Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Kiengedték a Buda-Cash vezért! Mi az üzenete ennek számunkra?

2016. március 27. - Szarvas Norbert

unknown_9.jpegMinden olyan döntés, ami a jogállamot köpi telibe üzenetértékkel bír. Első fokon, nem jogerősen házi őrizetre változtatta a Buda-Cash brókerház alapítójának előzetes letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság. A Buda-Cash-t 1995-ben alapító Pintér Zoltánt tavaly októberben, a brókercég botrányának kirobbanása után hét és fél hónappal, csalás gyanújával vette őrizetbe a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda. A Buda-Cash indította a brókerlavinát. Úgy lehettek az elmúlt másfél évtized legmeghatározóbb piaci szereplői, hogy a folyamatos PSZÁF ellenőrzéseken megfelelve vezettek kettős könyvelést és tüntek el sok milliárd forintok. Pontosan 96 milliárd forint. Ennyi az árfolyama az igazságszolgáltatásnak.

Nem tudom mennyire emlékeztek a Buda-Cash botrány részleteire. Az egész egy bohózat volt, amikor jöttek a hírek hogy borult a bili, de a rendőrség semmit nem tett. Ellenben Gizi néni arról számolt be, hogy "előző éjszaka" nagydarab öltönyösök dobozokban vittek ki dokumentumokat a BC székházából. Mindezt egy folyó nyomozás alatt!!!. A legpofátlanabb mégis az volt, hogy felsőbb utasításra a rendőrség és az ügyészség nem mehetett konkrétan Pintér Zoltán közelébe (akkori forrásom elmondása szerint). De ehhez még forrás sem nagyon kellett, hogy észrevegyük: szar van a palacsintában. Adott egy közel 100 milliárdos botrány, borul a bili és a rendőrség hónapokig nem kérdezi meg az érintett cég vezetőjét, nem hallgatják ki és hagyják szabadon mozogni? 

Már akkor tudtuk, hogy itt nem egy piti csalóval lesz dolgunk, hanem egy bűnszervezettel, akiknek hatalmukban áll mindent és mindenkit eltüntetni. Kezükben tartják a demokráciának csúfolt intézményi rendszerünket. Ezután beborult a Quaestor is, ahol már sikerült egyártelműen kormányzathoz kötni az eseményeket. Sebaj, hiszen ezt is túléltük. Bár a BC károsultak a mai napig csak ígérgetéseket kapnak és időnként felszólítják őket a levelezgetésre és a kárigény bejelentésére (különben bukta a kártérítés). Ez azért nevetséges, mert van olyan ismerősöm, aki már a tizedik kárigényét tölti ki....

Én biztos voltam benne, hogy Pintér Zoltán kevesebb időt tölt majd vendégségben a rendőrségnél 100 milliárd forint miatt, mintha egy niemand legutolsó hajléktalan csöves ellopott volna egy kiló kenyeret. És ez nem demagóg duma, hanem a magyar mélyrealitás. Ha lopsz, akkor kúrva sokat kell lopnod, különben kivégeznek. Valószínűleg ez a Pintér nem hülye ember és pontosan tudja, milyen hatalom van a kezében. Az árnyékban rejtőzködő gengsztereket bármikor felfedheti, ha véletlenül valamelyik gerilla bíróság harakirit elkövetve a tettével arányos büntetéssel díjjazná a performance-t. Persze ez nem így lesz. 

Miért is lenne? Pontosan beigazolódott, amiről már többször írtam! Ez a forgatókönyv:

1. ki kellett üríteni a kasszát, emiatt hiány keletkezett és bedőlt a buli

2. A Pintér féléknek adtak több hónap időt, hogy kényelmesen lezárják a dolgaikat és felkészüljenek

3. pár hónapra bevitték, amíg elcsendesült a vihar (véletlenül pont a BC kifizetések idejéhez kötődik az egész. Ugyanis pont most járt le ez az idő)

4. Amikor a közvélemény megnyugodott, akkor kiengedik fű alatt. Lesz erről néhány háborgó mondat, de már senkit nem érdekel

5. Pintér szabad, mindenki megkapta amit akart és a számlát a BEVA (által a többi brókercég, akik rendesen működnek) és a befektetők fizették meg.

kepernyofoto_2016-03-27_18_45_37_1.png

 

kepernyofoto_2016-03-27_18_45_53.png

 

Véletlen lenne, hogy szinte napra pontos egyezés van a BEVA igénybenyújtási határidő és Pintér kiengedése között? 

