Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Az Állam mindenkinek ad évi 280.000 forintot a nyugdíjra, mégis mindenki fél! Mi az igazság?

2016. január 08. - Szarvas Norbert

question.jpgNeked nincs már eleged a  bizonytalanságból? Kilépsz az utcára és hallod valakitől, hogy itt a vég, nem lesz nyugdíj. Később beszélgetsz mással, aki az egészet hülyeségnek tartja, bízik a rendszerben. A médiában nem találni két nyugdíjszakértőt-politikust-kuruzslót, aki képes lenne a nyugdíj témakörben egyetlen egy dologban megyegyezni. Elgondolkodtató a helyzet, hiszen életünk egyik fix időpontjáról (nyugdíjas korunk) és annak minőségéről van szó. A legtöbb ember mégsem tud dönteni, hiszen nem kapnak egyértelmű információt, és bizonyosságot a témát illetően. Ráadásul akárhogy nézzük, rengeteg "nyugdíjszakértő-értékesítő" mindenféle megalapozott tudás nélkül ijesztget téged, mivel félelemből hajlamosak az emberek mindent aláírni. Ezt hallották egy előadáson, majd bevetik élesben. Téged pedig igazából elbizonytalanít a helyzet, hiszen a "fizess, mert nem lesz nyugdíjad" konkrétumok nélküli ijesztgetéssel nem tudsz mit kezdeni. Közben az Állam évi 280.000 forintot akar neked adni nyugdíjmegtakarítás címszóval, mégsem akarok vagy tudod kihasználni...

Gondolkodjunk logikusan és most ne foglalkozzunk a zavaró tényezőkkel

Nem szeretnék beleesni abba a hibába, hogy mindenféle komolynak tetsző statisztikai és demográfiai adattal beviszlek téged a málnásba. Nem akarlak megzavarni téged. Maradjunk annyiban, hogy a jövőt senki nem tudja megjósolni. Még kevésbé tudja bárki konkrétan értelmezni a jelen számait a jövőre vetítve. Vannak találgatások, de ezek a találgatások arra jók, hogy egy lehetőséget kapjunk, amit vagy elhiszünk vagy nem. A vélemény nem tény. 

Akkor most baj van?

Hát ma biztosan komoly válságban van a nyugdíjrendszer és nyugdíjellátás. Amennyiben ez így marad (változatlan körülmények között), akkor 2025-2030 környékén válik a rendszer fizetésképtelenné. De miért mondom ezt?

Számoljunk:

20-an vagytok fiúk, akik évek óta eljártok együtt focizni. Különböző életkorúak vagytok és van egy megállapodásotok. Aki "nyugdíjba" megy, annak a többiek kifizetik a pályabérlés díját. A pálya mindig 20.000 forintba kerül.

Első évben mindenki fizet 1.000 forintot.

Második évben van egy nyugdíjasotok, így a költség 19 ember között oszlik el. Fejenként 1053 forintot kell betenni a közösben. Ez ugye nem nagy különbség? Mondhatni ennyi mindenkinek kényelmesen belefér azért, hogy a "nyugdíjas" társatokkal korrektek legyetek. 

Harmadik évben még négyen mentek el nyugdíjba, de közben már volt mégegy versenyző. Így 15 embernek kell 20.000-et kifizetni. Mivel a csapatba nem vesztek fel új tagot, ezért nőnek a költségek. 1333 forint fejenként. Ez már egyre kevésbé tűnik jópofának, nem?

Elérkeztünk a 10. évhez, amikor már a 20 fős csapatból 14-en nyugdíjasok. Mivel nem lenne korrekt a többiekkel, akik ugyan most nyugdíjasok, de előtte évekig fizették mások helyett a focit, ezért marad minden a régiben. Viszont a terhet most 6 embernek kell viselnie. 3.333 forintot kell fizetni fejenként, hogy mindenkivel korrektül járjanak el.

