Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

20+1 tipp a téli rezsi csökkentésére!

2017. október 28. - Szarvas Norbert

www_iflgroup_hu-3_11.png

A tél lassan megérkezik és már most tudatosan felkészülhetünk a megemelkedett számlák terhének a csökkentésére! Nagyon fontos, hogy mit hogyan használunk, milyen megelőző csapást mérünk a túlfogyasztással szemben! Ez nem csak a sárga csekken látszik majd meg, hanem a generációnk ökológiai lábnyomán is!

Több ismerősöm van, aki rendszeresen mindent égve hagy. Múltkor voltunk közösen wellnesezni és meglepetésből bementünk az ismerősék szobájába. Megrökönyödésemre ment a tv, miközben ők a szauna részlegen időztek órák óta! Ez egyszerűen képtelenség! Ne azért hagyjuk bekapcsolva a tv-t, mert megengedhetjük magunkak! Pontosan azért kapcsoljuk le, mert megtehetjük!

#20 Használj okostermosztátot

Az okostermosztátot forgalmazó cégek azt ígérik, hogy ezzel a technológiával átlagban nettó 10%-kal csökkenthetjük a fűtésszámlánkat. Egy jobb minőségű eszköz 70 000 forintba kerül. Ha kiszámolod, hogy a fűtésszámlád a téli hónapokban átlag 25 000 forint, akkor egy évben megspórolszhatsz akár 20-30 000 forintot is. Ez alapján az ára 2-3 év alatt megtérült, miközben cserébe kaptál egy eszközt, amivel kontrollálhatod a fűtésed működését egy mobilapplikáció segítségével. Nem lesznek felesleges üresjáratok, nem pazarolod az energiát.

ecobee-smartphone.png

#19 Állítsd be az ideális hőmérsékletet

Érdemes megkülönböztetni a hőmérsékletet és a hőérzetet. A kettő ugyanis gyakran elválik egymástól és rendkívül fontos, hogy magát a hőérzetünket pozitívan befolyásoljuk, hiszen ezzel akár "plusz fokokat nyerhetünk magunknak". Használjunk a lakásban és az öltözködésünkben meleg színeket, puha anyagokat. Emellett a megfelelő páratartalomra is oda kell figyelnünk (50-60%), ha nem szeretnénk feleslegesen túlfűteni a lakást. A nappalit célszerű 21-24 fokon tartani a téli hideg hónapokban.

Tipp: ha eléggé párás a levegő, akkor a fűtött szobákba helyezzünk el sós vízzel teli tálkát a radiátor mellé

#18 Öltözz fel, mert a kisgatya nagyon kevés

Az otthoni komfortérzetet sokan a "kisgatyás Donald kacsázással" azonosítják. Ez azonban egy feleslegesen pazarló életmód a téli hónapokban, hiszen értelemszerűen az "alig ruha" magunknak nem képez olyan szintű védőréteget a hőmérséklet ellen, amire szükségünk lenne. Éppen ezért már az ideális 21-24 fokot is hidegnek érezhetjük, ami képesek vagyunk 0-24-ben felcsavart fűtés mellett létezni. Ha felvennénk egy macinacit, akkor máris 10-20%-ot spórolhatnánk a fűtésünkön szinte azonnal!

#17 Mindig csukd be az ablakot

Már többször találkoztam azzal a képtelen helyzettel, amikor 100%-on felcsavarva a fűtés, izzik a radiátor és közben egész nap nyitva az ablak. Ezzel egyfajta hőfüggönyt hozunk létre, ami elképesztően sok energiát emészt fel. Ez az igazi pazarlás, amire oda kellene figyelni! A lakást kell szellőztetni, de nem szabad hagynunk, hogy a lakás lehüljön. Pláne nem kompenzálhatjuk a nyitott ablakon beáramló hideget a fűtéssel. Mindig rövid ideig szellőztessünk és utána csukjuk be az ablakot!

