Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Magyarország tényleg mindent elkövet, hogy ne legyünk sikeresek és versenyképesek?

2017. március 28. - Szarvas Norbert

tobbgeneracios_vagyon_-2.jpg

Már a Fidesz multikkal szembeni tervezeténél is vakartam a fejemet. Versenyképesség szempontból elég érdekes hozzáállás, hogy a leghatékonyabban működő cégeket akarják megsarcolni (az egy főre jutó árbevélel maximumának megszabásával... tehát ahol egy munkavállalóra jut 70 millió árbevétel, azt bűntetni akarják szemben azzal, aki kevésbé hatékonyan 1 főre 25 millió árbevételt produkál). Szerencsére a baloldal sem kezeli jobban a helyzetet és még mindig a popularista megoldást választja, amivel a béka segge alatt akarja tartani a magyar termelékenységet.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában jelentette ki a szocialista politikus, hogy kell felosztani a gazdagokat: csalók és tisztességesek. 

  • Előbbiekre a börtön és a vagyonelkobzás vár, ha az MSZP kerül hatalomra.
  • Utóbbiakra pedig különadó, amivel a havi bruttó 1,7 milliónál többet keresőket sújtanák. 

Popularizmus a köbön

Hiszem, hogy a politika mindig a társadalom kivetülése és a válasza. A politika szinte minden esetben keresi a popularista döntéseket és kerüli azokat, amikkel szembe menne mindazzal, ami az általános társadalmi felfogás. Ma pedig nagyon sok 

negatív berögzülésünk van. Ilyen a gazdagokkal szembeni attitűd is.

Onnan indulunk, hogy az átlagos emberek mindenkit gazdagnak gondolnak, akik legalább egy nagyságrenddel többet keresnek náluk. A viszonyítási pont a minimálbér és átlagos jövedelem közötti vékonynak tűnő határ. Tehát a néphiedelem szerint, aki 2017-ben 150.000 forintot visz haza, az a becsületes átlag. Aki már 600.000 forintot keres, az már gazdag.

Gyakorlatilag kikopott a köztudatból és ezáltal a politikából a középréteg, akik az átlagnál jobban keresnek , de a gazdagokhoz képest szegények. ÉS ezt a középréteget egyik jelentős politikai erő sem nagyon akarja felvállalni. Inkább erősítik azt a hitet, hogy a mai 150.000 forintos jövedelem a normális és 1M forint körül keresni ördögtől való, csaló dolog, egy gazdagi hóbort. 

Ebbe kapaszkodik az MSZP ezek szerint, akik szerint nettó 1M forint= gazdagság

Ez egyáltalán nem versenyképes jövedelem

Ma még havonta 1 millió forintot keresni a vállalkozók és néhány kivételezett privilegizált előnye- gondolhatja az átlagos ember. Holott pár kilométerre nyugatabbra ezt az összeget már egy mezei ember is simán megkeresi. És ezt mindenki tudja itthon, pontosan emiatt (is) menekülnek sokan nyugatra. 

A magyarok úgy akarnak élni és keresni, mint nyugaton, de mindezt úgy, hogy nem hajlandóak megemelni a saját ingerküszöbükett. Az elérendő célnak nem a magasabb jövedelemsávokat határozzák meg, hanem mindig a náluk kevesebbett keresőkkel tudnak azonosulni. Így pedig nehéz fejlődni és előbbre lépni.

Mi történik ha megadóztatják a bruttó 1,7 millió forint keresőket?

1. Az a néhány cégtulajdonos, aki bejelentve leadózza több, mint a felét a pénznek és bejelenti magát eltűnik. Egyszerűen csökkentik saját bruttó jövedelmüket a szint alá, a maradék pénzt pedig Cafeteria-n és osztalékon keresztül veszik ki kedvezőbb adózás mellett. Tehát a költségvetés megmenekül azoktól, akik megpróbáltak már most is több adót fizetni.

2. Az átlagos emberek elhiszik, hogy ez a gazdagság hivatalos és törvénybe ágyazott sávja. Aki ezt eléri, az már gazdagnak mondható. Tehát, aki 150-200-300 ezer forintot keres, az lesz az elégedettségi szint maximuma. Holott ezzel igazából az ígényét adóztatják meg egy nyugat-európai jövedelemnek, amiről emiatt álmodni sem mernek majd az emberek.

Napi 10 óra munkával heti 5 napon a bruttó 1,7M forint 8 500 forintos órabérnek felel meg. Ma már számtalan szakmában elkérik minimum ezt az órabért (lásd: villanyszerelő-informatikus-coach...stb). Tehát már most sem kevesek kiváltsága megkeresni a magyar átlagbér sokszorosát.

3. A magyar jövedelmek továbbra sem lesznek versenyképesek. Kifejezetten bérfeszültségre lehet számítani, hiszen a nagyobb felelősséggel rendelkező pozíciókban várhatóan elmarad a bérfejlesztés bizonyos része a különadó miatt, miközben a többi pozícióban folytatódik a szakképzett munkaerőhiány miatt a bérfejlesztés. 

A gazdagokat nem itt kell keresni

Az MSZP és egyébként más popularista pártok még mindig vérverejtékezve kapaszkodnak egy letűnt korszakhoz, ahol a szegény kisembereket kell mindenáron megvédeni, ahol a Ludas Matyi effektusban lelkileg sérült embereket kell előnybe hozni a Döbrögi urakkal szemben. Az úrizálással pedig egyenlőségjelet húznak az átlagossal jobb keresettel rendelkezők között. 

És innentől kezdve elkészült a képlet:

Mindenki gazdag, aki többet keres mint Én.

Aki gazdag, az Döbrögi és elnyomja a kisembert.

A kis embert meg kell védeni. 

Az igazság az, hogy lehet másokra mutogatni és keresni az erkölcsi győzelmet ("de én legalább becsületes vagyok"), de már régen nem létezik ez a dolog, mert hazugság.

A szabad piacgazdasággal beköszöntött az alapvetően teljesítményalapú bérezés, azaz a piac értékeli és beárazza a munkaerőt. 

Ez nem azt jelenti, hogy el kellene egyből vetni a progresszív adózási rendszereket, hiszen számtalan indok bizonyítja létjogosultságokat. Leginkább ezáltal maradhat meg a ki nem mondott társadalmi megegyezés: "élni és élni hagyni". 

