Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Németh Krisztián dzsudzsákolt egyet. A magyar valóság!

2016. február 01. - Szarvas Norbert

images_20.jpegNémeth Krisztián, ügyeletes újrafeldezetett gondolt egyet és elment dzsudzsákolni katarba. Tudod mit jelent ez? Pénz-pénz-pénz és egy kicsivel több pénz. Azért fájó az ügy, mert egy újabb magyar játékos, aki egy pöppet nemzetközileg elismertebb lett (MLS gólok, gólpasszok, elismertség) és mégis olyan utat választott, ami Dzsudzsák Balázs karrierjét szétkúrta évekkel ezelőtt. Bár kétlem, hogy Balázs az elmúlt x évben rájött volna erre, hogy pénz van, de karrier nincs. Ráadásul a mostani tehetségszűkös időkben a magyar focival is játszanak, hiába egyéni sport a futball manager mód. Ez a valóság és pont

Pedig tényleg minden adott volt Krisztiánnak. Magyarország kijutott az EB-re, ráadásul Németh stabil kezdővé vált, az MLS-ben is komolyabbnál komolyabb elismertségre tett szert és minden jel arra mutatott, hogy Németországban vagy valamelyik másik topligában találkozunk vele. Miért is ne? 27 éves, pont jó korban van. az amerikai liga egyik legjobb játékosává nőtte ki magát, ráadásul a válogatottban is hozta magát éles helyzetben. 

Dzsudzsáknak ennél kevesebb volt, hiszen a válogatottban már akkor is harmat vot, a csapat is harmat volt, de legalább a holland bajnokság vezéregyénisége volt. Már akkor írtam sportblogokon, hogy hiba volt neki oroszokhoz költözni, mert onnan nem vezet út németbe vagy spanyolba. Be is jött. Balázs klubváltásról klubváltásra zuhant a hatalmas semmibe. Ma már ott tart, hogy egy török középcsapatban is kikezdik kezdő jogosultságát. Pedig tényleg hatalmas tehetség volt. Nála gyengébb képességű játékosok rohangálnak német, angol vagy spanyol középcsapatok szélein. 

Németh példája nagyon hasonlít erre. 2016-ban négy top játékosunk van. Dzsudzsák, Németh, Kleinheisler és Nagy Ádám. Ebből kettőnek a karrierje a budon parkolópályázik. Nem állunk túl jól. Strock-nak a reakcója nagyon tetszett, aki szerint jó ez a váltás, hiszen így legalább 1 hónappal hamarabb fejezi be a bajnokságot és többet lehet a válogatottal. Az elmélet alapján a legjobb az lenne, ha nem lenne csapata, mert akkor 0-24-be lehetne a válogatottal. Bár gondolom, Storck nem mondhat a médiában elmeszelő véleményt. Meg kell próbálni bíztatni.

És akkor megint elő a régi dumát. A magyar játékosok nem képzettségben, hanem fejben maradnak el a világtól és európától. Itt még mindig a menedzserek irányítanak és a pénz. Sajnos ezek a srácok nem IQ huszárok és még véletlenül sem akarnak valami maradandót teremteni. Ők nem hűségesek a választott szakmához, csak a pénz érdekli őket. Talán ez az, ami miatt senki nem találta az elmúlt 20 évben a magyar csapaton az alázatot. 

Pedig Dárdai Palit és Király Gabit mindenki ismeri, akik egy német középcsapatban toltak néhány évecskét. Nyílván nem jártak anyagilag rosszul, de magyar szempontból ők voltak az etalon, a példa. Ők karriert építettek, pedig Gabi mehetett volna a Bayernbe több pénzért padozni. Nem ezt választotta. Pali szintén zenész. Még szerencse, hogy Kleinheisler ezt a vonalat próbálja meg képviselni és Nagy Ádámról is erről szólnak a hírek. 