#16 Éjszakára sötétíts be

Éjszakára érdemes elhúzni a függönyt és lehúzni a redőnyt (ha van), mert ezzel még egy további intézkedést teszünk annak érdekében, hogy szigeteljük az ablakunkat és megakadályozzuk a felesleges túlfűtést a réseken bejövő hideg miatt. Ezt a megoldást ráadásul akkor is érdemes alkalmazni, amikor nem vagyunk otthon, hiszen ezáltal még egy további módon biztosíthatjuk, hogy a szükségesnél ne hüljön le jobban a lakás!

window_with_green_curtain.png

#15 Nyitott ajtók mellett kell fűteni

Nagyon fontos, hogy a lakásunkban ne zárt ajtók mellett kezdjünk el fűteni, mert ezáltal sokkal több energia felhasználásával leszünk képesek a szobákat befűteni. Ilyenkor nyissuk ki az ajtókat és engedjük, hogy a meleg az egész lakásban áramoljon. Ha pedig elértük a kívánt hőmérsékletet, akkor lejjebb lehet tekerni és akár becsukni a szobák ajtaját!

#14 Minden fok spórolást jelent

A The Earth and You felmérése alapján a hőmérsékletet 20 fok körül kellene tartani a szobában. Ráadásul rendkívül érdekes adat, miszerint 15,5 és 21,5 celsius között minden -1 fok 5%-os spórolást eredményez a fűtésszámlánkon. Ajánlásuk szerint is az alacsonyabb hőmérsékletet a melegebb otthoni ruhával lehet alapvetően kompenzálni.

#13 Ott kapcsold fel a villanyt, ahol szükséges

Nálatok is előfordult már, hogy az egész lakásban teljesen feleslegesen volt felkapcsolva a villany? És az, hogy felkapcsolva hagytad egész napra a lámpát, mert nem akartál "sötét lakásba" hazaérni? Ezt el kell felejteni és tudatosan odafigyelni. Ha elmegyünk otthonról, akkor kapcsoljuk le a villanyt és ne égessük teljesen feleslegesen. Emellett használjuk okosabban a természetes fényt.

Tipp: Ne kapcsold le az izzókat, (hagyományos körte esetében 5 perc, kompakt és neon fénycsövek esetében 15 perc) ha az ajánlott értéknél rövidebb időre tennéd, ugyanis ebben az esetben a le-fel kapcsolgatás több energiát fogyaszt, mintha végig felkapcsolva hagytuk volna

#12 Szerezzünk be tükörfóliát

Helyezzünk el a radiátor mögé tükörfóliát, vagy egyéb hővisszaverő réteget. Ennek segítségével a fal jelentősebb kevesebb energiát nyel el, ami által több meleg marad a szobában. Ezzel a lépéssel 5-6%-os megtakarítást érhetünk el. Az üvegfólia radiátoronként már 2-3000 forintért beszerezhető (árgép alapján), tehát a megtérülése gyakorlatilag 1-2-3 hónap alatt megvan.

9700-single-and-stepped-window-3d.png

#11 Húzd ki a telefontöltőt

Tudtad, hogy a telefontöltő akkor is fogyaszt, amikor nem tölt, csak be van dugva az elosztóban? 

#10 Tartsd tisztán a radiátort

Annyira magától értetődőnek tűnik, mégsem az. Nem csak ott kell takarítani, ahol a papok táncolnak és ez hatványozottan igaz a radiátorra is. Ugyanis a felhalmozódott por-, és piszokréteg egyszerűen drasztikusan csökkenti a radiátor termelését és ezáltal egyfajta többletenergia veszteséget okoz elő.

#9 Cseréld le a WC tartályt

Brutálisan sok pénzt leszel képes megspórolni, ha az egyik leghétköznapibb dolgokat racionalizálod! Amikor a kis dolgodat végzed, egy hagyományos tartály esetében ugyanannyi vizet használsz el, mint komolyabb feladatok esetében. Éppen ezért érdemes lenne lecserélni a tartályt úgynevezett nyomógombosra, ami által a lehúzos megoldás 10 literes tiszta víz pazarlásával szemben 4 literre csökkenthető az elhasznált mennyiség! Ez 60%-os csökkenés, akárhonnan nézzük!

