Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

5 ok, amiért NE köss gyerekmegtakarítást!

2017. április 20. - Szarvas Norbert

 5_ok_amiert_ne_koss_gyerekmegtakaritas_hu.jpg

Itt a blogon is folyamatosan azt mondom, hogy az öngondoskodás nagyon fontos dolog. Viszont meggyőződéssel állítom, hogy nem mindenki számára jelent megoldás. Nem mindenkinek szabadna gyerekmegtakarítást sem indítani! Most nézzük meg azt az 5 okot, amikor ne vágjunk bele, amikor adjuk fel az álmainkat, amikor vegyük észre, hogy át akarnak verni minket!

5. Nem tudsz megvenni a gyermekednek bármikor egy doboz nagy legót

A gyerek fejlődése szempontjából enyhe vigasz lehet, hogy majd fiatal felnőtt korában kap egy komolyabb összeget a szülőktől, ha menet közben mindent megvontak tőle. Nagyon fontos az öngondoskodás, de nem lehet feláldozni valakinek a gyerekkorát, a gyerekkori élményeket, a játékot, hogy félre tudjunk tenni pénzt. 

Abban az esetben, ha nincsen annyi pénzünk, hogy tényleg bármikor meg tudjunk mindenféle gond nélkül venni egy doboz legót életünk értelmének, akkor felejtsük el a gyerekmegtakarítást és ne oda pakoljuk a havi 10-20 ezer forintokat. Előbb oldjuk meg a jelent, és csak utána mehetünk a jövőre.

4. Nem figyeltek oda a pénzügyi nevelésre

Sokan azt hiszik, hogy elég 18-25 éves korban odaadni a gyereknek egy nagyobb összeget és elvégezték szülői kötelezettségeiket. Sőt! Még többet is tettek, mint bárki más.Ez hatalmas tévedés! Sajnos a pénz önmagában értelmezhetetlen a jólét és sikeresség szemszögéből. Attól nem lesz könnyebb a gyerekednek, mert adsz neki 5 millió forintot.

A gyereknek akkor lesz könnyebb az élete, jut előnyhöz, ha a pénz mellé tudást kap tőlünk, azaz megtanítjuk a pénzzel bánni. Gyerekkorától kezdve hangsúlyt fektetünk szülőként arra, hogy a gyerek megtanulja a különbséget az értelmetlen pénzköltés és a hasznos pénzköltés között. Ez az a különbség, ami miatt lesznek fiatal felnőttek, akik elbulizzák azt a pénzt, amit a szüleik 15-20 éven keresztül félretettek, és emiatt a különbség miatt lesznek mások, akik kamatoztatni tudják majd ezt a tőkét.

 

ne_halat_adj.jpg

 

3. Ha nem tőkét akarsz gyűjteni, hanem kamatot

A gyerekmegtakaritas.hu szerint az ilyen típusú szerződések több, mint 65%-a nem éli meg a 7. évfordulót. Brutális szám, ha azt nézzük, hogy egy gyerekmegtakarítás átlagos tervezett futamideje 15 év. De mi lehet az oka annak, hogy ilyen sokan mondják fel (gyakran veszteséggel) a szerződéseket?

Én a problémát nem a rossz termékkonstrukciókban látom, hanem a kezdeti "jujj de jó, lesz gyerekmegtakarításunk" lelkesedés eltűnésében illetve egy még ennél is sajnálatosabb, mentalitásból fakadó problémában. Azt tapasztalom, hogy az emberek kamatokat akarnak gyűjteni és nem tőkét. Ha pedig a kamatok csalódást okoznak, akkor azonnal ki akarnak szállni. Holott bármilyen hosszútávú megtakarítás esetében a legfontosabb és legbiztosabb tényezőnek a tőke kellene, hogy legyen. A tőke az az összeg, amit mi fizettünk be. A kamat az egy plusz dolog lesz, ami sok mindenre jó. Viszont amikor a stratégiát (és költségszerkezetet sok esetben) 15 évre alakítják ki, akkor meglepő lenne, ha már félidőnél az elképzelt eredményeket elérnénk.