És ennek mi az üzenete számunkra?

 

Semmilyen szinten nincsen összhangban a büntetés az elkövetett bűnnel. Valaki ellop közel 100 milliárd forintot (vagy ennek a megalapozott gyanúja áll fenn) és a kutya nem kérdezi meg hónapokig, hogy mi a fene történt egyébként... A hatóságok működése sem garancia, ugyanis a PSZAF (most már MNB) ellenőrzésein vígan át tudtak ezidáig csúszni ezek a cégek (és nem egy ilyen volt eddig). Ennek mi az oka? 

És legfőbb üzenetként ott van az érintett személy, aki gyakorlatilag egy számunkra ismeretlen bűszervezet egyik "könyvelője" lehetett. Ezt a személyt mutatóba bevitték a fogdába és ennyi volt. Ellenben, ha te ellopsz egy autót, kirabolsz valakit 5000 forintért vagy akár a boltban elhozol egy parfünöt, akkor ennél súlyosabbnál súlyosabb büntetéseket kapsz. Persze ne dícsérjük meg a tolvajt. De érdemes lenne látni, hogy éhezésből ellopott étel nem olyan bűn, mint sok ezer embernek a vagyonát eltulajdonítani. Persze meg lehet indokolni a miérteket, de engem nem érdekel.

Inkább aggaszt, hogy a jog mindig a gazdagokat és a hatalomhoz közeli embereket védi, velük szemben nem közömbös. 

Mondjuk lehetne okolni a befektető ügyfeleket is, akik "felelőtlenül" tették be a pénzüket, de mégsem tudom megtenni. Nem tudom, hiszen MNB/PSZÁF ajánlással a BC volt az ország legstabilabb és legnagyobb brókercége az elmúlt másfél évtizedben. Hova vigyem a pénzem, ha nem hozzájuk? Ráadásul még csak nem is ígértek Quaestor féle kamukat. Egyedül talán a Megatrend termékcsalád átbaszós évi +20% feletti harcsázása lehetett gyanús, de ez is csak az elmúlt pár évből. 

És hogyan reagál a hatóság erre?

A botrányok óta hihetetlen szigorításhullám vette kezdetét. A szakszervezet abban látja az ügyfelek védelmét, ha elveszi a tanácsadók 90%-ától a jogosítványt és a jövőben nem adhatnak befektetési tanácsot. Béla a vízvezeték szerelő pedig tízzel több oldalon lenyilatkozgatja az igényfelmérő felmérőjének a felmérőjében, hogy pontosan ismeri a terméket, felelősségteljes döntést hoz és szabad akaratából választ befektetést. Mindezt elvárja a szakszervezet a vízvezetékszerelőtől, miközben én sok-sok éven keresztül tanultam ezt a szakmát és ebben mozgom folyamatosan. Ezzel nem a problémát oldják meg, hanem a felelősséget tolják rá az ügyfelekre. 

Ráadásul szakmai segítség nélkül nagyobb az esélye az ügyfélnek rossz döntést hoznia magától, mint egy tanácsadóval. 

És ennek mi köze van az ellopott pénzekhez, azt a mai napig kutatom. Ugyanis a BC, Quaestor féle brókerbotrányok,  az Ilike féle pénzbeszedős történetek, fogyasztói piramisjátékok vagy a deviza jelzáloghitelek esete mind szerkezeti és struktúrális probléma volt, ami a szakszervezetek engedélyével és orra előtt történt. A legtöbb esetben egy mezei ügyfélnek esélye nem volt kivédeni a problémát, ugyanis nem a saját döntése volt a baj, hanem a bűncselekmény fogalmát kimerítő félrevezetés és csalás. 

A félrevezetés egy BC esetében nem a Megatrend +20%-os hozamigérete volt (az csak a csali), hanem a kettős könyvelés, amin keresztül a pénzt eltüntették és az életben nem kapták volna vissza a befektetők. Ezt nem lehet kivédeni. Ez olyan, mintha mész autóval minden szabályt betartva, nézel jobbra, nézel balra, nézel előre és hátra. Felülről nem számítasz semmire, mégis rád zuhan valami. Azt már tényleg nem lehet kivédeni...