Viszont a mértékekkel van igazán probléma. Az MSZP br. 1,7 millió forintos javaslata végleg elpusztítja a középréteget és újabb ellenségképet kreál. Egyszerűen rossz a mérték, mert (tudom sokan nem hiszitek el) mire a bérfejlesztések végére érünk a következő években, nagyon hamar ott találjuk magunkat, hogy egyre többen érik el az 500-600 ezer forintos fizetéseket is. Ennek számos oka van, de ebbe ne menjünk bele. Elégedjünk meg annyival, hogy már most mindekinek éreznie kell a pénztárcáján, hogy egyre többet keres...

Ki a gazdag ember?

Egyetlen politikai erő sem akarja saját oligarcha pátriáját elpusztítani. Márpedig a magyarországi gazdagok leginkább a pártok háza táján keresendőek. Ha egy valóban következetes és szigorú progresszív adórendszert vezetnének be, akkor annak a legnagyobb vesztesei pontosan a politikai pártok lennének. Mivel nem lehetne különbséget tenni gazdag és gazdag között. Mindenkit ugyanúgy sújtana a különadó.

Ráadásul az igazán gazdag embereket azért nehéz megfogni, mert saját vállalati infrastruktúrájuk ezeregy módot biztosít az adó optimalizálására és elkerülésére.

Ezért látványintézkedésként rámennek a kishalakra. Azokra az emberekre, akik mindent beleadva akarnak többet elérni (és össze is jön nekik valami). A kishalak foghatóak be könnyen, akik igazából nem gazdagok, de eleget keresnek ahhoz, hogy a kritikus tömeg szemében rásütthessük a "gazdag ember" jelen esetben nem túl hízelgő bélyegét. 

És a kritikus tömeg hangja mindig a legerősebb. A kishalak hiába tiltakoznak, a nép ellenségét kreálják belőlük és ezáltal elvesztik az erkölcs jogot arra, hogy ne értsenek egyet az igazságtalansággal. 

Mert a gazdag ember Magyarországon az, aki keres havonta 5 millió forintot. Aki keres évente 50-100 millió forintot. Akinek milliárdos vagyona van. Lehetne sorolnia  jelzőket, de semmit nem ér. Mert a mai kritikus tömegnek mindenki gazdag, akinek van egy millió forintja. Azért, mert a kritikus tömegnek nincsen ennyi pénze. 

  

 ►►►►

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr8312378973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2017.03.28. 23:10:52

Kissé béna a teszt, nem egyértelmű hogy az utolsó kivételével a többi munkabérnek értendő. Meg így elvileg az is gazdag az utolsó pont alapján akinek nem havi fizetésből hanem befektetésből van mondjuk havi szintre bontva stabil bevétele, akármennyi. Mármint akármilyen kevés...

"Hiszem, hogy a politika mindig a társadalom kivetülése és a válasza."
És annak idején grósz elvtársnak volt egy beszólása hogy ha magyarországon kapitalizmus lesz az nem nyugat-európai hanem latin-amerikai típusú lesz...
A "dögöljön meg a szomszéd tehene is"-mentalitás miatt az is megfelel sok embernek ha ő nem lesz ugyan gazdagabb de akinek nála több volt, az is elszegényedik, relatív sikerélmény. A demokrácia-felfogásba meg belefér hogy a többség uralkodik a kisebbség felett. Akár ki is rabolhatja. A túlerő jogán.
Az elsődleges motiváció az erkölcsök tekintetében a külső kényszer mibenléte, csak az bűncselekmény amivel elkapnak, a cél szentesíti az eszközt, a győzelem mindent igazol. Annyira trollok vagyunk hogy nagyon valószínűnek tűnik, az osztrák vagy szlovák fegyvertartási szabályok bevezetése szíriai típusú polgárháborúhoz vezetne, csak nem nyolc oldalra tagolódnának a harcolók hanem 8-9 millióra...
"Magyarország tényleg mindent elkövet, hogy ne legyünk sikeresek és versenyképesek?"
index.hu/velemeny/2017/03/27/szaz_ev_szorongas_magyar_rezsimek_felzarkozas_orban_krisztian/
(a vezetőink nem azonosak az egész országgal, de szeretik ezt állítani hogy ne akarjuk bántani őket)

Danubius 2017.03.28. 23:21:45

Na most legyen 500ezer a limit. De akkor ha 8 órában keres ennyit. az nem gazdag aki heti 60-70 órát dolgozik és úgy keres 500 felett, vagyis gazdag csak ugye nem kellene megadóztatni azért mert többet akar az élettől, és amgí egyesek söröznek, Ő igázik.
Másrészt ahhoz hogy 500 felet keressek heti 60-70 órában kell egy családi háttér is: az asszonynak rugalmas munkaidőt elfogadó munkahely, ami rosszabbúl is fizet. Így nem mindegy hogy kétkeresős családnál 150+500, vagy 500+500 a fizu.

VT Man 2017.03.28. 23:31:18

Az a helyzet, hogy ez csak a duma, az MSZP szerint már havi nettó 200-300 ezer a felsõ kulccsal kellene adózzon.

A posztoló viszont nincs tisztában a nyugati nettó bérekkel.
Anglia:
Minimálbér kb nettó 380 ezer Ft
Átlagbér kb 600-700 ezer
A havi 1 millió nettó már a (szinte) legmagasabb adókulccsal adózik.

Persze van még feljebb: felsõ managerek, vezérigazgatók kb. 3-4-szer ennyi nettót keresnek, vagy többet.

De nem igaz, hogy 1 milliót simán megkeres bárki...

ogli dzsí 2017.03.29. 00:22:19

Az, ha a multi hatékony, az neki jó.

A munkásnak nem jó, mert kevesebb munkás kell. A kisvállalkozónak sem jó, mert lemarad. A kormány meg a zemberekért van, nem azért, hogy a multinak jó legyen.

'ÉS ezt a középréteget egyik jelentős politikai erő sem nagyon akarja felvállalni.'

Nem éri meg politikát építeni a felső 5%-ra, de az egykulcsos adó nem bánt senkit.

'Ebbe kapaszkodik az MSZP ezek szerint, akik szerint nettó 1M forint= gazdagság'

Nem ez a baj, hanem az hogy hazudnak. A nettó 200at keresőket is szarrá fogják adóztatni.

