Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Az elszegényedés híres receptje

2017. február 24. - Szarvas Norbert

az_elszegenyedes_receptje.jpg

Tudd meg, hogy igenis sikeres ember vagy! Rossz pénzügyi döntéseiddel sikeresen segítesz másokat, hogy rajtad gyarapodjanak tovább! 

1. Nem hajolsz le az apróért

 

Valahol irónikus, hogy általában a szegényebbek nem hajlandóak az apróért lehajolni. Ők azok, akik mérlegelnek és a minimális kamatért már meg sem akarnak mozdulni. Ha csak pár ezer forintot lehet fogni egy évben, akkor már nem éri meg a macerát. Rengeteg embertől hallottam, hogy számára évente 2-3%-os kamat (biztonságosan) nem az a mérték, amiért megéri megmozdulni. Pedig a pénz ott hever a földön és mindenki felvehetné. 

Azt vettem észre, hogy minél szegényebb valaki, annál magasabb a kamatelvárása és annál alacsonyabb a kockázattűrő képessége. Ördögi háromszög, amiből a csalások születnek...

 

2. Több borravalót adsz bajtársiasságból

 

Kedvenc témaköröm a borravaló! Már sokszor kifejtettem a véleményemet erről, szóval most nem futnék bele. Viszont nagyon érdekes és borzalmas látni, hogy egyfajta megfelelési kényszerből a szegényebb emberek gyakran több borravalót adnak a pincérnek, a fodrásznak, a taxisnak, a bárkinek, mint a vagyonosabbak. Ennek oka a bajtársisasság, hiszen "pontosan ismerik ezt az élethelyzetet" vagy akár ők is borravalós szakmában dolgoznak. Sajnos a világ nem így működik és csak azért magasabb borravalót osztogatni mindenhol, mert "bajtárs", kifejezetten káros az anyagi helyzetünkre. 

 

3. Kevés hiteled van

 

Próbálom a cikkben kerülni az ismerős lózungokat, ezért hoztam néhány igazán elgondolkodtató dolgot. Ilyen például a 3. pont is. Mi az, hogy a kevés hitel az elszegényedéshez vezethet? Hát normális vagyok? Helyes, mert erre felkaptad a fejed és elöntötte az agyadat az adrenalin! Szóval nem csak a sok hitel miatt lehet elszegényedni, hanem a mániákus hitelelkerülés miatt is. A hitel valójában az az összeg, amit a jövőben fogunk megkeresni, és kamatért cserébe már ma elkölthetjük. Ilyen módon vannak céltalan és célorientált hitelek. Céltalan hitel például tv-t venni vagy  más olyan dolgot, ami nélkül ugyanúgy tudnánk élni és anyagi előnye nincs. Célorientált hitel lehet például egy lakáshitel, amikor hitellel egészítjük ki a pénzünket, hogy lakást vehessünk, amit kiadunk albérletbe és ezáltal pénzt termelünk. Ha mániákusan kerülöd a hitelt, akkor elveszed magadtól a lehetőséged, hogy dinamikusabb módon növeld a saját vagyonodat, mint amire az aktuális jövedelmed alapján jogosult lennél.

De vigyázz! Mert nagyon jól kel tudni ahhoz felhasználni a hitelt, hogy az nem céltalan pazarlás és ráfizetés legyen! Ha jobban tudod kamatoztatni a hitelt, mint amennyi kamatot fizetsz, akkor megérte. Ha nem tudod, akkor bebuktad.

 

4. Napi 8 óra munka és hétvégi pihenés

 

Ma csodálkozott rám a bankban az ügyintéző, amikor látta az egyik leadott LTP szerződésen a dátumot! "Te vasárnap is dolgozol"? Ha ezt perspektívába akarom helyezni, akkor el kell mesélnem, egy előző heti beszélgetést ugyanezzel az ügyintézővel: " Jó nektek, mert sokkal több jutalékot kaptok, mint mi". Lehet, hogy sokkal több jutalékot kapunk közvetítőként 1-1 szerződésre, de cserébe a munkaidő nem napi 8 órát tart szabad hétvégékkel. Ez nem mázli kérdése, hanem kemény munkáé. 

