Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Mi motiválja a dolgozót?

2017. augusztus 31. - Szarvas Norbert

mi_motivalja_a_dolgozot_www_iflgroup_hu.png

Rendszeresen felmerül a téma, hogy tulajdonképpen mi motiválja a dolgozókat, mivel lehet az elégedettségüket fenntartani és megszerezni? Ugyanis az elégedett dolgozó a lojális dolgozó, a lojális dolgozó pedig a hasznos dolgozó, a hasznos dolgozó pedig a profitabilis dolgozó. Vannak, akik a tekintélyelvűségben hisznek, míg mások a "friendly" faktort próbálják erőltetni! Nézzük pontokba szedve, mi motiválja a dolgozókat igazán...

#1 Kevesebb szabály

A túlságosan bürokratikus környezet képes lelóhasztani a legjobb munkacsoport lelkesedését is. Azt kell megérteni, hogy a minél magasabb szintű adminisztrációs elvárások, minél szigorúbb munkahelyi tiltások (lásd: nem lehet Facebookozni) megrekesztik az emberi elme lángolását, megosztják a figyelmet a tényleges munkafeladat és a szabályokra való odafigyelés között. Minél több a szabály, annál komolyabb kapacitást köt le annak a betartása.

#2 Legyenek részesei a folyamatoknak

Érdemes munkaadói szempontból elkerülni a mesterségesen generált munkahelyi feszültségeket (érdekfeszültség, bérfeszültség...stb). Innovációs és termelékenységi szempontból kifejezetten káros lehet, ha a munkavállalók nem érdekeltek saját ötleteik megosztásában. Ki érezné jól magát, ha lenne egy jó ötlete, amiért még csak egy pacsit sem kap, ellenben a kisfőnök lenyúlja és bezsebeli a prémiumot év végén? Például a Tetra Paknál ezt fantasztikusan oldották meg, ugyanis a munkavállalóknak van lehetőségük folyamatosan jelezni ötleteiket, és amik végül megvalósulnak, azokért cserébe prémiumot kapnak! Tegyünk érdekelté mindenkit a fejlődésben!

#3 El kell felejteni a brainstormingot

Főleg az irodai életben egyre inkább bevett szokás a csoportos szektagyűlés, amit igazából mindenki a háta közepére kíván. A probléma abból adódik, hogy ezeken a közös ötleteléseken nem a tudáselvűség, hanem az ego érvényesül. Aki a hangosabb, aki az erőszakosabb a csoportban, az fog beszélni, míg a kevésbé impulzív kreatív elmék ötletei felett elsikkad a csoport, mivel senki nem hallja meg. Ráadásul gyakran ökörködésbe fulladnak ezek a brainstormingok, hiszen az emberi elmét nem lehet parancsszóra kreativitásra és alkotásra programozni. A brainstorming maradjon meg a csoport összekövácsolásának egyik eszközének és ne várjunk tőle többet.

council.jpg

#4 Egyszerűsíteni a folyamatokat

Az emberek nem szeretik a macerás dolgokat. Nem szeretnek belebonyolódni a megvalósításba és kifejezetten rühellik, ha a túlbonyolított munkahelyi csatornák számtalan hibázási lehetőségre adnak okot. Lehetőség szerint minél egyértelműbb, minél egyszerűbb csatornákat, folyamatokat és kijelölt szerepköröket kell meghatározni, ami mindenki számára egyértelmű. Az egyszerű munkahelyi folyamatok elképesztő módon növelik a termelékenységet, hiszen releváns munkaerő-energia szabadul fel ezáltal.

#5 Legyen sikerélmény

Azt gondolom, hogy a pénz sokszor másodlagos és háttérbe szorulhat a sikerélménnyel szemben. A pénz alapvetően a megélhetésünk eszköze, viszont a sikerélmény a lelkünket frissíti fel és mutatja meg munkánk minőségét. A munkavállalók vágynak arra, hogy akár a mikro folyamatokban is elismerjék őket, kapjanak napi szintű visszacsatolást és pozitív töltetet. Mindig találni kell rá módot, hogy sikerélményben részesüljenek a jó dolgozók.

#6 Rendszerszintű visszacsatolás

Minden munkahely akarva-akaratlanul rendszerben működik. Ez lehet tudatos vagy ad hoc-szerű. A munkavállalók számára rendkívül fontos lenne a rendszerszintű visszacsatolás, ami nem kizárólag a kisfőnök buksisimijét jelenti, hanem szervezetszintű, előre tervezhető és definiálható kiemelést vagy kritikát. Minél egyértelműbb a visszajelzés, annál pontosabban látja saját helyzetét a munkavállaló, ami által képes lehet a további fejlődésre.

