Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Mibe fektessek a kevés pénzemmel? Tévhitek

2017. szeptember 11. - Szarvas Norbert

mibe_fektessek_a_keves_penzemmel_tevhitek_www_iflgroup_hu-2.png

" Ha minden szakad, akkor tőzsdézni kéne vagy dollárt venni"- hányszor fordult már meg ez az örökzöld gondolat az emberek fejében? Hatalmas ötlet, hogy végső megoldásként akarnak egy olyan üzletágba beszállni egy lábujjal és minden megtakarított pénzükkel, amiben mások 0-24 óra munkával, több éves rutinnal is hamarabb elvéreznek, minthogy kimondanánk: Bináris opció.

Tévhit 1- Keveset nyerhetsz, sokat bukhatsz

Ha megnézed a számokat, akkor tisztán láthatod, hogy jellemzően nagy zuhanások és minimális növekedések váltakoznak. Ritkán fordul elő, hogy valami olyan mértékben növekedne azonnal, mint amilyen gyorsan képes beborulni az ég. De tegyük fel, hogy igazad van és a dollárt ma megvetted 250-en, holnap meg 300-at ér!

Mennyit raktál bele? 300 000-et? Számoljuk ki: Vettél akkor 1 200 dollárt, amit aztán holnap mégsem tudsz 300-ért elnyomni, hiszen tuti a eladási árat nézed vagy az MNB közepet. Téged azonban a vételi árfolyam érint, ami sokkal alacsonyabb. Mondjuk 15 forint a deficit. Akkor pedig 1 200 x 285= 342 000 forint, tehát a nyereséged 42 000 forint?

Akkor számoljuk hozzá az árfolyam bambulására fordított időt, a beváltás és vásárlásra fordított utazási költségeket és egyéb együtthatókat, amik mind csökkentik a nyereségedet. Simán el tudom képzelni, hogy valaki eladáskor és vételkor is elbuszozik Budapesten 2 000 forint a dollározás miatt. Akkor ennek az embernek, máris 42 000-2 000- ráfordított idő volt a biznisz.

Kérdezem én! Szerinted mennyi idő kell ahhoz, hogy a dollár a forinthoz képest dráguljon 50 forintot? Mondjuk azt, hogy nagyon ritka, és általában több éves projekt (pl.: 2012-2015 között drágult végső soron 50 forintot középértéken). Három évre vetítve mégsem akkor buli 42 000-et nyerni, ami évi 14 000 forintnak, azaz 4,6% hozamnak felel meg.

Tévhit 2 - Szerencsejáték szisztéma

Ha nyertünk pénzt, akkor mi kell ahhoz, hogy meggazdagodjunk? Képzeld el, hogy rulettezel (mert amatőrként részvényekbe fektetni day trade alapon ugyanezt jelenti), megteszed a pirosat és nyersz. Mi a következő lépés? A nyereményed és az alaptőkéd felteszed megint és megint nyertél. Hiszen csak így érhetsz el igazi hasznot. 

Harmadjára is bejött és legyőzhetetlennek hiszed magad. Megint felteszel mindent és negyedjére kakukk. Elment minden pénz, de kiszámoltad, hogyha most megint beszállsz, akkor visszaszerezhetsz mindent. Ennyi neked már elég lenne. Csak legyél nullán. És kezdődik megint minden előlről!

De tegyük fel, hogy te szofisztikáltabb vagy, tudományos alapon támadsz, statisztikákkal a fejedben. Akkor neked a tipp mix való, hiszen statisztikai alapon tutira meg lehet mondani, hogy ki mikor nyer. Mint ahogyan azt is, hogy a dollár éppen hol lesz vagy az általad specifikusan kiválasztott részvény mit teljesít. Érdekes, hogy erre a lakosság 100%-a rajtad kívül még nem jött rá, nem fejtette meg a kódot...

A kevés pénzzel az a baj, hogy a nyeremény (hozam) is kevés lesz. Mindig kockáztatnod kell, túlvállalnod magadat a kapzsiságod arányában, hogy szabad szemmel látható eredményt érj el. Egyszer bukni fogsz...

Mi a megoldás?

 

Nem győzöm hangsúlyozni: KEVÉS PÉNZ+SOK IDŐ = SOK PÉNZ

Nem azzal van a baj, ha valaki párszázezret felrak a rulett asztalon a piros 7-esre. A probléma ott kezdődik, amikor ez minden pénze és ettől várja a csodát. Márpedig azzal kell számolni, hogy ez a csoda nem létezik. Néha összejön véletlenül, de mint láthattunk az elején a matekból, az "összejön" se olyan összeg, ami megremegtetné a szíveket.