A világ pedig megváltozik. Ahogyan fejlődik a technika, úgy alakul át az ipari 8-12 órás kötött munkaidő egyfajta kötetlenebb-célorientáltabb munkavégzéssé. Ha Te kizárólag abban gondolkozol, hogy ledolgozod a napi 8 órádat és hétvégén hagyjanak békén, akkor békén fognak hagyni. Ebben az esetben viszont nem marad időd pénzt keresni. Nem leszel (akár) mellékállásban vállalkozó. Nem tudod növelni a bevételeidet. A probléma az alkalmazotti lét. Szerintem inkább hátrány a fix fizetés, mint előny. Hátrány, hiszen nem minden évben emelkedik olyan mértékben,mint ahogyan emelkednek az árak. Sokan azon kapják magukat, hogy évről évre nehezebben tudnak megélni. Szépen csendben elszegényednek, miközben ha többet vállalnának (akár ideiglenesen is), akkor esélyt adnának maguknak.

 

5. A csokifaktor

 

Ezt a pontot nagyon jól jegyezd meg! Hívjuk csokfaktornak, azaz az öröm pillanatának. Az emberek szeretnek azzal foglalkozni, ami jólesik és amint már nehézkes, azonnal leteszik a lantot. Egyszer Mohamed Alit megkérdezték, hogy mennyi felülést tud elvégezni? Azt válaszolta: "Nem tudom, mert onnantól kezdem el számolni, amikor már fáj". Ez egy nagyon fontos gondolat.

Anélkül, hogy megeröltetnéd magadat, soha nem kerülsz ki a komfortzónádból! Ha pedig nem tudsz kikerülni innen, akkor az eredmény sem lesz soha jobb, mint volt tegnap. Ha nem akarsz elszegényedni, akkor a legfontosabb, hogy mindig maradjál mozgásban! Egyszerűen nem lehet megállni és leülni. Ha megteszed, akkor azonnal átveszik a helyedet, elveszted a ritmust és nagyon nehéz lesz visszatalálni a helyes útra.

De a legtöbben még a helyes utat sem találják, mert soha nem tudnak mozgásba lendülni. Ez a csokifaktor, azaz az öröm pillanata. Ritmusba kerülni sosem kellemes. Sőt, kifejezetten nehéz. Én mindig azt mondom, hogy "nem akkor hagyok abba valamit, amikor elfáradtam. Akkor hagyom abba, amikor elkészültem!"

 

 ►►►►

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket, ahol további "csak itt megjelenő" egyedi tartalmakat is olvashatsz

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű, szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul, nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.  

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr9312289459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mille38 2017.02.24. 17:43:13

4.-hez: sokan irigyelnek minket a férjemmel, mert évente néhányszor elutazunk hosszú hétvégére. Csak azt nem látják, hogy előtte hány hétvégét dolgoztunk végig a családu vállalkozásunkban...

Untermensch4 2017.02.24. 23:13:18

A 4. érdekes. Akinek van rálátása az megerősítheti vagy cáfolhatja, de mintha osztrákéknál a nyugodt hétvégének lenne akkora kultusza hogy a szombaton (nem vasárnap) a kórházban serénykedő orvostanhallgatóra (akinek elvileg nagyon sok mindent kéne megtanulni ekméletben és gyakorlatban is) az arra járó professzor bácsi annyit mond rosszallóan "Nincs ennek családja?".
A "kevés hitel"-hez hasonlóan az is részben pénzügyi kultúra hogy abból a munkából, heti 40 órával és szabad hétvégével mit lehet kihozni anyagilag, több munkaórával mennyit, ez mennyire éri meg (és itt kapcsolódik az apróért való lehajoláshoz.
" Ahogyan fejlődik a technika, úgy alakul át az ipari 8-12 órás kötött munkaidő egyfajta kötetlenebb-célorientáltabb munkavégzéssé."
Csak a fejlődés egyik pszichológiai mellékhatása hogy hajlamosak a munkáltatók nem alkalmazottakat keresni hanem alkalmazásokat. Legyen 0-24 -ben bármikor bekapcsolható, ingyen vagy nagyon olcsón letölthető és törölhető, és mindezt két kattintásra.
Ennek inverze amikor vki alanyi jogon akar alapjövedelmet, meg még pár dolgot ingyen, de idővel azért növekedjen a bevétel mert "nekemazjár".

