Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Zöldet hánytam a fraditól és az állami milliárdoktól

2016. július 21. - Szarvas Norbert

233498_ferencvarospartizani_tirana.jpg

Olvasom az újságban a szalagcímeket: Ez döbbenet

Aztán meglepődöm, hogy ezt a szar demagóg bullshitet még mindig el lehet adni? Még létezik olyan ember az országban, aki bármin képes megdöbbenni, ha magyar klubfociról van szó?Tényleg döbbenet, hogy már megint kivert minket egy no name csapat valami no name országból (tudom ez most erős volt, de indulatok vannak bennem)? Ez nem döbbenet. A magyar csapat EB szereplése volt a döbbenet. Fordítva ülünk a lovon. Évről évre bizonyítja Európa, hogy ma már nem tudnak hozzánk sorsolni elég gyenge csapatot a siker érdekében. Az bmeg, döbbenet...

Két interjút láttam: Lovrencsics majdnem elsírta magát, Dibusz szerint semmi gond, a Honvéd tuti 1-es

Ennek a szerencsétlen Lovrencsicsnek nem szóltak, hogy Magyarországon teljesen más mentalitás uralkodik, mint bárhol máshol a világon. Egyszerűen nem úgy működnek a dolgok, mint lengyelhonban, ahol az életedért játszol, máskülönben eladnak egy kiló rizsért. Idehaza ha nincs eredmény, akkor sincs baj, mert a hiányzó milliárdokat majd az Állam intézi. Ez a szerencsételn Lovrencsics meg nagyon szívére vette a dolgot és lábon kihordott két agyvérzést, ne adj isten elszégyelte magát. Illene példát vennie Dibuszról, akinek olyan zsíroskenyér Böde módra az arca, hogy már a kiesés után 5 perccel sikerült túljutnia a dolgon és előre nézni. Ez a profizmus...

A fradi arénája kurva jó, csak éppen elüldözték a nézőket

Sok minden képlékeny a magyar fociban, de abban mindenki biztos volt az elmúlt 20 évben, hogy a fradi mögött igen népes szurkolótábor van. Ezek közül 95 óta a 80% elcsendesült és várt a pillanatra, amikor megint lesz értelme meccsre járni. Lesz szép stadion, lesz pénz, lesz csapat, lesz foci. Csak éppen Kubatovnak és cinkostársainak sikerült kiüldöznie a szurkolókat a stadionból. A 22 ezres stadionban 8700-an ültek be közösen szenvedni a csapattal. Mindezt egy baromi sikeres EB szereplés után, amikor minden normális kultúrában felpezsdül a sportélet..

Kubatov szerint 15 millió eurós éves büdzsé kell a stabil szerepléshez

Jó persze, ez így számokkal kimutatható. Nekem is vannak számaim:

Fradi költségvetése 11 millió euró (javarészt állami vagy állam közeli papírpengőből) és a játékoskeretének az értéke 11,5M euró

Az albán második helyezett, aki kiverte a fradit: 5,33 millió font (6 millió euro a transfermarkt.de szerint)

Ez volt idén! Mi volt tavaly?

A bosnyák Zeljeznicar (tavaly a bosnyák bajnokság 5. helyezettje) értéke 8,1M euro. Valahogy ők is kevesebből gazdálkodnak. Nem is értem. Biztos véletlen. 

De mondok keményebbet! Az Európa bajnokság előtt a magyar válogatott értéke  22 millió euró volt (azaz a legértékesebb magyar keret összeválogatva alig ért kétszer többet, mint a fradi kerete...), messze a legkevesebb. Ez a csapat fogta magát és a 12x értékesebb, végső győztes portugálokat majdnem elverte, az 5x értékesebb osztrákokat hazaküldte és a másfélszer értékesebb izlandiakkal ikszelt. 

Le kéne tenni a számológépet és focizni kéne szerintem...

Sikerült értékesíteni Nagy Ádámot, aki az Európa Bajnokság legjobb fiatal játékosának lett választva (Renato Sanchez már ismert volt ugyebár), de benne volt minden rangsorban a top 10-ben.

Hetekig ment a huzavona Nagy Ádám körül, aki Dzsudzsák óta messze a legtehetségesebb játékos az NB1-ben, akit eladósorban helyeztek. Dzsudzsákot 2007-ben a PSV 2 millió euróért vitte el! Mindezt úgy, hogy nem volt mögötte sikeres nemzetközi szereplés, csak az NB1-ben villogott és nagyon messze volt európa 10 legtehetségesebb játékosától. Azóta eltelt néhány inflációval nehezített év és sikerült Nagy Ádámot egy rendkívül sikeres EB után, ahol történelmi magaslatokba repítette a magyar csapatot, ahol bizonyított nemzetközi szinten a legfontosabb pillanatokban is és akit beválasztottak Európa 10 éegtehetségesebb játékosa közé, 1,5 millió euróért odaadni egy futottak még játékostemető olasz csapatnak. Szerinted kit kell most lelőni?