Ebben az extrém példában a kérdés a következő: ha senki nem esik ki a csapatból, akinek a helyére fel lehetne venni egy fizetőképes titánt, és mégis mindenki nyugdíjas lesz, akkor a végén ki fogja fizetni a focit?

Logikusan belegondolva a jelenlegi rendszer azért haldoklik, mert egyre kevesebb embernek kell egyre több nyugdíjast eltartania.

Mit lehet tenni

A példánál maradva két dolgot tehettek volna a csapattagok.

1. vagy megváltoztatják a rendszert, amikor már kényelmetlenül magasak lettek az aktívak költségei

2. kezdettől fogva mindenki többet fizet be, mint amennyit kellett volna, hogy tartalékot képezzenek.

Azt látom, hogy a mindenkori magyar kormány nem meri meglépni a nyugdíjrendszer átalakítását, privatizálását. Helyette az elmúlt években kaptunk egy ál-magánnyugdíjrendszert, ahova a kötelező befizetések egy része lett állami kontroll alatt átirányítva, de semmi különleges és történelmi változás nem történt. 

Akkor viszont a második verziót kell követni? Az igazság az, hogy még ez sem biztos, hiszen menet közben minden megváltozhat. Bármelyik percben alakulhat a rendszer, vagy lehet több adófizető. Nem tudjuk, hogy mi lesz. Az biztos, hogy az öngondoskodással nem lesz kevesebb pénzed. Jelen feltételek szerint neked többet kell befizetned, mint amit kötelező lenne, ha azt akarod, hogy "kitudd fizetni a focid", mert mások már nem fogják helyetted (ha minden így marad). Egyszer kell fizetned az Államnak, és egyszer kéne fizetned magadnak (NYESZ, Nyugdíjbiztosítás vagy ÖNYP vagy bármi más). Az Állam azt mondja, hogy minden befizetésedhez 20%-ot hozzátesz azért, hogy ösztönözzön téged.

Kell ennél nagyobb bizonyíték?

Az Állam miért akarna neked pénzt adni a jelenkor költségvetéséből,ha minden rendben lenne? Miért akarnák, hogy gyűjtsél 20-30-40 évre előre? 

Melyik a legjobb megoldás?

Ahány érdek, annyi ötlet. Hihetetlen , de az emberek elvesztették a realitásérzéküket. Mindenki belefolyik az értékesítési háborúba. Pro és kontra. Mindenkinek megvan a tuti terméke. Sok embert ismerek, aki azért nem köt semmit, mert elbizonytalanították a lejárató kampányokban. Ez azért rossz, mert.... Az meg azért, mert...

A legjobb megoldás, ha bármit hajlandó vagy tenni. Nincsen abszólút nyereség és tökéletes termék. Aki ezt mondja, attól menekülj el azonnal, akármennyire karizmatikus. Ha létezne ilyen tudás, akkor akkor mindenki gazdag lenne. De ha mindenki gazdag, akkor ki a szegény?

Természetesen lehet finomhangolni az igényedre a megoldást, de a legvégén egy dolog fog számítani:

Tettél valamit vagy csak gondolkoztál rajta?

Sok olyan embert ismerek pályafutásom elejéről (2008), akik azóta is várnak a tökéletes pillanatra. Nekik ma 0 forintjuk van kifejezetten erre a célra félrerakva. Akik beleugrottak bármilyen termékbe, azoknak nyugdíj célra x+1 forintjuk van. Eza játék erről szól. 

Egy dolgot tudok garantálni neked. Leülsz velem és 5 perc alatt bebizonyítom bármelyik általad hozott termékről, hogy az miért nem lesz jó neked. 5 perc! Ennek az az oka, hogy nem létezik tökéletes termék és nem látjuk előre a jövőt. 

Akkor pedig nem a termék a legfontosabb, hanem a célod.

