Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

A szegényeknek nagyon nehéz pénzt adni

2016. december 17. - Szarvas Norbert

images_30.jpeg

Mit szólsz ehhez a gondolathoz? 

Jack Ma, az alibaba.com alapítója (Kína leggazdagabb embere) mondta:
"Szegényeknek a legnehezebb szolgálatot tenni. Add ingyen, ők azt hiszik, csapda. Mondd nekik, hogy pici befektetés, azt felelik, keveset hoz. Mondd, hogy csináljuk nagyban, azt felelik, nincs pénzük. Mondd, hogy próbáljunk valami újat, azt felelik, nincs tapasztalatuk. Mondd, hogy tradicionális üzlet, azt felelik, túl nehéz. Mondd, hogy újfajta üzleti modell, azt felelik, MLM. Mondd, hogy nyissanak saját boltot, azt felelik, nincsenek lehetőségeik. Mondd, hogy kezdjenek új üzletbe, azt felelik, nem értenek hozzá.
Mindegyikükben van valami közös:
A Google-ban kutakodnak, a barátaikra hallgatnak, akik ugyanolyan reménytelenek, mint ők, többet agyalnak, mint egy egyetemi professzor és kevesebbet tesznek, mint egy vak ember.
Csak kérdezz rá, mit akarnak tenni. Nem fognak tudni válaszolni.
Ahelyett, hogy a szíved remegne gyorsabban, miért ne csinálj valamit gyorsabban, ahelyett, hogy csak agyalnál valamin, miért ne tégy valamit érte. A szegényekben egyvalami közös:
Egész életük a várakozásról szól."

A (nem örökölt) gazdagság alapvető mértékegysége nem a pénz, hanem az edukáció. A szegény ember a (nem örökölt) gazdag emberben a pénzt keresi, és nem a mögötte rejlő tudást. Valójában a pénz a megszerzett és hasznosított tudásnak a mellékterméke, mondhatni velejárója.

A társadalmi egyenlőtlenségek egyáltalán nem a pénz miatt erősödnek, hanem az edukáció és hasznosítható tudás hiánya miatt. A (nem örökölt) gazdagok egyre többet tudnak, a szegények egyre kevesebbet. 

- A (nem örökölt) gazdagok tudnak komplex számításokat végezni, míg a szegények egyre kevésbé képesek kiszámolni akár a bolti vásárlás számait.

- A (nem örökölt) gazdagok az olvasásban mások gondolataira figyelnek, míg a szegények az olvasásban is egyre inkább a saját gondolataikat hallják meg.

- A (nem örökölt) gazdagok tudják, hogyan kell a pénzt megforgatni. A szegények tudják, hogyan kell a pénzt elkölteni.

- A (nem örökölt) gazdagok véleményeket fogalmaznak meg, a szegények csak kritikákat.

Persze lehetne folytatni a felsorolást, de nem látom értelmét. Attól mert most bólogattál, még nem leszel sem szegényebb, sem gazdagabb. Remélem érted a különbségeket és pont. Haladjunk tovább...

Nagyon erős kijelentést fogok tenni és remélem felzaklat lelkileg:

Aki 20 éve szegényen éli a napjait, az már sosem lehet gazdag önerőből. Egyetlen lehetősége az lehet, hogy a gyerekét nem tanítja meg szegényen élni, hanem megteremti a lehetőségét annak, hogy sikeres emberektől tanulva az életét saját maga határozza meg

Gyereknevelés szempontjából egyáltalán nem működik a többgenerációs nevelés. A legjobb szándékkal sem tud egy szegény ember olyan tudást átadni a gyermekének, amivel sikeresebb lehet. Ráadásul a pszichés gátakkal inkább hátráltatja... Egy ilyen helyzetben a legjobb, amit a szülő adhat: a lehetőség

(És ezt a mondtatot ne értsd félre! Értékeket kötelező átadni, nevelni szintén kötelező és jó dolog! Az életre fel kell készíteni a gyermekünket, de vannak pontok, amikbe nem szabad beleavatkozni..)