Gondolj bele! Ez olyan elvárás, mintha tengerpartot szeretnél látni Splitben és Zágrábnál csalódottan visszafordulnál (félút), mert még sehol nem vagytok. Végig kell menni a kijelölt úton és az eredmény sem várat majd magára!

Szakmai szemmel nézve egy dolgot mindenki elfelejt! Havonta fizetünk be a gyerekmegtakarításba, ami azt jelenti, hogy havonta tőkésítünk. Havonta vásárolunk valamilyen árfolyamon befektetési alapokat például. Nekünk az a jó, ha olcsón veszünk és majd a végén adjuk el drágán. De ez azt is jelenti, hogy amikor 7. évnél olcsón veszünk, akkor az addigi befizetéseink értéke is alacsony adott pillanatban. 

396463_244902205582237_257187181_n_1_1.jpg

 

2. Ha a nagyszülők pénze kell hozzá

Sok családban (nagyon helyesen) a nagyszülők anyagi értelemben is megpróbálnak segíteni az unokáknak. Gyakran találkozom olyan helyzetekkel, amikor a gyerekmegtakarítás elindításának a feltétele, hogy a nagyszülő mennyivel tud beszállni- akár az egészet kifizeti. 

Nem szeretnék senkit temetni, de figyelembe kell venni a biológiai óránkat is. Sajnos nem minden nagyszülő él 15-20 évig abban a pillanatban, amikor az unoka megszületik vagy már idősebb és indulna a program. De ha mindenki élne, akkor is figyelembe kellene venni a romló anyagi helyzetüket a nagyszülőknek, hiszen egyre jobban fogy a szerencsés esetben felhalmozott nyugdíjmegtakarítás, egyre inkább csökken a nyugdíj értéke. Tehát nagyon kicsi az esély arra, hogy a nagyszülő 15-20 éven keresztül tudjon az "unokaprogramba" fizetni.

Annak pedig nincsen értelme, hogy a nagyszülők elkezdik és amikor már nem megy tovább, akkor idő elött a szülő veszteséggel megszünteti. Ennél jobb megoldás, ha a gyereket jobb iskolába járatják, fejlesztik, vagy játékot vesznek neki. De még a párna is izgalmasabb megoldást jelenthet ebben az esetben...

Akkor szabad gyerekmegtakaritast indítani, ha a nagyszülők pénze a "plusz pénz". Ha enélkül is ki tudják fizetni a szülők az elképzelt összegeket. Ha ez nem okoz problémát a jövőben!

 

1. Ha húzod a szád azon a 20.000 forinton, amibe a különóra kerülne havi szinten

Az edukáció a legfontosabb befektetés a gyerek szempontjából. Amit megtanul, ahogyan a logikai szemléletmód kialakul, azt a jövőben sem tudja senki elvenni tőlünk, viszont fogjuk tudni kamatoztatni. Nem hiszem, hogy annak a szülőnek való a gyerekmegtakarítás, aki inkább nem viszi el a gyereket valamilyen hasznos iskola utáni foglalkozásra, mert az pénzbe kerül.

Pont nem a gyereken kell spórolni szerintem. Viszont amennyiben szűkös a keret, akkor sajnos rangsorolnunk kell és a pénznél ebben az esetben sokkal fontosabbak lesznek azok a skillek, amiket a gyerekünk el tud sajátítani felnőtt koráig. A különórák pénzbe kerül, ezért ne gyerekmegtakarítást kössünk, hanem fizessük be ezekere a foglalkozásokra.

 

Ha ezek a pontok nem állnak fenn, akkor viszont érdemes elgondolkodnod, hogy mit indíts el!

 

 ►►►►

Gyerekmegtakarításról szeretnél többet megtudni? Klikk

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

Ez a cikk 2017. április 20. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr4012439145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cnere 2017.04.20. 15:56:21

Én inkább egy pesti lakást adtam a gyereknek. Jól jön az majd 15 év múlva, ha tovább tanul. Addig meg a kiadásból befolyt összeg megy részben a törlesztésre és részben a babakötvénybe.