Aztán lehet, hogy...

semmi nem fog megváltozni.Ahogyan Magyarország egyre jobban változik, úgy lendül át a társadalom az öregedésből a fiatalodásba. És akkor minden megvan oldva, hiszen a több fiatal több befizetést jelent. És minden mehet tovább. 

Ha engem kérdezel, akkor ne félelemből tegyél félre, hanem magadért. Azrt tegyél félre, mert abból kell kiindulnod, hogy csak magadra számíthatsz. A mindenkori politika akkor fog a te érdekedben dönteni, ha az érdeked éppen belesik a többség érdekébe. A kérdés az, tudod garantálni magadnak, hogy mindig az érdekkielégített oldalon leszel?

Mi ez a 280.000 ezer forint?

A trükk az egészben, hogy feltételeket kell teljesítened. Csak a befizetéseid után kaphatod meg. Ahhoz, hogy ennyit megkapj, évente 1,4 millió forintot kell erre a célra áldoznod. Ez több, mint havi 100.000 forint. Van ennyi pénzed? 

Nem rossz dolog, ha a hozamokon felül kapsz évente 20%-ot, de reálisan nézve nem ez az összeg fogja a te jövődet meghatározni. Pont amiről beszélek, hogy csak magadra számíthatsz és az a pénz,amit te teszel félre.

Számoljunk:

20 évig minden hónapban 20.000 forintot teszel félre. Nem vonnak le költséget, nem kapsz hozamot. Csak az van, amit befizetsz és a 20% adójóváírás. 

20x12x20.000= 4,8M forint. Erre kaptál 960 ezer forintot. Számodra melyiknek lesz nagyobb jelentősége? Ha ezt a számítást kamatos kamattal bonyolítanánk, akkor sokkal nagyobb lenne a különbség. 

Ismétlem: leginkább abból fogsz gazdálkodni, amit te fizetsz be.

:::

Egy kis gondolatébresztőt kaptál:)

Kérdésed van vagy segítséget kérsz, akkor írj: szarvas.norbert@iflgroup.hu vagy klikk

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr238252912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikimackó 2016.01.08. 22:40:47

ez itten a reklám helye, vagy a tudatlanságé ?

toportyánzsóti 2016.01.09. 03:58:03

Semmi gond nincs ma már,10-15 000-rel többen halnak meg már évente mióta beérett az egészségügy reformja...Hamarosan nem lesz gond a nyugdíjasokkal sem a dolgozókkal.

midnight coder 2016.01.09. 09:51:16

Igazából jó megoldás nincs.

Szép dolog lenne a magánnyugdíjpénztár, csakhogy van egy FK. Ha ezt felszámolod, a mai nyugdíjasok halnak éhen. Ha a dolgozóval mindkettőt kifizetted, akkor pedig a dolgozó hal éhen. Ha pedig hitelből próbálod fedezni, a manyupot és befizetésekből az FK-t, akkor a költségvetés száll el, és mindneki éhen hal.

Ráadásul, az egyik oldalon ott a fogyó népesség, de a másik oldalon pedig ott van a befektetések megbízhatatlansága. Európa és benne kis hazánk ugyan öregszik, de a másik oldalon pedig érik egy akkora gazdasági összeomlás, hogy a fal adja a másikat, az egész rendszer egy hatalmas időzített bomba.