#8 Ne torlaszold el a fűtőtestet

Lehetőleg ne helyezzünk semmilyen ikea származékot a fűtőtest elé, mivel az meggátolja a rendszert az optimális működésben. Sajnos átveszik a meleget és emiatt meleg szoba helyett kapunk egy meleg oldalú kanapét! Ez pedig nem túl okos megoldás.

#7 Cseréld ki az izzókat

Pár száz forintért már lehet kapni A+++-os LED izókkat, amivel jelentős fogyasztáscsökkentést tudunk elérni. De az energetikai minősítése az izzó egy dolog. Másik fontos tulajdonság lehet, a fényerőszabályozós képesség, ami által pontosan tudod szabályozni az adott napszaknak és fényviszonyoknak megfelelő erősséget. Ezek már több ezer forintos tételek, de már 1-2 éves távlatban is megérik.

tabu-lumen-smart-led-bulb-tl800_bw54.png

#6 Nem kell minden szobába meleg

Általános vélekedés szerint a nappaliba elég a 20-22 fok, a gyerek szobáját 22-24 fokra szükséges melegíteni, míg a hálószoba akár 5 fokkal is lehet (17-18 fok) lehet hidegebb, hiszen alváskor a szervezet a takaró hőmegtartó funkciója miatt megelégszik ezzel az alacsonyabb hőmérséklettel is. A diverzifikált hőmérsékletbeállítást folytathatod például a konyhával, előszobával, kamrával, ahol szintén nem szükséges 20 foknál magasabbra beállítani a hőmérsékletet.

#5 Be kell ruházni az utólagos szigetelésre

Elképesztő mértékű energia vész kárba az elavult vagy rossz szigetelések miatt. Éppen ezért az egyik leglátványosabb eredményt akkor érhetjük el, ha utólagosan foglalkozunk ezzel a problémával. Egy korszerű ablak vagy ajtó beépítésével akár 10-15 %-kal több energia marad a lakásban, ami egy átlagos lakás esetében havi 2 000 forintos spórolást is eredményezhet a fűtési szezonban! 

#4 Szüntesd meg a kutyád/macskád szabad ki-be járását

A családi házakban jellemző kisállatajtókat egyszerűen fel kell számolni a téli időszakban, hiszen egy aktívabb napszakban a kisállat képes hőmérsékletcsökkenést és ezáltal többletfogyasztást előidézni a folyamatos ki-, be járkálásával a kisajtón keresztül. 

#3 Rendezd át a szobákat

A bútorok hőmegtartó képessége miatt elképesztően fontos a szoba elrendezése is. Ha tudatosan és okosan rendezzük be a szobát, figyelve a bútorok hőmegtartó képességére illetve a természetes fények visszaverődésére, akkor mind a villanyszámlán, mind a fűtésen foghatunk 5-5%-ot is szakértők szerint.

#2 Felejtsd el a kádat

Elhiszem, hogy nincsen jobb annál, minthogy a nap végén egy kád forró vízbe mártózunk meg és relaxálunk. Sajnos elképesztő mennyiségű vizet folyatunk el (150 liter szemben a zuhanyzás 50 literével). Véleményem szerint az otthonokból száműzni kellene a kádat és kizárólag a zuhanyzásra kellene koncentrálni. Áztatni szeretnéd magadat? Akkor irány a legközelebbi gyógyfürdő vagy jakuzzi!

#1 Szerezz be AAA+-t mindenből

Elérkezett az idő, hogy lecseréld az ezer éves hűtőt, tv-t és egyéb pénznyelő egységeket. Ma már több dologra állami támogatást is kaphatunk, ha megfelelő időben pályázunk. A lényeg, hogy egy 10 éves átlagos fogyasztású hűtőt már megéri lecserélni egy modernebbre, mivel a fogyasztásán rengeteget spórolhatunk!