'Holott pár kilométerre nyugatabbra ezt az összeget már egy mezei ember is simán megkeresi.'

Aki itthon 1 millió forintot keres az nem megy Németországba, ha nem kapja meg legalább a dupláját.

ogli dzsí 2017.03.29. 00:25:17

'1. Az a néhány cégtulajdonos, aki bejelentve leadózza több, mint a felét a pénznek és bejelenti magát eltűnik. '

A több mint a fele helyett jó lesz az 1/3-a is, a nettó ma a bruttó 2/3-a.

Szarvas Norbert 2017.03.29. 00:37:26

@ogli dzsí: ismetlem: cegtulajdonos

A cegtulajdonos szemeben ket lehetoseg van alapvetoen : berkent veszi ki a penzt vagy osztalekkent ( meg persze egyeb okossagok)

Ne felejtsd el, hogy a brutto ber nem a ceg berkoltsege... vannak munkaltatoi jarulekok is, amivel boven fele lesz a ceg teljes koltsege...cegtulaj eseteben pedig mondhatja azt, hogy kapja be mindenki, mert jobban megeri az osztalek, mint a teljes berkoltseg

Tessek vallalkozoi szemmel nezni a tortenetet

ogli dzsí 2017.03.29. 00:46:34

@Szarvas Norbert: Az osztalék fél milliós fizunál is jobban megéri, mint bérként kivenni. De igaz egyébként.

Csakhogy a cégtulajokra semmilyen országban nem építenek középosztálybeli politikát.

Az MSZP kb. azt mondja amit várni lehetett tőle, a baj az, hogy vagy kamuzik, vagy ha nem, akkor nem fogja tudni még a bruttó 1 millió forint felett keresők fejéséből sem kifizetni a minimálbéreseket.

Szlovákiában is 2kulcsos az adó, és pont 3300 eurónál lép be a 25%-os SZJA kulcs, ennek inkább szimbolikus értéke van, nincs belőle sok ktgvetési bevétel, gondolhatod.

Larry Silverstein 2017.03.29. 04:42:53

Havi 1 millió bruttó azért Magyarországon jó pénz, nem tartom gazdagnak, aki annyit keres, de semmilyen bérből-fizetésből élő ember nem gazdagodik meg, kivéve talán az igazán nagy cégek igazgatóit, de ezek talán 1000en sincsenek az országban, őket hiába adóztatják, annak nem lesz látszata.

1 millió=3200 euró az valóban csak az átlag német bér, ha így nézed
viszont 50%-kal több, mint az EUs átlag bér

És főleg, Mo-n egyelőre nem fizetünk európai árakat az ingatlanért és a szolgáltatásokért.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.29. 05:46:16

Versenyképesség = több haszon a kizsákmányolóknak. Miért lenne ez a kisember érdeke?

Nzoltan 2017.03.29. 06:10:15

Akik itthon baloldalnak nevezik magukat, azok érdekes módon soha nem a dolgozó ember érdekeit nézik. Ez a poszt is a multikért retteg.
A maszop mentalitást jól mutatja a 2010 elōtti idōszak, mikor 180 ezer ember fizette be az szja nyolcvan százalékát, mert az újraelosztással tenyérbōl etette a prolijait. Termëszetesen fentarthatatlanná vált a rendszer, a kicsit jobban keresōk pedig szlovákiåban alapítottak céget. Kb úgy hatvanezret.

Nzoltan 2017.03.29. 06:15:44

Érdekes, hogy az rtl klub itthon összesen évi 5 milliós adózàsa rendben volt, de az egykulcsos nem.

taka2 2017.03.29. 07:28:33

Leproliztad anyámat? Mert keveset keres?
Csak gondolj bele, egy jobban keresőhöz képest Te is csak egy csicska proli vagy.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.03.29. 07:30:00

Korrekt cikk.

Dehát nem is kell találgatni csak emlékezni.

Emlékezni mikor még 140 ezer bruttó felett 2009-ben második kulcsot fizettek a "gazdagok".
Emlékezni hogy hányan voltak minimálbéren, a vállalkozók közül, és alkalamaztottak körében.

Ez a szar ballib populizmus csak visszavetné az országot, és konkértan kevesebb lenne az adóból befolyt összeg.

HaD 2017.03.29. 07:47:03

Az hogy az "elit" mit tesz a versenyképességért arra néhány "remek" kis példa.
1.) A mesterségesen életbetartott építöipar által termelt produktum egy része semmi termelö de még csak megalapozott(!) imfrastrukturális célokat sem szolgál...mondjuk a rekreációs(kultura/turizmus/sport)célok sem mérhetöek illetve célttévesztettek. A lakáscélú beruházásokba öntött(pénzmosási célú) milliárdokat pedig ép most "legalizálják". Felpumpált kereslet(hitel/támogatás) központi béremelési hullám(ez nem csak a válsztásoknak szól) semmit nem jelent a kisember számára hisz egy m2 lakásért ugyanannyit(vagy többet dolgozik) a szuperinflációt pedig lenyeli a "vállalkozó" aki a politikusokkal az emút 30 évben pénzt mostak. A trükk árát a kisember aki ingatlant vesz fizeti meg illetve az egész ország az adókon keresztül(ebböl megy a hitel és adirekt támogatás ui.).
2.)Az árfolyam mesterséges szinten tartása szintén egy "jókis" húzás a versenyképesség irányában. 1 EUR munkáért 310 Ft munkát adunk cserébe. A kisember aki adja az meg gyakorlatilag az EU-s ásrzinvonalopn kap egy csomó napi(!) fogyasztást...benzin/telefon/ illetve a müszaki cikkek jó részét. A lakásáral röghöz kötik(meg a nyelvtanítás is:)). Ìgy veresenyez az "elit" a hanyatló nyugattal. Rabszolgamunka....persze Kìnában is bejött(eddig).
3.)Az "elitnek" halvány fogalma sincs hogy Magyarország miben is lehet versenyképes(kivéve a rabszolgamunka). Valszeg a fö feladata(az "elitnek") hogy ezt ne is feszegesse hanem a népet tartsa rabszolgamunkán miközben beadja nekik hogy ez így kerek....és majd a következö ötéves terveben milyen fasza lesz(mondjuk az "elit" ezt tanulta meg az apuciktól)

CoolKoon 2017.03.29. 07:53:39

@ogli dzsí: "Szlovákiában is 2kulcsos az adó, és pont 3300 eurónál lép be a 25%-os SZJA kulcs" - Volt is a bevezetésekor felhördülés, és azt azért ne felejtsük el, hogy Fico elvtárs Vityacsászár legjobb tanítvámya....