A szakszervezet részéről rengeteg a látványintézkedés, aminek semmi gyakorlati értelme nincsen azon kívül, hogy az ügyfeleket megszivassák. Erre vagy rájönnek vagy nem. Nyílván azért nem, mert a közvélemény most háborog az eltűnt pénz miatt, csillapítani kell a haragot. Mivel az eltűnt pénzt nm lehet visszaadni, ezért kamu intézkedéseket kell végezni...

Én pedig kellemes nyaralást kívánok Pintér Zoltánnak és a megbízóinak. Szép munka volt. Szép munka átlagos emberek örökségét, egy életen keresztül spórolt pénzét elszedni, elvarázsolni...

Tényleg az erősebb kutya...

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr918530038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2016.03.27. 22:42:52

"Kezükben tartják a demokráciának csúfolt intézményi rendszerünket."
Amióta tudjuk hogy a parlamenti képviselőknek azért "nem lehet" elszámoltatni az utazási költségtérítését hogy "ne kényszerüljenek" trükközésre, azóta nincs is min csodálkozni. Akik havi pár tízezres benzinpénznek nem tudnak ellenállni azok majd egy nokiás vagy nagyobb dobozért is megvehetőek.
"Pontosan 96 milliárd forint. Ennyi az árfolyama az igazságszolgáltatásnak."
Pontosabban 96mrd valahány százaléka.

Csaba Szikora 2016.03.28. 08:24:29

Szerintem egyértelmű az üzenet:ez a demokratikus-liberális jogállamiság.
Joga van lopni csalni hazudni,az ügyészségnek meg joga van bebizonyítani.Ha nem tudja bizonyítani,joga van kiengedni,kussolni,esetenként kártérítést fizetni.
JOGÁLLAMISÁG.A terrorista,még ha tudja is a hatóság,nem zárhatja el,mert a terroristának jogai vannak.
Köszönjük liberalizmus,köszönjük demokratikus jogállam.

dr. jenőke (jenőke) 2016.03.28. 08:37:35

@Csaba Szikora:
Nem értem.
Tudtommal illiberális államot építünk a centrális erőtérben.
Mit köszöntgetsz?

öreg_répatorta 2016.03.28. 08:47:29

@Csaba Szikora: Ja, értem. Szóval itt lopni csak a diktátornak és a sleppjének lehet.

István Tamasi 2016.03.28. 10:20:28

A Quaestornál ugyanezen forgatókönyv /eleje/ szerint zajlanak a történések.

juhlaci 2016.03.28. 11:38:33

Ez a független bíróság!?

Philip F. Queeg 2016.03.28. 11:56:25

Mindent megtehetnek és meg is tesznek.

hogyéáadja 2016.03.28. 11:57:43

az ugye megvan, hogy az, hogy kiengedték nem jelent semmit a majdani büntetés szempontjából. Továbbra is gyanúsított.

Gepardja 2016.03.28. 12:13:45

Ugye fogalmad sincs a büntetőjogról? Ugye gőzöd sincs, mire szolgál az előzetes letartóztatás? Ugye azt sem tudod, hogy - minimális kivétellel - semmi köze a gyanúsításban szereplő bűncselekményhez? Mert a fenti posztból bizony ez következik. Ebben az estben viszont nem kéne ilyeneket posztolgatni, mert csak magadat égeted.

grafoguru 2016.03.28. 12:14:29

@Csaba Szikora: Orvosnál voltál már? Esetleg hiányoztál az írás-olvasás órákról?

ajatrollah 2016.03.28. 12:46:45

ezalatt az egy év alatt a 13 ezerből mindössze 3 ezer befektetőt kártalanítottak. így dolgozik a felszámoló, ennyit jelent a beva védelem...

Netuddki. 2016.03.28. 13:10:10

@Gepardja: Büntetőjog? Milyen büntetőjog bazmeg?
Ezeknél a lakodalmaslajos 1000-szer pitibb bűnöző, mégis kiengedték. Gyorsan el is húzott Mexikóba családostul. Aztán ha nem jön vissza bazmeg? Akkor bottal ütik a nyomát? Hülyék vagytok? Büntetőjog. Magyar, ja. Bazmeg egy bűnöző ne nyaralgasson családostul Mexikóban!
Ebben a butakeses buliban meg nem 1 ember lopott el 100 milliárdot. Hülyének ne nézzék már a jónépet!