El kell dönteni, hogy rövidtávon szükségünk van e pénzre, ez az aranytartalékunk vagy pedig abszolút mindegy az időtáv, csak még életünkben legyen belőle valami. Ha az első kettő az elképzelés, akkor a rossz hírem, hogy biztonságos maximum értékállóvá lehet varázsolni a pénzt az inflációval szemben, de sokkal többet nem tudunk elérni. 

A harmadik megoldás pedig azt jelenti, hogy elfogadtad a valóságot, miszerint te még nem a nagyok pályáján játszol, és valószínűleg 20-30 év tudatos építkezés vár rád, hogy egzisztenciálisan egyáltalán eljuss a start mezőre, ahonnan  kisgarzon+családi vállalkozás kombóval indultak az osztálytársak 20 évesen...

Le lehet becsülni a hosszútávú megtakarítások évi 5-7%-os hozammal kecsegtető "erejét", de nem érdemes. Sokaknak ez az egyetlen járható út abba az irányba, amit meghatároztak maguknak. A másik út pedig az örök álmodozás, és sóhajtozás útja lesz, a "mindjárt" és a "majdnem" végeláthatatlan körforgása...

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. szeptember.11. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr5612820254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekat 2017.09.11. 14:06:23

Csak az elejét olvastam, de javaslom az irományt nagyon sürgősen átnézni! Komolyan! :)

Brix 2017.09.11. 23:27:45

Vegyen dollàrt minden hónapban megtakarítàsaiból, és vàrja a következő vàlsàgot, akkor fel fog értékelődni min. 40-50%-al. Amikor szétcsapjàk teljesen a részvénypiacot,( medvepiac) akkor vegyen részvényt a pénzéből, amivel megint nyerhet elég rövid időn belül 40-50 vagy akar 100%-ot .Ha ez sikerült, elindul a felfutàs, akkor vegyen fel olcsó hitelt es vegyen belőle jó helyen lévő ingatlant, amit adjon ki...Amikor màr feljebb ment a lakàs àra min. 50% adja el, es vàrjon a következő vàlsàgra...Cash is king! Minden az időzítésen múlik, én így csinàlom...Csak a hordàt nem kell követni...Azok mindig rosszul időzítenek...

cereal hacker 2017.09.11. 23:57:42

"ahonnan kisgarzon+családi vállalkozás kombóval indultak az osztálytársak 20 évesen..."

Ez szíven ütött. Főleg,hogy pont a napokban tolt fel egyikük 10M megtakarítást a piros hetesre (részvények), amivel két hét alatt 1.1M HUF profitot realizált, csak úgy próbából. Plusz fél évnyi "tudatos építkezés" a lemaradásokhoz!

igazi hős 2017.09.12. 08:33:46

"KEVÉS PÉNZ+SOK IDŐ = SOK PÉNZ" Minek egyáltalán a kezdő pénz? A "sok idő" az a "sok munka" eufemisztikus körülírása (gondolom az utóbbitól még a poszter is megijedne), azzal meg bárki tud sokat keresni. "Tanulj sokat, dolgozz sokat és sokat fogsz keresni", ez jobb mint egy Szarvas Coelho idézet.

commentes nikk 2017.09.12. 09:09:19

Nem biztos, hogy jól értem a posztot, tehát arról van szó, hogy ha kevés pénzed van, akkor ne valutázz, ne rulettezz, hanem azt a kevés pénzt tedd hosszútávú, alacsony kamatozású akármibe, hogy a végén a kevés pénzedből sok idő elteltével jó kevés hasznod legyen. Ez a helyzet?

2017.09.12. 09:51:40

Évi 5-7 %-os hozam hosszútávon? Hol, melyik országban, mert itt ilyen sincs.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.12. 10:22:52

Tőzsdébe ki befektet,
Számlája kap defektet.
:)

i8223k 2017.09.12. 12:57:48

Saját magad képzése.
Egy jó OKJ, diploma, nyelvtanfolyam, majd valamelyik nyelv elsajátítása.

Ennél jobb befektetés alacsony pénz esetén nincs. És még év tizedekig sem kell várnod.
Korábbi 140k fizetésed felmehet 200-300k-ra havi szinten, ha jól választasz.

Salizoli 2017.09.13. 23:54:23

@Hortenz: nyesszelnis lehet simán 9%ot is hoz pl nekem..

Salizoli 2017.09.25. 23:19:17

@Hortenz: Nyesz számla 9%, simán lehet..

Hasse 2017.10.10. 07:37:37

@Hortenz: Ha már annyit csinál az ember, hogy éven belül félrerak a nyaralásra és nem folyószámlahitelből oldja meg, azzal már nyer 10-20 %-ot. Magánál a befektetésnél én 2-3 % reálhozammal szoktam számolni.
süti beállítások módosítása