CoolKoon 2017.03.29. 07:55:19

@Legeslegalja: "Ez a szar ballib populizmus csak visszavetné az országot, és konkértan kevesebb lenne az adóból befolyt összeg." - Az egészben az a legszarabb, hogy valójában mindkét oldal ezektől a szaroktól remél többletbevételt....

nick papagiorgo 2017.03.29. 08:51:09

A "gazdagság" relatív fogalom, nem lehet meghatározni, hogy X fizetés felett valaki gazdag, alatta meg nem. Ha a vagyonát nézzük, akkor már tisztább a kép, de még ott is megvan, hogy valaki "elbújik", tehát pl. fizetése papíron csekély, a kastély, amiben lakik, a cég székháza (és a cég fizeti a rezsit is), a limuzinja is a cégé stb.

A fentiek fényében a bevezetni tervezett "luxusadó" is színtiszta marhaság, mert a célcsoport jó része ki fog bújni alóla - kivéve az állami és multi alkalmazottakat, akiknek tisztán bejelentett a jövedelmük, de azok meg annyian vannak, hogy értük felesleges új adót bevezetni.

Egyébként az MSZP "fizessenek a gazdagok" lózungja is egy színtiszta populizmus. Ki a gazdag, ugye? Meg lehet nézni, hogy valaki a mostani fizetését beüti egy jelenlegi, meg egy 2009-es bérkalkulátorba és megnézi a különbséget. Ha most többet kap, mint a 2009-essel kapott volna, akkor ő a "gazdag", akitől el kell venni a pénzt, és a szegény nyomorgó tömegeknek kell adni - legalábbis az MSZP szerint.

Ezt a mechanizmust egyébként ugye 2002 és 2010 között az MSZP használta is (szívta a "gazdagok" vérét), de a nyomorgó tömegeket egyáltalán nem tudta felemelni. Nem tudom, miért kellene ezt már megint megpróbálni.

Netuddki. 2017.03.29. 09:06:08

Úgy látszik ezt a kérdést se a maszop fogja megoldani. De miért oldaná meg a jövőben, amikor 12 éve volt rá és nem tudta megoldani?

A béka segge alatti bérekkel kellene kezdeni valamit. Minimálbérből ugyanis nem lesz adóbevétele az országnak. El lehetne képzelni egy olyan adórendszert ahol a felsővezetés és a cég átlag bérszintje közötti eltérés arányában adóztatna.
Ha a cég vezetője milliókat akar havonta kivenni a cégből, akkor fizesse meg a dolgozóit is. A tényleges jövedelmeket meg a XXI. században simán lehetne ellenőrizni.
Persze ez csak egy alap felvetés, amit esetleg tovább lehetne gondolni...

teleorman 2017.03.29. 09:11:00

Kutyából nem lesz szalonna... Botka is szocialista, bár úgy fizimiskára talán jobb a többinél. Ám semmit nem ért a reálgazdaságból. A verjük le a "gazdagokat" túl sok szavazatot se hoz, és gazdaságilag is visszaüt. Már a zsigeri populista Fidesz (és ha kormányzásban nem is, ebben, a poppulizmusban elég jók) sem ezzel akar szavazatot szerezni, nem a bérekre szállnak rá. (Sőt, ők is kitalálták - az eredetileg szoci EVA mintájára - a saját, kisvállalkozókat kvázi lekenyerező, az ő szavazataikat behozó kisadóikat.)

Ez a büntetőadó éppen az országból inkább menekülő, viszonylag minőségi és a mostani bérfelzárkózás (erősen viszonylagos, persze) haszonélvezőjének számító munkavállalókon verne végig. (Ne felejtsük, a legalacsonyabb keresetűek között sok az alibi-munkát végző, inkább szociális foglalkoztatott jellegű munkavállaló.) Akik náluk jobbak, s akik "vállukon viszik" a gazdaságot, azt egyre nehezebb itthontartani, Bár az állítólagos milliós küszöb őket jellemzően még nem érintené, de az üzenet elég világos lenne. S ha egy üzlet beindul... Botka ötletének "továbbgondolása" könnyen visszaröpítene minket a 2000-es évek, közismert "eredményeket" hozó szoci adópolitikájához.

Nocsak... Botka úgy akar kifutni a pályára, hogy már el is vesztette a meccset.

Punxsutawney Mormota 2017.03.29. 09:22:25

@VT Man: Belgiumban pl 38,000 euró éves jövedelemnél kezdődik az 50% elvonás, ami kutya sok, de az adórenszer rengeteg visszaigénylési lehetőséget rejt, amiről az önkormányzatnál irodával rendelkező adóhatósái szakértők készséggel felvilágosítanak.
A társadalombiztosítási járulék, magánnyugdíj befizetések, helyi adók, a bölcsődei ellátás díjának egy része, a bébicsősz vagy takarítónő foglalkoztatásának egy része lejön az adóalapból. Csakúgy, mint a hitelek kamatai, a 65 éven felüli szülők támogatására fordított összeg, ha az ember fiának nincs céges autója, de autóval jár dolgozni, akkor amortizációs és üzemanyag költséget számolhat el... Ha ajtót-ablakot cserél az adózó, vagy napelemet, napkollektort telepít, ha bármilyen megújúló energiával fűti a házát... ezek a beruházások egy az egyben leírhatóak, nem kell kicseszett, harmincoldalas pályázatokat írni, hanem csak simán beteszi a visszaigénylésbe és kész.
A nagyobb beruházások nélkül is a nagykeresetűek adója megáll valahol 25 és 30 százalék között.

Irbisz 2017.03.29. 09:27:47

@ogli dzsí:
Ilyen kommunista nezetekkel te melyik part szavazoja vagy?
Tippem a fidesz, ott ugyanis több kadarista eszmeket magaenak vallo ember van, mint az MSZMP-be 20 evvel ezelött.

