Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Orbán Viktor nem fog nyugdíjat emelni!

2017. május 07. - Szarvas Norbert

orban_viktor_nyugdij.png

Orbán Viktor Nagygécen egy idős néninek azt ígérte, hogyha a számok év végén jók lesznek, akkor nyugdíjat fog emelni.

Mit szól ehhez a 

1997. évi LXXXI. törvény

a társadalombiztosítási nyugellátásról?

 

1. § (1)3 A kötelező társadalombiztosítási nyugdíjrendszer működtetése és fejlesztése az állam feladata.

A törvényt sokszor végigolvastam, de nem találtam arra való utalást sem, hogy a nyugdíjrendszerről és ezáltal a nyugdíjak emeléséről Orbán Viktor vagy a soros miniszterelnök döntene személy szerint. Azt sem tudtam kiolvasni a sorok között, hogy Orbán Viktor=állam.

62. §165 (1)166 A tárgyév január 1-je előtti időponttól megállapított társadalombiztosítási nyugellátást - ideértve a 6. § (4) bekezdésében meghatározott ellátásokat és a baleseti járadékot is - a megállapítás naptári évét követően minden év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni.

Erről most az jutott eszembe, hogy egy demokratikusan működő EU tagállamban nem egy személy határozza meg a következő évi terveket, hiszen itt számos változót kell figyelembe venni, sok-sok szakemberrel, állami szerv. vezetővel..stb. Nagy baj lenne, ha ez egy embernek a kezében összpontosulna anélkül, hogy mások véleményét kikérné.

(2)167 A tárgyévi tervezett fogyasztói árnövekedést a központi költségvetésről szóló törvény állapítja meg.168

 

 Jah, és egyébként pedig az árnövekedést egy másik törvény alapján állapítják meg. Nekem ez nem úgy tűnik, mintha joga lenne a soros miniszterelnöknek két excel táblázatot összehasonlítva nyugdíjat emelgetni csak úgy...

(6) Az Országgyűlés felhatalmazza a Kormányt, hogy a tényleges, illetőleg a várható makrogazdasági folyamatok és adatok ismeretében a szükséges feltételek megléte esetén további kiegészítő intézkedéseket tegyen.173

Persze a soros kormány megkapta az Országgyűléstól az ilyenkor szükséges jogosítványokat annak érdekében, hogy indokolt esetben (ha a számok olyanok, vagy éppen választások éve van (ahogy Bözsi néni mondaná) további kiegészítő intézkedéseket tegyen. Emlékezhetünk a 10.000 forintos Erzsébet-utalvány féle kariarira, amit idén is várnak szeretettel a nyugdíjasok.

 

A viccet félretéve...

 

Kifejezetten káros, ha a nyugdíjak emelését a nyugdíjas társadalom egy konkrét személyhez köti, aki jelen esetben Orbán Viktor. Ugyanis:

  • Orbán Viktor nem a saját zsebéből fizet nyugdíjat, hanem a társadalmi kasszából
  • Orbán Viktor nem emel nyugdíjat, mivel ezt az Országgyűlés és a törvény határozza meg
  • Teljességgel felelőtlen és megtévesztő kijelentés, hiszen ez alapján joggal feltételezhetjük, hogy vannak olyan kevésbé informált nyugdíjasok, akik Orbán Viktorral azonosítják a nyugdíjemelést és emiatt szavaznak rá. Minimum sérül véleményem szerint az EU egyik alapszabálya, a transzparencia elve, ugyanis ezen kijelentések birtokában nincsen lehetősége Bözsi néninek megismernie a magyar nyugdíjellátás valódi jellegét és folyamatait.

Mélységesen felháborít, hogy a magyar miniszterelnök ilyen felelőtlen kijelentéseket tesz. Itt nem zsebpénzről van szó és nem egyedi döntésről egy demokratikus alapokon nyugvó EU tagállam esetében. 