 

►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.   

Ez a cikk 2017. augusztus.31. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr2512793300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2017.08.31. 10:41:25

+1:
Ne legyen 1-4-15 adminisztrációs, meg mindenféle funkciókat ellátó rendszer.
Ahol most dolgozom, ott kb. mindenre mást kell használni, külön belépni (akár eltérő loginnal). Csak a szabadság igénylés 4 különböző adminisztrálást jelent.

Ok, ez hasonlít a bürokráci kérdésére, de informatikai szemszögből is problémát jelent.

Erre még rájönnek a munka érdemi részéhez szükséges rendszerek, amiből megint sok van. Ráadásul ahelyett, hogy ezekből kevesebb lenne, minden 1-2 hónapban kitalálnak valami újat is, mert a vezetőségben éppen unatkozott valaki.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.31. 10:55:40

1. A pénz.
2. A munkaidő rövidsége.
3. A munka könnyűsége.

Serrin 2017.08.31. 11:21:26

A pénz szerintem is mindenképpen tényező. Nem mindegy, hogy ugyanazt a munkát 100e, vagy 300e forintért végezzük.
Ettől még jó dolog a buksisimi, meg az ötletek poztív fogadása, de az kevés, ha a pénz is.

Lásd az állítólagos "munkaerőhiányt": minimálbérért robotoló, 2 diplomás, 5 nyelven tökéletesen beszélő, mindenhez értő, 25 évesen 15 év tapasztalattal rendelkező, hetente 20 órát ingyen túlórázó munkaerőből tényleg hiány van. Viszont, reális fizetés, meg elvárások esetén biztos lesz alkalmazott hamar.

ogli dzsí 2017.08.31. 13:02:17

általában nagyon fontos, hogy jó legyen a hangulat

ahhoz hogy jó legyen a hangulat, kell mindaz az elismerés, kényelmes munkakörülmények, kivehető szabadságok stb. amit a poszt említ, DE CSAK AKKOR jön ez elő ha a pénz rendben van, meg az is kell hogy ne haveri alapon röpködjön a bónusz, előléptetés stb.

tehát első a pénz

különben 3 kategória van

1 szar pénz szar minden más
2 jó pénz szar minden más
3 jó pénz jó minden más

tehát rosszul fizetett de különben jól menedzselt munkaerő nem létezik Magyarországon

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2017.08.31. 13:08:39

Lenyűgöznek ezek a bejegyzések. Mindenről van szó benne, csak egyről nem. Na melyikről?

Na?

Na???

Úgy van, a pénz.

Amíg a dolgozó egzisztenciája nincs rendben, addig nem a melóra koncentrál.

Bafana 2017.08.31. 13:46:07

Akit fizetgetnek, az csak dolgozgat. A többi csak a rizsa.

ogli dzsí 2017.08.31. 13:55:53

@Bafana: ok, de ez is szakmánként és pozinként változik

Az amazon pl. óránként 1500at/bruttó/ fizet egy gyakorlat nélküli raktárosnak, ami abban a szkmában jónak számít, de úgy általában azért annyira nem jaó.

De kb. semmi nem kell a melóhoz tiszta erkölcsi bizonyítványon kívül.

Szelid sunmalac 2017.08.31. 14:41:21

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A munka konnyusege csak nalad szempont. Ezert potyogod be mindenhova ugyanazt a baromsagot, mert amint onallo gondolatokat kene megfogalmaznod, maris panikonales tobbet em vallalnad ezt a melot. Ellentetben veled, en pl. rovidesen otthagynam azt a munkahelyet, ahol nap-mint-nap ugyanazta konnyu melot csinalnam.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.31. 15:26:56

@Szelid sunmalac:

Minek válasszak nehéz munkát könnyű helyett, ha ezzel mást gazdagítok?

Az, hogy te mások érdekét akarod nézni, a te bajod. Én ezt nem szeretném.

Szelid sunmalac 2017.08.31. 15:58:13

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Ez eleg szar kommunista duma ocsem. Mert TE azta na fizetett trollkodasoddal bizony nem gazdagitasz atvitt ertelemben senkit, ugye?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.31. 16:32:25

@Szelid sunmalac:

Sose trolllkodtam. S sose kaptam oénzt közírói tevékenységemért, ezt ingyen végzem, civilként.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.31. 17:29:00

@Szelid sunmalac:

Már eszedbe jutott a fiam munkahelyének neve? Fél éve várom az adatot tőled...

Reactor 2021.02.28. 02:43:49

Többnyire az, hogy ne dögöljön éhen. Munkát senki nem jókedvéből végez; biztos vagyok benne, hogy lenne más dolguk is.
süti beállítások módosítása