Naponta frissülő tartalommal, ami gondolkodásra késztet

IFL Gazdaság

Mikor gyanús egy befektetés? Nagyon figyelmesen olvasd végig!

2015. október 22. - Szarvas Norbert

piramis.pngA 444.hu hozta le az újabb befektetős palimadarazós sztorit, amiben szegény megvezetett embereket a csúnya gonosz néni lehúzta kamu befektetés jogcímen, egy ideig kaptak kamatot, aztán borult a pilóta játék. A gonosz néni lehúzta a budin a pénzét, az emberek futnak, de hiába. Újfent sikerült a befektetések és a pénzügyi terület általános rosszhírét kelteni (mivel az emberek akaratlanul is összemossák ezeket a dolgokat). Én már nagyon unom, hogy lassan minden hétre jut egy ilyen botrány, egy átverés. Akkor mégegyszer fussunk végig a befektetés alapszabályain! Kérlek tényleg figyelj, mert ez nem mehet így tovább. A változást az ügyfelek fogják jelenteni és nem a hatóság vagy a felügyelet. A legjobb megelőzése a csalásnak, ha az ügyfél az alapvető dolgokkal tisztában van és emiatt nehezebben megvezethető.

A saját pénzed ne kockáztasd!

Személy szerint az elmúlt 7 évben foglalkoztam befektetésekkel és adtam igen jól sikerült tanácsokat.De ez nem azt jelenti, hogy tévedhetetlen vagyok. A saját pénzügyi filozófiámba nem fér bele, hogy az ügyfelem olyan pénzt fektessen be, ami a mindennapi megélhetésére kell! Nagyon fontos, hogy ne a saját (mindennapi) életedből vegyél el pénzt. Olvastam a cikkben az amúgy baromi ismerős sztorikat, amik arról szólnak, hogy az embereket rávette "Juci", hogy adják el a házukat és mindenüket fektessék be. Ilyenkor elgondolkozom a "bepalizott" értelmi képességein. Szerintetek az ilyen emberek kemény munkával szerezték meg a pénzüket vagy a csillagok állásának köszönhették? Lehet, hogy nagyon kemény vagyok és bunkónak gondolsz, de mára egyértelmű, hogy a médián keresztül a témával kapcsolatos finomkodó ajánlásoknak semmi értelme. Attól mert a cikk szerzője illedelmesen felhívja a figyelmet, látszólag semmi értelme, hiszen folyamatosan vernek át embereket.

Szóval ha befektetni akarsz, akkor mindig olyan pénzt fektess be, amit tudsz nélkülözni akkor is, ha leszakad az ég. Ha a mindennapi megélhetésed fél évre, egy évre előre biztosított, akkor beszélhetünk befektetésről. Ugyanis amikor ennek ellenkezője valósul meg, akkor az ember nem tud hideg fejjel mérlegelni és nincsen ideje. Nem tudja kivárni a befektetés aktuális árfolyamának az emelkedését (akár hónapokat várni), hanem akár komoly veszteséggel és kapkodva akarja kivenni a pénzt akkor is, amikor valami történik a családban és akkor is, ha a média pánikot kelt (lásd válság).

Sose adjál kp-t! Sose!!!

Elhiszem, hogy 2015-ben még sokan bizalmatlanok a bankokkal szemben és drágának tartják a pénzforgalommal járó terheket (köszi Rogán!), de meg kell végre érteni, hogy a bankszámla és az utalás egy fizetős szolgáltatás, ami a pénzed mindenkori védelmére való. Persze lehet jönni a bedőlt bankokkal (OBA 100.000 euróig biztosít), de pont ezért érdemes nagy nemzetközi háttérrel rendelkező bankban parkoltatni a likvid vagyonunkat (és akár diverzifikálni több különböző bank számláján, hogy csökkentsük a kockázatot). Csak mosolyogni tudok, amikor a bankellenes hurrá hangulat közepette emberek képesek talicskán betolni a pénzt "a Jucik" irodájába és így fizetni neki. Milyen jogcímen? Mert bízunk "Juciban"? Mert utáljuk a bankot? Mert nem akarjuk, hogy a NAV lássa a pénzt?

