izgulok, hogy találok e töltőállomást. (Kivéve, ha otthonról dolgozom, mert akkor alapból rá van dugva a töltő, hogy kíméljük az aksit). Elhiszem, hogy a touch bar, a billentyű világítás (bár nappal ezt is lecsavarom) és a programok (egyszerre általában a numbers, pages, safarin 5-10 oldal és vivaldin 5-10 oldal, a mail és az üzenetek app van megnyitva) darálják az energiát, de ezt túlzásnak érzem.

[ High tech+] ujjlenyomatolvasó és touchbar

Két olyan sztori, amit sokan fogadtak kétkedéssel. Azóta is olvasom, hogy teljesen felesleges a touch bar, az ujjlenomyatolvasó pedig kólával elmegy. Nálam ez teljesen máshogyan csapódik le a mindennapi munkában. Kifejezetten hasznos cuccokról beszélünk, ami ráadásul egyfajta COOL faktort is hordoz magában.

Gondolj bele, hogy az ujjlenyomatolvasónak hála (márha nincsen rajtam a watch, ami miatt automatikusan felold a gép) már nem kell minden alkalommal a hosszú jelszavadat mindenki előtt begépelned, mivel csak az ujjbegyedet helyezed a gombra és azonnal felold gondolkodás nélkül! Ez egy nagyon menő cucc!

A touchbar pedig a kedvencem. Elképesztően jól néz ki az OLED sor, ami folyamatosan váltogatja a funkcióit függően, hogy milyen programban vagyunk! Én a hétköznapi életben nagyon sokat használom, amikor meg akarok egy új ablakot nyitni valamelyik mentett oldalammal vagy pedig éppen szerkesztek a Pages-ben. 

A toucbar esetében nem értek egyet Magyarósi Csabával (apple blog), aki azt mondja, hogy használhatatlan a touch bar. Ezt nyomatékosítva a videójában megmutatta, hogy használhatatlan, ha kanapén 48,5 fokos szögben, térdet felhúzva próbálunk dolgozni. Tisztelem Csabát (szeretem a munkásságát), de szerintem ő egy hiper-mókus és rajta kívül nem létezik olyan ember, aki munkára használva a Macbook Pro-t, nem egy asztalon dolgozna... Ott pedig minden kézre áll!

Viszont a Touch Bar működés közben tud frucsaságokat produkálni... Facebook posztnál az emoji készlet nem mindig jelenik meg (gondolom ezt szoftveres hiba lehet) illetve időnként nem érzékeli azonnal, ha rányomok valamira! Például a levél küldése ikonra a touch bar soron, nem mindig érzékeli. Másik gond, hogy nem minden alkalmazásra fejlesztettek touch bar sort, így például jelenleg Safarin böngészőn érhető el ez a funkció. Ezzel számolni kell azért és ciki 1 évvel megjelenés után...

img_4615.JPG

[ Hardver] Fontos a teljesítmény

Én magamat a köztes úton helyezem el a hétköznapi felhasználó és a pro user között (aki még nem a grafikus vagy az építészmérnök spec. programmal). Az igazság az, hogy a mai felhasználásomat egy olcsóbb Apple gép is bírta volna. Sőt! A videókészítésen kívül egy Air is tökéletes lehetne minimális kompromisszumokkal (lassabb lenne minden). 

De egy ilyen gépet, főleg ha dolgozol rajta, akkor a következő 5 évre vásárolunk. Azzal is kell számolni, hogy a gép 5 év múlva is gép maradjon hasonló felhasználás mellett. Természetesen ez a Pro is hozza azt, amit 2011-ben hozott nekem az iMac. Mindent baromi gyorsan megnyit, feldolgoz és a kezem alá játszik. A vírus fogalma továbbra is ismeretlen. a rendszer nem gondolkozik látszólag semmit (nem lagol...stb).

Ezen a téren elhiszem, hogy más "nem Apple" gépek is faszán működnek, sőt jobb teljesítményt tudnak produkálni. Én azt gondolom felhasználóként erről, hogy itt nem a teljesítmény-fétisizmus a lényeg, hanem az egységes egész, a harmónia, ahogyan az Apple a hardvert a szoftverrel összehangolja hétről hétre, hónapról hónapra. Lehetne jönni benchmarkokkal, meg más mérésekkel, de nem érdekel. Engem sosem hozott ez lázba. Csak az érdekel, hogy számomra megfelelően működik valami vagy sem. Ebben pedig nagyon erős a Macbook Pro Toucb Bar 13 colos verzió!