Zola_ 2016.03.28. 15:00:04

A házi őrizet egy kényszerintézkedés és nem szabad lábon védekezés, (mint Lajcsinál) ezért nem "nyaralás" még akkor se, ha a lábon lévő nyomkövetővel saját otthonba zártság kellemesebb az előzetesnél.
Az ember maradt gyanúsított. Ha a nyomozó hatóság megfelelő anyagot tud gyűjteni és az ügyészség aszerint összerakja a vádat, akkor vádlott is lesz belőle. A bíróság hozott anyagból dolgozik, nagyon sok múlik annak minőségén.

BiG74 Bodri 2016.03.28. 15:20:46

@Csaba Szikora:
Hogy ön mekkora marhának tetszik lenni, esetleg jól fizetik?

Willkommenskultur 2016.03.28. 15:34:56

A házi őrizet nem szabadság.

A házi őrizetről szóló döntés sem jogerős, azaz Pintér böriben van.

Azaz írtál a semmiről egy hosszú posztot.

niklex 2016.03.28. 15:37:44

Pintért és társait majd valamikor elítélik (vagy nem), ez függ az ügyészségtől, a bíróságtól meg a védelemtől.
De mi van az MNB (PSZÁF) kiváló ellenőrzési munkájával, aminek hathatós eredményképpen a csalásgyárak éveken, évtizedeken keresztül tudtak működni? Egyetlen mondatuk nem hangzott el, hogy bocsánat ők is hunyók...milliós fizetésüket azért felveszik. Normális államban lemondanának vagy repülnének a vezetők.

Punxsutawney Mormota 2016.03.28. 16:24:34

@Gepardja: Naaaa, ha ekkora az arcod, akkor mesélj a büntetőjogról, meg az előzetes letartóztatás intézményéről, illetve a megszüntetésének, átváltásának törvényi feltételeiről.

Punxsutawney Mormota 2016.03.28. 16:25:53

@___________Tibi___________:

Hazajött. Tudod, óraátállítás van :D :D :D

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.03.28. 16:55:35

Ennek csak annyi az üzenete, hogy sokat tudott.
Ha behívják egy újabb kihallgatásra, és az érte küldött rendőrautó hátsó ülésén megnyekken, na annak lesz csútisztánban üzenete, hogy olyanról tudott túl sokat, akiről nem kellett volna.

Halálbüntetést a korrupt kormány politikusokra! 2016.03.28. 16:59:59

@Csaba Szikora:

Amíg van ebben az országban a te fajtádból 2 millió klónozott állat, addig Lopbán mindent megtehet veletek, igahúzó birka néppel.

BiG74 Bodri 2016.03.28. 17:08:57

@KDNP a selejtek gyűjtőhelye:
Rendőr autóban? Hazaengedve bármikor öngyilkos lehet!

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.03.28. 17:21:01

@BiG74 Bodri:

Üzenetekről volt szó.
Melyiknek nagyobb az üzenetértéke?
A rendőrautó hátsó ülésének, vagy a gardróbszekrénynek?

négyláb 2016.03.28. 18:40:23

Az első letartóztatások idején nem akartam hinni a szememnek: hosszúhajú, szandálos, hajléktalannak kinéző szerencsétlen figurát mutattak a tévében, állítólag az ügyvezetőt. Azt, hogy Pintér Úrnak, aki 20 évig vezette a céget, és aki 17 milliárdos vagyonnal a 100 legvagyonosabb listáján előkelő helyen volt/van, felelőssége lehet, 7 hónap után kezdett derengeni a nyomozóhatóságnak. Ezután, amikor végre megkérdezték az ügyről, ő alkoholos betegségre való hivatkozással nem emlékezett semmire és ezt elfogadva simán hazaengedték. Most arra volnék kíváncsi, hány milliárdnyi vagyont sikerült zár alá venni ebből a 17 milliárdból? Tartok tőle, hogy ezalatt az idő alatt "elpárolgott" a vagyon és a bírósági szakaszban (ha egyáltalán lesz ilyen) egy szegény nincstelen fog ott állni, akit ennek ellenére sokmilliós gázsijú sztárügyvédek fognak védeni. Ez az egész színjáték az igazságszolgáltatás megcsúfolása, ugyanolyan, mint a Questor-ügy!