sZulamith 2017.02.25. 18:43:21

Persze, hogy ki hány órát dolgozik, és mikor az attól függ milyen munkakörben. Egyébként van olyan, hogy szervezettség, hatékonyság, ami nekünk magyaroknak nem az erősségünk, hiába a piac gazdaság. Ha valami nem megy nyomjuk oda pénzt, amit másoktól elveszünk adó formájában. Aztán rákérdezünk, miért is lett szegény

Azért még egy pont idefért volna, hosszútávú biztonság a mindenkori kormány részéről, felejtendő törvénygyár.

bátorító 2017.02.25. 19:05:00

A cikk írójának igaza lenne, ha az élet célja anyagi javak felhalmozása lenne.
De szerencsére nem az. Ráadásul napi 8 óra munkából is jól meg lehet élni, ha az ember össze tudja hangolni a vágyait a lehetőségeivel. És így marad ideje családra, hobbira, önmagára. Az osztrákok ebben is előttünk járnak.

GiaMarie 2017.02.25. 19:20:59

A nem hajol le 2-3% kamatért, az erős ferdítés! Fogd meg a megtakarításod manapság, törd fel az aktuális megtakarítási számlád, zárasd le, nyiss egy újat (erre persze vegyél ki egy szabadnapot) utald át rá a megtakarításod a másik számláról mindenféle díjjal terhelve, és rögtön buktál az egészen, ha nem tízmilliókról beszélünk. EZÉRT nem érdekli az embert különösebben, hogy a 300.000-1.000.000 közötti megtakarítására 0,75 vagy 1,25% a kamat. ÉVENTE. 1 millió forintnál nyerünk ÉVI 5000 forintot, cserébe kivettünk egy nap szabit, és jelentkezett 0,3% tranzakciós illetékünk, ami lejön ebből az összegből. Az évezred biznisze! Legalábbis az ügynöknek, aki rátukmálta a delikvensre mindezt...

Visceroid 2017.02.25. 20:07:58

Blablabla, újabb "lélekemelő" motivációs poszt, utána meg másnap mindenki elmegy robotolni a munkahelyére (ha még megvan), Orbán pedig beszedi a sápot és ennyi.

Kjos 2017.02.25. 20:56:48

A rádiótelefonok időszakának hajnalán úgy tartották, az a "fontos ember", akinek van ilyen készüléke, akinek vasárnap is fogadnia kell a hívásokat, éjjel is, nappal is. Aztán finomodott a meghatározás, a fontos ember az lett, aki megengedhette magának, hogy este, hétvégén nem veszi fel a telefont. Fontos ember, aki fontos a családjának, barátainak, akinek fontos a családja,barátai.
Ugyanez a szabadidővel is. A sikeres ember igyekszik nem dolgozni hétvégén :).

2017.02.25. 22:42:43

Ez a poszt úgy hangzott, mint a piramisjátékok "menedzsereinek" behülyítő szövegei. Igaz, legalább a végén nincs ott, hogy: "És így érheted el a 15-ös Gyémánt Rendfokozatot!"

s 2017.02.25. 23:48:35

@Pink Petsch: :-) Norbi már csak ilyen. Szokni kell őt.

s 2017.02.25. 23:59:17

"Szerintem inkább hátrány a fix fizetés, mint előny. Hátrány, hiszen nem minden évben emelkedik olyan mértékben,mint ahogyan emelkednek az árak."