Mr. Waszabi 2016.01.09. 11:13:22

@midnight coder: dehogynincs. Matek. Ha a nyugdíjfinanszírozást valóban meg akarja oldani az állam, akkor nem másra kell elbszni rengeteg pénzt, amit adókon, járullékokon bevesz, hanem megtakarítani egy részét. De olyan matek nincs, amely mentén az állam előbb feléli a megtakarításokat, majd a gazdasági szereplőkből minden pénzt kifacsar, aztán azt a pénzt is feléli és csak mondogatja, hogy rossz a nyugdíj rendszer, ám egy petákot nem tesz félre annak finanszírozására. Értem én, hogy itt újra szocialista államgazdálkodás van, de ez már egyszer kivérzett, pont a hibás gazdasági elképzelések miatt. Sajnos a matek, az ortodox tudomány. Ami ma nem teszel félre, azt később kell valakinek megfizetnie. Ahhoz viszont, hogy az emberek meg tudjanak takarítani érdemben öregkorukre - tehát nem pár ezreket fizetgetni havont a nyp-ba, nos, ahhoz az államnak kellene a bérterhekből jelentősebb összeget befektetnie. A nyugdíjpénztárak se úgy csinálnak magasabb hozamot a banknál, álamkötvénynél, hogy csak beteszik valahová azt ülnek rajta, hanem mozgatják a tőkét aszerint, mikor, hol lehet magasabb hozamot realizálni. Az állami nyugdíjalap is megtehetné ezt, de nem teszik, mert büdös a meló. Lásd, Adósságcsökkentő és nyugdíjreform alap, amely 2 év alatt 200 mrdot bukott a manyupokból annektált portfóliókon, miközben a maradék manyupok 30%-kal növelték a tagi vagyont, ugyanazon papírokon. Ha a világ nagyobbik hányada befetetési alapokon áll, akkor nem lehet széllel szemben, mert visszajön. A munkáltatói eü és tb járulékot ügyesen átkeresztelték adóvá 2 éve, amit azóta más dolgokra költenek el. Pont azért tették, hogy elkölthessék másra. Ennek következményeként kell pl. baleseti adót is pluszba fizetni a gfb mellé, meg eho-t a sokféle egyéb juttatás után (hiába 16% az szja, ha közel 50%-os egyéb teher van a bérjellegű juttatásokon) és még így is megy lefelé a süllyesztőbe az eü ellátás. A nyugdíjkérdést úgy oldották meg, hogy egy csomó kedvezményezettet kitettek a rendszerből. De ez nem megoldás tartósan, ezt látni kell.

Kivancsi 2016.01.09. 11:33:18

gyujtogeted kis onkentes nyuggeredet evtizedekig
közben meg jol elinflaljak a forintot a pi....ba.

nyuggerbe mesz azt hajadra kenheted a nyugdijjarulékaidat!
az allamibol vehetsz par kenyeret
az onkentesbol meg szalamit ra
azt annyi...

arra lesz eleg hogy nem döglesz ehhen....
de jobb ha megdöglesz!
allamnak is jo lesz.. te sem szenvedsz tovabb :)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2016.01.09. 11:38:29

A poszt fő üzenete meglepő módon egész pozitív. Az valóban a legrosszabb, ha nem csinálunk semmit.

Ugyanakkor azt, sugallni, hogy tulajdonképp mindegy, mi a termék, amibe teszed a pénzed, az nagy tévedés. A háromféle konstrukcióból (ÖNYP,NYESZ, nyugdíjbiztosítás),ugyanis a nyugdíjbiztosítások (aka unit linked) egyértelműen kilógnak lefelé, ezek gyakorlatilag magas költségű, klienskopasztó termékek, amiktől mindenkit óvni kellene. Igazából nem értem, miért kellett az egyébként már halódó UL piacot megmenteni az államnak azzal, hogy újra adókedvezményt adnak érte. (Na jó, tulajdonképp "értem"...)

Ez meg elég nagy baki: "Ha ezt a számítást kamatos kamattal bonyolítanánk, akkor sokkal nagyobb lenne a különbség."

Nem, nem lesz különbség, mert az államtól kapott pénz ugyanúgy kamatozni fog a számládon az évek során.

walterwhite 2016.01.09. 12:47:18

@promontor: "a nyugdíjbiztosítások (unit linked) magas költségű, klienskopasztó termékek"

20 évnél vannak 1-1,5% TKM-mel működő termékek.

Mi ebben a klienskopasztás, légyszíves magyarázd már meg.