[Megéri?]

Alapvetően nem akartam beírni a cikkbe ezt a részt, de tudom, hogy sokan kíváncsiak vagytok a véleményemre! Öcsém most szeretne venni egy mac-et (sikerült meggyőznöm, hogy ez kell majd neki) és nagyon nézegette azt, ami nekem van. De lebeszéltem erről és inkább az air felé irányítottam, mivel számára tényleg teljesen felesleges 2x-es áron megvenni a pro-t, miközben filmezni szeretne a gépen, meg teljesen hétköznapi dolgokat végezni.

Nekem megérte ez a gép és egy percig nem bántam meg, hogy megvettem. Ez pedig nagy dolog, mivel az ember akaratlanul is utólag belegondol egy-egy nagyobb beruházás létjogosultságába: "Tényleg megérte?". Alapvetően viszont nem fogja mindenkinek megérni. Ezt neked kell kitapasztalnod, meghatároznod. 

Az viszont fontos, hogy ne az árán akadj fenn, mert az ebben az esetben másodlagos, ha fontos számodra, hogy hosszú távon legyen egy problémamentes számítógéped, ami mindig tökéletesen működik, és rendszeresen érkezik ingyen a szoftveres frissítés. Abban biztos vagyok, hogyha egyszer belépsz az Apple termékosztályába ezen a fronton, akkor onnantól kezdve nem akarsz kilépni (tudom, majd érkeznek a "én kiléptem" kommentek, de valamiért az Apple elégedettségi felméréseiben közel 100%-os az arány. Vannak kivételek, de ez nem jellemző).

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. november. 2. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr6113145536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

commentes nikk 2017.11.02. 14:59:57

Jaj Norbi, minek ezek az értelmetlen fanboy írások, meg eleve, ennek mi köze a gazdasághoz? Tudom, te blogod, azt írsz, amit akarsz, csak ez olyan izé na.

Szarvas Norbert 2017.11.02. 15:20:18

@commentes nikk: ezek nem értelmetlen írások. többször kaptam olvasóktól ezt a kérdést-kérést, hogy írjam le a saját tapasztalataimat. megtettem. ez nem hitvita, hanem saját tapasztalat.

akit érint, annak számos nagyon hasznos, pénzt megtakarító dolgok találhatóak a cikkben.

Attic 2017.11.03. 08:06:46

@Szarvas Norbert: Teljes mértékben igazat adok. Elsöre mindig soknak tünik egy mac ára, de utolag nem. 5 év gondtalan használhatóság simán bennük van. Csak egy saját példa: a 2009-es macbook pro-m hiba nélkül müködig, igaz már a szülöknek akandékoztam, de még mindig és amire egy átlag user-nek kell, teszi a dolgát. Nem sok korabeli gép lenne müködöképes, arrol pedig ne is beszeljünk, hogy egy par éves céges lenovo i5-ös fiatal kora ellenére mennyire rossz ergonomiai elményt nyújt, ráadásul 1 év alatt két gép is elszállt alattam, excel pedig összeomlott párazor. Mikor pedig ránéztem ezen céges csodák kisker árára... kb a standard verzio alig jön ki olcsóbban egy macbook air-nél.

Palladrin 2017.11.03. 16:20:38

@Attic: Und? HP nx7010-es laptopom a mai napig működik, pedig 14 éves és a gyári akksija is legalább 2 órát viszi. Dell XPS 15-ös laptopom 6 éves, egyszer sem köhintett. Ez az egész bejegyzés és komment olyan felesleges hitvita...

VT Man 2017.11.04. 23:28:35

Érdekes cikk, valóban fanboi..

"az Apple a hardvert a szoftverrel összehangolja hétről hétre, hónapról hónapra. "

Ezzel viszont ellentmond, hogy néha nem veszi be a billentyûleütést, a touchbar se reagál azonnal.

Mi van ott a hangolással?

És miért csak 13"? Nem kicsi? Nekem 15" alatt kényelmetlen egy laptop.
süti beállítások módosítása