Gepardja 2016.03.28. 19:47:49

@Punxsutawney Mormota: Mit szeretnél? Mit meséljek? A kérdésedből adódik, hogy van mit tanulnod a témában. Hogy okulj: nem átváltják. Beszámlítják. A törvényi feltételeket szerintem te is meg tudod nézni, de ha gondolod, kérdezz.

Gepardja 2016.03.28. 19:52:51

Upsz. +egy l betű. Szóval beszámítják.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.03.28. 20:17:50

@négyláb: Igazságot a jobbágnak szolgáltatnak, nem az úrnak.

A hátán.

Punxsutawney Mormota 2016.03.28. 20:25:40

@Gepardja: Jól van, Ecsém! Látom, a régi nótát fújod. Ha valamit nem tudsz, akkor a másik a hülye és a tudatlan. :) Azért van még mit tanulnod, ifjú padawan.

Gepardja 2016.03.28. 20:41:25

@Punxsutawney Mormota: Ejnye, no! Leírnád, hogy az előzetes letartóztatás átváltása, mint fogalom hol szerepel a magyar joganyagban? Szívesen tanulok, akár tőled is. Viszont szerintem nem fogod tudni leírni, nem azért mert nem tudsz írni, hanem mert az előzetes letartóztatás, mint kényszerintézkedés átváltása nem létezik. Innentől kezdve lehetsz például nagyon pici joghallgató, magát műveltnek gondoló laikus, de joghoz értő személy biztosan nem. De ha tévedek, és ezt bizonyítod, megkövetlek.

Afrika steht an der Elbe 2016.03.28. 23:03:27

Persze, hogy kiengedték. A bírák(!) harmada szerint korrupt a bírói testület.

Zola_ 2016.03.29. 00:09:44

@Afrika steht an der Elbe: A szóban forgó gyanúsított továbbra sem szabad, és ha jogerősen háziőrizetbe kerül akkor se lesz az.

Állítólagos bírók állítólagos korrupcióra vonatkozó véleményére hivatkozni forrásmegjelölés nélkül pedig nem igazán komolyan vehető dolog...

zdanee 2016.03.29. 00:14:13

"Elvesztette befektetés jellegét."

Zola_ 2016.03.29. 01:27:04

@Afrika steht an der Elbe: No igen, nem mindegy a forrás hitelessége, de ha el is fogadjuk annak, az értelmezésen sok múlik.

Nézzük csak, 2900 bíróból válaszolt 460, azaz a bírók 15,86%-a, de ebből is összesen 130 válaszoló lát valamiféle korrupciós kockázatot különböző mértékben, ez az összes bíró mindössze 4,48%-a, ami ugye nagyon messze van a harmadtól!
Vicces, hogy az újságíró egy csúsztató tollvonással igen jelentősnek minősíti a kockázatot, holott a pozitív válaszok legnagyobb része, 58,46 százalék csak közepesnek mondja a azt, és mindössze 10 válaszoló, azaz a pozitív válaszok 7,69%-a (ami a kitöltők 2,17%-a, és az összes bíró 0,344%-a) állítja teljes mértékűnek.
Ráadásul a kockázat meglétére vonatkozó véleményformálás nem jelenti a tényleges megtapasztalás tényét, csak azt, hogy a válaszadó szerint valamilyen mértékben lát rá lehetőséget.

Tehát az eredeti, immár forrással ellátott hozzászólást továbbra sem igazán lehet komolyan venni...

Reactor 2021.03.22. 20:52:14

Az üzenet elég jól átjön: ha kellően nagy gazember vagy, bármit megtehetsz és megúszod. No meg persze, ha a rendszer kegyeltje vagy. Az ostor pedig rendre a kishalakon, a sneciken csattan majd.

@hogyéáadja: Nyilván. Csak épp a kiengedésével lehetőséget adtak neki a bizonyítékok, nyomok, kulcsfigurák eltüntetésére/lefizetésére, a vagyon kimenekítésére. Oszt mire a bírói kalapács lesújt, egy bevasalható forintja se lesz.
süti beállítások módosítása