Szijjártó után szabadon ajánlanám egy esetleges vagyonosodási vizsgálatnál a szülők anyagi támogatását... Minden más esetben, ha legális a pénzed, akkor őrültség mindenfajta hivatalos bizonyíték nélkül (csekk vagy utalás) minden vagyonodat valakinek odaadni. Ugyanis egy ilyen csalásnál sokkal több esélyed van visszakapni a pénzed, ha hivatalos banki úton tudod bizonyítani a pénz mozgatását. Ha más nem, akkor a kedvezményezett számlaszáma és tulajdonosa egy kiinduló pont lehet probléma esetén. Ugyanis szellemek nem tudnak számlát nyitni...

A befektetési tanácsadó nem szed be pénzt!

Örülnék ha lassan leszámolnánk ezzel a nézettel. Gondolj bele logikusan! Van a "Juci", aki a pénzed befekteti majd egy nemzetközi alapba és nem akarja, hogy te utald át a pénzt? Ez őrület! "Juci" miért vállalná az utalás költségeit, amikor veled is kifizetetheti? Van valakinek ötlete? Ismétlem, hogy kerüld ezeket a bulikat. Helyette mindig törekedj arra, hogy utaljál és utalásnál ne privát számlára utalj, hanem a forrás céghez vagy alapkezelőhöz, akinek a nevében jár el "Juci". Így máris nem fordulhat elő veled, hogy egy magánszemély kis körítéssel eltűnik a pénzeddel. Maximum egy Quaestor féle cég fog "eltünni", de egy ekkora vállalkozásra már az Állam is odafigyel és kártérítés jár. A "Juciknál" hidd el, hogy semmilyen kártérítést nem fogsz kapni, hiszen semmilyen esetben sem tartozik a kamu tanácsadásuk a BEVA vagy OBA biztosítási és kártérítési védelme alá. Szóval le a sufni tanácsadókkal!

Mit kell ellenőrizned?

Sok okos oldal azt tanácsolja, hogy csekkold le az MNB oldalán a tanácsadót vagy a céget és annak jogosultságát. Meg ahogyan Móriczka megálmodta! Nem fogod lecsekkolni! Én is nagy nehezen tudok ellenőrizni ilyen dolgokat, pedig szakmabeli vagyok (annyira el van minden dugva szerintem). Egy átlagos embernek meg se ideje, se energiája nem lesz. Szóval hagyjuk a személyeskedést és helyette hadd adjak egy jobb tippet! Mivel helyesen felmértük a saját fizikai és lelki korlátaidat, így előállhatunk egy ötlettel! Tudd meg, hogy mi a befektetésnek a konkrét neve, amit ajánlanak neked a "Jucik". Fogod magad és a www.google.com oldalán beírod a keresőben ennek az alapnak a nevét. Hamar kiderül, hogy van ilyen alap vagy nincsen. Máris elvesszük az élét az olyan kamuknak, mint amit linkeltem 444.hu cikket. De mi van akkor, ha rafkos a "Jucika" és valós alappal érvel? Vissza az előző ponthoz! Valós befektetési alapnál vagy más befektetési lehetőségnél van lehetőség a brókercégnek vagy az alapkezelőnek direkt utalni. 

(Csak mellékesen jegyzem meg, hogy az ügyfeleim nagy részével baráti viszonyt ápolok. Amikor megtakarítani vagy befektetni akarunk és az ügyfél a pénzt oda akarja nekem adni, hogy intézzem, akkor elutasítom. Maximum 30-40 ezer forintig vagyok hajlandó segíteni befizetni. Ez az én szemszögemből a saját védelmem is, hiszen ha véletlenül elhagynám a rám bízott összeget, akkor nagyjából ez a 30-40 ezer a tűréshatárom, amit ki tudnék fizetni anélkül, hogy a fejem verném a falba. Ezen felül nem vagyok hajlandó a vállamra ekkora terhet rakni. Inkább adok csekket vagy adok direkt számlaszámot a biztosítóhoz, bankhoz, brókercéghez, alapkezelőhöz és utaljon az ügyfél)- Fontos tudnod, hogy a közvetítőnek igazából csak a befizetés igazolására van szüksége, hogy érvényesíteni tudja a szerződést és a jutalékát!

Mi a garancia? Mibe érdemes belevágni?