Ezt a képet az MC FB oldaláról vettem ki:
https://www.facebook.com/marketingcommando/photos/a.245161341940.139715.175348361940/10154857826021941/?type=3&theater

15585467_10154857826021941_2681672521429175446_o.jpg

 

Ez valójában nem is a vállalkozókról szól, hanem a szegények és gazdagok közötti mentalitáskülönbségről. Pontosan erről beszéltem az imént, amikor azt mondtam, hogy a szegény ember gyakran pszichés gátakat épít a gyermekébe...

Nézzük pontról pontra, hogy egyértelmű legyen:

1.  "Az őrület legbiztosabb jele, ha mindig ugyanazt csinálod, de más eredményt vársz."-Einstein 

A szegények nem mernek kilépni a sorból és olyt csinálni, amit mások nem. Sokkal inkább akarnak a környezetüknek megfelelni és pontosan emiatt sosem érhetnek el többet.

2. A szegény emberek a tiszteletet és alázatot azonosítják azzal, hogy csöndben beleolvadunk a környezetbe. A gazdag emberek arra nevelik a gyerekeiket, hogy mindig hallassák a hangjukat, hiszen kizárólag így van esélyük arra, hogy valaki felfedezze őket, meghallgassa őket.

3. Ennek a poroszok iskolarendszernek a hozadéka, hogy nem szabad hibázni. Mindig mindent tökéletesen kell tudni, máskülönben itt a vége. Viszont az áhított tökéletesség hihetetlen mennyiségű felesleges energiát emészt fel. A hibától való félelem miatt ezek az emberek nem mernek kockáztatni, új dolgokat kipróbálni. Annyira körbejárnak minden témát és törekednek a tökéletességre, hogy elmegy mellettük az élet. 

Nézd meg a saját középiskolai osztályodat! Akik kitünő tanulok voltak, azok többre vitték, mint akik rosszabbul tanultak?

4. A szegény emberek bizonytalanok magukban és emiatt arra tanítják a gyermeküket is, hogy ne álljon ki magáért, ne vállalja fel magát, mert ez a beképzeltség első jele. Ha jobban belegondolsz, akkor ez hólyeség, hiszen ha saját magadat nem tudod felvállalni, akkor komoly munkahelyi pozícióban hogyan tudnád a cégedet képviselni?

A szegényekhez nagyon nehéz pénzt adni. Sokkal fontosabb, hogy az iskoláink, képzéseink, egyetem mind-mind ingyenes és elérhető legyen mindenki számára már ovodás kórtól kezdve. Kizárólag így segíthetünk a gyerekeinknek. A magyar szegények (lakosság 80-85%-a) legfontosabb feladatának az ingyenes és minőségi oktatás kiharcolását kellene tekinteni. Máskülönben egyre rosszabb lesz minden.

 

 ►►►►

✰ ingyenesen letölthetsz egy hasznos pénzügyi eszközt:  Klikk

Segítsek neked vagy kérdésed van pénzügyekben? Akkor írj:

✰✰ szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy

✰✰ www.iflgroup.hu 

Itt találsz meg minket:

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr1212053967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2016.12.17. 20:53:55

"Nézd meg a saját középiskolai osztályodat! Akik kitünő tanulok voltak, azok többre vitték, mint akik rosszabbul tanultak?"
Hát nálunk pont igen. De azért értem a gondolatmenet lényegét.
"A legjobb szándékkal sem tud egy szegény ember olyan tudást átadni a gyermekének, amivel sikeresebb lehet. Ráadásul a pszichés gátakkal inkább hátráltatja..."
Ez nem feltétlenül törvényszerű. Ha az lenne akkor nem emelkednének ki (nem öröklött) gazdagok... :)