 

 

 ►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

Ez a cikk 2017. május 07. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr2812488203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.05.08. 06:56:05

Emel egy minimálisat! A tveket meg ehhez fogják módosítani oszt jónapot!!!

Serrin 2017.05.08. 09:52:14

1% emelés lesz, de azt olyan hangosan, hogy a sok százalékos inflációról már nem is lehet beszéni.

jolka40 2017.05.08. 17:41:10

Választási nyugdíjemelés lesz. Aztán ha összejön, 2019-ben "sajnos, a gazdasági helyzet most nem teszi lehetővé".

Pipas 2017.05.08. 18:15:19

Eddig úgy tudtam, hogy orbán diktátor, mindenről egy személyben dönt, mindig az van, amit ő akar. Akkor most mégse? :D

Willkommenskultur 2017.05.08. 18:37:22

Kampányév van, nem kell úgy viselkedni mint a ma született hülyegyereknek.

Egyébként hál' Istennek a fidesznek nem első számú prioritása a nyugdíj, csak értéken tartják, ami viszont jogos igénye a nyuggereknek. Mo-n a jövedelmekhez képest a nyugdíj relatíve most is magas.

sírjatok 2017.05.08. 19:21:36

"egy demokratikusan működő EU tagállamban nem egy személy határozza meg a következő évi terveket, hiszen itt számos változót kell figyelembe venni, sok-sok szakemberrel, állami szerv. vezetővel..stb."

Ez egészen addig igaz, amíg pozitív dolgokról van szó. Ha valami negatív vagy népszerűtlen, akkor viszont ez elfelejtődik, lemez fordít, B oldal, és indul: ORBÁÁÁÁÁN ELBASZTAAAAA

sírjatok 2017.05.08. 19:24:40

"Orbán Viktor nem emel nyugdíjat, mivel ezt az Országgyűlés és a törvény határozza meg"

Ja értem, csak akkor Orbán Viktor a CEU-t se támadja, mert arra az OGY által hozott tövény vonatkozik :D

ecsém bazz

Ekrü 2017.05.08. 19:25:17

@jolka40: Aztán ha összejön, 2019-ben "sajnos, a gazdasági helyzet most nem teszi lehetővé". -ez ha jól emlékszem a szocik módszere volt.Amúgy meg ahhoz képest ,hogy az index folyamatosan azt sulykolja ,hogy a gazdaság rossz,valahogy mégis jut minimálbéremelésre meg nyugdíjemelésre is,ezek szerint a Fidesz valamit mégis csak jól csinál.

11110000 2017.05.08. 19:36:34

Szóval ti de akarjátok gradálni a mini szterelnök elvtársat, hogy nem ő emel, mi?
Pedig bizony a mini elvtárs emel!

A rosszat csinálják a Parla-jöttmentben a komcsik meg az EU!

nick papagiorgo 2017.05.08. 19:38:16

Ez most egy kivételesen hülye cikk lett, már bocs.
"Kifejezetten káros, ha a nyugdíjak emelését a nyugdíjas társadalom egy konkrét személyhez köti, aki jelen esetben Orbán Viktor."

A nyugdíjakat nem Orbán Viktor (személyesen) emeli, ezt egy magát pénzügyi kérdésekben otthonosan mozgó embertől azért elvárnánk, hogy tudja.

Aki viszont nem barlangban lakik, azt tudja, hogy az emberek egy kormány megítélést a kormányfővel kötik össze : Orbán-kormány, Gyurcsány-kormány, Bajnai-kormány, stb. Ennek fényében, az emberekben az jön le, hogy a 13. havi nyugdíjat "Gyurcsány elvette" (és ez nem azt jelenti, hogy előugrott a bokrokból, hogy "Mivan mama? Ide a nyugdíjat!") Orbán meg (adott esetben) ad.