+1 tipp Vedd komolyan az itt leírtakat, mert csak rajtad múlik, mihez kezdesz az infóval! Ne azért tedd meg, mert nincsen pénzed. Azért tedd meg, mert megteheted, hogy élhetőbbé tegyed a környezetedet!

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. október.28 napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr7413111266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2017.10.28. 18:47:49

#1 a hűtőm elmúlt tíz éves, a havi villanyszámlám 5ezer ft alatti. Sztem a közvetlen és a környezeti költség tekintetében is jobb a status quo mintha kifizetnék akármenyit (állami támogatással is, amibe azért vmennyi munkaórát bele kellene fektetnem) hogy még egy hűtő legyártásával terhelődjön a környezet. Illetve döntsük el hogy saját rezsicsöki az elsődleges vagy gaia-hívők vagyunk ami megér némi plusz költséget mert egy seggel nem lehet két lovat megülni.

#2 kád dettó. Szinte kizárólag zuhanyozok (lehet kádban is) de sztem egy belépő a legközelebbi (nekem kb 1km, a kád 6 méterre van az ágyikómtól...) gyógyfürdőbe többe kerül mint 1 köbméter meleg víz. Csak tippelek mert vhogy a honlapjukon nem akaródzik betölteni az árlistás résznek.

#5 a szigetelés a legjobb módszer, ami meleg nem vész el kifelé az bent marad. Ha jól csinálják. Nálunk a társasház akkori közös képviselője mint építészmérnök olyan műszaki ellenőrt fizetett aki ténylegesen képes volt visszabontatni amit elkezdtek sz@rul ráépíteni, meg a finanszírozásra is odafigyelt, a pályázat jó dolog csak oda kell figyelni mert így még állambácsi meg önkormi is képbe kerül mint lehúzással esetleg próbálkozó szereplő.

#9 A 60% csökkenés jól hangzik, egy új wc-tartály árát nem ismerem. Én a régit barkácsoltam át (rugó, tömítés kiemelőkar) párszáz ft-ból olyanra hogy addig jön a niagara amíg húzom a láncot. Vmennyire a feltöltési maximum is állítható (nálam egy gyári csavarral a szelepnél) ha a lényeg a víztakarékosság. A plusz egy wc-tartály legyártásának ökológiai lábnyomáról a véleményem ugyanaz mint a hűtőnél
.
#16 nálam az ablak szigetelésén rontott az hogy a redőnygurtninak fúrtak lyukat ami "rés a pajzson" de nyáron sokat javít a komforton az árnyékolás. Persze, tudom, okosredőny kéne amit wifiről lehet buzerálni és nem kéne megbontani az ablak szerkezetét.

Janossz 2017.10.28. 19:31:27

Egy apróság kimaradt. Engedd be a Napot!
Jó nyílászárók mellett a napsütéses órák akár több fokkal is emelhetik a helyiség hőmérsékletét az üvegház hatás miatt. Akár a legnagyobb hidegek idején is.

TruczaTibor 2017.10.28. 21:09:06

Öld meg magad, akkor nem költesz többet.

2017.10.28. 21:28:11

Azért megnéznék egy átlagos magyar lakásra vonatkoztatott ROI-t a felsorolt fogyasztási cikkeken - nem lepődnék meg, ha a többségük soha nem hozná vissza a befektetett árat. Én a cikkel kapcsolatban inkább arra biztatnék mindenkit, hogy ne vegye komolyan az itt leírtakat, mert elég gyanús, hogy a szerző nem sokat konyít az épületenergetikához és csak vaktában okoskodik.