Roadster68 2016.12.18. 13:33:32

Jacknek igaza van.
@Untermensch4: "Ez nem feltétlenül törvényszerű. " De törvényszerű, mert 99+%-ban igaz.

jandera 2016.12.18. 13:40:42

Nagyon okos és szép gondolatok. Sajnos csak a "nem örökölt" rétegre vonatkoznak, és "nem örökölt" versenytársakkal. "Örökölt" versenytársakkal le van vajazva a kudarc.
A mesterhármas:
- Sok pénz
- Sok tudás
- Sok kapcsolat
Ezek közül bármelyik kettővel, már sikeres lehetsz a cikkben írtaktól -akár- függetlenül. Sajnos a legtöbbünk számára még egy sincs meg, a kettőhöz pedig már legalább az egyiket örökölni kell. ( Örökölni nem csak pénzt lehet, lehet tudást -megfelelő nevelés- is és kapcsolati hálót is.
A cikkben leírtak alapján kb. 1 ezrelék az esélyed, hogy tényleg kiemelkedőt tégy...

2016.12.18. 14:28:49

Egyetertek: tanulas a legfontosabb ertek. Es ez nem feltetlenul iskolai tanulas, hanem minden: olvasni, konyveket, cikkeket, tanumanyokat, gondolkodni, ertelmezni, tanulni masoktol, beszelgetni stb. Maximalisan egyetertek azzal is, hogy fontos a szemlelet. Magyarorszagon sok a kishituseg es a rossz beidegzodes, amit generaciorol generaciora atorokitunk a nevelessel, az elejtett megjegyzesekkel, a hozzaallassal. Daniaban elek es dobbenetes a ket nep kozotti kulonbseg, kultursokkot kaptam Europan belul! A szeles dan kozepreteg elete nemcsak a penzrol szol, hanem kulturarol, minosegrol, eletstilusrol is. A magyar tarsadalom megkeseredett, kiegett, megtort emberekbol all, akik ezt a cinikus sirva vigadast buszken orokitik tovabb, mert masuk mar nem maradt. Nagyon sok tanulas es szemleletvaltozas kell ahhoz, hogy Magyarorszag elheto legyen.

Visceroid 2016.12.18. 15:04:31

Húú, és most nagyon fellelkesültem, de aztán észrevettem, hogy Orbánisztánban élek és hogy Orbán meg a haverjai már mindent elloptak, és esély sincs leváltani őket.

01234567 2016.12.18. 18:03:43

Egy kontraszelekcióban tobzódó kasztrendszert építő társadalomban, amely feudálkapitalista gazdaságot működtet komikus írás.

Untermensch4 2016.12.18. 21:46:10

@Visceroid: Lassú víz partot mos. Pont viktorunk egyik haverjának a cégénél dolgoztam egy ideig. Aztán leléptem, ha nincs szögesdrót meg tűzparancs a "határon" akkor lehet ilyet csinálni. Mostanra az a konkrét hely bezárt, már senki nem próbál odamenni dolgozni, a feudum más részeiről nincs friss információm de már évekkel ezelőtt munkaerőpiac-szerte hírhedt volt, gyanús hogy megérzik a mostani munkaerőhiányt.:)
Viktor meg csak úgy érezheti hogy nem teljes a siker, sivatagi viharba illő minihadsereggel közlekedik és a parlamentben is golyóálló mellényt hord... de ez sem segíthet ha olyan helyzet alakul ki mint volt már egy-két államfőnél akibe saját testőre eresztett egy tárat... és hiába épül szépen a feudalizmus, túl sok az éhes káder, ha szó szerint mindent ellopnának azzal sem lehetne mindet megetetni és ráadásul még lenne egy tömeg aminek már tényleg semmi vesztenivalója.

Reactor 2021.03.07. 19:55:21

@: Dániából a jólétből könnyen pofázol baromságokat onnét a pálya széléről.
süti beállítások módosítása