Szarvas Norbert 2016.01.09. 12:54:02

@promontor:

A nyugdíjbiztosításhoz, ami lefele lóg: a nyugdíjbiztosítás kifizetése mai kötésnél 65 év, a másik kettőnél pedig nem tudjuk mert ha emelik a kórhatárt, akkor automatikusan emelkedik a kifizetés. Magyarul lehet, hogy az ügyfél 70 éves korában (ha él addig, vagy nem épül le teljesen) kaphatja meg a pénzt. Azért 5 év kifizetés nagyon számít nyugdíjas korban.

A termékekről pedig tudnánk vitatkozni, hogy melyik a jobb. mindegyikről be tudom bizonyítani hogy jó és azt is , hogy rossz. Nyugdíjbiztosítást amúgy 20-30-40 évre kötsz. A költségei 30 évnél a jobbaknak bőven TKM 1,3% alatt maradnak.

Mindennek van előnye és hátránya:)

Például érdemes megkérdezni a BUDACASH nyesz ügyfeleit, akiknek annyira ó volt ez a termékük, hogy nettó veszteséget termelt mindenkinek az ACCESS alapok majd a céget bezárták és most futhatnak a pénzük után.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2016.01.09. 14:17:25

@Szarvas Norbert: Mindhárom kategóriában találsz szar terméket, a kérdés az, hogy mi az átlag. ULnél az átlag a kopasztás, kivétel esetleg van, bár én még nem láttam olyat. (Nyilván mindig az, amit az adott ügynök éppen rád akar sózni... ;-) A Nyesznél és az Önyp-nél is biztos megjárhatod, de mondjuk a többség nem a BudaCashnél és hasonló kicsiknél nyit mondjuk NYESZ-t, hanem nagybankoknál, amelyek nem fognak se becsődölni, se meglógni a pénzeddel.

Ami a korhatárt illeti, a nyugdíjmegtakarításomat akkor akarom elkezdeni felélni, amikor már nyugdíjas vagyok, ha ez 70 éves koromban lesz, akkor akkor. Az "előtte lerobbanok" és hasonló esetekre érdemes más módon takarékoskodni. Ez többek között lehet akár egy életbiztosítás is, csak éppen nem UL, hanem egy "rendes".

micsoda? 2016.01.09. 16:14:06

Elég furcsa példa. Hány évesek a focisták, hogy 10 év mulva 20- ból 14 nyugdijba megy. Vagy ha öregfiuk voltak, akkor addig hova fizettek:-).

Mr.Waszabi helyesen közelítette meg a témát, én is így gondolom.

kvadrillio 2016.01.09. 20:44:51

MITYÁNK ISTEN ! BAZD MEG AZ ANYÁDAT ! NINCS MUNKÁM KENYEREM, ÉTEL A CSALÁDNAK !!!!!!!!!

Kastélyok virulnak, templomok lilulnak, Vezérünk rákölti uniós manikat !
Nincstelen a vidék, a népe halódik, míg here "elitünk" a jachtján hajózik !

Torz módon sikerült a rendszer váltása, ennek oka a politikusok álsága !
Tsz-ek helyére golfpályák épültek, volt tsz-tagok csak labdákat szedhetnek !

Újdzsentri közönség kaszinókban veri,,, kisemmizett többség meg a közmunkát lesi !
Vezérünk földosztott hűbéres sleppjének, most nem jut legelő az éhes tehénnek !

Országunk hajóját egy fasz kormányozza, azt hiszi lesz ki ezért bearanyozza !
Ha ez így megy tovább, csak a kormány marad, alatta a hajó (NÉP) egy szálig elrohad !

Miatyánk Isten !Ha Te is ezt látod, jó lesz, ha idején nagyon pofán vágod !
Kirázod a lelkét ennek a latornak, s népeddel együtt hozzáfogsz a tornak !