loading 2017.10.28. 21:35:36

Az A+++ nem biztos, hogy jó ötlet. Az ilyen mosógépek lehet áramot nem fogyasztanak, de nem is mosnak szépen (víz nélkül nehéz ma még).
A LED izzók általában A, A+ -osok. Ha ennél hatékonyabb, akkor valószínűtlenül drága.
A zuhanyozás akkor olcsóbb, ha nem tart 5 percnél tovább. Utána nem sok különbség van a kádhoz képest.
Az okos termosztáttal óvatosan: figyelembe kell venni a meglévő rendszert és lehet nem elegendő 1 termosztát, főként ha helyiségenként szeretnénk szabályozni. A végén 2-300eFt-is lehet a számla összege.
A ma kapható wc tartályok 6literesek, amelyeknél a "kis gomb" megnyomásával 3 liter víz folyik. Vagy a Dömötör tartály azoknak, akik pontosan akarják adagolni, vagyis addig jön, amíg húzzák (én utáltam, mert a húzósat nem lehetett beszerelni, csak a nyomósat - 1,8 méter magasságban.....)
És nem kell letekerni a hőfokot, ha szellőztetsz, mert 3-5 percnél tovább úgysem kellene télen. Letekeréssel több energia újra felfűteni (+ elfelejti az ember)

fda 2017.10.28. 22:00:36

Sok jó ötlet, a csúcs, hogy éjszakára "sötétíts be".
Az ollózás nem sikerült túl jól: előbb a nappali legyen 21-24 fokos (#19 és #18), majd # 14 szerint 20 fok az ideális, és a mellé tett példa azt sugallja, 15.5 - 21.5 tartományból érdemes választani, majd #6-ban "20-22 fok, a gyerek szobáját 22-24 fokra szükséges melegíteni, míg a hálószoba akár 5 fokkal is lehet (17-18 fok) "

Bugyuta kis írás, a macskát meg ugye ki kell zárni, mert az baromi sokba kerül, ha egy kis lyukon kibújik (igaz, ez a megoldás Magyarországon gyakorlatilag nem létezik, ezt kár volt lefordítani.)

Egy mai telefontöltőn is lehet fogni éves szinten úgy 3 forintot, ha mindig kihúzod.

Aztán meg spórol 5-6% fűtési energiát azon, hogy valami 3 milliméteres vackot ragaszt a radiátor mögé, egy téglaház 45 cm-es falára, amin persze még lehet hogy van 5-15 centi szigetelés is.

daito 2017.10.28. 22:23:51

@loading: az okos termosztát, meg a többi fűtéses szöveg egy lózung. Tipikus általánosítások olyantól, aki mondjuk 1 v max 2 fajta fűtést látott életében. Miről beszélünk? Panelről? Újépítésű lakásról? Régi családi ház? Új? Milyen a fűtés? Padló? Radiátor? Elektromos? Vegyes? Egy szint? Kettő? Hogy van szabályozva? Mennyi nyílászáró van? Kő? Parketta? Szőnyeg? Arról nem beszélve, hogy az emberek hőérzetében, komfort érzetében egy családon belül is nagy különbségek tudnak lenni. Ezenkívűl a fűtésben a kényelem, a szabályozhatóság és a spórolás nem mindig találkoznak.

NAV tolmács 2017.10.28. 23:32:09

Most megyek, tele engedem a kádat, aztán kiáztatom magam.

KékFény6 2017.10.29. 01:44:35

"Az okostermosztátot forgalmazó cégek azt ígérik, hogy ezzel a technológiával átlagban nettó 10%-kal csökkenthetjük a fűtésszámlánkat... Ha kiszámolod, hogy a fűtésszámlád a téli hónapokban átlag 25 000 forint, akkor egy évben megspórolszhatsz akár 20-30 000 forintot is." - Ez hogyan is jött ki pontosan? 3 téli hónap van, az 75 000 Ft. Annak a 10%-a 7500 Ft, bárhogy is számolok. (Persze többet fűtünk, mint 3 hónap, de azért novemberben és májusban is még/már keveset kell fűteni. De ha mint a 6 hónapban 25 000 Ft a fűtési költség, akkor is csak 15 000 Ft a 10%, és nem 20-30 000...)-
A mobiltöltők kihúzkodása is nettó hülyeség, 1 W alatt van a terheletlen fogyasztásuk, ha van egyáltalán. Számoljuk már ki, 1 év alatt 500 Ft-ot spórolunk a napi kihúzogatással... (És lehet, hogy közben tönkre megy a töltő, az állandó áramtüskék miatt.)