Azért akik nem tesz félre, gondoljon arra, hogy amikor a gyerek tovább tanul, simán havi 100-150e forint elmegy albérletre, rezsire, megélhetésre, némi szórakozásra és akkor még beszélhetünk esetlegesen a tandíjról is. Minden hónapban 3-5 évig. Nálam az szóba sem jöhet, hogy a gyereket diákhitel felvételére kényszerítsem.

Szarvas Norbert 2017.04.20. 16:16:54

@Cnere: babakötvény a legrosszabb,amit tehetsz! Írj emailt és mutatok alternatívákat: szarvas.norbert@iflgroup.hu

Hogy miert rossz a babakotveny, arrol itt olvashatsz:

iflgazdasag.blog.hu/2015/02/01/megeri_nekem_a_babakotveny_start-szamla

Cnere 2017.04.20. 16:41:36

@Szarvas Norbert: Igen, a babakötvény a legjobb, ahova jelenleg tehetem. Infláció + 3% + évi 6e ft. Ez nekem elég. A kötött felhasználás nem érdekel, mert ha mégsem tanul tovább a gyerek, akkor is el tudja majd költeni. Az kifejezetten előny, hogy nem lehet hozzáférni, mert több befektetésemet felhasználtam mondván, hogy visszapótlom, de nehezen ment, volt amit nem is tudtam a mai napig visszafizetni. Azzal a kockázattal meg megtanultam együtt élni, amit az orbán rettegők terjesztenek, hogy jön a gonosz állam és ellopja ezt a pénzt. Ettől én még nyugodtan alszom.

Ettől független diverzifikálok kicsit, de havi 10e fölé nem megyek kockázatos termékekkel, mint a részvény. Eddig egyébként is az ingatlan jött be a legjobban. +15 millió nyereség mellett azonnal megvennék a lakást, de ott is előre látóan a gyerek nevére vettem nagy részét, úgyhogy szintén nincs kísértés, hogy eladjam, mert a gyámügy számtalan problémát jelentene és egyébként se szorulok rá. Persze az egy nyitott kérdés, hogy 15 év múlva milyen áron lesz, de a lakás akkor is ott lesz a gyereknek és akkor már teljesen tehermentesen.

Eddig amikor pénzügyi tanácsadó jött a képbe, a vége mindig az lett, hogy buktam. 2x unit linked sz.ron, gondolom érthető, hogy soha többet.

Szarvas Norbert 2017.04.20. 16:46:25

@Cnere: ezek is ervek! Az a fontos, hogy te jol erezd magad abban, ahova a penzed teszed!

pötikapitány 2017.04.20. 17:28:21

Jó az írás, egyet értek a tartalmával, viszont a cím így nem helyes. Ezek nem "okok" hanem inkább különböző élethelyzetek, esetek. Valamint a kommentben írod, hogy a babakötvény a legrosszabb. (Gondolom mivel azt nem közvetíted.) A cikkben pedig azt fejtegeted, hogy a tőke a lényeg. Szerintem a babakötveny ennek pontosan megfelel es biztonságos. Tényleg nem ad sok kamatot. Egy hátránya lehet, a kötött felhasználás. De ha nem módosítják, pontisítják a törvényt, akkor még az sem...

Szarvas Norbert 2017.04.20. 17:40:53

@pötikapitány: számtalanszor kifejtettem a véleményemet arról, hogy miért nem a start számla a jó választás. nekem tök mindegy hova teszed a pénzed, és nem gondolom, hogy mindenkinek ugyanaz a termék lenne a legjobb megoldás, mert nem.

a kötöttség és a törvényi sebezhetősége (simán változtathatják a feltételeket) nyomán egyszerűen bűn rossz a konstrukció olyan embereknek, akik nem a létminimum alatt élnek, és nem a gyerek pénzének a megvédése a cél. De ebbe tényleg ne menjünk bele, mert pro és kontra érveket lehet felhozni. Kinek a pap, kinek a papné.