De mit gondolt Németh? 27 éves, jövőre már nem kap sehol sem szerződést, ami elit liga. Mi a túros értelmetlenségért ment ő Katarba, ahova normális focista levezetni megy és haknizni? Miért akar ott bohóckodni, amikor végre a válogatott kijutott az EB-re? Mi a mesterterv? Majd ott tartja magát formában? Ilyen alapon mehetett volna a fradi tarcsiba is. Közel akar lenni? Ausztria, Ukrajna, Horvátország is közelebb van, de Németország sem olyan vészes. Gyakorlatilag hamarabb vagy a németek csücskén, mint én Budapestről Budaörsön egy forgalmasabb napon. 

Egy újabb tehetség, akit a menedzserek bevittek a málnásba. Persze lehet arról beszélni, hogy a focistának aktív éveiben kell az egész életére megkeresni a pénzét, de nem érdekel. Nem érdekel, hiszen az élet nem ér véget. Ráadásul egy sikeres sportkarrierrel a hátad mögött mindig lesz egy kapu nyitva. Bár senki bugyija nem nedvesedik be attól, hogy: "Németh Krisztián vagyok, a katari ligában rúgtam a bőrt". Vagy nem bízott magában? Miért nem bízott? Hiszen már több fórumon megmutatta magát (junior VB, EB selejtező, MLS), hogy igenis ér valamit és hasznos játékos lehet egy jó csapatban. 

Kár érted Némó! Én elhittem neked, amikor tiniként a VB bronz legjobbja voltál, amikor kivittek Liverpolba, és amikor azt mondták, hogy hatalmas tehetség vagy. Szerintem egyébként Liverpool-ban romlott el minden. Mikor értik meg a magyarok, hogy pont annyi keresnivalója van egy magyar ifinek-felnőttnek Angliában, mint egy brazilnak? Nekün nem működik ez a vonal. Persze vannak kivételek (Gera), de összességében a magyarok nem illenek abba a kemény világba. A magyaroknak a lengyel vagy holland liga lehet a kiinduláspont, ahonnan német vagy spanyol. És valamiért pont ez nem működik évek óta. Helyette erőltetik a magyarokat az izmozós ligákban (angol, olasz, orosz), ahol rendre megbuknak. Mikor veszi már észre ezt valaki?

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr68337506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2016.02.01. 17:57:27

Azt nem értem, hogy Hosszú Katinkáért mé nem jelentkezik be egy olajmonarchia? Pár millió dollár és tuti lenne az olimpiai érem...

Punxsutawney Mormota 2016.02.01. 19:21:46

Az a helyzet, hogy sokszor a játékosnak alig van beleszólása abba, hogy hova kerül. Anno dacu Détárit is halálra basztatták, hogy elhagyta Frankfurtot és sokkal több pénzért ment Görögországba. Az évek során kiderült, hogy gyakorlatilag a Frankfurt tuszkolta ki az ajtón, mert a görögök jóval több pénzt ajánlottak érte, mint a Juve és ebben a menedzsere / apósa is készséggel támogatta a németeket, hiszen úgy Ő, mint a Honvéd extra pénzeket kapott.

Ha csak szigorúan a tényeket nézzük, akkor Németh közelebb lesz. Kansas Cityből minium két átszállással lehet haza jönni és 7 óra az időeltolódás. Qatarból egyenes járat jön, 5 és fél óra repülési idő, jelenleg két óra, nyári időszámítás szerint 1 óra a különbözet. Sokkal könnyebb átállni, míg az előbbi esetben brutál jet laggel lehet számolni.
A srác azt állítja, hogy a Katri fizetésénék harmadéért is maradt volna az USA-ban, ami kb. 330,000 USD-t jelent. Eddig 250,000 USD-t keresett... Valaki kamuzik, nem hiszem, hogy 80,000 USD ekkora érvágást jelentett volna a Kansasnak, ha nagyon meg akarták volna tartani, hacsak nem lépték volna át a fizetési sapkát... Ezen probléma megoldására viszont az USA-ban jól bevált eszközök vannak.
Már csak 10-20 évet kell várnunk is ki fog derülni, hogy ki kamuzott.
süti beállítások módosítása