Cáfolnám. Nekem fix fizetésem van. Mindig is az volt. Minden évben jobban emelkedik, mint az árak, ne akard megtudni, hogy most hol járok. (A bérből élők felső 2%-ában vagyok.) A tőkejövedelem nyilván más, de nekem nincsen nagy tőkém, nem lenne képes eltartani. A cél az, hogy nyuggerként segítsen valamennyit azon felül, amennyi alamizsnát az államtól kapok.

Egyébként a történelem során az időszakos jövedelem volt az általános. Így termett a föld, így adta a tenger a halat, az erdő a gyümölcsöt, gombát. A pénz megjelenésével lett párak kiváltsága, hogy már születésükkor ott volt minden, amit egész életükben el akartak fogyasztani. A többség nem így élt, sőt, az állatvilágban sem volt ez rendszerben. A füvet mindig az adott évben kellett lelegelni, a prédát mindig az éhezés idejében kellett levadászni. Nem kellene elszakadni a természet rendjétől, mert nem tanácsos, de nem is lehet.

2017.02.26. 01:00:45

"Ha Te kizárólag abban gondolkozol, hogy ledolgozod a napi 8 órádat és hétvégén hagyjanak békén, akkor békén fognak hagyni"

Én nagyon szeretném ha békén hagynának, de sajnos nem hagynak. A cikkiró nem tudom mivel foglalkozik, de legutoljára 30 éve volt divatban a 8 óra munka, 8 óra pihenés, ahol az emberek péntek délután kettőkor eldobtak mindent, ami épp a kezükben volt, olyan kurva messzire, hogy még hétfőn is csak délbe lett meg. Legutoljára 30 évvel ezelőtt volt választható opció a másodállás, a hétvégi munka, meg a mellékes. A hétvégi pihenés manapság már egy 80 ezret kereső szimpla bolti eladónál is álom kategória, itt meg úgy írnak a hétvégi munkáról, mintha egyenesen a meggazdagodás kulcsa lenne. Hát elárulom barátom, alkalmazottként csak szánalmas bérpótlék jár érte. Vehetsz rajta hóvégén két tisztességes hamburgert, de a csóróságot bizony nem tudod felszámolni általa. Ebből következik, hogy én beletartozok az apróért le nem hajoló emberkék halmazába. Nem azért, mert nem becsülöm a kicsit, hanem mert egyszerűen a fillérbaszás nem éri meg, az azzal járó járó stresszt, kockázatot, és főleg az időráfordítást. Az IDŐ a legfontosabb, akárki akármit mond. IDŐből kevés van, és azzal kell tudni jól sáfárkodni. A banki ügyintézők / ügynökök sablonszövegeinek hallgatása helyett, én százszor inkább töltöm a családommal azt az időt, minthogy pl; átvigyem egy másik bankhoz a megtakarítási számlámat, mert ott havonta 199 forinttal kevesebb a szla.vezetési díj, és az éves szinten már majd 2500 rúpia! Az emberek nem azért nem hajolnak le az apróért, mert lusták, hanem mert tetemes időráfordíással jár, viszont a globális anyagi helyzetükön nem igazán változtat. Az viszont sokkal nagyobb gáz, ha a gyerekeid nem ismernek meg, mert folyton kergeted a forintokat, és mégcsak meg sem látszik.

2017.02.26. 01:03:39

@Kjos: Maximálisan egyetértünk !

Mekkelek 40 2017.02.26. 07:12:35

Nekem tetszik az írás !
Nem lehet mindenkire igaz ,mert nincs két teljesen egyforma ember!
A gondolat menet a fontos ,hiszen aki érti az tudja miről is szól tulajdonképpen .
Én magam részéről igazat adok a cikk irónak ,sokszor fel van hozzva példának Ausztria .Nekem van rálátásom hiszen 26 éve ott dolgozom,és csak azt tudom mondani ,hogy aki ott sem így vagy hasonlóan gondolja az életét az ott is flusztráltan bérlakásba ,hónapról hónapra éli az életét .
Napi nyólc óra munkából meg lehet szépen nyugodtan élni de fejlődni értéket teremteni nehezen!!

bontottcsirke 2017.02.26. 08:15:50

Igazi munkamàniàs fillerbaszó lehet az illető. Gomdolom baratok sincsenek ha vannak az a téme mi megy a termelésben vagy mennyi shortot csinalt az illető. Elàrulpk egy titkot:nem sokat kell dolgozni,jól kell keresni

2017.02.26. 08:37:00

Az elég érdekes jótanács, hogy amennyiben nem akarsz elszegényedni, akkor dolgozz többet!