Punxsutawney Mormota 2017.03.29. 09:29:22

@ogli dzsí: "A több mint a fele helyett jó lesz az 1/3-a is, a nettó ma a bruttó 2/3-a." Hol élsz? Ha egy olyan munkavállalót akarok alkalmazni, aki mondjuk már nem pályakezdő, és nincs semmilyen kedvezménye, akkor egy 149980 forintos fizetés 264,600 forintba kerül.

Punxsutawney Mormota 2017.03.29. 09:30:36

@Nzoltan: Te meg azért rettegsz, hogy jövőre nem lesz munkád, bérkommenter.

Mérnork 2017.03.29. 09:34:22

"ÉS ezt a középréteget egyik jelentős politikai erő sem nagyon akarja felvállalni.",
1 kulcsos adó, családi adókedvezmény, rémlik valahonnan?
Ezért nem fogok a balfasz pártokra savazni soha, mivel pont a finesz legértelmesebb intézkedéseit akarnák élből megszüntetni.

room_101 2017.03.29. 09:39:08

Manyup konfiskáláskor kimentem Ausztriába számlát nyitni. Látom, jó lesz az még ezután is. Bár amire a maszop nyer (ha egyáltalán), nyugdíjasként én is belépek a járadékvadászok közé. és akárki nyer, az én seggemet fogja nyalni.

deflorator01 2017.03.29. 09:45:53

Engem kurvára nem érdekel, hogy ki mennyit keres, mindaddig, amíg nem az állami újraosztásból származik a vagyona. Az állami 2 millió forintos nettó, meg a többszáz-milliós állami támogatások viszont igenis zavarnak.

igazi hős 2017.03.29. 09:53:24

@ogli dzsí: "az egykulcsos adó nem bánt senkit" Kivéve az alsó 80%-ot, aki kifizeti. A pénzt nem a kormány teremti, hanem beszedi. Amennyivel kevesebbet szed be a felső 20%-tól, pont annyit kell elvennie a többiektől. Persze az ostobákkal el lehet hitetni, hogy helyettük majd a multiktól szedi el a kormány, de a nem teljesen hülyék látják, hogy amit a multiktól beszednek, azt a hazai fogyasztók fizetik ki, azaz mi. Ráadásul az alaptermékek esetén pont a szegényebbek azok, akik arányában sokkal többet költenek, azaz ők fogják jobban megszívni.

igazi hős 2017.03.29. 09:55:47

@ogli dzsí: "A több mint a fele helyett jó lesz az 1/3-a is, a nettó ma a bruttó 2/3-a." Már megint hülyeséget írsz. Ma Magyarországon a teljes bérköltség a nettó bér szinte pontosan kétszerese. Ugyanis a munkáltató is fizet, nem csak a munkavállaló.

erol 2017.03.29. 10:03:55

Érdekes a "gazdag" szó kezd olyan lenni mint a cig@ny vagy a b*zi, nem lehet csak úgy rámondani valakire, mintha valami szégyen lenne. De mégis mit mondjunk pl a havi egy milla fölött keresőre, hogy szegény, csóró? Az sem igaz, hogy átlagos (kb a dolgozók 1 százaléka). Vagy ilyen pc dolgokat, hogy jómódú, tehetős?

Ballib cenzorok réme 03 2017.03.29. 10:05:58

@igazi hős:

Hülyeség.

Amikor a kedvenx elkúróid elszedték 140 ezer bruttó felett az úgynevezett gazdagoktól 2009-ben második kulcs formájában minden jövedelmüket, akkor is cirka 4%-al volt nagyobb az alsó kulcs SZJA mértéke százalékban.

Azaz még a 140 bruttó alatt keresők is kevesebbet kaptak, mint most.

erol 2017.03.29. 10:06:12

Az is jópofa, hogy olyanok is kiállnak a végsőkig a "tehetősek" mellett, akik messze nem tartoznak közéjük.

Ballib cenzorok réme 03 2017.03.29. 10:12:09

@igazi hős:

Konkértan 2009-ben 18% volt az alsó adókulcs.
140 ezer bruttó felett pedig 36% .
Ezért volt mindenki 140 alá jelentve, minimálbér körül.

Jelenleg 15% a kulcs egységesen.
Azaz mindenki többet visz haza, és sokkal kevesebben trükköznek minimálbérrel.
A ballibek által károgott 500 milliárdos lyuk soha nem jelentkezett, hanem többlet bevételt hozott adózás ügyileg az egykucsos adó.

Ugyanis fehéredett a gazdaság.

Ballib cenzorok réme 03 2017.03.29. 10:14:09

@erol:

MIért sírná vissza bárki is az elkúrók általi 18%-os és 36%-os SZJA-t, mikor most mindenki 15%-ot fizet ?

Azaz a ballib tervekkel mindenki szívna, a szegényebbek is, és csak a feketegazdaságot erősítenék, azaz még az adóbevétel is kevesebb lenne.

sírjatok 2017.03.29. 10:19:06

@igazi hős: ""az egykulcsos adó nem bánt senkit" Kivéve az alsó 80%-ot, aki kifizeti. "

Loál. Nem az alsó 80% fizeti ki.

"Amennyivel kevesebbet szed be a felső 20%-tól, pont annyit kell elvennie a többiektől"

ja értem akkor szedje el az ÖSSZES pénzüket, és akkor majd még kevesebbet kell az alsó 80%-nak adóznia. Logika ftw.

Az egysávos adózás nem KEDVEZ a gazdagoknak, hanem NEM BÜNTETI őket annyira, mint a progresszív.

erol 2017.03.29. 10:20:18

@Ballib cenzorok réme 03: Egyáltalán nem sírom vissza és kb nulla az esélye az "elkúróknak", tehát felesleges ettől fosni. Viszont lassan úgy pátyolgatjuk a bőven átlag feletti réteget, mint valami kihalófélben lévő, kedves, jámbor állatkát.

roxxtar 2017.03.29. 10:20:51

@VT Man: Meg. IT területen, ma Mo.n, az egymillió nettó már nem kiemelkedő. Sőt, még architect sem kell hozzá, senior is simán hozhat ekkora pénzt. Viszont a poszt teljesen felesleges, mert MSZP nem lesz már hatalmon. Jövő év után irány a süllyesztő.

nick papagiorgo 2017.03.29. 10:27:14

@igazi hős:
elnézést, az addig megvan, hogy egykulcsos adó esetén mindenki ugyanannyi %-al adózik?
Tehát nincs olyan, hogy "kevesebbet szednek be a felső 20%-tól".