Ezzel elmondom, hogy mi a probléma. Pár hónapja Balogh Norbertet, aki se nem válogatott, se nem nemzetközi szinten bizonyított játékost elvitte a Palermo 5 millió euróért (legalábbis az elnök szerint ennyit fizetett érte). Szóval semmilyen magyarázat nem állja meg a helyét. Természetesen ez csak azért történhet meg, mert a pénz nem számít. A magyar top csapatok (fradi, videoton, mtk) még véletlenül sem piaci alapokon működnek, így az elvesztegetett euro milliók sem fájnak annyira. Egy ilyen EB után Nagy Ádám minimum megérhetett volna 5 millió eurót, mert magyar. Ha egy horvát tehetség lenne Ádám, akkor 15-20 millió euróért igazolták volna le.

nem világos, hogy a fradi játékosai miért voltak annyira fáradtak, mint az EB-n remeklő Gera Zoli, mikor a bajnokságnak már áprilisban vége volt.

A fradi keretében nem történt eget verő játékosmozgás, nem alakult át a csapat teljesen. A válogatottakon kívül a többieknek elméletben elég idejük lett volna pihenni és alapozni a BL-re. Ehhez képest legalább olyan fáradtan mozogtak, mint a 37 éves Gera Zoli, akinek a lábában egy sikeres EB volt. Erre mi a magyarázat? Ezen mit lehet még magyarázni?

Akkor számoljunk...

Van szép stadion. Van pénz. Jó a fű minősége. Egy sikeres EB szereplés után vagyunk pár héttel. A nézők lelkesek és focilázban égnek. A fradi kerete állami milliárdokból felpumpálva.

Mi hiányzik még?

Én nem tudom, remélem kommentbe nálam okosabbak megírják. 

Én annyit tudok, hogy felháborít az egész helyzet. Mindig van lejjebb. Mindig rosszabb, miközben egyre több pénzünket adják oda a csapatoknak. És nem szabad számonkérni őket? Én szeretnék azért ezzel a luxussal élni, mert van egy olyan perverzióm, ha fizetek valakinek, akkor az eredmény is érdekel...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr598905872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NYJetsTD 2016.07.22. 11:22:12

Az a baj, hogy a túlértékelt EB szereplés miatt feleslegesen nagy elvárások voltak a botlábúak irányába. Az EB-re lassan a Vatikán és a színész válogatott is kijuthat, a színvonal átlagos volt, egy győzelemmel is csoportelsők lehettünk, egyeneságnál egyből zakó, lapozzunk.
Klubcsapataink már évek óta nem érdekeltek a pénzügyi kereteket rendbe hozni, hiszen az adófizetők mindent állnak, állam bácsi kezeskedik róla. Neves játékos ide nem fog jönni, az akadémiák többsége gazdag apukákból és persze szintén állami pénzből él. Semmi sem változott, teljesítményt, szakmai munkát, szorgalmat, szívet ezekből a srácokból nehéz előhozni, amikor a magyar bérek sokszorosat kapják, anélkül hogy bármilyen elvárást is hozniuk kellene. Elvárás! Mindig fogalmazódjon meg bennünk a gondolat, egy valóban a piacról élő társaságnál mit érnének ezek az emberek?
Szóval tulajdonképpen előre borítékolható volt mind ez, csak a kötelező hurráoptimizmus már megint fontosabb volt. Tolhatunk ebbe akármennyit, ha nincs cserébe elvárás megállapítva. Így soha nem fogunk felébredni.

ebella 2016.07.22. 13:10:53

Én eddig is tettem a makikra meg ezután is tenni fogok. Mindig kivételezettek voltak, még akkor is, mikor elnyomottnak kiáltották ki magukat. Az ötvenes évek feléig, valóban szórakoztak velük, de az összes többi időben, ők jártak mindig a legjobban. Pedig ma nem nézi három százalék a meccseiket a tv-ben, még a derby is max. öt százalék nézettséggel megy. Érdemes ezért állami milliárdokat odatolni folyamatosan, Harminc éve talán, ma ennyi embert érdekelnek. Gondoljunk bele, pár százalék! Alig több néhány tizeddel, akit érdekelnek, mint az Újpest, Honvéd, Vasas. Kb. ebben az erősorrendben. Az nb1.hu-n vannak sokszor nézettségi statisztikák.

mikimackó 2016.07.22. 16:24:03

magvas gondolataim vannak......., g,orbán !

Kevercs 2016.07.22. 17:56:16

A helyzet az, hogy nem kellett volna előre elhinni, hogy a Fradi jobb csapat, mint a
lenézett albán partizánok. Attól még, hogy valakiket ezen a levitézlett néven hívnak alkothat maradandóbbat. Végig néztem az albán csapat helyezkedését a nagy hírű Groupama stadionban és azt láttam, hogy az első perctől igyekeztek jól kihasználni az adott területet, jól bejátszották a pályát, míg a Fradi egyenlőtlenül helyezkedett el. Minden kedv és motiváltság nélkül adták elő...Ennek alapján az már előre látható volt, hogy nem tudnak a győzelemért megharcolni..

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.07.22. 18:23:15

Ezt a "teljesítményt" mi sem értettük itt Albániában. Eleve az albánok itt úgy voltak vele már az odavágón is, hogy a Ferencváros sokkal jobb csapat, meg kicsit nagyobb költségvetéssel dolgoznak. Mindenesetre a Partizani most sztár lett. Hoxha meg főleg.

Estevan Sely 2016.07.22. 22:42:20

falábból nem lesz rugóláb

Serrin 2016.07.25. 10:32:34

Szerintem a focitól az összes pénzt el kéne venni és a utána már csak a gólokért fizetni. 1 gól = x pénz. Valószínűleg hirtlen sokkal jobban játszanának.
süti beállítások módosítása