Vannak még ilyenek?
Ha nem akarsz elszegényedni, ne költs!
Ne házasodj!
Ne legyenek gyerekeid!
Rabolj bankot!

igazi hős 2017.02.26. 14:46:36

Látom, Norbi megint nem ezen a földön jár és ezt többen szóvá tették.
1. pont kapcsán nézzünk 2 családot:
1. család (még nem privát banki, de már prémium ügyfél) karácsony után megnézi a számlaegyenlegét és számol: tegyünk 750-750-et a két önkéntes nyugdíjpénztárba, marad 5 millió, lakást vagy autót nem akarunk mostanában venni, akkor nyissunk egy új TBSZ-t és rakjuk be mondjuk PMÁK-ban.
2. család (magyar átlag, megtakarításai úgy 3 havi költségeit fedezi) karácsony után megnézi a számlaegyenlegét és számol: van 500 ezer, ami talán nem kell jövőre se a nyaralásra, se az évkezdésre, de lehet, hogy igen. Több évre lekötni scifibe illő ötlet, lekössük egy évre 1,25%-ért? De hát a szomszéd (1. család) 4%-os hozamról beszél, neki "miért nem jár annyi?" Persze, hogy nem jár, de ezt nehéz lenne neki megmagyarázni.
A 2. pont kapcsán csak annyit jegyeznék meg, hogy a borravaló "megsprórolása" igazi fillérbaszó attitűd, de ebből sosem leszel gazdag.
4. pont kapcsán: hány éves vagy? 20-25 évesen még oké, de 30 felett már "illik" olyan háttérrel rendelkezni, hogy megélj a "normál" fizetésedből és legyen időd a családodra. Nem mondom, hogy nem eshetnek be hirtelen melók egy hétvégére, de ha az rendszeres, akkor ez már gázos. Minek sokat keresni, ha nincs életed, amire keressél?

Untermensch4 2017.02.26. 16:07:02

@igazi hős: " Minek sokat keresni, ha nincs életed, amire keressél?" Asszem' ezért is van az a jelenség hogy olyan országokban ahol a céges hierarchia nem balkánian működik (=egyre több pénzért lefelé szétdobni a munkát meg a felelősséget), nem akar mindenki "menedzser" lenni.
@s: "Szerintem inkább hátrány a fix fizetés, mint előny. Hátrány, hiszen nem minden évben emelkedik olyan mértékben,mint ahogyan emelkednek az árak."
A bérből élők alsó 98%-ánál nem feltétlenül emelkedik jobban mint az infláció. :) Ettől függetlenül ha kiszámítható hogy mennyi a fix és mennyi lesz az infláció akkor megvan a tervezhetőség. Erre már lehet számolgatni a jövőre nézvést.

Szarvas Norbert 2017.02.26. 16:17:01

@igazi hős: mégtöbben pedig azt tették szóvá pm-ben, emailen illetve Facebookn a cikk alatt reagálva illetve a cikkre like-ot nyomva, hogy mennyire tetszik nekik ez a gondolatmenet.

Ilyen ez a műfaj, van akinek bejön és van akinek van. Van aki elfogadja és van, aki harcol ellene.

Hidd el, hogy mindegyik cikkemre tudok én is hozni 1-1 olyan konkrét példát, ami engem támaszt alá és olyat is, ami pont az ellenkezőjét mutatja. Szeretném, ha eljutnánk odáig, hogy nem vesznek egyesek minden cikket a saját lelkükre és picit nagyvonalúak, ha éppen nem őket érinti a történet.