Nem fogom megmondani neked ebben a cikkben! Nem mondom meg, hiszen gyakran egy két órás személyes beszélgetés is kevés lehet ahhoz, hogy felmérjük a számodra megfelelő opciókat. A szofisztikáltabb csalók és a normális bef. cégek jönnek mindenféle ígényfelméréssel, MiFid teszttel, amikben száz féle képpen próbálják meg kideríteni a TE kockázattűrő képességed. A vicc az egészben, hogy egy átlagos ember már azt sem tudja balesetmentesen megfogalmazni, hogy mit is jelent a kockázattűrő képesség! Nyílván baromi zabos leszel, ha kevesebb kapsz vissza, mint amit befizettél!- Ez a TE kockázattűrő képességed parasztosan:)

Szerintem ezt a végletekig le kéne egyszerűsíteni! Garantált legyen? Ha nem garantált, akkor biztos legyen (kötvény)? Vagy inkább lehet picit kockázatos (vegyes)? Vagy játszani szeretnél (részvény)? Döntsd el. De azt tudnod kell, hogy ami túl szépen fénylik, az sosem igaz. Sosem! Már számtalanszor leírtam a blogon, hogy mindennek megvan az ára. Számtalanszor elmeséltem, hogyan röhögtek ki befektetők az én stabil 7-8%-os éves hozamommal, miközben nekik oktatáson 30-40%-ot tanítanak, mégis összehasonlításban ők elvesztették a pénzüket, míg nálam kisebb ütemben de végig gyarapodott. Rugózik mindenki a garancián! A garancia és a magas hozam nem fér el egymás mellett! Nincsen az a hibbant cég, aki többet garantálna, mint amennyit biztosan el tud érni! Még neked sem fognak! Nem megsértődni kell ezen, hanem mérlegelni. Amikor jön "Juci" aki garantálja a mai környezetben a 10%-os hozamot, akkor kínáld meg kávéval és köszönj el tőle, mert vagy szimplán hülye vagy hazug. Egyik sem lesz jó neked!

A szerződés, elismervény

A biztosító társaságok, bankok vagy éppen a brókercégek komoly összegeket fordítanak a papír alapú megjelenésre. Ezekben az ajánlatokban minden oldalon saját lógóval tűntetik fel magukat és tartalmilag igyekeznek minden védelmet beleírni saját maguk számára! Ugyanis az ajánlat és később a szerződés minden olyan lényegi és eshetőségi elemet tartalmaz, ami megvédi a céget egy hatalmas kártérítéstől nem megfelelő tájékoztatásból eredően. Innentől kezdve nevetséges, amikor "Juci" jön és egy oldalt irat veled alá, aztán kalap kabát na meg a della...

A napokban mesélte egy ismerős, hogy akart biztosítást kötni és akarta tudni a feltételeket, mire az ügynök átküldött neki 150 oldalt. Erre a reakció az volt, hogy ez az ügynök megbolondult, ki olvassa ezt el és inkább nem beszél az ügynökkel. Én meg pislogtam, hiszen pont így járt el helyesen az ügynök, aki minden apróbetűs részt megmutatott az ügyfélnek. Számomra az lett volna gyanús, ha kérésre sem küldött volna semmit vagy csak 1-2-3 oldalas összefoglalót. Meg kell érteni, hogy ezek komoly szerződések végtelen számú végkimenetellel. Mindkét fél érdeke, hogy mindent előre letisztázzon!

Mikor gyanús?

Amikor "Juci" megértő, mégis az élethelyzeteddel nem foglalkozva bíztat arra, hogy minden pénzed neki add. Ráadásul ezt szó szerint gondolja, hiszen kp-t kér és nem számlaszámot/csekket ad. Mindezt egy homályos befektetésbe akarja elhelyezni, aminek nevét sem tudod meg pontosan. Garanciákkal és magas hozamokkal dobálózik egy kontextusban, de ezt konkrét szerződéssel nem támasztja alá.

Mindenki ismeri ezeket a sztorikat, mégis bedőlünk nekik. Hogy miért? Mert a pénzt nem megkeresni nehéz, hanem befektetni...

:::

Ha kérdésed van: szarvas.norbert@iflgroup.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iflgazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr908012485

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kaszinóba vitte a befektetők pénzét 2015.10.24. 09:57:35

Tőzsdei befektetés ígéretével több mint hétszáz embert csapott be egy szabolcsi férfi, aki mintegy 300 millió forintot csalt ki a károsultaktól. A rohodi fiatalember interneten kínált kedvező hozamú tőzsdei befektetést, jóllehet nem végzett semmiféle t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kalbász 2015.10.22. 22:16:33

Kedves bloggazda. :)

Ez nem pilótajáték volt, hanem ugyanaz, amire az eddigi botrányok épültek és amelyek a svájci jegybank téli döntésével borultak.
Cirmos eddig húzta a dolgot. Majdnem megtalálta a pénzfát, csak hát változtak a szabályok. A pénz meg el is tűnt így nagyon gyorsan.