Cnere 2017.04.20. 17:43:15

@Szarvas Norbert: Kicsit talán jobban kapcsolódik a cikk témájához, hogy értem azt a gondolatmenetet, hogy adjunk meg a jelenben inkább a gyereknek, amit igényel és ezt akár annak árán is, hogy a jövőben kevesebbet tudunk neki adni. Van ebben igazság, ténylegesen. Amire ilyenkor gondolok, hogy például a gyerekek képzése talán a legjobb befektetés. Engem apám beíratott gyerekkoromban külön németre, mert az iskolában az angol csoportba fértem be és apám ebből nem engedett, hogy az orosz mellett még 2 nyelvet tanuljak. Egyébként kifejezetten utáltam, mert amikor a többiek mentek focizni én mentem németezni meg angolozni. Én voltam a csoportban a balek, legalábbis az akkori környezetben, ahol semmire se tartották a nyelvtudást. Utána persze örök hála az öregemnek, mert jól jött a nyelvtudás :)

Én például szándékosan bátorítom a fiam, hogy használjon tabletet, számítógépet. Vannak családok, ahol nem engedhetik meg (bár talán egy szgép már nem luxus) és ennél többen is vannak, ahol valamiféle elmaradt gondolkodás és a múltban ragadt gondolkodás alapján tiltják a gyerekeket ezektől. Ha valaki nem tud félretenni, de legalább valami kis többletet tud a gyerekek képzésére fordítani, máris a legjobb úton jár. Van ismerősöm, aki ugyan nem engedhetett meg magának nyelvtanárt, de leült a lányával és együtt tanultak angolul. Nyilván nem a leghatékonyabb, egy profi tanár más szint teljesen, de ezt is befektetésnek hívhatjuk és a nyelvtanulásban az jó, hogy már a kicsi is számít, minden számít.

swfla 2017.04.20. 18:33:22

@Cnere: nem tudom, mennyire remenytelen azt gondolni, hogy abba a majdani 100-150 ezer forintos havi koltsegbe a pulya is beszall mondjuk munka utan kapott fizetessel, vagy egyeb modon...?

Tudom, hogy Magyarorszagon nem egy hetkoznapi dolog, hogy foallasban dolgoznak ES mellette egyetemet vegeznek a kolykok, de hidd el hogy nem egy orszag van, ahol ez teljesen bevett szokas.

Ja, es jobbak a Pisa eredmenyek is, mint a magyar tanuloke. Na ez am az ordas leboges!

Figyel Castro 2017.04.20. 19:56:06

@Szarvas Norbert: azonkivul konkretan egy vicc az osszeg, amit a kolyok kapni fog (ha egyaltalan). De egyebkent en most csalodok a lakastakarekban is (Fundamenta)-fizetni siman lehet, de megol a burokracia mire visszakaphatom a penzem.

KissGecihuszár 2017.04.20. 20:36:00

Sorry, de szerintem pedig igenis jó, ha a gyerek(ek) ú.n. nagybetűs ÉLETE nem nettó csóróskodással, fillérbaszással indul, hanem van egy likvid (és ez kurva fontos!) tőkéjük, mely persze ne azt jelentse, hogy apa&anya + esetleg a nagyszülők évtizedeken át félretették, nosza, nóósza (a szívósszeműmártá) tapsoljuk el faszságokra, az easy come,easy go jegyében, hanem -és ebben totál egyetértek a szerzővel- a kellő kvalitativitású pénzügyi ismeretei által megszabott módon éljen vele és tudatos tervezéssel gyarapítsa! Sajnos, a mi generációnk (de a mai 20-on 30-on évese se, ami már igen durva) pénzügyi kultúrája, tájékozottsága a bányászbrekkancs füstöse alatt leledz vagy 1000 méterrel, épp ezért is fontos, hogy a kölkeink esetében ez nem így legyen, mert akkor soha a büdös életben nem lesz itt egy erős polgári tudatú középréteg.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.04.20. 22:32:02

Semmitmondó adat, hogy az ilyen típusú szerződések több, mint 65%-a nem éli meg a 7. évfordulót. Azt nézte valaki, hogy a gyerek átlagosan milyen idős a kötéskor? Mert nem mindegy, hogy 1 vagy 10 éves kortól tart 7 évig...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.04.20. 22:41:53

@Figyel Castro: A lakástakarék soha nem működött volna állami támogatás nélkül, mivel az alacsony kamatot mindig lenyúlták a díjakkal. A bürokrácia legendás, csak annak érte meg, akinek kellett a kedvezményes hitel...