Rajtatok kívül még van párezer ember, aki olvassa ezeket az írásokat:) Nem lehet mindenkinek megfelelni

Szarvas Norbert 2017.02.26. 16:20:35

@bontottcsirke: mennyi szerinted a "jó kereset"? és azlrt mennyit kell dolgozni?

Roadster68 2017.02.26. 19:07:26

@s: "Cáfolnám. Nekem fix fizetésem van. "
Mint írtad ez kb. 2%-ra igaz, ez a 2% nélkülözhetetlen kulcsfigura, de ettől még csak 2% , úgy hogy csak a 2% nevében cáfolsz, pedig ott a másik oldalon 98% akire igaz ;)

bontottcsirke 2017.02.26. 19:07:28

@Szarvas Norbert: Nettó 250 ropi 36 óra munkával már egész tűrhető ebben az országban, de az élet csak 300 felett kezdődik., Ami ez alatt van ott nagy produkció spóroliniu

bontottcsirke 2017.02.26. 19:23:11

@Jankove: Ennyi. Sok hülye meg berakja a maradék százezrét kamatozni valami 2 százalékos éves szarra és nem tudom mire számít amikor felvesz 101300 forintot 2 év után. Ezek hülyék. Inkább otthon főzök, meg elmegyek kirándulni, minthogy zsebpénzért bent maradjak, amiből év végén veszek egy új alsó-szar kategóriájú tapitelefont.

s 2017.02.27. 00:49:45

@Untermensch4: @Roadster68:

A fix fizetés akkor is jobb mindennél, amikor nem ennyire magas. Nekem sem volt mindig magas. Kivártam. A lényeg, hogy kiszámítható. Megtanulod beosztani. Tervezel és lassan feljebb jutsz. A mai világ problémája, hogy mindenki gyorsan akar nagyon gazdag lenni. Aztán elveszítenek mindent, mert nem tanultak meg kevésből élni. A sok pénz azé lesz a végén, aki a kevéssel is jól bánik. Ahogy a mondás tartja: Kevés is elég, sok is elfogy.

Roadster68 2017.02.27. 08:47:18

@s: igen a fix pénz jó, ezért vannak ingatlanbefektetéseim , de semmiképp sem alkalmazottként szeretnék fix pénzt, mert az felfelé is fix, ráadásul nincs biztonság mögötte, csak a függés másoktól.

Szarvas Norbert 2017.02.27. 10:02:27

@s: nagyon tipikus a mentalitásod. Pontosan ezért írok erről időnként, hogy hátha egyre többen kezdik felfogni, hogy a világ megváltozott.

A fix fizetés nem jó, hamis biztonságot ad neked. Bármikor kirughatnak, bármikor megváltozhat minden. Viszont, amikor minden jó, akkor is másnak keresed az igazi pénzt.

Egyértelmű, hogy vállalkozónak csak olyannak szabad mennie, aki minőségi szolgáltatás vagy terméket tud lepakolni az asztalra, ért valamihezés megvan az önálló munkavégzésre való hajlam. A vállalkozásból származó bevétel is stabilan kiszámítható...

Én például nagyságrendileg megmondom neked hónap elején, hogy mit kell tennem ahhoz, hogy x forintot keressek a végére.

Ráadásul a cikkben nem az abszolút vállalkozói létről volt szó (figyelj jobban), hanem arról, hogy főállás mellett elkezdeni mellékállású vállalkozóként munkákat elvállalni és abból keresni. Ha bejön, akkor el lehet gondolkodni a továbblépésen is.

Roadster68 2017.02.27. 11:47:04

@s: igen a fix pénz jó, ezért vannak ingatlanbefektetéseim , de semmiképp sem alkalmazottként szeretnék fix pénzt, mert az felfelé is fix, ráadásul nincs biztonság mögötte, csak a függés másoktól.

Kjos 2017.02.27. 12:50:28

@Szarvas Norbert: keptelenseg. Norbi, ismer tul nagyot meritettel.