Ha már versenyképességről, demokráciáról, mifenéről beszélünk, akkor pont az egykulcsos adó a legdemokratikusabb (mindenki egyenlően adózik), illetve a legversenyképesebb (nem bünteted azokat, akik sikeresebbek, ennek következtében többet keresnek).

Szociális szempontból lehet kevésbé igazságos, viszont abban az országban, ahol mindenki (aki teheti) minimálbérre jelenti be magát, meg trükközik az adóval, elég nagy marhaság szociális szempontokat hangoztatni :)

Mint fentebb említettem is, a szocik megpróbálkoztak a sávos adózással - nem értek el vele semmit, jól megszívatták a "gazdagokat", de a szegények száma nem csökkent. Ennek fényében tényleg nem értem, miért kell a többkulcsos adó mellett kardoskodni :)

HaD 2017.03.29. 10:27:55

...ja és még valamit. Dolgoztam egy cégnek ahol a vezig. a rendszerváltást(szervezett rablás)...matolcsi mégetódra) követöen elöször is bebizonyította hogy a cég szart sem ér...veszteséget pedig úgy gyártott hogy a beszállítókat megkérte hogy emeljenek árat egy/két %-kal és az emelést küldjék a ciprusi számlájára. persze az emelés ha több lett azt már nem érdekelte mert onnan le volt kenyerezve.(+ehhez jött még a demján féle 40%-os kamat). Miután így "szart" sem ért a cég elkezdete a tuajdonosoktól(szövetkezeti jellegü volt a tulajdonosi kör +állami) szarérhugyér venni a részvényeket(10%-on) melyet megtámogatott azzal hogy aki eladta neki a résztulajdont annak így vagy úgy olcsóbban adta a többiek zsebéböl az árút. Mikor elért egy szintet csödbe vitte a céget amivel a hitelezöket szállítókat lehúzta. Jelenleg egy ciprusi cég tulajdonában álló 500 millás ingatlanon él,amit bérel egy forintért,van egy hajója ami olyam 250 millaés keres havi egy millát az új cégében(+korengedményes-megyesi féle nyugdíj havi nettó 500 ezer). Egy mercivel jár(50 milla) és az élet nagy részét elutazgatja....ja ö volt a rendszerváltás elött a kisz titkár....ja és most semmilye sincs a nevé. A strómanja(építöipar)aki adta a pénzt a cégfelvásárláshoz kb. ugyanígy él,ha nem jobban. Talán ismerös a sztori ballib meg fidess hívök:)?????

Ballib cenzorok réme 03 2017.03.29. 10:29:06

@erol:

Magyarország elemi érdeke, hogy a középréteg megerősödjön.
A felső 10% pedig úgyis annyi SZJA-t fizet amennyit akar. A 4 Kata-s, 3 EVA-s, és 5 nomrál cégükkel úgy optimalizálnak uatlgatások formájában bérkifizetéseket ahogyan akarnak.

Ezért volt, hogy amikor 36% volt a második kulcs, jóval kevesebb volt az állam bevétele, mint most mikor egykulcsos az adó.

Tehát az úgynevezett gazdagok szívatásával nem keletkezne se több bevétel, és a gazdagok pont ugyanannyit vennének ki, mint most.
A középréteget viszont sikeresen legyalulnák a béka segge alá, és a szegényeknek is kevesebb jutna.

De mondom.
Nem kell találgatni.
Emlékezni kell.

18% és 36%-os kulcs volt a szocik alatt.
Most 15% és több az adóbevétel, és mindenki többet visz haza.

erol 2017.03.29. 10:36:02

@Ballib cenzorok réme 03: Nem olyan régen írtam: "Egyáltalán nem sírom vissza és kb nulla az esélye az "elkúróknak", tehát felesleges ettől fosni."

Untermensch4 2017.03.29. 10:41:15

@sírjatok: "Az egysávos adózás nem KEDVEZ a gazdagoknak, hanem NEM BÜNTETI őket annyira, mint a progresszív."
Szted ezt hányan tudják megérteni? :(

Pipas 2017.03.29. 11:00:49

@Untermensch4: "Szted ezt hányan tudják megérteni? :( "

Én értettem. :) Mindig ezt szoktam mondani. Pofátlannak tartom, hogy egyeseknek azon sír a szájuk, hogy velük ki van cseszve, mert ma már nem fizetnek helyettük annyit a többiek mint régebben. :(

nick papagiorgo 2017.03.29. 11:22:24

@Untermensch4:
szerintem, ha a komák rájönnek, hogy ők a 2-300 ezres bruttójukkal már "gazdagok" k..a sokan megértik :)
(többek között ez az oka, hogy az MSZP ezekkel az ötleteivel nem lőtt ki népszerűségileg).

nemecsekerno_007 2017.03.29. 11:28:08

Át kéne gondolni, hogy mit kezdünk 3 millió nyugdíjassal mert ez a felosztó-kiróvó rendszer, demokráciával kombinálva egy agyrém.

- vagyonfelmérés a nyugdíjasoknak és a családjuknak (ingatlan, termőföld etc...)
- ezután lehetne megállapítani, hogy a nyugdíjas gyerekének mennyi járulékot kell fizetnie, hogy nagyjából azt a nyugdíjat kaphassa a szülő mint előtte.
- akiknek marad még mozgástér a járulékfizetésben, azok választhatnak, hogy az államiba fizetik v. valamilyen magánnyugdíj-pénztárnak. (nyílván nem MANYUP típusú, hanem valódi magán)
- abba az irányba kéne mozduln, hogy állami nyugdíja főleg az állami alkalmazottaknak legyen és valahogy a gazdasági teljesítményhez kellene igazítani a mennyiségét

és ezzel párhuzamosan jöhente az egészségügy

- állami-magán biztosítós rendszer
- kellene egy havi minimál befizetés (mindenkinek még a nyugdíjasoknak is)
- mindenkinek egyéni számlája lenne az állami TB-számlán belül

Nagyjából ilyen irányba kéne elmozdulnunk, mert nem lehet tovább csökkenteni/igazságosabbá tenni az adózást/járulékfizetést a kiadások csökkentése nélkül.
Természetesen az oktatást is át kellene alakítani, a felsőoktatással kezdve.