Új világ kell ide ! Nem ily dzsentri régmúlt ! A nép jövőjére kell helyezni a hangsúlyt !
Paloták és kunyhók...régvolt, beteg álom, mindenkinek jusson kertes kis ház, alom !

Új rendszer kell, melyet minden nép-tag jól bír, s nem ilyen, melyben a többnek nem jut csak sír !
És, ha a vezérkar eddig is azt hitte, hogy ez a szegény nép tőle sokra vitte,
pakoljon mind össze, menjen kolostorba, ott higgyen, magában, ne a népet rontsa !!!

(KDNP-S KÓRUS SZINGLI-ADÓT ZENGI !
LAKÁS (ÉPÍTÉS) KELL NEKIK IS !
HADD LAKJON MINDENKI !!!)

Serrin 2016.01.09. 20:49:50

A saját reklámozásod nem tetszik (a te blogod, a te dolgod), de a példa nagyon jó. Munkanélküli ismerős (akinek azért kis bevétele van) mondta, hogy aggódik a nyugdíj miatt. Erre mondtam neki, hogy úgysem kap az államtól majd, ahogy én sem, de a sötétség nagy úr sajnos. Amit arra az időre félreteszel, az a pénzed lesz és az állami még kenyérre sem lesz elég.

Szerintem a legnagyobb baj, hogy csomó adót befizetünk nyugdíj és eü célokra, míg abből keveset kapunk vissza. Minek fizessük azok költségeit, akik nem tettek félre? Vállalom, hogy önző vagyok, de attól még ez a véleményem.

kvadrillio 2016.01.09. 21:26:38

HA...HA...HA.....NEM HAGYJA AZ ÚT....SZÉLÉN ????? ÉS KI HISZ MÁR ENNEK AZ ORSZÁGNAK AZ ÚT SZÉLÉRŐL ??? :o)))))

Hatszázezer közalkalmazottat küldene el a kormány

Ebben a ciklusban százötvenezer közalkalmazottat küldene el a kormány, hosszú távon pedig hatszázezer ember versenyszférába irányítása volna optimális.

Ha a skandináv modellt követve a versenyszférához viszonyítva tíz százalékra csökkentenék az állami alkalmazásban dolgozók arányát, az hatszázezer ember elküldését jelentené – derült ki Csepreghy Nándor miniszterhelyettes az ATV.hu-nak adott interjújából.

Csepreghy szerint nem arról van szó, hogy hatszázezer embert egyből kirúgnak, de hosszú távon nem volna irreális a tízszázalékos arány elérése. Azonban egy-kétszázezer embert még ebben a kormányzati ciklusban szeretnének átterelni a versenyszférába.

Úgy látja, ha a magyar gazdaság az elmúlt évekhez hasonló növekedést tud produkálni, akkor létre fognak jönni azok a piaci munkahelyek, ahol ezeket az embereket el tudják helyezni. Az államtitkár leszögezte: senkit nem fognak az út szélén hagyni, nem küldenek el senkit, amíg nem biztosított a jövője.

szilvatövis 2016.01.09. 22:21:55

Egyéni szinten bármilyen megtakarítás lehet menekülő út.
Társadalmi méretekben azt lehet elosztani amit pillanatnyilag megtermelnek. Járulékfizető nélkül nincs gazdaság, gazdaság nélkül nincs termék amit elfogyaszthatunk. A példa ezért nem jó.