Vannak olyan hivatasok, ahol egyszeruen nem lehet vallalkozonak lenni. Eszedbe jutott, hogy egy nover, laborans, pedagogus, hivatalnok, tuzolto, rendor, postas, katona, banki tisztviselo, vasutas senkinek nem keres penzt, mert munkaja jellegebol adodoan nem lehet penzkeresetrol beszelni?

Mit tanacsolnal annak, akit a jovoben akarsz esetleg felvenni alkalmazottnak? Hogy "ne masnak keressen penzt"?

Es azt tudod-e, hogy barmilyen szakerto is vagy egy adott teruleten, akkor sem biztos es kiszmaithato a vallalkozoi profit (te bevetelt irtal, ami pontatlan, bar azt sem lehet kiszamolni). A profit, ami a jovedelmet jelenti, legalabb annyira bizonytalan, mint hogy az alkalmazottaknak hogyan emelkedik a jovedelmuk. Kulso tenyezok ticarjai befolyasoljak.
Es leirtak itt tobben: bem mindenkinek erdemes cserelnie, masodallast vallalnia. Vannak olyan teruletek, ahol a szakertelem folyamatos novekedese biztositja az alkalmazottnak a jovot (tobbet tud, nelkulozhetetlenne valik, stb.), s van a szabadidonek erteke. Nagyon sok erteke, amit te - talan korod miatt - még nem biztos, hogy felismertel. Egy ortoped orvos donthet ugy, hogy maganpraxist is fenntart, de ugy is, hogy szabadidejeben kepzi magat, s tudomanyos fokozatai reven jut elore.
Milyen is lenne, ha minden bolti elado uzletet szeretne nyitni?
Mit javasolnal annak, akit te mint vallalkozokent fel szeretnel venni, mondjuk titkarnonek? Hogy ne legyen alkalmazott? S mit szolnal hozza, ha negykor eldobna mindent, mert igyekezne a masodallasaba, vagy garazsvallalkozasaba?
En inkabb azt javasolnam neki, hogy tanuljon, s teljesedhen ki nalam, legyen olyan szakember, akt jol meg kell fizetnem, ne aprozza el a tehetségét.

Nem itt rejlik az "elszegenyedes", nem jo a teoria.

s 2017.02.27. 17:56:08

@Szarvas Norbert: "A fix fizetés nem jó, hamis biztonságot ad neked. Bármikor kirughatnak, bármikor megváltozhat minden. Viszont, amikor minden jó, akkor is másnak keresed az igazi pénzt."

Az alkalmazotti létnek is vannak kockázatai. Nem fogom letagadni. Viszont kb. kettő nagyságrenddel kisebbek azénál, mint aki vállalkozást visz. Ha összeomlik a cég, ahol dolgozom, akkor veszem a kalapomat és a sétapálcámat, kiballagok a porfelhőből miután felvettem a kötelezően kifizetendő végkielégítésem és elhelyezkedek máshol. Az igaz, hogy a profit a tulajnál maradt ameddig ott dolgoztam, de én sem jártam rosszul. Üzletet kötöttünk. Én adtam a szakértelmet és a munkát, ő adta azt a pénzt, amennyi nekem elég volt. A nagy lóvét ő rakta el, de övé volt a nagy kockázat is.

"Egyértelmű, hogy vállalkozónak csak olyannak szabad mennie, aki minőségi szolgáltatás vagy terméket tud lepakolni az asztalra, ért valamihezés megvan az önálló munkavégzésre való hajlam."

Nekem ezek megvannak. Mégsem megyek vállalkozónak, mert nem kell a kockázat, meg a kiszámíthatatlan (orbán vezérelt) piac. Megkeresem a magamét. A vállalkozók kifizetnek. Nem is nagyon tehetnek mást, mert kell a jó munka. Annak magas az ára.

"A vállalkozásból származó bevétel is stabilan kiszámítható..."