WhiteFalcon 2017.10.29. 07:27:09

Az okostermosztát mennyivel tud többet, mint a programozható, de nem okos, vezetékes? Nálam évtized óta kiválóan működik egy ilyen. Most azért cseréljem le, mert a wifis, androidos appal a villamoson is belepofázhatok a fűtésembe!?

toroksultan 2017.10.29. 07:42:00

Nézem a 142lumen/W-os E27-es és még az is A++.
És hol marad a kondenzációs kazánok 54 fokos visszatérője?

eßemfaßom meg áll 2017.10.29. 08:00:00

Ez a poszt egészen Spurman szintre emelte a blogot.

agika88 2017.10.29. 09:12:49

ekkora bugyuta halandzsát jesszus.. a csúcsa az irománynak, h azt feltételezi, h vki direkt égeti a lámpát, h ne sötétben érjen haza. wtf. :D

Untermensch4 2017.10.29. 09:30:47

@eßemfaßom meg áll: Sztem csak keverednek a takarékossági és a környezetvédelmi szempontok. Rosszul keverednek.

freelander1 2017.10.29. 09:31:30

Végülis mit vártam. Ennek a cikknek józan, gondolkodó emberek a célcsoportja, őket érdekelné, valami TÉNYLEG hasznos, eddig nem látott, ÚJ ötlet. Ehhez képest idiótákról szól, akik full fűtés mellett nyitva hagynak ablakot, egész házban egész nap égetnek hagyományos izzót, kisgatyában rohangálnak otthon, lehúzós 20 literes wc tartályuk van, stb. Vagyis azokról, akik b.sznak az egészre és a bezárt lipótmezőn lenne a helyük.
A cikk így kb. annyira hasznos, mintha egy autós blog azt írná, hogy ne egyesben menj, leeresztett gumikkal, 130-cal az autópályán...

Untermensch4 2017.10.29. 09:34:05

@agika88: A #13 és #4 arra utal hogy amerikai célközönségnek fordított cikkből (is) készült az írás.

KissGecihuszár 2017.10.29. 11:13:42

ami a világítást illeti; a gagyi LED "izzó" felejtős, ehelyett inkább T5-ös ultra slim és minőségi LED fénycső, főként az EGYENLETES, SZÓRT megvilágítást igénylő helyiségekbe. Egyedüli kivétel a hálószoba, ahol az alváshoz nyilván semmi fény nem szükséges, ha pedig önfeledt kurci-murci, töcsi, nota bene; SZERETKEZÉS helyszíne a háló, ahhoz tökéletesen elég a diszkrét LED fény, melyhez nem kell 6 karú csillár (se)! Az A+++++-ok hajkurászásánal pedig legyünk picivel óvatosabbak, ugyanis sajnos a legtöbb csiri-biri, fullfullfull energia felhasználással hirdetett masina életkilátásai igen katasztrofálisak és ugye ezen gépecskék általában a gari idő lejárta után közvetlenül mennek szarrá!

Zoli8181 2017.10.29. 13:44:00

@eßemfaßom meg áll: Pont ez jutott nekem is az eszembe.
Mondjuk mindig is hülyeségeket írt, de ez most ott van. Ezért szeretem ezt a blogot, jókat lehet röhögni.

eßemfaßom meg áll 2017.10.29. 16:40:11

@KissGecihuszár: "ami a világítást illeti; a gagyi LED "izzó" felejtős, ehelyett inkább T5-ös ultra slim és minőségi LED fénycső"

nyilván akinek ott van kiépítve a hagyományos E27/14 foglaltos világitás az kibassza az egészet a picsába, majd elkezd fénycsöves világítás kiépítésére költeni ahelyett, hogy venne pár minőségi e27/14-es ledet az izzók helyére

VT Man 2017.10.30. 21:32:22

@eßemfaßom meg áll:
"Ez a poszt egészen Spurman szintre emelte a blogot."

Az hagyjan, de Norbert elozo posztjanak cime: "Ne legyel spur" :-)

A macskas resz szerintem is forditasi hiba.
süti beállítások módosítása