Pipas 2017.03.29. 11:53:28

@nemecsekerno_007: Ezzel csak az a gond, hogy lesz egy csomó ember, akinek nem lesz nyugdíja és nem lesz társadalombiztosítása. Aztán ezekkel az emberekkel mit csinálunk itt európa közepén? Merthogy nem nézegetjük el, ahogy éhenhalnak meg leprával járkálnak az utcán az biztos, annál már finnyásabbak az európaiak.

Akkor a végén akik nem fizetnek azoknak is biztosítjuk a zsíroskenyeret meg a lepra elleni gyógyszert és akkor megint ugyanott vagyunk, ahol a part szakad, nem?

Sean MacTíre 2017.03.29. 11:55:09

Nyugaton is megadoztatjak jobban a 1 millio felett keresoket csaxolok. Itt az atlagfizetes (nettoban) az alatt van, es ez az egyik legdragabb es leggazdagabb orszag. Mas kerdes, hogy ezzel egyutt is hogy az emlitett osszeg felett keresek joval a teljes szuperbrutto elvonas nalam kb 33% atlagosan (married, one salary konstruckio - a csaladi adozasnal csalad vagy gyerek nelkul is). Szoval adoztatni kell, csak nem mindegy mennyire. Otthon ezzel szokott elszaladni a lo. Ja es a minimalber itt csak minimalisan adozik, aztan 20%, aztan 40%.

Sean MacTíre 2017.03.29. 11:57:11

@Ballib cenzorok réme 03: az megvan, hogy a bajnai programban is benne volt a 17% egykulcsos ado? A fidesz viszont leszedte a felso korlatot a nyugdijjarulekrol.

nemecsekerno_007 2017.03.29. 12:03:49

@Pipas:

- sokkal kevesebben lesznek ezek az emberek, mint a mostani járadékvadászok
- motiváló lesz elkerülni a lecsúszást
- a járulék- és adócsökkentés tovább javíthat a versenyképességünkön
- az oktatás piacosításával tovább javulhat a versenyképesség
- több lesz az önmaguk anyagi hátterét megteremtő/megtartó választó, akik függetlenek az állami elosztó rendszerektől így ez a demokráciának is kedvez.
- és valszeg ezek a választók már az utcára mennek ha a politikusok túlságosan pofátlanul akarnának lopni, még ha a mostaninál nagyságrendekkel kevesebbet is, mert amíg a választók több mint fele az államból él, nem nagyon ugrálnak.

Amúgy elég melodramatikusra sikerült ez a leprás nyuggerek özönlik el az utcákat komment. Hatásvadász és kontraproduktív. Azt mindig mindenki nagyon jól tudja, hogy nem lehet valamit megcsinálni, ebben jók vagyunk :)

Ballib cenzorok réme 03 2017.03.29. 12:06:51

A legröhejesebb az egészben, a baloldali szolidaritás:

magyaridok.hu/belfold/botka-laszlo-meg-eppen-meguszna-a-luxusadot-1526686/
BOTKA LÁSZLÓ MÉG ÉPPEN MEGÚSZNÁ A LUXUSADÓT
A havi illetménye ugyanis 997 170 forint, a szocialisták viszont csak azokat adóztatnák meg „progresszívan”, akik egymillió forint felett keresnek.

Ballib cenzorok réme 03 2017.03.29. 12:08:02

@Sean MacTíre:

Lett egykulcsos adó Bajnai alatt ?
Nem.

A szocik többkulcsost akarnak most is ?
Igen.

Mi a kérdés ?

nemecsekerno_007 2017.03.29. 12:13:56

Amúgy a poszt nagyon jól rávilágít az átlag mentalitásra, akinek 5 forinttal pénze van mint nekem az már gazdag. :)

Nem egyszerű 10 millió kommunistával kapitalizmust építeni :)

na4 2017.03.29. 12:18:57

A mai magyar politikus bagázs csak a teljes káoszra képes. Ebből hatalmas bukta lesz. Ez addig megy, amíg tart az EUs pénz. De utána kampó. Kb.202 táján fog bekövetkezni.

nemecsekerno_007 2017.03.29. 12:22:03

@na4: Sajnos nem csak a politikusi bagázsnak lesz bukta, hanem a választók egy nagy részének is.

nemecsekerno_007 2017.03.29. 12:22:45

@na4: Kádár népe nem állja a kapitalizmust, nagy tisztelet a kivételnek.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.03.29. 12:24:05

@Ballib cenzorok réme 03: "Konkértan 2009-ben 18% volt az alsó adókulcs.
140 ezer bruttó felett pedig 36% .
Ezért volt mindenki 140 alá jelentve, minimálbér körül.
Jelenleg 15% a kulcs egységesen.
Azaz mindenki többet visz haza"

Ah, öreg bérhazudozó, máris 3-nál tartasz?

2009-ben 20% volt az ÁFA.

Most 27% az ÁFA.

sírjatok 2017.03.29. 12:25:04

@na4: ezt má hallottuk 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben, stb miért pont 2020 lenne kivétel?

para_noir 2017.03.29. 12:44:15

@Sean MacTíre: a Kétfarkú Kutya Párt programjában meg ingyen sör és örök élet volt. Na és? :)

erol 2017.03.29. 12:47:53

@Ballib cenzorok réme 03: "A havi illetménye ugyanis 997 170 forint, a szocialisták viszont csak azokat adóztatnák meg „progresszívan”, akik egymillió forint felett keresnek."
De jó, hogy nem keresek egymillió forint felett, biztos felkötném magam, ha egy kicsit többet kéne adózni. Szép dolog a szolidaritás de azért ennyire ne féltsük már egymillió forint felett keresőket.

