Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Eltörli a kormány a lakástakarékpénztárakat?

2016. január 19. - Szarvas Norbert

o-delete-button-facebook.jpgAzt gondolom, ha a magyar ember meghallja a "rogán baráti társaságnak" bármelyik szájából elhangozva a "nemzeti..." és "pénztári vagyon" szavakat, akkor kirázza a hideg. Ezeket a szavakat könnyen össze tudjuk kapcsolni a nemzeti dohányboltokkal és a magánnyugdíjpénztári vagyon likvidálásával. Mondjuk úgy, hogy nem feltétlenül fűződik a halandó embernek jó emléke ezekhez az intézkedésekhez. A napokban sikerült új szinte emelni a nemzeti agyvérzést, amikor Rogán bejelentette, hogy létre kívánják hozni a lakástakarékpénztárak ellenfelének szánt Nemzeti Otthonteremtési Közösséget. Csak jelzem, hogy a lakástakarékpénztárak kezelt vagyona 600 milliárd forint feletti. Ez pedig már tétel. Az indoklás elég bugyuta, és én emiatt félek...

A versennyel amúgy semmi bajom nem lenne, hiszen a piac majd beárazza magát és eldönti, hogy melyik szemléletmóddal tud azonosulni. Ezért nem értem a Taxis dühöngést sem, hiszen azon kívül, hogy csináltak egy ingyen flash mob reklámot a Ubernek, semmi érdemlegeset nem tudnak felmutatni. Gyakorlatilag olyan, mintha az autó nepperek azért tüntetnének, hogy magánszemélyek ne adhassanak el magánszemélynek autót, mert ők amatőrök, mert nem feltétlenül adóznak, mert... Szóval félek, hogy lejteni fog a pálya. Amikor orbitális baromsággal próbál meg önigazolni a kormány, abból születnek mindig a fájó ötletek, piaczsugorítások, állami andyvajna-póliumok. Lásd a Nemzeti Dohányboltokat, ahol a dohányzás csökkenését próbálták megindokolni, és nem igazán jött össze.

Szerintem ez az első lépés lehet.

Az a baj, hogy a lakástakarékpénztári megtakarításokból nem épül elég új ingatlan? Ez így nem igaz, hiszen a közel 10% fix hozamot garantáló szerződések pontosan tökéletesek az ingatlancélú öngondoskodásra. Azért nem épül sok új ingatlan, mert az elmúlt években a bankok behúzták a hitelféket, az emberek felélték a megtakarításaikat / bizonytalanná váltak. A piac viszont fellendülni látszik, így egyértelmű, hogy az ebben a rendszerben öngondoskodók is nagyobb számban fognak építkezni.

De nem építkezhet mindenki! Gondolni kéne azokra, akiknek csak használt ingatlanra van pénzük. 

A building society nevű pénzügyi intézmények szövetkezeti formában működő szervezetek, legtöbbjük Nagy-Britanniában működik. Nem világos, miben térne el a szerepük a Magyarországon működő négy lakás-takarékpénztárétól (OTP, Fundamenta, Erste, Aegon),-portfólió

Nem gondolom, hogy ma veszélyeztetve lenne az Államtól a lakástakarékpénztári rendszer, de hosszú távon komoly problémái lehetnek, ha a Nemzeti Otthonteremtési Közösséget a kormány megfelelő törvényekkel próbálja helyzetbe hozni. Mert az öngondoskodó réteg nagyon hamar képes irányt változtatni megfelelő ösztönzés mellett.

Tudtad, hogy egész Európában Magyarországon a legnagyobb a lakástakarékpénztárak állami támogatottsága (30%)? Az átlag 14-15% körül van, míg Ausztriában 1-2%. Ebből következik, hogy probléma nélkül lehetne csökkenteni a támogatást 15%-ra hivatkozva az európai harmonizációra. Ezzel párhuzamosan pedig a 30%-os támogatást valamilyen formában be lehetne építeni a Nemzeti Otthonteremtési Közösség programjába. Akkor pedig egyre kevesebb kérdés lenne, hogy az átlagos öngondoskodó hova viszi a pénzét. 

Lehetne arról is beszélni, hogy megadóztatná a kormány a lakástakarékokat, amennyiben 6 éven belül hozzájuk nyúlunk (akkor a 4 és 5 éves programok kiestek). Alternatívaként ott lenne a ...., ami természetesen adómentes.

Már most látszik, hogy a building society mintájára megalkotandó Nemzeti Otthonteremtési Közösség feloldaná a lakáskasszák legnagyobb hibáját. A lakáskasszába egy ember maximum havi 20.000 forint befizetés után kap támogatást. Ez jól hangzott 5 -8 évvel ezelőtt, de egyre rosszabbul a növekvő árak mellett. Az Állam alternatívája ezt a "konfliktust" is feloldhatná, hiszen alternatívája egy plafon nélküli államilag támogatott befizetési opciót jelenthetne. Akkor pedig a magasabb jövedelműek azonnal ebbe az irányba fordulnak, hiszen sokan vannak, akik nem 20 hanem 60-100 ezer forintot is félretennének havonta olyan programba amit az Állam 30%-al támogat.