Hiába írkálsz ilyesmiket, mindig is lesznek akik lehúzzák az embereket.

Bicepsz Elek77 2015.10.24. 07:52:06

" ( trey | 2015. március 31., kedd - 20:34 )

Komolyan mondom, hogy nem értem. Nem értem az embereket, akik nem tanulnak és képesek ugyanabba a szar pilótajátékba újra és újra beleülni. Nem értem azokat az embereket, akiknek nem gyanús 2015-ben az, ha egy cég a jegybanki alapkamat 3-szorosát kínálja.

Télen egy csomó Buda-Cash és Questor reklámot láttam. Lenne mit befektetni, ezért egy pár órát rászántam arra, hogy tüzetesebben megnézzem (újra, mert már évekkel ezelőtt is nézegettem) ezen cégek kínálatát. Hahotázva zártam be (ismét) a weboldalaikat.

Nem sokkal később nézem a TV-ben az embereket és az jut eszembe, hogy megint azok jártak pórul, akik sokat akartak fogni. Akiknek megint be lehetett ígérni a rövid idő alatti nagy hasznot. Akinek nem volt elég a minimális kockázat mellett elérhető befektetés. Aki nem tanulta meg, hogy .

Annak azért örülök, hogy valaki azért vette a fáradságot és egyebek mellett leírta azt is hogy:

Miért hibásak a Quaestor-ügyfelek?

Az új játékosoknak... Lazán kapcsolódik:

13 év után lett semmivé a Globex-Holding

10-13 év múlva már újra senki sem fog emlékezni ezekre a botrányokra. Újra le lehet majd húzni ezt az embertípust
"
"Egyszerre léphetett le a fél család

A Kun-Mediátor ügyvezető-tulajdonosa D. Sándorné „Marcsi“ több helyi szerint is ismert ember volt Karcagon és környékén, a társasági élet egyik középpontja. Korábban állítólag banknál dolgozott, aztán elkezdett független vállalkozóként hiteleket, lízingszerződéseket és később utazásokat is közvetíteni. Majd ezek szerint a sufnibrókerkedésbe is belevágott, azaz illegálisan betéteket gyűjtött, amikre magas hozamot ígért, ha megforgathatja. 

Aztán egyszer csak most hétfőre D. Sándorné fél családja felszívódott, a veje állítólag egy olaszországi hajóúton kapott egy telefont, amire azonnal félbehagyta a nyaralást, és ő is eltűnt. A cég honlapjaszerint Budapesten, Debrecenben, Püspökladányban, Berekfürdőn és Törökszentmiklóson is volt irodájuk. A károsultak nagy része kisebb pénzű befektető lehetett, de hamar olyan hírek kezdtek el terjedni, hogy többeknek százmilliósnál is nagyobb vagyonuk ragadt a Kun-Mediátornál. „Álom és valóság... mi összekötjük!" – írják a cég honlapján találóan."
(INdex)

élhetetlen 2015.10.24. 16:48:19

Kikattanok. Legyél óvatos, erre figyelj! Legálisan működő, elvileg ellenőrzött cégek verik át az ügyfeleket, csődölnek be, nem fizetik vissza. Legálisan működő cég ad el trombita rezet aranyként. Ezt nekem kellene ellenőriznem? Igen, vettem tömbaranyat, na, nem sokat. Egyetlen dolgot tudtam tenni, hogy, mivel ehhez az infóhoz, mint civil nem férek hozzá, megkértem az ügyvédemet, hogy nézze meg a céget. De ez is csak a cég múltjáról, és nem a jövőjéről szól. Igen, kaptam valamit lefóliázva, és még elhiszem, hogy azt kaptam, amit venni akartam. Vigyem be bevizsgálásra? Ha kibontják, elveszítem a garanciát, amiről most még azt hiszem, hogy érvényes. Mire figyeljek én? Nem az erre hivatott, fenntartott intézményeknek kéne figyelni arra, hogy ne legyek kiszolgáltatott?

Szarvas Norbert 2015.10.26. 14:58:11

@élhetetlen:
De a cikkben most nem ezekről volt szó.

Az már egy másik kérdés... Bár mind a Quaestor, mind a BC Megatrend esetében lehetett látni, hogy nem minden arany, ami fénylik...
süti beállítások módosítása