RHalacska 2017.03.29. 12:55:28

Na ez egy baromi nagy csúsztatás: Idézem: "Napi 10 óra munkával heti 5 napon a bruttó 1,7M forint 8 500 forintos órabérnek felel meg. Ma már számtalan szakmában elkérik minimum ezt az órabért (lásd: villanyszerelő-informatikus-coach...stb). Tehát már most sem kevesek kiváltsága megkeresni a magyar átlagbér sokszorosát."
igen ennyi amit kiszámláz valaki: De van belőle áfa (ha KATAs akkor nincs, de adó azért van) Ebből tartja fenn az infrastruktúrát, autót, esetleg ha cég akkor van ÁFA, HIPA, stb. Szóval ha bruttó 8500Ft-ot kiszámlázok, akkor (ÁFÁs vagyok) akkor 6692 Ft a nettó, ebből 2% HIPA, autó, telefon, gépek fenntartása marad kb 5000Ft. Mindjárt csak 1.000.000Ft szuperbruttó, mert ugye járulékok is vannak, szóval marad 500.eFt.körül.

konrada 2017.03.29. 13:07:17

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"2009-ben 20% volt az ÁFA." június végéig.
Onnantól meg 25%...

conchita wurst 2017.03.29. 13:29:36

@igazi hős: senki sem beszélt teljes bérktgről, az alkalmazott azt se tudja hogy van olyan

Punxsutawney Mormota 2017.03.29. 13:37:23

@conchita wurst: Én igen. Tudod, hogy miről szólt a kérdés, amire írtam, amit írtam? És tudod-e, hogy ugyanez mennyibe kerülne Csehországban, Szlovákiában? Vagy a liberális fertőtől sújtott Írországban, hm bértroll?

conchita wurst 2017.03.29. 13:47:26

@Punxsutawney Mormota: Persze, Szlovákiában. Szlovákiában 2004 óta van 1kulcsos, ti meg még ma is küzdötök ellene.

Sokkal kevesebb a bérteher, mint a szocik alatt.

Az adóék az átlagbér teljes bérktgén mo-n 46%, Csehországban 45%,Szlovákiában 44% szóval baromira nincs már nagy különbség, mint ahogy VOLT, ha megvalósítják az EGYSZÁMJEGYÜT akkor Mon-n lesz a legkisebb bérteher adott nettón ezek között az országok között.

Pipas 2017.03.29. 14:13:51

@conchita wurst: "senki sem beszélt teljes bérktgről, az alkalmazott azt se tudja hogy van olyan"

Mondjuk nem számít, hogy mit tud, akkor is hatással van a fizetésére, ha nem tudja hogyan jött ki a nettó bér.

Untermensch4 2017.03.29. 16:31:01

@conchita wurst: " senki sem beszélt teljes bérktgről, az alkalmazott azt se tudja hogy van olyan"
Igen az "azt a cég fizeti, engem nem érint" az tényleg jó kis hülyeproli hozzáállás. Örül is a nagyonokos hogy jól lehúzzák "a gazdagokat", utána meg nem örül mert van az a bérktg aminél már érdemes ilyen-olyan ki- és átszervezéssel, némi papírzsonglőrködéssel "adóoptimalizálni".
" senki sem beszélt teljes bérktgről, az alkalmazott azt se tudja hogy van olyan"
Azt sem tudják hogy a tömegközlekedés nem annyiba kerül mint ami a közvetlen jegy/bérletár, a különbséget meg fizetik az adónkból. Pedig a máv-nál egy utaskilométer többe kerül mint ha ugyanaz az ember autóval járna.
Amiről nem tudunk az nincs, ugye..?

Pipas 2017.03.29. 19:22:58

@Untermensch4: Nos igen, én is erre gondoltam. A mezei őstermelőnek nem sok elképzelése van az Ohm törvényről vagy arról, hogy az elekronok milyen irányba is haladnak és miért. Aztán amikor rányúlnak a derótra épp úgy agyonvágja őket a villany minth az együgyü vakondot, amelyik elrágta a szigetelést. :D

Tanulság: a valóság akkor is szembe jön, ha becsukjuk a szemünket. :D

Sean MacTíre 2017.03.29. 19:24:36

@Ballib cenzorok réme 03: nem lett, mivel ez volt a valasztasi programja. A Fideszeben nem volt benne hogy eltorlik a nyugdijkorlatot. Eltoroltek? Igen. Tobbet kell emiatt fizetni az addigi korlaton felulieknek? Igen. Az a gaz, hogy senki sem latja h mennyire at vannak baszva a szuperbruttoval. Egykulcsos 16, jah, en a 20 plusz 40el tobbet kapok meg szazalekban, mint ti otthon, lol.

Sean MacTíre 2017.03.29. 19:26:15

@Pipas: jaja, a teljes berkoltseg otthon 60-70 szazalek, ennyit nyul le az allam. Nekem 30-40, es sirnak az adok miatt.

Sean MacTíre 2017.03.29. 19:30:53

@Ballib cenzorok réme 03: ez eleg gyenge erv volt, dobj jobbat. :) nyilvan 3000 fton pont megusszak majd a szemetek. Hulye vagy mint a segg. Ha bevezetnek 1 milla felett x szazalekot, az az 1 milla feletti osszegre vonatkozik. Majd ad maganak annyit hogy benne legyen az osszegben :)

Sean MacTíre 2017.03.29. 19:32:10

@conchita wurst: a hozzad hasonlo hulye alkalmazott valoszinuleg nem tudja, de van nem hulye alkalmazott is am. Akinek a munkaltato megmutatja a teljes koltseget, amikor fizuemelest ker, es egyutt szornyulkodnek.

Pipas 2017.03.29. 22:25:31

@Sean MacTíre: "Egykulcsos 16, jah, en a 20 plusz 40el tobbet kapok meg szazalekban, mint ti otthon, lol. "

Mondjuk én vállalkozó vagyok és kábé 5% adót fizetek idéntől. Nem tartom teljesen jogosnak, hogy csak ennyit kell fizetnem, de nyilván nem reklamálok.

Untermensch4 2017.03.30. 03:28:04

@Pipas: "Mondjuk én vállalkozó vagyok és kábé 5% adót fizetek idéntől. Nem tartom teljesen jogosnak, hogy csak ennyit kell fizetnem, de nyilván nem reklamálok."
Ha az 5% meg az általad igazságosnak tartott mérték közti különbözetet társadalmilag hasznosan költöd el (és még hatékonyabban is mint az állam tenné, ez kb biztosan sikerül) akkor erkölcsileg messze túlszárnyalod a mentelmi jogú bűnözőket és sok más embert.
süti beállítások módosítása