Másik példa:
Van egy falucska 10 dolgozó és 10 idős emberrel. Van egy közös kemencéjük. Ezt még az öregek ősei építették. A fiatalok sütnek hetente fejenként 20 kenyeret. Elosztják, mindenkinek jut 10 kenyér.
Ha gyarapodik afalu több kenyeret tudnak osztani, ha csökken egyre kevesebbet. Ha 10 idősre már csak 5 dolgozó jut, akkor kevesebb mint 7 kenyér jut fejenként.
Kitalálják erre néhányan akik nem akarnak éhezni, hogy még életükben összetakarékoskodják az öregkori kenyerük. Egy kenyeret nem fogyasztanak el, szétosztják a többiek között annak fejében, hogy majd öregkorukban visszakapják. A kenyér nem áll el, megeszik a többiek, az idősek és a fiatalok is, de elismervényt adnak, hogy a kemencében nagyobb lesz a takarékoskodók tulajdonrésze. Amikorra a megöregszenek, már csak öten dolgoznak, de övék a kemence ezért odaállnak és azt mondják enyém a kemence, továbbra is tíz kenyeret kérek.
Mi fog történni?
Ha csak egy-két takarékoskodó van, az megkaphatja a kenyereket, de ha mindannyian takarékoskodunk, akkor az öt dolgozó nem tudja teljesíteni a követelésünk, mert neki nem maradna. Csak azt a 100 kenyeret lehet szétosztani amit megsütnek.
Társadalmi méretekben ilyen értelemben vett fogyasztás átütemezés nem létezik.

szilvatövis 2016.01.09. 22:24:18

@szilvatövis:
Bocs kicsit félreérthető a fogalmazás, helyesen:
Amikorra a megöregszenek, már csak öten dolgoznak, de az időseké a kemence ezért odaállnak...

Gringo 2016.01.09. 23:07:46

"Logikusan belegondolva a jelenlegi rendszer azért haldoklik, mert egyre kevesebb embernek kell egyre több nyugdíjast eltartania."
Ez csak egy ideig igaz, aztán az egyre kevesebb gyerekből egyre kevesebb nyugdíjas lesz.
De nem is ez a lényeg! Bárki lesz akkor hatalmon (valszeg Orsósék lesznek akkor is) nem engedheti meg magának, hogy tömegével haljanak éhen a szavazók. Még, ha nem is lesznek demokratikus választások.
Amúgy nem értem én ezt a nagy riogatást, bár nem tudom nagyságrendileg mekkora összegről van szó, de azt látom most is, hogy az államnak számolatlanul vannak milliárdjai arra, amire akarja.

Hülye aki elolvassa! 2016.01.09. 23:42:44

A nyugdíjbiztosítás jelmezbe bújt unit linked lehúzástól ments meg Uram minket!

David Bowman 2016.01.09. 23:48:14

Én úgy tervezem, meghalok.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.01.09. 23:57:38

@promontor: Az ÖNYP esetében nem ártana törvényileg egy elfogadható szinten maximalizálni a működési költségeket, ugyanezt kellene az EP esetében.

Untermensch4 2016.01.10. 09:27:52

@szilvatövis: A maradék öt dolgozó elmegy egy másik kemencés helyre vagy hatékonyságnövelésbe kezdenek. A konkrét esetben jobban megéri még tíz dolgozó körüli időszakban annak a tíznek elkezdeni a saját kemence építést (egyéni vagy közösségi).

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2016.01.10. 09:31:54

@Online Távmunkás: Elfogadhatónak éppen most is elfogadhatóak, de szerintem is jó lenne lejjebb vinni őket.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.01.10. 11:41:39

@promontor: Számomra nem elfogadható, amikor egyesek 7-8%-ot levonnak...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2016.01.10. 15:23:03

@Online Távmunkás: Annyit EP-k vonnak le, ami egy elég adminisztrációigényes konstrukció. ÖNYP esetén csak akkor jön ki 7-8%, ha nagyon keveset fizet be a tag, abban az esetben viszont nem sokat ér az egész.

szilvatövis 2016.01.10. 23:54:49

@Untermensch4: Ok. Építenek egy másik kemencét. Ki fog sütni benne? Ugyanúgy öt dolgozó marad, csak lesz két kemencéjük.

Salizoli 2016.01.29. 11:07:09

@promontor: Akkor a 0,8-1,75 TKM- NYugdìjbiztositás is drága?
süti beállítások módosítása