A hét legjobb vicce eddig. :-)

"főállás mellett elkezdeni mellékállású vállalkozóként munkákat elvállalni és abból keresni"

Olyan területen vagyok, hogy ez teljes képtelenség. Nem az, amit fent írtak (közalkalmazotti), de elég szűk piac. (Nem írhatom le, hogy mi, mert egyből kitalálod.) Kevesen csináljuk, ha valaki felbukkan feketén, azonnal tudja mindenki, hogy ki volt. Szóval öngyilkosság volna. Hidd el, ezt jobb alkalmazottként művelni.

s 2017.02.27. 18:05:13

"Szerintem inkább hátrány a fix fizetés, mint előny. Hátrány, hiszen nem minden évben emelkedik olyan mértékben,mint ahogyan emelkednek az árak."

Ez meg itt micsoda már megint? Miért nem számolsz helyesen? Ez csak akkor lenne probléma, ha a teljes jövedelmedet elköltenéd. Nem fogom kirakni pingpong labdákból, de képzeld már el azt, hogy valaki csak a jövedelme 40%-át költi el. Az áremelkedés csak ekkora részben érinti. Ha a többit befektette infláció feletti hozammal, akkor nem gondolnám, hogy rosszul járt.

SzAdam 2017.02.28. 10:02:27

"Célorientált hitel lehet például egy lakáshitel, amikor hitellel egészítjük ki a pénzünket, hogy lakást vehessünk, amit kiadunk albérletbe és ezáltal pénzt termelünk." - Ebben van is tapasztalatod vagy csak elképzeled, hogy ez működik?

Kjos 2017.02.28. 11:29:35

@SzAdam: Hát úgy svarcba :)

Reactor 2021.03.05. 02:07:24

A hármas ponthoz:
Eddig kb. elenyésző azoknak a száma, akik azért szegényedtek el, mert messzire kerülték a kölcsönöket, a hitelfelvételt. Ellenben százEZREK kerültek az utcára amiatt, hogy éltek a kölcsönök, hitelek lehetőségével. És mái napig ezen utóbbi csoport balfaszságait nyögjük közpénzen. Tehát a "kevés hitel szegénységhez vezet" egy orbitális baromság, körülbelül mintha azt állítanád, a cigaretta nemhogy rákot nem okoz, de egyenesen tele van C-vitaminnal.

A négyes ponthoz:
Az átlagember 8 óra hosszat tud dolgozni anélkül, hogy ez másnak a rovására menne. Lehet persze 12-16 órákat is dolgozni, nehogy elszegényedj, az már ugye már kérdés, hogy a teljesítményed ezt nagyon durván megsínyli majd, és jóval kevesebb munkát fogsz tudni elvégezni jóval több idő alatt. Függetlenül attól, hány liter energiaitalt vagy KVt döntesz magadba.
Természetesen sokan vannak, akik 12 óráznak, csak egyrészt ennek jó ha a felét kifizeti neked a munkáltató, másrészt szépen rámegy majd az egészséged. Ha nyakalod a KVt meg az energiaitalt, akkor főleg.
A hétvége beáldozása a munkára ugyanaz, anno volt a "komunista szombat" ugye - megnövelte a termelékenységet? Hozott plusz hasznot? Volt-e bármi pozitív hozadéka? Nem. Cserébe nem tudsz lazítani, kikapcsolódni, meg úgy egyáltalán semmit se. Nem muszáj megállni és leülni, stimmel, ezek az emberek szoktak aztán megmurdelni 45 évesen szívinfarktusban.

@sZulamith: Ahogy írod, fényévekkel kevesebb lenne nálunk a szegény, ha a kormány nem azon dolgozna minden eszközzel, hogy a lakosságot mélyszegénységbe juttassa.

@Mekkelek 40: Akkor fejlődj és teremts értéket, más ember inkább eléldegélne 70 éves koráig, ha nem is dúsgazdagságban, de viszonylagos jólétben. Mit érsz a rengeteg fejlődéseddel, ha ötven évesen elvisz egy stroke? Mi a jobb szerinted? Egy gazdag halott ember, vagy egy szegény élő?
süti beállítások módosítása