És aztán a brókerbotrányok és takarékszövetkezeti bedőlések idején nem kéne foglalkozni a mára teljesen kiürült kasszával operáló OBA-BEVA duóval, hanem garanciának ott lenne az állami kezességvállalás. Ez pedig több, mint elég lehet sokaknak, akiknek elege van, hogy a bürokráciában ide oda hárítják a cégek a felelősséget.

Jah, hogy ez csak pár ötlet a sok közül, amivel lehetne változtatni az erőviszonyokon? És mi ennek a vége? A lakástakarékok mostanában nem mennek csődbe, de a jelentős vagyon elvándorolhat tőlük és állami érdekeltség alá kerülhet. De meddig bírja el a rendszer, hogy folyamatosan újat építsenek? Ma még rendben van, de ha minden a használt ingatlanpiac elengedésére és az építkezések ösztönzésére vonatkozik, akkor mikor jön el az a pont, amikor az újból használt lesz, a használtból pedig eladhatatlan? 

Én személy szerint nagyon nem szeretem, ha minden "nemzeti" akar lenni. Ez ugyanis sérti a szabad piac működési elvét. Nem lehet ugyanazon szervezet a bíró, a hóhér és a "vádlott" is, mert annak a vége... Különösen fáj nekem, hogy a kormány ebbe is bele akar szólni, mivel Magyarországon pénzügyekkel kapcsolatban kevés dolog működik vitán felül jól. A lakástakarékpénztári rendszer pont egy ilyen tétel. Van, amit "nem kell megjavítani". Ugyanis az építkezések is remélhetőleg mindig önerővel kezdődnek el. Önerőt pedig gyűjteni kell annak, aki építkezni akar. Mi lenne jobb megoldás, mint az a program, aminél kapunk grátisz 30%-ot a befizetéseinkre? 

:::

Ha kérdésed van CSOK-al, hitellel, vagy bármivel kapcsolatban, ami pénzügy, írj bátran: szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy klikk

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr348287296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.01.20. 02:20:51

FideSSről már az első kormányuk óta egy szó jut eszembe: maffia.

2016.01.20. 07:06:35

Nem törli el, hanem ellopja a görbe hátú és karikalábú, pohos patkány Rogánnal az élen.
Ez olyan lesz, mint a Selmeczi Gabika manyupja. Nem volt pénzük kiflire vagy sajtos stanglira, hát ellopták.
A csúti vályogvető, kisvasutas és besúgó geci, ezen nevetett és megmagyarázta.
Ennyi maradjon nekik és ezt mind költsék gyógyszerre és koszorúra a családjukban.

Béla 60 2016.01.20. 07:41:01

Csak megvédi őket !!!

NemodaBuda 2016.01.20. 08:11:18

Persze, hogy letolja őket az asztalról, Ott van a sok állami támogatás, ami nem mindegy, melyik számlán kerül jóváírásra és mikor folyósításra ! Addig meg mindegy, hogy milyen cimke van ráragasztva ! Addig kölcsönvehető, esetleg nem is kell visszaadni. Mindenesetre a költségvetésben nem jelenik meg ! Ellopható !

Meridian74 2016.01.20. 10:23:29

Az Uber rendbe tehető lenne azzal, ha:

- ha lehetne licitálni, ki mennyiért vállalja a fuvarból a km-díjat (ésszerű minimumhatárt meghatározva - figyelembe véve a többi, következő opciókat is!, továbbá meg lehetne azt is határozni mi az a minimum fizetendő végösszeg amiért fuvart elvállal (ha valaki nem akar fuvart felvenni mimum 5000 Ft alatt, akkor azt a sofőrt ne hívja-rendelje az uber a vevőhöz)
- a bevételekről havi rendes elszámolást kapjanak a sofőrök, amelyet az adóbevallásukhoz is felhasználhatnak - továbbá az adóelkerülés megelőzése érdekében a Ubernek ezt a NAV felé is el kellene számolnia (így valszeg normalizálódna a minim km díj is, kb 180 alá nem nagyon menne)
- a regisztrált sofőröknek minden hatósági engedélynek meg kellene felelniük. Azaz személyi feltételek (egészégügyi alkalmasság, taxis vizsga, engedély, stb) és az autónak is megfelelő műszaki követelményeknek meg kellene felelniük, azaz műszaki vizsga, utasbiztosítás, sárga rendszám stb.) Nyilván ez több adminisztrációt jelentene az uber-nek, de ez full digitális módon megoldható

Ha mindez megvalósulnak, az összes taxis elhagyná a saját társaságát és inkább UBER-ezne. Ráadásul hosszabb fuvarokat vállalók esteén a km díj sem lenne magas, mert most is van olyan, pl Érden, hogy a reptéri transzfer ami alsó hangon is ~13500Ft-ba kerülne, azt 8-10ezer Ft-ért is elvállaják a taxisok (van aki feketén ők 6-8ért, van aki úgy csinálja ezt, hogy az összeghatárnál megállítja az órát, így számlát is tud adni a fizetendő összegről - ők általában 9-11ezerért vállalják).