Nyelvtani/értelmezési kérdésekben szívesen adok még tanácsokat, ha gond van :)

11110000 2017.05.08. 20:10:15

@nick papagiorgo:
Ha Both Béla bácsi annó politikusnak megy, nem színésznek, akkor Bástya elvtárs eljátszása helyett megalakíthatta volna a Both-kormányt...

nick papagiorgo 2017.05.08. 20:47:55

@11110000:
a Nándor meg a fakormányt, de a kedvencem Szőr Alajos, akkor lett volna Szőrkormány (ez az, amikor a kormány olyan, mintha Chewbacca bundájából készítették volna.... de van, aki szereti)

nick papagiorgo 2017.05.08. 20:56:52

@kvadrillio:
hát, nem akarok eredményt hirdetni, de Orbán már kb 30 éve ott van, Ti meg annyit tudtok felmutatni (az Együttel), hogy Dopemannal végigrugdostattátok Orbán hungarocell fejét a városon, kifütyülitek (de ha az MSZP tesz be nektek, akkor tiltakoztok), tehát alapból egy lúzer banda vagytok, még a Sith-mesteretek (Bajnai) is elhatárolódott tőletek, annyira ordenárék vagytok, és senki se kér belőletek, 18-ban meg mentek a szemétdombra- nem mintha addig jelentékeny tényezők lettetek volna.. De nyugodtan mondd, hogy bazmegorbánazanyádat. Igaz itt "diktatúra" van, de te nyugodtan káromkodjál csak :)

Ha mondjuk valami kulturált stílust felvennétek, akkor talán, de egy ilyen formációtól, beismerem, ez lehetetlen :)

Hasse 2017.05.09. 09:51:05

"101. § (1) A Kormány felhatalmazást kap arra, hogy
...
(5)370 Ha a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedésének a tárgyévben várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, és az államháztartás - a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott - tárgyévi egyenlegcélja várhatóan teljesül, a tárgyév novemberében nyugdíjprémiumot kell fizetni
...
(6)373 A nyugdíjprémium összege a következő két szám szorzata:

a) a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedése - tárgyévben várható - mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4,

b) a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 000 forint."

Ezt konkrétan a Bajnai-kormány hozta, amikor eltörölték a 13. havi nyugdíjat, ezt fogják végrehajtani év végén.

Hasse 2017.05.09. 09:59:28

Egyébként a svájci indexálás leváltása, illetve a 2012-es nettósítás 20-30 %-os nyugdíjcsökkentést hozott eddig.

VT Man 2017.05.09. 10:00:37

Ha nem emel, az a baj, ha emel, az a baj (keveset), ha sokat emel becsõdöl az ország, az is baj.

Szarvas Norbert 2017.05.09. 13:30:22

@VT Man: nem az a baj, hanem az hogy Orbán Viktor egyrészt nem emel vagy csökkent, hanem a kormánya teheti parlamenti felhatalmazással.

A másik pedig az, hogy Orbán Viktor nem a saját zsebéből ad, márpedig úgy állítja be és a hiszékeny emberek el is hiszik ezt a butaságot

Reactor 2018.03.29. 22:27:23

Miért emelne? Nem azért nyúlta le a komplett MANYUP-ot...
A Viktátort csak akkor érdekli más pénztárcája, amikor jó mélyen belenyúl.

@sírjatok: A kormány, az államhatalom nem ugyanezt csinálja? Deeee bizoooony! Ha a dolgok flottul működnek, az csak és kizárólag az ő politikai zsenijüknek tudható be! Amikor viszont valami szétmegy, azonnal indul az ujjal mutogatás és a fröcskölődés, hogy a Kurcsány az oka, a Libajnai az oka, Brüsszel az oka, Soros az oka, az Érmelléki Kuglófember az oka, de még maga a Jóisten is...mindenki, csak ŐK nem!

@Ekrü: A zsindexen az se igaz, amit kérdeznek. Konkrétan a magyar internet segglyuka az a viccoldal.

@VT Man: Emeljenek, és csődöljenek be ők...úgyse csinálnak semmi hasznosat, csak hazudonak, lopnak, és az ellenzékre mutogatnak.
Na ez már nem lenne baj.
süti beállítások módosítása