R2D2 & C3PO 2017.04.21. 07:49:04

Na, a kettes pont megmutatja, hogy miért olyan vacak a hazai lakásállomány...

ugyanis az emberek sokkal tovább élnek, mint feltételezik magukról.
bő ötvenesként még újítanak, pörögnek, stb, hogy aztán ne legyen semmi - csakhogy 10-15 évente KELL arra a házra negint költeni. Aztán megint. Aztán megint. És a 3., 4. ciklus után az örökösé. Csakhogy ezek elmaradnak és tele vagyunk romokkal.

szóval csak nyugodtan bízzunk a nagyszülőkben. :)

emzéperiksz 2017.04.21. 09:47:41

A Start-számla szerintem jó választás. 3 százalékos reálkamat + 10 százalékos állami támogatás. Hülyeség kihagyni.
A bloggal nem értek egyet. Havi 5-10 ezer forintokról van szó. Mit kéne megvonni a gyerektől? Tessék megnézni, mennyi pénz van a narancssárga csíkban a számlákon a "rezsicsökkentés" rubrikában. Azt pl. korábban befizették, most meg megmarad. Abból lehetne takarékoskodni.
Meg lehetne nézni, mennyi fölösleges cucc megy a szemétbe: lejárt kaja, egyebek. Azon is lehetne spórolni sok háztartásban. Vannak persze háztartások, ahol nem tudnak már spórolni, ott viszont a Lego szóba sem kerül. Ahol Legót vásárolnak, különórákra jár a gyerek, ott viszont kell lenni annyi pénzügyi tudatosságnak, hogy a háztartás jövedelmének 10 százalékát félre tudják tenni rosszabb időkre, a jövőre, bármire.

emzéperiksz 2017.04.21. 11:01:15

A másik, ami még eszembe jutott, hogy ez egy tökéletes poszt lehet arra, milyen kifogásokkal ússzák meg az emberek a takarékoskodást. Csakhogy amikor a gyerek nagykorú lesz, éppen akkor kell majd a legnagyobb beruházás ahhoz, hogy megállja a helyét az életben, akkor kell majd kifizetni a felsőfokú oktatás költségeit, a tandíjakat, szállást, kollégiumot, ha az nincs, albérletet, útiköltséget, egyebeket. Persze van diákhitel, meg el is lehet küldeni a gyereket dolgozni az órák után, de lássuk be, lényegesen jobbak a kilátásai egy olyan fiatalnak, akit nem nyomasztanak a továbbtanulás anyagi terhei, akinél nem az a kérdés, hogy enni vagy tanulni. Szóval az az egy-két millió, ami szépen összegyűlik 18 év alatt, nagyon jól tud jönni az érettségi után, amíg a gyerek valóban kenyérkereső felnőtté válik egy főiskola, egyetem után.

Capt. Hindsight 2017.04.21. 12:33:38

Mi lottó szelvényt veszünk a gyereknek, meg kaparós sorsjegyet.
Csak magát okolhatja, ha nem találja el a nyerőszámokat.
Nekem nem mondhatja majd 18 éves korában:
Apu! Hol a Ferrari, meg a monte-carlói luxuslakás, yacht?

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.04.21. 14:54:11

@emzéperiksz: "Tessék megnézni, mennyi pénz van a narancssárga csíkban a számlákon a "rezsicsökkentés" rubrikában. Azt pl. korábban befizették, most meg megmarad. "

Benyaltad, gratulálok! De már megérte ha ettől boldogabbnak érzed magad!
süti beállítások módosítása