István Tamasi 2016.01.20. 10:54:02

A NOK nem más mint a korábban sokat ekézet fogyasztói csoport.

Nancsibacsi 2016.01.20. 15:04:26

"Ezért nem értem a Taxis dühöngést sem"
Mert buta vagy mint a hó. Mondjuk egy átb.szós életbiztosítás neppertől mit várjunk?

Netuddki. 2016.01.20. 15:07:51

Csak úgy eszembe jutott. Ki szavazott arra, hogy ezek a gecik a rájuk ruházott hatalmat felhasználva, a közpénzt ellopva, a magyarok urai legyenek?
Senki? Birkán kívül?

smartdrive 2016.01.20. 15:18:27

a lakástakarékok az államból élnek (mert mindenki az állami támogatás miatt teszi be oda a pénzt). a télapó adta, a télapó visszaveszi

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.01.20. 15:29:45

Nem tudom, mi az a building society, de itt UK-ben mi korábban housing associationben laktunk. Ez amolyan fecskeház jellegű projekt volt, a piaci árnál 20%-al olcsóbban béreltünk, hogy össze tudjunk rakni vásárlásra. Vásárláskor pedig ugyanettől a cégtől vettünk shared ownershipben lakást. Ez azt jelenti, 40%-ban vagyunk most tulajdonosok, ha akarjuk felmehetünk 100%-ra ha akarjuk maradhatunk ennyin. A fennmaradó 60%-ra bérleti díjat fizetünk, de teljesen vállalható. A housing association cégek egy része 50-60 éves múltra tekint vissza, nonprofit cégek, az állam támogatja őket. Nekünk bevált (Ellenben bár 3 gyerkőcöt tervezünk, arra itt semmi plusz nem jár, csak ezért meg nem megyünk vissza Magyarországra)

egysmás 2016.01.20. 17:19:40

Noh, ezt a pénzt is épületre fogja költeni a kormány.
Kell a stadion.

jet set 2016.01.20. 17:51:25

Milyen 10%-os hozam? Örülhetsz, ha az EBKM nem negatív.
Csak és kizárólag az állami támogatás miatt éri meg a lakástakarék. Szóval nem lenne kár értük.

jaegtoer 2016.01.20. 19:26:11

Valamiből csak kell finanszírozni hosszabb távon a CSOK-ot. Nemde?

vackor1 2016.01.20. 19:45:34

10% ?
Vagy én tudom rosszul vagy számolni ( esetleg gondolkozni ) nem tudok, de nézzük:
Első év max. 20 000 Ft x 12 hó = 240 000 Ft , amihez kapok 70 000 Ft állami támogatást, ez eddig egész jó , mondjuk, hogy 30+ %.
Második év ugyanígy, de ekkor már 480 000 forintnyi saját pénzed áll és erre is csak a 70 000 forintnyi állami támogatást kapod , lehet számolni, hogy a 30 % az most mennyi lett.
És ez így megy évről-évre , ha jól tudom van egy minimum futamidő , aminél kevesebb időre nem köthetsz szerződést, ráadásul futamidő után még hónapokig tart a kiutalása a pénzednek - nem is értem miért - , azaz még rosszabb lesz a végére az egyenleg.
Szóval tuti, hogy közelében nincs a 10 %-nak , jó lesz az a fele körül is futamidő végére összességében nézve.
Persze az is igaz, hogy jelenleg ez több , mint a banki kamat és nem rossz az sem, hogy havonta nem túl nagy összegeket befizetve BIZTOSAN kapsz egy előre tudott nagyobb összeget és még kedvező hitelt is igényelhetsz ( ami azért még ennyire sem jó mint az előbb említett , de a piacinál jobb ha jól tudom ).

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.01.20. 22:40:18

@István Tamasi: Tévedés.

@vackor1: A 4 éves, legrövidebb futamidőre a hozam 10-11% körüli.
Viszont az a durva, hogy az LTP gyakorlatilag semmit sem csinál az állami támogatás kifizetésén kívül, a pénzed nekik kamatozik. Van valami névleges kamat, de a számlavezetési díj és a számlanyitási díj teljesen lenullázza.

@jet set: Pontosan! Tavaly és tavalyelőtt még negatív volt a Fundamenta állami támogatás nélküli hozama...

@tildy[UK]: Legalább a childcare kapcsán van adókedvezmény.

Egyébként ez nem olyan, mint a MANYUP lenyúlása, ez olyan, mint a babakötvények államosítása. Nem a magánszférában lesz a pénz, hanem államkötvényeket vesz majd az állami LTP.

István Tamasi 2016.01.21. 11:00:38

@Online Távmunkás:
A médiában elhangzott, hogy a NOK fogyasztói csoportként működne.
süti beállítások módosítása